Gość: gg IP: *.chello.pl 28.11.07, 07:42 Ale nasza ładniejsza :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maxymus1 Projekt filharmonii plagiatem? 28.11.07, 08:36 Górnik z kopalni Bytom, zapytowuje się ! Gdzie jest spot na tymat, Mieszkania Pana Mieczysława Jurka, HEJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 08:38 A mieszkaniec Szczecina dopytuje jak śledztwo w sprawie mieszkania Krzystka. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Moim zdaniem brzydsza IP: 217.153.19.* 28.11.07, 08:59 to jest plagiat i do tego brzydszy. To wygląda jak kompleks szklarni jakis. Poza tym co to za góra lodowa w centrum miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Moim zdaniem brzydsza IP: *.mofnet.gov.pl 28.11.07, 09:05 to nie jest żaden plagiat, nie trzeba być specjalistą żeby to widzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Retor Re: Moim zdaniem brzydsza IP: 217.153.136.* 28.11.07, 11:11 Plagiat to złe słowo. Tu chodzi o to że projekt miał być przewrotowy, jedyny na świecie, a okazało się że nasza filharmonia już ma "siostrę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed co z Supermanem? IP: 89.19.69.* 28.11.07, 13:35 w ktorym z filmow o Supermanie wczesniej wpomniany buduje z lodu budowl e na biegunie, ktora.. wyglada podobnie do naszej opery. czy to plagiat? nie. forma jest dosc prosta, na tyle prosta, ze kazdy inny obiekt oparty na stozki bedzie ja przypominal, ale takich obiektow na swiecie nie jest duzo (nic dziwnego tez, ze pozostale projekty przypominaly hipermarkety. wszyscy architekci uzyli bardzo oklepanej formy.) dodatkowo jesli przegladniecie materialy hiszpanow widac tam jak projekt zaczal sie oraz jak sie wpisywal w krajobaraz szczecinskich dachow. ten projekt nie zostal tu wstawiony jako gotowy, ale zostal zrobiony dla tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora13 Re: co z Supermanem? IP: *.chello.pl 03.12.07, 10:15 Jakiej naszej opery, to jest projekt filharmoni!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glu Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 09:03 Ważne jest, że inżynierowi Mamoniowi spodobałby się ten projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ele Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.szczecin.mm.pl 28.11.07, 09:38 Jestem bardzo rozczarowany. Projekt Hiszpanów zrobił na mnie wielkie wrażenie - odwagą i pomysłowością. To miała być ikona naszego miasta. Coś niepowtarzalnego, oryginalnego, coś czego nie zobaczy gdzie indziej. Okazuje się, że taką samą mogą mieć Belgowie. Hm.. Nie pozostaje nam nic innego jak zbudować naszą i zrobić wokoł wielki szum. Zawłaszczyć pierwszeństwo. Może Belgowie w ogóle swojej nie zrealizują? Wtedy cała ta sprawa po latach przyschnie. No chyba że Holendrzy pójdą do sądu... Odpowiedz Link Zgłoś
searover Re: Projekt filharmonii plagiatem? 28.11.07, 09:56 Ja także jestem rozczarowany. Gdyby było widomo wcześniej, być może można byłoby przynajmniej negocjować wysokość honorarium. Bo co do projektu... Lepszego nie ma i tak. Mimo wszystko mamy szansę byc pierwsi. A poza tym lepszy ciekawy projekt z podejrzeniem o (eufemizując) zapozyczenia niż oryinalny ale nijaki. No i jest stara zasada w marketingu, że niewazne jak mówią, byleby rozgłos był. Może taki spór hiszpańsko-polsko-belgijsko-holenderski napędziłby choć kilku turystów którzy chcieliby na własne oczy zobaczyć i porównać dwa niezależne lecz prawie identyczne, zrealizowane projekty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 09:56 Teraz już wiadomo dlaczego Krzystek zmienił dyrektora ds inwestycji w urzędzie na kilka dni przed podpisaniem umowy. Wszystko jasne. Nowy podpisuje wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plagiatus A Tusk budując 2 Irlandię nie robi plagiatu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 10:04 a ten gość, co zaprojektował układ rond i ulic na wzór Paryża w Szczeninie nie zrobił plagiatu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fagot Re: A Tusk budując 2 Irlandię nie robi plagiatu? IP: *.chello.pl 28.11.07, 10:50 Ściąć te wierzchołki i wszystko będzie git, żaden projektant oszklonego hipermarketu nie będzie się czepiał. Ja bym odbudował fasadę starej Filharmonii jako formę ukłonu do przedwojennych architektów , a reszte wałnął w te wasze szlarnie. Miejsca i tak nie ma dużo , bo za płotem ubecja wybudowała schrony atomowe na wypadek wojny , żeby Krzywdek miał się z rodzina gdzie skryć, albo jak stocznia niebawem wyjdzie na ulice wraz z uzdolniona muzycznie młodzieżą . Trzeba było pójść na wydział architektury do naszej zdolnej szczecinskiej młodzieży , ta młodzież zaprojektowałaby filharmonie bez obciachu i za miejsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.srg.vectranet.pl 28.11.07, 10:41 Swój broni swego. Rozbawiły mnie wypowiedzi szczecińskich architektów na temat tego, czy projekt Hiszpanów to plagiat. To smutne, ale prawda jest taka, że filharmonia Hiszpanów tysiąckrotnie przebiła pomysłowością, klasą projekty polskich, w tym szczecińskich architeków, którzy wzięli udział w konkursie. A teraz, gdy pojawiło się podejrzenie o plagiat, szczecińscy architekci, poproszeni o opinię przez GW idą za ciosem. A gdzie miejsce na otwartą dyskusję o architekturze Szczecina, o której tyle się mówi? Jak widać szczecińskich architektów stać jedynie na zaściankowe dbanie o własne interesy. Nie wróży to dobrze miastu. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.srg.vectranet.pl 28.11.07, 10:53 Porównajmy tymczasem projekty innych architektów, którzy wzięli udział w konkursie. One wszystkie są do siebie podobne. Wszystie wykorzystują podobne rozwiązania, znane czasami od lat. Czy to oznacza, że każda z tych koncepcji to palgiat? Może po prostu młodzi hiszpańscy architekci wykazali się większym talentem, korzystając ze znanych im rozwiązań architektonicznych? Może mają po prostu świeże spojrzenie na współczesną architekturę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Racja IP: *.smsnet.pl 28.11.07, 15:58 Oczywiscie zgadzam sie z Toba. GW ma temat zastepczy...Poza tym jest taka zasada, ze "nie sra sie do wlasnego gniazda". Po co Gazeta zniecheca w ten sposob Hiszpanow? A klika polskich architektow zaraz zacznie bic piane, bo po prostu ich projekty byly gorsze i tyle. Niech sie Gazeta zajmie kladka Rabendy - mialo nie byc korkow, mialo byc super miodzio, a korki na Wyzwolenia sa takie, ze ho ho Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IJ Ghent w języku polskim to Gandawa IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.11.07, 11:10 ciekawe, czy gdyby projekt był podobny do filharmonii w Monachium, to w artykule przeczytalibyśmy o mieście Munich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ghent w języku polskim to Gandawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 12:22 no właśnie, tym bardziej że Ghent to nawet nie jest po flamandzku/francusku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: Ghent w języku polskim to Gandawa IP: *.chello.pl 28.11.07, 19:20 Bardzo słuszna uwaga. Ghent to angielska nazwa na zwa belgijskiego miasta, które po flamandzku nazywa się Gent, a w tradycji polskiej znane jest od wieków jako Gandawa. Niedopatrzenie tego w tekście artykułu to bardzo poważne uchybienie. Wstyd! Niedługo będzie można przeczytać o wieży Eifla w Paris, albo spotkaniach polityków w Bruxelles (fr.), albo, o zgrozo w Brussels (ang). Gandawska filharmonia nie jest identyczna z projektem filharmonii szczecińskiej, jest tylko podobna. W dzisiejszych czasach ludziom już się popieprzyło z tym prawem autorskim i plagiatami. Bez wzorowania się na dziełach innych nie powstała by sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryfita Re: Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.chemn.tuniv.szczecin.pl 28.11.07, 11:42 Można znaleźć wiele podobnych architektonicznie budowli, które wcale nie są plagiatami. Mam nadzieję, że szum wokół tego projektu nie będzie miał wpływu na realizację ani opóźnienie w budowie "naszej pięknej filharmonii", ale martwi mnie to całe zamieszanie wokół tej sprawy :(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Sensacja prasowa IP: *.chello.pl 28.11.07, 12:00 Porównajcie oba projekty na innych zdjęciach: ta belgijska przypomina jeża, nasza - górę lodową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrażliwy Beldzy tez zrobili plagiat!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 12:50 Belgijski oryginal wcale nie jest oryginalny!! tez zplagiatowali inny projekt!! skandal!! czy ci ludzie nie maja wstydu?? Dlaczego w konkursie nie mogli wziac udzialu niearchitekci?? przynajmniej wtedy byloby cos oryginalnego i niepowtarzalnego - wstyd mi za tych pseudo architektow.. psuja moje kochane miasto i robia nam wstyd!! upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Neviges_Mariendom.jpg/800px-Neviges_Mariendom.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empe42 Re: Beldzy tez zrobili plagiat!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 13:56 Nie Beldzy, tylko BELGOWIE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gradus2004 Re: Beldzy tez zrobili plagiat!!! 29.11.07, 11:16 Gość portalu: empe42 napisał(a): > Nie Beldzy, tylko BELGOWIE!!! jestes pewien?? filolog.blox.pl/2006/06/The-virile-plural-endings-in-Polish-1.html The greatest illustration of variety and impossibility of clear systematisation of Polish virile endings are the double forms, where two endings are allowed. Norweg — Norwedzy/Norwegowie profesor — profesorzy/profesorowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister x Re: Beldzy tez zrobili plagiat!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 15:26 zgadzam się z przedmówcą. poniżej zamieszczam ilustracje rażącego plagiatu. autor szklanej piramidy przed paryskim luwrem ukradł pomysł budowniczym słynnych egipskich piramid!! czy naprawdę niemożna tam było postawić np budynku w formie walca albo spirali? było by chociaż oryginalnie. www.geoanja.cik.pl/fotki/galeria_egipt/images/91_13%20giza%20-%20piramida%20chefrena.jpg farm1.static.flickr.com/129/382542587_cfd22e1c65.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m n Re: Beldzy tez zrobili plagiat!!! IP: *.ghnet.pl 30.11.07, 10:30 No właśnie. Może postaraliby się chociaż postawić coś w formie lodowej strzelistej góry z rozrzeźbionych brył. Może jeszcze zamiast takiego zwykłęgo szkła, białe iluminujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m n Re: Beldzy tez zrobili plagiat!!! IP: *.ghnet.pl 30.11.07, 10:28 Ja się wkurzam też na wszystkie inne zawody. Czemu mamy kiepskie zespoły, średnie filmy, bylejaką sztukę. NIECH OSOBY, KTÓRE MOŻE NIE ZNAJĄ SIĘ NA TYM, ale są po drugiej stronie, czyli słuchają i oglądają się tym zajmą. Ci zaś, którzy tworzyli niech odejdą i tylko siedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batem w dupe projektow sie nie patentuje IP: *.hsd1.or.comcast.net 28.11.07, 14:05 jak ktos chce sobie zaprojektowac taki sam to prosze bardzo, architektury sie nie patentuje, wy tepi idioci ze szczecina Odpowiedz Link Zgłoś
tikki Re: Projekt filharmonii plagiatem? 28.11.07, 14:15 "Podobieństwo widać też w rozwiązaniach zaproponowanych we wnętrzu, a także w rozkładzie funkcji na poszczególnych piętrach - sala koncertowa na wyższym poziomie, hol poniżej, parking pod ziemią. To podobieństwo może jednak wynikać z funkcji, które w obu przypadkach są takie same." A jaki niby ma byc rozklad funkcji - parking na pietrze, a sala koncertowa pod ziemia? Czy hall na gorze, a wejscie przez parking na sale? Przeciez to logiczne, ze wchodzi sie do hallu, a parking jest pod ziemia, nie ma co na sile doszukiwac sie tego typu podobienstw, bo wyjdzie na to, ze cala wielka plyta to gigantyczny, ogolnoswiatowy plagiat. Byc moze Hiszpanie widzieli projekt Holendrow. Byc moze nie. Ale jest tez cos takiego jak zjawisko konwergencji, kiedy dwoje ludzi w roznych miejscach swiata dochodza do tych samych lub bardzo podobnych wnioskow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZYZWYCZAJONA Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 14:47 HMMMM... JEśLI TA NOWA FILHARMONIA MA BYC SWEGO RODZAJU IKONA MIASTA , TO JAKOś MI NIE PASUJE.GZIE TU DUCH SZCZECINA,GDZIE TOżSAMOśC MIASTA , KTóRA SIE ODBUDOWUJE(PODOBNO)ALE JESLI WEZMIEMY POD UWAGE TO , ZE MIASTO JEST TAKIE JAK LUDZIE TO MOZE I PLAGIAT JEST DOBRYM TEGO ODZWIERSIEDLENIEM... A CO DO TYCH "PLAGIATóW Z ZAłOżENIAMI Z PARYZA" TO CHYBA TROCHE NIE PLAGIAT..... BO MIASTO MIAłO WCZESNIEJ JAKąś URBANISTYKę I WPASOWAć W NIą ZAłOZENIA ADEKWATNE DO CZASóW I POZYTYWNE WZORCE BYłO SZTUKA NIE LADA(WIEM Z DOśWIADCZENIA _NIE WIELOLETNIEGO , ALE KONKRETNEGO)ZRESZTA CO TU GADAć...................................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRZYZWYCZAJONA Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 14:50 hmmmmmmmm... nowa filharmonia doskonale odzwierciedla wspólczesny obraz miasta jo zbiór ludzi....:0 plagiaty sie szerzą to i ikona miasta niech bedzie plagiatem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.moravia-it.pl 28.11.07, 14:52 Jeden i drugi projekt nie zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej a z innej beczki pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 16:12 czy ktos wie gdzie w szczecinie mozna kupic obroze dla pieska z krysztalkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.chello.pl 28.11.07, 16:13 "Od kilku dni w środowisku szczecińskich architektów wielka konsternacja" - to najbardziej mnie rozśmieszyło. Na sieci wiadomo o tym belgijskim projekcie od dawna...A nasz projekt i tak bardziej mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sk Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.chello.pl 28.11.07, 16:20 PR Szczecin : Hiszpanie odpowiadają na zarzuty Jesteśmy zażenowani koniecznością odpowiadania na oskarżenia o plagiat - brzmi oficjalne stanowisko hiszpańskich architektów, autorów projektu nowej filharmonii w Szczecinie. To reakcja na artykuł w dzisiejszej Gazecie Wyborczej. Dziennik napisał, że projekt filharmonii szczecińskiej jest łudząco podobny do projektu filharmonii, która ma powstać w Gandawie w Belgii. Zdaniem Agnieszki Samsel, projektantki ze studia Barozzi Veiga to atak personalny na ich firmę. - Możemy go rozumieć w formie osobistej urazy pojedynczych osób - mówi Samsel. Firmę szczególnie obraziła wypowiedź szefa Zachodniopomorskiej Izby Architektów Marka Sietnickiego. Uważa on, że zarzuty hiszpańskiego studia projektowego są nie na miejscu. - Działania, w których zaczynają oskarżać kogoś o jakieś rozgrywki wyglądają dziwnie - uważa. Holenderski zespół Claus en Kaan Architecten analizował dziś doniesienia prasowe. Stanowisko autorów projektu filharmonii w Gandawie znane ma być jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
beefcake poważne pytanie do autorki tekstu 28.11.07, 17:04 proszę nam nieuczonym unaocznić, gdzie są te charakterystyczne stożkowate elementy brył? ja na obu wizualizacjach widzę co najwyżej ostrosłupy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.11.07, 18:39 w ogóle nie podobna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 19:12 to, że jest to plagiat i w dodatku ohydny, nikt, kto się zna na rzeczy i jest w miarę rozsądny nie zaprzeczy. oczywiście każdy będzie bronił swojej racji, tak jak główny sędzia konkursowy, żeby się do końca nie skiepścić (nie mam nic przeciwko ferdkowi kiepskiemu) poczekamy, zobaczymy jak się sprawa rozwinie. a tak nawiasem mówiąc - czy pytając się - jak w tym wszystkim siedzi SARP, który w osobie swojej drogiej prezeski był głównym organizatorem tego zadania? proszę o głos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy że zabytkowa Gandawa chciała mieć taką filharmonię IP: *.chello.pl 28.11.07, 19:32 to mnie troszkę dziwi, bo ani projekt dla Gandawy, ani ten dla Szczecina (rzeczywiście podobny) nie wydaje mi się atrakcyjny. Niemniej, sądzę, że architekci mają prawo do inspirowania się dziełami architektów i dzisiejsza mania podejrzewania o plagiat, histeryczna żądza bycia oryginalnym i arcyniepowtarzalnym w swojej twórczości, wywołuje we mnie odczucie głębokiej niechęci i niewiary w tego rodzaju ideologię sztuki. Przywilej oryginalności twórczej, dawniej tylko dostępny jednostkom wybitnym, dziś dostępny jest dla każdej miernoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roy Re: że zabytkowa Gandawa chciała mieć taką filhar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.07, 20:34 wy, młodzi architekci z racji niedokształcenia uczelnianego - bo przecież, po co pracować więcej jak wam się nie chce lub nikt was do tego nie zmusza - jesteście swoimi poglądami zbliżeni do troglodytów, nie wiecie, i nigdy - w swojej pazerności nie potraficie pojąć - co to jest etyka pracy w swoim fachu, jesteście jak skanery, kserokopiarki i powielacze cudzych pomysłów, fachowość, nauka rzemiosła, uczciwość w pracy, partnerskie zasady - to dla was nieznane pojęcia, smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: że zabytkowa Gandawa chciała mieć taką filhar IP: *.chello.pl 28.11.07, 21:27 Nie jestem architektem. Jestem za to miłośnikiem architektury. I mogę powiedzieć śmiało: od drugiej połowy XX wieku (a nawet wcześniej) architektura zeszła na psy. I do dziś nie podniosła się na nogi. Architekci powinni myśleć o tym, żeby budynek był praktyczny i piękny zarazem, żeby miał swój styl, żeby jakoś nawiązywał do wybitnych osiągnięć w historii architektury a jednocześnie wnosił coś nowego. To za trudne dla współczesnych architektów - od stu lat nie umieją znaleźć uniwersalnego stylu. Ostatnim stylem w architekturze była secesja - szkoda, że tak krótko trwała i że skończyła się 100 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re Re: że zabytkowa Gandawa chciała mieć taką filhar IP: *.smsnet.pl 28.11.07, 21:44 No ciekawa ta architekutra, że skończyła się na secesji, a wiesz modernizm był potem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Re: że zabytkowa Gandawa chciała mieć taką filhar IP: *.chello.pl 28.11.07, 22:22 wlasnie modernizm byl poczatkiem konca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszeń_stepowy Re: że zabytkowa Gandawa chciała mieć taką filhar IP: *.chello.pl 29.11.07, 09:37 Tak, modernizm był epoką schyłkową. Powstało trochę ciekawych budynków, ale modernizm nie był jednolity i nie wypracował konkretnej stylistyki (w odróżnieniu od secesji). Największym grzechem modernizmu w architekturze było stopniowe zaniechanie ornamentu, a czasami wręcz pogarda dla ornamentu, płaskorzeźby, dekoracji - rzeczy, które przez ostatnie trzy tysiące lat stanowiły o pięknie architektury. I tak jest do dziś. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma. Re: że zabytkowa Gandawa chciała mieć taką filhar IP: *.chello.pl 28.11.07, 23:42 to trzeba było zostać architektem i wymyślić coś nowego, to przecież takie proste... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 21:02 to nie tylko architekci, to jest wszędzie , kwestia braku pracy nad samym sobą i co za tym idzie skrywanego zakompleksienia przykrytego nowa para spodni i modna bluzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma. Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.chello.pl 28.11.07, 23:39 ludzie powariowali to nie jest plagiat!!! to jest tylko podobny projekt nowy punto,od przodu przypomina bugatti mondeo przypomina passata... filharmonia- filharmonie dajmy szanse stworzyć coś szczecinowi nawet jeśli okazało by się to plagiatem, to był by to plagiat ze smaczkiem... lepszy rydz ,niż nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno Re: Projekt filharmonii plagiatem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.07, 23:45 Gość portalu: ma. napisał(a): > ludzie powariowali > to nie jest plagiat!!! > to jest tylko podobny projekt > nowy punto,od przodu przypomina bugatti Blisko;) Przypomina Maserati :) I dzięki temu wszystko zostaje w rodzinie i się siostrzane firmy nie kłócą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tade Projekt filharmonii dla Szczecina IP: *.globalconnect.pl 29.11.07, 00:01 Apel do szczecinian... - szczecin.sarp.org.pl/filharmonia/film/video_3.htm Odpowiedz Link Zgłoś