Dodaj do ulubionych

Turyści na dworcu w Szczecinie pytają o drogę

03.08.08, 19:06
Za to pod dworcem są menele
Obserwuj wątek
    • Gość: zgryzliwy Turyści na dworcu w Szczecinie pytają o drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 20:15
      Jeździliśmy trochę po Europie i nie widzieliśmy dużego miasta, w którym na
      dworcu czy w najbliższej okolicy nie byłoby informacji turystycznej - dziwią się
      Karolina i Paweł z Trójmiasta

a ja jezdzilem troche po 3miescie i na dworcu i okolicach w gdansku tez nic nie
      ma. dopiero na starym miescie.
      z tego co pamietam chyba w gdyni jest na dworcu jakis punkcik z mapkami w
      sopocie nie zwrocilem uwagi
      • Gość: darck nie koniecznie punkt info. sa tansze opcje IP: *.spsc.tu-graz.ac.at 11.08.08, 13:46
        Punkt informacji turystycznej nie jest złym pomysłem, ale są tańsze możliwości. Wystarczą przed dworcem wyraźne znaki wskazujące kierunek północny, do centrum i w inne interesujące miejsca. Oraz darmowa (ewentualnie 10 centów) mapa z oznaczonymi najciekawszymi miejscami (także z miejscami hot spotów) do wzięcia. W tedy taki turysta wychodząc z pociągu widzi wielki znak Tourist information. Poniżej ma mape oraz jakiś automat w którym może sobie kupić opisana po angielsku, niemiecku, polsku mape. Bierze mape do ręki - na górze jest północ - rozgląda się, a powiedzmy na posadcę wielka strzała z kierunkiem północnym. Wychodzi, a tam znaki wskazujące kierunek do centrum, znaki z nazwami ulic. Patrzy na mape wszysto jasne. Na mapie turystyczne atrakcje oznaczone numerkami i po krótce opisane.

Lepsze, tańsze, niż zatrudniać człowieka, który ma powtarzać te same regółki tysiącom ludzi. Taka osoba musia znać niemiecki i angielski, wiec zatrudnienie nie jest tanie, a druk map na tanim papierze w ogromnych ilościach nie jest drogi.
        • Gość: krytyk Re: nie koniecznie punkt info. sa tansze opcje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 23:14
          Gdybym był Prezydentem NATYCHMIAST zatrudniłbym Cię w Dziale Promocji Miasta UM.
          Brawo. A jeżeli chodzi o znajomość języków w punktach informacji turystycznej to
          osoby tam zatrudnione oblałyby każdy egzamin jezykowy !!! SLyszalem kiedyś
          wypociny i było mi wstyd.
    • Gość: poloneZ e tam IP: 83.168.108.* 03.08.08, 20:40
      piepszenie kota za pomocą młota. W każdym kiosku, nawet w tym z
      piwem są przeróżne mapy Szczecina i okolic.
      Tylko, że biedaków nie stać na nie.
      Też mi turyści ?!
      • Gość: nii Re: e tam IP: 83.168.108.* 03.08.08, 21:16
        hm, a ja bylam w Gdansku rok temu i korzystalam z punktu informacyjnego na dworcu. co do kupna map, w porzadku, ale jezeli ktos jest tylko przejazdem, na jeden dzien, bez noclegu, to nie bedzie przeciez kupowal mapy.
        • Gość: Vlad.H. Re: e tam IP: 80.53.41.* 03.08.08, 21:20
          ja tam kupuje - na pamiatke i dziwe sie tym ktorzy tego nie robia zwlaszcza ze
          koszt map nie jest wielki
          • Gość: zgryzliwy Re: e tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 21:33
            no co ty za 6zl przeciez moga wypic piwenko
            • Gość: t Re: e tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.08, 21:56
              Informacja turystyczna to nie tylko mapa. Informacja turystyczna to
              głownie noclegi, atrakcje, komunikacja etc. Po co mi mapa kiedy nie
              wiem, gdzie mam się przespać, ani dokąd pójść, żeby zobaczyć coś
              fajnego. Poza tym ludzie mają rózne potrzeby i nie wszystkie
              informacje sa na mapie. Nie każdy chce zwiedzać Zamek i kościoły.
              Inna sprawa to godziny otwarcia punktów IT. Zdaje się, że sa
              dostosowane do potrzeb osób tam zatrudnionych, a nie potrzeb
              turystów.
              • Gość: Vlad.H. Re: e tam IP: 80.53.41.* 03.08.08, 22:08
                i tu sie zgadzam ale takie sprawy powinny zalatwiac kioski informacyjne ktore
                udostepniaja informacja stale aktualizowana w kilku jezykach
                Moim zdaniem wlasnie taki punkt informacyjny mialby sens (sprawdzenie miejsc w
                hotelu, polecane restauracje i jadlodajnie - dziwie sie ze Szczecin nie robi
                takiego projektu w zachodnipomorskim by podniesc atrakcyjnosc turystyczna -
                mysle ze taki punkt powinien zachecac do odwiedzania nie tylk oSzczecina ale
                stanowic element wiekszej calosci - spojnej sieci informacji turystycznej w
                zachodnipomoroskim - moze ktos podejmie ten pomysl i zrobi z tego interes?)
      • Gość: obieżyświat Re: e tam IP: *.chello.pl 03.08.08, 23:33
        bo widzisz, plany miast rozdaje się w świecie za darmo. Turysta
        wydaje pieniądze gdzie indziej - kupuje książki, je w restauracjach,
        a miasto czerpie z tego podatki. Czy to mało?
        • Gość: passenger Re: e tam IP: 78.86.246.* 04.08.08, 00:19
          za darmo, to boli gardło
        • andreas.007 Re: e tam 04.08.08, 11:18
          alez masz racje w Szczecinie, jak i w Kołobrzegu,
          otrzymasz mapki darmowe, znaczy sfinansowane przez reklamodawcow!

Ale to sprawa dla firmy, ktora zdecyduje sie na taka dzialalnosc,
          znajdzie sponsorów i zrobi to!

Zreszta takie dzialania sa podejmowane przeciez,
          jest wiele takich map czy gazet!

Gmina oczywiscie przeznacza pieniadze na promocje i wydaje je,
          ale oczywuscie drukujac kalendarze, ktorych nikt nie widzial...
          a najlepiej tworzac nowa marke... i nadrukowujac materialow!
    • andreas.007 A co to za turyści ktorzy przyjeżdżają w ciemno... 04.08.08, 04:13

Nie wiem ktory turysta przyjeżdża w ciemno do miasta? Można wczesniej zdobyć wszelkie informacje i zarezerwować hotel. Mogłaby byc mapka z zaznaczonymi hotelami, ale to juz w ramach promocji danego hotelu. Wystarczy możliwość zakupu map z reklamami. Wszelkie inne informacje to raczej w ramach działań reklamowych widze. A jezeli chodzi o imprezy to polecam Echo, ktore jest za darmo na pewno na dworcu tez.
      • grandet przygotowania do wyjazdu 04.08.08, 08:47
        Przygotowujac sie do wyjazdu dobrze jest miec plan miasta docelowego,
        przewodniki itp. Ja tak robie i nie mam problemu z odnalezieniem sie w obcym
        miejscu, czy to w Polsce czy zagranica. Internet tez jest bardzo pomocny. Warto
        poczytac o miescie, do ktorego sie jedzie.
        • leopold.korytkowski Re: przygotowania do wyjazdu 04.08.08, 12:51
          no niby tak, ale kurcze warto byloby zainwestowac w punkt informacyjny
          zachecajacy do odwiedzenia wybranych miejsc(pole dla sponsorow),mapki moglyby
          byc male darmowe fajnie zilustrowane(koszt zaden - a robia dobre wrazenie)
          moglyby byc tez np ofert hoteli,osrdodkow i atrakcji w regionie - wkoncu mamy
          budowac meropolie no i last but not least krotkie notki w jezykach obcych -
          ang,niem,skandynawskie co robic, co odwiedzic czego unikac etc.
    • Gość: ja Turyści na dworcu w Szczecinie pytają o drogę IP: 80.72.195.* 04.08.08, 10:05
      i tak dobrze ze w Szczecinie wysiedli, bo pewnie gdyby konduktor nie powiedzial
      ze to juz to zwiedzaliby sobie Prage
      • Gość: Christal viele mys*li Szczecin to juz* morze..a to zalew i IP: *.hsi.kabelbw.de 04.08.08, 13:49
        i do morza prawie 100km jeszcze
        i tu brakuje ze strony miasta info dla obcych
        Duz*a Tablica (plan miasta i jak sie dostac* do Swinemünde albo
        do Dziwnöwka itdalej)
        Plan tramwajy i autobusow na wielkiej Tablicy kolorowo namalowane
        i to na peronach, w Hali poczekalni i na dworze przy wejs+ciu i wyjsciu .......
        • Gość: kukus rwij stąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 14:00
          • Gość: Christal tam widze foto IP: *.hsi.kabelbw.de 04.08.08, 14:29
            tam jest jakas* tablica informacyjna
            z automaten
            tylko ludzie nie wiedza, jak ja, obsugiwac* chyba
            artykul z zdje,ciem o Turystycznej info
            na dworcu PKP
    • Gość: znawca mniejsze miasto zarządza większym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.08, 14:46
      nic dziwnego skoro /wiem, że to brzmi nieprawdopodobnie/ szczecińskim dworcem
      zarządza Poznań!!! To dopiero jest granda!
    • Gość: edek Światowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 15:39
      Wysiedli biedacy z pociągu i nie wiedzą co zrobić. Nikt im mapy nie przeczyta.
      Jak ktoś na jeden dzień przyjeżdża to po co mu info o hotelach i wydarzeniach
      kulturalnych. Czasu mu starczy na pospacerowanie po centrum. A jak przyjeżdża na
      dłużej to rezerwuje nocleg, kupuje mapę albo drukuje, zapoznaje się z info na
      temat miasta, po prostu planuje pobyt.
      Ja też podróżuje po Europie i jakoś nigdy nie byłam w żadnym punkcie it. Kupuje
      mapę jak jestem dłużej w dużym mieście, jak 1 dzień to rzucam okiem na plan
      miasta w necie albo na tablicy. Nie posiadam nawet atlasu samochodowego. W
      Polsce o drogę pytałem tylko raz, w Koszalinie w czasie remontu, zagapiłem się
      na laskę i zgubiłem objazd.
      Myślę, że autor długo szukał tych "turystów" z 3miasta, albo raczej ich wymyślił.
      • Gość: Christal ludzie lubia, sie, pytac*..i co takiego strasznego IP: *.hsi.kabelbw.de 04.08.08, 15:56
        po pytamy sie raz tu raz tam
        co tak cie,z*ko obcym pomoc
        • Gość: edek Re: ludzie lubia, sie, pytac*..i co takiego stras IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 16:00
          Lekko mnożyć?
          • Gość: Christal lekko mnoz*yc*-.............?????? IP: *.hsi.kabelbw.de 04.08.08, 16:07
            echt, co takiego
      • andreas.007 wszystkim turystom polecam GPS 04.08.08, 16:17
        w tej chwili po przystepnej cenie juz mozna kupic GPS (300-500),
        w kazdym sa opcje - auto, rower, pieszo...
        Sa tez opcje na rozne miejsca nawet muzea, baseny czy hotele,
        takze z telefonami... sa takze pola golfowe, no praktycznie wszystko.

Jedynie ze strony miasta mogłaby byc informacja
        o tramwajach, autobusach i ich trasach w formie mapy,
        natomiast pozostale typu hotele czy taxi - juz jako reklamy,
        przeciez to jest interes hotelu czy restauracji!

I podkreslam jest wiele wydawnictw DARMOWYCH zawierajacych
        wiele takich informacji - nie wiem czy na dworcu pozwalaja
        na wykladanie takowych - jezeli nie, to mogliby wydzielic
        jedno takie miejsce, ale chyba jest pod tablica rozkładów jazdy...

Polecam Echo, jako informator kulturalny - DARMOWY!
        • Gość: nii Re: wszystkim turystom polecam GPS IP: 83.168.108.* 04.08.08, 20:04
          o rany, wlasnie jesli ktos przyjezdza na jeden dzien, to kazda godzina jest dla niego cenna i przydalby sie punkt, gdzie takiemu turyscie ktos by objasnil, co i w jakiej kolejnosci moze zwiedzic. co do planowania, to pewnie, zazwyczaj sie planuje, sprawdza atrakcje, przeglada internet, ale nie wierze, ze nikomu tutaj nigdy sie nie zdarzylo trafic do miejsca, ktorego sie nie planowalo ;)
          • Gość: Christal Halo co z tym poloa,czeniam do Berlina od18.sierpn IP: *.hsi3.kabel-badenwuerttemberg.de 11.08.08, 13:53
            maja, jakies* naprawy na trasie Szcz-Berlin
            kto wie wie,cej
            czy rzeczywis*cie odcie,te jest pola,czenie do szcz. od Berlina
            • Gość: krytyk Re: Halo co z tym poloa,czeniam do Berlina od18.s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 23:33
              Wsiadasz do autobusu zamiast pociągu /wg rozkladu jazdy / który wiezie Cie do
              Angermunde - tam przesiadka do pociągu i dalej prosto do Berlina
        • anika31 Re: wszystkim turystom polecam GPS 11.08.08, 15:06
          Andreasie nie wszyscy są tak zdolni jak Ty lub mają kasę na GPS, ciekawe czy jak
          wylądujesz w Suwałkach i wysiądziesz na dworcu bez mapy bez przewodnika i bez
          pilota z duża wiedzą ogólną nie zapragnąłbyś odwiedzić Informacji Turystycznej.
          • andreas.007 Re: wszystkim turystom polecam GPS 11.08.08, 20:05
            zalezy w jakim celu tam wyladuje...
            Jak bym mial GPS - nie ma problemu,
            jak nie, to kupuje mape, a tam sa takze reklamy hoteli i pensjonatow.

Na Suwalkach raczej chyba nie mialbym problemu...

Natomiast GPS nowy mozna kupic juz za pare stów,
            a uzywany to moze nawet za grosze... moze bez wypasów.

W tej chwili informacje turystyczna zastepuja raczej reklamy,
            to w temacie restauracji czy noclegów, a w temacie Co,Gdzie?
            to wystarczy kupic lokalna gazete...
    • Gość: KubaG Niemożliwie. IP: *.gprs.plus.pl 11.08.08, 14:39
      A co jest obok dworca, gdzie kupuje sie bilety na zwiedzanie schronu? To nie
      jest biuro informacji turystycznej czy jakis pokrewny punkt?
      • anika31 it 11.08.08, 15:03
        Mam zwyczaj podróżowania w sposób zdecydowanie niezroganizowany, pierwszym
        miejscem jakie odwiedzam po dotarci do jakiejkolwiek miejscowości jest
        informacja turystyczna. W dużych miastach a takim jest Szczecin, zazwyczaj
        istniej taki punkt właśnie na dworcu. Nie jest to droga inwestycja wystarczy
        odrobinę wyborźni, myślę ze biuro promocji miast więcej wydaje na czekoladki
        podjadane przez pracowników niż by kosztował taki punkt. A swoją drogą kiedyś
        imć p. Wiczorek kierował instytucją pt Centralny Ośrodek Informacji
        Turystycznej...czy to jeszcze istnieje?
        Prz okazji polecam zdecydowanie IT w Drawnie - tak tak w malutkim Drawnie.
        Co do sponsorów - może by tak choć raz coś Miasto zrobiło za swoje:)
        • Gość: Christal A gdzie sie, ludzie podzieli/te mjejs cowe IP: *.hsi.kabelbw.de 11.08.08, 22:37
          zawsze sie pytalo ludzi z okolicy
          co Suwalki to pustynia albo pkp Szczecin
          i ulice, czy tak szczecinianie nie myli i kaz*dego obcoluda
          maja. w dup.
    • Gość: praktykant Re: Turyści na dworcu w Szczecinie pytają o drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 23:06
      500 m od dworca jest punkt informacji, ale chociaż zatrudnionych jest 3 osoby -
      za biurkiem tylko 1 i to nie mówiaca w żadnym jezyku - ot niemowa dla
      obcokrajowcow. I kto reklamuje "wiszące ogrody" Panie Prezydencie- punkt nalezy
      do Urzędu Miasta. Oj niedobrze Panie Prezydencie !!!Absolwenci Uniwersytetu
      Szczecińskiego wyjeżdżają za granice bo dla nich nie ma w naszym mieście pracy.....
    • Gość: J 23 Re: Turyści na dworcu w Szczecinie pytają o drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 23:49
      Po pierwsze pani Garbaciak to nie kierownik punktu IT to osoba, która nie zna
      ani jednego jezyka obcego - super promocja dla informacji tur. Całkowicie sie
      zgadzam z P. Przemkiem - nie tak powinna wyglądac obsluga turystów w naszym miescie.
    • miela Turyści na dworcu w Szczecinie pytają o drogę 12.08.08, 10:39
      No i co złego w tym, że zapytają pani w kiosku? Po co mamy płacić ciężkie
      pieniądze na informacje dla innych.

Mapy nie łaska kupić? W Internecie wcześniej sprawdzić nie umieją? Kurde, kto
      dziś, w XXI wieku korzysta z czegoś takiego jak "informacja turystyczna". To
      zwykła pralnia pieniędzy i miejsce pracy dla rodziny urzędasów!

NIE!
      • Gość: Kuba - praktykant Re: Turyści na dworcu w Szczecinie pytają o drogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.08, 11:08
        Całkowicie się z Toba zgadzam Miela. Informacja Urzędu to zbędny TWÓR. Nie
        kontrolowany przez nikogo - tylko papiery muszą sie zgadzać.Rozmowy tel. ze
        slużbowego telefonu, robienie zakupów w czasie pracy - wystarczy zobaczyć jak
        panie wychodza z pracy a do ustawowej 17.00 dotrwa tylko 1 osoba. I to wszystko
        z naszych podatków. Kto kontroluje ta jednostkę . I jak ta Polska ma się kupy
        trzymać. Najlepsi są tam praktykańci mili uprzejmi tylko szkoda, ze od razu uczą
        sie ZŁEJ roboty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka