Dodaj do ulubionych

Bar "Jaskółka"

IP: *.gorzow.mm.pl 24.10.05, 14:11
Czy ktoś pamięta mały bar z tyłu Al. Piastów z domowym jedzeniem? Chodziłam tam czasem w trakcie studiów (1 poł. lat 80-tych) i nie zapomnę starego kredensu, krótkiej listy dań i niesamowitej atmosfery. A może on jeszcze istnieje?
Obserwuj wątek
    • Gość: andreas Re: Bar "Jaskółka" IP: *.orange.pl 24.10.05, 14:48
      ja pamietam... jeszcze pare, kilkanascie lat temu chadzałem tam!
      Smaczne domowe obiadki... dwie starsze panie,
      mnie sie kojarzyły z ciociami!
      Stoły takie normalne, różne...
      a obiadki palce lizac, palce lizać!
      tanio i dobrze.
      Zawsze dwie zupy i 4-5 dań.
      krótkie menu i czas otwarcia 12-17 czy jakos tak!
    • Gość: play Re: Bar "Jaskółka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 15:04
      Gdyby wszedł tam wtedy Himmilsbach, wcale bym się nie zdziwił. Klimat jak z ze
      starych filmów...a rosołek....palce lizać.
    • Gość: Ja Re: Bar "Jaskółka" IP: *.internet.v.pl 24.10.05, 15:59
      Na stołach obrusy ceratkowe, ale schabowy ze smażoną kapustką jakich nigdy
      przedtem i nigdy potem. Prawdziwa pychotka.
      • Gość: andreas Re: Bar "Jaskółka" IP: *.orange.pl 24.10.05, 17:09
        mno i oranzada!
        i była taki kawałek miesa spoecjalnie peklowany...
        tam nawet boczek był super!
        tez tam jako studenciak obiadowałem!
        • Gość: Ja Re: Bar "Jaskółka" IP: *.internet.v.pl 24.10.05, 18:11
          Fakt. Nie było kompotu, soków, tylko czerwona oranżada, zawsze świeża i bez
          konserwantów.
        • Gość: sąsiad "JASKÓŁKA" MA SIE DOBRZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 18:12
          A jakże!
    • Gość: Ja Re: Bar "Jaskółka" IP: *.internet.v.pl 24.10.05, 18:15
      W latach 70-tych też się tam obiadowało.Chyba każdy z WIET PS
      pamięta "Jaskółkę".
      • Gość: Spacerowiczka Re: Bar "Jaskółka" IP: *.gorzow.mm.pl 26.10.05, 11:02
        To fakt. Ja, chociaż byłam z WBiA , trafiłam tam dzięki miłym starszym kolegom z WIET. Jeśli dobrze pamiętam chodzili tam też ludzie z całkiem "innej półki" - w garniturach, z teczkami. Z potraw najlepiej wspominam niezły rosół i dobre schabowe.Tak nie karmili w naszej uczelnianej stołówce.
        • Gość: zona pijaka Re: Bar "Jaskółka" IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.10.05, 11:46
          Tak, ja również ją pamiętam. Ale oooo, nie byłam tam wieeeeele lat. Jaskólka
          działała juz od początku lat siedemdziesiętych, i rzeczywiście cieszyła się
          posiadaniem smakowitej, typu domowego, kuchnią. Ulatuje mi z pamieci co wtedy
          mi najbardziej smakowało ale chyba kotlety mielone z buraczkami w jasnym sosie.
          No i oczywiście jaskółka nie była przy Piastów, tylko przy Krolowej Jadwigi
          jakieś 100 m od fontan (ok.dawnego ToTu), i od skrzyzowanie w Boh. Getta,
          A czy ktoś pamieta inną melinę, też przy Kr. Jadwigi ale po drugiej stronie od
          Krzywoustego (od Krz. Bolka jakieś 50 m.). Zapomniałam nazwę, ale można było
          wtedy tam kupić wódę na szklanki. Jak szliśmy z akademików (boh.w-wy55) pod
          wieżę (pam), to zawsze zahaczaliśmy tam (melinę) na setkę wódy (bez popitki).
          • piotr.sz1 Re: Bar "Jaskółka" 26.10.05, 12:40

> "Krzywoustego (od Krz. Bolka jakieś 50 m.). Zapomniałam nazwę, ale można było
            > wtedy tam kupić wódę na szklanki. Jak szliśmy z akademików (boh.w-wy55) pod
            > wieżę (pam), to zawsze zahaczaliśmy tam (melinę) na setkę wódy (bez popitki)".

Ta melina to podobno dzisiejszy sklep papierniczy notes
          • Gość: Spacerowiczka Re: Bar "Jaskółka" IP: *.gorzow.mm.pl 26.10.05, 13:35
            Dzięki za dokładne zlokalizowanie baru. Wiem,że to było nie przy Piastów, ale przy jednej ulic za aleją. Nie mieszkam od 15 lat w Szczecinie, więc nie pamiętam dokładnych nazw (trudno, lata lecą), a ostatnio trochę wspominałam dobre stare czasy i m.in. Jaskółkę
          • Gość: kajak Re: Bar "Jaskółka" IP: 195.117.158.* 26.10.05, 13:56
            I jak zawsze piłaś na krzywy ryj?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka