Dodaj do ulubionych

Grób Hakena

31.10.01, 08:18
CZytaliście? Na ćmentarzu Centralnym, niedaleko 1. bramy znaleźli grób Hermana
Hakena, zapuszczony i schowany w krzakach, ale cały. W "Głosie" jest jego
zdjęcie.
Obserwuj wątek
    • pakuz Re: Grób Hakena 31.10.01, 08:43
      znaczy zdjecie hakena czy grobu ?
      a poza tym czy to nie smutne , ze ludzie ktorzy zrobili najwiecej dla tego
      miasta to haken i ackermann ?
      to 56 lat naszego rzadzenia to sami nieudacznicy?
    • Gość: Mike Re: Grób Hakena IP: *.*.*.* 31.10.01, 08:55
      stettiner napisał(a):

> Czytaliście? Na ćmentarzu Centralnym, niedaleko 1. bramy znaleźli grób Hermana
      > Hakena, zapuszczony i schowany w krzakach, ale cały. W "Głosie" jest jego
      > zdjęcie.

A to bardzo ciekawe, bo mialem dzisiejszy dzien zaczac od cytatu ze Haken i
      Ackermann sie w grobach przerwracaja jesli patrzac z gory widza plany centrum
      galaxyf. I wtedy mnie zastanowilo - gdzie leza najslynniejsi szczecinscy
      burmistrzowie? A tu prosze...

A swoja droga to rzeczywiscie wstyd! Widzialem zdjecie jak wyglada nagrobek i
      jego otocznie.
      • Gość: ZetKa Re: Grób Hakena IP: *.robotics.ntua.gr 31.10.01, 10:56
        Gość portalu: Mike napisał(a):
        > galaxyf. I wtedy mnie zastanowilo - gdzie leza najslynniejsi szczecinscy
        > burmistrzowie? A tu prosze...
        Burmistrzowie? A jeden z nich nie byl przypadkiem architektem?
        Btw ktos wie cos na temat grobu Ackermana czy Quistorpfa?
        Bo na grobie Bismarcka to mi nie zalezy ;)
        • Gość: Mike Re: Grób Hakena IP: *.*.*.* 31.10.01, 11:39
          Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> Gość portalu: Mike napisał(a):
          > > galaxyf. I wtedy mnie zastanowilo - gdzie leza najslynniejsi szczecinscy
          > > burmistrzowie? A tu prosze...
          > Burmistrzowie? A jeden z nich nie byl przypadkiem architektem?
          > Btw ktos wie cos na temat grobu Ackermana czy Quistorpfa?
          > Bo na grobie Bismarcka to mi nie zalezy ;)

Ackerman byl burmistrzem po Hakenie do 1931 r.
          Byc moze grob Quensorpa ojca (Johannesa) znajduje sie w poblizu wiezy?
          • stettiner Re: Grób Quistorpa 31.10.01, 11:42

> Gość portalu: ZetKa napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Mike napisał(a):
            > > > galaxyf. I wtedy mnie zastanowilo - gdzie leza najslynniejsi szczecin
            > scy
            > > > burmistrzowie? A tu prosze...
            > > Burmistrzowie? A jeden z nich nie byl przypadkiem architektem?
            > > Btw ktos wie cos na temat grobu Ackermana czy Quistorpfa?
            > > Bo na grobie Bismarcka to mi nie zalezy ;)
            >
            > Ackerman byl burmistrzem po Hakenie do 1931 r.
            > Byc moze grob Quensorpa ojca (Johannesa) znajduje sie w poblizu wiezy?

A którym roku zmarł Quistorp? Bo jeśli po 1902-3, to prawie na pewno pochowano go
            na CC, właśnie w pobliżu 1. bramy- najbradziej reprezentacyjna "dzielnica"
            cmentarza. Zreszta coś takiego mi się z grobem Quistorpa kojarzy.
            • Gość: ZetKa Pisze sie Quistorpf? IP: *.robotics.ntua.gr 31.10.01, 11:52
              > > Byc moze grob Quensorpa ojca (Johannesa) znajduje sie w poblizu wiezy?
              > A którym roku zmarł Quistorp? Bo jeśli po 1902-3, to prawie na pewno pochowano
              Co jedno, to inaczej pisze...
              Czy nie pisze sie przypadkiem Quistorpf?
              • stettiner Re: Pisze sie Quistorpf? 31.10.01, 11:56

> Co jedno, to inaczej pisze...
                > Czy nie pisze sie przypadkiem Quistorpf?

"Quisdorf / Quistorf / Quistorff / Quistdorf / Qvistorf / Quistorp / Quistrop /
                von Quistorp are all variations of this surname. I believe the Danish Kvistorff /
                Kvisdorf / Kvistrup are also variations"- ze strony rodu, pewnie nie jedynej.
                • Gość: ZetKa Re: Pisze sie Quistorpf? IP: *.robotics.ntua.gr 31.10.01, 12:17
                  > > Czy nie pisze sie przypadkiem Quistorpf?
                  > "Quisdorf / Quistorf / Quistorff / Quistdorf / Qvistorf / Quistorp / Quistrop /
                  > von Quistorp are all variations of this surname. I believe the Danish Kvistorff
                  > /
                  > Kvisdorf / Kvistrup are also variations"- ze strony rodu, pewnie nie jedynej.
                  Znaczy co, jeden czlowiek, 1,2,3... 11 roznych nazwisk? Ja rozumiem wariacje, ze
                  sie pisze z rodowymi godnosciami (np. sir, lord), tytulami naukowymi (prof. dr.
                  hab. mgr inz.), ew. tak jak to niemcy lubia pisac, Henryk z Quistorpfow (mnie tam
                  zalatuje starzyzna, wrecz sredniowieczem, kiedy jeszcze to malo nazwisk na
                  swiecie bywalo, a i te jeno szlachetne tylko byly), ale to wciaz jedno nazwisko,
                  a ty mi jedenascie roznych podajesz... oki, odmiana na plec, ew. zdanszczenia,
                  zpolszczenia, jesli czesc rodziny wyemigrowala, ale to i tak za duzo...

a jak ty sobie potem wyobrazasz, dajesz ulice Quistorpfa, ktos zrobi plan z ulica
                  Quisdorfa, i zgaduj czy to ta sama cholera (oj, wczoraj sie w Atenach na Sw.
                  Dymitrze przejechal... na koniec Aten, tylko nie ten co chcialem)...
            • elaf Re: Grób Quistorpa 31.10.01, 12:24
              Quistorp zmarl w 1916 roku.
              • elaf Re: Grób Quistorpa 31.10.01, 12:32
                elaf napisał(a):

> Quistorp zmarl w 1916 roku.

Przepraszam, sprawdzilam w zrodlach. To Haken zmarl w tymze roku. Budowa
                cmentarza nie zostala ukonczona za jego zycia (Hakena), czyli Quistorp zmarl
                pozniej.
                • Gość: Mike Re: Grób Quistorpa IP: *.*.*.* 31.10.01, 13:37
                  elaf napisał(a):

> elaf napisał(a):
                  >
                  > > Quistorp zmarl w 1916 roku.
                  >
                  > Przepraszam, sprawdzilam w zrodlach. To Haken zmarl w tymze roku. Budowa
                  > cmentarza nie zostala ukonczona za jego zycia (Hakena), czyli Quistorp zmarl
                  > pozniej.

Johannes Quistrop zmarl na przelomie wiekow - to on zostawiel miastu wiele
                  gruntow m.in. ten na ktorym jego syn Martin (zm.1929) wybudowal wieze.
                  • elaf Re: Grób Quistorpa 31.10.01, 14:28

>> Johannes Quistrop zmarl na przelomie wiekow - to on zostawiel miastu wiele
                    > gruntow m.in. ten na ktorym jego syn Martin (zm.1929) wybudowal wieze.

Johann Quistorp w latach 1870-1914 byl wlascicielem wielu terenow podmiejskich
                    ok. Niebuszewa, Lekna, ul.Slowackiego, Lasku Arkonskiego.
                    W 1907 roku po rozmowach z Quistorpem wladze miejskie ( w celu poszerzenia granic
                    administracyjnych) uzyskaly od Q.czesc obszarow polozonych miedzy parkiem
                    Kasprowicza a Urzedem Miejskim. Sa to obecne Jasne Blonia.
                    Wniosek z tego, ze radca Q w roku 1907 jeszcze zyl.
                    Pozdrowienia.
    • Gość: grogreg Re: Grób Hakena IP: 212.160.165.* 31.10.01, 09:30
      No to szczotki do lapek o szorowac. Ka jest ten grob?
      • stettiner Re: Grób Hakena 31.10.01, 09:51
        "Wysoki mniej więcej na trzy metry postument stoi w pobliżu pierwszej bramy i
        jest w złym stanie. Nie było na nim śladu, że pochowany tu został jeden z
        najsłynniejszych szczecinian ostatniego stulecia. Grobowiec wciśnięty jest
        między powojenne groby i gęste żywopłoty. Pracownicy cmentarza zidentyfikowali
        go dopiero kilka dni temu dzięki archiwalnym fotografiom sprzed drugiej wojny
        światowej i umieścili prowizoryczny napis. " - tylko tyle informacji
        podaje "Głos"
    • Gość: ZetKa Re: Grób Hakena IP: *.robotics.ntua.gr 31.10.01, 13:39
      Podpuscilem ta sprawe na pl.regionalne.szczecin, i dostalem odpowiedz z UM.
      Pokrotce, p. Brzozowski skomentowal, ze pomnik zostal znaleziony przypadkiem,
      bez zadnych oznaczen, itp., i pewnie dlatego dopuszczono sie takiego
      zaniedbania. Powiedzial tez, ze wydane zostaly polecenia dla sluzb miejskich,
      coby pomnik do 1 listopada oczyscili. Duzo czasu nie maja, ale moze, moze...
      Czekam na wasze relacje z tego, jak czy sluzbom miejskim sie udalo...
      • Gość: ZetKa wypowiedz BP UM, link IP: *.robotics.ntua.gr 31.10.01, 13:40
        no i zapomnialem...
        nie wiem, czy wypada mi cytowac wypowiedz, w zwiazku z tym link do archiwum grupy
        dyskusyjnej (a wlasciwie do konkretnego listu):

niusy.onet.pl/niusy.html?=artykul&group=pl.regionalne.szczecin&aid=13475259

• Gość: ZetKa A czemu GW nic nie pisze na ten temat? IP: *.robotics.ntua.gr 31.10.01, 15:47
      Podobno grob zostal odkryty dwa tygodnie temu, wiec czemu GnP jeszcze nic na ten
      temat nie napisalo?
      Obs, sio w teren, potem do kompa i artykulik na jutro! ;)
      sprawdze, choc niestety tylko na www.gazeta.pl/szczecin
      • Gość: brando Re: A czemu GW nic nie pisze na ten temat? IP: *.szcz.gazeta.pl 31.10.01, 19:00

> Podobno grob zostal odkryty dwa tygodnie temu, wiec czemu GnP jeszcze nic na te
        > n
        > temat nie napisalo?
        > Obs, sio w teren, potem do kompa i artykulik na jutro! ;)
        > sprawdze, choc niestety tylko na www.gazeta.pl/szczecin

Napiszemy o tym w piątek. Uprzedzam jednak, że to nie będzie historia odkrycia grobowca Tutenhamona.
        Kiedy porównacie zdjęcia grobu Hakena sprzed wojny i teraz, zadacie sobie pytanie, jak to możliwe, żeby
        przez tyle lat taki obiekt czekał na �odkrycie�. To będzie trochę tak jak z Miłoszem, o którym Polacy się
        dowiedzili, jak dostał Nobla. Dla jednych sensacja, dla innych kompromitacja.
    • Gość: ZetKa Re: Grób Hakena IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 09:22
      Czekam na wasza relacje, czy posprzatali grob Hackena...
      • stettiner Re: Grób Hakena 02.11.01, 09:42
        Mnie się nie udało tam trafić. Zresztą nic dziwnego, biorać pod uwagę skąpe
        informacje nt. położenia grobu i późną porę. Trafiłam za to na grób Bernharda
        Stoewera, też wartego pamięci szczecinianina. Chociaż prawdę mówiąc, to nie
        wiem który Bernhard Stoewer to był- ojciec, założyciel fabryki maszyn do
        pisania, potem też rowerów i samochodów czy jego syn, przez wiele lat
        prowadzący wraz z bratem fabryke samochodów.
        • javal Re: Grób Hakena 02.11.01, 10:08
          "Bereits 1898 stellten die Brüder Bernhard und Emil Stoewer in Stettin den
          ersten Stoewer-Wagen vor. Durch den Bau von kleinen Modellen, war der Absatz
          beim Unternehmen Stoewer gesichert. Man verstand es aber auch den verwöhnte
          Käuferkreis anzusprechen, mit dem Modell "F 4" ( Vierzylindermotor mit 8,6
          Liter Hubraum und eine Leistung von 100 PS ). Das Programm nach dem Ersten
          Weltkrieg - ein Vier- und ein Sechszylinder - wurde in den folgenden Jahren
          unter der Typenbezeichnung D 9 und D 12 weiterentwickelt.
          1927 erschien ein kleiner Stoewer mit einem Vierzylinder-Motor von 1570 ccm und
          einer Leistung von 30 PS. Ein Achtzylinder folgte bereits 1928 unter der
          Bezeichnung "S 10 Superior". Ihn gab es mit zwei verschiedenen Motorleistungen:
          2,5 Liter mit 50 PS und 2 Liter mit 45 PS.
          Der "Gigant" war ebenfalls ein Achtzylinder mit 4 Liter und 80 PS, ausgestattet
          mit hydraulischer Vierradbremse, einem Radstand von 3,4 m, einer Spurweite von
          1,42 m und einem Gewicht von 1250 kg. Er war ein sehr elegantes Fahrzeug und
          nicht sehr teuer. Die Limousine kostete 12.500 Mark und das Cabriolet 14.000
          Mark.
          Viele Autofirmen erlebten mit der Achtzylinder-Welle eine Krise, aber Stoewer
          schien davon nicht betroffen zu sein. 1930 brachte Stoewer den "Repräsentant"
          heraus, ebenfalls ein Achtzylinder mit einem 4,9-Liter-Motor.
          In den dreissiger Jahren bot Stoewer ein vielfältiges Programm. Sehr beachtet
          war der V 5, ein Wagen mit Frontantrieb und V-Motor ( 1,2 Liter ). Ebenfalls
          ein Erfolg, die Typen R 140, R 150 und R 180 mit Frontantrieb und Reihenmotor.
          In der Achtzylinderklasse bot man den "Greif V 8" ( 2,5 Liter und 55 PS ) an,
          jedoch ohne Erfolg.
          Mit der Tatra-Lizenz folgte 1936 der "Greif Junior" mit luftgekühltem
          Vierzylinder-Boxermotor ( 1,5 Liter und 34 PS ). Ebenso wie der "Greif Junior"
          wurden bis zum Ausbruch des Krieges, der Vierzylinder "Sedina" ( 2,4 Liter und
          55 PS ) und der Sechszylinder "Arcona" ( 3,6 Liter und 80 PS ) produziert.
          Während des Krieges baute Stoewer Automobile für die deutsche Wehrmacht. Die
          Produktionsstätten wurden 1944 bei einem Luftangriff sehr stark beschädigt. Da
          Stettin nach dem Krieg auf Beschluss der Siegermächte der Volksrepublik Polen
          zufiel, wurde das Werk nie wieder aufgebaut".

samochód Sedina!
          no i nieprawda, że zakładów nie odbudowano
          • Gość: Mike Stoewer IP: *.*.*.* 02.11.01, 10:24
            javal napisał(a):

> "Bereits 1898 stellten die Brüder Bernhard und Emil Stoewer in Stettin den
            > ersten Stoewer-Wagen vor. (...)

A ja mam orginalne prospekty reklamowe Stoewera 8! ;-)))
            Swego czasu bylo to auto porownywalne luksusem tylko z mercami najwyzszej klasy!
            A fabryka Stoewer dzialala takze po wojnie w Hamburgu. Nie produkowali juz jednak
            aut. Zamknieto ja ostatecznie w polowie lat 80-tych.
            • Gość: ZetKa Re: Stoewer IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 10:34
              > A ja mam orginalne prospekty reklamowe Stoewera 8! ;-)))
              Ty, Mike, a nie myslales o otworzeniu muzeum ;)?
            • javal Re: Stoewer 02.11.01, 11:03

> A fabryka Stoewer dzialala takze po wojnie w Hamburgu. Nie produkowali juz jedn
              > ak
              > aut. Zamknieto ja ostatecznie w polowie lat 80-tych.

A co produkowali? Maszyny do szycia?

• Gość: ZetKa CZY POSPRZATALI IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 11:07
        Dziekuje, ze zmiane tematu na maszyny do szycia...
        czy wreszcie dowiem sie, czy miasto posprzatalo grob Hackena?
        Czy ktos z was tam wogole trafil?
        • stettiner Re: CZY POSPRZATALI 05.11.01, 11:27

> Dziekuje, ze zmiane tematu na maszyny do szycia...
          > czy wreszcie dowiem sie, czy miasto posprzatalo grob Hackena?
          > Czy ktos z was tam wogole trafil?

Trafić jest bardzo łatwo (w dzień oczywiście, a nie w ceimnościach jak ja
          próbowałam), okolice grobu posprzątane oczywiście przez tych co tam mają swoich
          pochowanych, a sam pomnik owszem, świeżo odskrobany z mchu i w sobotę wczesnym
          popłudniem paliły się świeże lampki.
    • Gość: ZetKa I co dalej? IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 11:31
      No, no, w szoku jestem...
      <cite>
      Marian Błażej Kruszyłowicz, biskup pomocniczy archidiecezji szczecińsko-
      kamieńskiej
      Miejscu, gdzie został pochowany burmistrz Hermann Haken, można przywrócić
      godność. Myślę, że można by zorganizować w katedrze nabożeństwo, podczas
      którego prochy Hakena zostałyby poświęcone. Odprawilibyśmy je wspólnie z
      Kościołem ewangelicko-augsburskim, bo burmistrz był wyznania ewangelickiego.
      Byłoby to więc nabożeństwo ekumeniczne.
      </cite>

A wiec przy okazji Kosciol pokaze jak naprawde powinna wygladac religia... az
      milo, ze sami wychodza z inicjatywa polaczonej mszy z innym kosciolem (innym
      wyznaniem).
      A co sadzicie na temat dalszej wypowiedzi, tej ks. radcy Piotra Gasia?
      Czy uwazacie, ze prochy powinny zostac na Cmentarzu, czy raczej przeniesione do
      kosciola?
      • stettiner Re: I co dalej? 02.11.01, 11:42

> A co sadzicie na temat dalszej wypowiedzi, tej ks. radcy Piotra Gasia?
        > Czy uwazacie, ze prochy powinny zostac na Cmentarzu, czy raczej przeniesione do
        >
        > kosciola?

JA się zgadzam, że przeniesienie prochów do kościoła przy Energetyków to wariant
        zastępczy, na wypadek gdyby nie udało się odtworzyć grobowca na Cm. Centr. Ale
        sądzę że przy dzisiejszym lkimacie wokół przedwojennych mieszkańców Szczecina i
        dużej sympatii do samego Hakena trudno sobie nie wyobrazić, żeby nie znalazło się
        odpowiednie miejsce na Cmentarzu. Oczywiście, grobowiec nie może już dziś zostać
        tam gdzie stoi w tej chwili. A swoją drogą "nasza kapliczka", hehe, dobre.
        • Gość: ZetKa Re: I co dalej? IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 11:52
          No coz, celowo sie nie wypowiadalem, postanowilem dopiero w odpowiedzi.
          Uwazam, ze umieszczanie prochow w kosciolach, tworzenie tam krypt jest ciekawym
          pomyslem (patrz chociazby katedra na Wawelu), ale...
          co innego, gdy zastanawiamy sie, czy goscia pochowac w kosciele, czy na
          cmentarzu, a co innego, gdy on tam juz lezy. Z jednej strony powstanie krypta,
          ale zniknie grob. Bardzo ladny grob, wiec strata bylaby moim zdaniem wieksza.
          Jesli chodzi o miejsce, to nie wierze, ze sie nie znajdzie. Jest po prostuy za
          duzo miejsca na ty cmentarzu, zeby sie nie znalazlo.
          A poza tym to wlasnie ten czlowiek promowal pomysl stworzenia tego cmentarza, i
          mysle, ze chociazby za to powinien spoczywac wlasnie tutaj.
          I wlasnie dlatego tym bardziej powinno sie tutaj znalezc miejsce dla niego...
          moze gdzies w wejsciu, np. za glowna brama (oki, nie pamietam jak dokladnie to
          miejsce wyglada, wiec przepraszam za ew. herezje)...

A wogole dlaczego nowe miejsce? Co wam sie nie podoba w tym miejscu, ktore jest?
          (przyznaje, ze nie widzialem tego miejsca, wiec przepraszam za ewentualne herezje)
          • stettiner Re: I co dalej? 02.11.01, 12:03

>
            > A wogole dlaczego nowe miejsce? Co wam sie nie podoba w tym miejscu, ktore jest
            > ?
            > (przyznaje, ze nie widzialem tego miejsca, wiec przepraszam za ewentualne herez
            > je)

Spójrz sobie na zdjęcie z "Głosu", szybko dopóki nie zmienią na aktualne wydanie
            i będziesz wiedaiał dlaczego. No, chyba że wyrzucimy świeższe trupy.
            • Gość: ZetKa Re: I co dalej? IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 12:07
              > Spójrz sobie na zdjęcie z "Głosu", szybko dopóki nie zmienią na aktualne wydani
              > e
              > i będziesz wiedaiał dlaczego. No, chyba że wyrzucimy świeższe trupy.
              A mozna prosic o adres? bo www.glos.pl to nie to:(
              • stettiner Re: I co dalej? 02.11.01, 12:08

> > Spójrz sobie na zdjęcie z "Głosu", szybko dopóki nie zmienią na aktualne w
                > ydani
                > > e
                > > i będziesz wiedaiał dlaczego. No, chyba że wyrzucimy świeższe trupy.
                > A mozna prosic o adres? bo www.glos.pl to nie to:(

www.glosszczecinski.com.pl
                • Gość: ZetKa Re: I co dalej? IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 13:00
                  oki, faktycznie, widzialem.
                  Teraz, to on jakis taki wcisniety pomiedzy inne groby...
    • Gość: ZetKa Spojrzcie na zdjecie IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 11:38
      Spojrzcie na zdjecie, jakie GnP zrobila pomnikom.
      Dlaczego pisze sie, ze nagrobek jest nieoznaczony, ja na zdjeciu widze wyrazny,
      czarny napis: Hermann Haken (btw pisany bez C). Po zdjeciu trudno powiedziec, czy
      sa to wkleslosci po starych literach, czy co, nie wyglada mi to jednak na recznie
      wykonane pismo kreda...
    • Gość: ZetKa Spojrzcie na zdjecie IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 11:39
      czarny napis: Hermann Haken (btw pisany bez C). Po zdjeciu trudno powiedziec, czy
      sa to wkleslosci po starych literach, czy co, nie wyglada mi to jednak na recznie
      wykonane pismo kreda...
    • Gość: ZetKa Spojrzcie na zdjecie IP: *.robotics.ntua.gr 02.11.01, 11:39
      wykonane pismo kreda...
      • bbury Re: Spojrzcie na zdjecie 06.11.01, 15:42
        jak tam traficie to dajcie znać... zdjęcia to dla mnie trochę za mało. A przy I
        bramie mozna krążyć kilka godzin i nic nie znaleźć.
        • stettiner Re: Spojrzcie na zdjecie 06.11.01, 15:48
          Bardzo prosto. Od głównej bramy zaraz w lewo, w stronę tzw. Alei Zasłużonych.
          Zobaczysz go po prawej stronie alejki- ma ok 3 metrów. Naprawdę bez trudu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka