Gość: JACEK IP: 64.9.159.* 07.11.01, 17:09 Jak sie nazywaly takie grube zegarki , ktore kupa ludzi kupowala w NRD( lata siedemdziesiate). mialy one jedno okienko na godzine i drugie na minuty....czy ktos pamieta??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 07.11.01, 18:54 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Jak sie nazywaly takie grube zegarki , ktore kupa ludzi kupowala w NRD( lata si > edemdziesiate). mialy one jedno > okienko na godzine i drugie na minuty....czy ktos pamieta??? Chyba "Ruchla"czy cos takiego ale to byl szpan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 07.11.01, 19:02 Tak tak tak RUHLA , dzieki !!! tak mi to w glowie siedzialo he he he bily POLJOTA na leb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 07.11.01, 19:27 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Tak tak tak RUHLA , dzieki !!! tak mi to w glowie siedzialo he he he > bily POLJOTA na leb Na komunie od mojego "Godfarther'dostalem takie cacko a po paru latach ojciec z eReFeNu elektoronika mi przywiozl . Pozna jesien byla i chlodno troche, ale rekaw pod sam lokiec podciagniety mialem zeby kazdy mogl zobaczyc moj nowoczesny ,elektroniczny zegarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 07.11.01, 20:00 Moj pierwszy elektronik to byl Texas Instruments taki czarny i wyswietlal czas na czerwono, jag go dostalem na gwiazdke to lazilem po parku proszac ludzi by mnie o godzine zapytali...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 07.11.01, 20:27 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Moj pierwszy elektronik to byl Texas Instruments taki czarny i wyswietlal czas > na czerwono, jag go dostalem na > gwiazdke to lazilem po parku proszac ludzi by mnie o godzine zapytali...... Pametam,pamietam moj kolega mial takiego. Pewnego lata podczas wakacji poszedlem na basen Pogoni .Kiedy poszlismy z kumplami poplywac ktos ukradl mi mojego elektronika zawinietego w skarpete i ukrytego w jednym z butow.Myslalem ze z rozpaczy wejde na najwyzsza skocznie znajdujaca sie na terenie basenu i rzuce w cuchnaca chlorem wode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 07.11.01, 20:40 Potem w latach osiemdziesiatych (chyba 85) pojawily sie pierwsze zegarki SWATCH mialem taki niebieski , bez cyferek , plasciutki ...cudenko trzy lata na tej samej baterii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 07.11.01, 20:56 Nie tak szybko ,przed Swatch byly jeszcze takie elektoniki z kalkulatorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 07.11.01, 21:04 Oj tak tak, zapomnialem. Nigdy takiego zegarka nie mialem , choc wiele razy chcialem sobie taki zafundowac. no i oczywiscie cala seria elektronikow z plynnym kryszalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 07.11.01, 21:12 Tez nie mialem takiego choc podobnie jak ty mazylem o nim i bylem niemal pewien ze jakbym wszedl z takim komputerm na lekcje matematyki to bym byl madrzejszy od samego nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 07.11.01, 21:21 Ja zawsze myslalem ze moje paluchy byly za grube do operowania takim sprzetem......lol w ogolniaku popularne tez byly takie przedwojenne zegarki wojskowe, zapomnialem nazwy...... a pozniej szlagierem byly ruskie zegarki oficerow armii czerwonej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 07.11.01, 21:34 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Ja zawsze myslalem ze moje paluchy byly za grube do operowania takim sprzetem.. > ....lol > w ogolniaku popularne tez byly takie przedwojenne zegarki wojskowe, zapomnialem > nazwy...... a pozniej > szlagierem byly ruskie zegarki oficerow armii czerwonej Te same ktore w 1939 kradli polskiej szlachcie??? A pamietasz koniec lat osiemdziesiatych jaki szal byl na takie pozlacane cieniutkie tandetki na wskazowki przywozone chyba z Turcji razem ze spodniami Pyramid. Mozna je bylo kupic na targowisku gdzie teraz stoi budynek Pazimu oraz na Turzynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 07.11.01, 21:46 Nie tych to jakos nie pamietam ale pamietam kolosalny wybor gowien przywozonych z turcji lol nigdy nie zapomne tych handlarzy z turzyna lazacych z jednym albo dwoma zegarkami w reku i szukajacych frajera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 07.11.01, 21:57 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Nie tych to jakos nie pamietam ale pamietam kolosalny wybor gowien przywozonych > z turcji lol > nigdy nie zapomne tych handlarzy z turzyna lazacych z jednym albo dwoma zegarka > mi w reku i szukajacych > frajera Wtedy handlarzy a dzis szanujacych sie biznesmenow. Najlepsze byly tureckie sweterki "LaCosta" cala stocznia warskiego i pol zarzadu portu w nich chodzila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jano Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 08.11.01, 14:19 Gość portalu: A&Z napisał(a): > Gość portalu: JACEK napisał(a): > > > Nie tych to jakos nie pamietam ale pamietam kolosalny wybor gowien przywoz > onych > > z turcji lol > > nigdy nie zapomne tych handlarzy z turzyna lazacych z jednym albo dwoma ze > garka > > mi w reku i szukajacych > > frajera > Wtedy handlarzy a dzis szanujacych sie biznesmenow. > Najlepsze byly tureckie sweterki "LaCosta" cala stocznia warskiego i pol zarzad > u > portu w nich chodzila. > Zapomnieliscie chlopaki o zegarkach (nazywaly sie roznie, chyba montana, arizona itd.) wszystkie wygladaly tak samo i mialy chyba z 10 melodyjek. Odpowiedz Link Zgłoś
bbury Re: NAJLEPSZE ZEGARKI 08.11.01, 15:09 Gość portalu: Jano napisał(a): > > Zapomnieliscie chlopaki o zegarkach (nazywaly sie roznie, chyba montana, arizon > a > itd.) wszystkie wygladaly tak samo i mialy chyba z 10 melodyjek. mój miał 7 melodyjek, potem wyszły lepsze wersje 14 i 21. Zawsze było wadomo kiedy jest pełna godzina bo wszysrkim pikało (czy to radio, telewizja czy szkoła). Ot dzisiaj zastąpiły tą atrakcję komórki z tym że pożyteczność ich dzwonka dla innych niż uzytkownik osób jest conajmniej wątpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 08.11.01, 19:13 Albo te ruskie elektroniki , wszystkim to wisialo ze mialy ruskie napisy , najwazniejsze ze byly elektroniki he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.*.*.* 08.11.01, 21:54 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Albo te ruskie elektroniki , wszystkim to wisialo ze mialy ruskie napisy , najw > azniejsze ze byly elektroniki he he he Te ruskie elektroniki to byly prawdziwe pancerniaki. Grube jak cholera i wyswietlaly tylko godziny i minuty (bez sekund). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 08.11.01, 22:00 Jak sie nazywaly te wspaniale radzieckie zegarki ?czajka?,kosmos(to chyba byly papierosy),sputnik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.*.*.* 08.11.01, 21:58 bbury napisał(a): > Gość portalu: Jano napisał(a): > > > > > Zapomnieliscie chlopaki o zegarkach (nazywaly sie roznie, chyba montana, a > rizon > > a > > itd.) wszystkie wygladaly tak samo i mialy chyba z 10 melodyjek. > > mój miał 7 melodyjek, potem wyszły lepsze wersje 14 i 21. Zawsze było wadomo > kiedy jest pełna godzina bo wszysrkim pikało (czy to radio, telewizja czy > szkoła). Ot dzisiaj zastąpiły tą atrakcję komórki z tym że pożyteczność ich > dzwonka dla innych niż uzytkownik osób jest conajmniej wątpliwa. Pierwszy z melodyjka (jedna) to mial moj koles, ktoremu ojciec z rejsu przywiozl. Zreszta razem z butami na rzepy (gdzies 1984). Ale to byl szpan! A po wakacjach ja rzadzilem bo mialem taki z 7 melodyjkami. Potem jego stary znowu przyplynal i kolo mnie przebil takim cackiem z kalkulatorem - przyciski musial naciskac lebkiem szpilki albo koncowka dlugopisu. Ale to byly czasy... A jeszcze jak sie mialo jakis numer Bravo... ;-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 08.11.01, 22:07 Pamietacie jak wazne to bylo ile miales "kamieni" w zegarku.. :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.*.*.* 08.11.01, 22:11 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Pamietacie jak wazne to bylo ile miales "kamieni" w zegarku.. :-)))) Kamienie byly bardzo wazne! Ja ktos mial wiecej niz 20 jewelsow to mial super czasomierz. A ja na komunie dostalem Wostoka z 12 ;-(... i fotoaparat Wilia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 08.11.01, 22:08 portalu: Mike napiGość sał(a): > bbury napisał(a): > > > Gość portalu: Jano napisał(a): > > > > > > > > Zapomnieliscie chlopaki o zegarkach (nazywaly sie roznie, chyba monta > na, a > > rizon > > > a > > > itd.) wszystkie wygladaly tak samo i mialy chyba z 10 melodyjek. > > > > mój miał 7 melodyjek, potem wyszły lepsze wersje 14 i 21. Zawsze było wado > mo > > kiedy jest pełna godzina bo wszysrkim pikało (czy to radio, telewizja czy > > szkoła). Ot dzisiaj zastąpiły tą atrakcję komórki z tym że pożyteczność ic > h > > dzwonka dla innych niż uzytkownik osób jest conajmniej wątpliwa. > > Pierwszy z melodyjka (jedna) to mial moj koles, ktoremu ojciec z rejsu przywioz > l. > Zreszta razem z butami na rzepy (gdzies 1984). Ale to byl szpan! A po wakacjach > > ja rzadzilem bo mialem taki z 7 melodyjkami. > Potem jego stary znowu przyplynal i kolo mnie przebil takim cackiem z > kalkulatorem - przyciski musial naciskac lebkiem szpilki albo koncowka dlugopis > u. > Ale to byly czasy... A jeszcze jak sie mialo jakis numer Bravo... ;-))))))))))) Bravo z rokladanym plakatem Kaja-go go i Limahlem(panienki na te sztuczki lecialy). Obowiazkowo caly pokoj oblepiony plakatami z Razem,Na przelaj ,Zarzewia . Pobudka o 6 rano i do kiosku zdazyc przed innymi zeby gazety nie wykupili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.*.*.* 08.11.01, 22:09 Gość portalu: A&Z napisał(a): > portalu: Mike napiGość sał(a): > > > bbury napisał(a): > > > > > Gość portalu: Jano napisał(a): > > > > > > > > > > > Zapomnieliscie chlopaki o zegarkach (nazywaly sie roznie, chyba > monta > > na, a > > > rizon > > > > a > > > > itd.) wszystkie wygladaly tak samo i mialy chyba z 10 melodyjek. > > > > > > mój miał 7 melodyjek, potem wyszły lepsze wersje 14 i 21. Zawsze było > wado > > mo > > > kiedy jest pełna godzina bo wszysrkim pikało (czy to radio, telewizja > czy > > > szkoła). Ot dzisiaj zastąpiły tą atrakcję komórki z tym że pożyteczno > ść ic > > h > > > dzwonka dla innych niż uzytkownik osób jest conajmniej wątpliwa. > > > > Pierwszy z melodyjka (jedna) to mial moj koles, ktoremu ojciec z rejsu prz > ywioz > > l. > > Zreszta razem z butami na rzepy (gdzies 1984). Ale to byl szpan! A po waka > cjach > > > > ja rzadzilem bo mialem taki z 7 melodyjkami. > > Potem jego stary znowu przyplynal i kolo mnie przebil takim cackiem z > > kalkulatorem - przyciski musial naciskac lebkiem szpilki albo koncowka dlu > gopis > > u. > > Ale to byly czasy... A jeszcze jak sie mialo jakis numer Bravo... ;-)))))) > ))))) > > Bravo z rokladanym plakatem Kaja-go go i Limahlem(panienki na te sztuczki > lecialy). > Obowiazkowo caly pokoj oblepiony plakatami z Razem,Na przelaj ,Zarzewia . Pobud > ka o 6 rano i do kiosku zdazyc przed innymi zeby gazety nie wykupili. W Razem to najfajniejsza byla rubryka "Osobno" :-))) A plakat mozna tez bylo dostac w Leszku na Jagiellonskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A&Z Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.pharmacia.com 08.11.01, 22:14 Ale zes mi Mike teraz pamiec odswierzyl !Jak moglem zapomniec o sklepie gdzie wydawalem wiekszosc swoich oszczednosci,znaczki,kasety,plakaty, ah co to byly za czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 09.11.01, 00:07 Pamietam ze plyty Kaja-go-go mozna bylo nawet w kioskach ruchu dostac..... ja mialem zegarek poljota od ojca, rozbieralem go chyba z tysiac razy by liczyc 21 czerwonych kamieni lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: 64.9.159.* 09.11.01, 14:45 Jakie byly polskie marki zegarkow? ktos pamieta??? ja dostalem na komunie (73-4 rok) taki maly zegarek , wiem ze byla to polska marka ale nazwy nie pamietam ale jak ktos jakies polskie marki wymieni to pewno sobie przypomne...lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert POLSKIE ZEGARKI IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 12:49 Były produkowane w Błoniu pod Warszawą. Nazywały się najczęśćiej "Błonie", choć czasem miały inne nazwy, jak np "Start" Nawet krążył o nich dowcip-slogan reklamowy: "Sprzedaj krowy, zastaw konie, kup zegarek marki Błonie" R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: NAJLEPSZE ZEGARKI IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.01, 12:42 Nie wiem czy były najlepsze, ale z pewnością należaly do najszybszych. Powazniej. Nazywały się "Ruchla" albo "Ruhla". Nie pamiętam. Ale chyba przez samo "h", bo wymawialo się to "rula" czyli z niemym "h". A to w niemieckim pisze się przez "h" Wcześniej były mechaniczne zegarki tej firmy. Tzw "buksiaki" Dobre zegarki mechaniczne były na tzw "kamieniach". Część łożysk było wykonanych z rubinu. Dawniej na tarczy zegarka producenci "chwalili się" ile to tych kamieni jest. Pamiętam napisy: 15 kamieni, 17 lub 21, a nawet więcej. Oczywiście im więcej tym zegarek był lepszy i droższy. Ciekawe jest dlaczego zawsze była to ilość nieparzysta. Jak rodzic szarpnął się na zegarek dla pociechy, to pierwsze pytanie kolegów brzmiało: "A ile on ma kamieni?" Jeżeli dumny właściciel mógł odpowiedzieć "21" to wtedy był to wielki szpan. Te NRDowskie zegarki nie miały łozysk rubinowych tylko stalowe. Stąd nazwa "buksiaki". Oczywiście były z tego powodu znacznie mniej trwałe. Ale były tanie. Wtedy kiedy ruski stalowy zegarek kosztował około 600-1200 ówczesnych złotych, a szwajcarskie od ok. 2000, to "Ruhla" kosztował 240 zł. Wtedy przeciętna pensja wynosiła około 2500 zł miesięcznie, więc zegarki były bardzo drogie. Wtedy była moda na zegarki cienkie. Im miał mniejszą grubość, tym większy był szpan. Obowiązkowo musiał być "centralny sekundnik". "Bugsiaki" były grube, więc pogardliwie nawywano je "cebulami", lub zegarkami "piętrowymi" W tamtych czasach wszystko co ruskie musiało być "naj". Więc o zegarkach produkcji ZSRR mówiono "najszybsze zegarki świata". Nie było to prawdą, bo niektóre modele były całkiem dobre. Do dzisiaj mam w szufladzie sprawną "Pobiedę", której już nie używam. Rosjanie po wojnie wywieźli z niemiec wiele kompletnych fabryk. W tym także zegarków. Tyle "zegarkologii" historycznej. pozdrawiam R. Odpowiedz Link Zgłoś