Gość: syf IP: 62.69.212.* 11.04.07, 21:36 ZBiLK to bardzo kiepska firma! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pieszy Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 proc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 22:47 socjalistyczna gospodarka dba o człowieka, a ludziom żyje się lepiej. i to jest tak jak być powinno. 6 zeta za metr i co za to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 23:02 to jest skandal! przecież te pieniądze nie wpływają do kasy miasta tylko do kasy ZBILK. A tak naprawdę to ludzie którzy płacą czynsze,utrzymują mieszkania tych co nie płacą. A z kasy miasta do ZBILK nie wpływa ani złotówka,więc jest to jedno wielkie kłamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
jacksson007 A ja uważam, że bardzo dobrze... ja musiałem swoje 12.04.07, 00:01 ... mieszkanie kupić za ciężką kasę i czynsz mam o wiele większy. A ludzie nie dość, że nie musieli wyłożyć zeta na zakup, mieszkają za pół darmo, to jeszcze mają gęby pełne pretensji, bo im standard nie odpowiada. No to niech sobie wynajmą chaty na wolnym rynku. Pozdrawiam wszystkich "lewusów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamk Re: A ja uważam, że bardzo dobrze... ja musiałem IP: *.pl 12.04.07, 09:07 JA powinieneś zawsze, powtarzam zawsze, pisać dużymi literami. Nawet w środku zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamila Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 proc IP: *.abhsia.telus.net 12.04.07, 01:47 Coraz gorzej zyje sie w Polsce przecietnemu czlowiekowi. Czynsze byly i tak bardzo wysokie,a jeszcze podwyzka... Wy,panowie na gorze,zarabiajacy krocie,miejcie litosc nad reszta Polakow,dostosujcie ceny do ich zarobkow i nie windujcie jej. Oczywiscie ci,ktorzy maja duzo pieniedzy, podwyzki nie odczuja,ale co maja robic ci,ktorzy ledwie wiaza koniec z koncem. Taka rzesza Polakow opuscila kraj i bedzie ich coraz wiecej. W koncu nie bedziecie mogli kim rzadzic,bo pozostaniecie sami z waszymi wysokimi zarobkami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.chello.pl 12.04.07, 06:18 A co mnie to obchodzi, ze inni nie płacą czynszu. Nie zgadzam się na to, żeby te niedobory były pokrywane z mojej kieszeni. Niech ci wszyscy "mądrzy" pomyślą co zrobić z tymi mieszkającymi za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala szkoły rozpieprzone, czynsze podwyższone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 07:26 CZAS WYJEŻDZAĆ SZCZECIN UMIERA Gość portalu: syf napisał(a): > ZBiLK to bardzo kiepska firma! a Radni są CUDOWNI i prezydent WSPANIAŁY przeciez to ONI o tym decydują, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 proc IP: 212.14.15.* 12.04.07, 08:17 ZBiLK to bardzo slabo działajaca firma O jakich remontach z naszych czynszów mowa? Niczego nie mozna sie doprosić a jak samemu coś wykonasz to należy tyle papierków dostarczyć,że odechciewa sie remontów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:19 Kafelek jeden Kafelek jeden na schodach domu wymienić musiałem Potrzebna do tego teka ustaleń lub dwie – nie wiedziałem Miesiące na zgodę koniecznie mus czekać Z prośbami różnymi w tym czasie nie zwlekać I w końcu jest zgoda - wszystko ustalono Przychodzę z kafelkiem - a dom wyburzono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ART Beniowski Jestem wku... na taka decyzje 16% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:28 Uwazam że wzrost czynszów do bardzo zły ruch , ponieważ niedobory wynikajace z mieszkań które nie płaca czynszu pokrywa się wzrostem czynszu dla ogółu w ten sposób karze się uczciwych ludzi, nie mozna tego inaczej nazwać.Co mnie to obchodzi że Józek z boku zamiast cięzko pracować chleje wóde i i idzie po zasiłe i ja mam płacić za niego.Poważnie musze się zastanowic nad płacenie czynszu w terminie oto fefekt decyzji nowych urzedasów.Decyzja rodem z komunizmu .Krzystek roaczarowujesz nas w szybkim tempie,szybko zeszło z Ciebie powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Protestujcie nogami 12.04.07, 09:30 Gość portalu: ART Beniowski napisał(a): > Uwazam że wzrost czynszów do bardzo zły ruch , ponieważ niedobory wynikajace z > mieszkań które nie płaca czynszu pokrywa się wzrostem czynszu dla ogółu w ten > sposób karze się uczciwych ludzi, nie mozna tego inaczej nazwać.Co mnie to > obchodzi że Józek z boku zamiast cięzko pracować chleje wóde i i idzie po > zasiłe i ja mam płacić za niego.Poważnie musze się zastanowic nad płacenie > czynszu w terminie oto fefekt decyzji nowych urzedasów.Decyzja rodem z > komunizmu .Krzystek roaczarowujesz nas w szybkim tempie,szybko zeszło z Ciebie > powietrze. Zaprotestuj nogami. Wyprowadz sie gdzie indziej, do tanszego mieszkania. Niech zostana sami nieplacacy, a wy im sie smiejcie w twarza, korzystajac z tanszej i lepszej oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ART Beniowski Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 09:42 Masz racje ale to kwestia zasad które powinny być sprawiedliwe i korzystne dla ogółu , a przynajmniej dla klasy która płaci uczciwie podatki i szanuje miejsce w którym mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 12.04.07, 14:04 Gość portalu: ART Beniowski napisał(a): > Masz racje ale to kwestia zasad które powinny być sprawiedliwe i korzystne dla > ogółu , a przynajmniej dla klasy która płaci uczciwie podatki i szanuje miejsce > > w którym mieszka Jakie zasady? na calym swiecie w takich sytuacjach porzadni sie wyprowadzaja a pozostaja slaumsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: Protestujcie nogami IP: *.bazapartner.pl 12.04.07, 15:17 "Jakie zasady? na calym swiecie w takich sytuacjach porzadni sie wyprowadzaja a pozostaja slaumsy" to gdzie maja sie wyprowadzic Ci porzadni? i za co?. i czy całe centrum Szczecina mamy zamienic w slumsy? -- Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 12.04.07, 23:54 Gość portalu: stef napisał(a): > "Jakie zasady? > na calym swiecie w takich sytuacjach porzadni sie wyprowadzaja a pozostaja slau > msy" > to gdzie maja sie wyprowadzic Ci porzadni? i za co?. i czy całe centrum Szczeci > na mamy zamienic w slumsy? Szczerze mowiac to ironia. stawki za mieszkania komunalne i tak sa skalkulowane niziutko, i praktycznie kazdy ich mieszkaniec korzysta z nierealnych stawek. Z tekstu wynika jednoznacznie, ze praktycznie przy istniejacych oplatach nie ma szans na remonty tych mieszkan. Jak widac odpowiadajacy nie zdaje sobie sprawy z rzeczywistych kosztow wynajmu mieszkania o podobnych parametrach jak posiada. Rozumiem problemy emerytow, ktorzy nie moga oplacic posiadanych (?) mieszkan, ale co w takiej sytuacji z emerytem, ktory jest wlascicielem mieszkania na ktore go nie stac? - Zmienia na mniejsze. Uwazam, ze miasto nie powinno traktowac wszystkich mieszkan komunalnych jednakowo, a podzielic je na rozne grupy cenowe, zaleznie od standardu i lokalizacji. Nic o tym nie pisza i z tego wnioskuje, ze osoba mieszakjaca w ruderze na Stolczynie placi tyle samo co mieszkajacy w centrum w odremontowanej kamienicy. Po wprowadzeniu takiego podzailu powinno sie przenosic osoby nieplacace do mniejszych mieszkan o nizszych kosztach, z uwzglednieniem indywidualnej sytuacji (tj ubogi emeryt pozostaje w swojej dzielnicy, jedynie przenoszac sie do mniejszego lokum, a alkoholik jest wywalany na Stolczyn). Jak ktos tu wspominal, po wykupieniu mieszkania jakos czynsze nie spadaja a rosna - urealniaja sie. > -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 01:44 po pierwsze, po wykupieniu czynsz znika i wchodzi rzeczywisty koszt utrzymania nieruchomości - zawsze nizszy i zawsze realny i pozwalajacy na remonty. po drugie, i z artykułu wynika, że są rożne stawki najmu - własnie tak jak to proponujesz np. z 6 zł za metr to w normalnej kamienicy może to wyglądać tak: 0,50-0,60 zł to koszt zarządu, 0,10-0,20 zł to koszt remontów bieżących, 0,40-0,50 koszt eksploatacji bieżącej części wspólnych, RAZEM: 1,00-1,30 zł za metr, do tego fundusz remontowy. w przyjętej stawce, 6 zł, daje to 4,70-5 zł za metr. w typawej kamienicy mamy ok. 1000 m2 (często więcej, sporadycznie mniej), a więc nasz fundusz wyniesie 4700-5000 zł miesięcznie, czyli 56400-60000 zł rocznie. to są naprawdę duże pieniądze. i jeszcze jedno, znane mi wspólnoty mają w sumie zaliczkę z funduszem ok. 2,10-2,50, z tego generują pieniądze na remonty, jest czysciej, swieci się światło etc. i jeszcze coś na koniec, gminne mieszkania we wspólnotach przynoszą nawet 3,50 zł dochodu od metra - co się z nim dzieje, do tej pory wyremontowali jeden budynek w całości, chyba, ze coś ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 13.04.07, 08:22 Gość portalu: pieszy napisał(a): > po pierwsze, po wykupieniu czynsz znika i wchodzi rzeczywisty koszt utrzymania > nieruchomości - zawsze nizszy i zawsze realny i pozwalajacy na remonty. > po drugie, i z artykułu wynika, że są rożne stawki najmu - własnie tak jak to > proponujesz Nic nie pisza o lokalizacji. uwazasz, ze mieszaknie na np Stolczynie jest tyle samo warte co mieszkanie na dajmy na to Jagiellonskiej? > np. z 6 zł za metr to w normalnej kamienicy może to wyglądać tak: 0,50-0,60 zł > > to koszt zarządu, 0,10-0,20 zł to koszt remontów bieżących, 0,40-0,50 koszt > eksploatacji bieżącej części wspólnych, RAZEM: 1,00-1,30 zł za metr, do tego > fundusz remontowy. w przyjętej stawce, 6 zł, daje to 4,70-5 zł za metr. w > typawej kamienicy mamy ok. 1000 m2 (często więcej, sporadycznie mniej), a więc > nasz fundusz wyniesie 4700-5000 zł miesięcznie, czyli 56400-60000 zł rocznie. > to są naprawdę duże pieniądze. i jeszcze jedno, znane mi wspólnoty mają w sumie > > zaliczkę z funduszem ok. 2,10-2,50, z tego generują pieniądze na remonty, jest > czysciej, swieci się światło etc. i jeszcze coś na koniec, gminne mieszkania we > > wspólnotach przynoszą nawet 3,50 zł dochodu od metra - co się z nim dzieje, do > tej pory wyremontowali jeden budynek w całości, chyba, ze coś ostatnio. Z tym, ze zakladasz, ze wszyscy placa (pomijam koszty zzerajacej duza czesc gotowki biurokracji). Realne wplywy wygladaja inaczej we wspolnocie a inaczej w mieszkaniach komunalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:33 rozumiem, że dzielisz ekonomię na ekonomię kapitalistyczną i socjalistyczną, ale co mnie obchodzą koszty urzędniczej biurokracji, istota jest w kosztach i co za to? - w zdrowym systemie, który opisałem, z tych samych pieniędzy jest remont i całe utrzymanie w chorym, jak piszesz trzeba utrzymywać biurokrację, ale dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 13.04.07, 10:47 Gość portalu: pieszy napisał(a): > rozumiem, że dzielisz ekonomię na ekonomię kapitalistyczną i socjalistyczną, > ale co mnie obchodzą koszty urzędniczej biurokracji, istota jest w kosztach i > co za to? - w zdrowym systemie, który opisałem, z tych samych pieniędzy jest > remont i całe utrzymanie w chorym, jak piszesz trzeba utrzymywać biurokrację, > ale dlaczego? Czort z biurokracja - ja pisze o eksmisjach do gorszych lokali. Rozrosnieta biurokracje wszedzie jest do wyciecia - w spoldzielniach jest podobnie. Do tego nalezaloby podzielic budynki na odpowiedniki wspolnot - zeby dana grupa finansowalo koszty i remonty wlasne a nie ruder w innej dzielnicy, gdzie 70% nie placi czynszu. Wrzucanie wszystkich czynszow do wspolnego worka "szczecin" jest .... Wlasciwie kompletnie nie ustosunkowales sie do mojej wypowiedzi z posta powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 11:19 ale do czego się ustosunkowywać, piszę o tym, że wzrost czynszów jest utrzymywaniem sztucznych posad, bez przełożenia na jakiekolwiek dobro. nie jestem za eksmisjami na bruk ani do "chlewu", nie traktuje wszystkich zaleglowiczów identycznie. socjal to nie więzienie, potrzebują ich samotne matki z dziećmi .... . rzecz w tym, żesocjalne mieszkanie ma być o ludzkim standardzie i tanie Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 13.04.07, 11:36 Gość portalu: pieszy napisał(a): > ale do czego się ustosunkowywać, piszę o tym, że wzrost czynszów jest > utrzymywaniem sztucznych posad, bez przełożenia na jakiekolwiek dobro. Wszedzie gdzie jest rozdawnictwo, obrasta ono sztucznymi posadami, dokumentami itp. Przy bardziej ekonomicznej organizacji tego interesu skonczyloby sie przelewanie pustego w prozne, przy czym ci ludzie, co tanm siedza byc moze maja pelno roboty - tyle, ze bezsensownej - i tego sie nie przeskoczy nie zmieniajac realiow funkcjonowania calego tego systemu. nie > jestem za eksmisjami na bruk ani do "chlewu", I tu sie ustosunkowujesz. > nie traktuje wszystkich > zaleglowiczów identycznie. socjal to nie więzienie, potrzebują ich samotne > matki z dziećmi .... no i kto pisze o ekonomii komunistycznej? A potzrebujacym (w uzasadnionych wypadkach) platnosci za czynsz powinny pokrywac wydzialy i organizacjae zajmujace sie potrzebujacymi. A nie robic sztuczne zanizanie dla wszystkich, bo byc moze pomiedzy nimi bedzie potrzebujacy. > . rzecz w tym, żesocjalne mieszkanie ma być o ludzkim > standardzie i tanie A kto za to zaplaci? I kto mi i tysiacom innych wlascicieli mieszakn i domow doplaci do naszych lokali, zeby tez byly ladne o ludzkim standardzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 20:30 no widzisz, ty usprawiedliwiasz biurwokrację, a ja nie. tanie to tyle samo co nie droższe o biurwokrację, która wyciera sobie twarz remontami, na które brak grosza bo go przejada. złe zarządzanie to trwonienie pieniędzy w tym wypadku. socjały są wszędzie, a jedno z zadań gminy to zapewnienie mieszkan swoim mieszkancom. i tyle. podwyzki to nie gonienie kosztów utrzymania budynków tylko efekt złego zarządzania (zapraszam do wcześniejszego wyliczenia) a tak na marginesie to skoro jesteś przeciwko socjałom, to jeseś też przeciwko tzw. bezpłatnemu szkolnictwu, czy np. tzw. najniższemy wynagrodzeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 13.04.07, 23:11 Gość portalu: pieszy napisał(a): > no widzisz, ty usprawiedliwiasz biurwokrację, a ja nie. Staram ci sie raczej wyjasnic mechanizmy jej dzialania > tanie to tyle samo co nie droższe o biurwokrację, która wyciera sobie twarz > remontami, na które brak grosza bo go przejada. złe zarządzanie to trwonienie > pieniędzy w tym wypadku. Czlowieku. 70 000 ludzi w 24 000 mieszkan. POLOWA nie placi. Ci co placa, finansuja tych co nie placa, a ich mieszkania sie degraduja. Sytuacja przypomina mi zus - z naszych skladek wyplacane sa emerytury dal innych, a gdy przyjdzie czas na nasze..... > socjały są wszędzie, a jedno z zadań gminy to > zapewnienie mieszkan swoim mieszkancom. i tyle. Mozesz mi to pokazac w Konstytucji? >podwyzki to nie gonienie > kosztów utrzymania budynków tylko efekt złego zarządzania (zapraszam do > wcześniejszego wyliczenia) A ja do mojego wyliczenia. Jesli nie oddzieli sie szybko "ziarna od plew", skonczy sie to na dekapitalizacji wszystkich budynkow polaczonej z wyciaganiem pieniedzy z budzetu na remonty tego, co widac - scisle centrum. > a tak na marginesie to skoro jesteś przeciwko socjałom, to jeseś też przeciwko > tzw. bezpłatnemu szkolnictwu, Przeciwko "tzw" jak najbardziej. >czy np. tzw. najniższemy wynagrodzeniu? Oczywiscie. I tak jest fikcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 23:15 chłopie, proszę cię pozbadzsię tego pouczającego tonu, tym bardziej, że często blądzisz. nie konstytucja a ustawa o samorządzie. moje wyliczenia to fakt,który jest obecny i znany każdemu członkowi chocby jednej wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 13.04.07, 23:18 Gość portalu: pieszy napisał(a): > chłopie, proszę cię pozbadzsię tego pouczającego tonu, tym bardziej, że często > blądzisz. nie konstytucja a ustawa o samorządzie. Dla mnie wazniejsza jest Konstytucja - tam may to co jest gwarantowane kazdemu Polakowi. > moje wyliczenia to fakt,który > > jest obecny i znany każdemu członkowi chocby jednej wspólnoty. Pokaz mi chocuiaz jedna wspolnote, ktotej polowa czlonkow nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 23:26 nie to jest istotne co dla ciebie jest wazne tylko jakie jest prawo. co do wspólnot to widze, że znowu nie w temacie; z członka wspólnoty można wyegzekwować wszystko lącznie ze sprzedażą jego mieszkania, a to czy najemcy płacą to juz inny temat, o którym tutaj deliberujemy. tu mówimy o podwyzkach czynszów w komunalnych mieszkaniach, za które zbilk do wspólnoty wpłaca w okolicy 2- 2,5 zł a resztę przejada (mówiąc o potrzebnych remontach - dlatego te podwyzki, 16% ni jak się mają do remontów i jakiejś kwoty odtworzeniowej metr kwadratowego mieszkania - w tbsie to znowu inna sprawa, ale to zostawię na inną okazję Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 13.04.07, 23:40 Gość portalu: pieszy napisał(a): > nie to jest istotne co dla ciebie jest wazne tylko jakie jest prawo. Jakie? zacytuj dokladnie CO gmina jest zobowiazana zapewnic mieszkancowi jesli chodzi o mieszkanie. > co do wspólnot to widze, że znowu nie w temacie; z członka wspólnoty można > wyegzekwować wszystko lącznie ze sprzedażą jego mieszkania, No popatrz. A jak mowie o wysiedleniach nieplacacych do gorszych mieszakna to protestujesz >a to czy najemcy > płacą to juz inny temat, Wg mnie podstawowy - 50% NIE PLACI!!!!! > o którym tutaj deliberujemy. tu mówimy o podwyzkach > czynszów w komunalnych mieszkaniach, za które zbilk do wspólnoty wpłaca w > okolicy 2- 2,5 zł a resztę przejada (mówiąc o potrzebnych remontach - dlatego > te podwyzki, 16% ni jak się mają do remontów i jakiejś kwoty odtworzeniowej Jestem prostym czlowiekiem. Wyjasnij mi to na przykladzie. Dajmy na to na Jagiellonskiej 57 stoi kamienica. 1000 m powierzchnii. Same mieszkania komunalne. Co miesiac odklada sie kwota niech bedzie 2000 zl na remonty tej konkretnej kamienicy? Reszte zabieraja biurwy na swoje apanaze - to narazie pomijamy. > metr kwadratowego mieszkania - w tbsie to znowu inna sprawa, ale to zostawię > na inną okazję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 23:53 trochę trudu, poszukaj i poczytaj, ja cię nie mogę wyręczyć. właściciel i najemca mają zupełnie inne prawa i inaczej można ich traktować, ale tu znowu prawo. poza tym ja nie jestem przeciwko dostosowywaniu mieszkania do możliwości finansowych najemców, ale mowię o normalnym standardzie (to jak z pracodawcą i pracownikiem - ten pierwszy może pracować ile chce i w jakich chce warunkach, tego drugiego chroni prawo co do czasu i warunków pracy) co do podanego adresu, nie wiem jaki jest jej status prawny, ale jeżeli w 100% jest wlasnością gminy to w tej kamienicy ani jedna złotówka nie jest odkładana na remonty. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 14.04.07, 00:11 Gość portalu: pieszy napisał(a): > trochę trudu, poszukaj i poczytaj, ja cię nie mogę wyręczyć. Nie ma sprawy. Gdzie tu pisze, ze kazdy ma dostac tanie i ladne mieszkanie? Art. 7. 1. Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. W szczególności zadania własne obejmują sprawy: 1) ładu przestrzennego, gospodarki nieruchomościami, ochrony środowiska i przyrody oraz gospodarki wodnej, 2) gminnych dróg, ulic, mostów, placów oraz organizacji ruchu drogowego, 3) wodociągów i zaopatrzenia w wodę, kanalizacji, usuwania i oczyszczania ścieków komunalnych, utrzymania czystości i porządku oraz urządzeń sanitarnych, wysypisk i unieszkodliwiania odpadów komunalnych, zaopatrzenia w energię elektryczną i cieplną oraz gaz, 4) lokalnego transportu zbiorowego, 5) ochrony zdrowia, 6) pomocy społecznej, w tym ośrodków i zakładów opiekuńczych, 7) gminnego budownictwa mieszkaniowego, > właściciel i najemca mają zupełnie inne prawa i inaczej można ich traktować, > ale tu znowu prawo. poza tym ja nie jestem przeciwko dostosowywaniu mieszkania > do możliwości finansowych najemców, ale mowię o normalnym standardzie (to jak z > > pracodawcą i pracownikiem - ten pierwszy może pracować ile chce i w jakich chce > > warunkach, tego drugiego chroni prawo co do czasu i warunków pracy) > > co do podanego adresu, nie wiem jaki jest jej status prawny, ale jeżeli w 100% > jest wlasnością gminy to w tej kamienicy ani jedna złotówka nie jest odkładana > na remonty. i tyle. I o to stwierdzenie mi chodzilo. Odnosnie samej podwyzki. Od 2001 naroslo troche inflacji (6 lat) wzrosl vat o 15% na materialy budowlane - czyli podwyzka jest praktycznie powrotem do realnej wartosci cen sprzed 6 lat (pomijam zasadnosc kalkulacji cen wyjsciowych). Natomiast, zeby ten b...l sie nie rozlecial, konieczne jest jak najszybsze podzielenie na jednostki samofinansujace (odpowiednik wspolnot) i wysiedlanie mieszkancow nieplacacych (polaczone z pomoca socjalna z innych zrodel dla tych, ktorym faktycznie sie to nalezy) oraz realne skalkulowanie kosztow utrzymania i funduszy remontowych poszczegolnych jednostek. Wtdy bedzie mozna odchudzic sam zbilk, dostosowujac do zadan jakie mu zostana w nowej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 00:18 no i znalazłeś i wszystko jasne tylko poczytać uważnie. co ma vat do wzrostu czynszu, co ma inflacja i co ma to, że ileś tam lat był stały? raczej nic, co chyba wykazałem tymi kilkoma cyferkami - podwyżka potrzebna jest urzędniczemu ciału zarządzającemu mieniem gminnym, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 14.04.07, 00:28 Gość portalu: pieszy napisał(a): > no i znalazłeś i wszystko jasne tylko poczytać uważnie. No i nie wynika z tego doslownie NIC - zadnego poarcia dla twoich rez - gmina moze podwyzszac czynsze co miesiac o 10% i bedzie to w zgodzie z cytowana ustawa > > co ma vat do wzrostu czynszu, co ma inflacja i co ma to, że ileś tam lat był > stały? raczej nic, co chyba wykazałem tymi kilkoma cyferkami Nic nie wykazales. Nie odpowiedziales na pytanie o kondycje wspolnoty w ktorej 50% czlonkow nie placi - jedynie posrednio wycofales sie z braku zgody na przesiedlenia nieplacacych. >- podwyżka > potrzebna jest urzędniczemu ciału zarządzającemu mieniem gminnym, i tyle. No jest potrzebna - jesli na 24 tysiace mieszkan trzeba w 240 (1%) zrobic drobne remonty czy naprawy biezace (typu okno sie calkiem rozlecialo)i poplacic oplaty nielicznikowe we wszystkich posesjach (w tym rowniez za tych - 50% - co nie placa czynszu)to musza podniesc. Same smieci kilkakrotnie podrozaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 00:43 no trudno rozmawiac z kimś kto uparcie trwa przy swoim i nic tylko chce udowodnic swoje. trudno. oczywiście, że gmina może wprowadzać podwyżki i o 100% dziennie, ale nie o tym jest mowa, idzie o to co jest jej powodem (śmieci to odrebna pozycja - poza czynszem - podobnie jak woda, co, więc nie w tym sedno podyżki.) pomyślmy i pójdzmy inną drogą. cofnijmy się lat kilka do ostatniej podwyżki i proszę powiedz mi co gmina wyremontowała za tamte podniesione pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 14.04.07, 00:52 Gość portalu: pieszy napisał(a): > no trudno rozmawiac z kimś kto uparcie trwa przy swoim i nic tylko chce > udowodnic swoje. trudno. Oj trudno, trudno. Ale pocierpie i sprobuje cie przekonac, ze nie masz racj twierdzac, ze bez wzgledu na inflacje i wzrost wielu kosztow, stawki powinny byc niezmienne. > oczywiście, że gmina może wprowadzać podwyżki i o 100% dziennie, ale nie o tym > jest mowa, idzie o to co jest jej powodem (śmieci to odrebna pozycja - poza > czynszem - podobnie jak woda, co, więc nie w tym sedno podyżki.) Podaj mi prosze, jakie skladniki oplaca mieszkaniec lokalu komunalnego poza czynszem. Jak kilkakrotnie wspominalem, pisze z perspektywy wlasciciela nieruchomosci. Z tego co mi kiedys ktos wspominal, to placil liczniki - gaz i prad, woda ryczalt, ogrzewania nie mial (piece), reszta czynsz. > pomyślmy i pójdzmy inną drogą. cofnijmy się lat kilka do ostatniej podwyżki i > proszę powiedz mi co gmina wyremontowała za tamte podniesione pieniądze? Widzialem jakies nowe tynki, ocieplenia, remonty dachow, zapewne naprawy biezace - nie wiem, co z tego to komunalne, co wspolnoty - dysponujesz jekimis statystykami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 09:10 oj, ciężko. nie twierdzę, że powinny byc niezmienne tylko, że podawany powód nie jest rzeczywisty a jedynie taki na odczepnego i od lat niezmienny(każdy widzi odrapane chałupy to w naturalnym odruchu akceptuje taką motywację, ale od lat są tylko słowa). w tym wypadku rzeczywistym powodem podwyżki mogą być tylko większe koszty utrzymania, a te zależą od innych czynników (nie od tego czy ostatnia podwyżkabyła 5, 10 czy 15 lat temu. tutaj powodem jast większy koszt biurwokracji. jakie składniki? te same co każdy właściciel. statystykami nie, ale skoro z remontowego budżetu zbilk ponad 90% to udział w remontach prowadzonych przez wspólnoty (do których te muszą go często przymuszać, a to po latach walki o to by zbilk wpłacał na konta wspólnot pieniądze na fundusz remontowy jest kolejnym etapem o remontowanie szczecina)to jest oczywistym, żewiększość tego co widzisz to dzialania wspólnot - bo ludzie chcą lepiej żyć. takie 100-80% komunałki są w północnych dzielnicach co krok, poszukaj tam tych remontów Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 14.04.07, 10:18 Gość portalu: pieszy napisał(a): > oj, ciężko. No ale skutecznie. Pomalu zblizamy sie do finalu - zbilem wlasciwie wszystkie twoje argumenty. Jesli uwazasz, ze nie, zbiez swoje tezy, a ja je po kolei obale. Przypominam moja - uwazam, ze podwyzka jest zasadna, a jak komus to nie odpowiada, niech poszuka cos tanszego w tej cenie, oraz, ze nieplacacych powinno sie przesiedlac. > nie twierdzę, że powinny byc niezmienne tylko, że podawany powód nie jest > rzeczywisty a jedynie taki na odczepnego i od lat niezmienny(każdy widzi > odrapane chałupy to w naturalnym odruchu akceptuje taką motywację, ale od lat > są tylko słowa). w tym wypadku rzeczywistym powodem podwyżki mogą być tylko > większe koszty utrzymania, a te zależą od innych czynników (nie od tego czy > ostatnia podwyżkabyła 5, 10 czy 15 lat temu. tutaj powodem jast większy koszt > biurwokracji. > jakie składniki? te same co każdy właściciel. > statystykami nie, ale skoro z remontowego budżetu zbilk ponad 90% to udział w > remontach prowadzonych przez wspólnoty (do których te muszą go często > przymuszać, a to po latach walki o to by zbilk wpłacał na konta wspólnot > pieniądze na fundusz remontowy jest kolejnym etapem o remontowanie szczecina)to > > jest oczywistym, żewiększość tego co widzisz to dzialania wspólnot - bo ludzie > chcą lepiej żyć. takie 100-80% komunałki są w północnych dzielnicach co krok, > poszukaj tam tych remontów No i zblizamy sie do konca. Nie mialem pojecia, ze zblik partycypuje w kosztach remontow budynkow, gdzie jest mieszany udzial wspolnota+komunalne. Biorac pod uwage, ze 50% mieszkan nie oplaca czynszu, z pozostalej czesci ze wspolnego worka ida pieniadze na partycypowanie w kosztach remontow budynkow o skladzie mieszanym. Na czysta komunalke prawdopodobnie zostaja grosze, wystarczajace byc moze wylacznie na niezbedne, wyplakane naprawy, glownie takie, ktore jest w stanie dokonac etatowa brygada remontowa (maja zdaje sie jakies zlote raczki na etacie?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Protestujcie nogami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 13:46 chłopie, mało wiesz dużo wymyślasz, a jeszcze więcej kombinujesz. w czym partycypuje?, (gmina) płaci za swoją własność we wspólnocie, którą też tworzy, ale po ciężkich bojach w prywatnymi właścicielami w tej samej wspólnocie. myslę, że czas kończyć. brak wspólnego języka czyni tę dyskusję bezprzyszłościową. skoro myślisz jak myślisz to niech tak będzie, pożyjesz, poczytasz, posłuchasz może dojdziesz do prawdy. życzę słońca Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Protestujcie nogami 14.04.07, 15:27 Gość portalu: pieszy napisał(a): > chłopie, mało wiesz dużo wymyślasz, a jeszcze więcej kombinujesz. I vice versa > w czym partycypuje?, (gmina) płaci za swoją własność we wspólnocie, którą też > tworzy, ale po ciężkich bojach w prywatnymi właścicielami w tej samej > wspólnocie. Moze pieniedzy nie maja na partycypowanie? to czynsze podnosza. > myslę, że czas kończyć. brak wspólnego języka czyni tę dyskusję > bezprzyszłościową. skoro myślisz jak myślisz to niech tak będzie, pożyjesz, > poczytasz, posłuchasz może dojdziesz do prawdy. życzę słońca Oczywiscie, ze brak wspolnego jezyka, bo jesli bezpodstawnie uwazasz za sensowne zamrozenie wszelkich oplat za jedyne uzasadnienie. A rownoczesnie oczekujesz, ze gmina z tych zamrozonych oplat bedzie partycypowala w kosztach dzialan wspolnot i oplacala wszelkie koszty utrzymania i remontow budynkow...... Niestety - urealnic oplaty, a nastepnie wprowadzic samofinansowanie poszczegolnych rejonow administracyjnych budynkow, polaczone z eksmitowaniem do mniej atrakcyjnych mieszkan osob zalegajacych - to wg mnie jedyne wyjscie. Inaczej za 20 lat caly budzet miasta bedzie szedl na dofinansowanie budynkow mieszkalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 proc IP: *.chello.pl 12.04.07, 10:06 Bardzo dobrze, przegoniliście "starego dziada" który nie wprowadził żadnych podwyżek na mieszkania komunalne, to "młody cwaniaczek" wam pokaże, jeszcze nie jednym was zaskoczy, na razie tramwaje i autobusy, teraz mieszkania, zobaczymy co dalej? Tak to każdy głupi potrafi rządzić, zamiast wygospodarować z posiadanych środków, a WMiLU, ZBiLK wiecie ile tam zarabiają? a roczne nagrody! z czego to tałatajstwo utrzymać? Przewcież oni też chcą podwyżek! Gó.. nie remonty bądą, zobaczycie! Odpowiedz Link Zgłoś
kazio.killer Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 12.04.07, 13:11 bo jeszcze brakuje na pare innych pomysłow rzadzacych miastem - to 1,5 miliona na zakup kolekcji do muzeum techniki, to na regaty, to na organizacje przez Muche koncertów, itp, itd Odpowiedz Link Zgłoś
ola.z.pogodna Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 13.04.07, 09:38 > bo jeszcze brakuje na pare innych pomysłow rzadzacych miastem - to 1,5 miliona > na zakup kolekcji do muzeum techniki, to na regaty, to na organizacje przez Muche koncertów, itp, itd Lepiej nic nie kupowac, pozbawic to miasto wszelkich atrakcji, zabic przejawy ozywienia kultury, a pieniazki dac pijaczkom. a co! niech rozwala i zaszczaja cale zabytkowe srodmiescie do reszty! Wysokie czynsze i eksmisje nieplacacych to jedyne wyjscie na pozbycie sie zuli ze srodmiescia. Mieszkania socjalne o odpowiednio niskim standardzie powinny byc dla nich budowane na obrzezach miasta. Emerytom zapewnic godziwe warunki w mniejszych mieszkaniach typu TBS. A kamienice w srodmiesciu zwalniane przez meneli remontowac i sprzedawac na wolnym rynku dla porzadnych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 13.04.07, 09:46 > Wysokie czynsze i eksmisje nieplacacych to jedyne wyjscie na pozbycie sie zuli > ze srodmiescia. Mieszkania socjalne o odpowiednio niskim standardzie powinny > byc dla nich budowane na obrzezach miasta. Emerytom zapewnic godziwe warunki w > mniejszych mieszkaniach typu TBS. A kamienice w srodmiesciu zwalniane przez > meneli remontowac i sprzedawac na wolnym rynku dla porzadnych obywateli. Dokladnie. Wysdtarczy proponowac placacym mieszkancom z gorszych dzielnic i kiepskich budynkow zamiany na lepsze lokale w centrum - a w ich miejsce przenosic stamtad zuli. Odnosnie mieszkan komunalnych. mam prawie pelnoletniego syna. Nie mam zyczenia, zeby po dojsciu do pelnoletnosci mieszkal ze mna. Chetnie go przeniose do mieszkania komunalnego i oplace mu czynsz. Gdzie sie zglosic? ;) jak widac z nierealnosci powyzszego, komunalne to przywilej niedostepny juz osobie z zewnatrz, a w sposob posredni placimy za ten przywilej wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memnn Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.globalconnect.pl 13.04.07, 10:19 Jasne, to wiele zmienia ze ZBILK to kiepska firma, to ze polowa mieszkancow komunalek nieplaci, a druga polowa placi sztucznie zanizony (odgornie ustalany wg widzi-mi-sie czyjegos a nie realnych kosztow) nie ma nic do rzeczy... A sprzedawanie za promil wartosci mieszkan komunalnych zapewni im odpowiednia opieke. LOL ludzie chyba myslec nieumiecie... Ja nie mam mieszkania komunalnego, moi rodzice tez musieli sami sobie kupic za ciezko zarobiona kase mieszkanie - a moze ja bym chciala tez dostac mieszkanie komunalne, i miec "wysoki" czynsz, ogrzewanie z SEC (sztucznie ustalony tak samo), ryczaltowe rozliczenie gazu itp itd, czyli wszyskie koszmarne niedogodnosci o ktorych jecza mieszkajacy w komunalkach LOL (widac odrazu ze niewiedza ci ludzie ile kosztuje np mieszkanie w domku) Jak kogos nie stac, to nie ma - tak jest na calym swiecie. Czy jak niestac kogos na auto to tez moze dajmy mu je za friko do uzytkowania a potem odsprzedajmy za promil wartosci, a on w miedzy czasie bedzie je regularnie dewastowal i darl jape co to mu sie nalezy? I jeszcze dorzucajmy sie do benzynki! Nieplacacych odrazu powinni wywalic na bruk, niezaleznie ile dzieciakow z iloma konkubinami maja, reszcie uwolnic czynsze, i wtedy za pare lat Szczecina niepoznamy - w bramach nie bedzie naszczane i nazygane, bedzie czysto i ladnie. A tak wszyscy sie zrzucaja na utrzymywanie syfu w centrum miasta - poprostu zaj... pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 13.04.07, 10:29 To nie Zbilk okresla wysokosc czynszow tylko rada miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:36 to zbilk określa wysokość czynszów w ramach dozwolonych uchwałą rady miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolny Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 22:21 To nie zbilk tylko prezydent zarządzeniem określa wysokość czynszów, a zbilk tylko realizuje zarządznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 23:12 z inicjatywy zbilk; po co ta drobiazgowość skoro wiemy o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faja Re: Czynsze za mieszkania komunalne wzrosną o 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 06:56 Ta drobiazgowość jest istotna, bo odpowiedzialny za to nie jest jakiś tam enigmatyczny ZBiLK, ale konkretnie prezydent Miasta Szczecina Piotr Krzystek, który wprowadził podwyżkę czynszów komunalnych. Odpowiedz Link Zgłoś