Dodaj do ulubionych

Chciałbym coś zrobić dla Szczecina...

07.08.06, 16:18
Witam,
od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł, żeby jakoś rozpropagować
Szczecin. Nie uważam się za jakiegoś wielkiego patriotę, ale chciałbym, by
miasto w którym mieszkam rozwijało się. Nie jestem w stanie sprowadzić do
Szczecina nowych inwestorów, ani zbudować nowej fabryki, ale wydaje mi się,
że można zacząć od turystyki. (To mogłoby sprowokować później następne
działania/inwestycje.)
Mam wrażenie, że Szczecin jest "turystyczno-kulturalnie" niedoceniany przez
osoby planujące zwiedzanie Polski, czy po prostu będące przejazdem w naszym
mieście. Wynika to jednakże chyba stąd, że jest mało informacji na temat
tego, co warto zobaczyć, gdzie pójść w Szczecinie. I taki potencjalny turysta
omija nasze miasto, bo nie wie czy w ogóle tu warto przyjeżdżać. Wiem
oczywiście, że nie możemy porównywać się do Krakowa, itp. miast jeśli chodzi
o ilość zabytków, ale mamy pewne atuty, którymi powinniśmy powalczyć,
nagłośnić je. Stąd też moje pytanie, czy ktoś z Was czytających ma jakiś
pomysł, może chęci, żeby coś ruszyć z miejsca. Nie interesuje mnie zakładanie
kolejnego towarzystwa dyskusyjno-kanapowego :) Oczywiście pomysły są
potrzebne, ale chciałbym, żeby przerodziło się to później w konkret. Stąd też
pomysł założenia tego wątku. Proszę zainteresowanych o udział w nim,
sugestie. W grupie raźniej :)

2. Po drugie proszę Was o adresy stron internetowych, które mają jakiś
związek z propagowaniem naszego miasta. Kilka znam, np:
www.sedina.pl
www.niezwykly.szczecin.pl
www.kochamszczecin.com

Znacie inne?

Tyle na dziś. Rzucam ten kamyczek i zobaczymy, może ruszy lawina...

Obserwuj wątek
    • zona.pijaka Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 07.08.06, 16:22
      http:www.dumnyszczecin.pl :-))))))
      • zona.pijaka Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 07.08.06, 16:23
        zapomniałam o sleszach
        dumnyszczecin.pl
    • Gość: KP Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: 213.155.166.* 07.08.06, 16:26
      SSC "Forum Polskiej Architektury"
      www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=706
    • Gość: Galoty Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 16:26
      Mój praktyczny i nienowatorski pomysł byłby prosty. Na każdym lotnisku w
      Berlinie, stacji PKP w Berlinie, stacji benzynowej, kolejowej itp dojazdowej do
      Polski broszury w 4-5 językach o Szczecinie. Nie przesadziłem ?
      • piottrek Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 07.08.06, 17:28
        KP - dzięki, dobre źródło informacji o architekturze w mieście.
        Galoty, również dzięki - pomysł prosty, ale jak widać nasz urząd miasta do tej
        pory na niego nie wpadł :(
        Żono.pijaka - chodziło mi raczej o adresy stron miłośników/amatorów Szczecina,
        którzy już coś zdziałali, i mają jakieś konkrety na swoich stronach, a nie
        takie na której kandydat prezentuje swoją osobę i zamierzenia prezydenckie
        (przy całym szacunku dla Pana Krzystka).
        A przy okazji czy ktoś zna link do dyskusji na Forum na temat 10-ciu miejsc
        wartych zobaczenia w Szczecinie. Nie tego mogę znaleźć...

• Gość: Galoty Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 17:33
          Celowo przedstawiłem oczywisty i prosty pomysł aby właśnie wykazać nieudolność
          naszych urzędniczych menadżerów. Niestety :-(
          • Gość: 7gsi Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:25
            pomysł prosty i skuteczny. Żałosne jest to, że w magazynach UM są takie
            broszury :) miasto zamówiło, zapłaciło, więc niech sobie leży :(
      • mi.mare Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 07.08.06, 17:34
        Sprawa wyglada tak, że wszyscy to wiedzą, że Szczecin nie wykorzystuje swoich
        mozliwości ale nieliczni robią coś w tym kierunku lub chcą robić. Problem w
        tym, że władze miasta nie chcą lub nie mają pojęcia jak wypromować Szczecin
        oraz cały region, choćby pod względem turystycznym. Właśnie niedawno skończyłam
        studia na kierunku turystycznym. Moimi wykładowcami byli ludzie, którzy są
        związani z branżą turyst. od wielu lat, są świetnymi fachowcami i wiedzą jak
        wypromować zach.pom. Oni próbowali to zrobić z tym, że władze nie chciały
        współpracować albo nie podchodziły do tematu poważnie. Turystyka w naszym
        kraju traktowana jest po macoszemu. Ludzie nie mogą zrozumieć tego, że nie jest
        to tylko rekreacja ale ważna gałąź gospodarki, która przynosi ogromne dochody i
        tworzy miejsca pracy. Niestety ignorancja istnieje zarówno wśród społeczeństwa
        jak i uwładz każdego szczebla. W Polsce cięcia robi się przede wszystkim na
        turystyce, sporcie i kulturze podczas gdy na zachodzie te dziedziny właśnie
        przynoszą krocie, już nie mówiąc ile dostarczają ludziom przyjemności i
        rozrywki. Tylko popatrzcie na USA czy Niemcy. Oni wiedzą na czym robi się
        biznes. Tam nawet mafia pierze brudne pieniądze inwestując w turystykę (budują
        hotele, centra rekreacyjne) bo wiedzą, że to czysty zysk. Oczywiście tego
        przykładu nie popieram. A u nas tylko wspiera się górnictwo i rolnictwo. Reszta
        spychana jest na dalszy plan.
        Ale dobrze, że są ludzie tacy jak autor tego postu. Też chcę zrobić coś dla
        tego miasta, tym bardziej, że już mam pewne przygotowanie i wiedzę. A nawet
        pomysł.
        • Gość: aman Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.chello.pl 07.08.06, 18:28
          Właśnie podało ,że do magistratu powrócił po wygranej w sądzie As od kultury
          miasta Sławomir Szafrański. będzie odpowiedziałny za imprezy kulturalne podczas
          zlotu jachtów.
          Na pewno ucieszyło sie troje malarzy szczecińskich bo za minionej kadencji
          szafrana ciągnęli niezły sos od miasta.
    • Gość: Praszczur Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.atm0-0-0-12966.0x503e611e.bynxx3.customer.tele.dk 07.08.06, 18:35
      Był taki facet ,który nazywał się Syzyf,nie wiem czy nie wchodzisz w jego
      buty,ale życzę powodzenia.
      • baba_w_oknie Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 07.08.06, 23:02
        umyc dupy i naprawic wykoslawione chodniki. To na poczatek.
        Broszury informacyjne wydaje sie gdy wszystko inne jest juz dokonane.
    • sedina Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 07.08.06, 23:32
      > Mam wrażenie, że Szczecin jest "turystyczno-kulturalnie" niedoceniany przez
      > osoby planujące zwiedzanie Polski, czy po prostu będące przejazdem w naszym
      > mieście. Wynika to jednakże chyba stąd, że jest mało informacji na temat
      > tego, co warto zobaczyć, gdzie pójść w Szczecinie. I taki potencjalny turysta

Ech.....
      • piottrek Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 08.08.06, 10:48
        Sedina, rozwiń proszę swoją wpowiedź. Czy uważasz, że się mylę, że Szczecin ma
        słabą informację/wizerunek turystyczno-kulturalny??? Ja to tak postrzegam, ale
        może się mylę... Moje pytanie jest całkiem serio.
        • sedina Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 08.08.06, 11:38
          > Czy uważasz, że się mylę, że Szczecin ma
          > słabą informację/wizerunek turystyczno-kulturalny???

Nie mylisz się... Niestety masz okrutnie bardzo rację...
          Marzy mi sie, że na jesieni sie to zmieni
          • piottrek Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 08.08.06, 11:53
            Masz na myśli politykę, czy jakieś inne działania?
            • Gość: 7gsi Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 09:31
              heh, głosujcie na J.P. :)
              może będzie miał kłopot z pozyskaniem funduszy z Warszawki,
              ale ja wierzę w tego człowieka. Fachowiec z pomysłem i doświadczeniem!
    • Gość: dz14d Na poczatek idz oddac krew. IP: 80.53.41.* 07.08.06, 23:45
      Potem sie pomysli.
      • Gość: szuler Re: Na poczatek idz oddac krew. IP: *.chello.pl 08.08.06, 10:00
        Tęsknię za wodolotem! Ile spraw by to rozwiązało . Nawet jak miasto miało by do
        tego dopłacać. Dla wycieczki( sympozjum) super sprawa. Jak wodolot wychodził na
        zalew to ślązacy mieli wrażenie że są na pełnym morzu. Jeden taki szybki skok
        do świnemindee wystarczył by mi za całe wakacje. zdążył bym jeszcze na kolację
        do Golemy. Same plusy ,.
        Do wszystkich sztabów wyborczych na Prezydenta.
        Kitujcie ludożerke że wasz kandydat będzie walczył o fundusze europejskie do
        uruchomienia wodolotu.
    • piottrek Link do 10 rzeczy wartych zobaczenia w Szczecinie 09.08.06, 16:32
      Znalazłem link o który pytałem. Może ktoś jest zainteresowany, więc podaję:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=17438913
      Przy okazji: jakie są Waszym zdaniem turystyczne atrakcje, które ma Szczecin, a
      których nie mają inne miasta. Podam przykład:

-kino Pionier (najstarsze działające na świecie kino),
      -muzeum techniki i komunikacji na ul.Niemierzyńskiej,
      -rejsy statkiem po porcie

Macie inne propozycje?
      • monicka.m Re: Link do 10 rzeczy wartych zobaczenia w Szcze 09.08.06, 22:40
        gdzieś niedawno przeczytałam, że Niemcy, Duńczycy i inni obcokrajowcy
        przyjeżdżający do Szczecina narzekają na brak rozrywek. Ileż można chodzic po
        mieście i oglądać tylko zbytki. Sklepy też nie robią na nich wrażenia. Po
        zwiedzaniu i zakupach ludzie chcą się zabawić, zrelaksować w jakimś centrum
        rekreacji, obejrzeć jakieś show, a tu nie ma jak i gdzie. Tylko nie
        wspominajcie o tych kilku pseudo pubach lub klubach nocnych w Szczecinie.
        Wyobrażacie sobie jak się bawi w nich np. 30 - osobowa wycieczka Niemców w
        wieku 50-70 lat, bo tacy przeważnie do nas przyjeżdżją. To są potencjalni
        klienci z pieniędzmi do wydania ale nie mają gdzie i na co. Oferta powinna być
        dostosowana do klienta, a nie odwrotnie. Jeżeli miasto ma się turystycznie
        rozwinąć to proponuję poważnie potraktować nieźle ustawionych emerytów z
        sąsiednich krajów(społeczeństwa się niestety starzeją) i stworzyć dla nich
        ciekawą ofertę.
        • piottrek Dzięki Monicka 10.08.06, 15:19
          Dzięki, słuszna uwaga.
      • Gość: gosia unikatowe miejsca w Szczecinie IP: 217.96.3.* 19.08.06, 10:56
        - jeden z niewielu zwodzonych mostów kolejowych (nad Regalicą w okolicach
        Podjuch);
        - może nie jest to duży unikat, a raczej wyjątkowe miejsce wymagające jeszcze
        kupy pracy - ulica Kolumba od strony Odry. Bydgoszcz ma swoją Wenecję Bydgoską
        (widziałam, fajnie, ale żaden budynek nie "wchodzi" do wody), czemu my byśmy
        nie mieli tego podchwycić? tym bardziej, że nasze budynki tak fajnie taplają
        się w wodzie :-)
        - dla mnie osobiście wzgórza gocławskie z wieżą Bismarcka (gdzie dodatkowo
        ludzie uprawiają małą wspinaczkę) oraz dalsze tereny w stronę Stołczyna.
        wspaniały widok na jezioro Dąbie i inne akweny wodne!
    • Gość: Q Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.globalconnect.pl 10.08.06, 18:36
      Zrób kupę!
    • Gość: vojciech Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.acx.pl 10.08.06, 19:27
      szczecin.xt.pl/
      • exman Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 10.08.06, 19:34
        Kilka przedstawionych tu pomysłów jest wporzo, żeby zagrały, należy odsunąć UM
        Szczecin od decydowania co jest dla naszego miasta dobre a co nie ,w gestii
        publicity i PR. Powołałbym radę naszego forum, która decydowałaby jak i za ile
        robić coś dla Szczecina. Układy w UM i UW są śmiertelnie chore.
        • monicka.m Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 10.08.06, 20:12
          W Szczecinie jest od groma różnych fundacji, organizacji, stowarzyszeń,
          odpowiednich oddziałów w urzędach i Bóg wie co jeszcze, których celem i
          zadaniem jest promocja Szczecina. Efekty ich pracy jakie są, każdy widzi.
          Potrafią się tylko spotykać, gadać, że trzeba to i tamto zrobić, żłopać kawę
          lub coś jeszcze innego, zwoływać konferencje i wydębiać pieniądze państwowe, a
          teraz unijne na utrzymanie własnych biur i siebie. Jak by nie mogła istnieć
          jedna ale porządna organizacja, która by sie wzięła do roboty.
          To jest żałosne.
        • monicka.m Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 10.08.06, 20:16
          Masz rację. Z chęcią bym się do tego przyłączyła.
          • wizytka1 Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 11.08.06, 07:41
            Jeżeli uznamy, że jest do dupy i właściwie to nie ma czego pokazać to tak
            będzie - do dupy.
            W tamtej dyskusji napisałam o głupocie serca i nadal to podtrzymuję. Moje
            miasto jest najpiękniejsze. Od tego by trzeba zacząć. Otoczyć sie ludzmi,
            którzy są o tym przekonani, ludzmi,którzy mają w sobie pasję i miłość.
            Malkotentów zostaw.
            Nie działaj w pojedynkę, nie szarp się. Idź do tych, którzy mają jakieś
            doświadczenie np do sediny. Tam się odnajdziesz. Zainspirujesz byc może innych
            a i od nich może czegoś się nauczysz.
            Zastanów się czy będziesz mial czas i ochotę conajmniej raz w tygodniu
            poświęcić swój prywatny czas na stawianie małych kroczków, czy starczy ci siły
            aby przekonywać ludzi, aby znajdywać argumenty, pojednać umysły i serca, zdobyc
            fundusze, mieć czas ....
            • piottrek Ten wątek po to by zebrać opinie o turystyce... 11.08.06, 13:16
              Dlatego właśnie założyłem ten wątek, by zebrać opinie/pomysły mogące wpłynąć na
              rozwój turystyki w Szczecinie. Bez obrazy, ale nie interesuje mnie
              stowarzyszenie gadających głów - rozmawiać mogę przez internet. Stowarzyszeń
              debatujących, jak ktoś już powiedział jest w Szczecinie dużo. Potrzebne jest
              (jeśli już) stowarzyszenie "działające". Natomiast chętnie skorzystam z opinii,
              doświadczeń, rad itp. Mam nadzieję, że z naszych wspólnych pomysłów uda się
              wykrystalizować kierunek działań. Wtedy też potrzebaby kilku osób chcących i
              potrafiących je zrealizować. Choć w wersji minimalistycznej będę próbował coś
              zdziałać choćby sam :))
              Wydaje mi się, że przede wszystkim, brakuje dobrej informacji o tym, co już
              jest w Szczecinie warte odwiedzenia/zobaczenia. Można zacząć od tego - bo sam
              nie wyremontuję budynków, ulic i chodników.... Mamy kilka galerii sztuki, kilka
              fajnych imprez kulturalnych, ale wszystko to, jest słabo znane mieszkańcom, a
              co dopiero turystom. Sam nie znam wszystkich, dlatego proszę Was o pomoc.
              Przykładem niech będą imprezy jazzowe, które powoli zaczynają się coraz silniej
              zadomawiać w naszym mieście, a niektóre z nich mają już wieloletnią tradycję
              np. Zmagania Jazzowe. To trzeba wykorzystać dla przyciągnięcia ludzi do
              Szczecina!
              Ktoś już wspomniał, że wycieczki niemieckich turystów trzeba zainteresować
              czymś więcej niż tylko supermarketami i przechadzką po Wałach Chrobrego. Może
              właśnie wycieczką do galerii lub na koncert? (Oczywiście nie tylko do
              niemieckich wycieczek należy trafić z informacją, ale ich jest na razie
              najwięcej - a jak wiadomo reklama "z polecenia" jest bardzo skuteczna).

Wszystkim zainteresowanym i biorącym udział w dyskusji dziękuję i proszę o
              jeszcze. Jeśli ktoś ma ochotę rozmawiać prywatnie, to proszę pisać na maila:
              piottrek@gazeta.pl

Przepraszam za chaotyczne wypowiedzi, ale chciałem dużo zmieścić w krótkim
              poście :)))
    • Gość: agata Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 14:13
      Hmm... może nie jest ten wątek idealnym miejscem na takie wywody, ale... wpadł
      mi kiedyś taki pomysł, może głupi, może nie. Taka tam idea, może nie bardzo
      mozliwa do zrealizowania dla zwykłego szaraczka, ale...

Jak wiadomo Szczecin jest miastem przygranicznym, dla wielu turystów z zachodu
      jest on "bramą wjazdową" do Polski. Przyjeżdżają turyści z zachodu do Polski,
      wiedząc iż był to kraj bloku wschodniego. Wielu z nich liczy pewnie na to, że
      zobaczą jak to w komuniźmie było. No i oczywiście zobaczą kilka bloków i
      krzywych chodników, ulice z dziurami... a poza tym... Galaxy, hipermarkety i w
      sumie nic do oglądania nie ma. Można by więc zorganizować coś w stylu "muzeum
      komunizmu". Dla wielu pomysł na pewno dość kosmiczny. Ale wyobraźmy sobie, że
      przystosujemy do tego Kino Kosmos (z którym i tak nie wiadomo co zrobić), a
      które jest świetnym reliktem radosnej twórczości ery socjalistycznej. Można by
      tam umieścić kawiarnię / restaurację z typowymi dla Polski i dla okresu
      potrawami. Wystrój i naczynia oczywiście też by odpowiadały kanonowi estetyki
      jaki panował w tamtych czasach. Panie kelnerki też ubrane odpowiednio. Obok być
      może sklep Społem urządzony dokładnie tak jak to było kiedyś. Może prezentacje
      filmów z tamtej epoki, czy też seanse na zamówienie. Oprócz tego sala do
      ekspozycji różnych przedmiotów kojarzących się z tamtymi czasami i
      przedstawiających historię powojennej Polski a w szczególności Szczecina.
      Oprócz tego bar z pasztecikami, lody z automatu, gofry i pan z wózkiem
      oranżady ;-) Myślę, ze mogłaby być to atrakcja nie tylko dla turystów ale i
      świetne miejsce dla wycieczek szkolnych, aby pokazać dzieciom jak to kiedyś
      było... Nie ma chyba takiego miejsca w Polsce, i myślę że byłoby unikatowe i
      szczególne.

Nie chodzi o "sławienie" ery komunizmu, tylko o zachowanie tego w pamięci,
      przekazanie dalszym pokoleniom i zachodnim turystom oraz o ściągnięcie ich
      tutaj, a przy tym o pieniądze oczywiście ;-)

Pozdrawiam!
      • Gość: agata Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 14:20
        aha... no i to "moje muzeum" nie ma nic wspólnego z tym proponowanym ostatnio
        muzeum wolności czy coś takiego... moje to takie bez wielkiej myśli
        patriotycznej, bardziej rozrywkowe ;-)
      • wizytka1 Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 11.08.06, 14:21
        Pomysł świetny.
        Ten wózek to saturator, a w sklepie"Społem" to tylko ocet mógłby stać :)
        Rok temu chyba, była w Szczecinie taka wystawa "objazdowa". Adapter "Bambino",
        pocztówkowe płyty, lody "Pingwin", woda sodowa w szklannych butlach, wyroby
        czekoladopodone ....
        Ach, łza sie w oku kręci :))))
        • Gość: agata Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 14:34
          Dzięki Wizytko1!

> Rok temu chyba, była w Szczecinie taka wystawa "objazdowa".
          Adapter "Bambino", ...

no właśnie... a gdyby to była taka ekspozycja stała i nie tylko - coś żywego.
          Miejsce, w którym człowiek może cofnąć się niemalże w czasie. W głośniku hity z
          tamtych lat - coś co żyje i zarabia tym samym na siebie. Nie wiem na ile takie
          coś by było rentowne, ale jeśli cieszyłoby się dużą popularnością wśród
          przyjezdnych i miejscowych i bilety byłyby w cenach, które gwarantują jakieś
          zyski... to może by się dało takie coś zrobić.
          • piottrek Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 11.08.06, 15:30

Coś takiego chyba w Krakowie studenci stworzyli... W mieszkaniu w bloku z płyty
            odtworzyli wystój z tamtych lat (co nie jest chyba trudne ;) i oprowadzają
            wycieczki głównie młodych ludzi z zagranicy. pokazywali to w TV. Wielkie
            zaciekawienie zwiedzających wzbudzał plastikowy/foliowy obrus na stole
            kuchennym :)))
            • monicka.m Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 11.08.06, 17:15
              Pomysł z muzeum "PRL na codzień" jest dobry. Im więcej takich oryginalnych
              miejsc powstanie tym lepiej, bo przyciągają ludzi. Skoro nie możemy się
              doczekać porządnego parku wodnego lub innego centrum rekreacji i rozrywki to
              trzeba zacząć od takich małych przedsięwzięć. Właściwie nie trzeba za dużo
              główkować. Wystarczy sięgnąć po przykłady do historii Szczecina również tej
              przedwojennej i je reaktywować. Czy wiecie np. że z Wałów do Skolwina kursował
              tramwaj wodny, albo że w jakiejś willi szczecińskiej przedwojenna arystokratka
              niemiecka organizowała prestiżowe spotkania kulturalne, jest tego sporo tylko
              trzeba poszukać.
              W Szczecinie brakuje mi też jeszcze czegoś takiego jak pchli targ organizowany
              np. w weekendy, a w parku Kasprowicza w sezonie letnim mogły by sie odbywać
              niedzielne koncerty muzyki klasycznej.
              Takie drobne inicjatywy tworzą klimat i charakter miasta.
    • Gość: szczeciniak Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 17:18
      Przegoń komunistyczną hydrę.
      Wystarczy.
      • Gość: syf Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: 62.69.212.* 11.08.06, 17:35
        Proszę zbudwać zoo, halę widowisko-sportową, kilka basenów, możesz też
        wybudować obwodnicę.
        • Gość: M.H Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.06, 18:16
          Hi!! A ja bardzo bym chciala z likwidowac te okropne reklamy tak w roznym stylu
          wykonane.
        • mi.mare Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 11.08.06, 21:59
          Tylko nie ZOO. Szkoda zwierząt. Już jedno w Szczecinie mieliśmy i żal było na
          to wszystko patrzeć. Nie miało to nic wspólnego z miłym spędzaniem czasu.
          Co do reszty może być. A może tor wyścigowy formuły 1. Chyba nigdzie w Polsce
          tego nie ma. Szczecin byłby pierwszy w organizowaniu takich zawodów.
          Przyjeżdżało by wiecej Niemców i Polaków też.
          • Gość: Rob Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: 83.168.111.* 12.08.06, 00:58
            Tor Formuły 1. Tylko raczej trzeba by go wybudować w jakiejś z okolicznych gmin
            ze względu na potrzebny teren. inwestycja rzędu 100 mln Euro, ale jeszcze nikt
            na niej nie stracił. W kraju wielkości Polski moze byc tylko jeden więc kto
            pierwszy ten lepszy. tym bardziej, że kubica pojeździ jeszcze minimum 10 lat.
            • Gość: randalf Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.chello.pl 12.08.06, 08:41
              Tor formuły 1 przewyższa budżet państwa , w Szczecinie nawet gokardy to jest
              problem. Mieliśmy piękny tor motocrosowy bezpowrotnie stracony, a pamiętam tam
              międzynarodowe wyścigi.
              • mi.mare Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 12.08.06, 09:12
                Ale pomysł z torem udał mi się, przyznajcie. To oczywiste, że musiał by być
                wybudowany poza samym miastem. Przecież Szczeciń też by na tym skorzystał. Ja
                mówiąc o rozwoju i promocji Szczecina biorę pod uwagę cały region zach-pom.
                Tylko szkoda, że to raczej sfera fantasy.
                • piottrek A propo Fantasy szkoda, że Fantasia Park... 12.08.06, 22:23
                  A propo Fantasy szkoda, że Fantasia Park (park rozrywki/wesołe miasteczko) nie
                  powstał. To byłby "magnes na turystów".
                  Ot tak dygresja...
                  • swantevit Re: A propo Fantasy szkoda, że Fantasia Park... 12.08.06, 22:24
                    to wez i ja dokoncz..
                    • Gość: Rob Re: A propo Fantasy szkoda, że Fantasia Park... IP: 83.168.111.* 13.08.06, 01:47
                      100 mln Euro nie przewyższa nie tylko bużetu Państwa, a nawet regionu. Toru nie
                      buduje się w rok tylko powiedzmy w 5. Co daje 20 mln rocznie. Nam moim zdaniem
                      potrzbne jest "tąpnięcie". Czyli coś "wielkiego"(niekoniecznie tor) co pomoże
                      zintegrować region. Wrocław bardzo dobrze zrobił ubiegając się o Expo szanse
                      miał mniej niż niewielkie, ale szumu koło tego było sporo i sami Wrocławianie
                      uwierzyli, że jak mogą ubiegać się o Expo to reszta już jest łatwa.
                      Pomysł zresztą nie taki nowy Hanower również zaczął się starać o Expo w
                      momencie gdy był w dużym kryzysie po zjednoczeniu Niemiec i miasto stało w
                      miejscu, a ludzie wyprowadzali się.
                      Pomysły w innych miastach na świecie na 'mega inwestycje" były bardzo różne. W
                      dużych miastach to najczęściej Olimpiady. W mniejszych Uniwersiady (zresztę
                      wszystkie duże imprezy sportowe- finał Pucharu UEFA, ME lub MŚ w lekiej
                      atletyce, pływaniu, kajakarstwie), Expo, tor wyścigowy, duży park rozrywki,
                      muzeum (Bilbao, Linz), hala, stadion. Musi byc to coś dużego i o dużej skali,
                      trudne do zrobienia przez innych. Np. jeżeli postawimy w Szczecinie nowy
                      stadion to nie będzie to już sensacja ponieważ taki budują już w Poznaniu,
                      Warszawie, Gdańsku. Jeżeli jednak jedynie nasz miałby zasówany dach (ruchome
                      trybuny) to o nim by się mówiło i pokazywało za wzór. Są również inwestycje
                      które od razu "likwidują konkurencję". Tak jak tor drugi już raczej wtedy w
                      Polsce nie powstanie. Park rozrywki- drugi może być, ale nie bliżej niż 400-500
                      km. "Specyficzne muzeum"; jeżeli wybudowalibyśmy np. muzeum Chopina jedno w
                      wielu to niewiele to da, jeżeli zaś zrobilibysmy najlepsze na świecie muzeum
                      np. kolejki elaktrycznej to wszyscy o tym bedą wiedzieć. Trzeba się po prostu
                      wyróżnić z tłumu kilkudziesięciu miast podobnej wielkości w Europie.
                      • piottrek Ale wracając do tematu... 13.08.06, 16:41
                        Jak już na początku dyskusji nadmieniłem, chciałbym by dla promocji turystyki
                        (rozwoju turystyki) wykorzystane zostało to, co istnieje w tym momencie w
                        mieście, a nie to, co "moglibyśmy sobie kiedyś" wybudować...
                        Proszę Was więc o kolejne propozycje, co warto rozpropagować w naszym mieście.
                        Co mogłoby stanowić atrakcję dla turystów. Np. takie wahadełko Foucaulta w
                        wieży Zamkowej - niby kawałek sznurka z ciężarkiem, ale jest to jakaś
                        ciekawostka, która może dodatkowo zachęcić do zwiedzenia Zamku. Takie właśnie
                        niestandardowe (obok Wałów Chrobrego, Bramy Portowej i Katedry) propozycje
                        zwiedzania mogą być powodem do zainteresowania się naszym miastem.
                        Niedługo ma być możliwe zwiedzanie bunkrów w pobliżu jez. Szmaragdowego. To też
                        atrakcja...
                        Co jeszcze????
                        • mi.mare Re: Ale wracając do tematu... 13.08.06, 22:54
                          Dlaczego nie poczytasz sobie kilku przewodników i innych książek o Szczecinie,
                          zamiast czekać na jakieś odpowiedzi na forum. Skoro chcesz przyciągnąć turystów
                          do tego co już jest, to trzeba teraz szukać sposobu na skuteczną promocję.
                          Bo brak reklamy i promocji jest najsłabszą stroną Szczecina.
                          • piottrek Do mi.mare.... 14.08.06, 09:41
                            mi.mare napisał:

> Dlaczego nie poczytasz sobie kilku przewodników i innych książek o
                            Szczecinie,
                            > zamiast czekać na jakieś odpowiedzi na forum. Skoro chcesz przyciągnąć
                            turystów
                            >
                            > do tego co już jest, to trzeba teraz szukać sposobu na skuteczną promocję.
                            > Bo brak reklamy i promocji jest najsłabszą stroną Szczecina.

Wierz mi mi.mare, trochę poczytałem o Szczecinie, ale kto ma znać lepiej swoje
                            miasto niż jego mieszkańcy??? Dlatego pytam na forum.
                            Zgadzam się również, że promocja i reklama Szczecina jest słaba, ale nie
                            wystarczy po raz kolejny zareklamować/opisać/pokazać zdjęć Wałów Chrobrego,
                            nabrzeża przy nim i Zamku. Dlatego pytam na forum, czy ktoś ma pomysł, co
                            jeszcze mogłoby stanowić o atrakcyjności turystycznej Szczecina. Chodzi mi
                            (powtarzam sie już n-ty raz) o bardziej niekonwencjonalne atrakcje, np.
                            przejażdżka zabytkowym tramwajem, zwiedzanie bunkrów, czy pójście na seans do
                            najstarszego działającego na świecie kina, jakim jest Pionier 1909. Czekam
                            również na propozycje, jakie imprezy kulturalne są warte wypromowania w (lub
                            mogłyby promować) Szczecin.
                            Każdy z nas lubi gdzieś chodzić, coś oglądać, coś robić w Szczecinie w wolnym
                            czasie (o ile go ma :)) Podzielcie się informacjami na temat Waszych ulubionych
                            miejsc, imprez...
                            A jak już nikt nie będzie chciał pisać na ten temat, to przestanę Was dłużej
                            męczyć tym wątkiem ;))
                            Na razie dziękuję tym, którzy podsunęli mi parę pomysłów, wierzę że na tym
                            jednak nie koniec...
                            • mi.mare Re: Do mi.mare.... 14.08.06, 13:43
                              Wydaje mi się w Szczecinie nie za dużo się dzieje w porównaniu z innymi
                              miastami. Tych kilka imprez i ciekawostek turystycznych raczej nie przyciągnie
                              rzeszy turystów z Polski i zagranicy. To mogą być tylko dodatkowe atrakcje. Tak
                              jak ktoś wcześniej napisał, Szczecin potrzebuje jakiegoś jednego dużego i
                              charakterystycznego przedsięwzięcia, którego nie ma jeszcze w innym mieście.
                              Wiem, że miałeś co innego na myśli zakładając wątek - ale bez tego "czegoś" w
                              Szczecinie nic się nie ruszy.
                              Ale nie rezygnuj z "zamęczania" innych tym tematem. Szkoda tylko, że takich jak
                              Ty jest niwielu. Miejmy jednak nadzieję, że na tym forum znajdzie się paru
                              zapaleńców z fajnym pomysłem i rozrusza to miasto.
                              No ja intensywnie myślę i szukam.
    • Gość: syf Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: 62.69.212.* 13.08.06, 18:52
      Zostań w Szczecinie, bo wielu już wyjechało
      • piottrek Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 14.08.06, 09:21
        Gość portalu: syf napisał(a):

> Zostań w Szczecinie, bo wielu już wyjechało

:)) Ja nie zamierzam :)
    • Gość: agata Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 23:44
      A mi się na przykład wydaje, że w Szczecinie brakuje muzeum Katarzyny II. W
      końcu urodziła się w Szczecinie, a oprócz tablicy na Farnej nie ma o tej, bądź
      co bądź, znaczącej w historii postaci żadnej informacji... kompletna pustka.
      Szczecin powinien lepiej wykorzystać to co już w nim drzemie. Odkurzyć stare
      legendy. Miastu brakuje tradycji. Toruń ma Kopernika i pierniki, Kraków -
      Lajkonika i hejnał, Warszawa - Syrenkę i Warsa i Sawę oczywiście ;-) ... a
      Szczecin, wszelka tradycja wyjechała stąd wraz z przedwojennymi mieszkańcami
      miasta. Dlatego powinniśmy odkopać to jakoś i odświeżyć. Jeżeli nie ma tradycji
      to trzeba by ją stworzyć. Np. wyprodukować jakieś ciastka i wciskać turystom,
      że takie oto ciasteczka z lukrem codziennie po południu zajadała mała Katarzyna
      II. Turystyka żywi się legendami i jakimiś charakterystycznymi dla danego
      regionu cechami, a jeśli Szczecin takowych nie ma, lub nie umie ich odnaleźć to
      i turyści nie ściągają do nas tabunami... takie oto moje skromne zdanie ;-)

Pozdrawiam!
      • monicka.m Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... 16.08.06, 17:02
        Popieram. Caryca Katarzyna mogłaby być produktem turystycznym Szczecina. To
        jedna z najsławniejszych postaci w historii świata, masa ludzi o niej słyszła
        lub uczyła się. Piszą o niej książki, kręcą filmy (ostatnio z Angeliną Joly)
        tylko, że większość nie wie, że urodziła się właśnie tu w Szczecinie. Powinno
        być muzeum jej poświęcone, a w sklepach z pamiątkami do nabycia jakieś upominki
        z nią związane. W teatrze lub operze na stałe powinna być wystawiana dla
        turystów jakaś ciekawa sztuka oparta na jej biografii. Jest pełno możliwości.
    • Gość: ratan Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 22:00
      Ja po prostu pracuję,płace podaki,chodzę na wybory , jestem w trójce klasowej u
      córki i w radzie rodzicó u syna.Mało?!
    • Gość: tade Re: Chciałbym coś zrobić dla Szczecina... IP: 62.69.207.* 18.08.06, 23:58
      Polecam: www.xivmuza.szczecin.art.pl/miasto_szczecin/projekt.htm
    • Gość: anka Na początek trzeba wysprzątać to miasto. IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 19.08.06, 08:21
      W czasie wakacji przejechałam kilka duzych polskich miast i takiego brudu i
      tandetnych reklam nie widziałam nigdzie. Tydzień byłam w Gdańsku i jestem pod
      wrażeniem jak to miasto wygląda.
      Nasze miasto to smieci, krzywe chodniki, obszymury w centrum miasta robią co
      chcą i jeszcze policja się przed nimi tlumaczy, nikt nie egzekwuje od nich
      płacenia mandatów (a wysłac do odpracowania i sprzatania miasta), obrzydliwe
      przejscie podziemne w centrum (obok Galaxy), nieskoszone trawniki,miasto pełne
      szmateksów i firm oferujących szybkie kredyty. Policjia i urzad miejski
      wydajac rozne koncesje na sklepy monopolowe 24h i budy z piwem w centrum
      maista doprowadza do powolnej marginalizacji tych czesci miasta - ucieka
      stad klasa srednia ( zostaje prawie sama patologia), uciekaja firmy sklepy
      a na murkach przed secesyjnymi kamienicami siedza sobie pólnagie menty z
      piweczkiem i zycie plynie. To trzeba zmienicw naszym miescie - najpierw.
    • piottrek O obrotach mostu w Wolinie 25.08.06, 15:15
      miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34939,3570708.html
      Niby taka drobnostka, a jednak przyjezdni potrafią dostrzec w moście w Wolinie
      turystyczną atrakcję. Myślę, że podobnie jest u nas w Szczecinie - wielu
      rzeczy, my jako mieszkańcy nie dostrzegamy jako ciekawych turystycznie, a
      możnaby i trzeba je wypromować. Niestety, mało jest chętnych, a o opieszałości
      urzędników nie ma co wspominać, przykładem niech będą przygotowania do Tall
      Ship Races...
    • Gość: MO to zrób kupkę pod drzwiami mariana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 15:28
      :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka