swarozyc 25.09.07, 14:18 jedno, Fugazi. Widocznie zależy im na prawdziwej wolności religijnej w Polsce. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070925/kraj/kraj_a_11.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DamaKier Re: Są jednak ludzie w Polsce którym nie wszystko IP: 83.18.220.* 25.09.07, 17:01 Podziwiam państwa Grzelaków, że chce im się podejmować mozolną walkę z wiatrakami, ale wywalczenie alternatywnych do religii lekcji etyki niczego nie załatwi.Nauczanie religii w szkołach nie ogranicza się niestety do samych lekcji religii. Szkoły sa obwieszone symbolami religijnymi, gazetki religijne wiszą na korytarzach, są apele z udziałem księży i poświęcaniem wszystkiego, co się rusza, są całoszkolne wyjścia na msze do kościoła. Jest tyle krzyku przy okazjach jakiegokolwiek obrażania uczuć religijnych (zresztą słusznie), a nikt się nie zastanawia czy to wszystko, co wymieniłam, nie obraża "uczuć niereligijnych" uczniów niewierzących lub uczuć religijnych wyznawców innych religii. Poza tym zdumiewa mnie, że lekcje etyki mają dotyczyć jedynie uczniów nie uczęszczających na religię. Czy znaczy to, że religijni katolicy są etyczni z założenia? Myślę, że lekcje etyki przydałyby się im tak samo, jak wszystkim innym. Na tej zasadzie równie dobrze możnaby uczniów chodzących na religię zwolnić z fizyki, biologii czy czego się chce. Myślę, że partia która ujęłaby w programie wyprowadzenie religii ze szkól i mocno to nagłośniła, zyskałaby głosy wielu zdesperowanych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi ateiści w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 17:40 Co do metod mam wątpliwości. Jak pisałem kiedyś nie wiem czy bym się zdecydował donosić do obcych na "Matkę", co to każe różaniec co wieczór odmawiać. Z pewnością jednak bym "Matce" odpowiedział co w zamian koronek dziergać mam zamiar. Prawda jest, że niewierzący to tchórze. Przekonałem się o tym po wielokroć na zebraniach rodziców i rady rodziców której przyszło mi onegdaj przewodniczyć. Odpowiedzcie sobie ateistyczne trzęsidupy gdzie są wasze przekonania kiedy przychodzi je publicznie okazać? Gdzie rzekoma neutralność światopoglądowa kiedy na apel wpie.. się jegomość w sutannie albo gdzie się podziewa odwaga kiedy piorą rekolekcyjnie mózgi waszym pociechom. Posłusznie puszczacie je jak te barany a na apelu siedzicie jak trusia. Wasz sprzeciw ogranicza się do anonimowego forum i tu się kończy. Każdy z was boi się zostać wybranym do reprezentowania reszty. Nie spotkałem się nigdy aby którykolwiek z niewierzących zgłosił się do prac w radzie. Zresztą nie dziwota. Ateista nie potrafi zaprezentować nawet siebie. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: ateiści w szkole IP: 83.18.220.* 25.09.07, 18:10 Fugazi! Tak, jak nie masz pojęcia jaka ja jestem w poza wirtualnym świecie, tak i ja nic nie wiem o Tobie. MOże jesteś odważnym ateistą, może tchórzliwym katolikiem albo na odwrót. Ale o Tobie jedno jest wiadome - jesteś agresywny. Do tego stopnia, że mój post, z którym można sie nie zgadzać, ale który absolutnie nikogo nie urażał wywołał w Tobie chęć obrażania. Po co? Ja w "cywilu" nie mam kłopotów z otwartym wyrażaniem swoich poglądów. Może dlatego nie mam potrzeby odreagowywać na forum. Pozdrawiam, DK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: ateiści w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 18:17 > jedno jest wiadome - jesteś agresywny Wrrrrr. Gryzę i rozdzielam razy. Codziennie po 22. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ateiści w szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 18:25 > Prawda jest, że niewierzący to tchórze. Przekonałem się o tym po > wielokroć na zebraniach rodziców i rady rodziców której przyszło mi > onegdaj przewodniczyć. Jak się domyślam zmiażdżyłeś te plugawe ateistyczne tchórzostwo rodziców na zebraniach rady rodziców :))) ale z ciebie to niezwykły terminator wow!!!!!!!!!!! > Odpowiedzcie sobie ateistyczne trzęsidupy gdzie są wasze przekonania > kiedy przychodzi je publicznie okazać? O i widzę katolicka odwaga ciebie nie opuszcza! Trzęsidupy - proszę proszę! A może tak ciebie podać do sądu za obrażanie ateistów ??? > Wasz sprzeciw ogranicza się do anonimowego forum i tu się kończy. No podobnie jak twoja odwaga ogranicza się do anonimowego forum :)))) cóż za odwaga!!!! Terminatora ateistów i świętego gniewu katolików :))))) > Ateista nie potrafi > zaprezentować nawet siebie. Że to rasizm, to nie wspomnę, ale coś mnie tknęło. Ty chyba Fugazi jesteś ksiendzem, bo tylko ksiądz potrafi takie mondrosci głosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: ateiści w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 18:28 > Ty chyba Fugazi jesteś ksiendzem, bo tylko ksiądz potrafi takie > mondrosci głosić. Jakbyś mi w mordę dał.. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ateiści w szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:02 Gość portalu: Fugazi napisał(a): > > Ty chyba Fugazi jesteś ksiendzem, bo tylko ksiądz potrafi takie > > mondrosci głosić. > > Jakbyś mi w mordę dał.. > > Pozdrawiam > Fugazi Czemu? Przecież ksienża tesz majom dzieci i muszom je jakos wychować i wykształcić. A w mordę, przepraszam w twasz to nie daję nikomu. Taki jestem ateistyczny trzęsidup :))) a poza tym lubię Twojego nicka więc za co mam ciem lać?! Eee zaraz poczytam nastepnego posta Twojego, bo mi siem otfarł na drugim kompie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Fugazi 25.09.07, 21:25 Nie rozumiem cie Fugazi; Panstwo polskie zobowiazane jest zapewnic ci pewne minimum praw i mimo ze w tym przypadku tego nie czyni Ty masz objekcje skorzystac z doskonalej mozliwosci ktora stoi do dyspozycji mieszkancow Uni Europejskiej. W Szwecji bezprawne zabieranie dzieci rodzicom (mowie tu o latach 80.) nie mialoby konca gdyby nie ow Trybunal. Szwecja przez wiele byla najczesciej pozywanym krajem w Europie przez wlasnych obywateli, bo uwczesni szwedzcy talibowie(rozwydrzone, lewicowe feministki pracujace w biurach socjalnych) za nic mialy prawa czlowieka, szczegolnie mezczyzn. (Szwecja nie byla wtedy w UE, ale podlegala jurysdykcji tegoz trybunalu). Dzisiejszymi Talibami w Europie jest najprawdopodobniej Polska i trzeba polozyc temu kres, wykorzystujac do tego instytucje prawne, a nie glodowki, bijatyki i krzyki, a wiec protesty zle wyartykulowane.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Swarożyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 21:58 Wytłumaczę w skrócie swoje stanowisko. Wiara w instytucje: Nie sądzę aby szukanie pomocy u urzędnika i to na zewnątrz było sposobem na rozwiązywanie własnych problemów. Wiem, że są i niektórzy korzystają z instytucji typu poradnia rodzinna nakrywając małżonka na zdradzie ale nikomu nie uwłaczając dla mnie są frajerami. Może urzędnik jest odpowiednią osobą do rozwiązywania szwedzkich problemów ale w Polsce sprawy skuteczniej rozwiązuje się mniej cywilizowanymi metodami. Przeto wyglądam zmian rewolucyjnych, innych jakościowo i szybciej ze strony samych zainteresowanych niż z łaski od Niemca czy Belga. Sami musimy krzyczeć, tupać, lać w gębę, jednym słowem walczyć przy każdej nadarzającej się okazji. Nie narażając się przy tym wszystkim na śmieszność oczywiście. Kwestia dogmatyczna: Ponieważ popieram prawo do nauczania w domu i w dowolnej szkole prywatnej a jednocześnie nie zgadzam się z obowiązkiem edukacji w placówkach zatwierdzonych odgórnie nie będę nigdy dyskutował czy przedmiot X ma być i jest dobry a Y to już nie. Popieram z jednej strony osoby odpowiedzialne za siebie i dążące do lokalnych autonomii z drugiej. Edukacja ma też nauczyć wyboru i odwagi. Ateistom ( w tym mnie też ) się wydaje, że ten pierwszy jest możliwy bez drugiego. Dlatego przegrywamy w szkole. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Swarożyc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:09 > Sami musimy krzyczeć, tupać, lać w gębę, jednym słowem walczyć przy > każdej nadarzającej się okazji. Nie narażając się przy tym wszystkim > na śmieszność oczywiście. Drogi Fugazi. Ty chyba nie masz dzieci. Zacznij się żołądkować a to twoje dzieci obrewą nie ty. Dlatego ludziom nie jest w smak podskakiwać w szkole dyrekcji czy ksiendzu. Często ci sami ludzie w innych sytuacjach, gdzie ich dzieci nie są narażone potrafią zawalczyć o swoje racje. > Kwestia dogmatyczna: > > Ponieważ popieram prawo do nauczania w domu i w dowolnej szkole > prywatnej a jednocześnie nie zgadzam się z obowiązkiem edukacji w > placówkach zatwierdzonych odgórnie nie będę nigdy dyskutował czy > przedmiot X ma być i jest dobry a Y to już nie. > Popieram z jednej strony osoby odpowiedzialne za siebie i dążące do > lokalnych autonomii z drugiej. to jusz za trudne na mojom tempom głowem :))) przestaję rozumieć tfój tok myslenia. > Edukacja ma też nauczyć wyboru i odwagi. > Ateistom ( w tym mnie też ) się wydaje, że ten pierwszy jest możliwy > bez drugiego. Dlatego przegrywamy w szkole. > Kurka jak to dobrze że nie jesteś ministrem w MENie. Byłyby nieskończone jaja. Dzieci byłyby poddane kolejnej torturze wyboru i odwagi. Wiesz jak chcesz wychować Spartan to pewnie masz rację. Ale zwykłe polskie bachory? Nauczmy nasze dzieci być raczej szczęśliwymi ludzmi, którzy nie unieszczęśliwiają innych. To co napisałes to jakieś skautowe frazesy. Sorry za słowa. Ale niestety, tak to odczytuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Swarożyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:33 > Drogi Fugazi. Ty chyba nie masz dzieci. Zacznij się żołądkować a to twoje dzieci obrewą nie ty. Dlatego ludziom nie jest w smak > podskakiwać w szkole dyrekcji czy ksiendzu. Ma czworo :-) Oberwali ale wszyscy jesteśmy szczęśliwi. > Nauczmy nasze dzieci być raczej szczęśliwymi ludzmi, którzy nie unieszczęśliwiają innych Nikogo i niczego dobrego nie nauczysz, kiedy nie pokażesz jak wygląda odwaga, honor, uczciwość czy odpowiedzialność. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Fugazi jestem w szoku. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 25.09.07, 22:45 Ale nie jesteś mormonem prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Swarożyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 07:53 Wyczytałem, że jest naukowe wyjaśnienie mojej postawy. To amoralny familizm. :-)) Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Są jednak ludzie w Polsce którym nie wszystko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.07, 18:18 Gość portalu: DamaKier napisał(a): > Podziwiam państwa Grzelaków, że chce im się podejmować mozolną walkę > z wiatrakami, ale wywalczenie alternatywnych do religii lekcji etyki > niczego nie załatwi.Nauczanie religii w szkołach nie ogranicza się > niestety do samych lekcji religii. Szkoły sa obwieszone symbolami > religijnymi, gazetki religijne wiszą na korytarzach, są apele z > udziałem księży i poświęcaniem wszystkiego, co się rusza, są > całoszkolne wyjścia na msze do kościoła. Po prostu Polska nie jest krajem neutralnym światopoglądowo. Nwaet partie polityczne, które z założenia są ateistyczne podlizują się hierarchom i robią im dobrze :) UE powinno po porstu wylać Polskę na zbity ryj z tego klubu, a inne instytucje europejskie również powinny zrobić to samo. Wówczas nikt Polską nie będzie się musiał przejmować tutaj na kontynencie europejskim - tym dziwnym krajem dziwnych ludzi - i co najwyżej będą nas pokazywali w tv, jako takie kuriozum niczym dziwactwa przyrody. > Jest tyle krzyku przy > okazjach jakiegokolwiek obrażania uczuć religijnych (zresztą > słusznie), Właśnie dlatego niesłusznie, bo trafiliśmy już na scenę kompletnych idiotyzmów i hipokryzji, niczym za komuny. Co chwile sprawy częściowe sterowane przez polityków przeciw wystawom, artystom etc. Inny taki pierd..olec, któy męczy Polskę to polowanie, na wszystko co podważa wartości katolickie. Przykład: teletubisie. Nawet na Borneo podawano sobie w mediach wiadomości o tym dziwnym kraju na świecie, kraju katolickich fundamentalistów, gdzie nawet bajki dla dzieci są podejrzane. To zupełnie jak w Korei Północnej, albo w Afganistanie Talibów :))) > apele z > udziałem księży i poświęcaniem wszystkiego, co się rusza, są > całoszkolne wyjścia na msze do kościoła. .......... > .....nikt się nie zastanawia czy to wszystko, co wymieniłam, > nie obraża "uczuć niereligijnych" uczniów niewierzących lub uczuć > religijnych wyznawców innych religii. No cóż przedwojenni faszyści polscy zacierają ręce, na tamtym świecie. Jak powiedział ostatnio premier RP - tylko Polska i tylko jeden naród polski. Niczym Ein volk, ein Riech ein ....... To się wszystko mieści w polskiej semantyce po '89. > Poza tym zdumiewa mnie, że lekcje etyki mają dotyczyć jedynie > uczniów nie uczęszczających na religię. Czy znaczy to, że religijni > katolicy są etyczni z założenia? No oczywiście, że są. Przecież w polskich więzieniach siedzą albo obcy, albo ateiści, albo kociarze. Nie wiedziałaś Damo Kier??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor. Re: Są jednak ludzie w Polsce którym nie wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 18:10 to ty ciagle obrazasz , nieszczesliwy człowieku ab. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Są jednak ludzie w Polsce którym nie wszystko 25.09.07, 18:22 Ja nie obrazam, ja po prostu chlostam jesli sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: Co na to Mel Brooks? IP: *.globalconnect.pl 25.09.07, 22:19 The Inquistion (Let’s Begin) The Inquisition (Look out sin) We have a mission To convert the Jew (Jew Jew Jew Jew Jew Jew Jew) We’re gonna teach them (Wrong from right) We’re gonna help them (See the light) And make an offer that they can’t refuse. (That the Jews just can’t refuse) Confess…Don’t be boring Say yes… Don’t be dull A fact… You’re ignoring It’s better to lose your skullcap than your skull (Aj, aj, gewalt!) Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Znacie to w Polsce? 25.09.07, 22:33 images.google.se/imgres? imgurl=upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Anti- capitalism_color.gif/300px-Anti- capitalism_color.gif&imgrefurl=sv.wikipedia.org/wiki/Kapitalis m&h=374&w=300&sz=81&hl=sv&start=8&tbnid=G3TnDbx7ge7C7M:&tbnh=122&tbnw =98&prev=/images%3Fq%3Dkapitalism%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dsv% 26sa%3DG Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Znacie to w Polsce? 25.09.07, 22:34 images.google.se/imgres? imgurl=upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Anti- capitalism_color.gif/300px-Anti- capitalism_color.gif&imgrefurl=sv.wikipedia.org/wiki/Kapitalis m&h=374&w=300&sz=81&hl=sv&start=8&tbnid=G3TnDbx7ge7C7M:&tbnh=122&tbnw =98&prev=/images%3Fq%3Dkapitalism%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dsv% 26sa%3DG Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Znacie to w Polsce? 25.09.07, 22:37 sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Anti-capitalism_color.gif Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Znacie to w Polsce? 25.09.07, 22:48 Jak to pisze na tej kartce we wlasciwym miejscu; "My was oglupiamy".. www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4521147.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Znacie to w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 22:54 osobiście wolałbym coś odswarozycowego. Jakby na to nie patrzeć mamy tu na codzień do czynienia z Bogiem a nie z kandydatem na świetego. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Znacie to w Polsce? 25.09.07, 22:56 pieniadz tak naprawde nigdy nie byl w powazaniu w polsce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Znacie to w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 23:00 > pieniadz tak naprawde nigdy nie byl w powazaniu w polsce.. Pieniądze, pieniądze. Wam na zgniłym zachodzie w głowie tylko srebrniki. Daj coś z siebie na relikwię (palec albo ...). Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Znacie to w Polsce? 25.09.07, 23:02 Chcialem zebys popatrzyl mi w oczy ale ty wolales pojsc do cyrku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fugazi Re: Znacie to w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 23:05 > Chcialem zebys popatrzyl mi w oczy ale ty wolales pojsc do cyrku.. Myślałem, że większy pożytek ze spotkania będziesz miał beze mnie. Trzeba było wtedy pisac, że bardzo nalegasz a nie wymawiac po latach. Pozdrawiam Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Znacie to w Polsce? 25.09.07, 23:15 poniewaz wiem ze trenujesz silna wole i odpowiedzialnosc, daremnymi bylyby moje namowy.. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Co na to Mel Brooks? 25.09.07, 22:52 youtube.com/watch?v=lAVJ9ZyghlA Odpowiedz Link Zgłoś