Dodaj do ulubionych

LPR kopie Macieja Kopcia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:25
Maciek Kopeć powinien pokazać panu Giertychowi gest Kozakiewicza! W zasadzie
to pokazał. Kolejka działączy LPR po stanowiska w Kuratorium niech stanie po
papier toaletowy. Jest go pełno we wszystkich sklepach? Nie szkodzi, jak
postoją w takiej kolejce to przynajmniej nie będą w tym czasie szkodzić. Mogą
tak postać 3 lata - do następnych wyborów...
Obserwuj wątek
    • Gość: czytelnik Re: LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.centertel.pl 27.11.06, 22:14
      OKO, czy to ty jesteś dyżurnym w GW, który zaraz po ukazaniu się artykułu
      wypisuje wcześniej uzgodniony tekst do postu - jako niby wolny forumowicz??
      • stett Re: LPR kopie Macieja Kopcia 28.11.06, 10:32
        Co ci sie nie podoba w tym co napisal Oko, to że napisal prawde ? W konstytucji
        jest wyraźnie zapisany katalog źródeł prawa zarówno podmiotowo jak i
        przedmiotowo i nie jest tam zapisane, że prawa moralne są źródłem prawa, ani to
        że minister Giertych jest źródłem prawa. Jeżeli sądzisz, że jest konflikt
        stanowisk to podaj przepis który mówi, że tak jest... z tego co mi wiadomo
        takowy nie istnieje.

Dodam, że również przed wyborami była taka sytuacja, że jeden z kuratorów, czy
        wicekuratorów byl jednocześnie radnym. Wyjaśnij mi śniegowy koleżko, dlaczego
        wtedy to Giertychowi nie przeszkadzało, hem ?

oko, pozdrawiam :)
        • Gość: ghyycile to tych g Re: LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 10:34
          czy minister giertych zrezygnuje ..tez jakis taki rzadowy posel..hehehehe
    • Gość: DDD Napalony na Władzię! IP: *.visual.pl 27.11.06, 22:14
      GW to ma hity dopiero! Przecież to emanacja demokracji!, lud wybrał swego
      przedstawiciela do wybierania spośród ludu swoich przedstawicieli, np w
      kuratoriom. Chyba tak to działa? A "środowisko" to czerwone pająki, nie napisza
      laurki. Pan ma wielką zachłanność i zamiast przyznać " to prawda, kolzja
      pełnionych funkcji jest jak byk!" To znajduje tematy zastepcze.... Ale napalony
      na władzę!
    • Gość: OkO nie pisz LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.visual.pl 27.11.06, 22:19
      OKO nic juz nie pisz, wiem że nudy w nocy w redakcyjnej portierni ale i tak za
      wierszówkę nie dostaniesz złamanej szekli
    • Gość: Gal Anonim LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.centertel.pl 27.11.06, 22:22
      dobranoc:)
      • Gość: kapitanAS Re: LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.iscnet.pl 27.11.06, 22:25
        elperowcy wszedzie,gdzie by mogli, a nawet nie mogli, wciskali by swoich
        kolegow.
        • Gość: porucznik_Ala Re: LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.centertel.pl 27.11.06, 22:31
          no jak PIS - poprzez Kopcia - broni czeronego układu w kuratorium to się nie
          dziwię chłopakom z LPR, tak trzymać!!!
          • Gość: sierżant_ucho kurator zawinił - LPR powiesili IP: *.centertel.pl 27.11.06, 22:39
            stara sprawdzona metoda: odsunąć uwagę od tematu głównego i rzucić publiczce
            coś zastępczego (objaśnienie dla wykształciuchów: radny - kurator /
            zatrudnienie - LPR)
    • Gość: Ot , nasza władza LPR kopie Macieja Kopcia IP: 66.199.236.* 27.11.06, 22:36
      Wojewoda w swoim piśmie przekonywał, że jeśli rzeczywiście zaistniałby jakiś
      konflikt interesów, Kopeć może powstrzymać się od głosowania.

Skandal, wojewoda za takie rozumowanie powinien razem z Kopciem stracić
      stanowisko. Powołuje sie na ustawę o samiorządach, a jak widać sabotuje
      środowisko lokalne.
      W ogóle całe tłumaczenie kuratora jest żenujące, wracanie do spraw kuluarowych,
      co kto chciał i nie dostał i teraz się mści... Istna piaskownica, bawialnia.
      To nie LPR kopie kuratora, kurator Kopeć sam sobie dokopał. Nieznajomość prawa
      szkodzi.
      A przecież prawo dla słuzby cywilnej jest takie czytelne, ba nawet ma
      wspomagacza w postaci kodeksu etyki słuzby cywilnej. Ale co tam prawo, co tam
      etyka...
      Czego ludzie nie zrobia dla pieniędzy!
      • Gość: Grzywacz inni IP: *.centertel.pl 27.11.06, 22:48
        ciekawe co na to najbliszy kolega M.Kopcia (PiS) pan C.Urban (PO), też
        tak "elastycznie" podejdzie do interpretacji kwestii łączenia stanowiska
        kuratora i radnego?
      • Gość: kapitanAS Re: LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.iscnet.pl 27.11.06, 22:52
        i wtedy pojawia sie lpr. pytanie czy tacy etyczni, czy raczej pazerni...

mozna tez powiedziec, ze jako kurator w RM, bedzie mogl dbac lepiej o interesy
        oświaty.
        a ktona jego miejsce?? pewnie z 5 osob z lpr/prl nie znalazlo jeszcze
        zatrudnienia. w koncu nawet ministry maja ograniczone mozliwosci...

macie manie UBeckie

wszedzie sie wkrecic, kazdemu przypiac late. oto metody lpr.
        • Gość: was Re: Maciej Kopeć dla dobra szczecina IP: 195.136.49.* 27.11.06, 23:11
          niech jest na dwóch funkcjach a kto dzisiaj z giertychem sie liczy
    • Gość: cxi Giertych ma rację, nie sympatyzuję z LPR IP: *.szczecin.mm.pl 27.11.06, 23:09
      Na wstępie oświadczam, że nie jestem ani członkiem, ani sympatykiem LPR.

Już o godz. 19.05 dnia 26 listopada br. na tym forum napisałem (w innym wątku
      na temat łączenia obu stanowisk):

Ustawa o samorządzie gminy wymienia 3 przypadki, w jakich funkcji radnego nie
      można łączyć z inną.

Stanowisko kuratora oświaty takim nie jest, ale...

Radny w radzie gminy niewątpliwie ma wpływ na sprawy szkolnictwa i oświaty,
      czyli udział w radzie wiąże się także z oświatą (jaką zajmuje się też gmina),
      z finansami, decyzjami w tym zakresie, itp.

Kurator tymczasem reprezentuje administrację rządową.

Istnieje zatem pewien konflikt, jako iż z jednej strony kurator występuje
      jako organ Państwa (Ministra), a z drugiej strony - jako radcny gminy - stoi
      po tej innej stronie - po stronie gminy.

Uważam, że Pan Kurator Kopeć winien czym prędzej złożyć mandat radnego,
      aczkolwiek w szczecińskiej TV mówił o posiadaniu ekspertyzy prawnej (jeszcze
      przedwyborczej) i w ten sposób sprawę załatwić.

Upieranie się przy dalszym pobycie w radzie będzie niepotrzebnie konfliktowało
      całą sytuację, a to nie jest potrzebne dla szczecińskiej oświaty, także
      osobiście nie jest zapewne potrzebne Panu Kuratorowi Maciejowi Kopciowi.

Im szybciej to uczyni i pisemnie poinformuje o tym MEN - tym lepiej.
      jak sie okazuje - WEojewoda odwołuje sie do ustawy o samorzadzie.

Kilkadziesiąt minut potem dopowiedziałem:

Do mojego poprzedniego wywodu dodam może jeszcze i to, że do kuratora mają
      zastosowanie przepisy ustawy z dnia 16 września 1982 r. o pracownikach urzędów
      państwowych (Dz. U. nr 86 poz. 953 z 2001 r. z późn. zmianami).

Art. 1 ust. 2 pkt. 3 w/w ustawy stanowi, że ustawa ta określa obowiązki i prawa
      osób zatrudnionych w urzędach wojewódzkich oraz innych urzędach stanowiących
      aparat pomocniczy terenowych organów administracji rządowej podległych
      ministrom lub centralnym organom administracji rządowej.

Kurator oświaty jest taka osobą.

Dalszy - art. 19 w/w ustawy - stanowi, że:

1. Urzędnik państwowy nie może podejmować dodatkowego zatrudnienia bez
      uzyskania uprzedniej zgody kierownika urzędu, w którym jest zatrudniony.

2. Urzędnik państwowy nie może wykonywać zajęć, które pozostawały by w
      sprzeczności z jego obowiązkami albo mogłyby wywołać podejrzenie o stronniczość
      lub interesowność.

Mam wątpliwość co do tego czy:

- przed ubieganiem się o mandat w radzie Pan Kurator Maciej Kopeć zapytał
      Ministra EN o zgodę na takie kandydowanie, a raczej jestem pewien, iż tego
      jednak nie uczynił,
      - owe zajęcia radnego Rady Miejskiej Szczecina ze strony Pana Kuratora
      Macieja Kopcia nie były by takie, o jakich mowa w art. 19 ust. 2 w/w ustawy,
      tj. czy zajęcia radnego nie pozostawały by w sprzeczności z jego obowiązkami
      zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty albo mogły by wywołać podejrzenie o
      stronniczość lub interesowność.

Niniejsze uwagi odnoszą się do sytuacji, w jakich znalazło się także kilku
      innych kuratorów oświaty w Polsce.

Nie znam uzasadnienia prawnego stanowisko Ministra Romana Giertycha w tej
      sprawie, ale zapewne się nie mylę i od strony formalnej (prawnej) wypada mi
      przyznać rację Ministrowi.

cxi

P.S.
      W stanowisku Wojewody nie ma mowy o w/w ustawie o urzędnikach państwowych, ale
      być może za takowego Krupowicz Kopcia nie uznaje.
    • dariusz.matecki Re: LPR kopie Macieja Kopcia 28.11.06, 03:25
      A panowie Bartnik i Kotlęga ? Również byli radnymi i kuratorami oświaty.

Bardzo dobrze, aby w Radzie Miasta zasiadał człowiek odpowiedzialny za
      zachodniopomorską edukację, ponieważ dzięki temu swoje pomysły na poprawę
      sytuacji w zachodniopomorskim szkolnictwie będzie mógł osobiście przedstawiać
      radnym.

Im więcej takich głupich wybryków Giertycha tym bardziej elektorat LPRu jest
      przejmowany przez PiS. W następnych wyborach parlamentarnych miejmy nadzieję już
      zostanie całkowicie wchłonięty, a część działaczy zasili szeregi PiSu znużeni
      poczynaniami R.Giertycha.
      • Gość: post Dariusz Matecki dojrzewa :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 04:44
        Dariusz napisał :
        A panowie Bartnik i Kotlęga ? Również byli radnymi i kuratorami oświaty.
        :((

• Gość: Dobrze radzący LPR kopie Macieja Kopcia IP: *.tsinghua.edu.cn 28.11.06, 19:42
      Kuratorze Kopeć, oj nie wiem, czy nie powinien Pan przeprosic swojego ministra,
      bo może byc bardzo źle , w artykule to Pan skopał LPR, choć chciał, aby było
      inaczej, i dlatego tytuł jest przewrotny. My jednak umiemy czytać.

Poza tym jeden z forumowiczów (chyba pierwszy) słusznie zauważył, że pokazał Pan
      swojemu ministrowi gest Kozakiewicza (strach się bać). Zachowanie Pana jednak o
      tym świadczy (niestety).

Minister z wykształcenia prawnik widzi zgrzyt, a Pan jego podwładny -przepraszam
      ale tylko nauczyciel- nie widzi sprzeczności interesów. Nie wiem, czym to trąci
      - niesubordynacją czy bezczelnością na oczach całego województwa.

A co, jak dyrektorzy szkół zaczną podważać publicznie Pana autorytet??? i
      publicznie dyskutowac z poleceniami i żądaniami. Chyba się Pan zagalopował!

Osobiście nie znam Pana, ale znam się na prawie i życzliwie po ludzku dobrze
      radzę -proszę przemyślec swoją decyzję.

• Gość: cxi a co stanowi prawo ? jakie są owe ekspertyzy ? IP: *.szczecin.mm.pl 28.11.06, 19:59
        W moich wcześniejszych wypowiedziach wskazałem na stan prawny określający
        status radnego rady gminy i status urzędnika państwowego (jakowym jest kurator
        oświaty podlegający MEN).

Przytoczyłem też przepisy.

Do chwili obecnej (wieczór 28 listopada 2006 r.) jakoś nikt do tego nie
        ustosunkował się merytorycznie, antomiast jest mowa o jakimś kopaniu, o
        układach, itp.

Czy nie ma zatem kogoś - kto zehcce kompetentnie nie zgodzić się z przytoczoną
        przeze mnie argumentacją, spojrzeć na przepisy i ocenić sytuację faktyczną w
        porównaniu do stanu prawnego ?

cxi
        • Gość: brett Re: a co stanowi prawo ? jakie są owe ekspertyzy IP: 213.155.169.* 28.11.06, 20:49
          Ok, CXI, spróbuję podyskutować jeśli tego tak chcesz.

1. "Kurator tymczasem reprezentuje administrację rządową." ???
          Czy na pewno ? A kto jest dla niego pracodawcą ? Kurator to nie jest jakiś
          wojewódzki namiestnik ministra oświaty. Jego zadania są przypisane do
          województwa. Czy sprzątaczka w Urzędzie Wojewódzkim też "reprezentuje
          administrację rządową"?

2. "Upieranie się przy dalszym pobycie w radzie będzie niepotrzebnie
          konfliktowało całą sytuację,..."
          To nie jest żaden argument. Albo prawo pozwala być radnym albo nie. Czy Stopyra
          powinien też ustąpić ? Bo on też wczoraj "skonfliktował sytuację"

3. "Mam wątpliwość co do tego czy(...) Maciej Kopeć zapytał
          Ministra EN o zgodę ..."
          A niby dlaczego ? Z całą pewnością Minister EN nie jest dla kuratora
          kierownikiem urzędu w którym kurator jest zatrudniony. Taką osobą jest wojewoda.
          Kuratorium to nie delegatura Ministerstwa. Na szczęście ...

4."podejrzenie o stronniczość lub interesowność"
          Ależ takie podejrzenia nie mogą wchodzić w grę. Wszakże i radnego i kuratora
          obowiązuje ta sama konstytucja i wywodzące się z niej przepisy. A jak ktoś łamie
          prawo to od tego są organa ścigania i sądy ... Radny miejski to nie jest jakiś
          prywaciarz którego interesy mogłyby wchodzić w konflikt z funkcją kuratora. No i
          zauważmy że radny nie podejmuje bezpośrednio żadnych decyzji - zarówno
          administracyjnych jak i finansowych.

Pozdrawiam
          • Gość: ghyycile to tych g Re: a co stanowi prawo ? jakie są owe ekspertyzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 00:03
            ponawiam pytanie-czy minister giertych nie powinien poddac sie do dymisji?
            posel-minister.sam sobie uchwala..chyba premier kaczynski juz to widzi i go
            wysiuda wkrotce...hahahaha:::)))))))))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka