Dodaj do ulubionych

Kolejka parkowa w Szczecinie

IP: 10.144.25.* 05.11.01, 14:43
Pomysl chodzi mi po glowie juz od dluzszego czasu. W skrocie wyglada tak: w tym
roku PKP zliwkidowalo wszystkie waskotorowki. Wiekszosc z nich ma byc
rozebrana, w tym takze te w naszym wojewodztwie. Odkupic od PKP szyny i
wagoniki, zanim je potna i wybudowac linie od Jasnych Bloni przez caly Park
Kasprowicza i Las Arkonski do Jeziora Glebokiego. Wbrew pozorom koszt budowy
nie za duzy (tory moga byc bowiem kladzione prawie na normalnej ziemi, a tory i
wagoniki z odzysku po cenach zlomu).Zrobic pare stacji (np. Jasne Blonia,
Amfiteatr, Ogrod Botaniczny (dobra wiem, ze jest zapuszczony), Arkonka,
Glebokie).

Jestem ciekawy, co sadzicie o takim pomysle? Tylko nie piszcie mi o kasie
potrzebnej na budowe, bo to i sam wiem. Chodzi mi o idee, ew. o przebieg takiej
trasy.
Obserwuj wątek
    • stettiner Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 05.11.01, 14:48
      Niektórzy wierzą w sens utrzymywanie kolejki- tak jak gmina Rewal, która
      przejęła częśc trasy przebiegająćą przez teren gminy, wagony i parowóz tez
      zdaje się dotali za darmo i mają zamiar z powrotem uruchomic linię.
      • Gość: Remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 05.11.01, 15:05
        to sie zgadza, podobnie bedzie w Koszalinie, ale to wciaz tylko ok. 70 km
        torow prawie 1000 jakie mamy. PKP bedzie cielo wagony, bo nie ma wyjscia.
        Chodzi mi tylko o to, czy takie cos by sie w ogole przyjelo (bo jak patze na
        tego melexa jezdzacego po Jasnych Bloniach to mi sie jakos niedobrze robi).
        • Gość: ZetKa Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.robotics.ntua.gr 05.11.01, 15:07
          > Chodzi mi tylko o to, czy takie cos by sie w ogole przyjelo (bo jak patze na
          > tego melexa jezdzacego po Jasnych Bloniach to mi sie jakos niedobrze robi).
          E tam, ten melex, to badziewie...
          a teraz zrob porzadna waskotorowke, ladnie ja wyremontuj...
          tylko skad pieniadze na to?
          I jak sciagnac turystow na Jasne Blonia? Jak juz tam dojada, to nie ma problemu,
          ale jak maja na Blonia dojechac? Moze zaczac od pl. Grunwaldzkiego? Albo od
          zamku ;)
          • stettiner Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 05.11.01, 15:16
            A wyobraząsz sobie ciuchcię zasuwającą przez Plac Żołnierza, Plac Grunwaldzki,
            pogwizdującą z fasonem pod oknami Urzędu Miejskiego? To raczej nie przejdzie.
            Ale chciałabym przejechać się kolejką od Parku Kasprowicza właśnie przez Lasek
            Arkoński, przez Doline 5 czy 7 młynów, niech potem dojedzie do Głębokiego... To
            są trasy ciągle do uporządkowania, ktore powinny odżyc.
            • Gość: Jano Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.01, 09:54
              stettiner napisał(a):

> A wyobraząsz sobie ciuchcię zasuwającą przez Plac Żołnierza, Plac Grunwaldzki,
              > pogwizdującą z fasonem pod oknami Urzędu Miejskiego? To raczej nie przejdzie.
              > Ale chciałabym przejechać się kolejką od Parku Kasprowicza właśnie przez Lasek
              > Arkoński, przez Doline 5 czy 7 młynów, niech potem dojedzie do Głębokiego... To
              >
              > są trasy ciągle do uporządkowania, ktore powinny odżyc.

7 stawow czy mlynow jak kto woli. calkiem niezly pomysl, ale w lasku arkonskim
              jest duzo pagorkow, gorek itd. ale jak juz ma jechac przez lasek arkonski to moze
              niech "zachacza" tez o "zameczek" czyli pozostalosci jakies wierzy widokowej.
              • Gość: ZetKa Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 11:11
                > niech "zachacza" tez o "zameczek" czyli pozostalosci jakies wierzy widokowej.
                Tyle uswiadamiania, a tu takie kwiatki.
                Ten "zameczek" to Wieza Quistorpfa. Jesli chodzi o historie, to byla to kawiarnia
                z wieza widokowa. Bodajze trzy pietra.
                W stanie obecnym posluzyla za scenerie filmowa do "Mlodych Wilkow"
                Niestety stoi na gorce, wiec moze byc ciezko podjechac.

• Gość: Jano Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 10:15
                  Gość portalu: ZetKa napisał(a):

> > niech "zachacza" tez o "zameczek" czyli pozostalosci jakies wierzy widokow
                  > ej.
                  > Tyle uswiadamiania, a tu takie kwiatki.
                  > Ten "zameczek" to Wieza Quistorpfa. Jesli chodzi o historie, to byla to kawiarn
                  > ia
                  > z wieza widokowa. Bodajze trzy pietra.
                  > W stanie obecnym posluzyla za scenerie filmowa do "Mlodych Wilkow"
                  > Niestety stoi na gorce, wiec moze byc ciezko podjechac.
                  >

To moze jakis wyciag tam sie zrobi? ;)))
                  w San Francisko jakos tramwaje pod gorke podjezdzaja.
    • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 05.11.01, 15:04
      Swietny pomysl!!!!! super atrakcja dla dzieciakow i turystow, na calym swiecie tego rodzaju kolejki sa dochodowe
      jesli je tylko zrobisz atrakcyjne dla dzieci.
      • Gość: Remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 05.11.01, 15:17
        > Swietny pomysl!!!!! super atrakcja dla dzieciakow i turystow, na calym swieci
        > e tego rodzaju kolejki sa dochodowe
        > jesli je tylko zrobisz atrakcyjne dla dzieci.

no wlasnie tak sobie mysle. A teraz bylby najlepszy czas na zrobienie czegos
        takiego, bo materialy bylyby banalnie tanie i dobre. I mysle,ze jakis sponsor tez
        by sie mogl znalezc. Tylko jak przekonac wladze tego pieknego miasta, ze byloby
        to cos fajnego? A z dojazdem rzeczywiscie nie pomyslalem. Moze zatem zamiast z
        Jasnych Bloni przy pomniku albo UM, zaczac ja na dole przy Kollataja?
        • Gość: ZetKa Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.robotics.ntua.gr 05.11.01, 15:21
          > to cos fajnego? A z dojazdem rzeczywiscie nie pomyslalem. Moze zatem zamiast z
          > Jasnych Bloni przy pomniku albo UM, zaczac ja na dole przy Kollataja?
          To juz niech bedzie jeden przystanek wiecej przy Jasnych Bloniach, dla chetnych,
          ale dla mnie to zaden dojazd (przynajmniej jesli chodzi o komunikacje miejska),
          bo z centrum bezposrednio nie dojedziesz...
          z Kollataja, to nie wiem ktoredy poprowadzisz tory, a i pod gore wiecej wegla
          bedzie zarlo...
          a btw jaki jest srodek napedu? Prad/wegiel?
          • stettiner Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 05.11.01, 15:27
            Turyści powinni spacerkiem zwiedzać i podziwiać Szczecin i tymże spacerkiem
            spokojnie dojść do Jasnych Błoni ;)
            • Gość: Remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 05.11.01, 15:43
              > Turyści powinni spacerkiem zwiedzać i podziwiać Szczecin i tymże spacerkiem
              > spokojnie dojść do Jasnych Błoni ;)

teraz tez dochodza i nic sie nie dzieje. A poza tym beda mogli dojechac z dworca
              i bramy portowej "50" od czerwca do polowy wrzesnia (dla niewtajemniczonych -
              "50" to autobus turystyczny kursujacy na tych samych warunkach co tramwajowa
              zerowka, linie obsluguje ogorek, od przyszlego roku z przyczepa).

A naped spalinowy. Tyle, ze jak z Kollataja to wtedy caly czas dolem wzdluz
              Rusalki
              • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 05.11.01, 15:48
                Kolejka powinna bys na pare !!!! zadnej tam spalinowej!!!!!
                • bbury Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 06.11.01, 15:24
                  1.Ja jako realista poproszę o porządne ścieżki rowerowe, połączone między sobą
                  i takie po których nie łążą piesi i nie parkują na nich samochody. ich kierowcy
                  są bez wątpienia przekonanie że inny kolor chodnika oznacza parking.

2. kolejka w Rewalu jest super ;)))

3. pamiętacie pomysł wyciągu krzesełkowego nad Odrą ??? To by było coś. Gdyby
                  jeszcze powstał ten zjazd dla narciarzy... Och marzenia (ściętej głowy...)
                  • Gość: ZetKa Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 08:44
                    > 1.Ja jako realista poproszę o porządne ścieżki rowerowe, połączone między sobą
                    > i takie po których nie łążą piesi i nie parkują na nich samochody. ich kierowcy
                    REALISTA??? ROTFL, to sa marzenia scietej glowy...
                    a zadzwoniles kiedys, ze na policje, ze na twojej sciezce rowerowej cos stoi?
                    Miej do siebie pretensje, nie do Policji.
                    I NIE ZMIENIAJ TEMATU!!!

> 3. pamiętacie pomysł wyciągu krzesełkowego nad Odrą ??? To by było coś. Gdyby
                    > jeszcze powstał ten zjazd dla narciarzy... Och marzenia (ściętej głowy...)
                    Nie wszystko na raz... juz ruszamy rownoczesnie Colleoniego, Sedine, odnowienie
                    grobow Hackena, odnalezienie grobow Quistorpfa, kolejka? Nie za duzo na raz?
                    Aha, jeszcze Baszta Siedmiu Plaszczy, kapitan Maciejewicz, drzewka radnych...
    • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 06.11.01, 15:39
      Od wczoraj dumam sobie o tej idei , naprawde super !!!!
      jeden z najlepszych pomyslow ostatnego czasu !!!!
      ciekawe czy dalo by sie lobbowac taka idee w szczecinie
      • Gość: Remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 06.11.01, 16:55
        > ciekawe czy dalo by sie lobbowac taka idee w szczecinie

daloby sie. W Szczecinie jest wbrew pozorom bardzo duzo ludzi, ktorzy chetnie by
        si przylaczyli do tej idei. Problemem byloby tylko wejscie w uklady z Zarzadem
        Miasta - tego nie umiem przeskoczyc.

• Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 06.11.01, 19:16
          No to trzeba znalezc kogos kto potrafilby taka idee sprzedac miastu. zaloze sie ze jak by szczecin cos takiego
          wywalil , cala polska by o tym pisala i napewno prasa w europie by ten temat podchwycila. wszyscy buduja
          hi-tech srodki komunikacji a tu szczecin w smacznym stylu buduje kolejke wasko torowa dla mieszkancow(ktos
          przecie by nia jezdzil do pracy) i dla zabawy(turysci i dzieciaki) .
          jakas ciekawa trasa , ciekawe polaczenia i jazda!!!!!
          • Gość: ZetKa Moze Gazeta cos napisze? IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 08:48
            > wywalil , cala polska by o tym pisala i napewno prasa w europie by ten temat po
            > dchwycila. wszyscy buduja
            > hi-tech srodki komunikacji a tu szczecin w smacznym stylu buduje kolejke wasko
            > torowa dla mieszkancow(ktos
            Moze GW by zaczela promowac pomysl? Obs, odezwij sie?
            Tylko obawiam sie jednego: ze nasz kochaniutki Kurier Szcz. znowu stanie na
            drodze pomyslowi i znajdzie jakies argumenty przeciwko.
          • Gość: Jano Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 13:02
            Gość portalu: JACEK napisał(a):

> No to trzeba znalezc kogos kto potrafilby taka idee sprzedac miastu. zaloze sie
            > ze jak by szczecin cos takiego
            > wywalil , cala polska by o tym pisala i napewno prasa w europie by ten temat po
            > dchwycila. wszyscy buduja
            > hi-tech srodki komunikacji a tu szczecin w smacznym stylu buduje kolejke wasko
            > torowa dla mieszkancow(ktos
            > przecie by nia jezdzil do pracy) i dla zabawy(turysci i dzieciaki) .
            > jakas ciekawa trasa , ciekawe polaczenia i jazda!!!!!

Do pracy to moze nie bardzo, chyba ze lesniczy ;)))
            Poza tym to ma byc kolejka turystyczna, czyli nie moze pedzic jak TGV tylko
            jechac aby turysci mogli sobie poogladac... las? ;))
        • Gość: ZetKa Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 08:46
          > si przylaczyli do tej idei. Problemem byloby tylko wejscie w uklady z Zarzadem
          > Miasta - tego nie umiem przeskoczyc.
          A probowales z nimi rozmawiac?
          Jesli tak, uderz do Mike-a lub Gregora.
          Albo do mnie na priva, ale ja znam tylko faceta z Biura Prasowego, i to tez tylko
          mailowo...
          • bbury Re: veto !!! 07.11.01, 09:40
            Wybaczcie ale chyba coś się wam pomyliło - chcecie wpakować dymiącą ciuchcię w
            centrum miasta ??? Jak wyobrażacie sobie przejazd czegoś takiego przez np. pl.
            Grunwaldzki ??? ja rozumiem - wąskotorówka - ale o charakterze krajobrazowym
            (tak jak w Rewalu) ale nie przez centrum miasta !!!
            Chcecie zabytki na ulicach - to polobbingujcie powrót starych tramwajów "N"
            które jeszcze nie tak dawno jeździły po ulicach. Wszyscy turyści myśleli że to
            zabytki...
            A poza tym waszym zdaniem co byście powiedziedzieli gdyby pociąg zaczął wam
            hałasować pod okanami. Nie mam wątpliwości że mieszkańcy centrum będą przeciw.
            Prawdę mówiąc pomysł z wąskotorówką przez centrum miasta mi się NIE PODOBA i
            zgłaszam veto.
            • Gość: ZetKa Re: veto !!! IP: *.robotics.ntua.gr 07.11.01, 10:14
              > Wybaczcie ale chyba coś się wam pomyliło - chcecie wpakować dymiącą ciuchcię w
              > centrum miasta ??? Jak wyobrażacie sobie przejazd czegoś takiego przez np. pl.
              > Grunwaldzki ??? ja rozumiem - wąskotorówka - ale o charakterze krajobrazowym
              > (tak jak w Rewalu) ale nie przez centrum miasta !!!
              No, troche masz racje, musialaby byc jakas "niedymiaca" ;)
              I koniecznie w dobrym stanie, a nie jak tory tramwajowe na Pogodnie pare lat
              temu ;)
              A tak serio - to chcialem podkreslic, ze z Zamku nie ma ZADNEGO dojazdu na Jasne
              Blonia... z centrum tez nie...
            • stettiner Re: veto !!! 07.11.01, 10:18
              bbury napisał(a):

> Wybaczcie ale chyba coś się wam pomyliło - chcecie wpakować dymiącą ciuchcię w
              > centrum miasta ??? Jak wyobrażacie sobie przejazd czegoś takiego przez np. pl.
              > Grunwaldzki ??? ja rozumiem - wąskotorówka - ale o charakterze krajobrazowym
              > (tak jak w Rewalu) ale nie przez centrum miasta !!!
              > Chcecie zabytki na ulicach - to polobbingujcie powrót starych tramwajów "N"
              > które jeszcze nie tak dawno jeździły po ulicach. Wszyscy turyści myśleli że to
              > zabytki...
              > A poza tym waszym zdaniem co byście powiedziedzieli gdyby pociąg zaczął wam
              > hałasować pod okanami. Nie mam wątpliwości że mieszkańcy centrum będą przeciw.
              > Prawdę mówiąc pomysł z wąskotorówką przez centrum miasta mi się NIE PODOBA i
              > zgłaszam veto.

Dlatego nie od Placu Grunwaldzkiego i nie od Zamku, a od Parku Ksprowicza i dalej
              przez krzaki, w kierunku Głębokiego.
              • Gość: Remislaw Re: veto !!! IP: 10.144.25.* 07.11.01, 11:05
                > Dlatego nie od Placu Grunwaldzkiego i nie od Zamku, a od Parku Ksprowicza i dal
                > ej
                > przez krzaki, w kierunku Głębokiego.

I pozwolicie ze przypomne, ze taki jest plan. tylko przez park i dlatego kolejka
                parkowa. Mi sie osobiscie juz nie podoba, ze bedzie skrzyzowanie ze Zaleskiego,
                ale przeciez mostu sie nie wybuduje. A poza tym reszta mostow stoi i czeka (pod
                torami na Leknie i pod ul. Arkonska).
                Cale rozwiazanie ma jeszcze jeden plus. Otoz tory szlyby obok zaj. Pogodno, ktora
                juz kiedys sie wypowiedziala, ze jest w stanie utrzymac w gotowosci kolejke.
                Podciagnac tor to nie problem.

Ale tez popieram wciagniecie w to redakcji. Halo, gdzie jestescie?
                • Gość: Martel Re: veto !!! IP: 10.144.25.* 07.11.01, 16:37
                  dopiero teraz to zauwazylem, ale to jest bomba!!! jak pchnac to dalej? kiedys
                  byla w Szczecinie waskotorowka na Gumiencach, ale potem ja zlikwidowano. taka
                  linia to bylby prawdziwy cud w naszym miescie.
            • Gość: JACEK Re: veto !!! IP: 64.9.159.* 07.11.01, 14:06
              bbury napisał(a):

i
              > zgłaszam veto.
              Bbury, ty jestes bury !!!!!
          • Gość: Mike do ZetKi IP: *.*.*.* 09.11.01, 17:28

> > si przylaczyli do tej idei. Problemem byloby tylko wejscie w uklady z Zarz
            > adem
            > > Miasta - tego nie umiem przeskoczyc.
            > A probowales z nimi rozmawiac?
            > Jesli tak, uderz do Mike-a lub Gregora.
            > Albo do mnie na priva, ale ja znam tylko faceta z Biura Prasowego, i to tez tyl
            > ko mailowo...

Dlaczego ma uderzac do mnie??? :-O
            Czy Ty mnie ZetKa podejrzewasz ze jestem urzednikiem miejskim? Faaaaar from it!
            ;-)))
            • Gość: ZetKa Re: do ZetKi IP: *.robotics.ntua.gr 09.11.01, 17:50
              > Dlaczego ma uderzac do mnie??? :-O
              > Czy Ty mnie ZetKa podejrzewasz ze jestem urzednikiem miejskim? Faaaaar from it!
              > ;-)))
              Zarowno twoje znajomosci, jak i (z tego co pamietam) twoj mail to sugeruja. Ale
              glowy nie dam co do drugiego.

• Gość: Mike Re: do ZetKi IP: *.*.*.* 09.11.01, 18:11

> > Dlaczego ma uderzac do mnie??? :-O
                > > Czy Ty mnie ZetKa podejrzewasz ze jestem urzednikiem miejskim? Faaaaar fro
                > m it!;-)))

> Zarowno twoje znajomosci, jak i (z tego co pamietam) twoj mail to sugeruja. Ale
                > glowy nie dam co do drugiego.

Oj, ZetKa, ZetKa - majla mam gazetowego, a co do znajomosci w UM to u mnie
                cieniutenko (przynajmniej w UM Szczecina bo akurat wiosna mialem okazje uscisnac
                dlon niejakiemu M.Bloombergowi :-))
                • Gość: JACEK Re: do ZetKi IP: 64.9.159.* 09.11.01, 18:42
                  Potrzeba inwestorow takich jak PKP,PZM ( z korzeniami w szczecinie i z jakas tam forsa) itd,itd . UM zainwestuje
                  z partnerami tego rodzaju........
    • Gość: Turysta Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.ols.bptnet.pl 07.11.01, 23:33
      Wydaje mi się, że pomysł całkiem ciekawy i godny zastanowienia przede wszystkim
      z turystycznego punktu widzenia. Jest jednak kilka wątpliwości.
      Po pierwsze, to nie bardzo wyobrażam sobie kolejke parkowa napędzana lokomotywą
      spalinowa. Obawiam sie że w XXI wieku, taka linia w, jakkolwiek by było,
      centrum dużego, europejskiego miasta, nie przejdzie przede wszystkim ze
      względów ekologicznych. Jeżeli juz cos robić, to rzeczywiście coś co wychodzi
      naprzeciw najnowoczesniejszym wynalazkom odnośnie ekologicznego napedu, czy
      nowoczesnych /futurystycznych/ i bezkolizyjnych rozwiązań
      komunikacyjnych /estakady, mosty, tunele itd/. Tym samym dochodzimy do drugiego
      punktu moich osobistych wątpliwości: tania, prosta, złozona z uzywanych
      elementów konstrukcja nie będzie niestety zbyt dużą atrakcją miasta, a jeżeli
      dodatkowo będzie utrudniać komunikację miejską / i tak juz utrudnioną do granic
      możliwości/, to z przewidywanej atrakcji stanie sie zakałą dla mieszkańców
      miasta. A i z estetycznego punktu widzenia może to swoim wyglądem i zacofaniem
      technologicznym pasowac do miasta jak przysłowiowy kwiatek do kożucha.
      Wydaje mi sie że realną szansą są wszelkie konstrukcje nowoczesne, szybkie,
      ciche, bezkolizyjne, docierające bezproblemowo w te miejsca, gdzie trudno
      dotrzeć i nie przeszkadzające otoczeniu. Ale to z kolei wiąże się z kasą,
      której miasto nie ma. I tu kółko /błędne/ sie zamyka.
      Jeszcze raz podkreślam, że jest to moje osobiste zdanie. Sam bowiem pomysł
      uważam za ciekawy i "ozywiający" to piękne przecież miasto.
      Pozdrowienia
      Turysta
      • Gość: Remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 08.11.01, 10:13
        to przeciez wlasnie o to chodzi, zeby to bylo staroswieckie i staromodne. Bo po
        co komu napedzany energia sloneczna wagonik do ruin wiezy w lesie Arkonskim?
        Ludzie ostatnio wracaja do tego, co juz przeminelo - i dlatego kolejka powinna
        byc wlasnie w takim stylu. A patrzac dalej - w koncu w Gryficach jszcze jakies
        parowozy na nia by sie znalazly.
        • Gość: ZetKa Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.robotics.ntua.gr 08.11.01, 10:20
          > to przeciez wlasnie o to chodzi, zeby to bylo staroswieckie i staromodne. Bo po
          > co komu napedzany energia sloneczna wagonik do ruin wiezy w lesie Arkonskim?
          A wedlug mnie, to z jednej strony powinien wygladac staroswiecko, powinno troche
          telepac, ale...
          nie powinno tez smrodzic, jak to zwykle spalinowki maja w zwyczaju. Jakis naped
          elektryczny (chociaz to bedzie ciezko wykonac, bo niby co - akumulator? Chociaz
          moze faktycznie energia sloneczna, w koncu jak bedzie deszcz, nie bedzie turystow
          i mozemy nie jezdzic... ale co z podjazdem pod wieze Quistorpfa, jesienia moze
          byc za ciemno), moze jakis benzyniak/olejak/gaz?
          Tylko skad wziasc pieniadze na przerobienie ciuchci?

> parowozy na nia by sie znalazly.
          No, parowoz bedzie latwiej przerobic, to tylko kwestia wymiany paleniska.

Jesli chodzi o utrudnienie komunikacyjne, to w koncu bedziemy przekraczac trase
          autobusu tylko dwukrotnie (przed pomnikiem i za Amfiteatrem Letnim), wiec nie
          problem, po pierwsze ciuchcia moze chwile postac, po drugie autobus jak chwile
          postoi tez sie nic nie stanie, ciuchcia chyba nie bedzie jezdzila zbyt czesto, po
          trzecie, w ciuchci moga miec rozklady jazdy, i jakos starac sie cyrklowac, zeby
          nie trafic w autobus. Z tym trzecim bedzie tylko jeden problem: punktualnosc MZK.
          Aha, i of course na odcinkach gdzie przekraczamy jezdnie, tory trzeba "wkopac" w
          jezdnie :(
          • Gość: Remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 08.11.01, 13:13
            > Tylko skad wziasc pieniadze na przerobienie ciuchci?
            a co tu przerabiac? przeciez i wagony i lokomotywy sa.
            >
            > > parowozy na nia by sie znalazly.
            > No, parowoz bedzie latwiej przerobic, to tylko kwestia wymiany paleniska.
            >
            o to chodzi. Wyobrazacie sobie, jaki szal wzbudzilby prawdziwy czynny parowoz
            pomykajacy gdzies w srodku Lasku Arkonskiego?

zas rozklady jazdy da sie ulozyc bez problemu. Zas przekraczanie jezdni moze sie
            odbywac normalnie przy pomocy normalnego zabezpieczenia sygnalem (tak jak ma to
            miejsce np. na Placu Grunwaldzkim,gdzie tramwaje wlaczaja czerwone dla
            samochodow).
            • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 08.11.01, 21:19
              Zobaczcie te cudenka
              www.polska.net/train/
              www.cleeve.com/lyd2/jarocin.htm
              www.kolej.pl/galeria/pociagi/waski/
              www.kolej.pl/galeria/waski/trakcja/
              www.kolej.pl/~junior/Naleczow.html
              www.kolej.pl/~junior/kolejka_Poznan.html
              • Gość: JACEJ Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 08.11.01, 21:56
                Jeszcze pare pics z zagranicy
                www.newble.co.uk/rpics/kesrusa.html
                www.newble.co.uk/rpics/cranroad2.html
                www.newble.co.uk/rpics/trno1rhyd.html
              • remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 09.11.01, 09:04
                No i wlasnie o to chodzi. Taki maly parowozik powoli wtaczajacy sie na peron
                pierwszy stacji Glebokie.... A tam mamuski z dziecmi, cala ferajna wracajaca z
                plazy... ech.... sie rozmarzylem z samego rana
                • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 09.11.01, 16:00
                  Taka kolejka , oprocz waloru turystycznego i rekreacyjnego , jesli dobrze opracowana , moze swietnie sluzyc
                  mieszkancom szczecina nawet w dotarciu do pracy, szybki tramwaj to by nie byl ale zawsze cos. W Nowym
                  Orleanie trzymaja te cudne stare tramwaje nie tylko dla turystow !!!!!
                  • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 09.11.01, 17:10
                    www.movieweb.com/movie/thomasmagic/co6.jpg
                    www.movieweb.com/movie/thomasmagic/co7.jpg
                    www.movieweb.com/movie/thomasmagic/co8.jpg
                    www.talyllyn.co.uk/ngrm/index.html
                    www.bluebell-railway.co.uk/bluebell/pics/991b004m.html
                    www.nnrail.co.uk/
                    www.nnrail.co.uk/
                    www.nnrail.co.uk/
                    • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 09.11.01, 17:11
                      Polskie kolejki waskotorowe
                      www.cleeve.com/poland/
                      • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 10.11.01, 18:43
                        Popatrzcie na te dzielne ciuchcie w szwajcarii

www.furka-bergstrecke.ch/kapitel_bilder/index_1l.jpg
                        www.furka-bergstrecke.ch/kapitel_bilder/index_2l.jpg
                        www.furka-bergstrecke.ch/eng/index.htm
                        • Gość: Wieslaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 12.11.01, 12:42
                          wiesz, nie podsylaj tu wiecej linkow, bo jakos tak sie smutno robi, ze oni
                          moga, a my nie...
                          • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 12.11.01, 14:26
                            Mialem nadzieje ze te fotki obudza nasza wyobraznie i paru z nas ktorzy siedza we wladzach , popra ten
                            projekcik..........
                            • Gość: WODECKI Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 13.11.01, 15:20
                              la la la la la la la la
                              Jedzie ciuchcia z daleka..
                              na nikogo nie czeka....
                              Konduktorke mamy blondynke....
                              Ona zawiezie nas na Gontynke.....
                              la la la la la la la la
                              ciu-ciu
                              ;-) WODECKI LOL
                              • Gość: Remislaw Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 10.144.25.* 13.11.01, 15:48
                                I nie obrazajac nikogo, wlasnie dlatego nigdy nie bedziemy mieli tej kolejki...
                                • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 20.12.01, 14:40
                                  Jak bedziemy pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali
                                  pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i
                                  pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i
                                  pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali pisali i pisali i pisali i pisali i pisali..............to
                                  kto wie???!!!???!!!
                                  • Gość: Tomek Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 193.178.168.* 20.12.01, 16:06
                                    Właśnie - nie odpuszczać! A "dojście" do władz Miasta się znajdzie...:-)))
                                    • bbury Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 21.12.01, 11:21
                                      Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Właśnie - nie odpuszczać! A "dojście" do władz Miasta się znajdzie...:-)))

Dziś tego (ciuchci) nie popieram. Za biedni jesteśmy na takie ekstrawagancje. Ale
                                      za kilka-kilkanście lat jak się nieco wzbogacimy pod pomysłem podpiszę się obiema
                                      rękoma.
                                      Jeśli macie ochotę pojeździć ciuchcią wąskotorową zaprzęgnięta z parowóz -
                                      polecam wycieczkę z Trzęcacza prze Rewal, Niechorze do Trzebiatowa. Bodajrze raz
                                      dziennie zaprzęgaja strodawny parowóz. Całkiem zabawna przejażdżka ;)
                                      • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 15.01.02, 15:36
                                        Jedzie ciuchcia z daleka............
                                        na gore z tym watkiem
                                        • Gość: Jazzek Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 212.244.79.* 16.01.02, 09:25
                                          "Wszyscy zgadzają się za sobą a będzie nadal tak jak jest" ;)
                                          Czy ten ciekawy pomysł przybiera jakieś konkretne kształty, czy może starocie
                                          wąskotorowe już zostały przetopione i sprawę można uznac za zamkniętą?
                                          • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 15.03.02, 14:55
                                            Na gore z tym tematem, myslicie ze zapomnialem!!!!!!
    • mike102 Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 15.03.02, 15:04
      Wlasnie niedawno szukalem tego watku. Otoz wiem gdzie powinna jezdzic ta
      ciuchcia! Ona powinna dowozic turystow znad morza da parku rozrywki Fantazja w
      Przybiernowie. Bylaby to super atrakcja i fajny srodek komunikacji.
      • Gość: anula Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 158.2.8.* 15.03.02, 15:25
        Ze Szczecina też mogłaby.
        • Gość: Jazzek Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 212.244.79.* 15.03.02, 16:03
          No właśnie mike102 miał na myśli znad morza w Szczecinie, chyba to oczywiste :-)
          • Gość: mike102 Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.rz.bauboden.com 15.03.02, 16:26
            Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> No właśnie mike102 miał na myśli znad morza w Szczecinie, chyba to oczywiste :-
            > )

Oczywizna - znad morza w Szczecienie oraz znad morza w Miedzyzdrojach. :-)))
    • Gość: Tanto Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 15.03.02, 18:19
      Pomysl ekstra. W pelni popieram!!!
      Wrocilem wspomnieniami do konca lat 80-tych, kiedy to przynajmniej dwa razy w tygodniu przemierzalem waskotorowka trase Dobra Nowogardzka - Stargard. Stare wagony ciagniete przez parowoz. Zima siadalo sie przy "kozie", jesienia "szabrowalo" jablka na postojach, karty, piwo marki "Bosman" (nie mylic z aktualnym Bosmanem, poza nazwa maja niewiele wspolnego) i wiele innych atrakcji. Ech, wtedy sie tego nie docenialo, a teraz chetnie zabralbym corke na taka przejazdzke - tylko nie ma gdzie.
      Jest jedna rzecz ktora trzeba wziac pod uwage, na poczatku lat 90-tych wymieniono tabor, miejsce starych wysluzonych parowozow i wagonow zajely "eleganckie" rumunskie wagoniki z wlasnym napedem. Do dnia dzisiejszego przetrwalo niewiele starych wagonow i parowozow, a niestety jesli to ma byc atrakcja, to musi byc parowoz i wagoniki. Inaczej bedzie to tylko kolejny tramwaj. I koniecznie musi byc dym z komina, umorusany weglem palacz i gwizdek na pare - taki juz parowozu urok.
      Oj, rozmarzylem sie....
      • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 18.03.02, 23:39
        Jottka , co ty na to???? Kolejka waskotorowa w szczecinie, aha, smok wawelski by sie z zazdrosci chyba
        zesral w podwawelskim grodzie!!!!!!
        jedno dobre ze od smrodu kupy komarow byscie pewno nie mieli!!!!!
        • Gość: jottka Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.net.autocom.pl 19.03.02, 00:02
          JACEK, trzeźwy Ty aby jesteś? Tu niedaleko to już Bolek i Lolek wąskotorówką po
          Pustyni Błędowskiej jeździli ;)))

Ja sobie właśnie rozważam trasę tej kolejki, bo - ale pewna nie jestem - ona by
          chyba jakieś tereny krajobrazowo czy botanicznie chronione przecinała
          (zakładając trasę z Jasnych Błoni do Lasku Arkońskiego). Wąskotorówka jako taka
          podoba mi się nad wyraz, ale te dane to by trzeba było sprawdzić.

Ach, pamiętam, niedaleko Egeru - burza była, i wąskotorówka pędziła ku stacyjce
          jak szalona, i taki przystojny konduktor... I nic nie rozumiałam, co on mówił!!!
          • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 19.03.02, 00:10
            No dobra dobra..... ja tam w Krakowie bylem ostatni raz kiedy Zembaty z internowania wyszedl i spiewal
            pierwszy koncert Niebieskiego prochowca Cohena w barbakanie.......lol

nigdy bolka i lolka i tej bledowskiej tam nie widzialem .....sorry.....lol
            • Gość: Tomik Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.ncr.com 19.03.02, 08:24
              Ale was zebrało na dyskusje po nocach :)) OK - u Jacka nie jest noc, ale Ty,
              Jottka w Krakowie to masz jakąś podobną do naszej strefę czasową?:)) Kolejka to
              fajny pomysł, ale ja wracam do sprawy trywialnej - jak w jednym z poprzednich
              postów w tym wątku - finansowanie (tzn inwestycja i utrzymanie
              atrakcji)...Najpierw nad tym się zastanówmy :))
              • jottka Re: Kolejka parkowa w Szczecinie 19.03.02, 11:36
                Gość portalu: Tomik napisał(a):

> Ale was zebrało na dyskusje po nocach :)) OK - u Jacka nie jest noc, ale Ty,
                > Jottka w Krakowie to masz jakąś podobną do naszej strefę czasową?:))

A co, mam śnić o pięknych konduktorach w biały dzień? ;)))

>Kolejka to fajny pomysł, ale ja wracam do sprawy trywialnej - jak w jednym z
                poprzednich postów w tym wątku - finansowanie (tzn inwestycja i utrzymanie
                atrakcji)...Najpierw nad tym się zastanówmy :))

Sposoby są różne, zdarza się, że ktoś najpierw rzuca koncepcję, a potem reszta -
                porwana jej urodą - szuka forsy gdzie się da. W Szczecinie, zdaje się, działa
                jakieś towarzystwo od starych pojazdów czy innych zabytków techniki, takie
                towarzystwo mogłoby bujne kontakty ze swymi odpowiednikami z Niemiec na przykład
                nawiązywać itp. itd.

Ale ja bym wolała wiedzieć, czy - założywszy, że choć na jeden przystanek
                fundusze by były - można by tę kolejkę pociągnąć od Jasnych Błoni do Lasku.
                Niemieckie czy brytyjskie kolejki to jednak jeżdżą po starych trasach, a tu
                byście chcieli zdezintegrować nieco zwarty obszar parkowy. On może być -
                przynajmniej częściowo - chroniony. A niedaleko AR, która z pewnością da odpór ;))
                • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 19.03.02, 16:18
                  Na tej stronie znajdziecie pelno linkow do www poswieconych kolejkom waskotorowym, super, super zdjecia az
                  chce sie wsiadac i jechac!!!!
                  thepoeticlink.links2go.com/more/home.clara.net/billbowman/bwlr.htm
                  • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 24.04.02, 20:55
                    Na gore z tym watkiem!!!!
                    • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 06.05.02, 16:27
                      Dlaczego w Pyrlandii jet to mozliwe???? wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=820905&dzial=pop010100
                      • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 12.06.02, 16:33
                        Na gore z tym tematem
                        • Gość: obcy Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: *.oak.dial.netzero.com 17.06.02, 00:23
                          Jak by to wygladalo za granica czyli ciag dalszy.
                          1. Grupa forumowiczow wybrala by sie w niedziele rano aby obejrzec tereny
                          przez ktore kolejaka ma jechac i utworzyla by plan trasy.
                          2. Grupa forumowiczow zarejestrowalaby w sadzie stowarzyszenie pod
                          nazwa "Stowarzyszenie na rzecz kolejki waskotorowej w Szczecinie
                          3. Stowarzyszenie winne byloby za reklame pomyslu w mediach
                          4. Stowarzyszenie domagaloby by sie odpowiedzi od wladz miasta na "pomysl"
                          5. Stowarzyszenie po wymijajacej odpowiedzi od wladz zatrudnia expertow
                          ktorzy opracowuja plan kosztowy, ktory udowadnia, ze kolejka przynosi zysk lub
                          jest samowystarczalna.
                          5. Stowarzyszenie reaguje na krytyke grup ochrony srodowiska i modyfikuje plan
                          6. Okazuje sie ze projekt ma sens tylko trzeba pieniedzy na inwestycje
                          7. Wladze miasta ulegaja presji i wydaja zgode na projekt i zgadzaja sie dac
                          20% potrzebnych pieniedzy na inwestycje.
                          7. Stowarzyszenie tworzy firme Lokomotywa LTD
                          8. Bank daje pozyczke
                          9. Budowa
                          10. pierwszy gwizdek lokomotywy
                          11. Skarbnik uciekl z kasa
                          • Gość: JACEK Re: Kolejka parkowa w Szczecinie IP: 64.9.159.* 17.06.02, 16:57
                            Gość portalu: obcy napisał(a):

> Jak by to wygladalo za granica czyli ciag dalszy.
                            > 1. Grupa forumowiczow wybrala by sie w niedziele rano aby obejrzec tereny
                            > przez ktore kolejaka ma jechac i utworzyla by plan trasy.
                            > 2. Grupa forumowiczow zarejestrowalaby w sadzie stowarzyszenie pod
                            > nazwa "Stowarzyszenie na rzecz kolejki waskotorowej w Szczecinie
                            > 3. Stowarzyszenie winne byloby za reklame pomyslu w mediach
                            > 4. Stowarzyszenie domagaloby by sie odpowiedzi od wladz miasta na "pomysl"
                            > 5. Stowarzyszenie po wymijajacej odpowiedzi od wladz zatrudnia expertow
                            > ktorzy opracowuja plan kosztowy, ktory udowadnia, ze kolejka przynosi zysk lub
                            > jest samowystarczalna.
                            > 5. Stowarzyszenie reaguje na krytyke grup ochrony srodowiska i modyfikuje plan
                            > 6. Okazuje sie ze projekt ma sens tylko trzeba pieniedzy na inwestycje
                            > 7. Wladze miasta ulegaja presji i wydaja zgode na projekt i zgadzaja sie dac
                            > 20% potrzebnych pieniedzy na inwestycje.
                            > 7. Stowarzyszenie tworzy firme Lokomotywa LTD
                            > 8. Bank daje pozyczke
                            > 9. Budowa
                            > 10. pierwszy gwizdek lokomotywy
                            > 11. Skarbnik uciekl z kasa

A gdzie skarbnik by uciekl??Do Polski??? Do Szczecina???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka