Gość: gański IP: *.chello.pl 17.12.05, 15:43 zajrzałem na Plac Orła Białego-5 bud na krzyż,5 sprzedawców,10 klientów-po prostu żenada Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr33k2 Re: Plac Orła Białego-ŻENADA 17.12.05, 16:18 chyba nikt z organizatorów nie był nigdy przynajmniej w berlinie i nie widzial prawdziwego jarmarku światecznego ,tam nawet w poszczególnych dzielnicach przy domach towarowych są tsiąc razy lepsze jarmarki niz ten u nas taki okrzyczany ,zgadzam sie z autorem wątku to jest parodia te parę mamiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka Re: Plac Orła Białego-ŻENADA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.05, 17:50 A może po prostu brakuje nam tradycji. Może trzeba uparcie co roku, coraz lepiej ? Na błędach się przecież uczymy.Może jednak stoisko z grzanym winem ? Może ktos jeszcze u nas piecze świąteczne pierniki na choinkę ? Może nawet znajdziemy kogoś (nie koniecznie w Chinach) kto potrafi wyczarować ze słomy kogutka ? A może po prostu wszyscy są w Galaxy ? Odpowiedz Link Zgłoś
dyrgosia Re: Plac Orła Białego-ŻENADA 17.12.05, 17:54 Kiedyś bardzo lubiłam kiermasze świąteczne ( te na Jagielońskiej), miały swój klimat. Teraz pewnie miejsca są drogie i dlatego tak mało sprzedajacych. Galaxy też ma pewną przewagę, nie trzeba marznąć na dworze i można się kawy napić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy popieram wizytkę IP: *.fnet.pl 17.12.05, 18:35 popieram wizytkę. dobrze, że są, ale od nas zależy jakie będą. brak im co prawda grzanego wina, ale to co proponują jest całkiem do rzeczy. jest tego mało, może są trochę mało przyświątecznione, może potrzeba im trochę lukru, korzennego zapachu, kolęd czy zaczepiającego dzieci mikołaj. kawa jest, ozdoby (różne) są, chleb ze smalcem i cały zestaw do najedzy też. tylko czy nasze oczekiwania są może skierowane w stronę szukania okazji? - to też jest bo takich zestawów migoczęcych lampek, łącznie ze świecącymi lampkami w kształcie kolorowych dzwoneczków brak w każdym z hipciów, a na al. kwiatowej są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupujący Re: Plac Orła Białego-ŻENADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:35 A ja byłem na Deptaku Bogusława i kupiłem płytę szczecińskiego chóru AGNICULI. Niesamowity prfesionalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: Plac Orła Białego-ŻENADA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 18:27 Galaxy i inne sklepy pod dachem górą. Myślę, że taki jarmark miałby większe wzięcie na al. Wyzwolenia, przy makrosach. Albo aleja kwiatów. Po prostu tam gdzie o wiele bliżej. Wątpię czy teraz, gdy sklepy pełne ludzie będą specjalnie się wybierali na pl. Orła. Gdyby jeszcze było tam można kupić co innego niż w sklepach.... Może ludzie po mszy w katedrze, wstąpią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galoty Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 18:39 Jarmark udany. - ładne stoiska, kolorowo . Owszem nieduży ale nie 5 stoisk na krzyż ale ze 25 stoisk. - piękne otoczenie placu Orła, zabytkowe kamienice z których część jest odrestaurowana, bardzo ładne oświelenie (latarnie) - występy zespołów dziecięcych Nie psioczcie i nie porównujcie do Berlina proszę bo to prawie 10 krotnie większa aglomeracja, stolica i dobrze zarabiający mieszkańcy wydający pieniądze na tych jarmarkach. Chwała temu kto po latach w końcu wrócił do oczywistej i zaniechanej tradycji.Nie wiem komu ale serdecznie dziękuję. Jeżeli placowe za wysokie do przez kilka lat do czasu powrotu zwyczaju należy je obniżyć lub znieść wogóle. Przecież tu nie o dochód chodzi. Brakuje grzanego wina apropos Berlińskich jarmarków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 21:28 Takie jarmarki świąteczne mają rację tam, gdzie są ciągi pieszych. Plac Orła Białego jest pusty i smutny przez cały rok, więc skąd mają się tam wziąć ludzie przed świętami? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 22:41 Gość portalu: galoty napisał(a): > Jarmark udany. > - ładne stoiska, kolorowo . Owszem nieduży ale nie 5 stoisk na krzyż ale ze 25 > stoisk. > - piękne otoczenie placu Orła, zabytkowe kamienice z których część jest > odrestaurowana, bardzo ładne oświelenie (latarnie) > - występy zespołów dziecięcych > > Nie psioczcie i nie porównujcie do Berlina proszę bo to prawie 10 krotnie > większa aglomeracja, stolica i dobrze zarabiający mieszkańcy wydający pieniądze > > na tych jarmarkach. > Chwała temu kto po latach w końcu wrócił do oczywistej i zaniechanej > tradycji.Nie wiem komu ale serdecznie dziękuję. > Jeżeli placowe za wysokie do przez kilka lat do czasu powrotu zwyczaju należy > je obniżyć lub znieść wogóle. Przecież tu nie o dochód chodzi. > Brakuje grzanego wina apropos Berlińskich jarmarków. przecież mówilem że w berlinie jest takich jarmarków kilkanascie czy kilkadziesiąt ,(każada dzielnica ma swój ),chodzi mi o klimat zbudowany bynajmniej nie dla komercyjnych zakupów i nie z buraczanych namiotów tylko np. z drewnianych mini domków pawilonów itp. itd. z mnóstwem bajecznych kolorowych ozdób bajkowych i świątecznych postaci , z jakimś napitkiem z jakimś jadłem itd. to co mniej więcej mówili moi przedmówcy w tym wątku , a u nas to wygląda bardzo prowincjonalnie ,bardzo nie profesjonalnie ,bardzo chciwie i na odpieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia.tuchalowa Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 22:43 nie od razu Krakow zbudowano. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 22:56 wzory są blisko i łatwo dostępne a sponsorzy z włądzami miasta zamiast organizować np. w centrum miasta pseudo wigilie dla miejskiej żuli lepiej by pomysleli o czymś takim (prawdziwym jarmarku) z jakąs oprawa muzyczną wzorowaną np. na angielskiej armi zbawienia a rozdawnictwo darmowego prowiantu dla ubogich zrobic w jakiś bardziej odpowiednich do tego miejscach które juz są i funkcjonują. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia.tuchalowa Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 23:06 uwazasz, ze ludzi ubogich i bezdomnych nalezy zaliczyc do żulii? Oj nieladnie. Byc moze Piotrze nie zdajesz sobie sprawy, ze nie wszyscy ci ludzie stanowia tak zwana patologie. Poza tym, skoro juz sa i funkcjonuja miejsca, w ktorych rozdaje sie darmowa zywnosc, to po co organizowac je w tych samych miejscach ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 23:16 oczywiście że nie wszyscy to było troche prowokacyjnie aby podkreslić złą forme tej akcji ale nie ulega wątpliwości że duża część która tam przyjdzie to zwykła patologia ,tak było i tak bedzie w tym roku mimo apeli i nawoływań organizatorów o obecność zwykłych przeciętnych szczecinian ,a ci którzy przyjda skorzystać przyniosą ze sobą kańki bańki i wiaderka ,czy to o to chodzi ? a jak o to to nie to miejsce powinno być ,zreszta przebąkują o tym sami darczyncy że ta forma jest zła chociaż propagandowo nośna i dla nich i dla władz miasta . Odpowiedz Link Zgłoś
krysia.tuchalowa Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 23:25 Osobiscie nie wierze w uczciwosc akcji, w ktorych sponsor wystepuje w roli dobrego wujka i szumnie przekazuje darowizny ubogim. Ja widze mozliwosc reklamy i promocji. Ale moze nie wszyscy sa wyrachowani ?? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr33k2 Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 23:33 "wielki szczeciński gastronomik" mógłby całorocznie sposnorować czy wspomagać jakąś istniejącą już stołówke dlaubogich a nie robić raz na rok żenującej wiochy w centrum miasta,ostatecznie ze strony miasta ma zawsze w końcu to co chce mieć . Odpowiedz Link Zgłoś
krysia.tuchalowa Re: Plac Orła Białego- chwała organizatorom 17.12.05, 23:46 W inych miastach tradycja stalo sie przekazywanie zywnosci przez znanych gastronomikow, na miejskie wigilie dla bezdomnych i ubogich. Ciekawe czy naszych bedzie stac na taki gest ? Odpowiedz Link Zgłoś