Dodaj do ulubionych

Jaki jest dobry laktator

12.03.06, 23:16
CZeść dziewczyny. Pilnie potrzebuje waszej pomocy. Mała nie chce mi pić z
piersi bo dałam jej butelke bo miałam troszke za mało pokarmu. Nie chce jej
zupełnie odstawiać od piersi. Dlatego potrzebuje dobry laktator. Jaką firmę
wybrać??Jaki typ ??Moze elektryczny????
Pomozcie prosze
A moze któraś ma jakiś fajny na zbyciu???
Obserwuj wątek
    • grandet ""laktator"" 13.03.06, 10:02
      Zakupilam Avent Isis. Dolaczone sa do niego dwie butelki. Kiedy juz nauczylam
      sie nim poslugiwac (odpowiedno przytykac do piersi, nie za gleboko), to musze
      stwierdzic, ze sprawdza sie. Moge oddac smoczki nr 1.
      • izaazi Re: ""laktator"" 13.03.06, 15:03
        Dzieki dziewczyny za rade. Mam w domu laktator Nuk i powiem szczerze ze musze
        sie niezle napracować zeby cokolwiek sciągnąć - moze jakieś 10-20 ml.
        Słuchajcie. A jak bede czesciej sciągać to nie zaniknie mi pokarm???Chciałabym
        zeby było go wiecej. Mała mi zle sciągała pokarm i dlatego mam go malo.
        Pytanie do dziewczyny która ma laktator z Uni Lubelskiej. A gdzie sie kupuje
        ten komplecik do sciągania i czy jezeli nie wypozycze tego urządzenia to tym
        komplecikiem też bede mogła odciągać pokarm tylko recznie????
    • boyena Re: Jaki jest dobry laktator 13.03.06, 10:26
      ja zawsze słyszałam ze najlepszy jest Avent Isis i takiego też używałam. mogę
      spokojnie go polecić, nie boli przy ściąganiu pokarmu, łatwy w użyciu, wygodny.
    • fiestaa1 Re: Jaki jest dobry laktator 13.03.06, 13:20
      Jest możliwość wypożyczenia laktatora Medeli (elektryczny) na terenie szpitala
      na Unii Lubelskiej. Ja właśnie z takim pracuję w domu (mam problem z jedną
      piersią) - jest dosyć duży, ale świetnie ściąga pokarm. Kupujesz tylko swój
      komplecik - butelka + nakładka (cena 79 zł). Koszt wypożyczenia laktatora 5 zł
      za dobę. Namiary - Sklep Medical, telefon 488 99 15, 45 35 991. Mam nadzieję, że
      wszystko się ułoży - trzymam kciuki i pozdrawiam.
      • kamyk4 Re: Jaki jest dobry laktator 13.03.06, 16:08
        Ja sciagam elektryczna medela i powiem szczerze ze reka byla bardziej wydajna niz ten laktator. Niestety reka sie sciaga godzine a laktatorem po prostu przystawiam czesto i juz.Tez slyszalam ze avent jest najlepszy
        • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 13.03.06, 19:29
          A co sądzicie dziewczyny o laktatorze Tufi który na allegro kosztuje 139 zł
          nowy z bateriami i zasilaczem????
          Moze faktycznie zdecyduje sie na Aventa
          • bozka111 Re: Jaki jest dobry laktator 13.03.06, 20:04
            Myślę, że każdy laktator jest dobry, problem polega na udrożnieniu kanalików w
            piersi. Ja zakupiłam Canpol Premium i świetnie mi poszło. Owszem na początku
            musiałam się natrudzić ściągałam długo i mało, ale póżniej po ok 3 tyg. chyba -
            już całkiem, całkiem.Kol z Avensis tak samo miała. Żeby Cię pocieszyć, powiem
            Ci, że po 3 m-cach odłożyłam laktator zupełnie, i gdy mam potrzebę to do dziś
            (8,5 m-ca)ściągam ręką, idzie mi to bardzo dobrze - 20 min -130m ml. Laktator
            mam na zbyciu, a medela jest naprawdę dobra ta mechaniczna ściągałam nią przy
            pierwszym dziecku. Super się sprawdziła.Pozdrawiam serdecznie.
            • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 13.03.06, 22:47
              witam
              130 ml w 20 minut to faktycznei niezły wynik;)
              ja recznie sciągam po kropelce
              i faktycznei jest tak ze laktatorem trzeba sie niezle namachać -a od czego to
              zalezy???? ze po jakims czasie sciaga sie znacznie wiecej niz na początku. czy
              piers sie przyzwyczaja do laktatora czy jak????ja sie namacham godzine i mam 20
              ml:)
              no moze troche wiecej
    • wiolina31 Re: Jaki jest dobry laktator 14.03.06, 07:38
      Ja również bardzo polecam Avent Isis (na Allegro można go kupić juz chyba za
      115zł). Używam go najczęściej rano, gdyż moja córcia od jakiegoś czasu przesypia
      całą noc, a karmienie przez sen kończy się po 2 minutach i nic nie jest w stanie
      jej rozbudzić, nawet zmiana pieluchy. Nie musze pisać, jak się czują moje piersi
      po tylu godzinach przerwy. Zaczynam naprawdę się tym martwić, bo córcia ma
      dopiero 6 tygodni i takie długie przerwy w niejedzeniu nie są dobre, a dodatkowo
      właśnie nocne karmienie najlepiej pobudza laktację.
      A wracając do laktatora - w ciągu kilku dosłownie minut ściągam 120 ml,
      bezproblemowo i bezbolesnie. Naprawdę z czystym sercem polecam.
      Iza, my chyba w ogóle się znamy ze szkoły rodzenia i ze szpitala - ja rodziłam w
      niedzielę 29 stycznia, dzień przed Tobą. Jak się chowa Twoja córcia?
      Serdecznie pozdrawiam
      Wiola
      • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 14.03.06, 09:15
        Witam Wiolu
        Chyba faktycznie sie znamy:)
        Wiesz własnie zamowiłam sobie ten laktator. Bo mała mi tylko memła tego cycka i
        sciąga tylko troche. Ale z drugiej strony fajnie masz ze mała przesypia ci noc.
        moja budzi sie o 3 pozniej niestety butelka i pozniej o 7-8 wiec tez nie moge
        narzekać. Mam nadzieje ze ten laktator juz jutro do mnie dojdzie poprosiłam o
        szybka wysyłkę. Ja mam tego Nuka pozyczonego od kolezanki i godzine czasu
        sciągam 20 ml.
        Córcia czuje sie dobrze. Tylko jest bardzo ruchliwa:) inne dzieci spią wiecej a
        ona nie:) ale dobrze ze chociaz w nocy spi.Rusza wszyskim co ma:)) nóżki rączki
        nie moga spokojnie chwile polezec:)
        A u ciebie?????Wszystko ok????
        Dzisiaj idzeimy na szczepienie - zdecydowałam sie na te płatne szczepionki.
        Pozdrawiam Iza
        • wiolina31 Re: Jaki jest dobry laktator 14.03.06, 10:21
          U nas wszystko w miarę ok, choć bywało różnie. Mam za soba zapalenie piersi z
          prawie 40 stopniową gorączką - niestety skonczyło się serią antybiotyku, ale
          mimo to cały czas karmiłam. Małą w 3 tygodniu wysypało na pysiu - takie czerwone
          krostki zakończone białymi grudkami - myślałam ze to trądzik niemowlęcy, ale
          lekarz profilaktycznie kazał odstawić nabiał bo może to skaza białkowa. Teraz
          buzia wygląda dużo lepiej, ale nie wiem czy to dzięki mojej diecie czy po
          kremiku Lipobasa (bardzo fajny, dostępny w aptece, polecam).
          Mamy trochę problemów z brzuszkiem, a ostatnio też z jedzeniem - Julka
          niechętnie je, myślałam że nie chce jej się ciągnąć cyca i probowałam butelką z
          odciągniętym pokarmem - też nie pasuje. Mam nadzieję, że jej to przejdzie.
          Generalnie moja Juleńka jest pogodnym dzieckiem, ślicznie się uśmiecha, gaworzy,
          tyle tylko ze lubi towarzystwo i odłożona do łóżeczka czy wózka głośno domaga
          się przyjścia mamy. Tak że czasami śniadanie jem w porze obiadu, a piżamę na
          ubranie zmieniam po południu, jak wraca z pracy mąż :) Ale mam nadzieję że jakoś
          się to unormuje.
          Iza, napisz koniecznie jak będzie po szczepieniu. Ja też zdecydowałam się na tą
          5 w 1, ale my dopiero 31 marca.
          Pozdrawiam Was obie :)
          • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 14.03.06, 18:31
            Hej Wiolu:)
            Jak tak piszesz to dosłownie prawie jak u nas. Ja miałam raz 38,3 stopni ale
            szybko przeszło wiec było bez paniki.Nasza strasznie lubi jak sie ja nosi i jak
            sie ją odłozy to potrafi sie rozryczeć:)Ja dokarmiam.Na przykład recznie
            sciągne sobie moze ze 40 ml a pozniej butelka ale wczesniej daje jej jeszcze
            troche piers:)i tak w kółko:).Nie lubie sciagac recznie bo to boli. Jutro juz
            chyba bede miała laktator. Moze sobie zwieksze te mleczko jakoś. Na szczescie
            mała je i te i te mleczko:).
            Co do szczepienia
            My sie zdecydowalismy na to samo, ale tym pielegniarka i tej lekarce cos sie
            pomyliło bo kazały nam przyjść po 6 tydoniach. wiec przyszlismy, a dzisi
            okazało sie ze Ala musi miec skończone 8 tygodni - parodia.Wiec zwazyli mała.
            Poza tym jestem strasznie nie zadowolona z tej pediatrki do której chodze.
            Zapisałam sie bo było blisko a teraz załuje. Nie wiesz moze ile razy mozna sie
            przepisywać do innych lekarzy????
            A co do Ali to mamy to samo tez bardzo czesto chodze do po południa w pizamie.
            Szczerze mowiąc troche ratuje mnie smoczek:))) Niestety. Ale przynajmniej mam
            czas zeby zjesc sniadanie i umyc sie. tez mam nadzieje ze to sie zmieni.Ale
            Alunia tez juz sie usmiecha aczkolwiek jeszcze troche nie swiadomie:) ale kazdy
            usmiech jest miły:)
            My chyba z Alunią bedziemy musieli wybrac sie do kardiologa bo ma sine wokoło
            buzki i oczek.Tak tez miała napisane na wypisie ze szpitala. Zobaczymy co powie
            lekarz,Mam nadzieje ze bedzie wszystko w porzadku.
            • bozka111 Re: Jaki jest dobry laktator 14.03.06, 18:54
              Hej!
              Aby zwiększyć wydzielanie mleczka nalezy dużo pić.Można próbować pić herbatki
              owocowe lub specjalne na laktację. Co o szybkiego ściągania pokarmu, o którym
              pisze Wiola, jak ma się zastój, to pobudzone piersi ściąganiem szybko
              napełniają buteleczkę. Czym więcej dzidziuś ssa, tym lepiej dla laktacji;
              podziwiam karmiące piersią mamy i jednocześnie ściągające pokarm i karmiace
              butelką. Koleżanka tak karmiła z niezłym skutkiem 5 m-cy. Ja z lenistwa 6 m-cy
              tylko cycem, teraz już i inne pokarmy. Jednak mały tak kocha pierś, ze jak ma
              na nią ochotę to wycałuje mamę i MA, a co! ssa z lubością.
              pozdrawiam dziewczyny!
              • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 14.03.06, 19:45
                To tak bede robić. Bo mała tylko praktycznie chwile ssa i wysysa ten pierwszy
                pokarm a pozniej tylko sie bawi. Wiec laktator jest mi potrzebny. czyli jednak
                istnieje nadzieja ze zwiekszy mi sie pokarm:))cos optymistycznego. Dobrze ze
                Ala je i takie i takie mleczko nawet z butelki, A do cyca też sie lubi
                poprzytulać. wiec jej na o pozwalam:)) niech go sobie troszke potarmosi. Ja
                gdyby Ala chciała ładnie jeśc tez tylko bym karmiła piersią - bo to ponoc jest
                nalepsze dla dziecka. Ale....niestety...butelka poszła w ruch wiec...musze.Ale
                jak naucze sie ładnie mleczko sciągac to bede mogła nawet sama gdzies
                wyjsc....a babcia chwile zajmie sie malutką.
                Pije te hermatki i juz jest troche lepiej.Nawet recznie sciągam troche wiecej
                niz dwa dni temu. Zobaczymy jak bedzie dalej
                Dziekuje za odpowiedz
                Pozdrawiam Iza i Alunia
          • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 15.03.06, 12:20
            Wiola jak to jest??Cofneli nas ze szczepienia bo powidzieli ze jak chcemy
            zaszczepić ale na tą szczepionkę 5 w 1 to Ala musi mieć skończone 8 tygodni. A
            wczesniej kazali przyjsć po 6 tygodniach wiec nasz wypad do przychodni był
            niepotrzebny, Wkurzyłam sie bo ta lekarka wogóle nie ogladała mi dziecka i ja
            jej musiałam mowic na przykład ze Ali robi sie ciemieniucha. Przypisała mi
            jakąś maść i nie powiedziała nawet ile razy dziennie mam ją stosowac. Chce
            zmienić lekarza i przychodnie. Koleżanka poleciła mi swoją w zdrojach i tam
            powiedzieli ze juz trzeba szczepić dzeicko nawet na ta Hekse - czyli 5 w 1.
            Wiec juz sama nie wiem jak to jest. A co tobie powiedzieli
            • wiolina31 Re: Jaki jest dobry laktator 15.03.06, 13:31
              Ja jestem w przychodni na Bukowym. Nasz lekarz niestety nie jest pediatrą tylko
              rodzinnym, ale ma małe dziecko więc jest na bieżąco.
              Sama wiedziałam i to samo potwierdzili w przychodni, że do zaszczepienia tą
              łączoną szczepionką dzidzia musi miec skończone 8 tygodni. To samo mówiła też
              położna w szkole rodzenia. Dziwne, że w Zdrojach powiedzieli Ci że po 6. Jesteś
              pewna, że dobrze Cię zrozumieli o którą szczepionkę Ci chodzi? Może jeszcze raz
              tam zadzwoń, żeby znowu na darmo nie jechać z Malutką.
              Moja Julka ma też suchą skórkę i trochę zaczyna się łuszczyć na główce. Smaruję
              ją 2 razy dziennie oliwką i potem sczesuję taki jakby łupieżyk.
              Jeśli chodzi o dobrego pediatrę, to znajoma poleciła mi dr Patynę, podobno
              bardzo dobra, ale przyjmuje niestety prywatnie, też w Zdrojach.
              • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 15.03.06, 18:33
                Nie Wiola dobrze zrozumiałam. ale teraz mam mentlik w głowie. Wiesz nawet
                czytałam dzisiaj artykuł z głosu szczecińskiego z 12 lutego który dostałam od
                mamy i tam jest napisane ze tą szczepionke daje sie gdy dzidzia ma 6 tygodni
                skończone. A szczerze mowiąc nie pamietam jak ta połozna ze szkoły rodzenia
                mowiła.Teraz nie wiem co mam zrobic bo Alę zarejestrowałam na piątek na to
                szczepienie - musze sie jeszcze raz dowiedziec.
                Mowiłam wyraznie ze Ala ma 6 tygodni a ta pani połozna i dr powiedziała ze to
                najwyższy czas zeby malutka zaszczepić.
                Ja też oliwkuje jej główke ale ma takie strupki. Musze jej to faktycznie
                pożądnie wyczesać.
                Słuchaj Wiola czy jeżdzisz juz gdzies z Julcią???Np do znajomy czy rodziny i
                ile czasu spedzacie na spacerach???
                • wiolina31 Re: Jaki jest dobry laktator 16.03.06, 12:06
                  To ja teraz też już nie wiem, co jest prawidłowe. A może nie ma to aż takiego
                  znaczenia? W końcu to tylko 2 tygodnie różnicy.
                  Jeśli chodzi o spacery, to nie jest za ciekawie. Po pierwsze pogoda do kitu
                  (choć dziś akurat to aż chce się żyć tak pięknie słońce świeci :)i zanim ubiorę
                  mojej Julce 2 czapki, kombinezon itd, to płaczu jest jakby nie wiadomo co się
                  działo. Poza tym mieszkamy niestety na 4 piętrze bez windy. Mamy Deltima Focusa
                  i waży coś ok. 14kg i choć ma zdejmowaną gondolę (którą samą wnoszę na górę,
                  stelaż zostawiam), to i tak jest bardzo ciężko. Więc jak mam się tak napocić,
                  żeby wyjść na godzinkę (bo zimno) nie zawsze mi się chce. Ale codziennie
                  wystawiam Małą na balkon. Mam nadzieję, że niedługo zrobi się cieplej i spacery
                  będą też dłuższe, to bardziej się zmobilizuję.
                  Jeśli chodzi o odwiedziny, to raczej do nas ktoś przychodzi, my byliśmy tylko
                  raz u moich rodziców. Julka była bardzo grzeczna, zresztą cały czas na rękach u
                  zakochanej w niej babci, to co się dziwić.
                  A jak to wygląda u Was?
                  • izaazi Re: Jaki jest dobry laktator 16.03.06, 20:29
                    Wiesz Wiola dzwoniłam do koleżanki z którą leżałam na patologii ciązy ona jest
                    lekarzem a jej teściowa pediatrą. Ona mi mowiłą z u niej w przychodni kazali
                    jej przyjść w 7 tygodniu zycia czyli jak mały bedzie miał 6 tydoni i tez sie
                    zdecydowała na ta szczepionke skumulowaną. wiec chyba jednak jutro pojedziemy z
                    Alunią.\Co do spacerów my wychodzimy codziennie na godzine lub troszke wiecej.
                    Wiesz ja mieszkam na parterze:) wiec o tyle mam dobrze. Czasem wychodzimy razem
                    z mezem albo on idzie a ja ide na zakupy czasem mama mi pomoze i z nią wyjdzie
                    a czasem ja sie pofatyguje. Wiec co to znaczy ubierać w te kombinezony,
                    Człowiek tyle sie napoci i krzyku tyle wiec jest bardziej zmeczony niz po
                    ciezkiej pracy. Co do odwiedzin to na razie własnie tez sie troche
                    wstrzymujemy. Bylismy tylko na chwile u mojej koleżanki,. Do rodziny na razie z
                    nią nie jezdzimy bo mi dziecko zameczą a Ala nie lubi jak sie za duzo wokół
                    niej dzieje i wtedy płacze - tak juz zauważyła. A teściowa i rodzina mojego
                    meza zameczy mi ja:))) Mojej mamie juz przeszły te męczarnie i mała raczej sie
                    juz do niej przyzwyczaiła. Ala jest troche marudna. Chyba za bardzo
                    przyzwyczaiłam ja do noszenia na rękach no ale cóż.... Mały pieszczoch. Czasami
                    jest bałagan do okoła ale rano mam dla siebie całe 15 minut po karmieniu zeby
                    sie umyć ubrać i umalować:) pozniej jest krzyk:)))Ale jakos dajemy rade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka