Dodaj do ulubionych

Jasne Błonia im. Jana Pawła II

IP: 212.14.9.* 21.11.01, 11:52
Ostatnio wybrałem się na spacer i ze zdumieniem przeczytałem taką właśnie nazwę
na tabliczce. Nie jestem polonistą, ale wg mnie Jasne Błonia to nazwa własna,
więc czy chrzczenie jej imieniem nie jest błędem językowym. I co będzie
następne:
Tatry im. Andersa czy Wisłą im. L. Wałęsy. Pozdro.
Obserwuj wątek
    • Gość: Remislaw Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 10.144.25.* 21.11.01, 12:00
      Gość portalu: kasek napisał(a):

> Ostatnio wybrałem się na spacer i ze zdumieniem przeczytałem taką właśnie nazwę
      >
      > na tabliczce. Nie jestem polonistą, ale wg mnie Jasne Błonia to nazwa własna,
      > więc czy chrzczenie jej imieniem nie jest błędem językowym.

A wiec, drogi Bracie, musze Ci przekazac, iz wlasciwie bledem jezykowym sa tutaj
      Jasne Blonia.

AMEN
      • Gość: ZetKa Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 147.102.10.* 21.11.01, 12:08
        > A wiec, drogi Bracie, musze Ci przekazac, iz wlasciwie bledem jezykowym sa tuta
        > j
        > Jasne Blonia.
        Czy to nie jest taki sam blad jak: w Gazecie pisze, zamiast "jest napisane"...
        tylu polonistow sie czepialo, a potem sam Miodek oswiadczyl, ze jest to
        dopuszczalne, bo polonisci ugieli sie pod wola ludu? Bo Jasne Blonia widzialem
        takze np. w Kotlinie Klodzkiej, miejscowosci niestety nie pamietam...
      • stettiner Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II 21.11.01, 12:57
        A od kiedy to Jasne Błonia są imienia JPII???? coś przegapiłam
        najwyraźniej..... Hm...Jasne Błonia to Jasne Błonia, nie powinny być "imienia"
        • Gość: pakuz Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 13:02
          stettiner napisał(a):

> A od kiedy to Jasne Błonia są imienia JPII???? coś przegapiłam
          > najwyraźniej..... Hm...Jasne Błonia to Jasne Błonia, nie powinny być "imienia"
          jak trasa zamkowa moze byc imienia to jasne blonia moga
          taka nasza szczecinska specjalnosc widac
          rondo hackena imienia aktywistow kontry

• Gość: HSPS Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.Frankfurt-9.Contrib.Net 21.11.01, 13:05
          Abstrahując od masła maślanego, nie było takiej niepisanej umowy, że nie nadaje
          się niczemu imion osób żyjących - czy może coś przegapiłem ?
          • Gość: ZetKa Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 147.102.10.* 21.11.01, 13:19
            > Abstrahując od masła maślanego, nie było takiej niepisanej umowy, że nie nadaje
            > się niczemu imion osób żyjących - czy może coś przegapiłem ?
            To nie ty przegapiles :(
            Btw plac JPII w Policach to mamy troche dluzej niz wy Jasne Blonia im. JPII...
            a co powiesz o tak licznych pomnikach JPII?

Piate: Nie zabijaj!
            (nie czepiajcie sie, jesli pomylilem numerki)

• Gość: kasek Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 212.14.9.* 26.11.01, 11:51
            Gość portalu: HSPS napisał(a):

> Abstrahując od masła maślanego, nie było takiej niepisanej umowy, że nie nadaje
            >
            > się niczemu imion osób żyjących - czy może coś przegapiłem ?

Patrz Orwell: są równi i równiejsi.
    • javal Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II 21.11.01, 16:04
      tak 3mać
      następne propozycje:
      ulica Moniuszki im.X przykazań
      pomnik JPII im.Ojca Św.
      park Kasprowicza im. LPR

ciekaw jestem co nazwą imieniem Polskich Włazidup :pp
    • Gość: Robert Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 213.76.59.* 21.11.01, 18:58
      Nie wolno byc minimalistą. Trzeba iść za ciosem.
      Proponuję:
      Szczecin im. JP2!
      Albo Polska im. Maryji zawsze Dziewicy!
      R.
      • Gość: REKIN Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 10.10.10.* 21.11.01, 21:44
        Ja rozumiem, że chrześcijaństwo nie jest w modzie i bardzo lubicie przyczepiać
        się do religii katolickiej ale przypuszczam, że gdyby Jasne Błonie były imienia
        np. Hackena byłoby wszystko w porządku, ale skoro jest "jakiegoś tam" papieża z
        spod krakowskiego miasteczka to po co nadawać jego imieniem tak wielki plac a
        budować mu pomnik to już jest jeden wielki skandal ! Tak samo pomnik kardynała
        Wyszyńskiego to skandal ! Niedługo dojdzie właśnie do takich haseł w
        internecie, ale "niestety" większość naszego społeczeństwa jest wierząca i
        chyli czoła przed tak wielkimi postaciami.
        OPAMIĘTAJCIE SIĘ W PORĘ !
        Kościół jest przez was kojarzony błędnie z antysemityzmem i nie chęcią do
        Europy.
        • Gość: HSPS Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.Frankfurt-9.Contrib.Net 21.11.01, 23:52
          Gość portalu: REKIN napisał(a):

"...ale przypuszczam, że gdyby Jasne Błonie były imienia np. Hackena byłoby
          wszystko w porządku, ale skoro jest "jakiegoś tam" papieża z spod krakowskiego
          miasteczka "
          Uważam, że tego typu insynuacje (sugerowanie bądź dość luźna interpretacja
          naszych wypowiedzi) nie są akurat argumentem w dyskusji - gwoli wyjaśnienia -
          głównie chodziło o masło maślane (patrz: pierwszy post), a nie o religię. Gdyby
          dodano imienia SLD, Marii Konopnickiej, Hakena, Einsteina, Gąski Balbinki też bym
          protestował (niestety nie zdefiniowaliśmy pojęcia "zasłużony", jak porównać
          zapach z kolorami? Mickiewicz czy Piłsudski, a może Skłodowska albo jednak Lenin -
          w końcu to i jemu zawdzięczamy niepodległość - a w ogóle pomysł z nazwiskami jako
          nazwami ulic uważam za lekko poroniony i dobrze byłoby zbadać skąd się taka
          tradycja wzięła). To, że przy okazji wyszło na jaw nasze niezbyt wielkie
          zadowolenie ze zbyt "agresywnej katolicyzacji" to efekt uboczny. Ale to temat na
          osobny wątek - ja go nie otworzę.
        • Gość: Robert Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 10:40
          Tu nie chodzi o walkę z religią. Nazwa JB im. JP2 jest po prostu bez sensu.
          Masło maślane. I tak ludzie będą mówili tylko "Jasne Błonia".
          Innym zagadnieniem jest pewien sposób myslenia. Za PRL wszystko było
          imienia "świętych" komunistycznych. System się zmienił, ale mentalność nie.
          Widziałem w jakimś tygodniku zdjęcie skrzyżowania ulicy Jana Pawła 2 z ulicą
          Karola Wojtyły. Szacunek dla JP2 nie powinien zamieniać sie w lizusostwo.
          Naprawdę sądzisz że papieżowi zależy na bałwochwalczym uwielbieniu? Ja w to
          wątpię.
          Za PRL jakakolwiek krytyka była traktowana jako walka z "Polską Ludową" i
          socjalizmem. Obecnie wszystko jest walką z religią. Identyczne myślenie, a
          raczej jego brak.
          Bardzo często robią to ci sami ludzie. W mojej firmie człowiek który agitował
          za uczestnictwem w manifestacjach 1 majowych i innych PRLowskich imprezach,
          teraz organizuje pielgrzymki.

Ja nadal używam nazwy "Wielka" zamiast "Wyszyńskiego" nie dlatego, że mam coś
          przeciwko zmarłemu prymasowi, tylko z przyzwyczajenia i wygody.
          Ja jestem przeciwnikiem "patriotyczno - religijnego" zadęcia przy nazywaniu
          ulic.
          Nazwy świętych pasują do starych miast. Jest to bowiem związane z tradycją.
          I w drugą stronę.
          Na Dolnym Śląsku jest małe, stare miasteczko Wleń. Uroczy stary rynek z ładnym
          ratuszem nazywa się "Plac Bohaterów Nysy" Idiotycznie! Miasto nie leży nawet
          nad Nysą. W tym wypadku lepiej pasował by jakiś święty.

Podróżująć po kraju, jakże często widziałem brudne i zaniedbane ulice noszące
          dumne, patriotyczne nazwy. Zamiast zrobić porządek, nadaje się "słuszną" nazwę.
          Uzyskuje się dokładnie odwrotny efekt od zamierzonego.

Radni w wielu miastach nie potrafią zrobić coś sensownego, wię szukają tematów
          zastępczych. W Szczecnie największym problemem nie są nazwy ulic i placów. Jest
          nim prowincjonalność Szczecina, złe zarządzanie i brak perspektyw.
          R.

• enancjo Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II 22.11.01, 09:25
      .. ciekawe mieszkam przy JB a nie zauwazylem tej tabliczki ?
      .. gdzie ona jest ?

.. tak na marginesie JP2 to chodze czesto na spacery po JB zastanawiam
      sie czy Ci ludzie stawiajacy swieczki zyjacemu wiedza co robia !!!!

pozdrawiam,
      Enancjo
      PS : a poropos nazwy JB im JP2 to zapewne intencja jest by pewnego dnia
      nazwa wlasna JB zniknela .. wiec pewnie mamy okres przejsciowy !!!

• Gość: HSPS Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 141.202.246.* 22.11.01, 10:13
        > PS : a poropos nazwy JB im JP2 to zapewne intencja jest by pewnego dnia
        > nazwa wlasna JB zniknela .. wiec pewnie mamy okres przejsciowy !!!
        >

A propos okresu - obawiam się, że osoba, która to wymyśliła nie ma okresu,
        przekwita!
    • Gość: Bolek Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 10:25
      Mamy w kraju wielu biskupów, a w Szczecinie dużo ulic. Proponuję zacząć od
      Wojska Polskiego im. Naczelnego biskupa Stefana Glempa, w Wielką - przepraszam
      Wyszyńskiego - już zmienili (przynajmniej nieżyjącemu), a może pójść za ciosem
      i modą lat 1945 -1953 (Katowice - Stalinogród) i nazwać Szczecin Glempogród
      panowie radni z prawicy po raz kolejny udowodnią swoje „przywiązanie” do
      wartości chrześcijańskich a panowie z lewicy będą mieli kolejną możliwość
      odciąć się od posądzeń o postkomunizm.
      • Gość: Remislaw Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 10.144.25.* 22.11.01, 12:23
        zgadzam sie pod warunkiem zmiany nazwy "Manhattan" na "Rydzykoland"
        • Gość: HSPS Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 130.119.248.* 22.11.01, 12:53
          "Baszta Siedmiu Płaszczy" powinna się nazywać "Baszta Siedmiu Sutann".
      • Gość: Ewa Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 09:58
        Osiedle Słoneczne przemianujmy na osiedle Słonecznego Uśmiechu Jana Pawła II.
    • Gość: enancjo Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 13:47
      .. pomnik 3 orly ... na "pomnik im. 3 Batmanow",
      .. pazim center = sanktuarium im ks Jankowskiego ( moze byc tez Dom Bozy ...),

Enancjo
      • Gość: REKIN Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 10.10.10.* 22.11.01, 15:42
        I może nie jest to naśmiewanie się z religii ?
        Ja proponuję nazwę Debilogród z racji występowania wielu debili tutaj do
        których z pewnością się nie zaliczam bo nie popadam w skrajności.
        • Gość: REKIN Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 10.10.10.* 22.11.01, 15:50
          Nie podoba mi się ciągła "jechanka" na kościół i tym samym na katolików i
          dlatego zabrałem głos w tym wątku.
          • pakuz Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II 22.11.01, 15:53

> Nie podoba mi się ciągła "jechanka" na kościół i tym samym na katolików i
            > dlatego zabrałem głos w tym wątku.
            REKIN !!! nikt nie jedzie na kasciol,katolikow czy Papieza
            my tylko nie lubimy swietojebliwych kosciolkowcow - a to zupelnie co innego
            tyle maja wspolnego z kosciolem co Rydzyk z Papiezem
          • stettiner Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II 22.11.01, 15:57

> Nie podoba mi się ciągła "jechanka" na kościół i tym samym na katolików i
            > dlatego zabrałem głos w tym wątku.

No tak, a mnie się ie podobaja Jasne Błonia im. JPII, chociaż zupełnie nie
            przeszkadza mi w innym miejscu ul. Wszystkich Świętych ani Mariacka. Ale te Jasne
            Błonia złoszczą, bo Jasne Błonnia to Jasne błonia i koniec, nie potrzeba ich
            dodatkowo uświęcać. I nie podobają mi się akcej samozwańczych Prawdziwych Jedynie
            Słusznych Polakow Katolików (a takie mniej więcej towarzystwo gardłuje za
            Watażką). Rozumiem twoją irytację, Rekin, ale też myślę że to wylew wszelkiej
            żółci i żalu jaki mamy do tych osłów co chcą być świętsi od papieża.
    • enancjo Re: Jasne Blonia 22.11.01, 16:52
      .. Rekin, chodzi o troche humoru w tej paranoii ktora
      sie toczy za naszymi plecami, a na ktora okazuje sie
      nie mamy wplywu.

.. gdzies ktos cos wymyslil, najpierw postawil pomnik
      JP2 ktory dobrze ze jest w tym parku, choc moim zdaniem
      nie jest ustawiony zbyt dobrze (plecami do Urzedu Miejskiego),
      ale pewnie lepiej nie mozna bylo, nastepnie po kilku latach
      park po cichu przemianowal na JB im JP2 i niby tez OK, ale
      w ten sposob ktoregos dnia (np gdy JP2 oddejdzie od nas
      zywych ) zazada aby zmienic nazwe na park im JP2 i niby
      tez OK, bo mowimy o wielkim czlowieku,ale znow nikt nikogo
      o zdanie nie pyta tylko pcha tak by tylko jego wozek byl
      na wierzchu... to nas wlasnie oburza, irytuje, obraza, tak jak
      uwazam ze obraza jest zapaalnie swieczek pod pomnikiem zyjacego
      JP2 ktore jest czyms nagminnym.
      .. Ci co to robia maja w dupie czy Jasne Blonia jako nazwa nie
      jest np czyms waznym np dla naszych Rodzicow, a to z kolei
      nie ma nic wspolnego z katolicyzmem i wiara.

pozdrawiam,
      Enancjo
      • Gość: REKIN Re: Jasne Blonia IP: 10.10.10.* 22.11.01, 16:58
        A mi nie podoba się Rydzokland czy Baszta Siedmiu Sutann bo wcale nie jest to
        śmieszne a Rydzyka i papieża to właśnie nie ja wrzucam do jednego koszyka
        • enancjo Re: Jasne Blonia 22.11.01, 17:07

> A mi nie podoba się Rydzokland czy Baszta Siedmiu Sutann bo wcale nie jest to
          > śmieszne a Rydzyka i papieża to właśnie nie ja wrzucam do jednego koszyka

.. nie kloce sie takimi jak Ty , wiec niech bedzie Twoje gora,
          ale jezeli myslisz tak jak myslisz .. to trudno i tyle :))

Enancjo
        • Gość: Robert Re: Jasne Blonia IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.01, 17:29
          Ja już jestem zmęczony tym pontyfikatem. Nie tyle przez JP2, ale przez jego
          fanów. Zupełnie mi Go obrzydzili.
          R.
        • Gość: kasek Re: Jasne Blonia IP: 212.14.9.* 26.11.01, 12:31
          Nie było moim zamiarem wywoływanie wojny religijnej. Mimo moich najszczerszych
          chęci... Chciałem tylko zwrócić uwagę na nonsensy w nazewnictwie. Ale nie
          byłbym sobą gdybym nie spolemizował słów Rekina o "chrześcijaństwie, które nie
          jest w modzie". Przecież wg danych statystycznych 98% obywateli Polski to
          katolicy, to skąd te ataki na religię. Czyżby rządy mniejszości? A może te
          statystyki były robione w czasie mszy?
    • Gość: Zbych Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: 212.160.101.* 22.11.01, 18:28
      To już kiedyś było ,pamiętam jak dawniej Pierwszy Sekretarz KW PZPR w
      Szczecinie podnosił do godności żłobek albo przedszkole i pózniej cała nazwa
      brzmiała :" Hejnałek " im. V Zjazdu PZPR.Czasy się zmieniły ale niektórzy
      ludzie nie - zawsze chętnie by wlezli w d... bez mydła.Z całym szacunkiem dla
      Ojca Świętego - stawianie dawniej pomników ludziom za ich zycia było
      niestosowne.
      • Gość: Waldek Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 10:07
        Pomniki żyjącym ostatnio stwawiali w Korei Płn. ( Kim Ir Sen)
        W Polsce Stalinowi, ale to 50 lat temu.
        Jeśli wiecie gzie taki proceder ma miejsce to napiszcie.
        • croppy Re: Jasne Błonia im. Jana Pawła II 25.11.01, 18:59
          A w sumie po przeczttaniu wszystkich wypowiedzi ,zaluje ze byly rzad prawicowy
          nie uchwalil bardzo czasowej ustawy aby wszyskie nazwy - ulice,miejcowosci itd -
          obowiazkowo mialy dodatek im.JP2 i nie bylo by nieporozumien i roznej
          interpretacji nazewnictwa w RP.

P.s. Za mojego zycia pomniki wznoszono i rozbierano,czesto bylo to dzielem tych
          samych ludzi i abym nie byl zlym prorokiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka