Dodaj do ulubionych

Jaruzelski zwrócił medal......

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:25
Jak oceniacie odesłanie Kaczynskiemu nadanego wcześniej medalu ? Nie jestem
zwolennikiem Jaruzelskiego , ale wydaje mi się ,że obecnej prezydenckiej
świcie przytarł nosa i zyskał wielu zwolenników.
Obserwuj wątek
    • ohne.zucker Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 30.03.06, 19:27
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=39479744
    • exman Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 30.03.06, 19:28
      Facet zachował się z klasą....szkoda, że dopiero tak późno...gdyby tak 30 lat
      temu...
      • Gość: BB Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 09:40
        Zachował się z wielką klasą, której brakuje naszym kaczoro-krasnalom z PIS-u. W
        jego zachowaniu cały czas widać kulturę osobistą i wielopokoleniowe tradycje
        rodzinne. Jest postacią kontrowersyjną, bo takie też były czasy. Mój dziadek
        tez przeszedł cały szlak od Lenino do Berlina z taką armią, do której mógł się
        dostać. Nie każdy, który miał odwagę walczyć mógł to robić z "jedynym słusznym"
        AK. Nie zawsze był wybór. A na Syberii generał i jego rodzina znależli się nie
        za zasługi dla ZSRR. Jego ojcie zmarł na Syberii, a generał pracował przy
        wyrębie lasu też nie w ramach obozu rekareacyjnego. Generał musił podejmować
        trudne decyzje w trudnych czasach. Pewnie niejednego jeszcze się dowiemy w
        miarę odkrywania historii. A Kaczory to kwintesencja perfidii, podłości,
        pyszałkowatości i ogromnych ambicji. W sprawie orderu zachowali się jak buraki.
        Wstyd mi za nich. I żal generała.
    • Gość: Galoty Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 19:45
      Zachowanie godne i honorowe. Szacunek ... ale za ten konkretny czyn, nie wogóle
    • kiciara11 to jest zwykla prowokacja 30.03.06, 19:52
      Powtorze sie. Wedlug mnie jest to "zorganizowana akcja" ale ze strony kaczorow.
      Juz sie wyzbylam naiwnosci, ze kaczory popelniaja takie kardynalne bledy. To
      jest PROWOKACJA do tego aby pokazac, ze aparat trzeba zmienic wyrzucajac na
      bruk qpe ludzi. Oni szukaja pretekstow i poparcia spolecznego i robia to
      doskonale... niestety:-(

Nie wierze, ze jakikolwiek urzeas odwazylby sie dac po cichu Kaczorowi do
      podpisu decyje o przyznaniu odznaczenia dla tak kontrowersyjnej osoby jaka jest
      Jaruzel.

Blizniaki robia wode z mozgu obywatelom i wychodzi im to doskonale.
      • Gość: zona.pijaka Jestem w kropce IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 30.03.06, 19:54
        I Jaruzelskiego szanuję za jego wkład w zapobieżenie ruskiej interwencji.
        I za dzisiejszy honor, którym się uniósł.
        I Kaczora szanuje ze chce rozliczyć złodzieji.
        Niestety Kaczor z Jaruzelem, ku mojej rozpaczy - nienawidzą się. Wiele bym dała
        by sie pogodzili. Wtedy ze spokojem złożyłabym moje zbolełe kości w grobie.
        • Gość: marian paździoch Re: Jestem w kropce IP: 87.207.54.* 30.03.06, 20:01
          też bym takiego medalu nie chciał.

mp
    • Gość: Lisica Tak jak winien się zachować oficer!!! IP: *.orange.pl 30.03.06, 19:54
      A Prezydent wypadł na jego tle mocno smutno!!! Mówią, że smoking dobrze lezy
      dopiero w 7 pokoleniu. A Jaruzelski pochodzi ze szlachty polskiej z tradycjami,
      co by nie mówić.
      • Gość: kresen Re: Tak jak winien się zachować oficer!!! IP: 83.168.106.* 30.03.06, 20:33
        ojciec moze byl szlachcicem ale syn splamil honor polskiej szlachty
        • Gość: hist Re: Tak jak winien się zachować oficer!!! IP: *.chello.pl 30.03.06, 21:14
          Ponoć miał się zasłużyć u towarzyszy donosem na ojca.(W sojuzie byl czesto ale
          grobu ojca nie odwiedził)
          za co wysłali go do szkółki janczarów w Razaniu.
          Jak on wyzwalał Polskę to przy okazji wysyłal na sybir tysiace AKowców
          Krzyz dla niego to naplucie w twarz Polskim Patryiotom.
          • Gość: Tomek Wieruszewski Re: Tak jak winien się zachować oficer!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:41
            Ja nie cierpię czerwonej progandy i komunistów, ale Jaruzelski jednak na Sybirze siedział. Order mogł być mu nadany. Co nie oznacza, że zapominamy o czasach, kidy był najważniejszą osobą w państwie i prześldował ludzi walczących o wolnośc, o nie!
            • swantevit Re: Tak jak winien się zachować oficer!!! 30.03.06, 21:42
              Hitler tez siedzial..
            • Gość: Lisica Cała moja rodzina była w Krasnojarskim kraju IP: *.orange.pl 30.03.06, 21:52
              I z tego co mi opowiadano, tam nie było się wywożonym w nagrodę. Moją prababcię
              babcię z trójką małych dzieci( w tym moją mamą) wywieziono z dworu tak jak
              stały. ponoć ktoś doniósł, że dziadek pomaga partyzantom. Jadły obierki od
              ziemniaków, przyznam więc, że jakoś trudno mi uwierzyć, że Jaruzelskiego
              potraktowano inaczej. Wiem również, że Polacy szli do każdej armii, byle z
              orzełkiem i byle walczyć z niemcami. Ideologię dorobiono PO WOJNIE.
          • Gość: K.F. Re: Tak jak winien się zachować oficer!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:31
            Jesteś kretynem.
            Gen.armii, były prezydent RP Wojciech Jaruzelski ur. się w lipcu 1923 r.W dniu
            wybuchu wojny miał 16 lat. Dla niedowiarków moge dodac, ze zreczywiscie,
            pochodzil ze znanej, ziemiańskiej, intelienckiej rodziny, która w 1933 roku
            posłała go do gimnazjum o.o. marianów. Katolickiego gimnazjum rzecz jasna.
            W czasie wojny, jak wielu z warszawy, kierowali się ucieczką na wschód. 14
            czerwca 1941 r. Rosjanie cała rodzinę Jaruzelskiech,. tj jego rodziców, jego
            samego i siostre wysłali na Syberie i zakwalifikowali mężczyzn do pracy przy
            wyrębie drzew w tajdze. Za 3 tyg. Wojciech miał skończtyć 18 lat.
            Tam tez zmarł ojciec gen. Jaruzelskiego. Rosjanie nie dla synowi pozwolenia na
            uczestnictwo w pogrzbi. Gen. Jaruzelski po raz pierwszy odwiedził grób swego
            ojca...w maju zeszłego roku. Gdy go prezydent Putin zaprosił do Moskwy na paradę
            zwycięstwa. Po uroczystosciach w Moskwie, gen. Jaruzelski pojechła na Syberie.
            Po ponad 60 latach mógł połozyć kwiaty na grobie własnego ojca.
            W maju 1943 roku, już po smierci ojca, Jaruzelski zglasza się w punkcie
            wrebunkowym do Wojska Polskiego, na zacviag do armii gen. Andersa po prostu nie
            zdązył dojechać z Syberii. Spóźnił się o kilka dni zaledwie. W dwa miesiące
            potem, skierowano go do szkoły oficerskiej w Riazaniu. Po prostu był to chłopak
            po matuzre.
            Wojnę spedził jako oficer liniowy, na fronatch walki, M.in. walczył w bardzo
            krwawych bojach Pomorze Zachodnie a jego żołlnierze są pochowani na cmentarzy w
            Siekierkach. Nb. wojnę zakończył w stopniu porucznika, był też ciężko ranny i do
            dzisiaj chodzi w gorsecie z tego powodu.
            Sprawa z odznaczeniem "sibirackim" dla generała jest skandalicznea, kancelaria
            prezydenta Kaczyńskiego zachowała się nadzwyczaj grubiańsko i po chamsku.
            Nigdy nie wątpiłem, że w takim przypadku generał postąpi z honorem i godnie.
            Nb. naciekawszą biografie gen. Jaruzelskiego napisał ...Niemiec. Z RFN a nie DDR.
      • Gość: mamoniowa Re: Tak jak winien się zachować oficer!!! IP: 62.69.202.* 30.03.06, 21:04
        Gość portalu: Lisica napisał(a):
        A Jaruzelski pochodzi ze szlachty polskiej z tradycjami,

Radziejowski czy Jan Sapieha rowniez byli arystokratami, tyle, ze zaprzedali
        Ojczyzne...
    • Gość: michu Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:27
      może mu się udać trafić do historii jako kontrowersyjny, ale człek z klasą. Co
      Kaczyńskiemu nigdy się nie uda.
      • swantevit Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 30.03.06, 21:29
        nie ma zadnej kontrowersji, wszystko jest jasne..
        • Gość: stos Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.chello.pl 30.03.06, 21:36
          Aż dziw bierze że jeszcze Michnik się nie odezwał
          OOOOOdpieprzcie się od generała.
          Ale Michnik pojechał do ameryki opluwać polske
      • Gość: mamoniowa Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: 62.69.202.* 30.03.06, 21:35
        Kontrowersyjny, bo zwrocil medal, ktory mu sie nie nalezal ? Mlody czlowieku,
        zajmij sie lepeij historia Polski, zreszta niezbyt odlegla !
        • swantevit Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 30.03.06, 21:38
          Gość portalu: mamoniowa napisał(a):
          " Mlody czlowieku"
          ''''''''''''''''''''''''''
          Mamoniowa, jestes urocza przemawiajac w tym tonie..
          :-))
          • Gość: swieta Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.chello.pl 30.03.06, 22:08
            jeden z ostatnich honorowych... hm, słusznie zrobił.Szacunek za odwagę, trochę noska przytarł GRUPIE WŁADZĘ TRZYMAJĄCĄ.
            • Gość: ??? Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.chello.pl 30.03.06, 23:35
              A kto to jest Jaruzelski??
              • Gość: H56 Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.comnet.krakow.pl 31.03.06, 05:10
                szlag wie, jak z tym Jaruzelskim było naprawdę. Jak słuchałem nieraz opowieści
                o losach mojej rodziny to szczęka mi opadała. Zastanawiające jest to ,ze do
                tych co zgotowali nam taki los ,nikt z tych wielkich patriotów nie ma
                pretensji, tzn. do Angli,Francji,USA, a przecież to oni zgotowali nam ten los.
                Najpierw nie wywiązali się ze swoich zobowiązań, a potem bez zmrużenia oka
                oddali pod władzę kacapów. Kaczyński obraził właściwie Sybiraków, dzieląc ich na
                dobrych i złych. Dobrzy to ci co mu klaszczą. Sybiracy w imie
                solidarności ,powinni Kaczyńskiemu zwrócić odznaczenia.
                • xxtoja Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 31.03.06, 07:34
                  wiadomosci.onet.pl/1226757,2677,kioskart.html
                  wiadomosci.onet.pl/1226757,2677,kioskart.html
                  Życie Jaruzelskiego nie oszczędziło, musiał w życiu podejmować trudne decyzje,
                  urodził sie w takim czasie, że tym co urodzili się później łatwo go mogą
                  krytykować, ale przeciez tego sami nie doświadczyli i mają nikłe wyobrażenie
                  coby zrobili będąc w takich momentach jakie jemu los postawił. Dla mnie jest
                  trudno tak jednoznacznie ocenić generała. Uważam, że ładnie i honorowo
                  postąpił oddając medal, aby prezydenta wybawić z kłopotów. Jest to ironia losu
                  z tymi medalami, jedni go dostaja za walke z aparatem jaruzelskiego, a po 3
                  maja on tez miał dostac jako Sybirak, bo nim jest. W naszym narodzie jest wiele
                  krzywd i faktycznie sami swojej historii nie szanujemy, sami od niej uciekamy,
                  nie potrafimy sobie jako narodowi wybaczyć i to jest smutne. Kazdy naród ma
                  chwile wzniosłe i przykre, ma pewne mroczne dziury. Faktycznie czasem nie ma
                  rozszarpywać ran, jeżeli w tym nie ma sensu. Przeszłościa nie powinno się żyć,
                  bo to jest strasznie meczace. Aby załagodzic rany potrzebny jest rozwój i
                  patrzenie w przyszłość.
                  • zona.pijaka Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 31.03.06, 08:29
                    Widać ze "medal" ten nie wart nawet bełta. Skoro został zwrócony. Nasmutnejsze
                    ze obarcza się Jaruzelskiego, za całe powojenne zło - ba za te wszystkie lata
                    od 1944r do 1989r. A przecież np przez lata, pracował tu u nas w Szczecinie
                    jako dowódca Dywizji. Był wsród nas, Szczecinian. Nie na Małopolskiej w SB, nie
                    jako TW, nie w Milicji, Ormo - tylko dowódca liniowy. Czyli tam, gdzie trzeba
                    było walczyć, szkolić się na wypadek wojny, nawet oddać życie za Ojczyznę -
                    gdyby zaszła potrzeba.
                    Jego kultura osobista, inteligencja, gładkość mowy, talent, prawdziwe cech
                    przywodcze uczyniły go tym przywódcą. Zapewniam ze każdy z tego forum chciałby
                    byc przywodcą Polski - niestety krytykujący tu są zbytnimi miernotami
                    intelektualnymi - by osiągnąc cokolwiek. Ludzie pokroju bazcukrowego buraka
                    pastewnego, mylącego mensę z mendami
                    • Gość: jamci Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 08:38
                      Pierwszy raz mogę się obiema łapkami podpisać pod słowami Żony - co niniejszym
                      czynię. Brawo!
                      • enancjo Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 31.03.06, 09:17
                        .. od chamow nawet Nobla bym nie wzial, i w pelni
                        nomen omen solidaryzuje sie zachowaniem generala,
                        duza klasa ...

.. swoja droga .. jaka teraz wartosc beda mialy
                        jakiekolwiek medale i odznaczenia podpisywane przez
                        obecnego w Piers Dentego .. zadna ... na miejscu
                        uhonorowanych i na znak protestu moim zadniem
                        powinni teraz solidarnie odmawiac ich przyjecia ..
                        gdyz w zadnych okolicznosciach nie beda mieli
                        gwarancji, ze sie komus tam z powodu jakiejs wlasnej
                        niestrawnosci nie odwidzi i mu go odbierze ...
                        .. co warte bedzie takie odznaczenie podpisywane
                        przez meza zaufania publicznego jakim jest Naczelny
                        w Piers Denty tego kraju, ktory je utracil .. NIC..
                        .. zalosne bylo to zdarzenie ..
                        Enancjo
                        • Gość: kret Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 10:06
                          Natomiast wszelkie medale patriotyczne wręczane przez Kwaśniewskiego a
                          wcześniej przez Jaruzelskiego miały wielką wagę i znaczenie...
                          • ohne.zucker Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 31.03.06, 10:19
                            zrobili z niego smiecia, w sumie odebrali medal, a teraz jeszcze sad... w
                            koncu... tyle lat na to czekalem... koniec "grubej kreski" - wracamy do
                            rozliczen!!!!
                            • iwtedy Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 31.03.06, 10:22
                              Nie entuzjazmuj się. Jeszcze daleko droga, a opór bardzo silny. Na razie na tej
                              całej akcji korzysta Jaruzelski, bo robią z niego męczennika (sic!). A dp tego
                              wszystkiego ze strony mediów jest dęcie w jedną tubę. Nie dopuszcza się innych
                              głosów.
                              • ohne.zucker Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 31.03.06, 10:24
                                ale jest juz sygnal... znak, ze nie mozna robic nic bezkarnie...
                                • iwtedy Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 31.03.06, 10:41
                                  Masz rację. I że stare zbrodnie, złodziejstwa, łajdactwa nie pójdą w
                                  zapomnienie. I fakt, że ktoś skłamał, że nie - a okazało się że donosił na
                                  swoich kolegów i brał za to kasę, będzie odpowiednio potraktowany.
                    • Gość: bober Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 09:55
                      > Był wsród nas, Szczecinian. Nie na Małopolskiej w SB, nie
                      jako TW, nie w Milicji, Ormo - tylko dowódca liniowy. Czyli tam, gdzie trzeba
                      było walczyć, szkolić się na wypadek wojny, nawet oddać życie za Ojczyznę -
                      gdyby zaszła potrzeba.

na linii pacyfikacji stoczni? A życie oddałby siedząc na dupie w dowództwie? to
                      jest właśnie efekt grubej kreski, że o kimś takm jak Jaruzelski jeszcze w ogóle
                      się w Polsce dyskutuje w kategorii dobra i złą. niedawno taka sama dyskusja
                      była o aleksandrze Zawadzki.a przecież nie ma między nimi żadnej różnicy.
    • Gość: jerzy Re: Jaruzelski zwrócił medal...... IP: *.internet.v.pl 31.03.06, 13:14
      Gość portalu: mim napisał(a):

> Jak oceniacie odesłanie Kaczynskiemu nadanego wcześniej medalu ? Nie jestem
      > zwolennikiem Jaruzelskiego , ale wydaje mi się ,że obecnej prezydenckiej
      > świcie przytarł nosa i zyskał wielu zwolenników.
      prawda, !!!
    • obiuankenobi Kaczorowi podsunęli do podpisu... 31.03.06, 19:43
      ciekawe czy legitymację do medalu o wymiarach 10x10 cm z DRUKOWANYM nazwiskiem
      też mu podunęli i nie zauważył co podpisuje.
      Myslę, że jedynie De.bill nam to wyjaśni tak, że okaże się jeszcze że to
      prowokacja PO.
      • zona.pijaka Do deBill-a 31.03.06, 20:44
        obiuankenobi napisał:
        > ciekawe czy legitymację do medalu o wymiarach 10x10 cm z DRUKOWANYM nazwiskiem
        > też mu podunęli i nie zauważył co podpisuje.
        > Myslę, że jedynie De.bill nam to wyjaśni tak, że okaże się jeszcze że to
        > prowokacja PO.

Myslę ze deBill nawet nie wspomni o tak trudnym słowie jak "faximile". Tak
        trudnum bo przygłupowi obiuankenobi skojarzy się z własnoręcznym podpisem.
        • obiuankenobi Re: Do pijaczki 01.04.06, 10:55
          jakby przygłupia pijacka menta dostała kiedyś odznaczenie tej rangi z rąk
          prezydenta, to zapewne by wiedziała, że podpis jest własnoręczny. ale tego nie
          wie i nigdy się nie dowie.
    • Gość: katastrofa kij w mrowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 19:56
      całe szczescie ,ze ustawa zawęza beneficjentów orderu do ram czasowych bo Ktos
      mógłby podsunąc do podpisu wniosek dla Krwawego Felka ( dla niewtajemniczonej
      młodziezy Feliks Dzierzyński) wszak on tez był zesłancem niezle sie potem
      przysłuzył sprawie bali sie go nawet Rosjanie...
    • piotr33k2 Re: Jaruzelski zwrócił medal...... 01.04.06, 12:22
      również nie jestem i nie byłem nigdy zwolennikiem jaruzelskiego ale nie
      powinien wogóle od tego "dziada" przyjmować medalu ,zresztą kultury "dziad"
      może tylko od jaruzelskiego się uczyć.
      • ohne.zucker [...] 01.04.06, 12:28
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • gyor Kilka watkow 01.04.06, 19:09
          tu sie przewija. Wielu dyskutantow myli fakty, niektorzy celowo, wielu nie umie
          (nie chce) rozroznic spraw. A niektorzy od razu rozliczaja sie z historia. Nie,
          nie bede probowal podsumowywac. Powiem swoje, ale inaczej.

Prowokacja, czy nie, kaczor brzydko pierdyknal. nawet jesli to prowokacja, to
          takiej osobie nie przystoi. Duze punkty ujemne dla kaczora, kaczorow, czterch
          chyba juz zreszta, jak chca niektorzy...

W.J. jest z odpowiedniej rodziny. Szlachecko-katolicko-iteligenckiej. Nie jest
          winny, ze tak sie urodzil. Co przeszedl w zwiazku z Syberia, to jego, wielu
          przeszlo. Takie byly czasy. Mozna bylo zdazyc do wojska to zdazyl i przejsc
          szlak bojowy bez ideologii (nie tak zupelnie, ale malo istotne), to przeszedl.

Ale dalej bylo juz gorzej. Mam w mojej rodzinie dwie bliskie osoby. Starsza i
          mlodsza, obie zasluzone w drugiej wojnie. Starsza na froncie, w niewoli, w
          konspiracji po ucieczce, takie pierdoly. Slucha sie z rozdziawiona gebe. Mlodsza
          nie miala mozliwosci zalapania sie, wiec koncowka partyzantki, niestety dla
          przyszlosci po wlasciwej stronie. Starsza zaraz po wojnie odstala propozycje nie
          do odrzucenia - budowania LWP. Mlodsza za udzial w partyzantce miala od razu
          spore klopoty, a tu rodzina chce jesc. Starsza propozycje odrzucila ze wstretem
          i miala na wiele sposobow klopoty z zyciem (choc mozna miec wieksze). Mlodsza
          ... zapisala sie do partii i spokojnego zycia.

Proste, codzienne klopoty Polakow, ludzi, naszego kraju. Musial Jaruzel "z
          sukcesem" i z wlasnej nieprzymuszonej woli budowac "lepsza i dostatniejsza"
          Polske? Nie musial. Nikt nie musial, a podane przyklady najlepiej to obrazuja.
          Budwal? Budowal! To niech nie chodzi w glorii obroncy przed ruskimi i wielu
          innych (gloriach). To niech teraz cierpi i slusznie za grzechy pokutuje (co
          oczywiscie nie ma miejsca, lub w bardzo niewielkim stopniu, ale infamia jaka
          gootacza, to tez cos).

Co zmienia faktu, ze tym razem czterech kaczorow zrobil na szaro z duza klasa!

A czego, no czegoz, Rodacy, spodziewaliscie sie po kaczorach? Chyba nie prawa i
          sprawiedliwosci, co, naiwniacy!
    • Gość: dziad Bylem przekonany ze tak zrobi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 13:01
      To byla pierwsza mysl jak uslyszalem o tej zadymie w kancelarii prezydenta -
      "Jaruzel odda order" no i tak zrobil...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka