Dodaj do ulubionych

Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie przerwany

03.04.03, 14:49
W Szczecinie inwestorzy nie mają czego szukać bo w tym mieście nie ma z kim
robić interesów.Przykłady: Bekdas,Euro Inwest Caler,Les Gondor,
Chelwerton,IKEA,PRAKTIKER,OBI,ECE,Centrum Sportów Zimowych w Podjuchach-
inwestor Holenderski,itd.... Ci sami inwestorzy nie mieli problemów z
posadowieniem swoich inwestycji w innych miastach Polski. Mamy zato
Prezydenta Jurczyka i Chwata jego wiernego sługi.Będzie realizowany bardzo
ciekawy program przedwyborczy Marjana czyli klęska dla Szczecina.
Obserwuj wątek
    • skuter70 Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze 03.04.03, 14:58
      ekspans napisał:

> Centrum Sportów Zimowych w Podjuchach-
      > inwestor Holenderski,itd.... Ci sami inwestorzy nie mieli problemów z
      > posadowieniem swoich inwestycji w innych miastach Polski

to gdzie cos stworzyli ci od sportow zimowych?
    • mike102 Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze 03.04.03, 15:15
      ekspans napisał:

> W Szczecinie inwestorzy nie mają czego szukać bo w tym mieście nie ma z kim
      > robić interesów.Przykłady: Bekdas,Euro Inwest Caler,Les Gondor,
      > Chelwerton,IKEA,PRAKTIKER,OBI,ECE,Centrum Sportów Zimowych w Podjuchach-
      > posadowieniem swoich inwestycji w innych miastach Polski. Mamy zato
      > Prezydenta Jurczyka i Chwata jego wiernego sługi.Będzie realizowany bardzo
      > ciekawy program przedwyborczy Marjana czyli klęska dla Szczecina.

Bakdas - przeszkoda byl Polski Zwiazek Dzialkowcow. miasto nie mogla
      zagwarantowac ze Sabri w okreslinym terminie otrzyma grunty ktore nie naleza do
      miasta. dobrze ze tego nie zrobilo

Les Gondor - mowmy o powaznych inwestorach a nie o przekretaczach ktorzy nie
      zamierzali nawet zlamanego grosza wydawac

Chelverton + IKEA (w jednym kompleksie) - Chelverton wycofal sie z interesow w
      calej Polsce nie tylko w Szczecinie. IKEA nadal zglasza zainteresowanie

OBI/PRAKTIKER - zwykle hipermarkety

ECE - glowny problem, budynek Odry nalezacy do Skarbu Panstwa i nawiedzony
      syndyk. firma nie zrezygnowala

Sporty Zimowe - czy tam kiedykolwiek padly jakiekolwiek nazwy? przeciez po
      ogloszeniu tej "bomby" sprawdzono te firme i okazalo sie zz
      to "pseudoinwestor". zarejestrowany w egzotycznym kraju, zero kapitalu, brak
      doswiadczenia w tego typu inwestycjach. nawet strony www nie mieli

Von den Hayden Group - podtrzymali zainteresowanie, jest harmonogram budowy od
      2004 r.

a co do problemow w innych miastach to poczytaj sobie np. o budowie drugiej
      nitki PST w Poznaniu, to sie dowiesz co to znaczy miec problemy...
      • Gość: szymonis Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze IP: 62.244.139.* 03.04.03, 15:22
        nie podawaj tutaj przykładu Poznania bo jest kompletnie chybiony,a to
        dlatego,że Poznań jest jednym z bogatszych miast w Polsce.Podaje ci także do
        wiadomości,ze bezrobocie w stolicy ziemniaków wynosi 7% a w Szczecinie
        14,7%.Większośc inwestycji w tym mieście zrealizowano a W szczecinie kończy
        sie na głupich nic nie dających rozmowach.
        • mike102 Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze 03.04.03, 15:46
          Gość portalu: szymonis napisał(a):

> nie podawaj tutaj przykładu Poznania bo jest kompletnie chybiony,a to
          > dlatego,że Poznań jest jednym z bogatszych miast w Polsce.Podaje ci także do
          > wiadomości,ze bezrobocie w stolicy ziemniaków wynosi 7% a w Szczecinie
          > 14,7%.Większośc inwestycji w tym mieście zrealizowano a W szczecinie kończy
          > sie na głupich nic nie dających rozmowach.

tak, tak, np. Brama Poludnia albo wolne Tory :-))))))))))))
      • Gość: rado Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze IP: 111.111.51.* 03.04.03, 17:50
        mike102 napisał:

> Chelverton + IKEA (w jednym kompleksie) - Chelverton wycofal sie z interesow
        w
        > calej Polsce nie tylko w Szczecinie. IKEA nadal zglasza zainteresowanie

i ,moze sobie zglaszac. marian mysli kocha to poczeka. chcesz meble jedz do
        poznania.

>
        > OBI/PRAKTIKER - zwykle hipermarkety

a co szczecinianie nie zasluzyli na hipermarkety?

>
        > ECE - glowny problem, budynek Odry nalezacy do Skarbu Panstwa i nawiedzony
        > syndyk. firma nie zrezygnowala

firma zaangazowala sie w budowe nowego miasta w krakowie. ma wiec zajecie.
        tutaj tez jak ikea beda sobie czekac. rzecz nie w tym czy oni juz zrezygnowali
        czy jeszcze nie, ale ze nic nie robbi sie zeby ich zachecic do inwestowania.

> a co do problemow w innych miastach to poczytaj sobie np. o budowie drugiej
        > nitki PST w Poznaniu, to sie dowiesz co to znaczy miec problemy...

a co to jest pst? czyznby szybki tramwaj? a na ktury rok planuje sie u nas
        budowe pierwszej nitki? na 2030?
        nie wiem starales sie wykazac swoim mailem ze wszystko jest cacy? ze kochamy
        szczecin i super sie rozija. a w pozniau to dopiero bagno. czemu ty jestes
        ciagle takim naiwniakiem?
        pozdrawiam rado
        • mike102 Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze 03.04.03, 18:02
          Gość portalu: rado napisał(a):

> mike102 napisał:
          >
          > > Chelverton + IKEA (w jednym kompleksie) - Chelverton wycofal sie z interes
          > ow
          > w
          > > calej Polsce nie tylko w Szczecinie. IKEA nadal zglasza zainteresowanie
          >
          > i ,moze sobie zglaszac. marian mysli kocha to poczeka. chcesz meble jedz do
          > poznania.

to juz raczej do Berlina. a swoja draga mam kilka mebli z ikea - tandeta

> > OBI/PRAKTIKER - zwykle hipermarkety
          > a co szczecinianie nie zasluzyli na hipermarkety?

no tak, jakby je zbudowali to bys textnal ze "buduje sie tylko hipermarkety"

> > ECE - glowny problem, budynek Odry nalezacy do Skarbu Panstwa i nawiedzony
          > > syndyk. firma nie zrezygnowala
          >
          > firma zaangazowala sie w budowe nowego miasta w krakowie. ma wiec zajecie.
          > tutaj tez jak ikea beda sobie czekac. rzecz nie w tym czy oni juz
          zrezygnowali
          > czy jeszcze nie, ale ze nic nie robbi sie zeby ich zachecic do inwestowania.

ECE jest jeszcze zaangazowane w 50 innych projektow w Europie.
          Uwazasz ze co powinien zrobic Jurczyk? wykupic od Skarbu Panstwa i od
          Luszczewskiego tereny za nasze, podatnikow pieniadze i wniesc aportem do
          spolki, notabene zarejestrowanej w Warszawie?

> > a co do problemow w innych miastach to poczytaj sobie np. o budowie drugie
          > j
          > > nitki PST w Poznaniu, to sie dowiesz co to znaczy miec problemy...
          >
          > a co to jest pst? czyznby szybki tramwaj? a na ktury rok planuje sie u nas
          > budowe pierwszej nitki? na 2030?

tak i ta inwestycja jest zablokowana przez... sprzedawce kurczakow. podobne do
          szczecinskich a czesto duzo wieksze i bardziej groteskowe problemy sa wszedzie.
          ani peugeota ani toyoty sie do kraju sciagnac nie dalo.

> nie wiem starales sie wykazac swoim mailem ze wszystko jest cacy? ze kochamy
          > szczecin i super sie rozija. a w pozniau to dopiero bagno. czemu ty jestes
          > ciagle takim naiwniakiem?
          > pozdrawiam rado

a co ty chcesz wykazac swoim? ktore z powyzszych inwestycji nie doszly do
          skutku z winy miasta? chelverton, Bekdas i Gondor??? centrum narciarskie...
          badz powazny Rado

i zajmij sie zdobywaniem wiedzy, dobrej, solidnej wiedzy
          zebys znowu nie osmieszal sie prowadzajac gosci do niewlasciwego domu
          niewlasciwej carycy...
          • Gość: rado Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze IP: 111.111.51.* 05.04.03, 07:38
            mike102 napisał:

> Gość portalu: rado napisał(a):
            > > i ,moze sobie zglaszac. marian mysli kocha to poczeka. chcesz meble jedz d
            > o
            > > poznania.
            >
            > to juz raczej do Berlina. a swoja draga mam kilka mebli z ikea - tandeta

jak jest z clem? wszystko jedno czy tandeta czy nie ale szczecinianie maja
            prawo do posiadania tego sklepu. zreszta ja lubie ich wytwory i nie uwazam ich
            za tandete chociaz trzeba uwazac. inna sprawa ze wiekszosc tych mebli powstaje
            w gooleniowie.

>
            > > > OBI/PRAKTIKER - zwykle hipermarkety
            > > a co szczecinianie nie zasluzyli na hipermarkety?
            >
            > no tak, jakby je zbudowali to bys textnal ze "buduje sie tylko hipermarkety"

to tak jesli tylko to zle. ale ja lubie hipermarkety.

> ECE jest jeszcze zaangazowane w 50 innych projektow w Europie.
            > Uwazasz ze co powinien zrobic Jurczyk? wykupic od Skarbu Panstwa i od
            > Luszczewskiego tereny za nasze, podatnikow pieniadze i wniesc aportem do
            > spolki, notabene zarejestrowanej w Warszawie?

powinien duzo wczesniej spotkac se z ece spolem odra i pleciuga i prowadzic z
            nimi nawet codzinne rozmwoy przy jednym stole pokazac ze mu zalezy.

> i zajmij sie zdobywaniem wiedzy, dobrej, solidnej wiedzy
            > zebys znowu nie osmieszal sie prowadzajac gosci do niewlasciwego domu
            > niewlasciwej carycy...

o prosze jaki zlosliwy. wyjsnilismy sobie chyba ze i pod globusem i pzu
            zamieszkiwala ta sama rodzina. a oba budynkui nie sa zadna turystyczna
            atrakcja. wlasciwie to sa ale tylko potencjalna.
            w tym miescie gdyby tu sie nawet urodzil napoleon to i tak nie bylo by tam
            nawet tabliczki a jakas baba jedzac zupe przeganialaby gapiow. zditm postawilo
            by w srodku bude z biletami jurczyk stolowke, w srodku mieszkalyby patologiczne
            rodziny a na zawnatrz sprzedawaliby mandarynki ze skrzynek i ponczochy z loznka
            polowego.
            bardzo serdecznie pozdrawiam
            rado

• adelmus to już było 03.04.03, 16:33
      ekspans napisał:

> W Szczecinie inwestorzy nie mają czego szukać bo w tym mieście nie ma z kim
      > robić interesów.Przykłady: Bekdas,Euro Inwest Caler,Les Gondor,
      > Chelwerton,IKEA,PRAKTIKER,OBI,ECE,Centrum Sportów Zimowych w Podjuchach-
      > posadowieniem swoich inwestycji w innych miastach Polski. Mamy zato
      > Prezydenta Jurczyka i Chwata jego wiernego sługi.Będzie realizowany bardzo
      > ciekawy program przedwyborczy Marjana czyli klęska dla Szczecina.

Drogi Ekspansie !

Z inwestycjami w Szczecinie jest tak jak opisał to Skuter , a jeżeli chcesz
      kolejnej dyskusji o treści Poznań vs Szczecin , to nie licz na to :-))

Takie dyskusje odbyły się tu niejeden raz , ostatnia gdzieś 2 miesiące temu ,
      tak więc zapraszam do archiwalnych wątków . Kolejne wymiany zdań na pewno nie
      wniosą nic nowego ....

pozdrawiam
      • Gość: Dębski Koniec Boomu w Szczecinie. IP: 62.233.173.* 03.04.03, 22:49
        Ekspans ma 100% racji,za 4 lata będziemy mieli odpowiedż czy prognoza się
        sprawdzi.Poznań stał się miastem bogatym od ostatnich 6-8 lat ,dzięki mądrej
        polityce liberalnych decyzji jakich w Szczecinie nie było.Szczecin na początku
        zmian gospodarczych był przykładem miasta silnie się rozwijającego.Nasze
        miasto w wrankingach zajmowało 2 miejsce w Kraju, czy wszyscy tak szybko
        zapomnieli o tym,i co zrobiono z tym dorobkiem?Moi znajomi w tamtym okresie
        bywali u mnie w Szczecinie i patrzyli z zazdrością na postępy jakie tu
        widzieli.Byłem dumny z tego że mogę w takim mieście mieszkać. Teraz w ostatnim
        czasie gdy tylko są w Szczecinie pytają mnie z przekąsem i kto lepiej stoi?
        Teraz wstydzę się za to miasto, za zmarnowanie szansy rozwoju jak została
        zaprzepaszczona.Wypowiedzi typu że Poznań jest bogaty i dlatego się rozwija to
        kompletne niezrozumienie tematu gospodarki wolnorynkowej, a zwykłe pieprzenie
        bzdet.

• Gość: Piotruś Re: Koniec Boomu w Szczecinie. IP: *.devs.futuro.pl 04.04.03, 13:59
          toście sobie dali. Rado ty chyba nigdy nie masz dość nażekania. musze wam
          przyznać że denerwują mnie wiadomości że jaki inwestor sie wycofał bo urząd
          miasta czekał z odpowiedzią, że na ten temat przegadano wiele godzin, stracono
          wiele papieru i były 2 programy w telewizji. ale z drugiej strony jest to moje
          miasto które uwielbiam jak żadne inne.

zaważyłem że w Szczecinie większym problemem jest zmiana nazwy ulicy z jednej
          na inną czy postawienie pomnika gdzieś tam (który zresztą nie da nam pracy), a
          nie przyciąganie iestorów.

a narazie uzbrajam sie w cierpliwość i czekam aż pojawi sie w sczecinie
          człowiek mądry i zaradny!
          • Gość: rado Re: Koniec Boomu w Szczecinie. IP: 111.111.51.* 05.04.03, 07:41
            Gość portalu: Piotruś napisał(a):

.> ale z drugiej strony jest to moje
            > miasto które uwielbiam jak żadne inne.

no to pogratulowac.

> zaważyłem że w Szczecinie większym problemem jest zmiana nazwy ulicy z jednej
            > na inną czy postawienie pomnika gdzieś tam (który zresztą nie da nam pracy),
            a nie przyciąganie iestorów.

jedno nie wyklucza drugiego jakis fajny pomnik moze poprawic estetyke. a jak
            inwestor zabladzi to popatrzy ze chciaz u nas ladnie i czysto i moze tez
            siezakocha w szczecinie jak ty.

> a narazie uzbrajam sie w cierpliwość i czekam aż pojawi sie w sczecinie
            > człowiek mądry i zaradny!

no to mozesz troche poczekac. jesli jestes po 20 to moze ci zycia nie starczyc.
            pozdrawiam rado
        • longplay Kolego Dębski. Wnioski 04.04.03, 19:36
          Gość portalu: Dębski napisał(a):

> Ekspans ma 100% racji,za 4 lata będziemy mieli odpowiedż czy prognoza się
          > sprawdzi.Poznań stał się miastem bogatym od ostatnich 6-8 lat ,dzięki mądrej
          > polityce liberalnych decyzji jakich w Szczecinie nie było.Szczecin na
          początku
          > zmian gospodarczych był przykładem miasta silnie się rozwijającego.Nasze
          > miasto w wrankingach zajmowało 2 miejsce w Kraju, czy wszyscy tak szybko
          > zapomnieli o tym,i co zrobiono z tym dorobkiem?Moi znajomi w tamtym okresie
          > bywali u mnie w Szczecinie i patrzyli z zazdrością na postępy jakie tu
          > widzieli.Byłem dumny z tego że mogę w takim mieście mieszkać. Teraz w
          ostatnim
          > czasie gdy tylko są w Szczecinie pytają mnie z przekąsem i kto lepiej stoi?
          > Teraz wstydzę się za to miasto, za zmarnowanie szansy rozwoju jak została
          > zaprzepaszczona.Wypowiedzi typu że Poznań jest bogaty i dlatego się rozwija
          to
          > kompletne niezrozumienie tematu gospodarki wolnorynkowej, a zwykłe
          pieprzenie
          > bzdet.

Zgadzam się z Twoją opinią. Tak było, że Szczecin był w 1994 roku w pierwszej
          siódemce najlepiej rozwijających się miast w Polsce.To po prostu fakt. Ktoś to
          zepsuł. Zaczęło się od Sochańskiego a kończy na Jurczyku.Olbrzymie pośrednie
          zasługi odniósł też facet, który się pojawił w tym okresie słusznie nazwany
          Rujnowiczem. I sądzę, że naiwniacy z tego Forum, którzy twierdzą że w tym
          mieście jest dobrze, należą do tej ekipy, która to uczyniła.
          • Gość: Gradus Re: Kolego Dębski. Wnioski IP: *.biomag.uni-jena.de 04.04.03, 20:25
            longplay napisał:

> Zgadzam się z Twoją opinią. Tak było, że Szczecin był w
            1994 roku w pierwszej
            > siódemce najlepiej rozwijających się miast w Polsce.To
            po prostu fakt.

a teraz wg Ciebie na jakiej jest pozycji w tym rankingu?
          • spik Re: Kolego Dębski. Wnioski 04.04.03, 20:35
            longplay napisał:

> I sądzę, że naiwniacy z tego Forum, którzy twierdzą że w tym
            > mieście jest dobrze, należą do tej ekipy, która to uczyniła.

i ty Aresenie Lupin przeciwko mnie ?

:)))
      • mike102 Re: to już było 04.04.03, 14:15
        adelmus napisał:

> ekspans napisał:
        >
        > > W Szczecinie inwestorzy nie mają czego szukać bo w tym mieście nie ma z ki
        > m
        > > robić interesów.Przykłady: Bekdas,Euro Inwest Caler,Les Gondor,
        > > Chelwerton,IKEA,PRAKTIKER,OBI,ECE,Centrum Sportów Zimowych w Podjuchach-
        > > inwestor Holenderski,itd.... Ci sami inwestorzy nie mieli problemów z
        > > posadowieniem swoich inwestycji w innych miastach Polski. Mamy zato
        > > Prezydenta Jurczyka i Chwata jego wiernego sługi.Będzie realizowany bardzo
        >
        > > ciekawy program przedwyborczy Marjana czyli klęska dla Szczecina.
        >
        > Drogi Ekspansie !
        >
        > Z inwestycjami w Szczecinie jest tak jak opisał to Skuter , a jeżeli chcesz
        > kolejnej dyskusji o treści Poznań vs Szczecin , to nie licz na to :-))
        >
        > Takie dyskusje odbyły się tu niejeden raz , ostatnia gdzieś 2 miesiące temu ,
        > tak więc zapraszam do archiwalnych wątków . Kolejne wymiany zdań na pewno nie
        > wniosą nic nowego ....
        >
        > pozdrawiam

przyklad z blokowaniem inwestycji ktory dalem byl z Poznania, ale nie mialem
        zamiaru tu zaczynac jakiejkolwiek licytacji. rownie dobra moze byc np. sprawa
        Wyspy Spichrzow w Gdansku, albo kilku inwestycji w np.Warszawie.
        Zreszta jest to w zasadzie normalne ze nie wszystkie inwestycje wypalaja, tak
        samo jak nie mozemy nigdy zrealizowac w 100% naszych planow zyciowych. za duzo
        zmennych i za duzo czynnikow.

z wymienionych powyzej inwestycji nie zrealizowanych najbardziej zal
        Chlevertona ale to Anglicy wycofali sie z calej Polski a nie zostali pogonieni
        ze Szczecina.

Z drugiej strony mozna podac cala litanie inwestycji zrealizowanych lub
        realizowanych: Ibis, Novotel, Campanile, nowa siedziba BSK, stadion
        lekkoatletyczny, Dom Kupca, Most Pionierow, Most Parnicki, nowy terminal
        lotniska, Pentagon, Mieszka/Poludniowa, Taczaka, kwartaly na Podzamczu i
        kamienice na Tkackiej, lada chwila rusza C&R, Galaxyf - zaawansowana budowa
        itp. itd.

Ale czy slyszeliscie zeby ktos mial kiedys dosyc? Nie! Zawsze chce sie wiecej!
        Ja tez chce wiecej!!!
        • Gość: Dębski Koniec Boomu w szczecinie IP: 62.233.173.* 04.04.03, 18:38
          Ręce mi opadają jak bym miał tu wszystkie poruszone tematy wyjaśnić,czego się
          nieda zrobić na tym forum.Odpowiedż może być za długa i kto będzie chciał to
          wszystko czytać, ale się postaram.Drogi Piotrusiu, ja też jestem zakochany w
          Szczecinie i słowa krytyki pod adresem władz tego naszego grodu nie wynikają z
          niechęci do miejsca w którym mieszkam ,ale z patroityzmu. Piotruś pisze że w
          szczecinie zajmują się tylko budową pomników, a ja ci powiem że i tego nie
          potrafią załatwić.Przykład: Pomnik Ofiar Grudnia 70 R, we wszystkich miastach
          postawili już 23 lata temu ,a u nas się kłócą jak ma wyglądać projekt i TY MI
          POWIESZ ŻE MIASTO JEST DOBRZE ZARZĄDZANE. TAK ZE WSZYSTKIM TU JEST NIESTETY !!
          Następny przykład kino KOSMOS, niedługo miną 2 lata i nikt nie potrafi podjąć
          decyzji,czeka się na zmęczenie inwestora ,aż sam się wycofa i problem z głowy,
          a potem zawsze znajdzie się jakieś wytłumaczenie, że wina leży po stronie
          inwestora.PIOTRUSIU STATYSTYKI SAME MÓWIĄ ZA SIEBIE SZCZECIN UTRACIŁ POZYCJĘ
          LIDERA BOGATEGO MIASTA Z 2 MIEJSCA SPADŁ NA PRZEDOOSTATNIE ZA NAMI JEST TYLKO
          BYDGOSZCZ.Jak tak dajej będą tu rozmawiać, to będziemy w statystykach równani
          z Łobzem i Kobylanką. Panu MIKE chce wyjaśnić co było powodem wycofania się
          wszystkich inwestorów ze szczecina. Np:Brytyjczycy jak już byli gotowi wejść z
          budową w Dąbiu, to nastało jednoroczne panowanie Prezydenta Jurczyka który to
          swoją decyzją zerwał umowę z Anglikami by ją na nowo zmienić.Twierdził wtedy
          że ziemi niewolno sprzedawać na własność obcemu. Ja już wtedy sygnalizowałem
          że takich praktyk się nie stosuje że umów się niezrywa.Przez tę decyzję
          rozmowy się przesunęły w czasie o rok, i na nowe umowy Anglicy przystali, ale
          na tym się nieskończyło.Nastawały nowe zarządy i co nowe, to nowe umowy i nowe
          rządania i poprzeczki, które to dały taki wynik jaki mamy. Schewelton wycoał
          się z Polski 6 lat po rozmowach w szczecinie i to nic niema wspólnego z
          inwestycją w Dąbiu. Jeszcze na 4 miesiące przed wycofaniem się z Polski
          Anglicy wyrażali gotowość do ruszenia z budową ,ale szczecin wysyłał listy z
          nowymi zmienionymi umowami na niekorzyść inwestora.Teraz na Dąbie czekają
          Kanadyjczycy i IKEA i jaki będzie scenarjusz? możemy śię tylko domyślać że
          spotka ich podobny los co poprzedników, obym się mylił.Mike wylicza jakie to
          firmy się wybudowały u nas,we wszystkich miastach wielkością Szczecina one już
          są,mało tego wszystkie jakie działają na Polskim rynku. W iwestycjach
          drogowych jest rewolucja to prawda,ale to środki z funduszy pomocowych miasto
          ma w 30% w tym udziału,a gdzie indziej to dróg i mostów to nie budują?.trochę
          trzeba pojeżdzić po Polsce i dopiero wtedy zastanowić się przed podawaniem
          takich przykładów.Co do Bekdasa i Gondora to nie oni ze swojej kieszeni mieli
          wysypać furę pieniędzy,Oni byli tylko deweleporami.Gondor nie pomyślał
          wcześniej że Jurczyk zostanie prezydentem, że jego program to ani jeden obiekt
          handlowy więcej i dotrzymał obietnicy wyborczej.Chwat też powiedział że nic
          się nie stanie jak Pogoń upadnie.A Pan Mike też by dawał pieniądze bez
          gwarancji przekaznia terenu pod przyszłe inwestycje.ECE to samo ,pomijam
          przekręty patrioty Łuszczewskiego, ale i Prezydent Jurczyk w kuluarach cały
          czas nieprzychylnie wypowiadał się o tej inwestycji niby to w interesie
          kupców.Po wizycie we Wrocławiu podobnego obiektu ECE Pan Marjan zmienił zdanie
          że mu się podobało, ale to nie przesądza decyzji jaką podejmie,bo jak
          stwierdził przeprowadzi badania jaki wpływ będzie miała inwestycja na lokalny
          rynek, a co nie było już takich badań! Domy Kupca w Poznaniu powstały 2 i to
          jeszcze większe i ładniejsze niż nasz caerfour, a chcą budować następny,nasi
          tylko potrafią biadolić protestować i mieć najwyższe ceny w Polsce to taka
          prawda. Spotkamy się za 4 lata i wtedy sobie popiszemy kto tu się
          myli.Popieram Rado, bez uprawiania demagogji.
          • mike102 Re: Koniec Boomu w szczecinie 04.04.03, 19:17

> z Łobzem i Kobylanką. Panu MIKE chce wyjaśnić co było powodem wycofania się
            > wszystkich inwestorów ze szczecina. Np:Brytyjczycy jak już byli gotowi wejść
            z budową w Dąbiu, to nastało jednoroczne panowanie Prezydenta Jurczyka który to
            > swoją decyzją zerwał umowę z Anglikami by ją na nowo zmienić.Twierdził wtedy
            > że ziemi niewolno sprzedawać na własność obcemu. Ja już wtedy sygnalizowałem
            > że takich praktyk się nie stosuje że umów się niezrywa.Przez tę decyzję
            > rozmowy się przesunęły w czasie o rok, i na nowe umowy Anglicy przystali, ale
            > na tym się nieskończyło.Nastawały nowe zarządy i co nowe, to nowe umowy i
            nowe rządania i poprzeczki, które to dały taki wynik jaki mamy. Schewelton
            wycoał się z Polski 6 lat po rozmowach w szczecinie i to nic niema wspólnego z
            > inwestycją w Dąbiu. Jeszcze na 4 miesiące przed wycofaniem się z Polski
            > Anglicy wyrażali gotowość do ruszenia z budową ,ale szczecin wysyłał listy z
            > nowymi zmienionymi umowami na niekorzyść inwestora.Teraz na Dąbie czekają
            > Kanadyjczycy i IKEA i jaki będzie scenarjusz?

listy wysylal polski odzdzial chelvertona. londynska centrala juz od miesiecy
            nie odpowiadala na zadne pisma. poza "wisniowecki business park", anglicy nie
            zrealizowali w polsce zadnej inwestycji. nie byli tez w stanie snalezc chetnego
            inwestora do "centrum wysokich technologii".
            kanadyjczycy chca budowac kasyno. na to potrzebuja koncesji a miasto im takiej
            nie moze wydac bo jest centralnie ustalona pula i wszystkie sa wydane. co ma
            zrobic Jurczyk? zabrac koncesje Orbisowi czy wydac jedna na lewo???

> spotka ich podobny los co poprzedników, obym się mylił.Mike wylicza jakie to
            > firmy się wybudowały u nas,we wszystkich miastach wielkością Szczecina one
            już są,mało tego wszystkie jakie działają na Polskim rynku.

np. Radisson SAS dopiero sie buduje w Warszawie. poza szczecinem widzialem
            tylko we wrocku (ale nizszy standard niz u nas), wiec nie wszystko i nie
            wszedzie... podbnie z C&R ktorych inwestycja wkrotce sie rozpocznie.
            a miasta wielkosci szczecina? jakie - bydgoszcz i lublin? przeciez to dystans
            10 (o ile nie wiecej lat od nas... poczawszy od wskaznikow przedsiebiorczosci a
            konczac na infrastrukturze.

W iwestycjach
            > drogowych jest rewolucja to prawda,ale to środki z funduszy pomocowych miasto
            > ma w 30% w tym udziału,a gdzie indziej to dróg i mostów to nie budują?.trochę
            > trzeba pojeżdzić po Polsce i dopiero wtedy zastanowić się przed podawaniem
            > takich przykładów.

prosze o przyklady, tylko powazne, bo chyba nie most zwierzynecki w krakowie
            (to kladka nawet przy naszym Parnickim) albo wantowy w gdansku - ca 1/4
            przeprawy Pionierow (fakt ze ladny). jedyna porownywalna inwestycja to trasa
            siekierkowska.

>Co do Bekdasa i Gondora to nie oni ze swojej kieszeni mieli

mowmy o powaznych przedsiebiorcach... Gondorski to golas i kryminalista...

> gwarancji przekaznia terenu pod przyszłe inwestycje.ECE to samo ,pomijam
            > przekręty patrioty Łuszczewskiego, ale i Prezydent Jurczyk w kuluarach cały
            > czas nieprzychylnie wypowiadał się o tej inwestycji niby to w interesie
            > kupców.Po wizycie we Wrocławiu podobnego obiektu ECE Pan Marjan zmienił
            zdanie

tzn. co ma zrobic Jurczyk? wykupic od Skarbu Panstwa "Odre" i od Luszczewskiego
            tereny od spolem (od kiedy to kupno gruntu jest przekretem???) za nasze-
            podatnikow pieniadze i wniesc do spolki z ECE? spolki, ktory jest notabene
            zarejestrowana w Warszawie i tam bedzie placic podatki??? veto!

> rynek, a co nie było już takich badań! Domy Kupca w Poznaniu powstały 2 i to
            > jeszcze większe i ładniejsze niż nasz caerfour, a chcą budować następny,nasi

w aglomeracji poznanskiej mieszka 800 tysiecy ludzi, w szczecinskiej 500
            tysiecy...
          • Gość: rado Re: Koniec Boomu w szczecinie IP: 111.111.51.* 05.04.03, 07:44

>Popieram Rado, bez uprawiania demagogji.

o dziekuje. ja tak ladnie i dlugo nie pisze ale w zasadzie sie z toba zgadzam z
            tym ze z tymi brytyjczykami to jak pisal chyba miki to oni sie wogoile z polski
            wycofali. nie wiem tylko co ty z ta demagogia mam nadzije ze to nie do mnie.
            pozdrawiam rado
    • longplay Wystarczy napisać Sochański, Runowicz 04.04.03, 20:50
      Wystarczy napisać tutaj Sochański, Runowicz są odpowiedzialni za degradację
      miasta i już jak pod dotknięciem czarodziejskiej różdżki pojawiają się znajome
      nicki. To tak jak w przysłowiu o nożycach i stole.
      • spik Re: Wystarczy napisać Sochański, Runowicz 04.04.03, 21:05
        longplay napisał:

> Wystarczy napisać tutaj Sochański, Runowicz są odpowiedzialni za degradację
        > miasta i już jak pod dotknięciem czarodziejskiej różdżki pojawiają się
        znajome
        > nicki. To tak jak w przysłowiu o nożycach i stole.

niektórzy płatni protagoniści trwają przy tych nickach uparcie,
        z głupoty, lenistwa, poczucia bezkarności ?
        czyż nie byłoby się lepiej stać się longplayem, cd-romem albo
        porucznikiem colombo ?

:)))
        • Gość: Swarozyc Re: Wystarczy napisać Sochański, Runowicz IP: *.telia.com 04.04.03, 21:16
          cd-rom, to taka wspolczesna nazwa cygana?
          • spik Re: Wystarczy napisać Sochański, Runowicz 04.04.03, 21:28
            Gość portalu: Swarozyc napisał(a):

> cd-rom, to taka wspolczesna nazwa cygana?

:) ale chyba tak nie żartujesz wśród przyjaciół ?

w Turku, gdzie mieszkałem 2 lata za dowcip o cd-romach nawet na wódkę
            żaden fin nie chciał do mnie przyjść przez czas jakiś.
            • Gość: Swarozyc Re: spik IP: *.telia.com 04.04.03, 21:33
              bo to moze nie byl fin, lecz finski cygan? Mamy ich troche w Szwecji.
              Na zeslaniu z Finlandii...
              • spik Re: spik 04.04.03, 21:45
                poprawność incestwi szwedów i finów, najpierw szwedów
                dlatego lubiłem spedzać lato na Aland
            • Gość: Swarozyc Re: Spik?? IP: *.telia.com 04.04.03, 21:35
              spik napisał:
              :) ale chyba tak nie żartujesz wśród przyjaciół ?
              '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
              A przepraszam, to tu nie jestem wsrod przyjaciol?
              >
              >
              • piotr33k2 Re to prawda 04.04.03, 22:12
                autor wątku ogólnie ma rację ,jurczyk nadaje się co najwyzej na prezesa
                ogródków działkowych ,a nie na prezydenta miasta.kazdy przed nim był
                merytorycznie jakoś ,lepiej lub gorzej ale przygotowany,natomiast jurczyk
                wogóle nienadaje się na to stanowisko.myślę że stąd te prognozy i chyba są one
                słuszne.szkoda że lubińska albo nawet runowicz nie wygrali wyborów a tak mamy
                nawiedzonego dziadka u steru władzy .
              • Gość: Dębski koniec boomu inwestycyjnego w szczecinie IP: 62.233.173.* 04.04.03, 23:03
                Inwestycje Chelwertona i nie tylko te by się powiodły, w okresie kiedy był to
                czas koniunktury i wysokiego wzrostu gospodarczego.Przegapiono ten czas, czas
                dla Szczecina który uciekł bezpowrotnie,a myślano o swoich interesach o
                utrzymaniu się na stołkach.Te ciągłe zmiany władzy w mieście to ewenement na
                skalę Kraju.Co do tego co ma zrobić Prezydent to niech On sam sobie odpowie na
                to pytanie.Miasto musi być przyjazne i stwarzać przychylny klimat do
                ściągnięcia tu kapitłu a nie go odstraszać.Przykład niezaprzeczalny o zgrozo!!
                W Szczecińskim serwisie samorządowym w ofertach inwestycyjnych dział Handel i
                Usługi, miasto oferuje działki do zbycia min:na ul Mieszka i po co,jak odołano
                przetarg na ten teren,widać brak koordynacji w działaniu, i kto tu jest nie
                poważny?To jest to tworzenie wiarygodności partnerskiej ze strony miasta.Po co
                do Djabła jeszcze jest ta oferta na 2003 R, by znwu Szczecin wystawiać na
                pośmiechowisko i odwoływać przetargi.Ale mamy fachowców menadżer...mamy za to
                niekompetencję i rozmowy i tak przegadamy Szczecin.Niema się co oszukiwać
                klęska i totalne spustoszenie czeka ten regjon.Pytanie trzeba postawić obecnym
                rządzącym CO MAJĄ DO ZAPROPONOWANIA W MIEJSCA NIEDOSZŁYCH INWESTYCJI ,NIC!!!
                • Gość: rado Re: koniec boomu inwestycyjnego w szczecinie IP: 111.111.51.* 05.04.03, 07:48

>CO MAJĄ DO ZAPROPONOWANIA W MIEJSCA NIEDOSZŁYCH INWESTYCJI ,NIC!!!

pisalem juz o tym w innym watku i napisze jeszcze ladnie w nowym zeby sie
                  uwypuklilo. na stronach urzedu nadal sa ofery z 2002 r. wymienilem z nimi 3
                  listy po ktorych okazalo sie ze nie zajmuje sie nimi wydzial inwestycji a
                  wydzial promocji. gdybym byl inwestorem to juz bym popukal sie w czolo i sie
                  wypial.
                  pozdrawiam rado
    • Gość: grzech4 Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze IP: Pantera.bazapartner.pl:* / 192.168.111.* 03.05.03, 18:32
      Ależ Drogi Expansie!!! Nie do końca mogę zgodzić sie z Twoją opinią. Przecież
      bardzo wrażliwy, a miłosciwie nam panujący prezydent Jurczyk utworzy na
      terenie dawnych koszar na Krzekowie wspaniałą jadłodajnię dla ludzi biednych,
      emerytów i rencistów. To przecież nie miało w powojennej historii tego miasta
      precedensu!!! Ja wprost jestem dumny z tego, że smiało będę mógł powiedzieć iż
      pochodzę z miasta ludzi być może biednych, gdzie ulice są szare, domy
      obskurne, bezrobocie sięga 15%, ale miasta gdzie żołądki ludzi są pełne, a
      myśli pogodne. Serdecznie Cię pozdrawiam Expansie licząc, że przejżysz na oczy
      i dołączysz do grona ludzi o szerokim spojrzeniu na rzeczywistość, ludzi
      gorąco popierających jedyną szansę dla Szczecina Prezydenta Mariana Jurczyka.
      • Gość: rado Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze IP: 111.111.51.* 03.05.03, 18:38
        Gość portalu: grzech4 napisał(a):

Serdecznie Cię pozdrawiam Expansie licząc, że przejżysz na oczy
        > i dołączysz do grona ludzi o szerokim spojrzeniu na rzeczywistość, ludzi
        > gorąco popierających jedyną szansę dla Szczecina Prezydenta Mariana Jurczyka.

ciekawe czy ktos jaja sobie robi czy rzeczywiscie tak mysli. pozdrawiam rado
        • Gość: Ekspans Re: Boom inwestycyjny w Szczecinie brutalnie prze IP: 62.233.173.* 03.05.03, 20:05
          Gość portalu: rado napisał(a):

> Gość portalu: grzech4 napisał(a):
          >
          > Serdecznie Cię pozdrawiam Expansie licząc, że przejżysz na oczy
          > > i dołączysz do grona ludzi o szerokim spojrzeniu na rzeczywistość, ludzi
          > > gorąco popierających jedyną szansę dla Szczecina Prezydenta Mariana Jurczy
          > ka.
          >
          > ciekawe czy ktos jaja sobie robi czy rzeczywiscie tak mysli. pozdrawiam rado

Jeśli chodzi o bezrobocie to dane nieaktualne, nie 15% a 15,6% w Szczecinie
          Pewnie Rado że sobie jaja robi, bo trzeba trochę dowcipu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka