Dodaj do ulubionych

Szata milosci sw.Franciszka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.02, 23:47
Czy wiecie juz jak ona wyglada? Czy spotkaliscie sie z jej opisem?Jezeli nie
to prosze oto opis:"szata sw. Franciszka dla mezczyzn skladala sie z koszuli
dlugiej ,za kostki z rekawami pelnymi oraz [ najwazniejsze] okraglym otworem
we wiadomym miejscu.Szata sw. Franciszka dla kobiet byla dokladnie taka sama
tylko luzniejsza.Wykonana byla najczesciej z lnu. W takch sztach
nastepowala prokreacja wielu pokolen [ byc moze i Swarozyca , ale to sa
tylko domysly].Historycy oraz badacze tematu nie moga dokladnie ustalic
kiedy zankl byl zwyczaj kozystania z szat owych.Co poniektorzy twierdza , ze
sa stosowane do dnia dzisiejszego w specjalnych przypadkach i
okolicznosciach.
Obserwuj wątek
    • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 03.12.02, 23:54
      O rany, Gryf! Muszę przyznać, że wątek jest dobry :)
      • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 03.12.02, 23:56
        Acha, o tej odzieży kiedyś słyszałam, ale nie sądziłam, że nosi tak piękną
        nazwę :)
        • Gość: Gryf Re: Szata milosci sw.Franciszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.02, 00:02
          A co sie stalo ze Swarozycem drogim , ze tak zaniemowil.Moze sie zawstydzil?
          A moze kombinuje jak oni wykorzystywali ta szate!? Swarozyc wroc my Tobie
          wytlumaczymy!
          • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:06
            Tak go przeraziła ta wizja, że uciekł bez pożegnania!
            • Gość: Gryf Re: Szata milosci sw.Franciszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.02, 00:08
              Chyba tak . Ale ja sie zegnam z Toba do jutra i dobranoc.
              • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:09
                Dobranoc.
        • swarozyc Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:11
          Mylisz sie Stettiner! Watek jest do niczego! Moze ta sukienka chcialabys
          wywolac zazdosc najlepszej kolezanki na najblizszym balu sylwestrowym ale do
          oddawaniu sie zmyslowym harcom, gdzie prokreacja nie jest nadrzednym celem, ta
          sukienka sie nie nadaje. Zabija wszelkie doznania wzrokowe, dotykowe, nie
          mowiac juz o zapachach splecionych wezem pozadania dwoch cial(a moze wiecej
          niz dwoch(?))

To specialnie dla Ciebie Stettiner; te kilka zdan podrzednie zlozonych na
          ktore czekalas od wczoraj...
          • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:15
            Toż ja mówię, że wątek dobry, a nie szata!...
            • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:16
              Tyle czasu tych kilka zdań pisałeś?
              • swarozyc Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:16
                Nie, myslalem o Tobie...
                • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:20
                  Nie będę pytać, co mogłeś wymyślić przez tyle czasu....
                  • swarozyc Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:20
                    Skoro nie pytasz to Ci nie odpowiem...
    • swarozyc Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:22
      Zegnam Cie na dzisiaj.
      Dobranoc
      • stettiner Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 00:25
        Dobranoc.
    • Gość: Aśka Re: Szata milosci sw.Franciszka IP: 111.111.26.* / 111.111.31.* 04.12.02, 09:58
      U starozakonnych (chasudów) używa się do "tych" rzeczy specjalnego
      prześcieradła z dziurką. Prześcieradło jest duże i zasłania całe ciało kobiety,
      szyję i twarz.
      • skuter^ Re: Szata milosci sw.Franciszka 04.12.02, 10:03
        Gość portalu: Aśka napisał(a):
        >zasłania całe ciało kobiety,
        > szyję i twarz.

ten problem u nas rozwiazuje sie odpowiednio duza dawka napojow optymizujacych
    • Gość: Swarozyc Re: Gryf IP: Telia:* / *.telia.com 04.12.02, 10:31
      Proponujesz swoim rodakom zle wzorce kulturowe; zamiast jakiejsc przasnej
      szmaty lnianej, zaproponowalbyc raczej kabaretki ze szwem dla kobiet, szpilki
      do chodzenia po domu, nie niszczace parkietu, z ktorych mozna rowniez pic
      szampana kiedy lezysz i sapiesz jak tur a ona na poly omdlona laknie mic cos
      slodkiego w ustach...

PS a franek zostal swietym kiedy zalozyl sukienke tyl na przod i poznal inny
      rodzaj przyjemnosci... ?
      • Gość: Aśka Re: Gryf IP: 111.111.26.* / 111.111.31.* 04.12.02, 11:00
        Znowu niewielkie zboczenia! Zakrywa się twarz kobiety by jej nie zawstydzać i
        jednocześnie nie osiągać żadnej przyjemności i podniety.
        • swarozyc Re: Aska 04.12.02, 11:18
          Dzisiaj juz nie ma wstdliwych kobiet jak prawdziwych Cyganow...
          Wiec wyrzucmy te szlafmyce na smietnik historii...
          A przepraszam Anno, temat ten Cie szczegolnie interesuje czy Ty tu tylko
          przez przypadek..?
          • swarozyc Re: Swarozyc 04.12.02, 11:27
            cos mi sie pokielbasilo; szlafmyca to na glowe a nie na grzbiet..
            Oj ucz sie swarozyc ucz...

Krolewiec polskim!
            • Gość: Aśka Re: Swarozyc IP: 111.111.26.* / 111.111.31.* 04.12.02, 12:04
              Bardzo ci się pokiełbasiło, bo ja nie Anna. A temat mnie interesuje jako
              ciekawostka. Poszerzaj horyzonty pogański bożku:)
              • skuter^ Re: Swarozyc 04.12.02, 12:50
                swar czy ty aby nie jestes jakas rodzina obywatela bachusa? bo udzielasz sie
                wylacznie na watkach z udzialem pań i o alkoholach wysokopreznych:)
                • hsps Re: Swarozyc 04.12.02, 12:53
                  skuter^ napisał:

> swar czy ty aby nie jestes jakas rodzina obywatela bachusa? bo udzielasz sie
                  > wylacznie na watkach z udzialem pań i o alkoholach wysokopreznych:)

skuter-a swarozyca udział w wątkach o kościele są rzeczywiście marginalne, ale
                  w zasadzie to też się kojarzy z winem...
                  • jottka Re: Swarozyc 04.12.02, 13:05
                    no i dlatego tak tam szaleje, bo kobiet mało
                  • skuter^ Re: Swarozyc 04.12.02, 13:09

> skuter-a swarozyca udział w wątkach o kościele są rzeczywiście marginalne,

on tak tylko dla zmylki
              • swarozyc Re: Aska 04.12.02, 20:00
                Bardzo ci się pokiełbasiło, bo ja nie Anna. A temat mnie interesuje jako
                ciekawostka. Poszerzaj horyzonty pogański bożku:)
                Osmielony Twym przynagleniem mnie do poszerzania horyzontow, pytam: Czy twoje
                zainteresowanie tematem dotyczy mezczyzn, kobiet, spraw damsko-meskich, czy
                tylko tekstyliow z ktorych zostala utkana rzeczona szata ? (jezeli to ostatnie
                jest prawdziwe - czysbys byla przodujaca szwaczka z "Odry" lub "Dany")

Anna czy Joanna, jakie to ma znaczenie kiedy wszyscy pochodzimy od
                afrykanskiej Lucy...

Krolewiec polskim!
                • Gość: Gryf Re:Szata milosci sw. Franciszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.02, 21:04
                • Gość: Gryf Re:Szata milosci sw. Franciszka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.02, 21:10
                  Zastanawiajace jest co na to wszystko pomyslal sobie Pan Bog w kontekscie
                  stworzonych przez siebie ,nagiego Adama i nagiej Ewy.Jezeli Pan Bog ma humor
                  to chyba mial niezly ubaw widzac meczacych sie w tych szatach ludzi
                  sredniowiecza!!!???
                  • swarozyc Re:Gryf 04.12.02, 21:22
                    Gość portalu: Gryf napisał(a):

> Zastanawiajace jest co na to wszystko pomyslal sobie Pan Bog w kontekscie
                    > stworzonych przez siebie ,nagiego Adama i nagiej Ewy.Jezeli Pan Bog ma humor
                    > to chyba mial niezly ubaw widzac meczacych sie w tych szatach ludzi
                    > sredniowiecza!!!???

Mowiac o bogu masz mnie na mysli? Wydaje mi sie ze jasno i dosadnie wylozylem
                    swoje racje...

Krolewiec polskim!
                    • Gość: Gryf Re:Swarozyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.02, 21:38
                      Nie nie mam Ciebie na mysli! A co zrobiles Stettinerce , ze jej jeszcze nie
                      ma . Czy kupiles nowe szaty i stroi sie przed zwierciadlem?
                      • swarozyc Re:Swarozyc 04.12.02, 21:43
                        Moze skorzystala z mojej rady i zrobila sobie sama taka szate i paraduje przed
                        lustre..
                        • stettiner Re:Swarozyc 04.12.02, 21:52
                          Len niemodny w tym sezonie, odpada.
                          • Gość: Aśka Re:Swarozyc IP: 111.111.26.* / 111.111.31.* 05.12.02, 10:40
                            Drogi Swarożycu! Pragnę zapewnić Cię, że w tym temacie interesują mnie głównie
                            wątki damsko-męskie. A szczególnie akrobatyczne wręcz zdolności w trafianiu na
                            ślepo przez dziurkę do celu:) I to bez możliwości sprawdzenia zawartości
                            prześcieradła:)
                            • swarozyc Re:Swarozyc 05.12.02, 21:22
                              Drogi Swarożycu! Pragnę zapewnić Cię, że w tym temacie interesują mnie głównie
                              wątki damsko-męskie. A szczególnie akrobatyczne wręcz zdolności w trafianiu na
                              ślepo przez dziurkę do celu:) I to bez możliwości sprawdzenia zawartości
                              prześcieradła:)
                              To zaloz Joasiu jakis "gimnastyczny" watek, zobaczymy kto pierwszy trafi do
                              dziurki..
                              • Gość: Aśka Re:Swarozyc IP: 111.111.26.* / 111.111.31.* 06.12.02, 09:24
                                Z tym zakładaniem i trafianiem mogą być tzw. problemy techniczne.
                                • swarozyc Re: Aska 08.12.02, 12:38
                                  Z tym zakładaniem i trafianiem mogą być tzw. problemy techniczne.
                                  a skad wiesz?
                                  jeszcze nie sprobowalas a juz sie poddajesz!
                                  To defetyzm! jestem inzynierem i drobne problemy nie sa przeszkoda nie do
                                  przezwyciezenia...
                                  • Gość: Aśka Re: SWAROŻYC IP: 111.111.26.* / 111.111.31.* 10.12.02, 12:32
                                    No dobra. Jak ma wyglądać twoim zdaniem taki gimnastyczny wątek? Daj jakiś
                                    pomysł.
                                    • swarozyc Re: SWAROŻYC 10.12.02, 18:04
                                      Znowoz ja! To zdaje sie Ciebie Joanno interesowaly watki damsko-meskie w
                                      aspekcie fizycznym.
                                      pomysl, poczuj a napewno cos ciekawego przyjdzie Ci do glowy...
                                      • Gość: Aśka Re: SWAROŻYC IP: 111.111.26.* / 111.111.31.* 11.12.02, 08:57
                                        Coś się wymigujesz!!!! Ja mówiłam o zainteresowaniu technicznym, wirtualnym.
                                        Twoje propozycje wykraczały poza te ramy. I jeszcze chwalenie się
                                        wykształceniem inżynieryjnym! To tak jak prężenie "skałek" przez sterydziarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka