Gość: żołnierz To jakieś 'cioty' a nie zolnierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:17 biedaczki, zimno im po 7 w namiotach, skarpeteczki mokre. a qrwa gazety do walonek, onuce, grzanie kozy na zmianę. eh, ruki apadajut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QuiGon Re: To jakieś 'cioty' a nie zolnierze IP: *.iscnet.pl 08.02.06, 11:26 A skąd te "cioty" wzięły się w wojsku, do ciężkiej chol...ry, kto ich kur... tam posłał, kto ich wcielił? Takie samy cioty jak oni, tylko że biorą za to ciężkie pieniądze, jak widać nadal w komisjach siedzi kupa idiotów. Gdyby mogli to i bez nóg by wcielali nie byłoby odmrożeń chyba że opon w wózkach inwalidzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: To jakieś 'cioty' a nie zolnierze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:50 Też tak robiłem a Zołnierza wolności w tamtych czasach nie brakowało ,pozatym było cieplej higieniczniej bo gumofilce pamiętały kilka poborów cholera wie kto w nich wcześniej chodził,ale to było za komuny w międzyczasie jednak nastąpił jakiś postęp cywilizacyjny i nie dziwie się że młody nie umie o siebie zadbać skoro armia nie umie od tylu lat zabezpieczyć osobistego obuwia dla każdego żołnierza to niedługo będzie miała jeszcze pozwy o grzybice stóp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toranaga Trochę teorii starszej o kilka wieków IP: *.sggw.waw.pl 08.02.06, 13:32 Dobry dowódca potrafi zmusic umeczonych żołnierzy wroga do przemierzenia ogromnych połaci, niech przemaszeruja dwa razy dłuższy szlak, niech beda zmeczeni i schorowani a nie zaznaja odpoczynku; głodni i spragnieni, a nie zaznaja strawy. Z tak umeczonym wrogiem nie sposób przegrac. Nasza armia powinna natomiast syta spokojnie oczekiwac na wygłodniałego i strudzonego wroga; nasze wojska powinny stac, a oddziały nieprzyjacielskie maszerowac. Wtedy to nasi ludzie beda tylko patrzec gdzie by tu uderzyc, a nie którędy by sie wycofac. Nasi żołnierze rusza do ataku z nagim mieczem w dłoni i nie beda sie ogladac za siebie. Ze "Sztuki wojny" Sun Wu w przekładzie Jarka Zawadzkiego sztukawojny.chinesefaucets.com/pdf.html Wiele armii przekonało się, że studiować nauki Sun Wu ale ich nie rozumieć oznacza klęskę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamus Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:18 Taki z Ciebie chojrak?. Przebywałeś w swoim życiu w takich warunkach,że zabierasz głos w taki sposób? Trochę pokory "rambo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kyop Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:37 Może bytak kadra dla przykłady pospała w spartańskich warunkach wkońcu to oni dobrowolnie zostali trepami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieplolubny Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:38 a ty co? Indiana Jones? twrdziel, przy kompie, zamiast pisac pierdoly idz i zmarznij troche... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. zorientowany czyja wina? IP: *.asternet.pl 08.02.06, 11:47 prawdą jest że piecyki, w które wyposaża nas nasza kochana armia grzeją tylko na 1,5 metra, ale nie można za to winic tylko dowódców...są różne sposoby na to aby uniknąc odmrożenia: 1. ubierac 2 pary skarpet, a zanim się włoży do butów stopy owinąc froterowa szmatką - tzw dawne onuce lub ewentualnie papierem - nie starczy to na długo. zależy ile będziemy stali na mrozie. po kilku godzinach owszem będzie zimno ale stopy nie odmrożą sie. 2. ktoś w wypowiedzi zarzucił że żołnierze nie prali skarpet. ok - to może też byc przyczyna, ale tylko na tym poligonie - w drawsku są prysznice i ciepła woda, więc można się kąpac w gorącej wodzie i prac rzeczy(albo moczyc sobie nóżki :)) ), ale na mniej znanych poligonach woda w łaźniach często jest tylko zimna, wręcz lodowata! brrrr...albo wogóle stoi zamarznięta w rurach - wiem bo nie raz bywałem na takich poligonach... 3. jak się bierze filcaki na poligon to trzeba wziąc 2 nunmery większe aby palce nie dotykały czubków - a jak nie ma takiej możliwości to wymieniajcie się kochane żołnierzyki między sobą... :) kto jest winny? odpowiedźcie sobie sami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: czyja wina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:53 Odpowiadam -MON. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiaderny ONUCE! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 11:55 co to za wojsko buahahahaha, wstyd! I jeszcze przypucowali gazecie. Hanba! A onuce? jak sie skarpetki u chinczykow dzis kupuje to jasne ze odmarzly. Na mroz tylko onuce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: ONUCE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:01 Tak jest onuce i do tego trybuniaka i Żołnierza Wolności ale tego akurat nie ma na wyposażeniu atmii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezerwista Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:07 biedaczki -że też tak wami się teraz przejmują, mamusi wam nie trzeba???? przedtem w tej poprzedniej Rzeczpospolitej nikt się takimi pierdołami nie zajmował i jakoś wszystko normalniejsze było, a teraz to już wszystko na tym świecie jest popieprzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZR Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:12 A szkoda,ludzkie zdrowie to nie pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz. Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:13 Byłem w wojsku 25 lat temu i czytam,że teraz bielizna w wojsku jest z tych samych materiałów co ćwierć wieku temu,a gdzie nowoczesne tkaniny,wiadomo że bawełna to przeżytek i to ona i wełana są przyczyną odmrożeń ponieważ skupiają w sobie wilgoć,awzrunki na poligonie są tak prymitywne,że nie ma się gdzie umyć a co dopiero prać i suszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kambodia Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.szczecin.mm.pl 08.02.06, 12:41 poruszone wątki są o różnych sprawach: 1 - wyposazenie żołnierza najczęściej dostaje żołnierz zgodnie z kwitem to co mu się należy i zasadniczo wystarczyło by gdyby dbał o swoje łatwo wołać o lepsze - ale pieniądze - czy zgadzasz się na większe podatki lub by zabrać komuś innemu ? będzie lepsze wyposazenie. za moich czasów służba trwała 24 miesiące a nie 9 i sam dbałem o to co dostałem i o ile mnie pamięć nie myli to w namiocie z "kubusiem" schnie onuca lub skarpety piorunem - ale kiedy dyżurny zasypiał to miał łomot od reszty za wyziębienie namiotu ( siedział przy piecyku tylko w podkoszulku i wtedy nie zasypiał.) 2. Już wtedy kadra spała w internacie - ale jeżeli nic tam nie pobudowali nowego to miejsca wystarczy tylko dla sztabu jednostki a nie dla bezpośrednich dowódców - i chwała im za to ze spali w internacie bo u dowódcy kompani byli wyznaczani "palacze" i ci dopiero mieli przechlapane jak wodzu miał za zimno - gdyby cała kadra spała pod namiotami to wszyscy bylibyśmy palaczami a spać to dopiero po poligonie. A na marginesie - skąd na poligonie łażnie z gorąćą wodą - czyli jednak coś się zmienia. 3. nie znalazłem ani jednego doniesienia o spadku temperatury w tych okolicach poniżej 17 stopni takze nie przesadzajcie z tymi temperaturami - a że w dzień biedactwa muszą być na powietrzu - tożto połowa Polski by staneła bo ilu ludzi MUSI pracować na mrozie i nie płacze 4. Pewnie ze wojsko powinno być zawodowe i na dobrą sprawę jak dobrze policzyć to pewnie było by to tańsze ( koszty szkolenia , rotacji ludzi , wyzywienia i mundurów itd..) ale kto znajdzie rezerwy takiej armii , apodobno to rezerwiści wygrywają wojny 5. pstawa kadry - tu bez komentaża bo mnie poprostu tam nie było ... ale ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QuiGon Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.iscnet.pl 08.02.06, 12:55 Do wyszkolenia rezerwy wystarczą 3 góra 4 miesiące i niepotrzebne są do tego poligony zimowe. A co do tego fragmentu " tożto połowa Polski by staneła bo ilu ludzi MUSI pracować na mrozie i nie płacze" to kolega nie rozróżnia pracy od przymusowej służby. Sam byłem w wojsku 5 lat,(2 lata zasadniczej, 3 lata zawodowo) do tej pory jestem powoływany na ćwiczenia rezerwy i widzę że za dużo się nie zmieniło. Podatków też nie trzeba podwyższać, rozsądniejsze planowanie wydatków wystarczy. Tylko w pełni zawodowa armia jest rozwiązaniem problemu. Wstyd słuchać jak w Iraku Polscy żołnierze odnoszą rany postrzałowe z osobistej broni. Odpowiedz Link Zgłoś
morsick To były ćwiczenia przygotowujące inwazji 08.02.06, 12:25 na Rosję i Białoruś :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: General Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: 212.160.127.* 08.02.06, 12:29 Wojsko powinno byc zawodowe. Apel na mrozie to przesada. Ale jakies hartowanie powonno byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruken Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: 217.97.128.* 08.02.06, 12:29 Sam pacanie niemota jesteś, mamy tak nowoczesne wojsko jak ruscy 30 lat temu bo od tamtej pory nic się nie zmieniło a ty baranie pewnie nawet w wojsku nie byłeś a tutaj kozaczysz pewnie młodzieżówka LPR albo zwolennik O. Rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyścioch Jedna para skarpet to za mało, mogłyby... IP: 217.168.133.* 08.02.06, 12:33 nie doschnąć na ranną pobudkę:) Skrócić tę służbę do trzech miesięcy jak nie mają później co z tymi żołnierzami robić - pożytek będzie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czyścioch Oraz: "Precz z przymusową służbą wojskową" IP: 217.168.133.* 08.02.06, 12:40 Jak żołnierzy nauczą obijania się przez prawie cały rok, to jak z tamtąd wyjdą to co będą robić dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kb8 Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 12:53 Ku...wa mam juz dosyć historii o tych baranach z tzw "kadry"! Skończe te pier....ne studia , pójde do szkółki, zostane je...nym podoficerem i zajmę sie tym tak jak zająć się trzeba. Słownictwo mam już opanowane;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szeregowy Powiedz trepie jak podczas tak dużych mrozów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 13:05 mając dwie pary skarpetek i do tego "mieszkając" w namiocie można prać i suszyć skarpetki? Wiem, że w wojsku tylko dwie rzeczy są nie możliwe: 1. wywinąć hełm na drugą stronę i 2. przykryć się kocem w trakcie leżenia na suficie. No ale bez przesady, trepom chyba mózgi zamarzły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 08.02.06, 13:25 To dopiero dramat! Strach pomyśleć co będzie, jak któryś się przewróci i złamie rękę, larum na cały kraj... to dopiero wojsko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk śmiac sie che... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 13:42 Idac tropem tego artkulu to wojny powinny byc tylko w lato, przesadzacie ludzie moim zdanie dowdcy slusznei zrobili trzba byc przgotowany m na wszystkie ewentulanosci!! jak by nas zaatakowali w z imie to co bysmy powiedzieli ze w zieme nei bo sobei tylki poodmrazamy?? Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie 08.02.06, 13:54 Jak byłem na początku 1985 czy 86 na poligonie w Biedrusku koło Poznania to też byliśmy w namiotach gdy temperatura mocą spadła do -30. Jak się wie co robić to bez problemu się wytrzymuje. Ale byli tacy, którzy nie prali skarpetek, nie czyścili rór kominowych piecyków. Jak oficerowie sprawdzali czy przed nocą są wyczyszczone to pożyczali czyste od kolegów. I ci rzeczywiście wylądowali w szpitalu z zaziębieniem. Czystość i sprawność to stan umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia do krisa bez wyobraźni i taktu IP: 217.96.3.* 08.02.06, 16:13 proponuję krisa, "g... nawykłego do siedzenia przed kompem w ciepełku i z mamusinym obiadkiem na stole" (określenia to cytat) wygnać na 30-stopniowy mróz i w miernych łachach na nieruchome godzinne apele tudzież bezsensowne spanie w namiotach, podczas gdy dowódcy grzeją sobie cztery litery przy kaloryferach w normalnych budynkach. ciekawe, co wtedy powie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: do krisa bez wyobraźni i taktu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:39 gosiu, kris to nadczłowiek, on się nie odmraża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobitka Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: 217.153.7.* 09.02.06, 00:10 ja sie z przedmowca zgodze. co to za niewydarzone niemoty sa,ze nie poczuli ze im paluszki u stop marzna..swoja droga moze jajek nie maja to im nie obmarzly. bo tylko prawdziwe chlopy maja jaja i takich do armi trza brac. reszta do garow, albo do komputerow i niech hoduja hemoroidy na dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.68.66.25.kutno66.tnp.pl 09.02.06, 19:44 Dość już ze służbą z poboru! Jest tylu ekstremistów, którzy lubią takie tortury to niech idą i nie będą się wyzywać na ulicy, ale po co znecać się nad ludźmi, którzy tego nie chcą. Mnie do wojska nie zdążyli wziąć, bo 18 miesięcy po obronie dyplomu dopilnowałem, aby przenieśli mnie do rezerwy, ale mam syna i skóra mi cierpnie na myśl, że cos takiego miałoby go spotkać. Powiedzmy sobie to wyraźnie poziom dowódców w naszej armi jest fatalny - często są to ludzie bez zasad i robią bezkarnie to, za co w cywilu trafia się do "pudła". Znam wiele wiarygodnych relacji kolegów o przestępstwach za koszarami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EB Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 22:04 Mój chłopak jest właśnie na poligonie w Drawsku i bardzo się o niego martwię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwukropek Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.02.06, 13:15 a na piechocie jakoś chłopcy nie płaczą choć tu jest najciężej. a poza tym zgadzam się że sorty mundurowe w armii są "niezadowalające". WWWeźcie też pod uwagę, że kadra która nie jedzie na jeden poligon ale 3-4 na rok ma to samo umundurowanie, a zdrowie ma się jedno... jeśli chce się dłużej pożyć trzeba samemu zainwestować w nowe mundury - które są masakrycznie drogie.. a potem i tak człowiek sie może dowiedzieć, że nie ma tego na wkładce więc nie ma prawa tego nosić. Więc zgadzam się trzeba to zmienić.. ale na kogo możemy liczyć skoro ten cały pieprzony rząd myśli tylko o sobie iswoich stołkach; skoro nadal nie mamy szefa sztabu; a pseudominister uciekł przed służbą? halo czy ktoś tu w końcu zrobi porządek????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKE Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.02.06, 13:40 WEŹCIE SOBIE LUDZISKA POD UWAGĘ ŻE MROZY W POLSCE NIE WYSTĘPUJĄ OD DWÓCH LAT ALE OD SETEK... I PEWNIE NIKT ZE STARYCH WOJAKÓW NIE SŁYSZAŁ O CZYMŚ TAKIM ŻEBY KTOŚ SIE NAD ŻOŁNIERZAMI LITOWAŁ Z TEGO POWODU. JEST CIĘŻKO I JUŻ. NIKT NIE MÓWIŁ ŻE ŻYCIE BĘDZIE ŁATWE... WOJSKO MA WZMACNIAĆ A CZASEM BUDOWAĆ HART DUCHA A WSZYSCY POTRAFIĄ SIĘ TYLKO LITOWAĆ. NAMIOTY KADRY SA TAKIE SAME JAK ŻOŁNIERZY I NIE MAJĄ DODATKOWEGO CENTRALNEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otokar Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 21:18 Zgadzam się z Krisem, byłem w armi 20lat temu w desancie i nikt się nie odmroził ,a zimy były jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoooligan Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: 62.233.158.* 11.02.06, 19:58 h***ja prawda co tu pisza bylem na tym poligonie przezylem to pierwszy apel -30 stopni a plk pstrokonski powiedzial ze jednostka szybkiego reagowania i nie jest wcale tak zimno potem pojechal do domu sku*** teraz jest zawieszony i bardzo dobrzeniech opisza jak wygaszali piecyki jak sie spalil namiot jak zarcie bylo zamrozone jak lekarz na wszystko dawal polopioryne i trampki jak zakazali dawac zwolnien jak sprzet nie odpalal od mrozu klucze do lap sie rzyklejaly nie bylo sie gdzie w dzien ogrzeac bo nie mozna na obozowisko wejsc szkoda slow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.stargard.mm.pl 15.02.06, 12:15 Te Kris co ma do rzeczy to czy siedza przy komputerach czy dostaja obiady od mamy?? Ludzki organizm nie jest przystosowany do takich temperatur szczegolnie u nas w Polsce I jesli stoja bez ruchu na mrozie w tandetnych butach polskiej armii w nocy. Spia w namiotach w ktorym grzeje jeden grzejniczek to co sie dziwisz Nie zapominaj ze Konczyny szczegolnie Palce nos uszy sa szczegolnie zarazone na odmrozenia Uwazam ze za takie cos dowodcy powinni siedziec barzo dlugo a TY niemoto nie wyrazaj swoich opini bo zaloze sie ze postawic Ciebie na mrozie w nocy bez ruchu a pozneij polozyc Cie spac w takim namiocie i szybciutko zmienil bys zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Żołnierze odmrozili sobie stopy na poligonie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 22:38 wiesz co synek widac ze nie masz pojecia co to wojsko,są teraz 9 miesiecy i placzą a co maja powiedziec ci co sluzyli 2,5 roku. Zawsze najlepiej zegnac na przelozonego ale prawde mowiac wina lezy po obu stronach.to u nas robi sie taki szum z tego powodu.A jak sterczą pod trzepakami to im nie odmarzaja sie stupki szkoda ze zauwazyli jak mieli zjezdzac z poligonu i temperatura wzrosla , co nie widzieli co sie dzieje to nie sa male dzieci Odpowiedz Link Zgłoś