Dodaj do ulubionych

Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego???

04.06.03, 11:17
Czy wiecie ze Echo ma w naszym miescie jeszcze jedna dzialke? Znajduje sie
ona przy ul. Malczewskiego. Plan zagospodarowania przewiduje wybudowanie tam
biurowca. Poczatkowo miala tam byc siedziba BRE, ale nie wiadomo czy bank sie
zdecyduje. Echo odgraza sie ze niezaleznie od tego i zak postawi biurowiec.
Ma byc ladny i nowoczesny. Hmmmmm... oby nie tak ladny i nowoczesny jak
Galaxyf.

Daje przyklad ladnego i nowoczesnego biurowca. Cos tej klasy mogloby jeszcze
uratowac nasze "city" i nieco poprawic koszmarny wydzwiek budy obok Pazimu.

Ponizej warszawskiego office-house Blue Point. Prawdziwe cacko choc wcale nie
drapacz chmur:

www.bluepoint.home.pl/images/pic/pages/Blu_Tom_01.html
www.bluepoint.home.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 11:21
      ...ty sobie jaja robisz, przecież to taki sam szit jak galaksyf...inne
      materiały ale poziom kiczu nawet bardziej porażający...przy tym nawet radzison
      jest ładny...
      • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 11:26
        Gość portalu: koh napisał(a):

> ...ty sobie jaja robisz, przecież to taki sam szit jak galaksyf...inne
        > materiały ale poziom kiczu nawet bardziej porażający...przy tym nawet
        radzison
        > jest ładny...

mi sie i Pazim i Plue Point b. podobaja.
        Plue Piont zbiera tez b. dobre recenze na www.skyscrapercity.com (i wlasciwie
        wszystkich forach poswieconych architekturze i biurowcom).
        porownywanie go do prymitywnego hangaru-stodoly galaxyf jest mocno nie na
        miejscu.
        • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 11:33
          mike102 napisał:
          > mi sie i Pazim i Plue Point b. podobaja.
          > Plue Piont zbiera tez b. dobre recenze na www.skyscrapercity.com (i wlasciwie
          > wszystkich forach poswieconych architekturze i biurowcom).
          > porownywanie go do prymitywnego hangaru-stodoly galaxyf jest mocno nie na
          > miejscu.

Dziwnym trafem tego biurowca nie zobaczysz w pismach branżowych typu
          ARCHITEKTURA , AB, DETAIL, BAUMAISTER itp. które starają się prezentować
          światowe trendy, tendencje i mody architektoniczne.
          Ten budynek jest wyrazem naleciałości zachodnich przytym z zastosowaniem
          materiałów które może w polsce jeszcze są nowością ale na zachodzie wyszły z
          obiegu jakieś 10 lat temu.

Taką architekturę na świecie uważano za nowoczesną właśnie z 10 lat temu,
          przejrzyj sobie strony takich architektów i biur jak : sir Norman Foster, Frank
          O.Gehry, Lebeskind, MVDR, Koolhass, itp.

Ja wiem że "ładny" obrazek może ruszyć ale naprawdę mamy kolejny biurowiec z
          odpadów z którymi nie mają co zrobić na zachodzie...

A pozatym ja nie porównóję Galaksyfa i Blue Pointa jako tożsamą formę tylko
          jako moc szoku jaki wywołuje...
          • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 11:51

> Ten budynek jest wyrazem naleciałości zachodnich przytym z zastosowaniem
            > materiałów które może w polsce jeszcze są nowością ale na zachodzie wyszły z
            > obiegu jakieś 10 lat temu.

Tak sie sklada ze mieszkam we Frankfurcie nad Menem, widze co sie buduje. Nie
            powiedzialbym zeby Blue Point odstawal od np. HafenTower, albo MAIN Turm albo
            Galileo.
            Tak samo jak Pazim (ktorego nazwe mylisz z nazwa hotelu Radisson SAS, co juz
            zle swiadczy o tobie i o twojej wiedzy) w niczym nie ustepowal trendom z
            poczatku lat 90 (np. MesseTurm).

> Taką architekturę na świecie uważano za nowoczesną właśnie z 10 lat temu,
            > przejrzyj sobie strony takich architektów i biur jak : sir Norman Foster,
            Frank O.Gehry, Lebeskind, MVDR, Koolhass, itp.

Widzialem Metropolitana i nie wiem co w nim takiego niezwyklego? Zadnej lepszej
            realizacji Fostera w Polsce nie ma i niepredko bedzie. Libeskind buduje
            paskudnie. Jeszcze Piano jest fajny. Ale nie sadze zeby Echo zamierzalo go
            zatrudnic.
            Swego czasu pare obrzydliwych budynkow w Szczecinie dostalo tytuly "mistera" bo
            byly takie nowoczesne i trendy! Taraz tylko podlozyc pod nie dynamit.
            Ba w latach 60. w Sztokholmie zamierzano wyburzyc cale nabrzezne bulwary
            (secesyjne kamienice!) zeby zbudowac nowoczenie i trendy - z betonu i plyty.
            dzieki bogu odpuscili.

> Ja wiem że "ładny" obrazek może ruszyć ale naprawdę mamy kolejny biurowiec z
            > odpadów z którymi nie mają co zrobić na zachodzie...

uwazasz ze BP zbudowano z odpadow porozbiorkowych? zastanow sie co piszesz.

> A pozatym ja nie porównóję Galaksyfa i Blue Pointa jako tożsamą formę tylko
            > jako moc szoku jaki wywołuje...

Blue Piont jest super i to zdanie wiekszosci ludzi ktorzy go widzieli (i na
            zywo i na zdjeciach). Niektore osoby mowia natwet o "milosci od pierwszego
            wejrzenia" do tego mid-towera.
            Prawdziwe cacko i chcialbym takie w Szczecinie na Malczewskiego!
            • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 12:08
              mike102 napisał:
              > Tak sie sklada ze mieszkam we Frankfurcie nad Menem, widze co sie buduje. Nie
              > powiedzialbym zeby Blue Point odstawal od np. HafenTower, albo MAIN Turm albo
              > Galileo.

Jeden z niewielu fajnych obiektów we frankfurcie to siedziba CommerceBank-u
              Fostera

> Tak samo jak Pazim (ktorego nazwe mylisz z nazwa hotelu Radisson SAS, co juz
              > zle swiadczy o tobie i o twojej wiedzy) w niczym nie ustepowal trendom z
              > poczatku lat 90 (np. MesseTurm).

czemu mylę.?..budynek Pazimu i Hotelu Radison to jeden budynek z dwoma
              funkcjami....(nie bedę pisał Hotel radison sas i budynek biurowy Pazim, tylko
              skrótowo i tak każdy wie o co chodzi- oczywiście oprócz ciebie)
              Nie ustepował , właśnie, ale kiedy to było, Blue jakby wtedy powstało może też
              by było uważane za fajne....

> Widzialem Metropolitana i nie wiem co w nim takiego niezwyklego? Zadnej
              lepszej
              >
              > realizacji Fostera w Polsce nie ma i niepredko bedzie. Libeskind buduje
              > paskudnie. Jeszcze Piano jest fajny.

Jeżeli muzeum żydowskie w Berlinie Lebeskinda które zbiera full nagród to dla
              ciebie paskuda to szkoda mi ciebie...

Foster z regóły robi bardzo spokojne i że tak powiem porządne rzemiosło czego w
              blue brak zdecydowanie...

> Swego czasu pare obrzydliwych budynkow w Szczecinie dostalo tytuly "mistera"
              bo
              >
              > byly takie nowoczesne i trendy! Taraz tylko podlozyc pod nie dynamit.

A kto powiedział że my w Szczecinie wogóle dostawaliśmy do czołówki tym
              bardziej za komunizmu...!!!...nagrody może były ale za możliwości realizacji w
              takich warunkach jakie nam dane było mieć.
              W polsce ogólnie jest mało budynków które poza technologią prezentują jeszcze
              jakąś światową klasę architektoniczną czego dowodem jest stosunkowy brak
              naszych obiektów w publikacjach rozpowszechnionych na świecie takich jak
              wcześniej pisałem (DETAIL, BAUMAISTER itp.)

> Ba w latach 60. w Sztokholmie zamierzano wyburzyc cale nabrzezne bulwary
              > (secesyjne kamienice!) zeby zbudowac nowoczenie i trendy - z betonu i plyty.
              > dzieki bogu odpuscili.

Pooglądaj sobie co się dzieje w holandi z zabudową nadbrzeżną...a potem nażekaj
              na niezrealizowane koncepcje....to co robią jest miodne...

> uwazasz ze BP zbudowano z odpadow porozbiorkowych? zastanow sie co piszesz.

Materiały których nie stosują już architekci na zachodzie bo właśnie wyszły z
              mody albo poprostu stosuje się teraz nowocześniejsze technologie trafiają na
              wschód ...i to jest norma...bardziej o to mi chodzi a nie jak zwykle o twoje
              dopowiedziane słowa do moich wypowiedzi

> Blue Piont jest super i to zdanie wiekszosci ludzi ktorzy go widzieli (i na
              > zywo i na zdjeciach). Niektore osoby mowia natwet o "milosci od pierwszego
              > wejrzenia" do tego mid-towera.
              > Prawdziwe cacko i chcialbym takie w Szczecinie na Malczewskiego!

Kolejne określenie na formu że cos jest super , nie przynosi nic poza
              stwierdzeniem że ktoś gust ma taki a nie inny i jedyne co ogląda to budynki w
              okolicy i strionę z ciekowostkami o wieżowcach...
              Jestem w stanie przyjąć twoja stronę jeżeli podasz mi "ARGUMENTY" a nie swoje
              odczucia. tak to poprostu mogę napisac że jest to zwykła kolejna wieża bez
              wyrazu zpseudo ekstrawaganckim łuczkiem pseudo wpisującym się w zarys ulicy
              itp...
              • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 12:30

> mike102 napisał:
                > Jeden z niewielu fajnych obiektów we frankfurcie to siedziba CommerceBank-u
                > Fostera

jest duzo fajniejszych od tego oszusta, ktory ma naprawde 200 m a doczepiono mu
                59 metrowa tube i jeszcze na niej 40 metrowy maszt zeby tylko pobic messeTurm i
                byc najwyzszym w europie.
                o niebo fajniejsze od niego sa japan center, castor i pollux albo moj
                ulubieniec westend strasse 1.

> czemu mylę.?..budynek Pazimu i Hotelu Radison to jeden budynek z dwoma
                > funkcjami....(nie bedę pisał Hotel radison sas i budynek biurowy Pazim, tylko
                > skrótowo i tak każdy wie o co chodzi- oczywiście oprócz ciebie)

wystarczy napisac prawidlowo Pazim Center, no chyba ze miales na mysli
                rzeczywiscie hotel Radisson.

> Nie ustepował , właśnie, ale kiedy to było, Blue jakby wtedy powstało może
                też by było uważane za fajne....

wole solidna, sprawdzona i podobajaca sie wiekszosci architekture niz
                wydziwianie jak np. blok z drabiniastymi balkonami na pl.kosciuszki.
                architektura jest dobrem wspolnym a nie polem do ekspresji dla paru
                indywidulaistow, ktorych rozumie tylko paru dziwakow.

> > realizacji Fostera w Polsce nie ma i niepredko bedzie. Libeskind buduje
                > > paskudnie. Jeszcze Piano jest fajny.
                >
                > Jeżeli muzeum żydowskie w Berlinie Lebeskinda które zbiera full nagród to dla
                > ciebie paskuda to szkoda mi ciebie...

jest wstretne. mi jest ciebie zal jesli ci sie to podoba.

> W polsce ogólnie jest mało budynków które poza technologią prezentują jeszcze
                > jakąś światową klasę architektoniczną czego dowodem jest stosunkowy brak
                > naszych obiektów w publikacjach rozpowszechnionych na świecie takich jak
                > wcześniej pisałem (DETAIL, BAUMAISTER itp.)

i uwazasz ze echo wywali 15 mln dolcow na projekt fostera (albo kogos z "I
                ligi") zeby postawic biurowiec na malczewskiego?

> > uwazasz ze BP zbudowano z odpadow porozbiorkowych? zastanow sie co piszesz
                >
                > Materiały których nie stosują już architekci na zachodzie bo właśnie wyszły z
                > mody albo poprostu stosuje się teraz nowocześniejsze technologie trafiają na
                > wschód ...i to jest norma...bardziej o to mi chodzi a nie jak zwykle o twoje
                > dopowiedziane słowa do moich wypowiedzi

jak widze we Frankfurcie stosuje sie je dosc powszechnie.

> Kolejne określenie na formu że cos jest super , nie przynosi nic poza
                > stwierdzeniem że ktoś gust ma taki a nie inny i jedyne co ogląda to budynki w
                > okolicy i strionę z ciekowostkami o wieżowcach...
                > Jestem w stanie przyjąć twoja stronę jeżeli podasz mi "ARGUMENTY" a nie swoje
                > odczucia. tak to poprostu mogę napisac że jest to zwykła kolejna wieża bez
                > wyrazu zpseudo ekstrawaganckim łuczkiem pseudo wpisującym się w zarys ulicy
                > itp...

Wiekszosc odbiorcow architektury wie tyle ile widzi. budynek jest ladny jesli
                sie podoba. mi i wiekszosci osob ktore o nim dyskutuja na forach BP sie podoba.
                oczywiscie moze byc cos typu "centrum pompidu" z
                interesujaca "dekompozycja", "uzewnetrznieniem funkcji budynku", "wywinieciem
                na wierzch instalacji" itp. paru krytykow i architektow bedzie sie
                zachwycac "jakie to nowatorskie, jakie ciekawe, jakie tworcze". wiekszasc
                przechodniow uwaza to w najlepszym wypadku za dziwactwo.
                • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 12:50

> > mike102 napisał:
                  > > Jeden z niewielu fajnych obiektów we frankfurcie to siedziba CommerceBank-
                  > u
                  > > Fostera
                  >
                  > jest duzo fajniejszych od tego oszusta, ktory ma naprawde 200 m a doczepiono
                  mu
                  >
                  > 59 metrowa tube i jeszcze na niej 40 metrowy maszt zeby tylko pobic messeTurm
                  i
                  >
                  > byc najwyzszym w europie.

tylko zauważ że w tym budynku pierwszy raz zastosowano park zieleni na taką
                  skalę, w polsce mamy coś takiego w zasadzie tylko w nowej siedzibie Agory
                  (między innymi Gazeta Wyborcza )uznanej za jeden z najlepszych polskich
                  obiektów...

> o niebo fajniejsze od niego sa japan center, castor i pollux albo moj
                  > ulubieniec westend strasse 1.

przyznaję że tych obiektów nie kojarzę...

> wystarczy napisac prawidlowo Pazim Center, no chyba ze miales na mysli
                  > rzeczywiscie hotel Radisson.

Galaksyf też tak się nie pisze, a nie zwróciłeś jakoś na to uwagi...

> > Nie ustepował , właśnie, ale kiedy to było, Blue jakby wtedy powstało może
                  >
                  > też by było uważane za fajne....
                  >
                  > wole solidna, sprawdzona i podobajaca sie wiekszosci architekture niz
                  > wydziwianie jak np. blok z drabiniastymi balkonami na pl.kosciuszki.
                  > architektura jest dobrem wspolnym a nie polem do ekspresji dla paru
                  > indywidulaistow, ktorych rozumie tylko paru dziwakow.

Inna sprawa że mamy wielu nieuczulonych na ludzkie potrzeby architektów ale
                  pamietaj o tym że twoje podejście prowadzi do konserwatyzmu a co za tym idzie
                  zastoju, tak myśląc nie pojawiły by się nigdy nowe technologie i tkwili byśmy
                  dalej jeśli nie w drewnianych chałupach to przynajmniej w secesyjnych
                  kamienicach wykonywanych w technologi seryjnej z kibelkami na półpietrze....
                  Często wygląd architektury jest wynikiem nowych technologii które dają coraz
                  większe pole wyrazu dla architekta który stara się wyrazic pełnie swoich
                  umiejętności lub ich braku...

> jest wstretne. mi jest ciebie zal jesli ci sie to podoba.

..a jednak trzymając się twoich słów i toku myślenia większości się podoba,
                  więc nagrody spływają...

> i uwazasz ze echo wywali 15 mln dolcow na projekt fostera (albo kogos z "I
                  > ligi") zeby postawic biurowiec na malczewskiego?

hehe, nie wiem co echo zrobi, to nie mój problem, ale znalazło by się kilku
                  polskich architektów (i studentów zresztą też) którzy by za drobny procent tej
                  sumy potrafili zrobić coś co w porównaniu z blue pointem było by cymesikiem

> Wiekszosc odbiorcow architektury wie tyle ile widzi. budynek jest ladny jesli
                  > sie podoba. mi i wiekszosci osob ktore o nim dyskutuja na forach BP sie
                  podoba.

Ich Troje też się większości ludziom podoba ... mimo że Smolik , FISZ biją ich
                  na głowę jakością to płyt sprzedają mniej...

> oczywiscie moze byc cos typu "centrum pompidu" z
                  > interesujaca "dekompozycja", "uzewnetrznieniem funkcji budynku", "wywinieciem
                  > na wierzch instalacji" itp. paru krytykow i architektow bedzie sie
                  > zachwycac "jakie to nowatorskie, jakie ciekawe, jakie tworcze". wiekszasc
                  > przechodniow uwaza to w najlepszym wypadku za dziwactwo.

Większość moich znajomych , większość architektów (a dużo tego jest) uważa
                  centrum za wyjątkowy obiekt...

BRAK WYROBIENIA W DANEJ DZIEDZINIE NIE POMAGA W OCENIE JAKOŚCI
                  OBIEKTU...STANOWI TYLKO BARDZO SUBIEKTYWNĄ NIE POPARTĄ ARGUMENTAMI OPINIĘ...
                  • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 14:15

> tylko zauważ że w tym budynku pierwszy raz zastosowano park zieleni na taką
                    > skalę, w polsce mamy coś takiego w zasadzie tylko w nowej siedzibie Agory
                    > (między innymi Gazeta Wyborcza )uznanej za jeden z najlepszych polskich
                    > obiektów...

na pewno wczesniej bylo to w World Fanancial Center w NYC. Poza tym park ten
                    jest niedostepny dla osob postronnych w przeciwienstwie do WFC.

> > wystarczy napisac prawidlowo Pazim Center, no chyba ze miales na mysli
                    > > rzeczywiscie hotel Radisson.
                    >
                    > Galaksyf też tak się nie pisze, a nie zwróciłeś jakoś na to uwagi...

Okreslenie Galaxyf dla Centrum Galaxy sam wymyslilem 2 lata temu, i zawsze tak
                    pisze o tym obiekcie, wiec doskonale wiem o co chodzi.

> Inna sprawa że mamy wielu nieuczulonych na ludzkie potrzeby architektów ale
                    > pamietaj o tym że twoje podejście prowadzi do konserwatyzmu a co za tym idzie
                    > zastoju, tak myśląc nie pojawiły by się nigdy nowe technologie i tkwili byśmy
                    > dalej jeśli nie w drewnianych chałupach to przynajmniej w secesyjnych
                    > kamienicach wykonywanych w technologi seryjnej z kibelkami na półpietrze....

domyslam sie ze jestes architektem, wiec doskonale sobie zdajesz sprawe ze we
                    frontowych kamienicach w szczecinie nie tylko nie ma kibli na polpietrze ale
                    wrecz czesto sa 2 lazienki.
                    nieco konserwatyzmu nigdy nie zawadzi. czasem lepsza solidna, sprawdzona robota
                    niz fantazjowanie.

> > jest wstretne. mi jest ciebie zal jesli ci sie to podoba.
                    >
                    > ..a jednak trzymając się twoich słów i toku myślenia większości się podoba,
                    > więc nagrody spływają...

swego czasu jury w Gdyni przyznalo grand prix festiwalu filmowi "diably,
                    diably". ilosc widzow, ktora obejrzala go w kinach wyniosla 0 (ZERO). nie jest
                    to jedyny przypadek gdy krytycy i eksperci zyja we wlasnym swiecie.
                    a co do muzeum holokaustu to b. trudny temat. ciezko jest krytykowac bydynek
                    bedacy symbolem zaglady milionow ludzi. temat jest drazliwy i dlatego przyjmuje
                    sie zasade ze albo piszemy dobrze albo wcale. natomiast budynek jest brzydki -
                    posluchaj kiedys co mowia o nim zwiedzajacy dowozeni tam autokarami.

> > i uwazasz ze echo wywali 15 mln dolcow na projekt fostera (albo kogos z "I
                    > > ligi") zeby postawic biurowiec na malczewskiego?
                    >
                    > hehe, nie wiem co echo zrobi, to nie mój problem, ale znalazło by się kilku
                    > polskich architektów (i studentów zresztą też) którzy by za drobny procent
                    tej
                    > sumy potrafili zrobić coś co w porównaniu z blue pointem było by cymesikiem

byc moze. ja nie twierdze ze BP jest naj, naj, naj na swiecie. jesli mozna
                    zaprojektowac lepiej czemu nie. lepsze jest wrogiem dobrego.

> Ich Troje też się większości ludziom podoba ... mimo że Smolik , FISZ biją
                    ich na głowę jakością to płyt sprzedają mniej...

najwiecej plyt sprzedaja dobzi wykonwcy grajacy sprawdzony, solidny muzycznie,
                    sprawny warsztatowo i profesjonalny tekstowo nurt srodka - genesis, bon jovi,
                    mariah carey itp. czasem odrobine ekstrawagancji, czasem lekka zmiana nurtu ale
                    ogolnie stabilny kurs.
                    "ich troche" to w przelozeniu na architekture budy na turzynie.

> Większość moich znajomych , większość architektów (a dużo tego jest) uważa
                    > centrum za wyjątkowy obiekt...

tak, wyjatkowy to jest na pewno. tak samo jak wyjatkowy w muzyce jest marylin
                    manson...

> BRAK WYROBIENIA W DANEJ DZIEDZINIE NIE POMAGA W OCENIE JAKOŚCI
                    > OBIEKTU...STANOWI TYLKO BARDZO SUBIEKTYWNĄ NIE POPARTĄ ARGUMENTAMI OPINIĘ...

przepraszam ale moglbys podac argumenty przeciw BP? inne niz "shit"
                    albo "odpady z zachodu" (co jest nieprawda bo widze sporo budynkow budowanych
                    obecnie w tym stylu - szklo, aluminium, zalamane polkolne ksztalty, dodatki z
                    kamienia)?
                    • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 14:55
                      mike102 napisał:
                      > na pewno wczesniej bylo to w World Fanancial Center w NYC. Poza tym park ten
                      > jest niedostepny dla osob postronnych w przeciwienstwie do WFC.

to co że niedostępny, ale zato idealne miejsce pracy- wprzeciwieństwie do BP

> Okreslenie Galaxyf dla Centrum Galaxy sam wymyslilem 2 lata temu, i zawsze
                      tak
                      > pisze o tym obiekcie, wiec doskonale wiem o co chodzi.

no to jesteś mało domyślny...a pozatym fajna nazwa

> domyslam sie ze jestes architektem, wiec doskonale sobie zdajesz sprawe ze we
                      > frontowych kamienicach w szczecinie nie tylko nie ma kibli na polpietrze ale
                      > wrecz czesto sa 2 lazienki.

to ty mało kamienic w szczecinie znasz, a pozatym jezeli standard łazienki
                      szerokości 1.50 a dł 4 m. jest dla ciebie współcześnie akceptowalny to
                      gratulacje samozaparcia..
                      może przykład z innej beczki...windy...powyżej 4 kondygnacji w każdym budynku
                      mieszkalnym obowiązkowe, poszukaj ich w kamienicach szczecińskich i nie podawaj
                      jakichś wyjątków przypadkowych...

> nieco konserwatyzmu nigdy nie zawadzi. czasem lepsza solidna, sprawdzona
                      robota
                      > niz fantazjowanie.

Zgadzam się, od solidnego rzemiosła powinniśmy zaczynać...ale określenie
                      fantazjowanie na współczesną architekturę to takie upraszczanie jak mówienie o
                      Picassie że to takie dziecinne esy floresy...

> swego czasu jury w Gdyni przyznalo grand prix festiwalu filmowi "diably,
                      > diably". ilosc widzow, ktora obejrzala go w kinach wyniosla 0 (ZERO). nie
                      jest
                      > to jedyny przypadek gdy krytycy i eksperci zyja we wlasnym swiecie.

swego czasu "dzień świra" i "edi" tez powygrywali co trzeba i zrobili
                      nadspodziewany tłum w kinach...ach co za argument...

> a co do muzeum holokaustu to b. trudny temat. ciezko jest krytykowac bydynek
                      > bedacy symbolem zaglady milionow ludzi. temat jest drazliwy i dlatego
                      przyjmuje
                      > sie zasade ze albo piszemy dobrze albo wcale. natomiast budynek jest brzydki -
                      > posluchaj kiedys co mowia o nim zwiedzajacy dowozeni tam autokarami.

...tylko w polsce to jest trudny temat, poczytaj a się dowiesz że opinie są
                      zróżnicowane i nikomu to nie stanowi...

...dla mnie okreslenie że turyści tak uważają nic nie znaczy, pozatym Ci
                      turysci których spotkałem tam byli zachwyceni klimatem wnętrza i rozbiciem
                      stuktury budynku co przywodziło na myśl tragedię holokaustu

> byc moze. ja nie twierdze ze BP jest naj, naj, naj na swiecie. jesli mozna
                      > zaprojektowac lepiej czemu nie. lepsze jest wrogiem dobrego.

WŁAŚNIE , DOSZLISMY DO SEDNA PROBLEMU...obiekty często powstają przez tzw.
                      znajomości, na każdy tego typu obiekt powinien być zorganizowany uczciwy
                      konkurs zobowiązujący do wybrania najlepszego założenia inwestycji...powoli do
                      tego Polskie prawo i izba architektów zmierza,miejmy nadzieję że tak bedzie w
                      przyszłości...

> najwiecej plyt sprzedaja dobzi wykonwcy grajacy sprawdzony, solidny
                      muzycznie,
                      > sprawny warsztatowo i profesjonalny tekstowo nurt srodka - genesis, bon jovi,
                      > mariah carey itp. czasem odrobine ekstrawagancji, czasem lekka zmiana nurtu
                      ale
                      >
                      > ogolnie stabilny kurs.

teraz...ale pamiętaj że Genesis jak powstało było przejawem nowości!!!
                      a teraz poprostu kasują za sentyment że tak się wyrażę...
                      Jimi Hendrix nie grał Bip-Bopu, The Doors nie grali swinga, szokowali, umierali
                      i sprzedawali miliony płyt...więc nie pisz bzdur...

> "ich troche" to w przelozeniu na architekture budy na turzynie.

nie, to właśnie BP i galaksyf
                      budy na turzynie to disko polo

> tak, wyjatkowy to jest na pewno. tak samo jak wyjatkowy w muzyce jest marylin
                      > manson...

....JIMI HENDRIX, THE DOORS, THE BEATLES, VELVET UNDERGROUND, NIRVANA, itp.-
                      pewnie twierdzisz że też ich nikt nie lubi

> przepraszam ale moglbys podac argumenty przeciw BP? inne niz "shit"
                      > albo "odpady z zachodu" (co jest nieprawda bo widze sporo budynkow budowanych
                      > obecnie w tym stylu - szklo, aluminium, zalamane polkolne ksztalty, dodatki z
                      > kamienia)

...okej, na zachodzie ekstrawagancją szokuje Frank O.Gehry ( muzeum fundacji
                      Guggenchaima w Bilbao -muzem które gdyby nie tacy jak ty mogło powstać w polsce
                      a tak rozwineło turystykę na ogromną skalę i spopularyzowało Bilbao, tańcząca
                      kamienica w Pradze, muzeum krzeseł w Vitrze)

dzięki niemu w ekstremalny sposób wykorzystano szkło i detal tytanowy elewacji-
                      zakrzywione kształty do granic wytrzymałości , niemożliwe nadwieszenia itp.
                      Naturalnym następstwem tego była pojawiająca się moda i imitacje jego dokonań z
                      pewnym ale...jego obiekty wymagają gigantycznych nakładów finansowych, a
                      imitacje często robione było po kosztach , więc rodzaje materiałów i moda na
                      tzw. wygibasy zmusza architektów do ograniczenia ich do minimum,

upraszczając "chcę byc jak Gehry ale że mam mało kasy więc zrobię sobie chociaż
                      jeden łuczek"- SUBSTYTUT tym właśnie jest BP...które niczym nie różni się od
                      setek podobnych budynków z elewacją szklaną

Pozatym elewacja szklana to nie jeden materiał góra dwa...liczy sie także
                      technologia ...może Słyszałes o Szkle strukturalnym dającym elewacji więcej
                      oddechu estetycznego, wyciągającym i nadającym bardziej technologicznego
                      charakteru elewacji....

BP, wygląda jakby go obkleić pazłotkiem...

Pozatym elewacje technologią są już daleko z tyłu,
                      Szctuczne materiały, blachy , stosuje się w większości przypadków już tylko na
                      stacjach benzynowych i hipermarketach.

Jakoś prawdziwie nowoczesna architektura i przy tym zwana
                      dziecinnie "fantazyjna" wraca do takich materiałów jak kamień, cegła i
                      przedewszystkim drewno !!! i nie wygląda jak plastikowa zabawka z naklejkami
                      zamiast okienek...

a dodatki z kamienia to metoda typu Carrefur- który wyglądać ma jak kamieniczka
                      i nawiązywac do kamieniczek...a wygląda jak makieta z planu zdjęciowego z
                      naklejoną elewacją za którą nic niema....udaje budynek

pomijam urbanistykę, bo akcent w postaci kilkunastu pięter robi się już na 1
                      roku studiów , ale musi w nim też być pomysł !!!...a tu tego brak, bo łuczek
                      staonowi głównie o naiwności tego obiektu...

• mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 15:50
                        k.o.h napisał:

pozwole sobie skrocic niektore fragmenty bo za bardzo zbaczaja z glownego nurtu.

> > domyslam sie ze jestes architektem, wiec doskonale sobie zdajesz sprawe ze
                        > we
                        > > frontowych kamienicach w szczecinie nie tylko nie ma kibli na polpietrze a
                        > le
                        > > wrecz czesto sa 2 lazienki.
                        >
                        > to ty mało kamienic w szczecinie znasz

wychowalem sie w scislym srodmiesciu. znam mnostwo kamienic kibli na
                        polpietrach we frontach nie widzialem.

> > byc moze. ja nie twierdze ze BP jest naj, naj, naj na swiecie. jesli mozna
                        > > zaprojektowac lepiej czemu nie. lepsze jest wrogiem dobrego.
                        >
                        > WŁAŚNIE , DOSZLISMY DO SEDNA PROBLEMU...obiekty często powstają przez tzw.
                        > znajomości, na każdy tego typu obiekt powinien być zorganizowany uczciwy
                        > konkurs zobowiązujący do wybrania najlepszego założenia inwestycji...powoli
                        do tego Polskie prawo i izba architektów zmierza,miejmy nadzieję że tak bedzie
                        w przyszłości...
                        >
                        >
                        > > najwiecej plyt sprzedaja dobzi wykonwcy grajacy sprawdzony, solidny
                        > muzycznie,
                        > > sprawny warsztatowo i profesjonalny tekstowo nurt srodka - genesis, bon jo
                        > vi,
                        > > mariah carey itp. czasem odrobine ekstrawagancji, czasem lekka zmiana nurt
                        > u
                        > ale
                        > >
                        > > ogolnie stabilny kurs.
                        >
                        > teraz...ale pamiętaj że Genesis jak powstało było przejawem nowości!!!
                        > a teraz poprostu kasują za sentyment że tak się wyrażę...
                        > Jimi Hendrix nie grał Bip-Bopu, The Doors nie grali swinga, szokowali,
                        umierali i sprzedawali miliony płyt...więc nie pisz bzdur...

obecnie (a wlasciwie od 25 lat) najwieksze naklady maja artysci srodka.
                        poczawszy od michaela jacksona przez tine turner az po bon jovi. ostatnim
                        rockowym swietym byl cobain. na tam skonczyla sie epoka szalencow. choc nirvana
                        to tez juz po czesci bylo szalenstwo komercyjne.

> > tak, wyjatkowy to jest na pewno. tak samo jak wyjatkowy w muzyce jest mary
                        > lin manson...
                        >
                        > ....JIMI HENDRIX, THE DOORS, THE BEATLES, VELVET UNDERGROUND, NIRVANA, itp.-
                        > pewnie twierdzisz że też ich nikt nie lubi

nie, tylko ze oni byli prekursorami w swoim czasie. dzis, gdy praktycznie
                        wymyslono juz wszystko probuje sie szokowac na sile. szuka sie na sile
                        oryginalnosci by jak najszybciej sie przebic, zaszokowac, by za mlodu zaistniec
                        i zdarzyc skonsumowac swoj sukces. tylko ze to juz jest cyrk.

> ...okej, na zachodzie ekstrawagancją szokuje Frank O.Gehry ( muzeum fundacji
                        > Guggenchaima w Bilbao -muzem które gdyby nie tacy jak ty mogło powstać w
                        polsce a tak rozwineło turystykę na ogromną skalę i spopularyzowało Bilbao,
                        tańcząca kamienica w Pradze, muzeum krzeseł w Vitrze) dzięki niemu w
                        ekstremalny sposób wykorzystano szkło i detal tytanowy elewacji-
                        > zakrzywione kształty do granic wytrzymałości , niemożliwe nadwieszenia itp.

tak i wlasnie to jest cyrk, dziwacto, wynaturzenie. tak jakby ktos zrobil
                        samochod na kwadratowych kolach. albo lepiej. ci "artysci" prezentujacy np.
                        porabane kawalki zwierzat, albo obrazy malowane sloniowym gownem jako sztuke.
                        kazdy o tym gada, kazdy chce to zobaczyc bo to taka "baba z broda"
                        wspolczesnosci. tylko co to jest warte...?
                        babe z broda kazdy poogloda, podziwuje sie, ale na zeniaczke nie ma chetnych.

a z drugiej strony czy przy malczewskeigo jest miejsce dla takigo dziwacznego
                        obiektu? wg mnie to miejsce dla solidnego biurowca.

> Pozatym elewacje technologią są już daleko z tyłu,
                        > Szctuczne materiały, blachy , stosuje się w większości przypadków już tylko
                        na stacjach benzynowych i hipermarketach.
                        >
                        > Jakoś prawdziwie nowoczesna architektura i przy tym zwana
                        > dziecinnie "fantazyjna" wraca do takich materiałów jak kamień, cegła i
                        > przedewszystkim drewno !!! i nie wygląda jak plastikowa zabawka z naklejkami
                        > zamiast okienek...

drewno w centrum biurowo-hotelowym? drewno w city? przeciez to ma byc symbol
                        potegi i nowoczesnosci a nie jakiegos powracania do natury...
                        we frankfurcie ani w rotterdamie drewna nie widzialem. fakt ze jest teraz
                        wiecej kamienia niz szkla i aluminium (np. main plaza we frankfurcie), ale
                        drewna nie uswiadczysz w city. moze jakis hotelik w gorach albo willa albo
                        firma produkujaca grafike komputerowa na przedmiesciach. a nie w city.

> pomijam urbanistykę, bo akcent w postaci kilkunastu pięter robi się już na 1
                        > roku studiów , ale musi w nim też być pomysł !!!...a tu tego brak, bo łuczek
                        > staonowi głównie o naiwności tego obiektu...

osobiscie uwazam ze w tym miejscu powienien stanac obiekt z dominanta! przeciez
                        obok jest wielkie krzyzowanie, przejscie podziemne, a otaczajaca zabudowa jest
                        wysoka.
                        • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 16:21
                          mike102 napisał:
                          > wychowalem sie w scislym srodmiesciu. znam mnostwo kamienic kibli na
                          > polpietrach we frontach nie widzialem.

ja też znam szczecin, możemy się licytować, nawet brałem udział w przebudowie
                          takiej klatki...ale przecież to ty cały czas zbaczasz z tematu i męczysz tzw.
                          łazienki...przecież w zdaniu chodziło o przepaść technologiczną jak dzieli
                          teraźniejszość i secesję naprzykład, a ty czepiasz się jednej rzeczy jakby nie
                          rozumiejąc sensu całości , zamiast skupić sie na tym że rozwój a nie
                          konserwatyzm powoduje że idziemy do przodu...

> nie, tylko ze oni byli prekursorami w swoim czasie. dzis, gdy praktycznie
                          > wymyslono juz wszystko probuje sie szokowac na sile. szuka sie na sile
                          > oryginalnosci by jak najszybciej sie przebic, zaszokowac, by za mlodu
                          zaistniec
                          >
                          > i zdarzyc skonsumowac swoj sukces. tylko ze to juz jest cyrk.
                          >

..wiesz co dylemat czy szokujemy na siłę czy nie powtarza się z każdą nową
                          generacją pokoleniową...dla rodziców ery Jimiego czy Lennona zapewne też ruch
                          hiipisowski był szokujący, też mieli wbrew temu opinie...
                          z czasem to co się dzieje teraz też nabierze w dzisiejszych odbiorcach
                          sentymentu...
                          czemu odrazu cyrk, zachowujesz sie właśnie jak rodzice tych pierwszych hipisów,
                          niczym się nie różnisz, dla ciebie zapewne w tamtych latach cyrkiem byłby Jimi
                          i Lennon....

a pozatym jasne że muzyka środka ma dużą słuchalność, bo trafia do największego
                          kręgu odbiorców...
                          twoją miarą ujmując to także muzyka klasyczna jest dziwaczna i do niczego bo
                          płyty w zasadzie nie schodzą (poza wigilijnymi wyjątkami) i w zasadzie
                          powinnismy wymazać ją i tyle...

że często muzycznie się powtarzają wykonawcy niech świadczy fakt właśnie muzyki
                          srodka która boi sie i częstokroć nie jest w stanie już pokazać czegoś
                          nowego,powtarza schematy na których można lecieć prze kilkanaście lat...ale to
                          się może skończyć i często sie kończy (patrz właśnie Jackson)
                          Pomijam wykonawców którzy podrabiają innych,tak jak wiele pojawiło się podróbek
                          Pearl Jam...

> tak i wlasnie to jest cyrk, dziwacto, wynaturzenie. tak jakby ktos zrobil
                          > samochod na kwadratowych kolach. albo lepiej. ci "artysci" prezentujacy np.
                          > porabane kawalki zwierzat, albo obrazy malowane sloniowym gownem jako sztuke.
                          > kazdy o tym gada, kazdy chce to zobaczyc bo to taka "baba z broda"
                          > wspolczesnosci. tylko co to jest warte...?
                          > babe z broda kazdy poogloda, podziwuje sie, ale na zeniaczke nie ma chetnych.

A WIDZIAŁEŚ WSPÓŁCZESNE WYSTAWY SAMOCHODOWE, CIEKAWE CZEMU WSZYSTKICH RAJCUJĄ
                          TE CACKA, PEWNIE DLATEGO ŻE SĄ "MUZYKĄ ŚRODKA" PODOBNIE JAK LANOS(którego
                          schodziło do niedawna najwięcej w polsce)...
                          DLA CIEBIE TO DZIWACTWA TAK JAK MODERNIZM DLA AKADEMIKÓW...(i nie mów że bloki
                          to modernizm, bo one są wynaturzeniem bardzo szczytnych idei-jak się je
                          oczywiście zna)

> a z drugiej strony czy przy malczewskeigo jest miejsce dla takigo dziwacznego
                          > obiektu? wg mnie to miejsce dla solidnego biurowca.

dla każdego obiektu z klasą, czy będzie dziwaczny czy będzie klasyczny niema
                          znaczenia, architektura nowoczesna tak jak już powtarzałem to nie tylko fantazje
                          ...raichstag w berlinie po remoncie wygląda inaczej, a nie jest jakoś dziwaczny
                          i jest przytym hiper nowoczesny...

> drewno w centrum biurowo-hotelowym? drewno w city? przeciez to ma byc symbol
                          > potegi i nowoczesnosci a nie jakiegos powracania do natury...
                          > we frankfurcie ani w rotterdamie drewna nie widzialem. fakt ze jest teraz
                          > wiecej kamienia niz szkla i aluminium (np. main plaza we frankfurcie), ale
                          > drewna nie uswiadczysz w city. moze jakis hotelik w gorach albo willa albo
                          > firma produkujaca grafike komputerowa na przedmiesciach. a nie w city.

i tu wychodzi twoja znajomość architektury, jedź chłopie do berlina do centrum,
                          pozwiedzaj holandię, francję i finlandię a przede wszystkim poczytaj troche a
                          nie wymądrzaj się....od kiedy to detal i design drewniany jest stosowany tylko
                          przez górali, chyba że w Polsce- i obejrzyj sobie biurowiec AGORY !!!!...!!!!
                          SYMBOL POTEGI I NOWOCZESNOŚCI...powoli wychodzi że podstawowa wiedza o
                          architekturze mocno Cię ogranicza i pozwala tylko na demagogiczne twierdzenia-
                          co nie zmienia faktu że w kwesti Galaksyfa mamy podobne zdanie

> osobiscie uwazam ze w tym miejscu powienien stanac obiekt z dominanta!
                          przeciez
                          >
                          > obok jest wielkie krzyzowanie, przejscie podziemne, a otaczajaca zabudowa
                          jest
                          > wysoka.

I TAKI JEST ZAPEWNE ZAPIS W PLANIE ZAGOSPODAROWANIA !!!
                          ALE TRZEBA MIEĆ JESZCZE NA NIĄ POMYSŁ A NIE RUSZAĆ OKLEPANE, TANIE SCHEMATY JAK
                          W PRZYPADKU BP, albo co gorsza bawić się w dominanty typu rura jak to jest w
                          Galaksyfie...
                          • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 17:09
                            k.o.h napisał:

> zamiast skupić sie na tym że rozwój a nie
                            > konserwatyzm powoduje że idziemy do przodu...

w samochodach potrzebna sa tez hamulce zeby sie nie zwalic do prezpasci.
                            bez odwolania do przeszlosci nie byloby ani renesansu ani oswiecenia.

> czemu odrazu cyrk, zachowujesz sie właśnie jak rodzice tych pierwszych
                            > hipisów, niczym się nie różnisz, dla ciebie zapewne w tamtych latach cyrkiem
                            > byłby Jimi i Lennon....

oni tworzyli nowa jakosc. co tworzy marylin manson poza wywijaniem golym
                            tylkiem? krotki mocny szok. tylko tyle.

> a pozatym jasne że muzyka środka ma dużą słuchalność, bo trafia do
                            największego kręgu odbiorców...

slusznie. takiej tez architektury oczekuje. podobajacej sie jak najszerszemu
                            gronu odbiorcow. a nie wydziwiajacej i szokujacej - dla turystow i krytykow.

> > tak i wlasnie to jest cyrk, dziwacto, wynaturzenie. tak jakby ktos zrobil
                            > > samochod na kwadratowych kolach. albo lepiej. ci "artysci" prezentujacy np
                            > > porabane kawalki zwierzat, albo obrazy malowane sloniowym gownem jako sztu
                            > ke. kazdy o tym gada, kazdy chce to zobaczyc bo to taka "baba z broda"
                            > > wspolczesnosci. tylko co to jest warte...?
                            > > babe z broda kazdy poogloda, podziwuje sie, ale na zeniaczke nie ma chetny
                            > ch.

> A WIDZIAŁEŚ WSPÓŁCZESNE WYSTAWY SAMOCHODOWE, CIEKAWE CZEMU WSZYSTKICH
                            RAJCUJĄ
                            > TE CACKA, PEWNIE DLATEGO ŻE SĄ "MUZYKĄ ŚRODKA" PODOBNIE JAK LANOS(którego
                            > schodziło do niedawna najwięcej w polsce)...

tak. auta koncepcyjne wygladaja kosmicznie a na ulice wyjezdzaja ugrzecznione i
                            znormalizowane wersje. ciekawe czemu porsche od 50 lat sie prawie nie zmienilo
                            a merc wprowadza delikatny restyling co 10 lat.

a te futoroauta (tak samo jak inne futuro-koncepcje) to juz tylko proba
                            zaistnienia w mediach. o prosze jaki twor prezentuje! nieslychany wrecz!!! nikt
                            jeszcze takiego nie zrobil!!! i zaraz sie okrzykuje jaki to nowy nurt, jaki
                            przelom! i za 2 miesiace jest nastepny nurt i przelom a pol roku pozniej nikt
                            nie pamieta ani pierwszego ani drugiego.

> DLA CIEBIE TO DZIWACTWA TAK JAK MODERNIZM DLA AKADEMIKÓW...(i nie mów że
                            bloki to modernizm, bo one są wynaturzeniem bardzo szczytnych idei-jak się je
                            > oczywiście zna)

mi sie modernizm podoba. a falujace budynki nie. bo, pomijajac cene ich budowy,
                            nie prezentuja saba zadnej wartosci. jaka funkcjonalnosc maja powykrecane
                            sciany i pogiete okna? czy dobrze jest w takim miejscu mieszkac i pracowac. czy
                            przyjemnie jest byc czyms takim otoczonym? NIE!
                            to tylko takie garbusy i lamagi zebrzace pod kosciolem - popatrz na mnie,
                            popatrz jaki jestem inny!
                            a ty popatrzysz na to i poweisz: - niesamowite zeby miec tak zdeformowane
                            cialo! ale miec takigo bys nie chcial.

> > drewno w centrum biurowo-hotelowym? drewno w city? przeciez to ma byc symb
                            > ol potegi i nowoczesnosci a nie jakiegos powracania do natury...
                            > > we frankfurcie ani w rotterdamie drewna nie widzialem. fakt ze jest teraz
                            > > wiecej kamienia niz szkla i aluminium (np. main plaza we frankfurcie), ale
                            > > drewna nie uswiadczysz w city. moze jakis hotelik w gorach albo willa albo
                            > > firma produkujaca grafike komputerowa na przedmiesciach. a nie w city.

> i tu wychodzi twoja znajomość architektury, jedź chłopie do berlina do
                            centrum, pozwiedzaj holandię, francję i finlandię a przede wszystkim poczytaj
                            troche a nie wymądrzaj się....od kiedy to detal i design drewniany jest
                            stosowany tylko przez górali, chyba że w Polsce- i obejrzyj sobie biurowiec
                            AGORY !!!!...!!!!

holandie i berlin znam bdb. drewniane konstrukcje czesto sie zdarzaja firmom
                            medialnym i software'owym - ale sa to rozlozyste, niskie i wtopione w otoczenie
                            konstrukcje na PRZEDMIESCIACH miast. biurowiec agory widzialem. sporo o nim
                            wczesniej slyszalem i to bardzo dobre opinie. mi sie osobiscie nie za bardzo
                            spodobal (ale tu wchodzimy w kwestie gustu). natomiast ten budynek nie jest w
                            city! nie jest otoczony szklem, betonem, panoramicznymi windami, przejsciami
                            podziemnymi czy 6-pasmowkami. wsrod takiego otoczenia wygladalby jak
                            mebloscianka kupiona w IKEI do samodzielnego monazu.

podaj, prosze inne przyklady tych drewnianych budynkow w centrach miast, bo ja
                            namietnie sie posilkuje gotowymi realizacjami i daje ci nazwy.

> SYMBOL POTEGI I NOWOCZESNOŚCI...powoli wychodzi że podstawowa wiedza o
                            > architekturze mocno Cię ogranicza i pozwala tylko na demagogiczne twierdzenia-

poki co to glownie ty podajesz tu demagogiczne twierdzenia. ja nie jestem
                            architektem i wystepuje tu z pozycji zwyklego odbiorcy architektury.
                            wymieniamy juz 10 post a ja nadal nie wiem co jest takiego zlego wg ciebie w
                            Blue Point? bo stwierdzenia typu "banal" czy "naiwnosc" jakos niewiele wnosza.
                            mozna tak powiedziec o dowolnym budynku (czy nie tak okreslali akademicy nowe
                            nurty? :)
                            • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 17:34
                              mike102 napisał:
                              > w samochodach potrzebna sa tez hamulce zeby sie nie zwalic do prezpasci.
                              > bez odwolania do przeszlosci nie byloby ani renesansu ani oswiecenia.

ale argument!!!...przecież to nic nie znaczy....
                              jezu, nie dociera, kiedyś hamulce też były nowością -w dobie koni zaprzęgowych
                              (wiadomo że człowiek się opiera na doświadczeniach) !!!
                              wiem że się uparłeś na ten konserwatyzm ale coto za przykłady, one już do
                              niczego nie prowadzą ...męczysz poprostu konia szukając dziury w całym...

> oni tworzyli nowa jakosc. co tworzy marylin manson poza wywijaniem golym
                              > tylkiem? krotki mocny szok. tylko tyle.

Ja nie bronie mansona i tym bardziej love matalu w wykonaniu him, dla mnie to
                              popłuczyny po muzyce zwanej metalem...ja bronie nowości

> slusznie. takiej tez architektury oczekuje. podobajacej sie jak najszerszemu
                              > gronu odbiorcow. a nie wydziwiajacej i szokujacej - dla turystow i krytykow.

najszerszemu gronu do niedawna podobało sie disko polo- więc czemu nie optujesz
                              za pojawieniem się bud z dykty i blachy fałdowej w centrum miasta?
                              Twoje argumenty zapętlają się i powodują że zaczynasz zaprzeczać sam sobie...

> tak. auta koncepcyjne wygladaja kosmicznie a na ulice wyjezdzaja ugrzecznione
                              i
                              >
                              > znormalizowane wersje. ciekawe czemu porsche od 50 lat sie prawie nie
                              zmienilo
                              > a merc wprowadza delikatny restyling co 10 lat.

czekałem na ten argument!!!...to jest klasyka !!!
                              to sa typowe klasyki które idealnie mają wykonane wzornictwo-ponadczasowe,
                              takie trafiają się bardzo żadko...i trafiają to małego grona, apozatym z regóły
                              mercedes powala nowoczesnością a i design wbrew pozorom ma często rewolucyjny...
                              ale już golfik z lat 80 którego masa zeszła na świecie jest brzydactwem ponad
                              miarę....
                              ...ale według twojej teori pt cruiser nie pojawiłby sie na drogach bo jest za
                              ekstrawagancki(mimo nawiązań do przeszłości)

> a te futoroauta (tak samo jak inne futuro-koncepcje) to juz tylko proba
                              > zaistnienia w mediach. o prosze jaki twor prezentuje! nieslychany wrecz!!!
                              nikt
                              >
                              > jeszcze takiego nie zrobil!!! i zaraz sie okrzykuje jaki to nowy nurt, jaki
                              > przelom! i za 2 miesiace jest nastepny nurt i przelom a pol roku pozniej nikt
                              > nie pamieta ani pierwszego ani drugiego.

ALE Z TYCH EKSTRAWAGANCJI KAŻDY BIERZE COŚ DLA SIEBIE, BO NIE POWIESZ MI ŻE
                              NOWE OPLE MAJĄ POZA CORSĄ TYLKO LIFTING ZROBIONY....

> mi sie modernizm podoba. a falujace budynki nie. bo, pomijajac cene ich
                              budowy,
                              >
                              > nie prezentuja saba zadnej wartosci. jaka funkcjonalnosc maja powykrecane
                              > sciany i pogiete okna? czy dobrze jest w takim miejscu mieszkac i pracowac.
                              czy

> przyjemnie jest byc czyms takim otoczonym? NIE!
                              > to tylko takie garbusy i lamagi zebrzace pod kosciolem - popatrz na mnie,
                              > popatrz jaki jestem inny!
                              > a ty popatrzysz na to i poweisz: - niesamowite zeby miec tak zdeformowane
                              > cialo! ale miec takigo bys nie chcial.

CIEKAWE CZEMU GAUDI NALEŻY DO NAJWIĘKSZYCH I NAJBARDZIEJ ZNANYCH ARCHITEKTÓW W
                              DZIEJACH BUDOWNICTWA ?!....A NIE UWIDZISZ U NIEGO PROSTYCH ŚCIAN....
                              KOLEJNY RAZ STOSUJESZ DEMAGOGIĘ...

> holandie i berlin znam bdb. drewniane konstrukcje czesto sie zdarzaja firmom
                              > medialnym i software'owym - ale sa to rozlozyste, niskie i wtopione w
                              otoczenie

> konstrukcje na PRZEDMIESCIACH miast. biurowiec agory widzialem. sporo o nim
                              > wczesniej slyszalem i to bardzo dobre opinie. mi sie osobiscie nie za bardzo
                              > spodobal (ale tu wchodzimy w kwestie gustu). natomiast ten budynek nie jest w
                              > city! nie jest otoczony szklem, betonem, panoramicznymi windami, przejsciami
                              > podziemnymi czy 6-pasmowkami. wsrod takiego otoczenia wygladalby jak
                              > mebloscianka kupiona w IKEI do samodzielnego monazu.

> podaj, prosze inne przyklady tych drewnianych budynkow w centrach miast, bo
                              ja
                              > namietnie sie posilkuje gotowymi realizacjami i daje ci nazwy.

A JA CO I RUSZ PODRZUCAM CI POZA NAZWAMI JESZCZE ARCHITEKTÓW...I PODAJĘ
                              ARGUMENTY, A TY TYLKO TWIERDZISZ ŻE SIĘ NIE PODOBA TOBIE ALBO TURYSTOM I JAK
                              ZWYKLE ZACZYNASZ DRĄŻYĆ JAKIŚ JEDEN FRAGMENT WYPOWIEDZI SZUKAJĄC NIEWIADOMO
                              CZEGO...BO ZARÓWNO NA PRZYKŁADACH MUZYCZNYCH JAK I SAMOCHODOWYCH OSTATECZNIE
                              SAM ZAPRZECZYŁEŚ SOBIE...

> poki co to glownie ty podajesz tu demagogiczne twierdzenia. ja nie jestem
                              > architektem i wystepuje tu z pozycji zwyklego odbiorcy architektury.
                              > wymieniamy juz 10 post a ja nadal nie wiem co jest takiego zlego wg ciebie w
                              > Blue Point? bo stwierdzenia typu "banal" czy "naiwnosc" jakos niewiele
                              wnosza.
                              > mozna tak powiedziec o dowolnym budynku (czy nie tak okreslali akademicy nowe
                              > nurty? :)

NIE NIE OKREŚLALI TAK, BANAŁEM I NAIWNOŚCIĄ JEST WŁAŚNIE WTÓRNOŚĆ TEGO OBIEKTU,
                              SCHEMAT RÓWNOZNACZNY ZE SCHEMATEM BLOKOWISK W POLSCE....
                              • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 05.06.03, 09:47
                                prosilem bys wajasnil co ci sie w BP nie podoba. nie udalo ci sie to.
                                mimo wszystko dziekije za ciekawa dyskusje.

pozdrawiam

Ps. poniewaz zauwazylem ze poza muzeum holokaustu, museum w bilbao i nowym
                                biurowcem gazety (czyli budynkami o ktorych pisza w dodatku "dom" w GW) nie
                                znasz innych budynkow i nie bardzo jestes zorientowany co sie buduje w Europie
                                wyjasniam moj ulubiony przyklad:

Westendstrasse 1
                                wybudowany we Frankfucie nad Menem
                                ukonczony w 1993 r.
                                projekt - pracownia Kohn Pedersen Fox (autorzy rowniez Kastora i Polluxa)
                                w 1995 r. wybrany na najlepszy budynek roku przez Stowarzyszenie Architektow USA
                                • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 18.06.03, 10:38
                                  skoro nie docierają do ciebie ani argumenty estetyczne w postaci obrazu
                                  banalności i naiwności (opinie nie moje poczytaj sobie w pismach branżowych) ,a
                                  nawet praktyczne w postaci braku zastosowania szkła strukturalnego, braku
                                  wyobraźni materiałowej (czego od ciebie nie wymagam boś zapewne kształcony w
                                  innym kierunku)itp. to tylko podam przykłady kilku jeszcze innych obiektów w
                                  których drewno w elewacji zewnetrznej odgrywa ważną rolę:

parlament europejski...strasburg...francja...klient: S.E.R.S...projekt:
                                  ARCHITECTURE STUDIO, PARIS ( M.Robain, R.Tisnado, J.F. Bonne, A.Bretagnole
                                  itp.)...architektura krajobrazu: Desvignes&Dalkony i Francoise
                                  Arnaud....projekt 1991, realizacja 1999-poza lekką elewacją szklaną, elewację
                                  drewnianą tworzy wnetrze....

dalej.....
                                  Gmach sądu w Bordeaux...projket Richard Rogers...szkło stal,
                                  drewno...zapamiętaj SĄD !!!, monumentalizm !!! władza itp !!!

AMBASADA KRÓLESTWA FINLANDII ...autor VIVA arkkitehtuuri Oy, Helsinki

może nie są to najwyższe budynki na świecie ale i tak wyzsze jakościowo,
                                  kondygnacyjnie i wykonawczo od tego biurowca bombowca...

i na koniec jeden z cytatów:

......Powinien byc postrzegany jako jeden monument, a nie jako ściana osłonowa
                                  z byle jakiego biurowca czy blacha trapezowa z osiedlowego supermarketu...Piotr
                                  Wicha (Architektura Murator)

PAMIĘTAJ...STEREOTYPY ZABIJAJĄ WYOBRAŹNIĘ !!!

• k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 18.06.03, 10:45
                                  PS.

mike102 napisał:
                                  > Ps. poniewaz zauwazylem ze poza muzeum holokaustu, museum w bilbao i nowym
                                  > biurowcem gazety (czyli budynkami o ktorych pisza w dodatku "dom" w GW) nie
                                  > znasz innych budynkow i nie bardzo jestes zorientowany co sie buduje w
                                  Europie

A JA ZAUWAŻAM ŻE JESTES HIPOKRYTĄ ALBO NIE CZYTASZ CO SIĘ TOBIE PISZE, ALBO CO
                                  GORSZA NIE ROZUMIESZ TEGO...TWOJE JEDYNE PRZYKŁADY TO BUDYNKI WE FRANKFURCIE,
                                  JA WIEM ŻE TAM MIESZKASZ ALE TO JA PODAJĘ TROCHĘ INNYCH OBIEKTÓW I ARCHITEKTÓW
                                  ZE ŚWIATA JAKO PRZYKŁADY, W PRZECIWIEŃSTWIE DO CIEBIE , A JESTEM ZAPEWNE
                                  BARDZIEJ ZORIENTOWANY BO CO MIESIĄC DOSTAJĘ, CZYTAM I PRZEGLĄDAM TAKIE PISMA
                                  JAK DETAIL, BAUMAISTER, ARCHITEKTURA MURATOR, MURATOR ITP. DO KTÓRYCH PEWNIE
                                  NIGDY W ZYCIU NIE ZAJRZAŁEŚ...JEDYNE NA CZYM SIĘ SKUPIASZ TO ZAPEWNE DODATEK
                                  DOM DO WYBORCZEJ...I ARCHIWALNE FOTKI SZCZECINA...NARAZIE I DZIEKI ZA TĄ
                                  POUCZAJĄCĄ DYSKUSJĘ O MAŁEJ REFORMOWALNOŚCI SPOŁECZEŃSTWA...
    • Gość: Gradus Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.biomag.uni-jena.de 04.06.03, 11:24
      mike102 napisał:

> Ponizej warszawskiego office-house Blue Point.
      Prawdziwe cacko choc wcale nie
      > drapacz chmur:
      >
      > <a
      href="http://www.bluepoint.home.pl/images/pic/pages/Blu_Tom_01.html"target="_blank">www.bluepoint.home.pl/images/pic/pages/Blu_Tom_01.html</a>
      > <a
      href="http://www.bluepoint.home.pl"target="_blank">www.bluepoint.home.pl</a>

calkiem ladny biurowiec... pare takich powinno stac
      zamiast galaxyfu...

no a ten Blue Point ma swoje strony www u szczecinskiego
      providera home.pl :). Jak widac wplywy Szczecina siegaja
      juz do stolicy... :)
      • ebola_zaire Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 12:07
        Witam

Rozmawiacie na temat pięknych (pięknych?) budynkach w Szczecinie, a wszystko i tak sprowadzi sie do tego że powstanie kolejny bank, kolejny oddział telefonii komórkowej. Zauważyliście moze to co widze ja?. Że w naszym miescie nie ma infastruktury, miejsc gdzie człowiek ma prace. Na każdym rogu jest bank, jest punkt GSM
        • Gość: Gradus Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.biomag.uni-jena.de 04.06.03, 12:15
          ebola_zaire napisał:

> Witam
          >
          > Rozmawiacie na temat pięknych (pięknych?) budynkach w
          Szczecinie, a wszystko i
          > tak sprowadzi sie do tego że powstanie kolejny bank,
          kolejny oddział telefonii
          > komórkowej. Zauważyliście moze to co widze ja?. Że w
          naszym miescie nie ma infa
          > struktury, miejsc gdzie człowiek ma prace. Na każdym
          rogu jest bank, jest punkt
          > GSM

uslugi i handel to podstawa nowoczesnej gospodarki. A tak
          poza tym to co powinni zamiast bakow stawiac? Fabryki w
          miescie??
        • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 12:19
          a co w banku i gsm-ie nie pracują?...
        • skuter70 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 12:20
          -w banku i telefoni tez pracuja ludzie
          -raczej nie postawimy ZCHP w centrum miasta
          • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 12:23
            skuter70 napisał:
            > -raczej nie postawimy ZCHP w centrum miasta

a może na każdym rogu malutką filię stoczni, wyrabiali by tam np łożyska albo
            różne drobne rzeczy jak w filmie Delikatesy
      • Gość: zszokowany Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.deltanet.pl 18.06.03, 20:05
        czy moge dostać namiary na strone gdzie jest ten projekt tego galaxfu?
    • franekkk Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 12:01
      mike102 napisał:

> Widzialem Metropolitana i nie wiem co w nim takiego niezwyklego? Zadnej
      > lepszej realizacji Fostera w Polsce nie ma i niepredko bedzie.

ma zaprojektować bramę wejściową do nowego miasta czy jak mu tam w gdańsku
      (tereny postoczniowe) ale nie wiem czy brama to brama czy biurowiec z bramą w
      nazwie

a stan surowy zamknięty to zdaje się ma być w kwietniu 2004 więc nie za bardzo
      widzę jak to echo bez łapówki dla tego czy innego załatwi
    • Gość: krakauer Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 12:08
      dziwie sięże tak wszyscy protestują na widok centrum galaxy... że taki niby
      shit itd... popatrzcie drodzy jak wyglądają obok sztandarowe budy wieżowców -
      ponoć misterów budownictwa (he, he!) lat 70-tych...
      bloczki wzdłuż ul. malczewskiego to też potworki komunistyczne...
      niech więc stawiają nowe baraki - zawsze to ładniejsze niż tto co do tej pory
      straszy...
      pozdrowienia dla rado - chyba uciekł gdzies za miasto

• Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 12:12
        fakt szczecin nie ma się czym pochwalić, mistera może dostały ale ktoś kiedyś
        też dostawał mistera za przekraczanie norm tylko na papierze, takie filmy jak
        miś itp. można śmiało porównać do sytuacji w budownictwie i architekturze
        Polski powojennej...
    • franekkk Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 12:25

a nie można by tak 15 (o 25 nie wspominając) piętrowego bloku ładnego???
      czyli apartamentowca
      co w ziemi ich biznes, 4-5 pięter mały dom handlowy + 10 pięter mieszkalnych +
      cafe16 albo 25 - czy to jest takie trudne????
      zapłacili określoną kwotę za ziemię to chyba im więcej upchną tym
      • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 12:28
        ...można, ale zapewne mają strategów od szmalu i wiedzą na czym najwięcej kasy
        zbiją...i nie wydaje mi się żeby się przejmowali innymi aspektami poza
        finansowymi (reszta to dodatki które mają im pomóc w realizacji pkt.1)
        • franekkk Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 12:37
          Gość portalu: koh napisał:

> ...można, ale zapewne mają strategów

są strategie krótko i długoterminowe
          moim zdaniem szybko zarobić to nie zawsze to samo co w sumie dużo zarobić
          a w ogóle jak planują 4-piętrowy tylko biurowiec to chyba 10 dodatkowych pięter
          kawalerek by im jeszcze pomnożyło?? (nie gadaj że to problem bo pierwsze piętro
          techniczne powyżej 25 pięter)
          • Gość: koh Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 80.51.17.* 04.06.03, 12:55
            ...wiesz trzeba by spojrzeć do planu zagospodarowania terenu, tam jest zapis
            jaką wysokość może mieć obiekt w danym miejscu ( i obejście tego przepisu jest
            niemożliwe) jaką ma mieć funkcję...własnie plan zagospodarowania terenu
            powinien generować długoterminowe plany inwestycyjne, co w danym miejscu jest
            potrzebne a co nie , co przyniesie miastu korzyść a co nie, itd. itp.

A często zdaża się tak że plan zostaje w tajemniczych okolicznościach zmieniony
            dlapotrzeb danego bogatego inwestora, jak to sie dzieje niewie nikt...czary mary
            • franekkk Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 12:58
              Gość portalu: koh napisał:

> jak to sie dzieje niewie nikt...czary mary

właśnie, a z ziemi pod galaxy zgodnie z planem miało wyrosnąć na nie mniej niż
              18 metrów
              • bbury Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 13:01
                franekkk napisał:

> właśnie, a z ziemi pod galaxy zgodnie z planem miało wyrosnąć na nie mniej
                niż
                > 18 metrów

przecież mają taki słup z boku który wystaje ponad resztę budowli.
                Jest 18 ? - jest. Więc o co codzi :)
                • Gość: Ekspans Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.espol.com.pl 04.06.03, 13:29
                  bbury napisał:

> franekkk napisał:
                  >
                  > > właśnie, a z ziemi pod galaxy zgodnie z planem miało wyrosnąć na nie mniej
                  >
                  > niż
                  > > 18 metrów
                  >
                  > przecież mają taki słup z boku który wystaje ponad resztę budowli.
                  > Jest 18 ? - jest. Więc o co codzi :)

Echo chciało stawiać plus dwie kondygnacje, mylisz się z tym słupem.Plan
                  zagospodarowania długo trwa a mało czasu.Dobrze zrobili że nie czekali bo
                  teraz Jurczyk by im zablokował budowę.
                  • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 13:33
                    Gość portalu: Ekspans napisał(a):

> .Plan
                    > zagospodarowania długo trwa a mało czasu.Dobrze zrobili że nie czekali bo
                    > teraz Jurczyk by im zablokował budowę.

...TO MOŻE TERAZ NA SZYBCIORA WYBUDUJĄ NA PLACU GRUNWALDZKIM JAKICHŚ
                    HIPERMARKET COBY ZDĄŻYĆ PRZED NASTĘPNYM PREZYDENTEM...
                    • Gość: Ekspanas Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.espol.com.pl 04.06.03, 13:40
                      To Szczecinianie wybrali mądrych ludzi do ratusza i wygenerowali taki wrogi
                      klimat dla inwestycji w tym mieście, dlatego ten pośpiech.
                      • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 13:42
                        tak jest w całej Polsce
                        • Gość: Ekspans Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.espol.com.pl 04.06.03, 14:03
                          k.o.h napisał:

> tak jest w całej Polsce

Jak tak jest to dlaczego już w tym roku jest 0 komercyjnych inwestycji w
                          naszym mieście,gdy w podobnej wielkością miastach jest po kilka iwięcej.
                          • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 14:05
                            > Jak tak jest to dlaczego już w tym roku jest 0 komercyjnych inwestycji w
                            > naszym mieście,gdy w podobnej wielkością miastach jest po kilka iwięcej.

z prawem w polsce tak samo jest...
                            a co do inwestycji to popatrz na mapę...szczecin nie przecina główna oś
                            komunikacji wsch.-zach. ani pn.-pd., jesteśmy zaściankiem z aspiracjami...
                            • Gość: Ekspans Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.espol.com.pl 04.06.03, 14:16
                              k.o.h napisał:

> Gość portalu: Ekspans napisał(a):
                              > > Jak tak jest to dlaczego już w tym roku jest 0 komercyjnych inwestycji
                              > w
                              > > naszym mieście,gdy w podobnej wielkością miastach jest po kilka iwięcej.
                              >
                              > z prawem w polsce tak samo jest...
                              > a co do inwestycji to popatrz na mapę...szczecin nie przecina główna oś
                              > komunikacji wsch.-zach. ani pn.-pd., jesteśmy zaściankiem z aspiracjami...

Bzdura i jeszcze raz bzdura,do Szczecina czeka kolejka chetnych inwestować w
                              tym mieście tylko im sie przeszkadza i odwołuje przetargi jak ktoś tego nie
                              widzi to jest ślepy
                              • Gość: Gradus Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: *.biomag.uni-jena.de 04.06.03, 14:18

> Bzdura i jeszcze raz bzdura,do Szczecina czeka
                                kolejka chetnych inwestować w
                                > tym mieście tylko im sie przeszkadza i odwołuje
                                przetargi jak ktoś tego nie
                                > widzi to jest ślepy

mozesz wymienic kogos z tej kolejki?? tylko prosze nie
                                wspominaj nic o Kondonie ani o Bekdasie (hmm cisnie mi
                                sie tutaj okreslenie na ktore Kondon by pasowal :D)
                          • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 14:20

> k.o.h napisał:
                            >
                            > > tak jest w całej Polsce

> Jak tak jest to dlaczego już w tym roku jest 0 komercyjnych inwestycji w
                            > naszym mieście,gdy w podobnej wielkością miastach jest po kilka iwięcej.

o ile sie nie myle to bedzie Auchan (choc moze to gmina Police), jak dobrze
                            pojdzie to C&R powinno ruszyc no i w kolejsce jest von den Hayden Group ze
                            Szczecinskim Centrum Finansowym.
                            Pytanie co zrobia wladze aby te inwestycje doszly do skutku?
                            • k.o.h Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 15:01
                              ...cisną się...auchan miał bodajrze zabudować lotnisko w dąbiu, i co z tego
                              wyszło, ece powoli zwija manatki,
                              poza winą polityków jest też chęć do robienia lewych interesów w naszym
                              mieście...dużo inwestorów przyciąga tu możliwość nachapania się za grosze, a
                              jak odchodzą z kwitkiem to wina spada na miasto....bo niedali tego i tamtego...

w szczecinie zasada bywa prosta , zakupić jakichś teren za grosze albo
                              przysługę i wyprzedać hipermarketowi z kilkdziesięciokrotnym zyskiem...a jak
                              miasto nie chce oddać tego terenu bo wolało by samo go opchnąć z takim zyskiem
                              to wtedy wiesza się na władze psy...
                              • mike102 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 04.06.03, 15:55
                                k.o.h napisał:

> ...cisną się...auchan miał bodajrze zabudować lotnisko w dąbiu, i co z tego
                                > wyszło, ece powoli zwija manatki,

nie, to nie auchan tylko brytyjski chelverton. niestety chelverton wycofal sie
                                wogole z inwestowania w polsce. jedyne co zdarzyli zrobic to wisniowiecki
                                bisiness park pod warszawa.

> poza winą polityków jest też chęć do robienia lewych interesów w naszym
                                > mieście...dużo inwestorów przyciąga tu możliwość nachapania się za grosze, a
                                > jak odchodzą z kwitkiem to wina spada na miasto....bo niedali tego i
                                tamtego...
                                > w szczecinie zasada bywa prosta , zakupić jakichś teren za grosze albo
                                > przysługę i wyprzedać hipermarketowi z kilkdziesięciokrotnym zyskiem...a jak
                                > miasto nie chce oddać tego terenu bo wolało by samo go opchnąć z takim
                                zyskiem to wtedy wiesza się na władze psy...

niestety zdarzaja sie te naganne praktyki.
    • Gość: quba Galaxyf - second edition IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 04.06.03, 13:36
      Coś mi sie wierzyć nie chce w te zapowiedzi. Po tym jak Echo wybudowało Galaxyf
      jestem raczej skłonny uwierzyć ze powstanie tam kolejne czterokondygnacyjne
      pudło oklejone kaflami i blacha, coś ładniejszego teraz nawet juz nie pasuje.
      Dla Echo liczy sie tylko zysk a nie dobre budownictwo. Radzę wszystkim porzucić
      dobra nadzieję.
      • mike102 Re: Galaxyf - second edition 04.06.03, 13:54
        Gość portalu: quba napisał(a):

> Coś mi sie wierzyć nie chce w te zapowiedzi. Po tym jak Echo wybudowało
        Galaxyf
        >
        > jestem raczej skłonny uwierzyć ze powstanie tam kolejne czterokondygnacyjne
        > pudło oklejone kaflami i blacha, coś ładniejszego teraz nawet juz nie pasuje.
        > Dla Echo liczy sie tylko zysk a nie dobre budownictwo. Radzę wszystkim
        porzucić
        >
        > dobra nadzieję.

mozna ocenic jakie biurowce budowali w innych miastach.
        powiedzialbym ze galaxyf jest sporo ponizej tego poziomu:
        www.echo.com.pl
        • Gość: Ekspans Re: Galaxyf - second edition IP: *.espol.com.pl 04.06.03, 20:26
          Odpowiadam jakie firmy czekają w kolejce Auchan, Leroy Merlin, Dekatlon na
          terenie za rondem Hakena.NA LOTNISKO W DĄBIU CZEKAJA AUCHAN, LEROY
          MERLIN ,KANADYJCZYCY Z CENTRUM ROZRYWKI TYPU DYSNEYLEND-CHCIANO TO POŁĄCZYC Z
          CENTRUM HANDLOWYM,IKEA CZEKA JUŻ 8 LAT I NIE MOŻE SIĘ DOCZEKAĆ A JEST JUŻ WE
          WSZYSTKICH MIASTACH POW 400000 MIESZK,Chwat spotkał się ze wszystkimi chcącymi
          zainwestować w lotnisko ze dwa miesiące temu i co? za zamkniętymi swoimi
          wrotami by ukryć przed opinią publiczną realizację debilnego programu
          Jurczyka! tzn: na nie dla obcych!Następni to C&R GROUP,THE OUTLET COMPANY
          budują już w Sosnowcu i mają inwestować w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu,
          Gdańsku i chcą w Szczecinie. Specjalizują sie we wznoszeniu bardzo wielkich i
          drogich obiektów, nie typu Galaxsy.Praktiker puka 6 lat, Plaza, OBI,a Centrum
          KLIF chciało zapłacić za teren dobrą kasę ale zmieniła się ekipa co decyduje o
          losach tego misata o zgrozo,dalejPlanetarium przez firmę która buduje
          Kina,Kaufland-nie taki jak w Stargardzie ale podobny do tego jaki postawili we
          Wrocławiu. Caerfour mieli dobudować o Centrum Rozrywkowe a Kupcom chcieli
          wznieść podobny wyglądem do ich obecnego w stanie surowym nie wspomnę o
          przebudowie Krzywoustego,ale Rujnowicz przeliczał głosy kupców na wybory i tak
          na niego laske połozyli.Kino Kosmos inwestor walke toczy od 2 lat .Belgowie
          też się wkur.. i się wycofali mieli budować centrum śniegowe. Wielkie pole
          Golfowe i coś tam jeszcze miało być na Bukowym nie pamiętam jaka to firma ale
          poszła do Kutna i tam się posadowili pisali o tym w lokalnej prasie. Nie
          wspomnę ilu z tąd przegoniono!! Czy CI wszyscy to Też Begdasy i Gondory tak
          samo się wypowiadają oSzczecinie krytycznie jak Ci tak znienawidzeni
          Inwestorzy Pogoni. Tak wszyscy sa winni TYLKO NIE TA BANDA CO RZĄDZI TYM
          MIASTEM.JAKOŚ CI WSZYSCY CO CHCIELI ROBIĆ INTERES W NASZYM MIEŚCIE NIE MIELI
          PROBLEMU GDZIE INDZIEJ I WYWIĄZALI SIĘ Z UMÓW.tYLKO TAK DALEJ sZCZECINIE BO
          JUŻ NAS ZACZYNAJĄ MAŁE MIASTA WYPRZEDZAĆ.
    • franekkk Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 12.06.03, 10:14

a ja bym widział coś takiego jak centrum królewska
      jak zobaczyłem to od razu wiedziałem że nam z malczewskiego zaiwanili

www.architektura-murator.pl/streszczenie.htm#krol

polecam też ostatni projekt z holandii
      • skuter70 Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? 16.06.03, 11:12

> polecam też ostatni projekt z holandii

ooo! cos w tym stylu powinno powstac zamiast "nowowki"
    • Gość: el matador Re:SZCZECIN-CENTRUM AWANGARDY OGÓLNOEUROPEJSKIEJ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.03, 11:00
      Obojętnie co by ECHO na tej działce nie zbudowało, musi to być obiekt
      ekscentryczny i szokujący publikę szczecińską jak i tysiące niemieckich,
      szwedzkich i duńskich turystów odwiedzających codzienie moloch Szczecina.
      Architektura nowowznoszonych obiektów musi być najlesza w całej
      Polsce,zdecydowanie nawet lepsza niż jest to obecnie we Wrocłąwiu chlubiącym
      się najl;epszą architekturą nowoczesną w Polsce.Szczecin musi zając z wielkim
      HUKIEM pierwsze miejsce w kraju jeśli chodzi o poziom rozwoju gospodarczego,
      w ciągu kilku najbliższych lat musi wyprzedzić błyskawicą zaśniedziały i
      zgnuśniały Poznań.Mało tego musi stać się centrum awangardy w różnych innych
      dziedzinach sztuki takich jak rzeżba, gobelin przemysłowy, wzornictwo(design),
      muzyka TECHNO,RAP,HIP - HOOp!,a wszystko przez sam fakt ,iż młody człowiek ma
      w Szczecinie do dyspozycji kilakdziesiąt kanałow telewizji szwedzkiej,duńskiej
      i ogólnoniemieckiej ponadto Szczecin jako jedyne miasto w Polsce pokryty jest
      siatką kilkudziesięciu stacji ultrakrótkofalowych i na falach średnich
      nadających" avangard "ultramuzyki hamburskiej, monachijskiej i berlińskiej i
      jedyne w swoim rodzju niemieckie i europejskie przeboje"evergreen".Bogactwo
      więc intelektualne przeciętnego Szczecinanina jest nieporównywalne poprzez tą
      falę nasilającej się wielokulturowości z mieszkańcem jakiegokolwiek innego
      miasta w Polsce.Jeśli tak jest to Polska żąda od Szczecina wyjątkowych
      osiągnięć w każdej dziedzinie wykraczających daleko poza ogólnopolski szablon.
      Nie wiem czy w Szczecinie odbierana jest eksperymentalna stacja ultramuzyki
      eksperymentalnej o nazwie "RADIOSTACJA...",jest ona odbierana w Gdańsku,
      Łodzi,Krakowie i w Warszawie,Jeśli nie to Szczecinianie muszą zawalczyć o
      rozszerzenie koncesji na ten muzyczny ultraeksperyment na terenie molocha
      Szczecina jak również na masowy kolportaż pisma artystycznego eksperymentu o
      tytule już kultowym w całej Polsce -miesięcznika "AKTYVIST....".
      Wielokulturowa awangardo szczecińsko- germańsko-duńsko-szwedzka - DO
      ROBOOOOOOTYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zaskocz nie tak światową jak Szczecin
      zahukaną POLSKĘ!!!!
    • Gość: danka Re: Co nam szykuje ECHO na ul. Malczewskiego??? IP: 217.153.158.* 16.06.03, 20:40
      Tak postawcie taki biurowiec obok naszego piknego "mrówkowca" i zasloncie
      swiatlo tym ludkom co mieszkaja w czteropiętrowcach...

super tak trzymac, niech zyja architekci miasta

my nie jestesmy miastem w ktorym nalezy stawiac biurowce, bo nijak mozna je
      wkomponowac .... - najlepiej zeby w centrum przez nastepne 20 lat, na lezącym
      odłogiem kawałku ziemi ktos zbieral kase za pseudo strzezony parking....

ja tam uwazam ze wygody nie za wiele, akurat sie zestarzeje zanim ktos sprawi
      zeby na miejscu Galaxy cos innego powstalo , pieknego - moze starówke jaką
      co ?!taka piękną jak juz mamy za kupe szmalu i drugie tyle łapówek ...... z
      odpadającymi tynkami !!!!!! niech sobie będzie galaxy takie jakie jest i nie
      zapominajcie ze ECHO to jedyna firma ktora odwazyla sie cosik tu zrobic -
      ulatwic nam zycie - niewazne jakim kosztem, bo wszyscy to zlodzieje............
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka