lehoo 21.02.08, 20:06 "Relatywne obniżenie ciepła spalania" co czytaj : "Obniżenie kaloryczności dostarczanego gazu" co z kolei czytaj jako :"Dodanie azotu do dostarczanego gazu bez opamiętania" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zmęczony wiadomo było od początku, inaczej więzienie... IP: 195.28.182.* 21.02.08, 20:45 Przecież dyrekcja nie może się przyznać, że coś nie tak z tym gazem, bo to oznaczałoby niemal na pewno konieczność udania się przez kogoś do więzienia... lepiej iść w zaparte i udawać greka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policyjny Serwis I Policyjny Serwis Informacyjny : IP: 62.233.214.* 22.02.08, 15:47 [[] Policyjny Serwis Informacyjny : img86.imageshack.us/img86/3280/rokita122eq9.jpg www.policyjnyserwisinformacyjny.fora.pl/viewforum.php?f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Policyjny Serwis I Policyjny Serwis Informacyjny : IP: 62.233.214.* 22.02.08, 15:48 ][\ Policyjny Serwis Informacyjny : img86.imageshack.us/img86/3280/rokita122eq9.jpg www.policyjnyserwisinformacyjny.fora.pl/viewforum.php?f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin-Szczecin Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 20:57 Miałem rachunek za opisywany okres (1 miesiąc) w wysokości 386zł. Teraz dostałem rachunek za następny okres rozliczeniowy (1 miesiąc) i mam ... 284zł O 100zł mniej mimo że nie oszczędzałem. Używałem "pieca" tak jak zawsze. Czy to nie dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inny_jeleń Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.bazapartner.pl 21.02.08, 21:09 Dziwne, bo tylko o 1/3 więcej. U nas było to o połowę więcej, a jeszcze w dodatku wyjeżdżaliśmy na święta... Ale nawet nie reklamowaliśmy, bo i tak 6 stów to niewiele w porównaniu z rachunkami z poprzednich zim. Tylko że wtedy nikt sprawy nie nagłaśniał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania My mielismy rachunek 820 ateraz mamy 480 zł DZIWN IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 22.02.08, 09:49 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.lewusow Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 21.02.08, 21:25 Co ten gościu z gazowni pie***li. Ja nie mam dachu, bo mam sąsiadów w szeregowcu na górze i po bokach. Piec czyszczony przez fachowca jesienią, wyjechałem na święta, więc programator chodził inaczej, ponadto zakręciłem pod koniec grudnia (jak piec dziwnie cały czas długo maksymalnie ogrzewał wodę CO) grzejnik w garażu bo myślałem, że już od 1 stycznia drożeje - A rachunek też mam dwa razy większy niż przed rokiem. Co mnie kuźwa obchodzi że ZCH Police badają gaz. Prezesi Polic i gazowni to ta sama klika i b***a kolesi biorąca duże pieniądze za nic. A ja mieszkam w Szczecinie, a nie ku**a w Policach. Odpowiedz Link Zgłoś
a.mp Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 21.02.08, 21:30 Przeciez jest juz wystarczajaco duzo faktow aby sprawa zajela sie prokuratura. Na pewno sa dowody na "chrzczenie" gazu bo nie ma przestepstwa doskonalego. Wiele z nich zostalo juz za pewne zatartych. W wielu innych sprawach aresztuje sie podejrzanych aby nie mataczyli a w tej, bardzo grubej przeciez, nie robi sie nic. Dlaczego? Aby miec dowody nalezy je szukac. A dlaczego Rzecznik nie zglosi sprawy do prokuratury. O ile sie nie myle to takowego zgloszenia nie trzeba bo doniesienia prasowe powinny wystarczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 22:17 lehoo napisała: > "Relatywne obniżenie ciepła spalania" Widzę z tego, że dostałyśmy tę samą odpowiedź (jak pewnie wielu innych). Mnie najbardziej wkurzyło, że "prawdopodobną przyczyną zwiększonego zużycia gazu mogły być anomalia pogodowe". To dopiero bezczelność! - anomalia była taka, że była wyjątkowo ciepła zima, a oni to podają jako przyczynę zwiększenia zużycia gazu! Jak tacy mądrzy, to niech wezmą z jakiego Instytutu Meteorologii dane jakie były w tym czasie temperatury i wiatry, a nie wypisują bzdury... Ja będę pisała odwołanie od tej ich idiotycznej odpowiedzi i wszystkich do tego namawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nstaszek Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 08.03.08, 17:35 Jeżeli przyczyną takiego wysokiego zużycia gazu są anomalia pogodowe - czytaj bardzo łagodna i ciepła zima to proponuję wyprowadzić się na Grenlandię bądź na Syberię, tam jest bardzo mroźno i nie ma takich anomalii pogodowych jak u nas, może tam wg logiki myślenia PGNiG ZAOSZCZęDZIMY NA GAZIE - muszę w tej sprawie porozmawiać z kolegą z Czukotki, jak on tam wychodzi na swoje, może coś doradzi, tylko muszę zdążyć przed 22.00, bo potem będzie wolniej mówił ,taki tam mróz jest, który mu ściąga mięśnie twarzy i dużo wtedy wydam na telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baga Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 22:27 lehoo napisała: > "Relatywne obniżenie ciepła spalania" co czytaj : "Obniżenie kaloryczności > dostarczanego gazu" co z kolei czytaj jako :"Dodanie azotu do dostarczanego > gazu bez opamiętania" Nie znam się za bardzo na tych niuansach, ale przecież azot jest znacznie droższy od gazu ziemnego - więc gdzie tu logika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokry gaz Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:40 Baga napisał(a):> "Nie znam się za bardzo na tych niuansach, ale przecież azot jest znacznie > droższy od gazu ziemnego - więc gdzie tu logika?" Polska zwiększa wydobycie gazu z własnych odwiertów, których jest wiele na Pomorzu Zachodnim np. Gorzysław, Białogard,Daszewo, ale przede wszystkim z odwiertów na tzw. Niżu Wielkopolskim (za Gorzowem Wlkp.).Niestety, jest to gaz "potężnie" zaazotowany. PGNiG miesza ten gaz z gazem jamalskim, niby po odazotowaniu-droga technologia i brak odpowiedniej ilości instalacji. Jak mocno jest nasz gaz zaazotowany pokazują dane np."Przegląd Geologiczny" Nr5 z 2005r.: odwiert tzw. Gorzysław-10, metan(CH4)45,3%, azot(N2)53,2%, Więcej azotu niż metanu. W odwiertach w Daszewie jest super, jak na nasze warunki:CH4=66,3%, N2=31,8%. Ale jak widzisz PGNiG azot ma za darmo. "Gazownię Szczecin", jak widać, nie stać na profesjonalne zachowania. Nie wie co kupuje od operotora przesyłowego- "GazSystem" i woli opowiadać śmieszne historie, tak jak ta z warstwą izolacyjną śniegu, mogącą wpłynąć na nawet 200% różnice w rachunkach za gaz. Na Syberii i w górach dużo mogą (wg. teorii Pana Dyrektora) zaoszczędzić na gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 22.02.08, 13:06 Niby gdzie ten gaz miałby być mieszany? Mieszalnia gazu znajduje się pod Gorzowem w Kłodawie. Ale ona służy do uszlachetniania gazu wydobywanego pod Dębnem, którego odbiorcą jest Elektrociepłownia w Gorzowie. Kupuje go EC, bo do niczego innego ten gaz się nie nadaje. Zmiana składu gazu byłaby widoczna podczas jego spalania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokry gaz Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 16:49 Do ant777: "Niby gdzie ten gaz miałby być mieszany?"- od tego są organy ścigania i URE też. > Zmiana składu gazu byłaby widoczna podczas jego spalania." Jest widoczna, a tego roku, w styczniu szczególnie, rude i żółte języki płomienia przez kilka dni, a potem płomień pełny, niebieski, prawie jak ten na starym logo PGNiG. Powtarza się to kazdej zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biedrona Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.stargard.pl 22.02.08, 07:32 Nie rozumię dlaczego ciągle mówi sie tylko o Szczecinie, przeciez identyczna sytuacja byla również w Stargardzie Szczecińskim i Świnoujściu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilk Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.gazownia.szczecin.pl 22.02.08, 08:31 Odczepcie się od gazowni!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
levy Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 25.02.08, 14:50 Gość portalu: wilk napisał(a): > Odczepcie się od gazowni!!!!!!! Bo co?! Bo jak ktoś pogrzebie to wyjdą wasze przekręty i nie będzie premii za wykonanie planu ponad normę ale kosztem oszukiwania ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 22.02.08, 15:26 To sprawa nie tylko Szczecina i okolic. W Okolicach Wawy jest dokladnie to samo. Mam nowy, bardzo dobry piec, nowe grzejniki,dom ocieplony. Piec ze wzgledu na ciepla zime ustawiony na minimum, a zuzycie gazu i rki za gaz niemal 2 razy wieksze. To zwykly bandytyzm i zlodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.chello.pl 22.02.08, 09:46 Ja również dostałam już odpowiedź,ze reklamacja jest nieuzasadniona.Tylko dlaczego gaz np. w kuchence ma rózne kolory raz jest fioletowy a raz rózowy z żółtymi końcówkami czy to nieświadzcy o tym że nie zawsze jest on w tym samym składzie?? A anomalia pogodowe ..... szkoda słów, nie zauwazyliśmy bowiem by działo się nagle coś innego w grudniu niż zazwyczaj. Natomiast pamiętajcie ze gazownia jest miła i pójdzie wszytskim na ręke i mozna zapłacić na raty .... Tylko dopiero wypełniają na miejscu wniosek o rozłozenie na raty doczytacie sie że nie spowoduje to zatrzymania naliczania odsetek. Wieć dziekujemy za te uprzejmosć bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
krokus5 Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 22.02.08, 11:41 Jeżeli nie będzie niezależnego monitoringu tego co puszczają w sieci to dalej będziemy okradani!.Jest to oszustwo wielkiej wartości z ogromną ilością oszukanych więc dziwi mnie że Prokuratura nie podjęła czynności sprawdzających Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik jest normalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 11:52 Chorzy jesteście czy co ? Wskazania gazomierzy są obiektywne. Ile licznik pokazuje - tyle zużyliście. Jakość gazu jest stale kontrolowana i wyższa od norm. Ktoś kto pisze o dodawaniu azotu czy czegoś do gazu niech sobie włoży głowe pod zimny prysznic ! Płacicie za zużywany gaz i tyle, a że każdy krzyczy że drogo i dużo to już cecha psychiki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: jest normalnie IP: *.devs.futuro.pl 22.02.08, 11:59 Czlowieku co ty piszesz, jesli porownujemy dwie sytuacje w takich samych warunkach (kubatura ogrzewanych pomieszczen, taka sama instalacja i zadana temperatura i dolozymy nawet korzystniejsze warunki pogodowe) a zuzycie jest mimo tego ponad 2x wieksze w tym samym okresie to cos jest nie tak i przyczyny mozna szukac tylko po stronie gazowni. Ja wlasnie mam taka sytuacje i przy takich roznicach sprawa nie jest do wytlumaczenia, iz przyczyny sa po stronie konsumenta. /mr/ Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: jest normalnie 22.02.08, 12:31 Gość portalu: Gosc napisał(a): > Czlowieku co ty piszesz, jesli porownujemy dwie sytuacje w takich samych > warunkach (kubatura ogrzewanych pomieszczen, taka sama instalacja i zadana > temperatura i dolozymy nawet korzystniejsze warunki pogodowe) a zuzycie jest > mimo tego ponad 2x wieksze w tym samym okresie to cos jest nie tak i przyczyny > mozna szukac tylko po stronie gazowni. Ja wlasnie mam taka sytuacje i przy > takich roznicach sprawa nie jest do wytlumaczenia, iz przyczyny sa po stronie > konsumenta. > /mr/ A sprawe rozdmuchal czlowiek, ktory kompleksowo ocieplil dom - i oczekiwal mniejszego, a nie wiekszego zuzycia w metrach szesciennych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: jest normalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 15:37 Duchy, sabotaż, cuda, omany wzrokowe.... Wyluzuj. Jeśli cos jest w tym kraju porządnie kontrolowane to własnie jakośc gazu z uwagi na bezpieczeństwo. Co najwyżej masz uszkodzony gazomierz i tyle. Teorie spiskowe już były... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: jest normalnie IP: *.devs.futuro.pl 26.02.08, 14:30 Teraz to wciskasz glupote ludziom, monitorowany to jest glownie stan linii przesylowych (choc i to nie zawsze). Co do jakosci dostarczonego mi gazu mam wielkie watpliwosci i z pewnoscia bede to reklamowal. A teraz opisze przypadek zachowania sie GW na moim przykladzie, tydzien temu podalem stan rzeczywisty stan licznika, wczoraj dostaje f-re z odczytem innym niz podalem (zanizonym o 350m3 i data odczytu-koniec stycznia). Wyliczona kwota jest oczywiscie, z uwagi na obnizona liczbe metrow do przyjecia, ale odczyt na pewno sie nie zgadza-taki stan to mialem na koniec grudnia (wiem, poniewaz regularnie podladam licznik). Zreszta inkasent na pewno do licznika sie nie dostal, nie jest w plocie. Przypadek ??? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf A co z cieplownia????????? !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.02.08, 17:14 Uwazam , ze powinien byc przeprowadzany audyt i porownanie, czy cieplownia w Szczecinie, rowniez stwierdzila anomalie pogodowe i zwiekszony pobor ciepla. Wg mnie to byloby najbardziej miarodajne, a nie analizowanie skladu gazu po miesiacu i wiecej od dostarczeniu zawyzonych rachunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Nie rozumiesz, że jak gaz jest złej jakości to 22.02.08, 15:40 trzeba go więcej zużywac w m3 aby otrzymać tę samą ilość kalorii co poprzednio? Rachunki są za m3 a nie za kalorie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazownik Re: Nie rozumiesz, że jak gaz jest złej jakości t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 18:23 Ale Ty nie rozumiesz, ze gaz jest dobrej jakości i zgodny z normą ? Odpowiedz Link Zgłoś
levy Re: Nie rozumiesz, że jak gaz jest złej jakości t 25.02.08, 14:56 Gość portalu: gazownik napisał(a): > Ale Ty nie rozumiesz, ze gaz jest dobrej jakości i zgodny z normą ? Tak samo mówią niektórzy właściciele stacji benzynowych. To może ku.wa zmieńmy sposób rozliczania za gaz - nie za m3 tylko za ilość ciepła jaką wydzielił gaz spalający się w piecu. Chyba nie byłoby problemem zrobienie pieca z takim licznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Nie rozumiesz, że jak gaz jest złej jakości t IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.08, 21:43 Czlowieku!!! Mam rachunek za styczen 1300 zl, nagle licznik sie przekrecil kilkadziesiat razy wiecej??? Przeciez to jawne s...synstwo i bandyckie dzialanie p...dolonego pgnig i gaz-system. To sie nadaje do prokuratury. Prosze nie pisac glupot o dobrej jakosci gazu, bo kupy sie to nie trzyma!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wit Re: jest normalnie IP: 80.51.205.* 22.02.08, 13:03 Słuchaj ty debilu, płacimy za źródło energi, a nie za objetość jakiegoś tam gazu, a określone to jest przez zarówno jakość gazu i jego ciągły strumień, skład chemiczny oraz wartość energetyczną paliwa. PGiNG wie doskonale o co chdzi i traktuje ludzi jak kretynów, mniej więcej tak jak komuna traktowała społeczeństwo. Jeśli był błąd w dostawie gazu, a nie mam co do tego wtątpliwości, to ktoś go popełnił i łby muszą zlecieć. Możliwe też jest celowe rżnięcie odbiorców. Za to idzie się do paki, rozumiesz. I będą się teraz wić jak piskorze, wynajmować drogich mecenasów (za nasze pieniądze)i wmawiać nam z uporem ,że zima była za łagodna i stąd te radykalne różnice. Problem w tym ,ż trafiają na ludzi, co na paliwach i gazie się znają. Procedury audytu energetycznego (polecam normy i procedury i dyrektywy EU), co do którego osły z PGiNG nie powinniny mieć żadnych zastrzeżeń wykażą wszystko jak kawa na ławę. Ułomność procedur kontrolujacych jakość gazu też postawi skarb państwa z rządem włącznie pod ścianą. Dzieję się jawne krojenie konsumenta-obywatela i ten rząd z prędkością żułwia zabezpiecza dowody i pozwala swojej spółce prowadzić tak brudną i nieprofesjonalną dyskusje z nieświadomymi obywatelami. Panie Hermański przgotuj sie pan na ostrą jazdę. Zarządam pana głowy jako pierwszej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: jest normalnie 22.02.08, 13:08 No, no mądry i ostry jesteś. Gdyby jeszcze ta gramatyka i ortografia.... Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: jest normalnie 22.02.08, 13:37 toksol napisał: > No, no mądry i ostry jesteś. Gdyby jeszcze ta gramatyka i > ortografia.... Odstosunkuj sie Jak przestaniesz sie zajmowac pie..mi, to moze zaczniesz zauwazac sprawy wazniejsze, niz pare pikseli na bialym tle........ Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Kilka ciepłych ostatnich zim to ruina dla PGNiG 22.02.08, 15:43 Cos trzeba było wymyśleć aby na kominy płacowe dla prezesów nie zabrakło. Śmierdzi duzym oszustwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibi Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.3s.pl 22.02.08, 11:52 Ja z Katowic. Za dwa miesiące (minimalnego)ogrzewania niewielkiego mieszkania w którym nikt nie mieszka zapłaciłem 550 zł. Wprawdzie płomień aż huczy w piecyku, licznik idzie jak wentylator a woda leci zimna - prawdopodobnie przyczyną jest anomalia pogodowa, brak pokrywy śnieżnej. Za oszukiwanie na benzynie właściciel stacji już rok siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: 192.89.135.* 22.02.08, 12:11 Ja też ze śląska. Za grudzień i styczeń dostaliśmy rachunek ponad dwukrotnie wyższy niż w przed rokiem i przed dwoma. Mieszkamy w tym samym miejscu (nowy dom, trzyletni). Używamy tej samej instalacji (stosunkowo nowej - trzyletniej) Temperatura jest sterowana komputerowo - czujnik nastawiony na tą samą temperaturę jak w poprzednich okresach i usytuowany w tym samym miejscu. W międzyczasie nie zdarzyło się nic co by mogło tłumaczyć dwukrotne zwiększenie poboru gazu: nie zmieniliśmy zwyczajów higienicznych (woda też podgrzewana gazem), nie zerwaliśmy ocieplenia ani tynków, nie wymienilismy trzyletnich okien (Urzędowski, najlepsze na rynku parametry termiczne) na gorsze, nie zmieniła sie ilość mieszkańców. No rzeczywiście jedynie ta anomalia pogodowa (dodatnie temperatury) i brak pokrywy śnieżnej. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 22.02.08, 13:40 Anomalia pogodowa spowodowala, ze gosci z zarzadu gazowni wogole przyszli na swiat. Gdyby bylo troche cieplej, to suszenie prezerwatyw przez ich ojcow daloby jakis skutek. A tu niespodzianka, bylo chlodno i zarodniki scierwa przezyly.... Gość portalu: joanna napisał(a): > > No rzeczywiście jedynie ta anomalia pogodowa (dodatnie temperatury) > i brak pokrywy śnieżnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wes Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 12:05 Mam piec steroway komputerem. Gdy kaloryczość gazu obniża się piec wyłącza się. w grudniu, w okolicy świąt piec co chwilę się wyłączał. Wzywałem serwis, a ponieważ nie pomogło, szukałem pomocy u innych fachowców. W styczniu nagle piec sam się "naprawił" i już się nie wyłącza. Sprawą powinna się zająć prokuratura. To normalna kradzież. Mamy dostawćć gaz naturalny, wysokokaloryczny, a nie zaazotowany. Nie potrzebuję kupować azotu. Zakupy azotu przez PGNiG powinny być pod kontrolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sufil Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 12:42 Panie dyrektorze gazowni, dlaczego Pan bezczelnie kłamie? Pchaliście powietrze czy inszy azot w całym rejonie (o ile nie w całym kraju), szczególnie nocami, licznik buzował, a palnika na kuchence zapalić nie szło i nagle w Nowy Rok anomalia pogodową szlag trafił? Taka prawda. PGNiG łże w żywe oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Jak się zabezpieczyć przed tym IP: *.171.65.147.crowley.pl 22.02.08, 12:44 Jak można badać kaloryczność gazu? Tak by zabezpieczyć się na wypadek matactwa gazowni..ktoś wie? G Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podr0znik Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: 194.246.124.* 22.02.08, 12:48 Jestem ciekawe jak ta sprawa się skonczy. W Holandii mieliśmy dokładna taka sama sytuację kilka lat temu. I też w tym przypadku ludzi musieli zapłacić w niektórych przypadkach nagle 2x więcej za ich zużycie. Tu i też nowy rachunki zgadzały się z licznikami. Podejrzane.... Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 22.02.08, 13:03 Wiesz ile kosztuje metr szescienny azotu? Kupowałeś? Wiecej niz m3 gazu. Wiec takie mieszanie nie ma sensu. Wtłaczanie czegokolwiek do rurociagu wymaga potężnych tłoczni i tez kosztuje. Sprawa nie jest prosta. Może są pomyłki w odczycie? A może gazownia zmieniła odcztytujących bo poprzednicy za mało dbali o gazomierze i o odczyty? Trzeba wyjasnic sprawę a nie domnienywac niepoważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wit Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: 80.51.205.* 22.02.08, 13:17 Panie, gaz wydobywany z ziemii zawiera często domieszki azotu i to znaczne, wieksze niż 50%. Wykluczam Ruskich, bo za takie takie coś moga płacić olbrzymie kary, a nasze orły maja obowiązek kontrolować gaz na punkcie wejscia/odbioru. Miesznie gazu z azotem ,to jego nieoczyszczanie, ale można go po prostu napowietrzyc, choc tak celowa działalność to kryminał, chba że odbyło się to bezmyślnie, a wodzowie nie chcą się do tego przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 13:23 Mieszkam w pomorskim a zużycie gazu w omawianym okresie było takie samo jak w zimie z 25 stopniowym mrozem! Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Rachunki za gaz 22.02.08, 13:29 wzrastają proporcjonalnie do wzrostu WILGOTNOŚCI gazu w sieci. Gdy do tego dodamy gaz pobierany z zatłoczonych wcześniej podziemnych zbiorników, czyli wyeksploatowanych złóż, jest gorzej niż źle. Oficjalnie mówi się o ok.30% spadku kaloryczności, gdy mamy gaz z "magazynów". Na moje wyczucie jest to spadek ok.50%. Ale tu rzecznik konsumentów nie może interweniować, niestety. Mamy dostawcę - "strategicznego monopolistę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mały Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: 194.126.210.* 22.02.08, 13:33 Dają powietrze pod ciśnieniem do sieci -mniejsza kaloryczność gazu dłuzej się gotuje oszustwo dla mieszkńców gmin wiejskich. montaż liczników mierzących zawartość gazu w gazie gdy gaz jest w normie to wtedy liczy zużycie gazu gazownictwo nie chce dawać zgody na montaż takich liczników-w zimie rury zamarzaja to wszystko tłumaczy Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 Precz z komuną - a teraz gnoje płaćcie! 22.02.08, 13:38 Precz z komuną - a teraz gnoje płaćcie! Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Precz z komuną - a teraz gnoje płaćcie! 22.02.08, 13:41 galan12 napisała: > Precz z komuną - a teraz gnoje płaćcie! A jesli poprosze komune o powrot, to takie praktyki przestana byc stosowane??? kolego z Moskwy???? Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 teraz "kolego" z Watykanu ostał się wam jeno sznur 22.02.08, 14:04 teraz "kolego" z Watykanu ostał się wam jeno sznur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: teraz "kolego" z Watykanu ostał się wam jeno IP: *.acn.waw.pl 22.02.08, 15:12 Wprost ze smietnika historii galan12 napisała: > teraz "kolego" z Watykanu ostał się wam jeno sznur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyderca Re: teraz "kolego" z Watykanu ostał się wam jeno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 11:04 Lepszy gaz zaazotowany czy jeszcze inaczej chrzczony, ale przynajmniej palny, od całkowitego braku gazu. Rosjanie już nie raz udowodnili, że w momencie największego zapotrzebowania potrafią zakręcić gaz i zażądać zwykłego bandyckiego haraczu za jego odkręcenie. To mafijne metody, ale przecież Putin w latach 80 na placówce w Niemczech współpracował z mafią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Jaka instancja zajmuje sie kontrola jakosci paliw IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.02.08, 13:54 Mam rodzine w jednym z miast Polski (nie jest to Szczecin) i wielokrotnie juz zwracalem im uwage, ze z jakoscia gazu jest PROBLEMATYCZNIE. Kto w Polsce kontroluje dostawcow? Odpowiedz Link Zgłoś
po_fan sami się kontrolujemy ... 22.02.08, 14:07 Pan Aleksander Grad podpisał nie dawno zgodę na wypłacenie pracownikom PGNiG (61 tys. uprawnionych) i byłym pracownikom na wypłacenie(wydanie) akcji pracowniczych o wartości 3,2 mld złotych . Informacja z dzisiejszej Rzeczpospolitej. Myslicie że skąd na to weżmie firma pieniądze. Od Was robaczki. Głosowało się na PO? To płacić Szkoda tylko tych 5 mln ludzi co głosowalo na PiS miłego dnia jako pracownik gazowni powiem jedno Kocham Tuska Dondzio ist the best Odpowiedz Link Zgłoś
valana Re: sami się kontrolujemy ... 22.02.08, 14:50 Gdyby wygrał PiS, niemal na pewno byłoby tak samo. Nie żebym lubił PiS, ale to akurat nie jest wina PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara Re: sami się kontrolujemy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 14:59 Mieszkam w lodzi i ten problem tez nas dotkna. Zawyzone rochunki o okolo 50% w stosunku do mroznej zimy. Mieszkam na osiedlu Teofilow. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Jaka instancja zajmuje sie kontrola jakosci p 22.02.08, 14:46 Gość portalu: na zimno napisał(a): >...z jakoscia gazu jest > PROBLEMATYCZNIE. 2 lata temu, podczas mroźnej zimy, również 'szalał' mi kocioł c.o. Zaczęłam drążyć, szukać i znalazłam wreszcie odpowiedź, że - jak wyżej napisałam - jakość gazu pobieranego z wtórnie zatłaczanych złóż (magazynów) jest gorsza o ok.30%. W górotworze zachodzą wówczas reakcje chemiczne, które powodują spadek jakości gazu. To pewnik. Właśnie 2 lata temu były przerwy w dostawie z Ukrainy i w moim regionie (Podkarpacie) korzystano z zapasów. Takie magazyny znajdują się tu w Strachocinie i w Husowie. > > Kto w Polsce kontroluje dostawcow? Polska Izba Paliw Płynnych? Nie mam pewności, ale jeśli nie ona to nikt. O zawyżanej powszechnie wilgotności gazu w sieci dowiedziałam się od zaufanego znajomego z PGNiG. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 P.S. Maleńkie pytanko 22.02.08, 14:57 Kto zapłaci pracownikom PGNiG, którym rozdano 15% akcji, których NIE MOGĄ sprzedać? Obawiam się, że nie skarb państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Jaka instancja zajmuje sie kontrola jakosci p 22.02.08, 15:00 a chlopaki z gazowni czytaja i albo sie boja, albo sie smieja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mokry gaz Re: Jaka instancja zajmuje sie kontrola jakosci p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 17:24 Zgadza się. Podobne poglądy wyrażałem tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=75045068&a=75204169 Odpowiedz Link Zgłoś
nstaszek Re: Jaka instancja zajmuje sie kontrola jakosci p 08.03.08, 17:41 Kto w Polsce kontroluje PGNiG? CZY ABY NIE PGNiG? Oby to nie było pytanie retoryczne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oligatorek Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.ppcor.org.pl 22.02.08, 14:49 Kurczę, fajnie jest gdy PGNiG przysyła faktury z tzw. "odczytami szacunkowymi" (nomen omen niezgodnymi z prawem taryfowym). Najlepiej wtedy, gdy ma nastąpić zmiana taryf. Wówczas odczyt po cenie starej jest malutki, a po nowej uuuuuuuchhhh!!!! Nie pomagają żadne reklamacje. Gazownia twierdzi, że odczyt był tyle, że szacunkowy - bo nie mają ludzi do odczytów) - jawne złodziejstwo im łamanie prawa. Np. w Niemczech takie postępowanie monopolisty trafiałoby do sądu. Nasz błąd polega na tym, że machamy na to ręką, a oni kradną na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToHell srutu, tutu - to kraj gdzie sie *ucha klienta IP: *.era.pl 22.02.08, 15:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 15:11 To chyba dotyczy wszystkich uzytkownikow w kraju ja rowniez zauwazylem ze moj rachunek jest okolo 150 zl wyzszy, ale co tu reklamowac z panstwowym zlodziejem popieranym przez najwyzsze wladze panstwowe i sadowe nikt nie wygra. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Rachunki za gaz: PGNiG odrzuca reklamacje 22.02.08, 15:32 150 zl, to jeszcze pryszcz, ale jesli placiles 800, a teraz 1500, to juz to jest ogromna roznica. Zlodziejstwo na masową skale i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hip gaz jest w porzadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 15:38 smieszni jestescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nstaszek Re: gaz jest w porzadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 18:29 Poszukaj sobie forum dla pracowników PGNiG Odpowiedz Link Zgłoś