Dodaj do ulubionych

Napisy na murach (stare!)

IP: 212.244.79.* 15.01.02, 08:55
Interesuje mnie, jak to teraz jest z różnymi niemieckimi napisami wyłażącymi
spod warstw polskich farb. Na moim Niebuszewie było tego ongiś sporo.
Najciekawszym dla mnie odkryciem był napis na murze oficyny przy Krasińskiego o
treści mniej więcej "(...) Buben wahlen die KPD Liste". Na pewno pochodził
najpóźniej z 1933 roku. Czy ktoś mógłby sprawdzić (bo ja jestem za daleko)?
Można go było zobaczyć stojąc na południu tzw. osiedla Zamojskiego pod ostatnim
wieżowcem. Jeśli jeszcze istnieje, to jest to wielce szacowny zabytek :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Mike Re: Napisy na murach (stare!) IP: *.*.*.* 15.01.02, 21:30
      Gość portalu: Jazzek napisał(a):

> Interesuje mnie, jak to teraz jest z różnymi niemieckimi napisami wyłażącymi
      > spod warstw polskich farb. Na moim Niebuszewie było tego ongiś sporo.
      > Najciekawszym dla mnie odkryciem był napis na murze oficyny przy Krasińskiego
      > treści mniej więcej "(...) Buben wahlen die KPD Liste". Na pewno pochodził
      > najpóźniej z 1933 roku. Czy ktoś mógłby sprawdzić (bo ja jestem za daleko)?
      > Można go było zobaczyć stojąc na południu tzw. osiedla Zamojskiego pod ostatnim
      > wieżowcem. Jeśli jeszcze istnieje, to jest to wielce szacowny zabytek :)

Ja pamietam nastepujace: naprzeciw komisu samochodowego (przy Piastow) spod farby
      nad oknami na parterze wylazil napis "Beckerai". Natomiast jak sie jechalo
      pociagiem to w Gryficach spod luszczacego sie tynku na stacji, zza
      napisu "Gryfice" wylazilo wielkie "Greifenberg" :-))) Oba te napisy widzialem w
      polowie lat 90.
      Jak bylem mlodszy to czesciej mozna bylo zobaczyc tekie ciekawostki na
      Jagiellonskiej, Pocztowej i w tym regionie.
      • Gość: red Re: Napisy na murach (stare!) IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.02, 22:51
        No i mamy zadanie dla sławetnej "KONTRY" - zamiast protestować przeciwko
        niemieckim nazwom w naszym mieście niech najpierw "inwentaryzuje" te które są.
        • Gość: Tomek Re: Napisy na murach (stare!) IP: 193.178.168.* 16.01.02, 07:22
          To jest świetny pomysł! Kontro - do roboty!!!!!! Znajdźcie i opiszcie wszystkie
          paskudne pozostałości niesłusznej przeszłości Szczecina:-)))))
          • Gość: Jazzek Re: Napisy na murach (stare!) IP: 212.244.79.* 16.01.02, 08:57
            Tak jest! Niech kamienie (i tynki) mówią wreszcie po polsku ;)
          • javal Re: Napisy na murach (stare!) 16.01.02, 09:12
            Gość portalu: Tomek napisał(a):

> To jest świetny pomysł! Kontro - do roboty!!!!!! Znajdźcie i opiszcie wszystkie
            >
            > paskudne pozostałości niesłusznej przeszłości Szczecina:-)))))

No i nie zapomnijcie o napisie "Urząd repatriacyjny" na Jagiellońskiej
            (naprzeciwko Strzeleckiej), bo , co prawda po polsku, ale świadczy o tym, że
            kiedyś tu przyjechaliśmy ;)

• Gość: Jazzek Re: Napisy na murach (stare!) IP: 212.244.79.* 29.01.02, 09:54
        Z napisów kolejowych to przypomniało mi się, jak jeszcze w roku 1984 pomiędzy
        Stargardem a Szczecinkiem na jednym z budyneczków przy stacji widać było
        wyraźny duży napis "Abfertigung". Nie, to nie była nazwa miejscowości ;)
        (No i ten post nie jest tylko po to, żeby ścigać się z Gdańskiem ;)
        • stettiner Re: Napisy na murach (stare!) 08.02.02, 11:25
          Awłaśnie widziałam resztki takiego napisu, na kamienicy przy Owocowej (to w
          okolicy dworca) spod tynku wyłazi "Kolonialwaren" czy tak jakoś.
          • Gość: Tomek Re: Napisy na murach (stare!) IP: 193.178.168.* 08.02.02, 13:48
            Kolonialwaren czyli sklep kolonialny czyli jak niektórzy mówią: szwarc (sorry
            schwartz...) mydło i powidło... :))) Gdzie znalazłaś ten napis?
            • stettiner Re: Napisy na murach (stare!) 08.02.02, 13:56
              Na ulicy Owocowej :) na murze na wysości mniej więcej takiej jak się parter
              kończy- jak większość takich "sklepowych" napisów, na rogu kamienicy. Owocowa
              to krótka uliczka, wiele kamienic tam nie ma.
              • Gość: Jazzek Re: Napisy na murach (stare!) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.02, 18:28
                A na Tkackiej, w ostatnim budynku z ciągu przeznaczonego do renowacji, jest
                napis "piekarnia", a jak się baardzo uważnie przyjrzeć, to widać, że tam było
                przedtem "backerei". No i to wyborcze graffiti smołą, od którego zacząłem
                wątek, w zasadzie też jest, ale nie widać wiele więcej niż K.P.D.-Liste, a i to
                tylko dlatego, że tynk pod literkami odlazł.
                • stettiner Re: Napisy na murach (stare!) 22.03.02, 11:36
                  Wraz z wiosną lekko wynurza się spod późniejszych warstw farby resztak napisu
                  na murze kamienicy przy E. Plater, a dokładniej to dom ma adres Matki Teresy 1
                  albo 1a. Napis jest gotykiem, szczątkowy, chyba końćzy się na ..stoff ale tylko
                  chyba. Chyba po tej zimie się dopiero wynurzył, bo obok kamienicy przejeżdżam
                  niemal codziennie od dawna i nigdy go nie widziałam.
                  • uotr Re: Napisy na murach (stare!) 22.03.02, 13:30
                    Luszczy sie tez stary napis w samym centrum bo na rogu 5 lipca i Bohaterow
                    Warszawy. Nie pamietam w tej chwili co tam jest napisane.

Na Golecinie tez takie cos kiedys znalazlem. Jak sie mija te Strzalowskie,
                    Debogorskie i inne ulice i wychodzi z tych zakretow, to potem jest prosta ulica
                    w kierunku koncowego 6 i wiezy Bismarka. Na tym prostym odcinku po lewej
                    stronie sa jakies ruinki starej fabryki. I na niej tez byly niemieckie napisy
                    (byly 5 lat temu jak tam bylem, nie wiem jak teraz).
                    • Gość: REKIN Re: Napisy na murach (stare!) IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 22.03.02, 15:41
                      Może nie jest to tak stary napis, ale zawsze się rzuca w oczy, mianowicie na
                      Bukowym na przeciwko poczty napis Pogoń Szczecin Legia Warszawa z nieudolnie
                      namalowanymi herbammi tych drużyn.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka