xyz-xyz 30.11.08, 11:49 gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,85951,6006196,Pawlak__Ci__ktorzy_zachowuja_sie_jak_piraci_finansowi.html Co by było, gdyby nie było Państwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
whiteentrance Re: Fugazi 30.11.08, 12:05 Wkurzasz mnie iksie! Poczekaj no tylko jak 17 szpitali w wojewodztwie ruszy po prywatyzacji! To zobaczysz, jak średnia wieku skoczy że ho ho! Póki co, zdrowia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Fugazi 30.11.08, 12:08 > Wkurzasz mnie iksie! Ależ dlaczego łajcie???? Odpowiedz Link Zgłoś
whiteentrance Re: Fugazi 30.11.08, 12:11 xyz-xyz napisał: > > Ależ dlaczego łajcie???? Podważasz skutecznośc "niewidzialnej ręki rynku". Tobie się z vanHayeka przekręca na jakiegoś Stiglitza! Liberalizm masz kochać jako i Nitras kocha! Inaczej wkurzać mnie dalej będziesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Foxterier Re: Fugazi IP: *.chello.pl 30.11.08, 12:23 Wku...ł mnie tym spiczem wczoraj ten ruski parobek zdaje się, że czarno w oczach mu się zrobiło i ma ochotę odpowiedzialność zrzucić jak zwykle na złą pogodę i przepowiednie w Starym testamencie. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Fugazi 30.11.08, 12:38 To mój oficer prowadzący z Łubianki tak mnie odchyla od linii! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fygazi Dywersantom i spekulantom mówimy nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 20:39 www.youtube.com/watch?v=cxyMcC4CfDo Wzorem PRL proponuję zorganizować spekomisję do walki z imperialistycznymi spekulantami i ze stonką przy okazji też. Jak to dobrze, że są jeszcze rodacy którzy wierzą politykom. Dobra to i tania siła robocza. Z socjalistycznym pozdrowieniem Fugazi Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Nie! Mówimy pozbawionym skrupułów chciwców! 30.11.08, 21:13 Hmmm ja bym nie nazwał tego dywersją. Raczej łamaniem prawa. Tak wygląda niestety liberalizm. Utopia wolnego rynku. Czasem się dziwię, że nie dostrzegasz, że to niejako lustrzane odbicie komunizmu. W jednej i drugiej filozofii założono, iż ludzie dorośli do tego modelu. Nie dorośli i nie dorosną. Wyznawcy rynku zapominają, że uczestnicy rynkowej gry nie kierują się wartościami rynkowymi, tylko skrajną odmianą chęci zysku. Chciwością. Brak regulacji "rynku" otwiera pole manewru dla bezwzględnych chciwców. Celem jest zysk. A cel uświęca środki. Komuniście też wierzyli, że można stworzyć idealny świat. Ignorowali jednak ludzką naturę. Tak i liberałowie. I w jednym i w drugim przypadku ludzie podli wykorzystali naiwności ideowców. Komunizm w wersji stalinowskiej kosztował wiele ludzkich istnień. Liberalizm w wersji J P Morgan, może bezpośrednio nie uśmierca, jednak wywołuje rónie dramatyczne skutki. Nędzę. Z kapitalistycznym pozdrowieniem XYZ Nie! Mówimy pozbawionym skrupułów chciwców! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Nie! Mówimy pozbawionym skrupułów chciwców! 30.11.08, 21:20 Przemek, bzdury piszesz, jak zwykle Ekonomia wlasnie opiera sie na zalozeniu ze ludzie daza do maksymilizacji wlasnych interesow... wiec, nie pie... tow. inspektorze. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz-xyz Re: Nie! Mówimy pozbawionym skrupułów chciwców! 01.12.08, 08:42 Pisanie bzdur, to akurat twoja domena grubasie. Ekonomia wlasnie opiera sie na zalozeniu ze ludzie daza do maksymilizacji > wlasnych interesow... Ekonomia jest nauką o tym, jak jednostka i społeczeństwo decydują o wykorzystaniu zasobów, które mogą mieć także inne, alternatywne, zastosowania – w celu wytwarzania różnych dóbr i rozdzielania ich na konsumpcję obecną lub przyszłą, pomiędzy różne osoby i różne grupy w społeczeństwie. Ekonomia to zbiór reguł. A to, co ty pitolisz, to właśnie utopia wolnego rynku, gdzie liczy się wyłącznie chciwość. Ty jesteś takim komunistą, ale odwrotnie. Więc nie pie..l grubasie. Odpowiedz Link Zgłoś