nie.kpij 22.10.08, 20:24 A może by tak zbudować tam... niee... nie napiszę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiechmen ty dobrze myślisz chłopie... Rondo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:23 to jakieś zaniechanie ze strony lobby rondowego w Szczecinie. Jak mogli tego nie zauważyć?! Ale nic straconego. Spróbuj przekonać do pomysłu głównego inżyniera zachodniopomorskiego ruchu lądowego, red. Rabendę, a on juz pociągnie temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mąż.pijaczki Kładkę chłopie,kładkę! IP: *.chello.pl 22.10.08, 21:40 im. red.Rabendy kładkę kładkę to super rozwiązanie Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny-malkontent Rabenda "kładka" zaraz nam wyrośnie! 22.10.08, 21:43 Ubaw po pachy, co skrzyżowanie, to Rabenda o nim pisze! Teraz będzie 40 artykułów o kładce nad tym skrzyżowaniem... Szkoda, że ten człowiek, który widocznie w GW jest "specjalistą" od ruchu drogowego nie potrafił napisać jednego artykułu przed rozpoczęciem eksploatacji a za to napisze kilka po otwarciu. Ot, myślenie do przodu nie działa. Ja już przy pierwszym tekście wyśmiałem to co napisał... teraz przyjdzie mi kpić z kolejnych popylin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mąż.pijaczki zgadzam się! IP: *.chello.pl 22.10.08, 21:47 z dyżurnym zgadzam się w całej rozciągłości i całej korkowatości! ani pisną przed otworzeniem , na etapie projektowania nie pochylą się nad deską kreślarską... sprawdzają organoleptycznie na ciele kierowców,na ciele obywateli i znowu nagroda im.pomyślunku projektanta ronda Giedroycia! biedny.. Giedroyc, biedny Sosabowski.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole Re: zgadzam się! IP: *.chello.pl 23.10.08, 00:18 Ludzie w kosmos latają, chodzą po księżycu, na marsa sie wybierają, w prawie każdym domu jest komp, a nasi miejscy specjaliści mają kłopot z zainstalowaniem sygnalizacji, która o określonych godzinach zmieniałaby cykle funkcjonowania. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Nauczcie rabendę pisać artykuły o drogach IP: 85.219.206.* 23.10.08, 07:45 MAPY panie redaktorze To podstawa jak chcesz pisać o drogach a bez map to pisz pan sobie o sporcie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mierzyniak Re: Nowa droga i nowe korki z Mierzyna IP: 213.155.189.* 23.10.08, 07:50 Wnioskuję żeby natychmiast wprowadzić "strzałkę" dla skręcających w prawo (z Łukasińskiego w Taczaka). Duża ilość samochodów blokuje prawy pas Łukasińskiego czekając na możliwość skrętu! Odpowiedz Link Zgłoś
trelemoreleakuku Re: Nowa droga i nowe korki z Mierzyna 23.10.08, 14:09 zacznij placic podatki w Szczecinie to bedziesz mogl skladac wnioski... a na razie interesuj sie wiejskimi drogami w Gminie Dobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Nowa droga i nowe korki z Mierzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 15:08 Dokladnie.Gdyby Topolowa byla normalna szeroka ulica z dwoma pasami ruchu i bez idiotycznych utrudnien stanowilaby jakas alternatywe. Jesli by do tego dodac przebudowe Zniwnej ktora juz jest w granicach Szczecina mozna by bylo troche ruch usprawnic.Ale jak juz ktos napisal trzeba troche pojezdzic i znac sie na mapach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mierzynianka Re: Nowa droga i nowe korki z Mierzyna IP: 213.155.189.* 23.10.08, 20:27 A może zaczniemy dzielić ludzi na praworęcznych i leworęcznych, czarnych i białych itd.? I bedziemy mówić kto jest dobry, a kto zły ? Ludzie ! Skąd w Was tyle nienawiści? A może jako mieszkanka Mierzyna mam zakaz wstępu do Szczecina ? Albo zabarykaduję Topolową i nie pozwolę Szczecinianom jeździć "moją" ulicą ? Uśmiechnijcie się i żyjcie w spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Nowa droga i nowe korki z Mierzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 20:41 Widzisz chodzi o to ze Topolowa wlasnie jest zabarykadowana.Oczywiscie dla dobra mieszkancow.Podobne dzialania niestety maja miejsce wszedzie (Wisniowy Sad, Prawoskret z Wojska w Zaleskiego itd, itp)Najgorsze to to ze od lat nie mamy gospodarza na miare Hakena czy Akermana a jedynie nedznych politykierow ktorzy gonia za kasa i za lapowke zrobia wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mierzyniak Re: Nowa droga i nowe korki z Mierzyna IP: 213.155.189.* 23.10.08, 22:17 Przez takich jak ty żygać mi się chce. Zawistni i plujacy złością że innym się udało! Zwracam ci tylko uwagę, że w Szczecinie brak jest terenów na których mozna wybudować domy. Mierzyn jest naturalną ostoją "szczecinian". Czuję się zarówno Szczecinianinem, jak i Mierzyniakiem. Przez komentarze takich (...) wstyd mi jednak za moje Miasto. Życzę Ci abyś zrozumiał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus 80 Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mierzyna? IP: *.szc.vectranet.pl 23.10.08, 15:40 Może niech gmina Dobra pomyśli o budowie nowych dróg. Nie widzę powodu żeby jako mieszkaniec Szczecina (i płacący tutaj podatki) miał sponsorować "Pijawki" z Mierzyna i okolic, które płacą podatki tam, a tu korzystają ze wszystkich dobrodziejstw cywilizacyjnych. Skoro płacą podatki dla Dobrej, niech tam sobie szukają pracy, posyłają dzieciaki do szkół i przedszkoli i jeżdżą po swoich gminnych autostradach. Jeszcze jak zwykle najwięcej pretensji mają do Szczecina, nie podoba się - to fora ze dwora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enskw Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: 195.139.24.* 23.10.08, 15:45 jako mieszkaniec szczecina nawet nie umiesz zadbac o porzadek na wlasnych ulicach. dobrodziejstwa cywilizacyjne walaja sie po chodnikach w centrum miasta. jesli ktos ma pretensje to tylko ty przez swoja zawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mierzyniak Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: 213.155.189.* 23.10.08, 22:23 Podaj mi adres słonko, a oddam ci wszystko z nawiązką. Oddam Ci tak, że przypomni Ci się oranżada z Komunii Świętej (fajny tekst szkoda że nie mój, ale pasuje tu jak ulał). "Nie chce mi się z tobą gadać" jak mówił Franz, bo i tak nie zrozumiesz - to juz ode mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 12:04 Gdybys troche ochlonal i spojzal na sprawe chlodnym okiem moze bys zrozumial ze ci ktorzy mieszkaja w Szczecinie i tu placa swoje podatki chcieliby zeby one byly wykorzystane w ich interesie. Chciales sie wybudowac na tanszej dzialce( w miescie wbrew temu co piszesz w szczecinie jest jeszcze sporo) to masz. Malo tego, Topolowa jest szczegolnym przykadem pogladu" moja chata z kraja".Zamiast zbudowac ja jako normalna dwujezdniowa, w interesie mierzyniakow tam mieszkajacych porobiono utrudnienia.A mozna by bylo miec alternatywe. Tak na marginesie, pogrozki swiadcza o braku innych argumentow :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mierzyniak Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: 213.155.189.* 24.10.08, 17:15 Mariner, to Ty się chłopie zastanów! Czy ja chcę dużo? Jedynie "strzałkę w prawo". Gdzie tu koszty? Sam mogę za to zapłacić. Poza tym pamiętaj, że Topolowa jest ulicą o 5 m szerokości tylko dlatego, że pas drogowy taki jest. Popatrz jak wygląda skrzyżowanie z Welecką! Przecież tu się nie da szerzej! A mimo to, dzisiaj ta ulica jest bardziej obciążona aniżeli taka Wierzbowa na przykład! Wszyscy którzy chcą uniknąć stania na rondzie Giedroycia uciekają Topolową. Czy są to Mierzynianie? Pewnie też, ale głowę daję także że może przede wszystkim mieszkańcy Szczecina, którzy prowadzą biznes (albo pracują) w Mierzynie, Skarbimierzycach, Lubieszynie (np. Sonion, Royal Lux, Vobis). Te firmy zatrudniają głównie SZCZECINIAN. Lekko licząc tylko te 3 w/w firmy to około 2 tysiące ludzi. Uwierz, że nie są to mierzynianie. Ci, którzy tu mieszkają najczęściej nie pracują jako siła robocza w tych firmach - czego i Tobie życzę. Podejście natomiast jakie reprezentujesz jest zwykłym małomiasteczkowym kompleksem tzw. Rednecka. Zobacz, że na całym świecie duże aglomeracje miejskie "obrastają" przysiółkami tych, którzy chcą żyć po pracy trochę inaczej aniżeli w mieście. Mieszkałem w Szczecinie ponad 30 lat (od dziecka). Stąd boli mnie takie podejście jak Twoje. Jest mi za Ciebie po prostu WSTYD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus 80 Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: *.szc.vectranet.pl 24.10.08, 22:01 I właśnie do tego zmierzałem pisząc o "pijawkach z Mierzyna". Jak myślisz, gdzie te wszystkie firmy płacą podatki? W Szczecinie? To było oczywiście pytanie retoryczne. Nie jestem przeciwnikiem mieszkańców Mierzyna, tylko mnie skręca jak tutaj się coś buduje, a pani wójt kisi kasę z podatków, wyprzedaje działeczki budowlane wielkości planszy od warcabów pompując coraz większą ilość mieszkańców bulących podatki. I oczywiście nie inwestuje w przedszkola, szkoły i w infrastrukturę typu drogi, komunikacja i media. Ciekawe ile razy jeszcze zaleje wodą przy ulewach tą waszą mlekiem i miodem płynącą krainę, zanim skubniecie się, że wasza gmina ma was w d...pie i zafundowała wam za wasze podatki kanalizację o średnicy słomki od drinka. A jeszcze wszyscy mają pretensje do Szczecina, że robi pod swoich mieszkańców. Sorry, miejcie pretensje do swojej pani wójt. Ktoś powyżej słusznie napisał, że Topolowa mogła być drogą dwujezdniową, którą można byłoby połączyć z Taczaka porządnym skrzyżowaniem. Ale woleli sobie w Mierzynie zrobić uspokojenie ruchu na dodatek nawet bez chodnika o drodze rowerowej nie wspominając. No to macie teraz swoje uspokojenie ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mierzyniak Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: 213.155.189.* 25.10.08, 08:48 Czemuś biedny - boś głupi. Czemuś głupi - boś biedny. Siedź dalej w Szczecinie i płać te swoje podatki, bo jak mniemam płacisz ich dużo... Najmądrzejszy na świecie, negujący prawo innych do samostanowienia. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikus 80 Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: *.szc.vectranet.pl 26.10.08, 19:05 A ty ciesz się że możesz u siebie oddychać wiejskim powietrzem, wstawaj sobie do pracy dwie godziny wcześniej żeby móc postać spokojnie w korkach i nasycić oczy sielskimi widokami okolic Szczecina :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 21:06 Chyba jeszcze nie ochlonales, a moze to niemozliwe ? Ja nikogo nie obrazam tak jak Ty,to kwestia wychowania i kultury. Mieszkalem na Pogodnie, mieszkam( od 20 lat) na Warszewie i od niedawna mam problemy z komunikacja.Trzeba bedzie sie przeniesc w cieplejsze miejsce :):) Slusznie piszesz Topolowa 5 m bo taki pas drogowy.To ja zapytam dlaczego nie szerszy ? Co kiedys stalo na przeszkodzie zeby zaprojektowac 2 jezdniowa droge ? To ze mieszkancy podszczecinskich osiedli domagaja sie lepszych drog dojazdowych, linii autobusowych itp. wcale mnie nie dziwi ale swoje pretesje powinni kierowac tam gdzie placa podatki, czyli do wladz lokalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mierzyniak Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: 213.155.189.* 27.10.08, 08:06 Zauważ że problem leży w Szczecinie, nie w Gminie Dobra. Wątek dotyczy korka na Łukasińskiego. Co może tu Gmina Dobra? Poza tym na Łukasińskiego jest całkiem spore osiedle mieszkaniowe zarówno nowe jak i stare - i problemy o których mowimy dotyczą także ich - mieszkańców Szczecina. Całkowicie nie rozumiem Twojego (Waszego bo jest Was kilku) zacietrzewienia. Mi chodziło tylko o strzałkę w prawo, a zrobiliście z tego wojnę "szczecińsko-mierzyńską". Oto Polska właśnie! Czemu Topolowa ma taką szerokość a nie inną? bo była planowana na niewielką osiedlową drogę - nie arterię. Jej poszerzenie wymagałoby wykupowania prywatnych gruntów i burzenia kilku domów. Wyobraź sobie że nagle kierowcy pod twoim domem stwierdziliby że to fajny skrót i zrobili ci arterię... co byś zrobił? Pewnie znaleźliby się tobie podobni którzy wówczas powiedzieliby: dlaczego tu tak wąsko. Należało przewidzieć :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 08:27 Ta strzalka to tylko czubek problemu.Problem komunikacji w aglomeracji to problem wizji calosci, o czym pisalem wczesniej. To ze topolowa jest taka jaka jest to przejaw zasciankowosci i filozofii kmiotkow.Przyklady ze Szczecina rowniez przywolalem. Bez zmiany sposobu myslenia niczego sie nie poprawi ten sam problem pojawi sie ponownie dalej od centrum na kolejnych budownych osiedlach. Jesli wszyscy sobie tego nie uswiadomimy i nie bedziemy domagac sie nowoczesnych rozwiazan od wladz lokalnych nie zmieni sie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedi Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 13:29 To że miasto się powiększa jest normalne. I normalne powinno być to aby władze miasta zadbały o dobrą komunikację nowych terenów z centrum. Jeżeli tego nie zrobią to my mieszkańcy gminy Dobra będziemy wybierali sie do Szczecina tylko wtedy gdy będzie to konieczne, a nasze pieniądze bedziemy wydawali tam gdzie dojazd będzie łatwiejszy, a centrum Szczecina powoli zacznie przypominać centra miast amerykańskich (np Detroit), czy tego chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Czemu mamy robić dobrze ludziom z okolic Mier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 13:59 Ja chce zeby wladze miasta wspolpracowaly z osciennymi gminami w zakresie komunikacji ale kazdy ma swoje priorytety. Miasto ma wystarczajaco duze problemy komunikacyjne na wlasnym terenie zeby finansowac w tym zakresie gminy oscienne. To smo dotyczy rozwoju infrastruktury typu kanalizacja, woda, gaz itp. Gdyby wladze Dobrej (mierzyn) zadbaly o to zeby wspomniana Topolowa byla jak nalezy to logiczne byloby zeby wladze Szczecina tak samo przebudowaly Zniwna.Zyskali by na tym wszyscy. Co do gminy Dobra, nie wiem jaki jest akttualny stan prac nad Zachodnia Obwodnica Szczecina ale na tym co jest dostepne w sieci nie widze jej polaczenia z Pasewalkiem i A 20. Niezaleznie od opinii " zielonych" nalezaloby na ten cel zabezpieczyc grunty ale jak znam zycie najpierw kolesie je wykupia zeby pozniej Panstwu odsprzedac. Odpowiedz Link Zgłoś