Dodaj do ulubionych

szczecińskie wyspy

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 15:32
szczecin posiada wiele wysp. są one piękne
jestem ciekaw co o nich wiedzą czytelnicy, jeśli cokolwiek.
niestety większości szczecinian nic to nie interesuje.
np. niezwykła przyroda ostrowa grabowskiego uległa zdewastowaniu pod
pretekstem budowy bazy kontenerowej, która znając życie i tak nie powstanie.
proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: quba Re: szczecińskie wyspy IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 15.06.03, 16:16
      A mnie zawsze ciekawiły te wyspy, tyle tylko że nie mam pojęcia jak tam się
      dostać. Przedwojenne fotografie pokazują liczne kawiarnie ukryte w lasach np
      arkońskim ,na Warszewie, nad brzegiem Odry. Były one stałym punktem
      niedzielnych spacerów szczecinian. A teraz zostały po nich fundamenty a
      szczecinianie wolą iść na techniawę do klubu lub najwyżej do parku Kasprowicza
      który przeżywa oblężenie. Te wyspy możnaby przecież wykożystać do rekreacji,
      zorganizować krajoznawcze rejsy ALE, po pierwsze kto się tym zajmie (przecież
      nie mamy władz miasta), a po drógie kto będzie chciałz tego skorzystać ?
      • Gość: lux Re: szczecińskie wyspy IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.03, 20:13
        NJLEPSZA JEST DROGA WODNA lecz można także dojechać autobusem 76 do końca.
        Ciekawie jest także w okolicach jeziora portowego i małej regaliczki.
      • jottka zaraz 15.06.03, 22:10
        Gość portalu: quba napisał(a):

> A mnie zawsze ciekawiły te wyspy, tyle tylko że nie mam pojęcia jak tam się
        > dostać. Przedwojenne fotografie pokazują liczne kawiarnie ukryte w lasach np
        > arkońskim ,na Warszewie, nad brzegiem Odry.

jakie wyspy są w lasku arkońskim albo na warszewie???
        • Gość: Karuzelowy nasze miasto odwróciło się... IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 15.06.03, 22:22
          • jottka Re: nasze miasto odwróciło się... 15.06.03, 22:27
            i stało osobliwością geograficzną? wyspy na lądzie, a lasy zarastają mosty???
            • wheelman Re: nasze miasto odwróciło się... 16.06.03, 13:27
              Kiedyś w stanicy wodnej pttk na dziewokliczu można było wypożyczyć
              kajak.niedaleko na piękne kanały międzyodrza.Można też popłynąć w stronę
              miasta. widoki warte zmagań z wiosłami.
        • Gość: quba Re: zaraz IP: *.spx.pl / 10.0.5.* 16.06.03, 15:28
          jottka napisała:

> Gość portalu: quba napisał(a):
          >
          > > A mnie zawsze ciekawiły te wyspy, tyle tylko że nie mam pojęcia jak tam si
          > ę
          > > dostać. Przedwojenne fotografie pokazują liczne kawiarnie ukryte w lasach
          > np
          > > arkońskim ,na Warszewie, nad brzegiem Odry.
          >
          >
          > jakie wyspy są w lasku arkońskim albo na warszewie???
          Chodzi mi o to że przed wojną w podmiejskich laskach i nad odrą były ciekawe i
          zaciszne kawiarnie a teraz możnaby je przenieść na te wyspy jaśli istnieje taka
          możliwość, nie chciałabyś sobie posiedzieć w kawiarni lub pubie nad wodą wśród
          zieleni w ciepły letni dzień, bo ja tak.
          • jottka Re: zaraz 16.06.03, 21:19
            nie no idea piękna :)

tylko że niemce lubiły i lubią wszędzie w plenerze knajpy zakładać, a nas jakoś
            do tego nie ciągnie, co nie znaczy, że nie można by tego zmienić. i te
            stateczki wycieczkowe z powrotem, do wieży bismarcka na przykład, i winnice
            koło niej, pensjonaty, te rzeczy
            • Gość: old.sailor Re: piekne byly kiedys czasy IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.06.03, 11:35
              gdy plywajac na wioslarskiej czworce wyprzedzalismy stateczki wycieczkowe
              na odrze
              i te dziewczyny patrzace na nas z podziwem , tacy bylismy piekni
              a potem desant na dzika plaze i kapiele "na adama" w odrze
              rozlwiska odry miedzy mostem na dziewokliczu a mostem na autostradzie sa swietne
              ile tam zrujnowanych tam, jazow , pozostalosci po mlynach wodnych
              ciekawe jak to wyglada teraz
              pewnie jeszcze bardziej popadlo w ruine :((
              • Gość: Karuzelowy pływam tam... IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 17.06.03, 11:48
                kilkadziesiąt razy w roku.tamy i śluzy w strasznej ruinie i pod względem
                przydatności są do niczego,ale jak pięknie wyglądają.takie ptactwo jak nad odrą
                to tylko w dżungli
                amazonki.bieliki,zimorodki,kanie,myszołowy,bąki,trzciniaki...a obok przepłynie
                wielki bóbr.jest spora grupa osób zakochanych w wodnym labiryncie szczecińskich
                i podmiejskich kanałów.to wędkarze i wodniacy.niestety ,jak wszędzie i wśród
                nich spora grupa to śmieciarze nie potrafiący uszanować przyrody.cieszę się
                więc,że te miejsca nie są popularne,ale z drugiej strony szkoda,że
                szczecinianie nie znają swojego miasta od strony Odry,Regalicy i niezliczonej
                liczby kanalików. może kiedy statki pływające jako sklepy wolnocłowe,po wejściu
                w życie zakazu handlu,zaczną z konieczności wozić pasażerów-turystów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka