Gość: daft IP: *.pl / 192.168.3.* 05.08.03, 10:34 Witam, słyszałem ze jest jakies rowerowe przejście graniczne w okolicach bobolina.Podobno mozna przejeżdzać na dowód osobisty.Wszystkich wtajemniczonych prosze o info. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franekkk Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? 05.08.03, 10:45 jedziesz z gumieniec na stobno potem dwa razy tory kolejowe, myk w prawo na bobolin po ok 1 km dojeżdżasz do drogi tylko dla pieszych i rowerów i to jest to, za 600 m jest taka dziwna bramka i tablica z info na horyzoncie widać kościół i wiatraki widoczne też z cafe 22 podobno czasem nikt nie sprawdza a czasem ktoś i podobno i tak ktoś siedzi przy kamerze i jak wyniucha że jesteś przemytnik to kiepsko;) reasumując jak mieszkasz na gumowcach to masz bliżej no nrd niż do centrum (no prawie bliżej;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? IP: 62.233.217.* 05.08.03, 12:06 W Buku też jest takie przejście. Moga przejeżdzać na rowerze tylko mieszkańcy gmin przygranicznych. Ja przejeżdzałąm (mieszkam w Szczecinie) kilka razy. Zazwyczaj jest pusto ale raz sprawdziła mnie niemiecka policja. Sprawdzili dokumenty i puścili. Trzeba mieć dowód albo paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? 05.08.03, 13:02 > dokumenty i puścili. Trzeba mieć dowód albo paszport. trzeba miec DOWOD a nie paszport Odpowiedz Link Zgłoś
jottka tzn 05.08.03, 13:13 z paszportem to można tylko pograniczników obejrzeć? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celnique Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? IP: *.zchpolice.com 05.08.03, 13:15 skuter70 napisał: > > > dokumenty i puścili. Trzeba mieć dowód albo paszport. > > trzeba miec DOWOD a nie paszport przeczytaj się jeszcze raz trzeba mieć dowód albo (lub) paszport (jak się nie ma dowodu) nikt nie zakazuje nam jeździć do schwedt na paszport Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? 05.08.03, 13:43 "Do przekraczania granicy państwowej w ramach małego ruchu granicznego oraz pobytu w pasie małego ruchu granicznego drugiego kraju uprawniają dowody osobiste lub inne dokumenty uprawniające do przekroczenia granicy, w których urzędowo potwierdzono zameldowanie na pobyt stały lub czasowy w pasie małego ruchu granicznego" o ile wiem w paszporcie nie ma urzedowo potwierdzonego zameldowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? IP: *.zchpolice.com 05.08.03, 13:50 aleś się zapentlił a paszport to nie służy do przekraczania granicy??? a z zupełnie innej beczki każdy dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość jest "dowodem osobistym" np prawo jazdy też jest dowodem osobistym kumasz? to tak jak z kwadratem i prostymkątem Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? 05.08.03, 14:30 OK idz sobie bez dowodu mnie to ani ziebi ani grzeje Odpowiedz Link Zgłoś
barnimus Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? 05.08.03, 18:04 Do przekroczenia przejścia dla małego ruchu granicznego potrzebny jest dokument potwierdzający zamieszkiwanie w gminie nadgranicznej. Możesz nie wierzyć, że paszport nie jest tu odpowiednim dokumentem ale swego czasu próbowałem to zrobić z paszportem - trochę na upartego pokazałem polskim strażnikom w Buku/Blankensee paszport - otrzymałem wówczas stosowne pouczenie. Gdybym nie miał dowodu pewnie sprawdziliby adres mojego zameldowania przez krótkofalówkę i byłoby na tyle. Gorzej mogłoby być z niemieckim Grenzschutzem - ci nie są tak "ustępliwi". Nie wiem jak ma się sprawa z prawem jazdy - ale na logikę powinny być dobrym surogatem DO. Pamiętaj, że przekraczając granicę na dowód możesz się poruszać tylko w pasie niemieckich gmin nadgranicznych - w przeciwnym wypadku jak Cię złapią będziesz musiał zapłacić karę. (bodaj kilkadziesiąt Euro). W każdym razie powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Gdzie przebiega granica... IP: *.espol.com.pl 05.08.03, 18:09 ...gmin nadgranicznych po stronie niemieckiej? Bo do Berlina to sobie chyba nie pojadę... Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Gdzie przebiega granica... 06.08.03, 09:14 www.sg.gov.pl/poradnik/index.asp?id=14&roz=100 Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Gdzie przebiega granica... 06.08.03, 09:43 skuter70 napisał: > www.sg.gov.pl/poradnik/index.asp?id=14&roz=100 ale dodaj jeszcze swoją interpretację mondralo jak przepis to przepis ale: wynika z tego że przejścia graniczne typu np bobolin są TYLKO dla mieszkańców nadgranicznych gmin (bezsens bo co ma zgorzelec do bobolina) tymczasem pierwsze z brzegu tego typu przejścia graniczne nowewarpno i świnoujście (lądowe) masowo przekraczają nie tylko sąsiedzi zza miedzy niekonsekwencja tylko czyja Odpowiedz Link Zgłoś
skuter70 Re: Gdzie przebiega granica... 06.08.03, 09:58 > tymczasem pierwsze z brzegu tego typu przejścia graniczne nowewarpno i > świnoujście (lądowe) masowo przekraczają nie tylko sąsiedzi zza miedzy > > niekonsekwencja tylko czyja nie wiem jak jest w swinoujsciu ale przejscie w nowym warpnie jest chyba zwyklym przejsciem granicznym a nie malego ruchu granicznego - mozna i na paszport i na dowod stale jest tam obsada celnikow i sg Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: Gdzie przebiega granica... 06.08.03, 10:31 no dobra wyjątkowo niech będzie że ja się zapętliłem ale wyjątkowo drogowe mrg: bobolin, gryfino i buk www.sg.gov.pl/granice/index.asp?id=13 jestem w stanie zrozumieć ideę że niektóre przejścia tylko dla wybranych (tubylców) ale niech ktoś mi powie czy na dowód mogę w zgorzelcu bo z powyższych wypocin wynika że mogę a to trochę dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? IP: 62.233.217.* 05.08.03, 22:17 skuter70 napisał: > > > dokumenty i puścili. Trzeba mieć dowód albo paszport. > > trzeba miec DOWOD a nie paszport Przejeżdzałam w Buku na paszport. Sprawdzili moje dane przez telefon i puścili. Więc paszport też może być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Dowód osobisty... IP: *.espol.com.pl 05.08.03, 17:58 Jeśli chodzi o przekraczanie granicy to jest tylko małe "ale". Otóż niedawno przekraczałem małe przejście graniczne (turystyczne, tylko dla pieszych i rowerzystów) z Czechami na podstawie paszportu, ale kolega (miejscowy) mając "stary" dowód osobisty miał problemy. Ponoć ten dokument bywa tak często podrabiany, że pogranicznikom "puszczają nerwy" i domagają się tylko tych "nowych"... Odpowiedz Link Zgłoś
barnimus Re: Dowód osobisty... 05.08.03, 18:08 Gość portalu: turysta napisał(a): > Jeśli chodzi o przekraczanie granicy to jest tylko małe "ale". Otóż niedawno > przekraczałem małe przejście graniczne (turystyczne, tylko dla pieszych i > rowerzystów) z Czechami na podstawie paszportu, ale kolega (miejscowy) > mając "stary" dowód osobisty miał problemy. Ponoć ten dokument bywa tak często > podrabiany, że pogranicznikom "puszczają nerwy" i domagają się tylko > tych "nowych"... Ja ciągle mam stary dowód i nikt mi nie robi z tego powodu żadnych problemów. Chyba, że zmieniło się coś w ciągu ostatniego tygodnia ;) Gorzej jest w przypadku nieaktualnych zdjęć - np. sprzed 20tu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
franekkk Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? 06.08.03, 08:01 barnimus napisał: > Do przekroczenia przejścia dla małego ruchu granicznego potrzebny jest > dokument potwierdzający zamieszkiwanie w gminie nadgranicznej. a co za różnica jakie to przejście jest duże czy małe, granica to granica a do przekraczania granic potrzebny jest paszport z wizą lub ewentualnie bez możliwość przekroczenia granicy bez paszportu to przywilej a nie obowiązek > Pamiętaj, że przekraczając granicę na dowód > możesz się poruszać tylko w pasie niemieckich gmin nadgranicznych a i już nieprawda bo tylko w gminach sąsiednich, jak se pasem pojedziesz do cottbus to też możesz otrzymać drogą wręczenia mandat gotówkowy nie wiem jak jest z tymi przepisami no ale odrobinę logiki poproszę mam takich kolesiów gitów co czasem koloryzują ale i zdolni są nawet konia ukraść (bo ceny w skupie podskoczyły;) jeden na dowód był w szwajcarii a drugi w hiszpanii - i taki to jest właśnie przywilej;) Odpowiedz Link Zgłoś
barnimus Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? 06.08.03, 11:38 Co do przepisów - obowiązuje zakaz wywożenia dowodu osobistego za granicę - nie dot. małego ruchu granicznego. Zdaje się, że do należy zostawić na przejściu granicznym - trochę mnie kusi, żeby spróbować wprowadzić ten martwy przepis w życie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masala dosa Re: rowerowe przejście graniczne w bobolinie? IP: *.teleton.pl 06.08.03, 15:05 poniewaz do bobolina jezdze czesto rowerem wylegiwac sie na pobliskich laczkach przeto zdarzylo sie ze spotkalem pogranicznika ktory sobie tam stal a wlasciwie siedzial w samochodzie i zapytalem o to jak mozna przekraczac to przejscie-otoz powiedzial on ze mozna bez problemu na dowod lub na paszport-mozna ale nie musi sie to zdarzyc byc sprawdzonym w niemczech-poza powyzszymi wszystkie informacje sa na tablicy ktora tam wisi Odpowiedz Link Zgłoś