Dodaj do ulubionych

Herbert - były współpracownik SB

15.08.06, 20:02
jak przed chwilą podano w Faktach;

donosił na innych literatów,
a kto nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: syf Re: Herbert - były współpracownik SB IP: 62.69.212.* 15.08.06, 20:15
      Okazuje się, że świat to syf
      • beatrix13 Re: Herbert - były współpracownik SB 15.08.06, 20:20
        puszka pandory powoli sie otwiera,
        ideały bruku siegaja,
        wczoraj Grass,'
        dziś Herbert,
        a jutro ....
        • Gość: H56 Re: Herbert - były współpracownik SB IP: 195.150.112.* 15.08.06, 20:27
          jutro, gwiazdory Kaczory,he,he
        • Gość: empe42 Re: Herbert - były współpracownik SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 20:38
          a jutro Ty?
          • beatrix13 Re: Herbert - były współpracownik SB 15.08.06, 20:41
            jeszcze mnnie w planach nie było,kiedy inni donosili,więc ja odpadam,
            ale może Ty
            • Gość: empe42 Re: Herbert - były współpracownik SB IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 20:45
              Ja też nie, więc możemy spać spokojnie.
              • beatrix13 Re: Herbert - były współpracownik SB 15.08.06, 20:48
                my tak,
                ale to niekomfortowe uczucie jak dowiaduje się,
                że ktoś kogo twórczość cenię,okazuje sie szują
              • Gość: hardy Re: Herbert - były współpracownik SB IP: *.chello.pl 15.08.06, 20:55
                Gó..o prawda z Herbertem! Rok temu publikowali jego papiery i wypowiadała sie
                jego żona. To Król TW Rycerz niech pokaże swoje papiery i opowie jak go
                zwerbowali podczas obozu ZSMP, za nieobyczajny występek. Byloby trochę śmiechu.
                Uwłaszczony komuch jego mac.
                • Gość: ,,, Re: Herbert - były współpracownik SB IP: *.chello.pl 15.08.06, 21:10
                  Co racja, to racja. IPN już zdementował te "rewelacje" tygodnika Wprost. Herbert spotykał się z tymi
                  szujami z SB, o czym sam pisał do rodziny, ale nigdy na nikogo nie donosił i nie był TW.
                  Nadinterpretacja dziennikarzy i tyle. Zapowiada się więc proces o zniesławienie. Mam
                  nadzieję, że spadkobiercy nie popuszczą.
                • Gość: preemption Herbert to człowiek niezłomny IP: *.ipt.aol.com 15.08.06, 21:16
                  Też nie ufam temu pseudoprawicowemu członkowi b. PZPR. Król szuka za wszelką
                  cenę sensacji, żeby zwiększyć sprzedaż swojego tygodnika. W tym celu gotowy
                  jest opluć nawet największe autorytety. Oczywiście są ludzie, którzy uwierzą w
                  każdą bajkę sprzedaną im przez media. Publikacja we "Wprost" jest zwykła kpiną
                  z rzetelnego i profesjonalnego dziennikarstwa. Tygodnik "Wprost" kolejny raz
                  pokazał, że w gruncie rzeczy jest pseudoprawicowym i pseudoliberalnym pismem.

Herbert był przez całe swoje życie człowiekiem niezłomnym.

A tutaj informacja z portalu Onet: Dr Ptasińska z IPN-u na antenie TVN24
                  wyraziła zdziwienie, że "sprawa ta teraz wyszła" i przypomniała, że akta SB
                  dotyczące poety zostały opublikowane w ubiegłym roku.

"Jednoznacznie z nich wynika, że Herbert nie współpracował z SB" - podkreśliła
                  Ptasińska.

Dr Ptasińska-Wójcik wraz z Grzegorzem Majchrzakiem (oboje z IPN) napisała wstęp
                  do 153. numeru paryskich "Zeszytów Historycznych" , w którym ukazały się
                  materiały z "operacyjnego rozpracowywania" Herberta w latach 1967-70.

"Sporą część mego krótkiego pobytu w Ludowej spędziłem na rozmowach z
                  łapsami... Spodziewałem się trochę tego, ale nie wiedziałem, że będzie to tak
                  intensywne i zaciekłe" - tak pisał Zbigniew Herbert do swych londyńskich
                  przyjaciół Magdaleny i Zbigniewa Czajkowskich w maju 1969 z Berlina
                  Zachodniego. I dodawał: »W rezultacie nikogo nie wydałem, sam się wykręciłem
                  sianem, i kiedy zapowiadało się na serię seansów, odłączyłem się od
                  nieprzyjaciela. Ale wróciłem z dość nadszarpniętymi nerwami i teraz muszę się
                  kurować«" - czytamy w artykule Tomasza Fiałkowskiego "Baudeler, czyli Herbert
                  oczami łapsów", w "Tygodniku Powszechnym" z listopada ubiegłego roku.

• Gość: czytelnik Re: Herbert to człowiek niezłomny IP: *.chello.pl 15.08.06, 21:46
                    "Wprost" się wygłupił. Newsik cokolwiek nieświeży i podkolorowany. Dziwi mnie tylko, że ludziska od
                    razu to łykają jak młode pelikany. Albo są bardzo młodzi i naiwni, albo słabo wykształceni.
    • mamoniowa303 Re: Herbert - były współpracownik SB 15.08.06, 21:09
      nigdy go nie lubilam
      • Gość: Hardy Re: Herbert - były współpracownik SB IP: *.chello.pl 15.08.06, 21:18
        Bo pochwalnych wierszy o stalinie nie pisał, jak nasza krakowska ciotka.
        • Gość: H56 będą jaja, jak delegatem okaże się Dziwisz albo JP IP: 195.150.112.* 15.08.06, 21:24
          ks. Zalewski nadal jest solą w oku krakowskiej kurii
          • Gość: preemption Ale głupoty IP: *.ipt.aol.com 15.08.06, 21:27
            Fantazja paranoika Cię ponosi.
            • mamoniowa303 Re: Ale głupoty 15.08.06, 21:28
              Gość portalu: preemption napisał(a):

> Fantazja paranoika Cię ponosi.

milicjanta/policjanta
              • fistoffury Re: Ale głupoty 15.08.06, 21:29
                mamoniowa303 napisała:

> Gość portalu: preemption napisał(a):
                >
                > > Fantazja paranoika Cię ponosi.
                >
                > milicjanta/policjanta

wy tak sie nie smiejcie bo moze Henio z Resortu i cos wie...
                • mamoniowa303 Re: Ale głupoty 15.08.06, 21:45
                  wie, ale nie powie
        • mamoniowa303 Re: Herbert - były współpracownik SB 15.08.06, 21:26
          nie, dlaczego od razu taki argument? Ani jego, ani jej wiersze mnie nie
          przekonaly. Sa ludzie, ktorzy cenia Majakowskiego za pasje z jaka pisal. I w
          porzadku.
      • Gość: preemption Kiepsko z tym forum IP: *.ipt.aol.com 15.08.06, 21:21
        Czy to forum ma być areną służącą oczernianiu przyzwoitych ludzi?
    • Gość: ILO Re: Herbert - były współpracownik SB IP: *.bazapartner.pl 15.08.06, 21:40
      Idiotów w tym kraju nie brakuje, ale z nastaniem Kaczorów przybywa.Niedługo się
      okaże żejak się był w Szk/ Podst. w ZHP to jest się agentem SB.I zaraz okaże
      się że nawet Karol Wojtyła był SB-kiem.Chory kraj i chora prasa.
      • Gość: H56 Re: Herbert - były współpracownik SB IP: 195.150.112.* 15.08.06, 22:02
        towarzysz sekretarz Marek Król, ps. SB-ecki 'Rycerz' wydaje opinię moralności
        o innych Polakach. Pieprzony, wysokiego szczebla ,komunistyczny aparatczyk
        który uwłaszczył sie na majątku państwowym. Kto rozliczy tą czerwoną kanalię ?
        wiadomosci.onet.pl/1371299,11,item.html

• blackexit mozna czytac 15.08.06, 23:16
      czasem cos innego niz wprost. ladnie opisane bylo to w tygodniku powszechnym. w
      listopadzie roku ubieglego. link nizej. nie dajmy sie wciagnac tej samej
      odmianie chlopsko-moczarowskiego bagna.

tygodnik.onet.pl/1548,1257013,dzial.html
      pozdrawiam black

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka