Dodaj do ulubionych

Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protesty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:04
jestem, za dokładną realizacją postulatów protestujących. Skoro dziś lekarz
zarabia 1600 zł miesięcznie to należy dać mu 30% podwyżki i urzędy skarbowe
mają dokładnie przypilnować aby nie otrzymał wyższych dochodów niż te 2100 zł
miesięcznie ze wszystkich etatów razem. Najpier4w może protestujący pokażą
swoje roczne zeznania podatkowe a później porozmawiajmy o kiepskich zarobkach.
Jeżeli tak źle zarabiają lekarze to skąd maja na zagraniczne wycieczki i
luksusowe samochody i domy. Czy są złodziejami? Najbogatsi członkowie rządu
to lekarz i żona lekarza.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxxx Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:21
      No wiesz tylko medycyna to nie marketing i zarzadzanie albo socjologia na wsh
      twp tylko bardzo ciezkie i dlugie studia nie zapominajmy tez o LEP-ie.A praca
      lekarza to ogromna odpowiedzialnosc a nie praca na kasie w Geant... A lekarzy
      stac bo bardzo ciezko na to haruja!!! LEKARZ TO NIE MURARZ DO CHOLERY
      • Gość: sound_of_silence Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: 217.153.6.* 03.03.06, 10:43
        Zarabiam jako lekarz 1000 złotych netto i nie jeżdżę na wycieczki i zastanawiam
        się nad kupieniem dziecku bucików, a o książkach, kursach mogę tylko marzyć.
        Jeśli ktoś chce być leczony przez niedouczonego i zmęczonego lekarza z zazdrości
        o normalną godziwą pensję- proszę bardzo, można wtedy pisać posty takie jak ten
        pierwszy.
        Miarą lekarzy-łapówkarzy nie można mierzyć całego środowiska. Gdzie są pacjenci,
        którzy płacą te łapówki? W jaki sposób tę niewątpliwą patologię ukrócić, jeśli
        nie dzięki zgłoszeniom pacjentów?
        Jeśli ktoś uważa że stawka 1000 złotych miesięcznie za odpowiedzialność wartą
        tyle ile życie i zdrowie każdego pacjenta to wystarczająca kwota to nie widzę
        możliwości żadnej merytorycznej dyskusji. (trud kształcenia, ciągłego
        podnoszenia kwalifikacji najwyraźniej w ogóle nie ma dla takich "dyskutantów"
        znaczenia...)
        I tak zawsze na koniec usłyszymy o łapówkach, albo powołaniu- dwa żelazne
        argumenty przeciw normalnym zarobkom wysokowykwalifikowanych i obarczonych
        ogromną odpowiedzialnością lekarzy.
        Pozdrawiam
        • Gość: grz Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:47
          jestem zdecydowanie z podwyżką dla lekarzy... powinni miec wiecej niz
          urzędnicy...
        • Gość: al Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 14:24
          gdzie mieszka szef izby lekarskiej czym jeżdzi proszę podać .Nie warto było
          sie uczyc szwecja zaprasza medena rek szkoli tylko odwagi wymaga a nie zgody na
          dziadowanie.
      • Gość: mirek Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:47
        ja również wykonuje ciężką i odpowiedzialną pracę, kilkanascie lat nauki i
        studiów podyplomowych i wiem, że powinno sie płacić sie nie za samo
        przychodzenie do pracy a za jej efekty. Ja tyl;ko ŻĄDAM uczciwego postawienia
        sprawy. Pokażcie swoje RZECZYWISTE dochody a nie opowiadajcie bajek o
        zatrudnieniu na pełnym etacie w wymiarze 40 godzin tygodniowo rzeczywiście
        wykonanej pracy za 1600 zł brutto. Lekarz pracujący na tyrzech czy czterecz
        etatach to fikcja zatrudnienia, blokujaca młodym zdolnym ludziom ich rozwój.
        Jaką możliwość zatrudnienia mają absolwenci medycyny? Dlaczego na Zachód to oni
        wyjeżdżają a nie lekarze z 20 letnim stażem? Wbrem głoszonym opiniom o
        odpowiedzialności lekarzy są jedna z nielicznych grup zawodowych która
        praktycznie nie odpowiada za swoje błędy. Urząd skarbowy ani prokurator nie
        rozcula się nade mną jak to robią Izby Lekarskie nad swoimi kolegami. Pod
        względem ilości popełnianych błędów lekarskich mamy NAJLEPSZYCH lekarzy na
        świecie.
        • Gość: grz Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:48
          w Polsce nie liczą się kwalifikacje i wykształcenie...
          • Gość: sound_of_silence Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: 217.153.6.* 03.03.06, 10:55
            1000 złotych to mój rzeczywisty dochód- mam pokazać PIT?
            za normalną pracę codziennie, nie raz w tygodniu. Mogę zarobić więcej np
            dyżurując, ale żeby się z tego zrobiło tylko 2000 byłoby to przynajmniej 10
            dyżurów w sytuacji lekarza w trakcie specjalizacji. CO mam zrobić z dziećmi na
            ten czas? I dlaczego muszę poza normalnym etatem wyjąć 10 dni co miesiąc z
            życiorysu, żeby moje zarobki dopiero zaczęły WYSTARCZAĆ NA ŻYCIE?
            WObec przekonania o powszechnym bogactwie lekarzy chyba nie ma co dalej
            dyskutować...
            Moi rodzice lekarze pracujący w państwowej służbie zdrowia dorobili się przez
            całe życie mieszkania w bloku (tego samego od 20 lat) a pierwszy nowy samochód-
            na kredyt kupili po 20 latach pracy- To jest jakieś bogactwo? Nikomu nic nie
            ukradli, nie brali łapówek, a swój zawód wykonywali rzetelnie. Może to zamknie
            buzię krytyce wbrew argumentom??
            • Gość: lek zarobki ??!! IP: 155.37.231.* 03.03.06, 16:17
              www.memag.com/memag/article/articleDetail.jsp?id=123063
              pozdrawiam
              • Gość: mirek Re: zarobki ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 17:40
                naprawde bardzo chetnie zobacze PIT za 2005 rok protestujacych lekarzy. Czasami
                tylko przeglądałem oświadczenia majatkowe lekarzy, którzy są np. radnymi i
                prawda jest zupełnie inna. np pan Mariusz Holicki tylko za same dyżury w PSK-2
                otrzymał 17.195 zł po osliczeniu ZUS czyli ponad 20.000 zł - średnio
                miesięcznie za dyżury tylko 1.600 zł, radny Arłukowicz- PAM - 2.230 zł + SPSK1-
                1.642 zł miesięcznie + PR + diety radnego. Czyli ci panowie pracując jako
                lekarze na ćwierć lub pół gwizdka otrzymują w przeliczeniu na pełny etat
                znacznie wyższe wynagrodzenie niż postulowane przez protestujacych, Te dane
                dotyczą 2004 r. Obecnie są zapewne wyższe.
                • Gość: sound_of_silence Re: zarobki ??!! IP: *.system.szczecin.pl 03.03.06, 17:56
                  Już mi się nie chce gadać. Przytoczyłeś 3 źródła pieniędzy i do tego ludzi w
                  wyjątkowej sytuacji- na tysiące lekarzy w Szczecinie akurat tych dwóch. Moze
                  jeszcze przytocz jezdzacych do Londynu anestezjologow. I co z tego? Czy to o
                  czym piszesz ma cos wspolnego z tym, ze lekarz taki jak ja- w trakcie
                  specjalizacji- zarabia po kilku latach pracy (bo tyle ze stazami to trwa) 1000
                  zlotych netto? To jest Twoim zdaniem sluszna placa??? Bo radny Arlukowicz ma
                  wiecej? Ja tez gdybym pracowala w 5 miejscach zarobilabym moze wiecej, ale
                  dlaczego mam pracowac w 5 miejscach? I zmeczona leczyc ludzi? I nie miec zycia
                  rodzinnego?
                  Oczywiscie zawsze moge nie byc lekarzem- tylko co to za odpowiedz. Oplaca sie
                  panstwu inwestowac w moje wyksztalcenie, zebym potem sprzadawala rzodkiewke?
                  Jesli tyle bede zarabiac niedlugo tak sie skonczy. CHyba, ze pojade za granice.
                  Rozejrzyj sie wokol siebie- nie wszyscy lekarze maja wille i limuzyny, cale
                  rzesze ciezko pracuja i pracuja coraz wiecej zeby utrzymac domy, dzieci na
                  studiach itd. Na calym swiecie lekarz jest za swoja prace wynagradzany rzetelnie
                  w swoim miejscu pracy, nie musi szukac innych miejsc i pracowac 30 godzin na dobe.
                  Patrz dalej przez pryzmat wyjatkow- tak samo patrza nasze wladze, dyrektorzy
                  szpitali itd. I daltego nic sie nie zmienia.
                  • Gość: lek Re: zarobki ??!! IP: 155.37.231.* 03.03.06, 19:25
                    no i co z tego ze tyle zarabiaja co moze im sie nie nalezy wg ciebie powinni zarabiac mniej od sprzataczki
                    ( rownosc spoleczna)
                    popatrz na tabelki kilka postow wyzej to sa normalne place lekarzy nie mowie o ilosci ale stosunku do
                    sredniej krajowej ktora wacha sie w okolicy 40 000$ +- 5000$
                  • Gość: mirek Re: zarobki ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 19:26
                    pokazują ci ,że duza część lekarzy nie pracuje tak jak pozostała część
                    społeczeństwa tylko na jednym etacie pracując dużo ponad 40 godzin tygodniowo
                    za srednio 2.400 zł brutto wraz z nadgodzinami i dfyżurami. Pokazuję, że srodki
                    które my płacimy na ubezpieczenie zdrowotne są czesto marnowane, bo ci panowie
                    naprawdę nie są wyjatkami w służbie zdrowia. Jestem za tym aby lekarz pracował
                    TYLKO na jednym etacie i za to otrzymywał przyzwoite wynagrodzenie, ale jezeli
                    duza część z tego środowiska tylko udaje, że pracuje, bo trudno nazwać
                    wpadnięcie na jedna godzinę do gabinetu pracą za którą są oczekiwania rzedu
                    5.000 zł miesięcznie. A czy wiesz ile zarabia lekarz na stażu w USA. Czasami
                    pracuje za darmo, ale wie , że jest to inwestycja w siebie.
                    • Gość: lek Re: zarobki ??!! IP: 155.37.231.* 03.03.06, 20:13
                      akurat wiem ile zarabia lekarz na starzu w usa
                      moze pracowac tylko 80 godz tygodniowo i w roznych miejscach roznie placa ale jast to
                      40 000$ - 50 000$ rocznie za dormo nie pracuja zapewniam cie!
                      • Gość: mirek Re: zarobki ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:20
                        moja szwagierka jest lekarzem w USA i opowiadała mi na temat specjalizacji.
                        napisałem, że niektórzy pracują nawet za darmo w ramach wolontariatu. Z jednym
                        sie natomiast zgadzam, że pracują tam do 80 godzin tygodniowo czyli dwa razy
                        dłużej niż u nas. Natomiast 40 tysięcy dolarów to średnie wynagrodzenie w USA
                        czyli u nas 2.300 zł brutto
                        • Gość: lek Re: zarobki ??!! IP: 155.37.231.* 03.03.06, 20:30
                          nie mial bym nic przeciwko temu zeby dostawac na stazu 2.300 ktore w pl mialem z dodatkowymi
                          dyzurami ( kontraktowe ) na starzu a po starzu zeby moja pensja wzrosla kilkukrotnie bo rosnie tylko
                          jakies 10%
                          40 000 $ per household to roznica

niektórzy pracują nawet za darmo w ramach wolontariatu
                          tak i wyjadaja resztki z obiadow pacjetom i mieszkaja na sali chorych - co za brednia
                          • Gość: lek Re: zarobki ??!! IP: 155.37.231.* 03.03.06, 20:32
                            twoja szwagierka jak kazdy Polak za granica jest z typu - nie da sie to niemozliwe czarne wizje zeby
                            obrzydzic innym i zeby czasem komus sie nie udalo
                            • Gość: mirek Re: zarobki ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 23:08
                              ona jest przykładem, ze jednak można, że lekarz wykształcony w Polsce moze zdac
                              egzaminy w USA i pracować tam jako lekarz a nie jako sprzataczka. Natomiast
                              pokazuję, ze droga do dużych pieniędzy nie jest tam tak prosta i tam słuzba
                              zdrowia nie organizuje strajków. Może dlatego, że reformy słuzby zdrowia w USA
                              nie przygotowywali lekarze jak to jest w Polsce. W końcu większość decydujących
                              pracowników Min. Zdrowia to lekarze. I zawsze będą robili wszystko aby to oni
                              nie utracili swoich apanaży, a pacjent jest tylko źródłem dochodu.
                              • Gość: lek Re: zarobki ??!! IP: 155.37.231.* 06.03.06, 15:15
                                tam nie ma słuzby zdrowia to jest socjalistyczna nazwa
                • Gość: maja rację Re: zarobki ??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:38
                  Chodzi nie tylko o pobory, ale również o konfliktowanie środowiska. Pacjent ma
                  zawsze rację! To taka sama prawda, że wszyscy lekarze to alkoholicy i łapówkarze.
    • Gość: wujek ze stanów Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.06, 09:39
      kretyn
      • Gość: sound_of_silence Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 04.03.06, 11:13
        Mirek spróbuj studiować przez 6 lat, a potem przez kolejne 6 pracować za ten
        tysiąc złotych ( o ile go zarabiasz- bo zapewniam Cię, ze także w Polsce są
        lekarze na wolontariatach). I spróbuj wtedy nie szukać dodatkowych źródeł
        zatrudnienia. Chrzanisz jakbyś nic nie rozumiał z tego co tu piszemy.
        Najwyraźniej jednak bardzo głęboko jest w społeczeństwie zakorzenione myślenie o
        tym jak beznadziejni są polscy lekarze (czego ich traktowanie za granicą raczej
        nie potwierdza), jak beznadziejnie mało pracują (znajdź lekarza, który ma wolne
        popołudnia, weekendy i jest bogaty) i jak bardzo należy im się pensja salowej.
        Szkoda słów.
    • Gość: kolo Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 16:56
      sprowadza tez znajacych jezyk polski z Ukrainy i Bialorusi i bez obwaw bedziemy
      sie u nich leczyc!
      A na naszych w UE tez zapotrzebowanie sie juz konczy!
    • Gość: młody lekarz Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: 80.55.210.* 04.03.06, 21:56
      Jestem 8 lat po studiach. Kończę specjalizację. Do tej pory dyżuruję za darmo.
      Nie mogę mieć jeszcze swojego gabinetu. Na pewno poprę protest.
    • Gość: nic dziwnego! Re: Pracownicy służby zdrowia zapowiadają protest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 16:07
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka