Dodaj do ulubionych

Przy okazji dworca...

IP: *.net.com / 3.111.148.* 13.09.02, 16:00
Oto ciekawe zadanie do wykonania, z branzy IT (IT pasuje tu zarowno, jako
nowomodne I-net Technologies, jak i staromodne Informacja Turystyczna).
Skoro juz remontuje sie dworzec, mozna by postawic komputerowe punkty
Informacji Turystycznej. Koszty w porownaniu do kosztu remontu nie beda duze
(wystarcza komputery klasy Pentium 100, byc moze nawet jakies 486 jak sie
znajda, najwiecje beda kosztowac kolorowe monitory ;). Najlepiej podpiete do
sieci, choc w ostatecznosci dane moga byc umieszczone na dyskach twardych. I
kazdy przyjezdzajacy moze sobie poczytac jaka taksowke zamowic, co zwiedzac
(i co znacza te wesole czerwone kreseczki na ulicach ;), gdzie szukac noclegu.
Problemy:
hardware - komp bedzie tani, wiecej kosztuje monitor i obudowa ale nie
przesadzajmy, to juz beda grosze w porownaniu do remontu dworca,
informacje - mozna by skorzystac z jednego z serwisow miejskich (UM,
infoludek, Gryfnet), mozna by tez zatrudnic bezrobotnych w ramach prac
prewencyjnych, zeby zbierac te dane i uzupelniac serwis miejski (choc wtedy
moga upasc pozostale dwa portale :(.

Obserwuj wątek
    • Gość: JACEK Re: Przy okazji dworca... IP: 64.9.159.* 13.09.02, 19:16
      Pomysl dobry ale ja nie widze problemu z forsa !!! Za takie powiedzmy cztery szafki z ekranami i klawiaturka powinny
      zaplacic Wymienione w informatorze Hotele,Knajpy, Osrodki Sportu, UW,UM Muzea itd itd !!! Obie strony, dworzec jak i
      miasto maja interes w tego typu urzadzeniu a kolej daje miejsce i serwis , reszta sponsorzy !!!!
      To normalna procedura na calym swiecie !!!
      • Gość: ZetKa Re: Przy okazji dworca... IP: *.net.com / 3.111.148.* 16.09.02, 10:05
        > Pomysl dobry ale ja nie widze problemu z forsa !!! Za takie powiedzmy cztery
        s
        > zafki z ekranami i klawiaturka powinny
        > zaplacic Wymienione w informatorze Hotele,Knajpy, Osrodki Sportu, UW,UM Muzea
        i
        > td itd !!!
        E tam, ja mysle o WIARYGODNEJ informacji. Fakt, od duzych hoteli mozna by
        prosic o dofinansowanie za to, ze ich baner bedzie wiekszy, ze bedzie ich
        naklejka na obudowie, ale nie na zasadzie: nie zaplacicie, to was nie bedzie.
        Z Muzeow nie zdzierac - one juz i tak sa biedne.
        Aha, i jesli by mialo byc to podlaczone do tej samej informacji co strony www
        (przydaloby sie), to juz nie wypada zbyt chamskich reklam dawac.

A z pieniedzmi - jest problem na poczatku, pociagnac internet. Mysle, ze jakas
        pobliska kafejna internetowa w zamian za reklame, nie bedzie pobierac za to
        oplat.

A jesli chodzi o wspolprace z hotalemia, kawiarniami, itp. - tak jak w
        Infoludku, dac im mozliwosc samodzielnego umieszczania informacji, zeby miec
        mniej roboty.
        • Gość: Gradus Re: Przy okazji dworca... IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 10:14
          Dawno nie bylem na dworcu ale wydaje mi sie, ze juz od paru lat soi (stala?)
          taka kabina o jakiej mowisz. Nawet chyba z podlaczeniem do internetu.
          • Gość: ZetKa Re: Przy okazji dworca... IP: *.net.com / 3.111.148.* 16.09.02, 10:36
            > Dawno nie bylem na dworcu ale wydaje mi sie, ze juz od paru lat soi (stala?)
            > taka kabina o jakiej mowisz. Nawet chyba z podlaczeniem do internetu.
            Gdzie? Nigdy nie zauwazylem :<
            To moze przy okazji dworca wystarczyloby dorobic TAAAKII WIEEEELKI BANNER:
            Tu stoi automatyczna Informacja Turystyczna!

;>
            • Gość: Gradus Re: Przy okazji dworca... IP: *.kobylanka.sdi.tpnet.pl 16.09.02, 10:46
              Wydaje mi sie, ze na przeciwko kas cos takiego jast (albo bylo ;)). Nawet swego
              czasu (pare lat temu) o tym trabili w gazetach.
              • moja_prawa_noga Re: Przy okazji dworca... 16.09.02, 12:13
                Gość portalu: Gradus napisał(a):

> Wydaje mi sie, ze na przeciwko kas cos takiego jast (albo bylo ;)).
                > Nawet swego czasu (pare lat temu) o tym trabili w gazetach.

Owszem, też to pamietam. To było dokładnie przed czterema laty...
                Wtedy też był okres przedwyborczy ;)
                Z tego co wtedy pisali za pieniadze miasta szczeciński RAPT, (agencja promocji
                turystyki) zakupiła kilka takich szafek. Jeden stanął wtedy na dworcu PKP.
                Jednak po wyborach, kiedy prezesem tej firmy został niejaki Stepanian (SLD),
                kiosk na dworcu przestał działać a pozostałe trafiły chyba na złom. Aż dziwne,
                że prokuratura ty jeszcze się nie zainteresowała. Może jak gazeta coś napisze
                to ktoś zajmie się tą sprawą?
                Osobiście uważam, że towarzyszom z SLD zabrakło pomysłu jak mogą na tym
                pretekście zarobić szmal. Informacja za pośrednictwem szafek nikogo z
                decydentów w mieście nie interesuje :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka