Dodaj do ulubionych

Choroba Alzheimera a Rondo Hakena

IP: 141.202.246.* 20.11.01, 23:40
Apel do "towarzyszy" z "Kontry" : proszę nie chorować na Alzheimera tudzież
Parkinsona, to nie byli Polacy i to nie jest patriotycznie!!! Najwyżej odra
byłaby jedynie słuszna. Można ewentualnie złożyć wniosek o zmianę nazwy kilku
chorób np. Parkinson - trzęsawka mazowiecka, Alzheimer - choroba słonia
Trąbalskiego itd.
A już takie heretyzmy jak tablica Mendelejewa, teoria względności Einsteina,
prawo Ohma (!) powinny zniknąć z podręczników, stanowią poważne zagrożenie dla
wychowania w duchu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Remislaw Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: 10.144.25.* 21.11.01, 09:16
      Ktos juz o tym pisal, ale sie przylacze. O co chodzi z ta Kontra? To taki
      szczecinskai ZChN?
      • Gość: HSPS Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: *.Frankfurt-9.Contrib.Net 21.11.01, 09:21
        Z poniższego cytatu zorientujesz się dość szybko kto zacz:
        "Obowiązkiem naszym jako Polaków jest powiedzieć: dość germanizacji naszych
        ziem. Haken i Ackermann nic dla Polaków nie zrobili, a tylko dla Niemców, tak
        jak Adolek chciał dobrze tylko dla Niemców. Nie godzimy się na żadnego Niemca,
        a ci, co się godzą, mają tyle wspólnego z patriotyzmem, co ja z synagogą."

• Gość: Remislaw Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: 10.144.25.* 21.11.01, 09:56
          dzieki, dotarlem tez do tego tekstu. na samym jego koncu brakuje mi jednak tak
          fajnego sformulowania, ktore by do nich pasowalo jak ulal: "Polska dla
          Polakow", albo jeszcze lepsze,ktore gdzies kiedys wisialo w Szczecinie
          (widzialem zdjecie, ale nie pamietam w ktorym miejscu to bylo):
          "Szczecin zawsze Polski: Bylismy - jestesmy - bedziemy"
    • Gość: grogreg Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: 212.160.165.* 21.11.01, 09:53
      Trzaby sie tez zajac silnikami Diesla i Wankla, oraz wszystkimi jednostkami w
      ukladzie Si np. Amper, Volt, Kelvin itp
    • levy Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena 21.11.01, 10:01
      A czy "kontra" nie jest przypadkiem wyrazem obcego pochodzenia?
      • Gość: HSPS Re: Kontra to skrót... IP: 193.203.164.* 21.11.01, 10:09
        KONTRA to prawdopodobnie skrót:
        Klub Oszołomów Narodowych Tępiących Równo Antypolaków
        • levy Re: Kontra to skrót... 21.11.01, 10:11
          Gość portalu: HSPS napisał(a):

> KONTRA to prawdopodobnie skrót:
          > Klub Oszołomów Narodowych Tępiących Równo Antypolaków

Raczej "Antypolaczków" - trzeba rozróżniać Polaków i polaczków.
        • stettiner Re: Kontra to skrót... 21.11.01, 10:16
          do zoo z nimi.....
          • levy Re: Kontra to skrót... 21.11.01, 10:21
            stettiner napisał(a):

> do zoo z nimi.....

Przypomianam, że od jakiegoś czasu znęcanie się nad zwierzętami jest u nas
            zabronione. Czym więc Ci, droga Stettiner, zawiniły te zwierzaczki w zoo, że
            chcesz je pokarać takim towarzystwem?
            Chociaż, najbliższe jest w Poznaniu, więc zrobilibyśmy kawał Pyrom ;)
          • Gość: HSPS Re: Kontra to skrót... IP: 193.203.164.* 21.11.01, 10:23
            Co ci zawiniły biedne zwierzęta - jak już to do skansenu (możnaby wybudować
            gdzieś w białostockiem taki olbrzymi skansen i wysłać tam wszystkie te
            organizacje, zamontować głośniki (tzw. szczekaczki) na całym terenie i nadawać
            Radio M., co jakiś czas wpuścić na teren grupę Cyganów, Murzynów, Niemców,
            Rosjan,... itp., dla ożywienia aktywistów w obronie żywotnych interesów narodu,
            itp.
            (w zasadzie można by tam też Selm i Senat przenieść) - jestem gotów płacić
            miesięczną składkę na utrzymanie tego parku - i tak taniej wyjdzie niż płacić
            za ich paranoiczne pomysły w prawdziwym życiu.
      • bbury Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena 21.11.01, 10:11
        A na Dubois - nikt się nie denerwuje??? Co on zrobił dla Szczecina - a wogóle
        co on zrobił ???
        • Gość: Remislaw Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: 10.144.25.* 21.11.01, 10:13
          no to ja dodatkowo jestem za zniesieniem w miescie ulicy Szwedzkiej. Po co
          honorowac narod, ktory kilka wiekow temu przeszedl przez Polske potopem
          niszczac wszystko na swej drodze, w tym takze "polski" Szczecin?
          • Gość: HSPS Re: A plac Grunwaldzki? IP: 193.203.164.* 21.11.01, 10:27
            Przemianować plac Grunwaldzki (toż to pruska nazwa Grünewald) na plac "Bitwy
            pod Grunwaldem" albo lepiej "Zwycięstwa pod Grunwaldem" albo jak już :
            plac "Zielonego Lasu".
            • Gość: ZetKa A Grunwald? IP: 147.102.10.* 21.11.01, 11:22
              > Przemianować plac Grunwaldzki (toż to pruska nazwa Grünewald) na plac "Bitwy
              > pod Grunwaldem" albo lepiej "Zwycięstwa pod Grunwaldem" albo jak już :
              > plac "Zielonego Lasu".
              Przemianowac Grunwald na "Zielony Las" i przedrukowac WSZYSTKIE ksiazki
              historyczne... na koszt Kontry of course!
          • bbury Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena 21.11.01, 10:28
            Gość portalu: Remislaw napisał(a):

> no to ja dodatkowo jestem za zniesieniem w miescie ulicy Szwedzkiej. Po co
            > honorowac narod, ktory kilka wiekow temu przeszedl przez Polske potopem
            > niszczac wszystko na swej drodze, w tym takze "polski" Szczecin?

I Kmicicowi chcieli zrobić kuku ;)))
        • stettiner Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena 21.11.01, 10:39
          bbury napisał(a):

> A na Dubois - nikt się nie denerwuje??? Co on zrobił dla Szczecina - a wogóle
          > co on zrobił ???

Bury, to co Dubois zrobił dla Szczecina jest w ogóle nieważne, jak się okazuje,
          to jest akurat ostatnie kryterium które Prawdziwy Narodowy Patriota powinien brać
          pod uwagę.
          • Gość: REKIN Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: 10.10.10.* 21.11.01, 11:10
            A co z Colleonim ? Może przemianoać go na Zawiszę
            • Gość: HSPS Re: A wieża Bismarcka ? IP: 193.203.164.* 21.11.01, 11:32
              Zburzyć !!!
              Albo nazwać: "Wieża słowiańnska" (no i zamontować tablicę z opisem
              słowiańskiego grodu i że ta wieża służyła już od wieków do wypatrywania
              germańskiego najeźdźcy i takich wież wybudowano dużo więcej co dowodzi, że
              zagrożenie germanizacją było zawsze olbrzymie)
              • Gość: Remislaw Re: A wieża Bismarcka ? IP: 10.144.25.* 21.11.01, 11:48
                a przed wieza wmurowac kamien z tablica "W XXXXV rocznice przylaczenia do
                Macierzy"...
                • Gość: ZetKa A moze nie podpowiadajmy? IP: 147.102.10.* 21.11.01, 12:12
                  Mam nadzieje, ze Kontra nie czyta tego watku, bo jeszcze gotowi przyjac powaznie
                  nasze pomysly, potem beda pisac, ze sprawa, podobnie jak Colleoni, wyszla "z
                  internetowego glosu spoleczenstwa szczecinskiego"
                  • Gość: Remislaw A wlasnie ze podpowiem.... IP: 10.144.25.* 21.11.01, 12:24
                    Koles przywiozl mi ostatnio wyborcza, z tym, ze z lubuskim dodatkiem. Historia
                    na cala strone (musi byc z soboty tak mysle). Witnica pod Gorzowem. W ramach
                    jakiegos czynu mieszkancy otrzymuja, badz tez kupuja pomnik cesarza.
                    (oczywiscie rozpoczynamy historie gzies kolo 1860). Pomnik stoi do 45.
                    Przedstawia zolnierza na koniu. Przychodza Rosjanie. Odtad pomnik przedstawia
                    waleczneg czerwonoarmiste w walce z wrogiem. Polacy przechrzcza pomnik jeszcze
                    raz, tym razem na braterstwa broni.... W koncu w latch 50/60 pomnik pada...

W 70 przypomniano sobie, ze byl kiedys pomnik i go odbudowano. Cos pamietano,
                    ze zolnierz, ze miedzynarodowy...Obecny pomnik przedstawia stojacego na dlugiej
                    kolumnie zlonierza, stojacego w kuli (symbolizujacej kule ziemska), ale na
                    zewnatrz kwadratowej (4 strony swiata). A ze zolnierz troche nie wyszedl, to
                    co... Jedni sie ciesza, ze jakby mu glowe zmienic, to bedzie Sw. Jozef, inni
                    dpatrywali sie w piersiach zolnierza ponoc jakies znanej wowczas aktorki, dla
                    jeszcze innych bylo to usobienie piesni "idzie zolnierz borem lasem".

Pisze to po to, zeby zaproponowac, aby moze rowniez u nas zaczac stosowac takie
                    watki akcentowe, ktore pogodzilyby wszystkich. Moze wiec zaprojektowac rondo
                    Hackena w taki sposob, aby patrzac z gory od polnocy przypominalo glowe
                    Hackena, zas patrzac od poludnia glowe tego majora Kontry?...
                    • Gość: HSPS Re: A wlasnie ze podpowiem....i ja też IP: *.Frankfurt-9.Contrib.Net 21.11.01, 12:32
                      Możliwości jest nieskończenie dużo: można w dni parzyste nazywać Rondo Hakena,
                      w nieparzyste Rondo Watażki (? czy coś pomerdałem?).
                      Można zbudować dwupoziomowe rondo i góra Watażki dół Hakena (też na zmianę,
                      tydzień tak, tydzień odwrotnie)
                      Można zbudować rondo KWADRATOWE (nowość na skalę światową, możliwe tylko u nas)
                      i 2 boki Watażki dwa Hakena.
                      Można zbudować rondo, ale nazwać je: Ulica Okrągła (ani Watażki ani Hakena)
                      itd...
                      • Gość: Zbych Re: Kontra Kontra IP: 212.160.101.* 21.11.01, 15:49
                        Remisław wspomniał o hasłach które kiedyś widział- pamiętam inne " MYŚMY TU
                        NIE PRZYSZLI - MYŚMY TU WRÓCILI", a w domu mam metalowy talerz z herbem
                        Szczecina i z napisem "SZCZECIN ODWIECZNY GRÓD POLSKI ".I jeszcze jedno: dla
                        pana Janiszewskiego z Kontry 2000 mam propozycję - zamiast w poniedziałek
                        protestowac przed UM powinien na znak protestu "rzucić" się do Odry jak Wanda
                        {córka Kraka } co nie chciała Niemca więc rzuciła się do Wisły.Pozdrawiam
                        wszystkich maniaków i fanów Szczecina.
                        • pakuz Re: Kontra Kontra 21.11.01, 15:56
                          w Mierzynie do tej pory jest napis na wielkim kamieniu
                          BYLISMY-JESTESMY-BEDZIEMY
                          w stanie wojennym ktos dopisal : GŁODNI
                          afera byla pierwszej klasy :)
                        • Gość: HSPS Re: Kontra Kontra IP: 130.119.248.* 21.11.01, 16:00
                          No z tym rzuceniem to byłbym ostrożny, on to gotów zrobić, ale kolesie powiedzą
                          później, że to my go wepchnęliśmy i będą się domagali placu "męczennika
                          janiszewskiego"
                      • Gość: Remislaw Kwadratowe rondo IP: 10.144.25.* 21.11.01, 16:11
                        > Można zbudować rondo KWADRATOWE (nowość na skalę światową, możliwe tylko u nas)
                        >
                        > i 2 boki Watażki dwa Hakena.

calkowicie popieram - to jest mysl!!! nastepnie po przekatnych poprowadzic dwie
                        sciezki rowerowe - jedna "Za" i druga "Kontra"
                    • Gość: Mike Piotrus Kolumb IP: *.*.*.* 21.11.01, 16:03
                      Gość portalu: Remislaw napisał(a):

> Koles przywiozl mi ostatnio wyborcza, z tym, ze z lubuskim dodatkiem. Historia
                      > na cala strone (musi byc z soboty tak mysle). Witnica pod Gorzowem. W ramach
                      > jakiegos czynu mieszkancy otrzymuja, badz tez kupuja pomnik cesarza.
                      > (oczywiscie rozpoczynamy historie gzies kolo 1860). Pomnik stoi do 45.
                      > Przedstawia zolnierza na koniu. Przychodza Rosjanie. Odtad pomnik przedstawia
                      > waleczneg czerwonoarmiste w walce z wrogiem. Polacy przechrzcza pomnik jeszcze
                      > raz, tym razem na braterstwa broni.... W koncu w latch 50/60 pomnik pada...
                      >
                      > W 70 przypomniano sobie, ze byl kiedys pomnik i go odbudowano. Cos pamietano,
                      > ze zolnierz, ze miedzynarodowy...Obecny pomnik przedstawia stojacego na dlugiej
                      >
                      > kolumnie zlonierza, stojacego w kuli (symbolizujacej kule ziemska), ale na
                      > zewnatrz kwadratowej (4 strony swiata). A ze zolnierz troche nie wyszedl, to
                      > co... Jedni sie ciesza, ze jakby mu glowe zmienic, to bedzie Sw. Jozef, inni
                      > dpatrywali sie w piersiach zolnierza ponoc jakies znanej wowczas aktorki, dla
                      > jeszcze innych bylo to usobienie piesni "idzie zolnierz borem lasem".
                      > Pisze to po to, zeby zaproponowac, aby moze rowniez u nas zaczac stosowac takie
                      > watki akcentowe, ktore pogodzilyby wszystkich. Moze wiec zaprojektowac rondo
                      > Hackena w taki sposob, aby patrzac z gory od polnocy przypominalo glowe
                      > Hackena, zas patrzac od poludnia glowe tego majora Kontry?...

Dobre, dobre!!! ;-)))
                      Podobna historia rozegrala sie pare lat temu w Rosji. Z okazji 500-lecia odkracia
                      Ameryki pewnien kontrowersyjny rzezbiarz stworzyl monumentalne (obrzydliwe)
                      odzielo "Kolumb Odkrywca". 70-metrowy Kulumb stoi na malutkim stateczku i
                      wypatruje Nowego Swiata. Rosja miala podarowac ten pomnik Hiszpanii jednak jest
                      tak wstretny i groteskowy, ze Hiszpanie go nie przyjeli (byl skandal). Nie bylo
                      co z nim zrobic, wiec stoi nad brzegiem Moskwy, teraz jako Piotr I Wielki...
                      • Gość: ZetKa Re: Piotrus Kolumb IP: 147.102.10.* 22.11.01, 10:14
                        > odzielo "Kolumb Odkrywca". 70-metrowy Kulumb stoi na malutkim stateczku i
                        > wypatruje Nowego Swiata. Rosja miala podarowac ten pomnik Hiszpanii jednak jest
                        > tak wstretny i groteskowy, ze Hiszpanie go nie przyjeli (byl skandal). Nie bylo
                        > co z nim zrobic, wiec stoi nad brzegiem Moskwy, teraz jako Piotr I Wielki...

Jak zobaczylem pomnik, to moje pierwsze skojarzenie bylo, ze Kolumb, a kumpela
                        uparcie twierdzila, ze to pomnik Piotra I Wielkiego ;)
                        IMHO pomnik jest calkiem ladny i zawsze mnie dziwilo ze stoi na takim uboczu...
                        poza tym jest na pocztowkach, i turysci chetnie kupuja wlasnie te pocztowki, to
                        chyba tez o czyms swiadczy...

• Gość: Mike A co to jest wieża Bismarcka ??? :-O IP: *.*.*.* 21.11.01, 16:05
                Gość portalu: HSPS napisał(a):

> Zburzyć !!!
                > Albo nazwać: "Wieża słowiańnska" (no i zamontować tablicę z opisem
                > słowiańskiego grodu i że ta wieża służyła już od wieków do wypatrywania
                > germańskiego najeźdźcy i takich wież wybudowano dużo więcej co dowodzi, że
                > zagrożenie germanizacją było zawsze olbrzymie)

Takiego obiektu w Szczecinie nie ma! Jest co najwyzej Wieza Widokowa, zwana tez
                Wieza Goclawska. :-)))
                • Gość: HSPS Re: A co to jest wieża Bismarcka ??? :-O IP: 130.119.248.* 21.11.01, 18:51
                  Przyzwyczajenie silniejsze od adminstracji - znam sporo osób z Golęcina i w
                  ogóle starsze pokolenie nigdy nie używało nazw typu wieża Widokowa tylko zawsze
                  Bismarcka. Takich wież zbudowano 236 sztuk (na świecie) i niezależnie od
                  przyświecającej idei jest to jakieś tam osiągnięcie finansowo-organizacyjno-
                  architektoniczne. Czysto teoretycznie - masz rację, oficjalnie nie ma takiego
                  obiektu (przypomina mi się most Kierbedzia w W-wie) czyli z tematem wątku nie
                  ma nic wspólnego (ale miło było pofantazjować)
                  • Gość: JACEK Re: A co to jest wieża Bismarcka ??? :-O IP: 64.9.159.* 21.11.01, 19:44
                    Ja wam wszystkim powtarzam , to wszystko to knucia Wegrow!!!!!!!

ps czy Kontra ma WWW strone??? moze by ich zalac emailami?!?!?!?!?
                • Gość: ZetKa Re: A co to jest wieża Bismarcka ??? :-O IP: 147.102.10.* 22.11.01, 10:22
                  > Takiego obiektu w Szczecinie nie ma! Jest co najwyzej Wieza Widokowa, zwana tez
                  > Wieza Goclawska. :-)))
                  Jak bys wiele osob (w tym i mnie) spytal o Wieze Widokowa, to by nie wiedzieli o
                  co chodzi. Z Goclawska musialbym sie zastanowic, ale ze na calym Goclawiu jest
                  tylko jedna, to bym chyba sie domyslil.
                  Btw na wielu mapach, w przewodnikach i w opowiadaniach przewodnikow, to nadal
                  Wieza Bismarcka.
                  • Gość: Remislaw Re: A co to jest wieża Bismarcka ??? :-O IP: 10.144.25.* 22.11.01, 10:37
                    wlasnie, z ta widokowa to nie te ruiny w lesie Arkonskim (wiem, ze Quistroppa,
                    ale jakos widokowa mi bardziej do tego miejsca pasuje)
                    • Gość: ZetKa Re: A co to jest wieża Bismarcka ??? :-O IP: 147.102.10.* 23.11.01, 09:00
                      > wlasnie, z ta widokowa to nie te ruiny w lesie Arkonskim (wiem, ze Quistroppa,
                      > ale jakos widokowa mi bardziej do tego miejsca pasuje)
                      To wlasnie wieza Bismarcka, zwana "poprawnie" Goclawska, na ta nazwe sie kiedys
                      natknalem, ale za Colleoniego ;) nie przypomnialbym sobie, ze to ta gdyby nie Mike
        • Gość: JACEK Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: 64.9.159.* 21.11.01, 20:08
          Sie mowi panie DYBLA a nie DUBOIS........
          • Gość: Karolina Jaki Hitler? IP: 213.76.59.* 21.11.01, 20:34
            Czy nie uważacie,że ten niezbyt udany chwyt "Kontry 2000" z porównywaniem
            Hakena do Hilera to wielka przesada?!(przeczytałam o tym
            dzisiejszej "Gazecie") Jestem młoda, czasy wojny są mi obce i szczerze mówiąc
            wcale mnie nie interesują, jednak odczułam to jako duży nietakt.
    • joxx Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena 21.11.01, 23:31
      A może naprawdę polska nazwa była by lepsza? W końcu tyle jest zasłużonych
      polaków i ważnych dla Szczecina zdarzeń.. Proponuję np.Przemytników (z uwagi na
      bliskość granicy), Danuty Wałęsy (+podpis "tędy jechała linia do produkcji jej
      makaronów - bezcłowo!!!")
      lub bepe Pieronka, albo "Rondo ks. Rydzyka" - oni zasłużyli się w całym kraju!
      hm... podajcie swoje propozycje nazw od nazwisk sławnych i zasłużonych,
      rodowodowych (tjaaaaaa) polaków!
    • Gość: red Re: Choroba Alzheimera a Rondo Hakena IP: *.fish.ar.szczecin.pl 22.11.01, 14:50
      A po co gazeta drukuje wypowiedzi tych oszołomów !!!
      W niebycie zginą !!!
      A tak maja reklamę i windują się jak lepperzydło.
      Aha ich pełna nazwa to KONTRA ROZUMOWI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka