Dodaj do ulubionych

Ile zaoszczędzimy na restrukturyzacji

IP: *.chello.pl 20.02.07, 23:26
Czy p. wiceprezydent wie o czym mówi?
Przez pół godziny tygodniowo uczniowie zdolni oraz z problemami (jak sądzę
będą razem na jednych zajęciach) z całej szkoły zapewne niesłychanie rozwiną
swoje umiejętności
W zamian za to można utrudnic życie kilkuset dzieci, które będą dojeżdżać
dalej do szkoły i zniszczyć szanse dla ok 300 niepełnosprawnych
Pomysł likwidacji szkół specjalnych, a zwłaszcza ośrodka dla słabo
słyszących , przy przedstawionych "korzyściach" jest jakimś urzędniczym
koszmarem
Oto w imię zaoszczędzonych paru groszy (jakies 5 zł rocznie, czy 45 gr
miesięcznie na mieszkańca miasta) niszczy się m.in. najstarszy (50-letni)
ośrodek tego typu w Polsce, w którym kształci się dzieci i młodzież nie tylko
z województwa Zachodniopomorskiego, ale również z Lubuskiego, Kujawsko-
Pomorskiego i Wielkopolski, gdyż bliżej nie ma ośrodka specjalnego właśnie
dla słabo słyszących! ( o ile wiem, najbliższe to Gdańsk, Wrocław, Warszawa)

Dobry Boże, przywróć Pani Masojć rozum i zmysł pedagoga dbającego o
wychowanków , a nie o księgowość i wynik finansowy..
Przecież to była kiedyś dobra kobieta....
Obserwuj wątek
    • Gość: cisza... Re: Ile zaoszczędzimy na restrukturyzacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 23:42
      a sie wierzyc nie chce...
    • Gość: zmęczony dane wyssane z palca IP: *.sysnet.pl 21.02.07, 01:11
      142 tysiące/rocznie na 1 zlikwidowaną szkołę?? Chyba się uśmieję - kto to w ogóle liczy, przecież taka kwota to pensja roczna 5 nauczycieli/szkołę...

... więcej będzie kosztować ponowne szklenie (bo jak tylko się z nich wyniosą to wszystkie szyby kamienie stłuką) i wyprowadzenie mebli z budynku...

Już się uśmiałem, jak jakiś idota podawał, że miasto dopłaca po 100 000 rocznie (Kurier) do każdego dziecka - wyszło mi, że miesięcznie 8330 zł miasto dopłaca do każdego dzieciaka.. przecież guwernantki wyszłyby taniej!

To są jakieś poronione wyliczenia robione przez niekompetentne lub chcące zamaskować fakty osoby tuż przed Radą Miasta.
    • Gość: zmęczony Marcin Górka IP: *.sysnet.pl 21.02.07, 01:14
      Może zamiast relacjonować te brednie Pan Górka zacząłby się zastanawiać co za głupoty opisuje w swojej gazecie. Mam nieodparte wrażenie, że zaczął Pan gonić Pana Rabendę w popylinie dziennikarskiej. Ma pan jednak marne szanse - Rabenda jest klasą sam dla siebie.
      Podobną klasą jest reforma Pani Masojć - kolejna histeria polonistki nt. majątku budowanego przez kilka pokoleń...
    • Gość: kopeć A co z tym bydłem - uczniami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 08:10
      czy ktoś zauważył, że dla Nowej Wspaniałej Wszechmądrej i Nieomylnej Władzy
      bydło - czyli uczniowie - tylko przeszkadzają???

dla tego pomiotu nie ma miejsca
      w tych wspaniałych słupkach i cyferkach,
      które żmudnie, kieliszek po kieliszku,
      sczytywano z sufitu
      i na zasadzie loteryjki (ruskiej ruletki?)
      wpisywano w kratki krzyżówki
      nazwanej potem "wyliczenie"

ONI mają cel
      i dla tego celu ONI zrobią wszystko

ONI dla tego celu udowodnią nawet, że uczniowie przeszkadzają i są w szkołach
      zbędni - niech przeprowadzą wśród uczniów referendum np. pt:
      CZY CHCESZ LIKWIDACJI SZKÓŁ, A ZWŁĄSZCZA TWOJEJ BUDY ???

sądzę, ŻE JAKIEŚ 90-95% ODPOWIE IM : TAK!!!!!!!!!!
      • fe77 Re: A co z tym bydłem - uczniami? 21.02.07, 11:56
        jeżeli w tą pseudo restrukturyzację uwierzą radni to możecie wszyscy pomarzyć
        o madrym rozwiazaniu.
        No i panie Krzystek; wstyd otaczać się ludzmi, którzy niestety całą swoja
        wiedzę na temat szczecińskiej reformy oswiaty mają z idiotycznych analiz za
        gruba kasę zresztą.
        Proponuje trochę samokrytyki i wiarę, że nie wszystko jeszcze udało się zepsuć.
        To sa jakieś smiechu warte oszczedności dla budżetu oswiaty szczecinskiej,
        koszty tej reformy bedą wieksze niż chwilowy zysk, ale co tam, faktycznie
        trzeba szybko przegłosować, póki nieświadomi albo trzęsący się ze strachu przed
        układem partyjnym radni bardziej boja sie o własne stołki niż o tych, co ich na
        nie wsadzili. Za dobór współpracowników dwója. Za sposób w jaki próbuje sie to
        przepchnąć też. Na wariata, byle zamknąć gęby oponentom, przepchnąć i zapomnieć.
        • Gość: Gooha rodzice zamykanych szkół nie zapomną IP: 83.168.109.* 21.02.07, 16:24
          Ja tylko przypominam że nawet Pani Masojć nie jest wieczna (chociaż głupota
          niektórych chyba jest) i ze do następnych wyborów nie zapomną ani rodzice ani
          nauczyciela.

A także rodzice szkół sąsiednich którzy dzięki wspaniałym pomysłom naszej władzy
          bedą posyłać swoje dzieci do przepełnionych do granic absurdu klas. Bo przecież
          gdzieś te dzieci uczyć się muszą....
          • fe77 Re: rodzice zamykanych szkół nie zapomną 21.02.07, 16:39
            Tak do przemyslenia dla radnych, nie dajcie sie wpuścić w kanał głosując za tą
            pseudorestrukturyzacją, co z tego, że poprą was inni, zawsze to zapamiętane
            zostanie Wam PO prostu inicjatorom...
            To tak dla przypomnienia, że jeszcze następni PO Was przyjdą .
            • fe77 Re: rodzice zamykanych szkół nie zapomną 21.02.07, 17:14
              A co sie tyczy ekskluzywnej, super szkoły podstawowej nr 21 na Głebokiem to
              nie róbcie sobie z niej miejsca dla waszych lepszych dzieci, bo tak własnie to
              odbieram!
              Dzieci radnych i dzieci znajomych królika bez problemu znajda tam swoje
              najlepsze z możliwych miejsce do nauki, mogę się założyć, że za dwa lata tak
              będzie i nazwiska Wasze znajdą się w dziennikach tej szkoły, już społecznej .
              Fe!!!!
    • Gość: as Re: pytanie z logiki do protestujących rodziców IP: 85.219.206.* 22.02.07, 07:56
      W Szczecinie jest coraz mniej dzieci , coraz wiecej młodych ludzi wyprowadza
      się na obrzeża miasta( wiejska szkoła na Warszewie przepełniona 2- krotnie
      ponad limit z tendencją rosnącą) od niepamiętnych czasów nie było likwidacji
      żadnej szkoły takie są fakty.Czy to nie było marnotrastwo, czy w centrum nie
      powinno budować się więcej gabinetów lekarskich i instytucji sprzyjających
      starszym ludziom bo to one są bArdziej potrzebne w tych rejonach niż taka
      liczba szkół co teraz.
      • fe77 Re: pytanie z logiki do protestujących rodziców 22.02.07, 08:07
        Odpowiadam:) :
        SP 21 zawsze komplet uczniów, obrzeża miasta, dobra wyniki nauczania, szkoła
        przyjazna dziecku ,dużo dzieci niepelnosprawnych.
        wiadomo od zawsze, że im więej uczniów w klasie tym gorszy poziom nauczania-
        tzn te dodatkowe pół godziny (!) wyrównaja to w jakimś stopniu a zatem nie
        powinny traktowane być jako podnoszące poziom kształcenia tylko wyrównawcze!
        W sp 21 nie ma problemu przemocy wśród uczniów, żadnego zagrożenia ze strony
        dilerow i innych patologii, bo lokalizacja skutecznie temu przeciedziała.
        To tyle, konkretnie tylko o jednej szkole, ale znam, więc mogę się wypowiedzieć.
        Pozdrowienia dla wszystkich , którym pani Masojć udowadnia własnie, że co się
        odwlecze to nie uciecze a Polak mądry po szkodzie.
        • Gość: Sylwia Do asa IP: *.chello.pl 22.02.07, 08:17
          w sródmieściu szkoły zapełnione sa tzw dziecmi trudnymi: patologie,
          wielodzietność ,recydywa, niski stopien wyksztalcenia, bieda, rozbite rodziny.
          Czy zwiekszając liczbę uczniow w takich klasach da dobry efekt - gdzie juz
          teraz przy liczbie uczniow 24 z ktorych polowa ma wiedze ponizej przecietnej
          praca jest cholernie trudna. szkoły w sródmieściu m,aja swoja specyfike i
          liczebność dzici w klaschnie powinna przekraczać 20 osób.
          • Gość: as Re: Do asa IP: 85.219.206.* 22.02.07, 09:30
            Umówmy sie że nauczyciele maja mały wpływ na walkę z patologią czy w klasie
            bedzie 20 czy 30 osób tak samo bedzie im trudno bo wina jest w ich rodzicach a
            jak widomo wpływ nauczyciela na zdemoralizowanego rodzica jest żaden bo to dom
            wychowuje a nie szkoła .Prawda jest taka że jak rodzice nie wezmą sie za swoje
            dzieci to żadna szkoła nie pomoże czy moloch czy mała.Bieda rzecz wzgledna czy
            są uczniowie bez komórek, nie widziałem.Nawet jak piszesz że są dziećmi
            trudnymi to jest dobra okazja do rozbicia tego poprzez przenoszenie i rozbicie
            lokalnych powiazań.Ale wracając do demografi na obrzezach dzieci przybywa ,
            ogólna liczba dzieci spada i pytanie skąd zanikaja dzieci, które to rejony.
            • Gość: Sylwia Re: Do asa IP: *.chello.pl 22.02.07, 16:22
              tak nauczyciel nie ma wiekszego wplywu na wychowanie dzieci z rodzin
              patoligicznych, ale czy zdajesz sobie sprawe jak truda jest praca w zespole 30
              osób gdzie ponad połowa to takie dzieci. Nie ma mowy o rozproszeniu tylko o
              skumulowaniu tych dzieci w dwóch szkolach - Gim 26 i Gim 22.
        • Gość: as Re: pytanie z logiki do protestujących rodziców IP: 85.219.206.* 22.02.07, 09:41
          w przypadku głębokiego to sie dziwię może powinna być wygaszana , bo demografia
          mi mówi że nie przybywa nowych mieszkańców bo teren na głębokim do zabudowy
          jest skończony i z czasem może zabraknąc dzieci , bo ci co mieszkają z czasem
          skończą edukację i co potem.
          • fe77 Re: pytanie z logiki do protestujących rodziców 22.02.07, 10:01
            Widzisz Asie , ta szkoła nigdy nie była zapełniona uczniami tylko z Głębokiego.
            Ościenne Pilchowo, Dobra, Wołczkowo, w tej chwili Pogodno, naprawdę cięzko jest
            przyjąć argument o niżu bo tam nigdy, powtarzam, nigdy nie było problemu z
            naborem, zresztą po to to całe oszustwo, prywatna tez nie będzie miała kłopotu
            z naborem!!!
            Wszyscy to wiedzą.
            Tak sobie tylko napiszę, że nie robi się we własne gniazdo...Oj ta co to robi
            wie, że o nią mi chodzi.( nie p. Masojć)i jeżeli czyta te wypociny to powinna
            sie wstydzić, mam nadzieję, że trafi na ten tekst... Władza upija ale kac
            pozostanie.Ja na pewno wtedy kefirku nie podam:( Troche odwagi cywilnej proszę
            pani.
            • Gość: as Re: pytanie z logiki do protestujących rodziców IP: 85.219.206.* 22.02.07, 11:57
              i tu pewnie jest problem że miasto Szczecin płaci za ucznia nie szczecińskiego
              ale jeżeli gminy osćienne chciały by sie dołożyć to myslę że szkoła by sie
              utrzymała. A przypominam ze podatki lokalne jak i PIT-y przypisane są do
              miejsca zamieszkania.Dlaczego mieszkancy Szczecina maja ponosić koszty zwiazane
              z edukacja dzieci ościennych gmin skoro ich rodzice dostarczają wpływy właśnie
              tym gminom a nie Szczecinowi.
              • fe77 Re: pytanie z logiki do protestujących rodziców 22.02.07, 12:03
                To może być argument.
                Jedyny, ale myślę że w większości dzieci te "należą" do miasta.
                No i pomysł też ewentualnie po przeliczeniu procentowym jaki udział w
                dofinansowaniu placówki powinny mieć te gminy:)
                łatwo policzyć, punkt dla Ciebie:) Dzieki za podpowiedź.
                • Gość: re Re: pytanie z logiki do protestujących rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 16:35
                  "dotacje idą za dzieckiem" tzn. że gmina z której pochodzi dziecko oddaje
                  dotacje gminie w której dziecko chodzi do szkoły.
    • Gość: Belfer Re: Ile zaoszczędzimy na restrukturyzacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 09:51
      No to zrestrukturyzujmy tramwaje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka