Dodaj do ulubionych

Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.03, 18:50
Sld szykuje mlody narybek towarzyszy. Ciekawe ze ich poczynania sa identyczne
jak starych szmaciakow. Rodza się nastepni czarzasci kwiatkowscy i sobotki
Mamy np. pana jedrzeja, który (jak mowi na stronach um)
„urodził się w lipcu 1977 roku.„Od 1 stycznia 2002 pracuje jako Rzecznik
Prasowy SLD Województwa achodniopomorskiego.
Pełni funkcję członka Rady Programowej Polskiego Radia Szczecin, zasiadając w
tym gremium od 1998 roku. „

Czyli jak miał 21 latek to zaczal, a ciekawe co ta rada programowa robi. Otoz
nie robi nic. To cialo polityczne ktore ma doradzac sldowskiemu dyrektorow
odzialu tv. Ma doradzac mu żeby robil dobry program. No i robi jak umie.

„Należy także do grona założycieli aktywnie działającego Stowarzyszenia
Orkiestra Jazzowa”,

o proszę. czy to nie czasem to stowarzyszenie ma otwierac knajpe na deptaku?
Radze przyjzec się okolicznosciom pozyskania lokalu od miejskiej spolki SCR.
Teraz sld będzie nam gralo jazz w szczecinie. I tak już zrobili niezly jazz w
calej polsce.

„W swoim miejscu zamieszkania jest znany jako lokalny dziennikarz, piszący o
wydarzeniach kulturalnych dzielnicy w gazecie osiedlowej "Panorama 7" (16
tys. nakładu).”

To moje ulubione czasopismo. Jestem liczony do tych 16 tys. a naklad ten jest
taki wysoki z tego powodu ze komunistyczna spoldzielnia dab wlicza gazetke
wszystkim do czynszu. I nie raczy mi od roku odpowiedziec dlaczego tak robi i
czy jak ja będę wydawal gazetke osiedlowa to tez ja wszystkim elegancko do
czynszu wliczy. Może pan wijas mi odpowie jako pan rzecznik, dziennikarz,
jazzmen, specjalista od mediow, osiedlowiec a może zwykly towarzysz.
pozdrawiam rado
Obserwuj wątek
    • Gość: stasiek Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 07:32
      Gość portalu: rado napisał(a):

> „W swoim miejscu zamieszkania jest znany jako lokalny dziennikarz, pisząc
      > y o
      > wydarzeniach kulturalnych dzielnicy w gazecie osiedlowej "Panorama 7" (16
      > tys. nakładu).”
      >
      > To moje ulubione czasopismo. Jestem liczony do tych 16 tys. a naklad ten jest
      > taki wysoki z tego powodu ze komunistyczna spoldzielnia dab wlicza gazetke
      > wszystkim do czynszu. I nie raczy mi od roku odpowiedziec dlaczego tak robi i
      > czy jak ja będę wydawal gazetke osiedlowa to tez ja wszystkim elegancko do
      > czynszu wliczy. Może pan wijas mi odpowie jako pan rzecznik, dziennikarz,
      > jazzmen, specjalista od mediow, osiedlowiec a może zwykly towarzysz.
      > pozdrawiam rado

Rado, jeżeli uważasz że Karbowniczyn z pozostałością Zarządu SM Dąb jest
      komunistyczny, co rozumiem tobie to nie odpowiada, to zmieńcie jako członkowie
      radę nadzorczą SM Dąb aby ona odwołała Zarząd, i to by było na tyle!
    • Gość: ferd Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 08:51
      ciekawe skąd wijas ofiacjalnie ciągnie kasę? pewnikiem gdzieś musieli mu dać
      pseudoetat.
      • Gość: Jędrzej Wijas Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: 62.233.158.* 06.11.03, 20:53
        Witam!

Informuję Cię, że jestem zatrudniony w Radzie Krajowej SLD w Warszawie w
        związku z pełnioną funkcją Sekretarza RW SLD oraz otrzymuję dietę jako radny
        Miasta Szczecina.

Szczegóły finansowe w oświadczeniu majątkowym pod www.szczecin.pl.

Dziękuję za zainteresowanie moją osobą, pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
        Radny Miasta Szczecina
        jedrzej.wijas@sld.zachpomor.pl
    • Gość: Jędrzej Wijas Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: 62.233.158.* 06.11.03, 20:43
      Witam!

Oto i jestem, i odpowiem Ci na pytania, zgodnie z Twoim życzeniem. Zaznaczam,
      że traktuję to jako swój obowiązek - zasiadając w samorządzie pełnię funkcję
      publiczną, która obliguje mnie do przezroczystości.

Zasiadałem w Radzie Programowej Polskiego Radia Szczecin w latach 1999 - 2003.
      Zgodnie z prawem o mediach publicznych, rady programowe są ciałami doradczymi i
      opiniującymi dla zarządów spółek (bo radio i telewizja publiczna działają na
      zasadach jednoosobowych spółek skarbu państwa). Opinie rady programowej nie są
      dla zarządu spółki wiążące. Rada nie może wpływać na kształt programu.

Nie do mnie należy ocena mojej aktywności w Radzie Programowej PR Szczecin.
      Starałem się przygotowywać do posiedzeń, słuchając programów i oceniając ich
      zawartość. Było dla mnie ważne, żeby radio publiczne, pełniąc misję publiczną,
      nie zapominało o ludziach młodych. To w tym radio, jako jedynym, można usłyszeć
      autorskie programy ze współczesną muzyką, dyskusję z udziałem młodych ludzi.

Temat rad programowych i całej radiofonii publicznej jest obszerny i ciekawy.
      Jeśli interesuje Cię on szczególnie – zachęcam do kontaktu ze mną.

Działalność Stowarzyszenia „Orkiestra Jazzowa” i jego prezesa Sylwestra
      Ostrowskiego wzbogaca mapę kulturalną miasta i mam małą satysfakcję, że na
      jakimś, początkowym etapie mogłem się do tego przyczynić. W chwili obecnej moja
      aktywność w Stowarzyszeniu jest mała – ze względu na inne obowiązki. Pragnę
      zaznaczyć, że w przypadku tego Stowarzyszenia ZAWSZE zabierałem głos publicznie
      i nigdy nie posunąłbym się do tego, by stosować działania nieformalne na
      korzyść Stowarzyszenia. O podpisaniu umowy z SCR (który jest spółką, a nie
      organizacją charytatywną – myślę, że SCR podpisał umowę, bo widzi w tym
      interes, i dobrze) dowiedziałem się po fakcie.

Pisałem do „Panoramy 7” w czasie, kiedy współpracowałem z
      Fundacją „Prawobrzeże”, dokumentując i upowszechniając jej działalność. Prawie
      od roku nic nie napisałem, wycofując się także ze współpracy z Fundacją. Było
      to związane z objęciem mandatu radnego.
      Nie poczuwam się w roli rzecznika SM „Dąb” i nie odpowiem na Twoje pytania w
      tym zakresie. Jesteś członkiem tejże spółdzielni – masz prawo zabierać w jej
      sprawach głos na zebraniach spółdzielczych. Mam nadzieję, że tak uczynisz, że
      odwagi nie starcza Ci tylko na „forum GW”.

Kiedy czytam początek twojego „postu”, najbardziej smuci mnie to, że myślisz,
      że ja jestem inny niż Ty. Że należę do innego pokolenia, do innego gatunku z
      rodzaju, jak to barwnie określiłeś „czarzastych, kwiatkowskich i sobotków”.
      Mylisz się, JESTEM TAKI SAM JAK TY. Tak samo ja mam złe i dobre dni, mam swoje
      problemy i wyzwania, które są dla mnie tak samo ważne, jak dla Ciebie Twoje. I
      mnie denerwowała (delikatnie mówiąc) i denerwuje ciągle polska rzeczywistość. I
      kiedy jako młody student, chodziłem zirytowany tym, że moi rodzice nie mają
      pracy, że studia dzienne, niby bezpłatne, i tak kosztują i wieloma innymi
      rzeczami – postanowiłem działać. Wybrałem politykę, traktując ją jako ciekawe i
      skuteczne narzędzie zmiany otaczającej mnie rzeczywistości. Pracowałem i
      pracuję na rzecz idei socjaldemokracji, w które wierzę i się tego nie wstydzę,
      tak jak Młodzież Wszechpolska nie wstydzi się wyznawanych idei
      nacjonalistycznych. Wybrałem działanie, może nie zawsze skuteczne, ale dające
      nadzieję na poprawę. Liczę się dla mnie nawet małe sprawy, kiedy mogę komuś
      pomóc. Dlatego udostępniam, jako radny, swój telefon komórkowy na stronie
      www.szczecin.pl. Jestem do dyspozycji mieszkańców naszego Miasta.

Nie każdy musi lubić politykę. To zrozumiałe. Są jednak organizacje społeczne,
      które dają możliwość działania na rzecz dobra publicznego. Angażowałem się w
      ich działania (wspomniana „Orkiestra Jazzowa”) i innych, także Ciebie, do tego
      zachęcam. Nie ma w tym złego, wręcz przeciwnie – z tego może wyniknąć samo
      dobro. Trudno byłoby mi przyjąć zarzut, że w działalności społecznej i
      politycznej znalazłem formułę swojej realizacji.

Cieszę się z Twojego zainteresowania moją skromną osobą. Mam nadzieję, że będę
      mógł kiedyś spotkać Cię w działaniu – jak robisz coś pożytecznego dla
      Szczecinian. Jeśli Twoja aktywność ograniczy się tylko do pisania anonimowych
      postów z połajankami, może w końcu pozostać Tobie tylko to. Ale to nie będzie
      wtedy moją winą, kiedy pozwolisz się zamknąć w klatce ślepej frustracji i
      zawiści.

Jędrzej Wijas
      Radny Rady Miasta Szczecina
      • absztyfikant Do Pana Jędrzeja WIJASA 06.11.03, 20:51
        Kolejny radny po Malgorzacie Jacynie-Witt pisze na forum. Brawo!

Panie radny, abstrahujac na chwile od tego co zasygnalizowal forumowicz rado,
        chcialbym zapytac Pana o 2 kwestie:

1. Czy sprobuje Pan doprowadzic sprawe napisow na Muzeum Narodowym (m.in. Haken-
        Terrasse) do konca, tj. do ich trwalego odsloniecia ?

2. Prosze o opinie w sprawie propozycji nazwania nowiego ronda imieniem prof.
        szyrockiego. Ewnetualne poparcie propozycji prosze wyrazic w watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=8913565
        Pozdrawiam
        • Gość: Jędrzej Wijas Re: Do Pana Jędrzeja WIJASA IP: 62.233.158.* 06.11.03, 21:01
          Witam!

Sprawą napisu będę się zajmował, w szerszym kontekście. Przygotowuję
          interpelację do Prezydenta M. Jurczyka (który nie dostrzegł tematu, a może nie
          chciał) w sprawie polityki miasta w sprawie pamiątek po wcześniejszych
          gospodarzach Szczecina. Temat nie umrze, mam nadzieję, że odpowiedź Prezydenta
          pozwoli nam określić jednoznacznie, jak należy postępować w przypadku takich
          wydarzeń (odkrycia dawnych napisów). Szarpanie się instytucji, a raczej ich
          szefów i polityczna gadanina (w której, przyznaję się, uczestniczę, ale taka
          moja rola) rozmywają poważną w gruncie rzeczy sprawę.

W sprawie propozycji nazwania imieniem prof. Szyrockiego nowego ronda - TAK!!!
          Będę to popierał.
          Zwłaszcza, że propozycja Młodzieży Wszechpolskiej jest nie do przyjęcia...

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
          • absztyfikant Re: Do Pana Jędrzeja WIJASA 06.11.03, 21:04
            Cala nadzieja w mlodym pokoleniu SLD. Zrobcie cos z tym Stopyra, bo momentami
            on mi sie zlewa z Jurczykiem. Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: Kaśka Jędrzej nie kokietuj. Porządni ludzie nie angażowa IP: *.zacheta.net 06.11.03, 21:44
              li się w politykę na studiach. Robisz partyjną karierę jak za młodych dobrych czasów twoich starszych kolegów z ZSMP. Twoi co światlejsi i uczciwsi koledzy z SLD jak np Łukasz Tomczak kopnęli w dupsko tę chorą partie kolesiów z byłej PZPR Pomyśl o tym samym. I tak na marginesie to zetnij włosy bo strasznie ci nie do twarzy.
              • Gość: rado Re: Jędrzej nie kokietuj. Porządni ludzie nie ang IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 22:01
                Gość portalu: Kaśka napisał(a):

Twoi co światlejsi i uczciwsi koledzy z
                > SLD jak np Łukasz Tomczak kopnęli w dupsko tę chorą partie kolesiów z byłej
                PZPR Pomyśl o tym samym.

pozawnie tomaczak odszedl? zawsze mowilem ze nam takiego jednego porzadnego
                goscia z sld. ale zrobil dr i nie potrzebne mu bagno. pozdrawiam rado
              • Gość: Jędrzej Wijas Re: Jędrzej nie kokietuj. Porządni ludzie nie ang IP: 62.233.158.* 07.11.03, 12:14
                Witam!
                Dziękuję, że oceniasz moją osobę w kategoriach kariery. Ja tak tego nie widzę.
                Ja robię to, co robię, lubię to, choć nie jestem bezkrytyczny ani wobec
                polityki jako takiej, ani wobec SLD w szczególności.
                Można działać w SLD lub innej partii, można też nie działać nigdzie i nie być
                zaangażowanym. Wolny wybór. Ja wybrałem działalność polityczną na lewicy i
                staram się to robić dobrze i uczciwie. Jak stracę motywację - z pewnością
                zrobię to samo co Łukasz Tomczak, którego bardzo szanuję, za wierność lewicowym
                poglądom i za umiejętność podejmowania uczciwych wyborów. Nie należę do lewicy
                z przyzwyczajenia, bo tak trzeba lub dlatego, że to się opłaca.
                Mam coraz dłuższe włosy Kasiu, może dlatego, że wielu osobom się to nie podoba.
                Bo nie jestem tutaj po to, by KOKIETOWAĆ pięknym fryzem.

Jędrzej Wijas
                Radny Miasta Szczecina

• Gość: Kasia Jędrzej NIE MÓW że BYĆ W SLD się nie opłaca IP: *.zacheta.net 07.11.03, 13:51
                  Jak mówisz "nie należę do lewicy z przyzwyczajenia, bo tak trzeba lub dlatego, że to się opłaca". Robisz to dlatego że masz z tego kasę. Udział w polityce nie jest czymś nagannym (poświęca się swój czas) JEDNAK trzeba miec albo bardzo mały rozum lub wyjątkową historyczna amnezję by uwierzyć w to że gangsterzy z byłej PZPR moga uczciwie żyć w III RP. Dowody tej tezy mamy nacodzień w gazetach i TVN. Jędrzej moze i ty jesteś ok ale te zera (stopyra jerzyk nowicki) to nie sa fajni kolesie (że o sled-owskiej górze nie wspomnę). A kto z kim przstaje..... Poza tym czy twoje doświadczenia zawodowe wykraczają poza SLD owskie układy i pracę dla partii???
                  • Gość: Jędrzej Wijas Re: Jędrzej NIE MÓW że BYĆ W SLD się nie opłaca IP: 62.233.158.* 07.11.03, 14:06

Witam!

Tak, pracuję i dostaję za to pieniądze. Pracuje w polityce, a inni w biznesie
                    albo w budżetówce. Biznes jest weryfikowany przez wolny rynek gospodarczy i
                    konkurencję, mnie za trzy lata zweryfikują ludzie na wolnym rynku idei i
                    programów politycznych, a także personaliów.

Na pierwszym roku pracowałem na umowę - zlecenie w firmie WAKAT, sprzątałem
                    posesje na ul. Gdańskiej. Później pracowałem jako ochroniarz i strażnik. Mam za
                    sobą także rok pracy w Biurze Pracowym w Urzędzie Marszałkowskim, jako młodszy
                    referent. Podjąłem ją pod koniec studiów. Liczyło się to, że umiałem sprawnie
                    pisać.

To tyle. Do następnego przeczytania.

Jędrzej Wijas
                    Radny Miasta Szczecina

PS. Niezależnie od szczerości i otwartości, jestem lojalny - nie będę oceniał
                    swoich kolegów publicznie. Od tego są demokratyczne procedury wyboru w SLD.
                    • Gość: rado Re: Jędrzej NIE MÓW że BYĆ W SLD się nie opłaca IP: 111.111.51.* 09.11.03, 12:53
                      Gość portalu: Jędrzej Wijas napisał(a):

>Mam za
                      >
                      > sobą także rok pracy w Biurze Pracowym w Urzędzie Marszałkowskim, jako
                      młodszy
                      > referent. Podjąłem ją pod koniec studiów. Liczyło się to, że umiałem sprawnie
                      > pisać.

fajnie a jak ja dostales? z ogloszenia? ktos ci powiedzal ze jest wolne
                      miejsce? czy byles juz w sld? pozdrawiam rado

> PS. Niezależnie od szczerości i otwartości, jestem lojalny - nie będę oceniał
                      > swoich kolegów publicznie.

rozumiem to o tyle ze zlamaloby to twoja kariere. ale musz wiedziec gdzie sa
                      granice. jestes mlody i inteligentny wiec nie sadze zeby to co robi pan stopyra
                      ci sie podobalo wiec jak mowie staraj sie nie zblizac sie do granicy wlasnej
                      godnosci w trzymaniu kolegow za reke. pozdrawiam rado
            • Gość: rado Re: Do Pana Jędrzeja WIJASA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 22:03
              absztyfikant napisał:

> Cala nadzieja w mlodym pokoleniu SLD. Zrobcie cos z tym Stopyra, bo momentami
              > on mi sie zlewa z Jurczykiem. Pozdrawiam serdecznie.

niech ich zaznacza wtazeczka. pozdrawiam rado
              • absztyfikant Re: Do Pana Jędrzeja WIJASA 07.11.03, 11:42
                Poslanka Samoobrony Danusia Hojarska tez ostatnio chciala, by oznaczyc w ten
                sposob braci Kaczynskich, bo podejrzewala, ze prezydent Warszawy czasem
                zastepuje brata Jaroslawa na glosowaniach:)

A ja mialem na mysliu raczej zlewanie sie mentalne.
          • Gość: rado Re: Do Pana Jędrzeja WIJASA IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 11:41

> Witam!
            >
            > Sprawą napisu będę się zajmował, w szerszym kontekście. Przygotowuję
            > interpelację do Prezydenta M. Jurczyka (który nie dostrzegł tematu, a może
            nie
            > chciał) w sprawie polityki miasta w sprawie pamiątek po wcześniejszych
            > gospodarzach Szczecina. Temat nie umrze, mam nadzieję, że odpowiedź
            Prezydenta
            > pozwoli nam określić jednoznacznie, jak należy postępować w przypadku takich
            > wydarzeń (odkrycia dawnych napisów). Szarpanie się instytucji, a raczej ich
            > szefów i polityczna gadanina (w której, przyznaję się, uczestniczę, ale taka
            > moja rola) rozmywają poważną w gruncie rzeczy sprawę.

fajnie. a teraz postaraj sie odpowieziec bez nowomowy. czy uwazasz ze napis
            powinien pozostac czy nie?

pozdrawiam rado
      • Gość: rado Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 21:58

) Witam!
        )
        ) Oto i jestem, i odpowiem Ci na pytania, zgodnie z Twoim życzeniem. Zaznaczam,
        ) że traktuję to jako swój obowiązek - zasiadając w samorządzie pełnię funkcję
        publiczną, która obliguje mnie do przezroczystości.

O ladnie teraz to zaplusowales. Ja skolei jako wyborca (nie sld oczywiście) a
        przede wszystkim obywatel mam prawo patrzec ci na rece i wzywac do tablicy.
        Przepraszam ale będę mowil na ty bo takie forumowe obyczaje.

)
        ) Zasiadałem w Radzie Programowej Polskiego Radia Szczecin w latach 1999 -
        2003.
        ) Zgodnie z prawem o mediach publicznych, rady programowe są ciałami doradczymi
        i
        opiniującymi dla zarządów spółek

bardzo fajnie ale ja nigdy nie tweirdzilem ze zasiadales tam nielegalnie.
        Zastanawia mnie tylko jakie szczegolne umiejetnosci i kompetencje posiadales w
        wieku lat 20. a może była to tylko wczesne zainteresowanie polityka?

)Opinie rady programowej nie są
        )dla zarządu spółki wiążące. Rada nie może wpływać na kształt programu.

No wlasnie ciekawe. A może nam przyblizysz czym się zajmowaliscie na tych
        naradach i czy sama idea delegowania przedstawicieli partii do takiej rady jak
        i samo istnienie rady jest sensowne. No i nie bylbym soba gdybym niezapytal czy
        to było zasiadanie nieodplatne.

)
        ) Nie do mnie należy ocena mojej aktywności w Radzie Programowej PR Szczecin.
        ) Starałem się przygotowywać do posiedzeń, słuchając programów i oceniając ich
        zawartość.

No wlansie czegos tu nie rozumiem. Dlaczego czlonkowie partii oceniaja prgramy
        publicznego radia??? Zyjemy w bantustanu jakims, albo panstwie kolesi jak kto
        woli.

Było dla mnie ważne, żeby radio publiczne, pełniąc misję publiczną,
        ) nie zapominało o ludziach młodych. To w tym radio, jako jedynym, można
        usłyszeć
        )autorskie programy ze współczesną muzyką, dyskusję z udziałem młodych ludzi.

Jasne pytanie tylko czy dzieki zasiadaniu was w „radzie” czy pomimo tego.

)
        ) Temat rad programowych i całej radiofonii publicznej jest obszerny i ciekawy.
        Jeśli interesuje Cię on szczególnie – zachęcam do kontaktu ze mną.

Możemy go sobie tu rozwijac. Niech ludzie maja tez jakis pozytek z tego.

)
        ) Działalność Stowarzyszenia „Orkiestra Jazzowa” i jego prezesa Sylwe
        ) stra Ostrowskiego wzbogaca mapę kulturalną miasta i mam małą satysfakcję, że
        na
        ) jakimś, początkowym etapie mogłem się do tego przyczynić. W chwili obecnej
        moja
        )aktywność w Stowarzyszeniu jest mała – ze względu na inne obowiązki. Pragnę
        zaznaczyć, że w przypadku tego Stowarzyszenia ZAWSZE zabierałem głos publicznie

? nie za bardzo zroumialem. Co to za nowomowa. Chyba prywatnie na imieninach
        tez mogliscie o tym rozmawiac i nie ma w tym zadnego problemu.

O podpisaniu umowy z SCR (który jest spółką, a nie
        ) organizacją charytatywną – myślę, że SCR podpisał umowę, bo widzi w tym
        interes, i dobrze) dowiedziałem się po fakcie.

Ok. a można zapytac ile stowarzyszenie zaplacilo za lokal?

)
        ) Pisałem do „Panoramy 7” w czasie, kiedy współpracowałem z
        Ř Fundacją „Prawobrzeże”, dokumentując i upowszechniając jej działalność.

A co ona zrobila dla prawobrzeza? Jestes tez radnym powiem ci co można zrobic
        dla prawobrzeza. Jak pewnie wiesz jest w dabiu dworzec, z którego korzysta mase
        mieszkancow prawobrzeza a do dworca prowadzi od struga „ulica” która nazywa się
        zdaje się wiosenna. Otoz to co można zrobic najlepszego dla mieszkancow to
        wprowadzic tam taki wynalazek cywilizacji jak chodnik i oswietlenie. Gdyby ci
        się udalo to zalatwic to zapewne mieszkancy postawiliby ci pomnik (oby nie
        podobny do tych trzech plyt).

) Nie poczuwam się w roli rzecznika SM „Dąb” i nie odpowiem na Twoje
        ) pytania w
        ) tym zakresie. Jesteś członkiem tejże spółdzielni – masz prawo zabierać w
        ) jej
        ) sprawach głos na zebraniach spółdzielczych. Mam nadzieję, że tak uczynisz, że
        odwagi nie starcza Ci tylko na „forum GW”.

Przeciez napisalem ci ze od roku bezskutecznie zapytuje się ich dlatego
        wliczaja mi ta „gazetke” doczynszu. Mam ich pozwac do sadu? Czy jestes dumny ze
        swojej wspolpracy z Panorama 7?

)
        ) Kiedy czytam początek twojego „postu”, najbardziej smuci mnie to, ż
        ) e myślisz, że ja jestem inny niż Ty.

Mnie to akurat cieszy ze ja tak mysle.

Ř
        Ř Że należę do innego pokolenia, do innego gatunku z
        ) rodzaju, jak to barwnie określiłeś „czarzastych, kwiatkowskich i sobotków
        ) ”.
        to sa mlodzi ludzie. A widze mase ich nastepcow dookoła. Mowisz ze nie jestes
        taki jak oni a co o nich sadzisz? Podoba ci się polska rzadzona przez sld?
        Jestes taki jak blochowiak? Sylwia pusz? Jak kto? Nie taki jak rado to na pewno
        nie. (za duzo w tobie optymizmu :)

Mylisz się, JESTEM TAKI SAM JAK TY. Tak samo ja mam złe i dobre dni, mam swoje
        ) problemy i wyzwania, które są dla mnie tak samo ważne, jak dla Ciebie Twoje.
        I
        ) mnie denerwowała (delikatnie mówiąc) i denerwuje ciągle polska rzeczywistość.

O widze ze slynne miedzyzdrojskie szkolenia nie poszly na marne. Troszke znam
        się na marketingu politycznym otoz nie jestsmy tacy sami. I bez takich zagrywek
        proszę.

) kiedy jako młody student, chodziłem zirytowany tym, że moi rodzice nie mają
        ) pracy, że studia dzienne, niby bezpłatne, i tak kosztują i wieloma innymi
        rzeczami – postanowiłem działać.

Slusznie i co rodzice maja prace? Koledzy tez? Punkt 2 za który ja chyba
        osobiscie posatwie ci pomnik. Wyjasnij mi jako radny a jak nie wiesz to postaw
        to pytanie publicznie na sesji. Uwaga: jak dobierani sa urzednicy pracujacy w
        urzedzie miasta???? Widziales kiedys ogloszenie o wolnych miejscach pracy??? a
        to dopiero poczatek drogi. Potem powinien odbyc się uczciwy konkurs. (ale
        czasy: mowie do Sld o uczciwosci :))). Byłem to wyjasnic. Pani w kadrach
        powiedziala mi: „normalnie” i wykonala przy tym gest reka wkrecania zaroweczki.

Wybrałem politykę, traktując ją jako cie
        ) kawe i
        ) skuteczne narzędzie zmiany otaczającej mnie rzeczywistości. Pracowałem i
        ) pracuję na rzecz idei socjaldemokracji, w które wierzę i się tego nie
        wstydzę,
        ) tak jak Młodzież Wszechpolska nie wstydzi się wyznawanych idei
        nacjonalistycznych.

Ciekawe porwonanie. w tym problem ze pewne idee jest wstyd glosic. Co to jest
        socjaldemokracja? czy jest jeszcze na siwecie ktos kto w to wierzy? Dzisiejsza
        socjaldemokracja europejska nie ma nic wspolnego z ideami sprzed lat 10 nie
        mowiac o 50. i cale szczescie ze odeszli od swoich utopi. Chcesz cos
        nacjonalizowac? Chcesz jeszcze podniesc podatki? Rownac dzieci w szkolach w
        dol? Stworzyc wiecej kanalow publiczej tv?

)Liczę się dla mnie nawet małe sprawy, kiedy mogę komuś
        ) pomóc. Dlatego udostępniam, jako radny, swój telefon komórkowy na stronie
        www.szczecin.pl. Jestem do dyspozycji mieszkańców naszego Miasta.

W porzadku bardzo fajnie. to się nazywa nowoczesna polityka. Podoba mi się.

)
        )Nie każdy musi lubić politykę.

Ja bardzo lubie polityke. Nie lubie sld ale to już innna bajka.

) To zrozumiałe. Są jednak organizacje społeczne,
        )które dają możliwość działania na rzecz dobra publicznego. Angażowałem się w
        )ich działania (wspomniana „Orkiestra Jazzowa”) i innych, także Ciebie, do tego
        zachęcam. Nie ma w tym złego, wręcz przeciwnie – z tego może wyniknąć samo
        dobro.

Dziekuje za zachete. Mam nadzije ze nie jest to oferta zapisania się do was.
        Byloby pieknie gdyby z tego wynikalo dobro a wychodzi wam zawsze sitwa, klika,
        kolesiostwo. jak to w rosji mowia: chcieli dobrze a wyszlo jak zwykle. Co u
        pana wieczorka?

)
        )Cieszę się z Twojego zainteresowania moją skromną osobą.

Ja tam bym się nie cieszyl ale skoro lubisz taki masochizm...

)Mam nadzieję, że będę
        )mógł kiedyś spotkać Cię w działaniu – ja
        • Gość: Jędrzej Wijas Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: 62.233.158.* 07.11.03, 13:53

Witam!

Po kolei:
          - od początku zwracałem sie do Ciebie na TY, więc skąd ta uwaga? Nie urwałem
          się z choinki, znam obyczaje i za nic nie musisz mnie przepraszać,
          - zostałem wybrany do rady programowej Polskiego Radia Szczecin w wieku 21 lat,
          byłem w tym czasie studentem II roku filologii polskiej, na III roku i później
          stypendystą tej uczelni; pisałem do róznych gazet artykuły, m. in. do
          miesięcznika "dlaczego?"; byłem najmłodszym członkiem tego gremium,
          reprezentowałem młode pokolenie słuchaczy - myślę, że te rzeczy zaważyły o
          rekomendacji na tą funkcję,
          - na posiedzeniach Rady Programowej PR Szczecin zajmowaliśmy się poszczególnymi
          pasmami tematycznymi radia (informacje, kultura, edukacja, współpraca polsko-
          niemiecka, problematyka europejska, publicystyka itd.), wydawaliśmy opinie w
          formie uchwał na temat poszczególnych pasm, w ogólności: realizacji misji
          publicznej przez radio; w ciągu tej kadencji nie miało miejsca żadne
          zdarzenie "programowe", które budziłoby kontrowersje wśród zróżnicowanego grona
          rady programowej, co świadczy na korzyść zarządu szczecińskiego radia,
          - pomysł delegowania przez partie polityczne osób do rad programowych od
          początku był kontrowersyjny; ustawodawca chciał w ten sposób zapewnić nadzór
          nad NIEZALEŻNOŚCIĄ polityczną programu rozgłośni publicznych, w radach bowiem
          zasiadają przedstawiciele wszystkich parlamentarnych opcji politycznych
          (pozaparlamentarnych także, ale w mniejszym zakresie); moja opinia? uważam, że
          zachodniopomorskie partie zachowywały się odpowiedzialnie i nie delegowały
          partyjnych komisarzy, lecz ludzi z doswiadczeniem; miałem zaszczyt zasiadać w
          tym gremium razem z m. in. Adamem Opatowiczem, Wojciechem Lizakiem czy
          Zbigniewem Puchalskim (byłym prezesem radia); mimo to, uważam, że do rad
          programowych swoich przedstawicieli powinny delegować, obok sił parlamentarnych
          (którym dałby ok. 3 miejsc na kilkanaście - po jednym dla każdej opcji),
          stowarzyszenia, uczelnie wyższe i samorządy (w przypadku mediów regionalnych).
          Takie podobne plany zmian były, ale zobaczmy, co teraz sie dzieje z nowelizacją
          ustawy o radiofonii i telewizji...
          - zasiadanie było odpłatne, zapraszam na www.szczecin.pl - w moim oświadczeniu
          majątkowym podaję sumę diet za cały rok:
          bip.um.szczecin.pl/oswiadczenia/radni/wijas-03.pdf
          - szczecińskie radio jest sprawnie zarządzane i bądźmy szczerzy: niewiele by
          sie w tej materii zmieniło, gdybym nie zasiadał w radzie; nie przeceniam swojej
          roli,
          - nie wiem, ile Stowarzyszenie "Orkiestra Jazzowa" zapłaciło za lokal,
          - dziękuję za uwagę dotyczącą Dąbia, zainteresuję się tym,
          - Fundacja "Prawobrzeże" prowadzi kluby osiedlowe na Słonecznym i na Bukowym,
          odbywają się tam zajęcia z dziećmi, półkolonie; fundacja robi dobrą robotę,
          - SM Dąb: a uczestniczyłeś w jakimś spotkaniu spółdzielczym?,
          - z pisania do "Panoramy 7" jestem tak samo dumny, jak z tego, że piszę na
          forum,
          - od Błochowiak i Pusz różnię się fundamentalnie, że tak powiem; największym
          autorytetem z kręgów współczesnej lewicy pozostaje dla mnie śp. Andrzej
          Urbańczyk, którego miałem zaszczyt i przyjemność poznać osobiście,
          - uczestniczyłem w wielu szkoleniach, to chyba nie zarzut, wolisz mieć do
          czynienia w polityce z ludźmy odpornymi na wiedzę? nie musisz wierzyć w
          szczerość mych słów, choć ja podpisuję je swoim imieniem i nazwiskiem, a Ty
          tylko nickiem; ja jestem szczery i o tym wiem, a Twoja aprioryczna niewiara nie
          jest problemem, który mógłbym rozwiązać; nie stosuję zagrywek, nie muszę tego
          czynić,
          - z rodzicami przesadziłeś, cztery lata temu zginął tragicznie mój ojciec, a
          moja matka dopiero po pół roku znalazła stałą pracę, wcześniej była na
          bezrobociu lub pracowała dorywczo i tyle na ten temat; mam jedną jedyną prośbę:
          nie ruszaj mojej rodziny, bo ona nie ma prawa płacić jakiejkolwiek ceny za moje
          polityczne wybory; możesz MI nawtykać ile wlezie, ale rodziny nie ruszaj, tak
          jak ja nie ruszam Twojej; jeśli ten temat wróci, nie bedę kontynuował dyskusji,
          - co oznacza być socjaldemokratą? oto propozycja definicji: "Być
          socjaldemokratą to znaczy przywoływać i pielęgnować tradycje, w których wyraża
          się dbałość o demokratyczne państwo, sprawiedliwość społeczną i wolność
          obywateli.
          Być socjaldemokratą to znaczy wspierać gospodarkę rynkową, bo tylko ona
          gwarantuje rozwój i dostatek społeczeństwa.
          Być socjaldemokratą to znaczy wspierać tę część społeczeństwa, która pogubiła
          się w przemianach rynkowych lub została z rynku wykluczona, czyli ludzi
          bezrobotnych, biednych, żyjących w rejonach zacofanych, bo ochrona słabych i
          wykluczonych to jeden z fundamentów sprawiedliwego społeczeństwa.
          Być socjaldemokratą to znaczy walczyć z korupcją, bo niszczy ona demokrację,
          rozwój gospodarczy i wprowadza mechanizmy dyskryminacyjne.
          Być socjaldemokratą to znaczy budować państwo prawa oraz dbać o przejrzystość
          decyzji i działań na wszystkich szczeblach władzy, bo to jest podstawa systemu
          wolności i państwa przyjaznego obywatelom.
          Być socjaldemokratą to znaczy dbać o równe szanse startu życiowego dla
          wszystkich obywateli, upowszechniając edukację i dostęp do niej oraz tworząc
          miejsca pracy, bo dyskryminacja socjalna ze względu na majątek lub miejsce
          urodzenia przeczy idei praw ludzkich i obywatelskich.
          Być socjaldemokratą to znaczy upowszechniać tolerancję wobec odmiennych postaw,
          światopoglądów i kultur, zwłaszcza mniejszościowych oraz przeciwdziałać
          dyskryminacji ze względu na poglądy, wyznanie, pochodzenie i płeć, bo to jest
          jedna z gwarancji wolności dla wszystkich obywateli.
          Być socjaldemokratą to znaczy wspierać przedsiębiorczość, bo to podstawa
          rozwoju i tworzenia miejsc pracy.
          Być socjaldemokratą to znaczy rozbudzać inicjatywę obywatelską, bo bez niej
          społeczeństwo jest skazane na uwiąd intelektualny i moralny.
          (...)Być socjaldemokratą to znaczy gwarantować wolność debaty i krytyki
          wszystkich szczebli, wszystkich poziomów władzy, bo to one hamują
          centralistyczne ambicje rządzących i ich deprawację."
          Zdobędziesz 100 punktów, jak powiesz, do kogo należy ten cytat. Ja się pod tym
          podpisuję.
          - napisałeś: nie lubię SLD. Najważniejsze, że SLD nie jest Ci obojętne. Nigdy
          nie przyszło mi do głowy, by zachęcać kogoś do SLD, kto ma tak skrystalizowane
          poglądy. Szkoda mojego i Twojego czasu.

To byłoby na tyle. Nie jestem masochistą, lubię natomiast dyskusję z mądrymi i
          ciekawymi ludźmi. Do następnego przeczytania.

Jędrzej Wijas
          Radny Rady Miasta

• Gość: rado Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: 111.111.51.* 09.11.03, 13:30

)
            ) Witam!
            )
            ) Po kolei:
            ) - od początku zwracałem sie do Ciebie na TY, więc skąd ta uwaga?

tak tylko dla porzadku.

) - zostałem wybrany do rady programowej Polskiego Radia Szczecin w wieku 21
            lat, byłem w tym czasie studentem II roku filologii polskiej, na III roku i
            później
            ) stypendystą tej uczelni;

:)))) ja tez bylem stypendysta wiele osob jest stypendystami. nic z tego nie
            wynika na niektorych kierunkach stypendium dostaje sie od sredniej 3,9. na
            takiej szkolce jak us miec 4,5 czy 4,9 nie jest wielkim problemem. wystarczy
            przyjsc czasem na egzamin.

pisałem do róznych gazet artykuły, m. in. do
            ) miesięcznika "dlaczego?"; byłem najmłodszym członkiem tego gremium,
            ) reprezentowałem młode pokolenie słuchaczy - myślę, że te rzeczy zaważyły o
            ) rekomendacji na tą funkcję,

dlatego ze pisales do czasopisma studenckiego, byles studentem II roku i miales
            stypendium to miales kompetencje do zasiadania w radzie programowej publicznego
            radia? no ciekawe. a nikt inny nie mial? a moze to byla nagroda partii za cos?

) - na posiedzeniach Rady Programowej PR Szczecin zajmowaliśmy się
            poszczególnymi pasmami tematycznymi radia (informacje, kultura, edukacja,
            współpraca polsko-niemiecka, problematyka europejska, publicystyka itd.),

jeszcze tylko swierzego powietrza brakuje.

wydawaliśmy opinie w
            ) formie uchwał na temat poszczególnych pasm, w ogólności: realizacji misji
            ) publicznej przez radio;

i kto sie przejmowal tymi uchwalami? co z nich wynklo? po prostu sobie je
            produkowaliscie zeby muc je pokazac jak ktos zapyta czym sie taka rada zajmuje.

) - pomysł delegowania przez partie polityczne osób do rad programowych od
            ) początku był kontrowersyjny; ustawodawca chciał w ten sposób zapewnić nadzór
            ) nad NIEZALEŻNOŚCIĄ polityczną programu rozgłośni publicznych,

:)))) i co udalo sie? twoim zdaniem.

moja opinia? uważam, że zachodniopomorskie partie zachowywały się
            odpowiedzialnie i nie delegowały
            ) partyjnych komisarzy, lecz ludzi z doswiadczeniem;

takim jak twoje? moim zdaniem to sa zwykli partyjniacy niezalezni od tego z
            jakiej parti pochodza.

uważam, że do rad
            ) programowych swoich przedstawicieli powinny delegować, obok sił
            parlamentarnych (którym dałby ok. 3 miejsc na kilkanaście - po jednym dla
            każdej opcji),
            ) stowarzyszenia, uczelnie wyższe i samorządy (w przypadku mediów
            regionalnych).

a po co do tego partie? zebby dal;ej pilnowac swoich interesikow? nie mozecie w
            ogole odpuscic sobie mediow? co robisz eby ta swoja koncepcje zrealizowac?
            dlaczego skoro mas ztakie opinie to nie zasugerowales zeby sld wysunelo
            bezpartyjnego czlowieka zamiast np ciebie czy twojego nastepcy?

) Takie podobne plany zmian były, ale zobaczmy, co teraz sie dzieje z
            nowelizacją ustawy o radiofonii i telewizji...

a no widzisz. a zaraz jaka to partia sie zajmuje ta i poprzednia nowelizacja???

) - zasiadanie było odpłatne,

nie moge tego znalezc. jak to jest jawne to chyba mozesz tu napisac.

) - nie wiem, ile Stowarzyszenie "Orkiestra Jazzowa" zapłaciło za lokal,

jestes czlonkiem stowarzyszenia nic prostrzego jak sie dowiedziec.

) - dziękuję za uwagę dotyczącą Dąbia, zainteresuję się tym,

ok ile czasu potrzebujesz? na zaprezentowanie swoich dzialan?

) - Fundacja "Prawobrzeże" prowadzi kluby osiedlowe na Słonecznym i na Bukowym,
            ) odbywają się tam zajęcia z dziećmi, półkolonie; fundacja robi dobrą robotę,

skad fundaja wziela lokale? czy kub dla ddzieci to wszystko na co stac fundacje?

) - SM Dąb: a uczestniczyłeś w jakimś spotkaniu spółdzielczym?

nie. a nie mozna sie z nimi komunikowac mailami? musze im napisac odezwe z tys
            pieczatek zeby nadeszla odpowiedz?

) - z pisania do "Panoramy 7" jestem tak samo dumny, jak z tego, że piszę na
            ) forum,

czyli? bardzo dumny, srednio dumny, malo dumny, wcale nie dumny.

) - od Błochowiak i Pusz różnię się fundamentalnie, że tak powiem; największym
            ) autorytetem z kręgów współczesnej lewicy pozostaje dla mnie śp. Andrzej
            ) Urbańczyk, którego miałem zaszczyt i przyjemność poznać osobiście,

pamietam pamietam taki pseudointelektualista. a co poza plcia roznic cie od
            kolezanki blochwiak i pusz?

) - uczestniczyłem w wielu szkoleniach, to chyba nie zarzut, wolisz mieć do
            ) czynienia w polityce z ludźmy odpornymi na wiedzę?

zazwyczaj niestety mam. oczywiscie ciesze sie ze jak mowie jestes wyksztalcony
            i inteligentny to plus. odopowiadalem tylko na takie zdanka marketingowe "jak
            ja reado kocham i sie o niego troszcze."

nie musisz wierzyć w
            ) szczerość mych słów, choć ja podpisuję je swoim imieniem i nazwiskiem, a Ty
            ) tylko nickiem;

mam do tego proawo i juz wyjasnilem dlaczego tak robie. zreszt jak cie widze to
            mam nieodparte wrazenie ze cie znam chyba z podstawowki moze liceum.

) - z rodzicami przesadziłeś, cztery lata temu zginął tragicznie mój ojciec, a
            ) moja matka dopiero po pół roku znalazła stałą pracę,

sorki wspolczuje. niepotrzebnie sam dawales takie przyklady.
            ) - co oznacza być socjaldemokratą? oto propozycja definicji: "Być
            ) socjaldemokratą to znaczy przywoływać i pielęgnować tradycje, w których
            wyraża się dbałość o demokratyczne państwo,

kazda partia demokratyczna.

)sprawiedliwość społeczną

co to? takie cudo nie 9istnieje. to cos jak demokracja ludowa.

i wolność
            ) obywateli.

tez kazda partia demoktratyczna.

) Być socjaldemokratą to znaczy wspierać gospodarkę rynkową,

kazda partia liberalna. a poslanka filek jaka gospodarke wspiera? a
            zablokowanie prywatyzacji w polsce a dotacje do gornictwa i pkp jaka gospodake
            w polsce wspieraja? a opodatkowanie rozmow telefonicznych? a winieta a podatek
            na drogi a najwieksze na swiecie obciazenie podatkami zarobkow? to tak dbacie o
            gospodarke rynkowa? ciekawe podejscie. ta definicja to dla kazdego cos milego
            program na nastepne wybory.

) Być socjaldemokratą to znaczy wspierać tę część społeczeństwa, która pogubiła
            ) się w przemianach rynkowych lub została z rynku wykluczona, czyli ludzi
            ) bezrobotnych, biednych, żyjących w rejonach zacofanych, bo ochrona słabych i
            ) wykluczonych to jeden z fundamentów sprawiedliwego społeczeństwa.

:)))) spoko. a kogo wspieracie? gornikow? hutnikow? administracje? wlasne spoki
            nomenklaturowe?

) Być socjaldemokratą to znaczy walczyć z korupcją, bo niszczy ona demokrację,
            ) rozwój gospodarczy i wprowadza mechanizmy dyskryminacyjne.

:)))) zaraz zaraz a dla kogo to mialybyc te piniadze od agory? a ta jakubowska,
            czarzasty, sobotka kwiatkowski bialoruski, ocipka, starachowice i tabuny innych
            cocjaldemokratow codziennie walczacych z korupcja w gazetach to co?

) Być socjaldemokratą to znaczy budować państwo prawa oraz dbać o przejrzystość
            ) decyzji i działań na wszystkich szczeblach władzy,

jasne. kazda p[artia tego chce a wasze dzialania zaprzeczaja temu totalnie. w
            kazdej ustawie jest cos dopisane, zagubione, albo w calkiem jawny sposob kogos
            oa dysktryminuje. a moze powiesz jak walczycie o przestrzeganie prawa w
            szczecinie. jakie dzialania podejmiesz wobec lamania prawa przez jurczyka?

bo to jest podstawa systemu
            ) wolności i państwa przyjaznego obywatelom.

nie zapominajmy skad sld sie w polce wzielo. ciebie to nie dotyczy ale formacja
            jest spadkobierca i bezposrednim nastepca pzpr - administratora zbrodniczego
            totalitarnego i zniewolonego panstwa. swoja droga prosze o ocene prl.

) Być socjaldemokratą to znaczy dbać o równe szanse startu życiowego dla
            ) wszystkich obywateli,

dlatego lybacka zakazala uznaina ceryfikatow z jezyka na maturach bo jak
            twierdzi certyfikat mja tylko bogate dzieci. dlatego nadal mamy pseudo mature w
            polsce?

upowszechniając edukację i dostęp do niej oraz tworząc
            ) miejsca pracy,

miejsca pracy powstana jak rozwinie soie p[rzesiebiorczosc. a ona sie nie
            roziwnie jesli bedzie taka
            • Gość: rado Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: 111.111.51.* 09.11.03, 13:47
              Gość portalu: rado napisał(a):

> ) - zasiadanie było odpłatne,
              >
              > nie moge tego znalezc. jak to jest jawne to chyba mozesz tu napisac.

juz znalazlem. jesli to jest kwota rocznie to juz rozumiem dlaczego wysali
              studenta. interesu politycznego dopilnuje a zarobek zaden. pozdrawiam rado
            • jedrzej_wijas Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie 11.11.03, 15:01
              Witam!

Szybko:
              - jak partie, zgodnie z ustawą, mają delegować swoich przedstawicieli, to ich
              delegują; należałoby to zmienić i tu jest zgoda; partie są organizacjami
              społecznymi i mają prawo wypowiadać się także o mediach publicznych, z tychże
              powodów byłbym za tym, by zachowały śladowe miejsca w radach programowych; moim
              zdaniem, PR Szczecin jest niezależne politycznie,
              - rada programowa nie ma takich kompetencji, by "pilnować czyiś interesików";
              a interes finansowy żaden, jak mówisz,
              - Dąbie: złożyłem dnia 7 listopada br. interepelację w tej sprawie, jak
              przyjdzie odpowiedź od Mariana Jurczyka, to ją na forum umieszczę i będę dalej
              działał,
              - w sprawie spółdzielni i fundacji - proszę bezpośrednio do adresatów, swoje
              zdanie zaprezentowałem, Ty swoje, nie zgadzamy się, no i trudno (albo: no i
              dobrze),
              - myślę, że wiele jeszcze mnie różni od Błochowiak i Pusz, obie panie znam
              osobiście i mam na ich temat swoje zdanie, podejrzewam, że różne od Twojego;
              dla mnie ten wątek do niczego nie prowadzi, swoje koleżanki i kolegów z SLD
              oceniam stosując procedury demokratyczne wewnątrz SLD; jestem lojalny, choć w
              wielu przypadkach język świerzbi,
              - nie znam idei, która wytrzymałaby konfrontację z praktyką, dowodzi to tylko
              ludzkiej ułomności; nie zmienia faktu, że do idei trzeba dążyć; niektórzy
              mówią, że prawdziwa miłość jest nie możliwa, lecz to nie zmienia faktu, że
              ludzie ciągle jej pragną, ciągle jej szukają...

I tym miłym akcentem,

Jędrzej Wijas
              Radny Miasta Szczecina

• Gość: rado Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: 111.111.51.* 11.11.03, 16:40
                jedrzej_wijas napisał:

> Witam!
                >
                > Szybko:
                > - jak partie, zgodnie z ustawą, mają delegować swoich przedstawicieli, to ich
                > delegują; należałoby to zmienić i tu jest zgoda; partie są organizacjami
                > społecznymi i mają prawo wypowiadać się także o mediach publicznych, z tychże
                > powodów byłbym za tym, by zachowały śladowe miejsca w radach programowych;

partie nie sa zwykla organizacja spoleczna. publicznosci i niezaleznosc mediow
                publicznych bedzie zachowana jedynie jesli partie beda sie od nich trzymaly z
                daleka.tu chyba mamy zgode.

moim
                >
                > zdaniem, PR Szczecin jest niezależne politycznie,

moim zdaniem nie a tv?

> - rada programowa nie ma takich kompetencji, by "pilnować czyiś
                interesików";

nie robi tego w ramach swoich kompetencji to dzialanie ponadprogramowe.
                ,
                > - Dąbie: złożyłem dnia 7 listopada br. interepelację w tej sprawie, jak
                > przyjdzie odpowiedź od Mariana Jurczyka, to ją na forum umieszczę i będę
                dalej
                > działał,

super fajnie. czy on musi odpowiadac na twoje interpelacje? oboawiam sie ze
                odpowiedz bedzie o sktomnosci srodkow itd. jaki masz dalszy plan dzialan w tej
                sprawie?

> - myślę, że wiele jeszcze mnie różni od Błochowiak i Pusz, obie panie znam
                > osobiście i mam na ich temat swoje zdanie, podejrzewam, że różne od Twojego;
                > dla mnie ten wątek do niczego nie prowadzi, swoje koleżanki i kolegów z SLD
                > oceniam stosując procedury demokratyczne wewnątrz SLD; jestem lojalny, choć w
                > wielu przypadkach język świerzbi,

dyplomatyczna odpowiedz. w sumie nie wiem czy onie (ich dzialalnosc) ci sie
                podoba czy nie ale ok nie wymagam odpowiedzi wprost ze zrozumialych wzgledow.

> - nie znam idei, która wytrzymałaby konfrontację z praktyką, dowodzi to tylko
                > ludzkiej ułomności; nie zmienia faktu, że do idei trzeba dążyć; niektórzy
                > mówią, że prawdziwa miłość jest nie możliwa, lecz to nie zmienia faktu, że
                > ludzie ciągle jej pragną, ciągle jej szukają...

mysalem ze jakos podejmiesz polemike na temat wspolczesnej socjaldemokracji a
                ty tu o nieszczesliwej milosci. no coz...

pozdrawiam rado
    • Gość: ferd Ma jednak jaja chłopak. Bravo za reakcję! nt IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 21:44
      • Gość: Demi Wijas górą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 22:46
        Śledzę ping-pong w rundzie wijas-rado,
        kiepsko rado... Twoje argumenty są tendencyjne,
        zarzuty emocjonalne,
        marnujesz energię zamiast pozytywnie oceniać gościa W.
        Nie znam go osobiście, ale widoczny jest w mediach.
        Człek wydaje mi się szczery w działaniu i popsuty od środka.
        Jest skuteczny, wyrazisty - wiadomo o co mu chodzi, gdy gada (radio, prasa).
        To co mi się podoba - że nie boi się wyrażać jednoznacznie swoich poglądów.
        Słucham radia (kawiarenka polityczna 92 Fm). Tam Wijas gada do rzeczy.
        Bedą z niego ludzie. Takich trzeba w tym nudnym i zamierającym Szczecinie.
        A'propos Szczecińskiej Orkiestry Jazzowej - od dawna w tym mieście brakowało
        tak nakręconych gości.
        Rozkręciliście Szczecin na jazzowo, że warszawska jesień pogubiła liście...i
        zszarzała.
        Tak trzymajcie jazzmeni!
        Co do wijasa jeszcze - kolego, pokazuj że polityka może mieć czystą twarz.
        Trzymaj mocno ster i wiatr w żaglach!

Z morskim pozdrowieniem,
        Demi

• Gość: Demi Re: Wijas górą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 22:48
          ...tam miało być - NIE POPSUTY od środka, zjadło mi "NIE", sorry
          • Gość: Ana Re: Wijas górą! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 12:30
            Gość portalu: Demi napisał(a):

> ...tam miało być - NIE POPSUTY od środka, zjadło mi "NIE",
            sorry...........................................................................
            ................................................................................
            .ciekawe,co na to Freud...
        • Gość: rado Re: Wijas górą! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 11:39
          Gość portalu: Demi napisał(a):

> Śledzę ping-pong w rundzie wijas-rado,
          > kiepsko rado... Twoje argumenty są tendencyjne,
          > zarzuty emocjonalne,

zawsze jestem emocjonalny i zawsze tendencyjny jak kazdy. jka ty kochasz
          jedrzeja tto tez to wiarze sie z jakims subiektywizmem a z emocjami szczegolnie.

> marnujesz energię zamiast pozytywnie oceniać gościa W.

fjny tekst. a jakbym napisal mu laurke to byl anergi nie marnowal. ja sie go
          tylko pytam.

> Nie znam go osobiście, ale widoczny jest w mediach.

a no tak to jest jakas zasluga. brawo.

> Człek wydaje mi się szczery w działaniu i popsuty od środka.

no tak mi sie az taki zly nie wydaje.

> Jest skuteczny, wyrazisty - wiadomo o co mu chodzi, gdy gada (radio, prasa).

wlasnie staram sie o tym przekonac.

> Bedą z niego ludzie. Takich trzeba w tym nudnym i zamierającym Szczecinie.

ale co on zrobil? pisal w obligatoryjnej gazetce?

> A'propos Szczecińskiej Orkiestry Jazzowej - od dawna w tym mieście brakowało
          > tak nakręconych gości.
          > Rozkręciliście Szczecin na jazzowo, że warszawska jesień pogubiła liście...i
          > zszarzała.

??? mowimy o tym samym miescie? oni cos rozkrecili? chyba ciebie zakrecili. ja
          do orkiesry nic nie mam ciekawi mnie tylko w co graja w orkiestrze politycy.

> Co do wijasa jeszcze - kolego, pokazuj że polityka może mieć czystą twarz.
          > Trzymaj mocno ster i wiatr w żaglach!
          >
          > Z morskim pozdrowieniem,
          > Demi

jejku jakie slodkosci. sprubu czasem popatrzec na swiat otwierajac oczka.
          pozdrawiam rado
        • Gość: ARAFAT A tutaj takie moje podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 11:50
          Hmmmmmm!
          No coz nikt nikomu nie broni byc w polityce! Moze i Wijas jest lojalny i
          uczciwy... IMHO stwierdzam ze w polityce mamy spory odsetek ludzi ktorzy w
          normalnym zyciu zawodowym nie maja szans osiagniecia czegokolwiek dlatego ida
          na politykow z calym szacunkiem dla zawodu prawdziwego polityka - bo to tez
          wyrafinowana i trudna sztuka! Dla mnie wzorem polityka jest osoba o
          nastepujacej przeszlosci (tyczy sie takze doktorow, profesorow uczelni z
          wyjatkami potwierdzajacymi regule)
          1. osiagnela cos sama w karierze zawodowej - czyt. jest niezalezna finansowo -
          nie obraz sie p. Wijas ale ty tez masz swoja cene (z twoim statusem materialnym
          podejrzewam ze nie jest az tak wysoka) zapraszam cie na lazurowe wybrzeze na
          troche czasu i ulegniesz presji fantastycznych willi, bentleya oraz
          nieograniczonych mozliwosci jak juz bedziesz mogl podejmowac dezyzje oczywiscie
          2. Doswiadczenia przedsiebiorcy wykorzystuje w polityce - vide USA i Anglia

Jest dla mnie zadnym politykiem osoba która:
          Utrzymuje sie z polityki - podatna na wplywy
          Nie reprezentuje kompetencji
          Nie podrozowala po swiecie

Zaznaczam ze jest to moja prywatna opinia.
          Sam w wieku 17 lat zaczalem od polityki zobaczylem jak to jest od srodka i
          stwierdzilem ze nie chce zawdzieczac nic zadnemu bajkopisarzowi (wiekszosc
          politykow w naszym wojewodztwie) Dlatego sam robie kariere zawodowa i jak bede
          wystarczajaco odporny psychicznie oraz majetny wroce do polityki oraz zrobie
          doktorat i jako hobbysta bede wykladal na uczelni. Przepraszam Was jesli kogos
          urazilem ale wielu politykow oraz wykladowcow nie maja u mnie autorytetu! Bo co
          oni osiagneli? Ciepla posadke i zero ryzyka? Wroce do polityki wtedy kiedy nikt
          nie bedzie w stanie podac ceny ktora zaakceptuje - mimo ze jestem uczciwy
          istnieje zapewne kwota ktora obnazy moja slabosc... Potrafie oddac np. 500
          zlotych jak ktos sie pomyli ale czy bym oddal milion dolarow? nie! i jak juz
          bede na tym etapie wtedy wroce i zrobie cos dla swego miasta. I prosze nie
          piszcie ze wy nie jestescie przekupni bo nie uwierze! A jesli sie myle to
          dlaczego wszytko w tym kraju da sie zalatwic za lapowke tj. od manadatu
          poczynajac a konczac na intratnych decyzjach. Znow powiecie ze to nie my to
          oni. Wszyscy sa "oni" tylko gdzie sa "my"

Pozdrawiam serdecznie ARAFAT
          • Gość: rado Re: A tutaj takie moje podsumowanie IP: 111.111.51.* 09.11.03, 13:37
            Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> nie obraz sie p. Wijas ale ty tez masz swoja cene (z twoim statusem
            materialnym
            >
            > podejrzewam ze nie jest az tak wysoka) zapraszam cie na lazurowe wybrzeze na
            > troche czasu i ulegniesz presji fantastycznych willi, bentleya oraz
            > nieograniczonych mozliwosci jak juz bedziesz mogl podejmowac dezyzje
            oczywiscie

no co ty.tak nie wolno. zarzucasz mu korupcje nawet gosca nie znasz.

pozdrawiam rado
      • Gość: Ana reakcja typowa... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 12:28
        ferdziu,nie podniecaj się!reakcja,jak reakcja...szkoda tylko,ze na pytania nie
        odpowiedział....
        • Gość: Aśka Re: reakcja typowa... IP: 111.111.31.* 07.11.03, 13:04
          Rado moim zdaniem Wijas zapędził cię w tzw "Kozi róg". Niestety jedyna
          argumenty jakie jesteś w stanie do tej pory przytoczyć to uogólnienia (o
          socjaldemokracji w świecie) i swoich antypatiach (Nie lubię SLD i już - tu
          powinieneś tupnąć nogą na podkreślenio swoich słów). Wijas używa racjonalnych i
          na dodatek kulturalnych argumentów a tobie jak zwykle się nic nie podoba (jak
          ma sie podobać skoro pisze do ciebie "komuch"). Cały problem, że antypatie
          przesłaniają ci mój drogi "horyzont" i nie jesteś w stanie prawidłowo reagować.
          A szkoda bo mogłaby wyjść z tego fajna wymiana poglądów (a nie stawianie pod
          tablicą).
          • Gość: Karol Aśka nie mów że Wijas odpowiada na pytania. Ty się IP: *.zacheta.net 07.11.03, 13:57
            czytac naucz
            • Gość: Aśka och karol IP: 111.111.31.* 07.11.03, 14:08
              i Vice Versa:-)
            • absztyfikant DO ADWERSARZY RADNEGO WIJASA 07.11.03, 14:09
              Ja wam powiem tak. Odwazyl sie chlopak z otwarta ptzylbica napisac na forum, a
              wy go dreczycie kolegami z rady miasta nie na poziome. Przeciez nawet jesli
              gardzi Stopyra czy Jerzykiem, to Wam o tym nie powie.

Po drugie jak bedziemy go tak zameczac, to nam ucieknie z forum jak Jacyna-Witt
              o ktora zaczynam sie martwic, bo juz od dluzszsego czasu nie ma jej na forum.

Wykorzystujmy jego obecnosc na bardzo konkretne pytania. Ja tu czytam np. co to
              hjest socjaldemokracja. Jak bede chcial wiedziec, to pojde do biblioteki i sie
              dowiem. Pozdrawiam.
              • Gość: Jędrzej Wijas Re: DO ADWERSARZY RADNEGO WIJASA IP: 62.233.158.* 07.11.03, 14:58
                Witam!

Bardzo chciałbym porozmawiać o konkretnych sprawach dotyczących miasta.
                Zajmowanie się własną osobą jest nudne.

Na najbliższej sesji Prezydent przedstawi Radzie propozycję wyjścia z problemu,
                jakim jest brak zaplanowanych w budżecie 2003 wpływów, głównie z prywatyzacji
                SEC-u.

Jak uważają Forumowicze, czy Rada Miasta powinna pozwolić Prezydentowi:
                - sprywatyzować do końca SEC,
                - zaciągnąć kredyt,
                - ciąć wydatki socjalne,
                - szukać innego rozwiązania ? (proszę o propozycje)

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
                Radny Miasta Szczecina
                • absztyfikant Re: DO ADWERSARZY RADNEGO WIJASA 07.11.03, 15:02
                  Ciac wydatki!

Nie ma ze boli - musi bolec. A za oszczednosci zbroic tereny pod inwestycje.
                  Jak nie wiecie jak to sie robi to zachecam do wycieczki do Tarnowa Podgornego,
                  Polkowic, Wroclawia czy Pruszcza Gdanskiego. A SEC prywatozywac. I tak Ruhrgas
                  ma wiekszosc. Pieniadze uzyskane zainwestowac, a nie PRZEŻREĆ.
                • Gość: rado Re: DO ADWERSARZY RADNEGO WIJASA IP: 111.111.51.* 09.11.03, 13:55

> Jak uważają Forumowicze, czy Rada Miasta powinna pozwolić Prezydentowi:
                  > - sprywatyzować do końca SEC,

sprywatyzowac. tramwaje rowniez.

> - ciąć wydatki socjalne,

racjonalizowac. bezsensowne sa jakies stolowki z zupa po 2 zl i bezsensowne sa
                  darmowe przejazdy dla bezrobotnych. bedzie teraz pol autobusu bezrobotnych. a
                  samotne matki nie oga miec taniej? itd itd. jak znajdzie prace to kto mu
                  odbierze zaswiadczenie ze jest bezrobotny?
                  pozdrawiam rado
              • Gość: rado Re: DO ADWERSARZY RADNEGO WIJASA IP: 111.111.51.* 09.11.03, 13:50
                absztyfikant napisał:

> Wykorzystujmy jego obecnosc na bardzo konkretne pytania. Ja tu czytam np. co
                to
                >
                > hjest socjaldemokracja. Jak bede chcial wiedziec, to pojde do biblioteki i
                sie
                > dowiem. Pozdrawiam.

no wiec dawaj mu konkretne pytania. mnie zacieakwilo co to jest
                socjaldemokracja dla niego to sie spytalem. jak sie spytalem czy zostawic hacke
                tarasse to dowiedzialem sie ze trzeba to kancepcje rozwazyc calosciowo biorac
                pod uwage wszystkie przeslanki tak zeby nikomu nie zrobic krzywdy. pozdrawiam
                rado
          • Gość: rado Re: reakcja typowa... IP: 111.111.51.* 09.11.03, 13:44
            Gość portalu: Aśka napisał(a):

> Rado moim zdaniem Wijas zapędził cię w tzw "Kozi róg". Niestety jedyna
            > argumenty jakie jesteś w stanie do tej pory przytoczyć to uogólnienia (o
            > socjaldemokracji w świecie)

o socjaldemokracji napisalem 2 proc tego co jedrzej.

i swoich antypatiach (Nie lubię SLD i już - tu
            > powinieneś tupnąć nogą na podkreślenio swoich słów).

ja nie pisze ze nie lubie i juz dokladnie wiem czemu nie lubie. i jest to tam
            ladnie napisane.

Wijas używa racjonalnych i
            >
            > na dodatek kulturalnych argumentów a tobie jak zwykle się nic nie podoba (jak
            > ma sie podobać skoro pisze do ciebie "komuch").

nigdy nie mowilem ze to komuch. nie jest tak ze mi sie nic nie podoba. podoba
            mi sie np ze on tu pisze i juz to wyrazilem.

Cały problem, że antypatie
            > przesłaniają ci mój drogi "horyzont" i nie jesteś w stanie prawidłowo
            reagować.

moja droga. reagowac to ja jeszcze moge. horyzont... czy na tym czerownym morzu
            jest jeszcze horyzont? chlopka zasiada na drugim roku studiow w radzie
            programowej radia bo ma stypendium? czy dlatego ze partia kontroluje to radio?

>
            > A szkoda bo mogłaby wyjść z tego fajna wymiana poglądów (a nie stawianie pod
            > tablicą).

mogla by. to po co sie wtracasz?
            pozdrawiam rado
    • absztyfikant PROPOZYCJA DLA PANA RADNEGO 07.11.03, 15:14
      Krzysztof Lis byl kiedys ministrem ds. prywatyzacji. Teraz jest prezesem
      Instytutu Rozwoju Biznesu.

Moge Panu wyslac na niego blizsze namiary na priv. Prosze sie z nim
      skonsultowac w razie watpliwosci.

Moze zorganizowlaby Pan radnym-nieporadnym (ogladal Pan taki brytyjski
      film "Educating Rita"?) szkolenia z zakresu zarzadzania ? Chociaz w przypadku
      Slowackiego, Trzosa czy Jerzyka efekty moza z gory zalozyc, ze beda marne.
      • Gość: Jędrzej Wijas Re: PROPOZYCJA DLA PANA RADNEGO IP: 62.233.158.* 07.11.03, 15:22
        Każdy rozsądny głos i rada sie przydadzą. Proszę o przesłanie kontaktu.
        Zaznaczam, że to nie radni zarządzają tym miastem. Wiedza z tego zakresu na
        pewno byłaby radnym potrzebna, ale niewątpliwie najbardziej - Prezydentowi.

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
        • absztyfikant Re: PROPOZYCJA DLA PANA RADNEGO 07.11.03, 15:25
          Przesle jak tylko odszukam w swoim balaganie wizytowke. A Prezydentowi mowi Pan
          edukacja by sie przydala ? Niewatpliwie. Mysle, ze bylby pewien problem z
          odpornoscia materii. Moze Pan jako filolog nauczy Prezydenta poprawnie uzywac
          jezyka polskiego na dobry poczatek ?
          • absztyfikant JESZCZE RAZ DO PANA RADNEGO 07.11.03, 19:20
            A zreszta przesle to na forum. Moze komus sie przyda.

INSTYTUT ROZWOJU BIZNESU
            tel 0 22 782 78 78, 782 66 66
            fax 0 22 782 73 91

Psrodek Szkoleniowy
            05-140 Serock ul. Wyzwolenia 63
            pid@irb.pl

Osoba odpowiedzialna za kontakt z klientem

Kinga Matysiak

kmatysiak@irb.pl

• Gość: papik ble, ble IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 17:53

> Każdy rozsądny głos i rada sie przydadzą. Proszę o przesłanie kontaktu.
          > Zaznaczam, że to nie radni zarządzają tym miastem. Wiedza z tego zakresu na
          > pewno byłaby radnym potrzebna, ale niewątpliwie najbardziej - Prezydentowi.
          >
          > Pozdrawiam,

> Jędrzej Wijas A tak naprawdę co sam z w życiu osiągnąłęś? Wszystkie fuchy
          zawdzięczasz matce-partii.Nie było tak, że byłeś dobry i zaproszono cię do
          współpracy tylko sam przyszedłeś i szukałeś przez partię posady. Narzeczona -
          dyrektor wydziału kultury w Urzędzie Wojewódzkim pomaga zapewne finansować
          fanaberie kulturalne swojego radnego. Dojdź do czegoś w życiu sam, a dopiero
          wtedy pchaj się na afisz. Na razie sam jesteś nikim, istniejesz tylko dzięki
          organizacji SLD.

• Gość: rado Re: ble, ble IP: 111.111.51.* 09.11.03, 14:01
            Gość portalu: papik napisał(a):

Narzeczona -
            > dyrektor wydziału kultury w Urzędzie Wojewódzkim pomaga zapewne finansować
            > fanaberie kulturalne swojego radnego.

nie ma takiego wydzalu w uw. moze chodzi o um?
            pozdrawiam rado
      • Gość: Ana Re: PROPOZYCJA DLA PANA RADNEGO IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 16:50
        absztyfikant napisał:

> Krzysztof Lis byl kiedys ministrem ds. prywatyzacji. Teraz jest prezesem
        > Instytutu Rozwoju Biznesu.
        >
        > Moge Panu wyslac na niego blizsze namiary na priv. Prosze sie z nim
        > skonsultowac w razie watpliwosci.
        >
        > Moze zorganizowlaby Pan radnym-nieporadnym (ogladal Pan taki brytyjski
        > film "Educating Rita"?) szkolenia z zakresu zarzadzania ? Chociaz w przypadku
        > Slowackiego, Trzosa czy Jerzyka efekty moza z gory zalozyc, ze beda
        marne...........................................................................
        ................................................................................
        .edukacja rity robi karierę!dopiero co borowski się na nią powoływał,mówiąc o
        lapsusie błochowiak...a polski tytuł,absztyfie ci się nie podoba?
        • absztyfikant do Any 07.11.03, 19:15
          Jak bardzo Ci zalezy, to moze byc Educating Anita. Pozdrawiam.
          • Gość: ARAFAT Re: do Any IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 11:52
            Hmmmmmm!
            No coz nikt nikomu nie broni byc w polityce! Moze i Wijas jest lojalny i
            uczciwy... IMHO stwierdzam ze w polityce mamy spory odsetek ludzi ktorzy w
            normalnym zyciu zawodowym nie maja szans osiagniecia czegokolwiek dlatego ida
            na politykow z calym szacunkiem dla zawodu prawdziwego polityka - bo to tez
            wyrafinowana i trudna sztuka! Dla mnie wzorem polityka jest osoba o
            nastepujacej przeszlosci (tyczy sie takze doktorow, profesorow uczelni z
            wyjatkami potwierdzajacymi regule)
            1. osiagnela cos sama w karierze zawodowej - czyt. jest niezalezna finansowo -
            nie obraz sie p. Wijas ale ty tez masz swoja cene (z twoim statusem materialnym
            podejrzewam ze nie jest az tak wysoka) zapraszam cie na lazurowe wybrzeze na
            troche czasu i ulegniesz presji fantastycznych willi, bentleya oraz
            nieograniczonych mozliwosci jak juz bedziesz mogl podejmowac dezyzje oczywiscie
            2. Doswiadczenia przedsiebiorcy wykorzystuje w polityce - vide USA i Anglia

Jest dla mnie zadnym politykiem osoba która:
            Utrzymuje sie z polityki - podatna na wplywy
            Nie reprezentuje kompetencji
            Nie podrozowala po swiecie

Zaznaczam ze jest to moja prywatna opinia.
            Sam w wieku 17 lat zaczalem od polityki zobaczylem jak to jest od srodka i
            stwierdzilem ze nie chce zawdzieczac nic zadnemu bajkopisarzowi (wiekszosc
            politykow w naszym wojewodztwie) Dlatego sam robie kariere zawodowa i jak bede
            wystarczajaco odporny psychicznie oraz majetny wroce do polityki oraz zrobie
            doktorat i jako hobbysta bede wykladal na uczelni. Przepraszam Was jesli kogos
            urazilem ale wielu politykow oraz wykladowcow nie maja u mnie autorytetu! Bo co
            oni osiagneli? Ciepla posadke i zero ryzyka? Wroce do polityki wtedy kiedy nikt
            nie bedzie w stanie podac ceny ktora zaakceptuje - mimo ze jestem uczciwy
            istnieje zapewne kwota ktora obnazy moja slabosc... Potrafie oddac np. 500
            zlotych jak ktos sie pomyli ale czy bym oddal milion dolarow? nie! i jak juz
            bede na tym etapie wtedy wroce i zrobie cos dla swego miasta. I prosze nie
            piszcie ze wy nie jestescie przekupni bo nie uwierze! A jesli sie myle to
            dlaczego wszytko w tym kraju da sie zalatwic za lapowke tj. od manadatu
            poczynajac a konczac na intratnych decyzjach. Znow powiecie ze to nie my to
            oni. Wszyscy sa "oni" tylko gdzie sa "my"

Pozdrawiam serdecznie ARAFAT
        • jedrzej_wijas w odpowiedzi na kilka kwestii 08.11.03, 16:55
          Witam!

Po pierwsze, odpowiadanie na pytania dotyczące stricte mojej osoby powoli stają
          się nudne. Zarówno w pisaniu, jak i w lekturze. Przejdźmy może na tematy
          związane z miastem, w którym żyjemy.

Zarzut, że osiągnęłem coś tylko dzięki polityce, że bez polityki jestem nikim,
          w części, pozbawionej emocji, jest uzasadniony. Owszem, mam 26 lat, od 6 lat
          działam politycznie - gdzie indziej miałem coś osiągnąć, jeżeli poświęciłem się
          akurat temu?
          Ale rzeczywiście, nie chcę zrobić błędu moich kolegów, którym trudno byłoby bez
          polityki. Dlatego też podjąłem studia doktoranckie w IBL PAN w Warszawie z
          zakresu literaturoznawstwa. Moje pasje, a przede wszystkim kompetencje nie
          ograniczają się tylko do polityki. I wiem, że jak bym zaprzestał działalności
          politycznej, dałbym sobie radę.
          Ci którzy zarzucają mi, że jestem nikim, sami wystawiają sobie świadectwo.
          Rozumiem, że oni osiągnęli w życiu o wiele więcej i ogólne są lepsi. Składam w
          takim razie wyrazy szacunku.
          Wypowiedzi Arafata nie do końca rozumiem, choć podskórnie czuję, że jest
          ciekawa. Jeśli mogę prosić o kilka podstawowych jesnych tez...
          Mieszanie moich bliskich do tej dyskusji jest obrzydliwe i będę ignorował te
          kwestie. Oni nie mają nic wspólnego z MOIMI wyborami politycznymi i proszę to
          uszanować.
          Pozdrawiam i jeszcze raz apeluję o ciekawe propozycje uwagi na temat SZCZECINA.
          Dość mam tej powoli jałowej dyskusji o jakimś Wijasie.

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
          Radny Miasta Szczecina
          • Gość: ARAFAT Re: w odpowiedzi na kilka kwestii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 18:54
            Masz racje trudno czasami polapac sie w moich skrotach myslowych. Chodzi mi o
            to ze nalezy cos miec za soba lub wywodzic sie z bardzo majetnej rodziny.
            Spojrz na clintonow bushow itp.

Pozdrawiam ARAFAT
          • Gość: papik Re: w odpowiedzi na kilka kwestii IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 20:56
            Dlatego ze względu na swoją wielką wiedzę i doświadczenie, a broń Boże nie
            układy w SLD będziesz się starał zdobyć stanowisko prezesa d/s programowych
            Polskiego Radia Szczecin, w którym obecnie bezkarnie większością głosów panuje
            SLD.
            • Gość: rado Re: w odpowiedzi na kilka kwestii IP: 111.111.51.* 09.11.03, 14:21
              Gość portalu: papik napisał(a):

> Dlatego ze względu na swoją wielką wiedzę i doświadczenie, a broń Boże nie
              > układy w SLD będziesz się starał zdobyć stanowisko prezesa d/s programowych
              > Polskiego Radia Szczecin, w którym obecnie bezkarnie większością głosów
              panuje
              > SLD.

powaznie? to sprawdzone info o kandydowaniu? skad pochodzi?
              pozdrawiam rado
          • Gość: papik Re: w odpowiedzi na kilka kwestii IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 20:57
            A i narzeczona ze względu na wyjątkowe zdolności jest dyrektorem w UW, a nie
            dlatego, że jest członkiem SLD a stanowisko dyrektora jest funkcyjne.
            • Gość: Kaśka Jędrzej poczytaj PAPIKA oto mi chodziło IP: *.zacheta.net 08.11.03, 21:47
              miałam rację
              • jedrzej_wijas Re: Jędrzej poczytaj PAPIKA oto mi chodziło 11.11.03, 14:30
                Witam!

Przeczytałem. Racja, tak jak, prawda, do końca nigdy nie zostanie ustalona. Bo
                i ja sam nie wiem przecież o sobie wszystkiego, tak jak każdy z nas o sobie;
                ale dość szkolnej filozofii.

Jeśli rzeczywiście temat mojej bigrafii jest taki ciekawy, to chyba dlatego, że
                można dwojako go interpretować. Jest i tak, jak twardo utrzymuje rado, a
                plotkami i konfabulacjami (o tym za moment) podsyca w niedobrej wierze papik,
                że moja dotychczasowa droga znaczona jest tylko polityką. No bo jak może być
                inaczej, skoro mam 26 lat, w wieku 25 (rok po zakończeniu studiów) zostałem
                radnym? Jeśli jest to jakiś sukces (boję się tego słowa jak cholera), nie
                zawdzięczam go UKŁADOM rodzinnym, jakimkolwiek innym, tylko ciężkiej pracy na
                rzecz ludzi i socjaldemokracji, którą reprezentuję. Co w tym złego?

Na marginesie: Czy mam pogardzić polityką, działalnością publiczną, tylko
                dlatego, że pełno w nich postaci wątpliwych, niekompetentnych, wręcz durnych,
                aroganckich i złych? Żeby nie było złudzeń, dotyczy to każdej politycznej
                opcji. Ale też na swojej spotkałem wielu ludzi mądrych i uczciwych, których
                dobre imię zachowuje w mej pamięci.
                Można się spierać, jaki byłby wynik tego bilansu. Pesymistycznie można założyć,
                że zły. Lecz czy wycofując się, a mając sie jednocześnie za człowieka
                uczciwego, oddanego ideom, nie oddałbym pola (bez walki) koniunkturalistom
                różnej maści? Czy nie potwierdziłbym tej smutnej zasady, że zły pieniądz
                wypiera dobry? Zawsze będę preferował aktywną postawę wobec życia, a nie
                zgryźliwą pasywność.

Można mi zarzucić: ale pozostając tam ,gdzie jesteś, legitymizujesz zło (a
                tylko czasami dobro). Lecz ono będzie, niezależnie ode mnie. I prędzej czy
                później będzie mnie dotyczyć, jako obywatela tego państwa. Jeśli ty nie
                upomnisz się o politykę, ona upomni się o ciebie. W podatkach, w prowadzonych
                wojnach, w decyzjach, które przekładają sie na nasze codzienne życie.

Przechodząc do spraw konkretnych, a ciągle wątpliwych (mam nadzieję, że na tym
                sie skończy, nie chciałbym z forum zrobić ołtarza swojej publicznej spowiedzi):

1. W czerwcu tego roku zakończyłem z wynikiem bardzo dobrym Studium Podyplomowe
                Komunikacji Społecznej i Mediów w Instytucie Badań Literackich Polskiej
                Akademii Nauk w Warszawie. W połowie października miałem dość ciężką rozmowę
                kwalifikacyjną na studia doktoranckie w tejże instytucji (dopiero w tym roku
                uruchomili te studia; jak wiadomo, takich w Szczecinie nie ma) i
                zakwalifikowałem się, co jest powodem mojej radości i satysfakcji. Jeżeli ktoś
                mi powie, że moje wyniki na studiach na Uniwersytecie Szczecińskim i na IBL-u,
                są wynikiem politycznych układów, zabiję go śmiechem. Przepraszam za tą pewność
                siebie, chwalipięctwo zahaczające wręcz o arogancję, ale dla mnie takie
                insynuacje to przesada. Z tychże powodów nie martwię się (tak jak wielu
                innych), co będzie, kiedy skończy się bycie radnym itp. Nie przejmujcie się ,
                dam sobie radę, mam swój zawód i wiedzę niezależną absolutnie od polityki.
                Polityka nie jest dla mnie wszystkim, jest tylko jednym z elementów mojego
                życia.
                2. Nie mam narzeczonej w Urzędzie Wojewódzkim, a moja Ukochana nie jest
                członkinią żadnej partii politycznej (papik, masz kiepskich informatorów). I na
                tym koniec, forum to nie "Życie na goraco" ani "Viva!".
                3. Odnośnie stanowiska w PR Szczecin - papik jest uważnym czytelnikiem
                Szczecińskiego Punktu Widzenia albo ma ucho nastawione na korytarzowo-
                plotkarski eter. Hmm, mi to schlebia, że jestem przedmiotem rozmów w takim
                kontekście.

Ponawiam moją prośbę o zakończenie tego tematu. Nie zostawię żadnego postu bez
                odpowiedzi, ale jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości na mój temat, niech napisze do
                mnie maila albo zadzwoni. Na takim forum powinniśmy rozmawiać o sprawach
                dotyczących tego miasta, a nie jednej osoby. Zadałem pytanie tutaj o jutrzejszą
                sesję, a odpowiedział tylko absztyfikant. Klub radnych SLD, w moim przekonaniu,
                podjął ciekawą decyzję w sprawie proponowanych przez M. Jurczyka zmian w
                budżecie miasta, będę ciekaw Waszych opinii.
                Do następnego przeczytania!

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
                Radny Miasta Szczecina
                • jedrzej_wijas nieścisłość 11.11.03, 15:07
                  Dopiero teraz zauważyłem, że rado też się ustosunkował do mojego pytania o
                  sesję. Dziękuję.

Przy okazji:
                  NAPIS NALEŻY ODSŁONIĆ!
                  nie mogę tego jaśniej wyrazić,

Jędrzej Wijas
                  • Gość: rado Re: nieścisłość IP: 111.111.51.* 11.11.03, 16:51
                    jedrzej_wijas napisał:

> Dopiero teraz zauważyłem, że rado też się ustosunkował do mojego pytania o
                    > sesję. Dziękuję.
                    >
                    > Przy okazji:
                    > NAPIS NALEŻY ODSŁONIĆ!
                    > nie mogę tego jaśniej wyrazić,

no i o to chodzilo pozdrawiam rado
                • Gość: rado Re: Jędrzej poczytaj PAPIKA oto mi chodziło IP: 111.111.51.* 11.11.03, 16:49
                  odpowiedz gladka i skladna jak zawsze. moja intencja nigdy nie bylo
                  oskarazzanie cie o bycie radnym w wieku lat 26 zdaje sie ze mozna byc nim juz w
                  wieku lat 18 wiec nie ma problemu. poza tym jak najbadziej jest to twoj sukces.
                  idea przewodnia mojego postu bylo zastanwoeienie sie czy miales kompetencje do
                  zasiadania radzie programowiej PR oraz dziwne konekcje polityczno-biznesowo-
                  jazzowe. nie wyszla nam refleksja nad idea socjaldeokracji ale to juz nie z
                  mojej winy. dobrze ze podjales tu dyskusje i dobrze ze zajmiesz sie sprawa
                  dojscia do dworca w dabiu. nie znalazlem natomiast checi zajecia sie sprawa
                  metody zatrudniania pracownikow w um. i pytanie na koniec czy twoja narzeczona
                  pracuje w um? podkreslam przy tym ze nie interesuje mnie czy lubi kolor zielony
                  cziy niebieski czy woli wakacje na riwierze czy w mikolakach mnie to nie
                  interesuje. nie interesuja nas informacje z gali jak sugerujesz. interesuje nas
                  tylko to gdzie sprawy prywatne stykaja sie z miejskimi co jest zrodlem
                  niezwyklych patologii w polsce.
                  pozdrawiam rado
                  • jedrzej_wijas Re: Jędrzej poczytaj PAPIKA oto mi chodziło 11.11.03, 16:59
                    Moja narzeczona nie pracuje w Urzędzie Miejskim. Nikt z mojej rodziny nie
                    pracuje w Urzędzie Miejskim.

Tylko ja tam przychodzę, bo taka moja wola i obowiązek :-)

Jędrzej Wijas
                    Radny Miasta Szczecina
                    • Gość: rado Re: Jędrzej poczytaj PAPIKA oto mi chodziło IP: 111.111.51.* 11.11.03, 17:18
                      jedrzej_wijas napisał:

> Moja narzeczona nie pracuje w Urzędzie Miejskim. Nikt z mojej rodziny nie
                      > pracuje w Urzędzie Miejskim.

no i super dzieki za odpowiedz. pozdrawiam rado
                  • jedrzej_wijas Re: Jędrzej poczytaj PAPIKA oto mi chodziło 11.11.03, 17:02
                    O sposoby zatrudniania osób w Urzędzie Miejskim zapytam sie nowego kandydata
                    Mariana Jurczyka na stanowisko sekretarza. Zobaczymy, jaki będzie miał pogląd
                    i "program naprawczy". Żegnanego już sekretarza, zniszczonego intrygami
                    jurczykowskiego dworu, nie będę męczył. Jestem człowiekiem.

Jędrzej Wijas
                    Radny Miasta Szczecina
                    • Gość: rado Re: Jędrzej poczytaj PAPIKA oto mi chodziło IP: 111.111.51.* 11.11.03, 17:16
                      jedrzej_wijas napisał:

> O sposoby zatrudniania osób w Urzędzie Miejskim zapytam sie nowego kandydata
                      > Mariana Jurczyka na stanowisko sekretarza. Zobaczymy, jaki będzie miał pogląd
                      > i "program naprawczy". Żegnanego już sekretarza, zniszczonego intrygami
                      > jurczykowskiego dworu, nie będę męczył. Jestem człowiekiem.

niech i tak bedzie chociaz on pelni obowiazki do konca. kiedy planowane jest
                      powolanie nowego? pozdrawiam rado
          • Gość: rado Re: w odpowiedzi na kilka kwestii IP: 111.111.51.* 09.11.03, 14:15
            jedrzej_wijas napisał:

> Witam!
            >
            > Po pierwsze, odpowiadanie na pytania dotyczące stricte mojej osoby powoli
            stają
            >
            > się nudne. Zarówno w pisaniu, jak i w lekturze. Przejdźmy może na tematy
            > związane z miastem, w którym żyjemy.

slusznie ale musisz tez sie przyzwyczaich ze jako osoba publiczna bedzisz
            musial odpowiadac na pytania bardziej osobiste zreszt jak mysle to pytania o
            dzialalnosc polityczna i zasiadanie w radach jest jak najbardzije sprawa
            publicnza, miejska i panstwowa. ale do rzeczy: pytalem sie wczesniej a nie
            dostalem odpowiedzi na nastepujaca, niezwykle istotna kwestie:
            Punkt za który ja chyba osobiscie posatwie ci pomnik. Wyjasnij mi jako radny a
            jak nie wiesz to postaw to pytanie publicznie na sesji. Uwaga: jak dobierani sa
            urzednicy pracujacy w urzedzie miasta???? Widziales kiedys ogloszenie o wolnych
            miejscach pracy??? a to dopiero poczatek drogi. Potem powinien odbyc się
            uczciwy konkurs. (ale czasy: mowie do Sld o uczciwosci :))). Byłem to wyjasnic.
            Pani w kadrach powiedziala mi: „normalnie” i wykonala przy tym gest reka
            wkrecania zaroweczki.

>
            > polityki. Dlatego też podjąłem studia doktoranckie w IBL PAN w Warszawie z
            > zakresu literaturoznawstwa

na stronie szczecin.pl piszesz ze sa to studia podyplomowe. warto byloby
            wiedziec co sie studiuje.

> Mieszanie moich bliskich do tej dyskusji jest obrzydliwe i będę ignorował te
            > kwestie. Oni nie mają nic wspólnego z MOIMI wyborami politycznymi i proszę to
            > uszanować.

bliscy nie maja z tym nic wspolnego tak dlugo jak nie maja nic wspolnego z um,
            spolkami miasta itd. jak maja to musisz spodziewac sie pytan o to a my
            odpowiedzi.
            pozdrawiam rado

• Gość: layla rada dla wszystkich (przy okazji omawianego tematu IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 21:56
      A ja uważam to za dobry symptom, że wreszcie pojawiają się w polityce młode
      osoby, które chcą dla naszej „wsi z tramwajami” coś pozytywnego zrobić i co
      najważniejsze (wbrew co niektórym tutaj opiniom) mają czyste ręce, nie uwikłane
      w żadne jakieś tam brudne interesy. Dobrze by było, gdyby „młode twarze”
      pojawiały się nie tylko z lewej, ale każdej strony areny politycznej. No bo kto
      może zrozumieć bolączki młodych ludzi, jak nie osoba, która sama do nich należy?
      I tu wskazówka dla wszystkich krytykujących – WEŹCIE SIĘ WRESZCIE DO ROBOTY,
      RUSZCIE SIĘ Z FOTELA, TO I WY BĘDZIECIE OSIĄGAĆ SUKCESY W TAKIEJ DZIEDZINIE
      ŻYCIA, JAKIEJ TYLKO CHCECIE!!!!!!!! Bo jak na razie, waszą energię można
      porównać do potencjału zgryźliwych staruszków – siedzicie i, excuse le moit,
      obrabiacie d... komu się tylko da, zamiast samemu zakasać rękawy i starać się
      zmienić otaczającą rzeczywistość. Pozdrawiam
      • Gość: rado Re: rada dla wszystkich (przy okazji omawianego t IP: 111.111.51.* 09.11.03, 14:26
        Gość portalu: layla napisał(a):

> A ja uważam to za dobry symptom, że wreszcie pojawiają się w polityce młode
        > osoby, które chcą dla naszej „wsi z tramwajami” coś pozytywnego zro
        > bić i co
        > najważniejsze (wbrew co niektórym tutaj opiniom) mają czyste ręce, nie
        uwikłane
        >
        > w żadne jakieś tam brudne interesy.

no wlasnie staramy sie to sprawdzic tu na forum. dla mnie to dobry symptom ze
        politycy zaczynaja rozmawiac ze spoleczenstwem nie jak marian ukrywac sie na
        dzialkach.

> obrabiacie d... komu się tylko da, zamiast samemu zakasać rękawy i starać
        się
        > zmienić otaczającą rzeczywistość.

no mi sie tez tak wydaje panie ze krytyka to do ni czego panie nie prowadzi
        tylko aplauz i zaakceptowanie. trzeba pracowac, budowac.."
        pozdrawiam rado
    • Gość: szczery Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 11:37
      Nie, no, ale to po co? Zaraz! Chwileczkę! Panie ministrze! To po co? Ja sam
      przyniosę! Po co pan minister ma się fatygować, proszę poczekać na mnie! Zaraz
      z nim będę, zaraz będę!
      • Gość: ketrab Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie IP: *.pam.szczecin.pl 11.11.03, 12:01
        Jędrzej wchodzę na forum i jetsem z Tobą.
      • jedrzej_wijas Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie 11.11.03, 15:09
        Za za głupi jestem, nie łapię, o co Ci chodzi,

ale może tak ma być,

Pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
        • rrado Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie 13.11.03, 11:30
          jedrzej_wijas napisał:
          >
          > ale może tak ma być,

tez nie lapie wice chyba tak mialo byc. pozdrawiam rado
    • Gość: ketrab Jędrzej?OK,aby tak dalej. IP: *.pam.szczecin.pl 11.11.03, 14:28
      I na tym polega ewenement polityki...Musi nadejść czas kiedy ster przejmą
      inni...Młodzi,wykształceni,merytoryczni,mający swoją niezależną wizję
      świata...Ale żeby tak się stało muszą czuć wsparcie.Między innymi Wasze.Dlatego
      nie niszczcie go na samym poczatku.Jemu się jeszcze chce.Ja mu pomagam tym że
      wierzę w młodość, niezależność i...mądrość.
      • jedrzej_wijas Re: Jędrzej?OK,aby tak dalej. 11.11.03, 14:31
        Jak miło :-)))))))

Dzięki, pozdrawiam,

Jędrzej Wijas
        Radny Miasta Szczecina
        • absztyfikant Panie radny 11.11.03, 14:33
          Znalazl Pan namiary na Lisa ? Pozdrawiam.
          • Gość: absztyfikant Re: Panie radny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 16:55
            jestem szczery absztyfikantkantkant. Szukam namiarów na firmę którą mam
            przeprosić, pomóżcie
            • absztyfikant Re: Panie radny 11.11.03, 17:06
              Czekaj na Godota...
          • jedrzej_wijas Re: Panie radny 11.11.03, 17:27
            Nie, nie mam kontaktu. Miałem go otrzymać od Ciebie. Ale mogę poszukac na
            własną rękę.

Pozdrawiam,

Jedrzej Wijas
            • absztyfikant Re: Panie radny 11.11.03, 17:28
              INSTYTUT ROZWOJU BIZNESU
              tel 0 22 782 78 78, 782 66 66
              fax 0 22 782 73 91

Psrodek Szkoleniowy
              05-140 Serock ul. Wyzwolenia 63
              pid@irb.pl

Osoba odpowiedzialna za kontakt z klientem

Kinga Matysiak

kmatysiak@irb.pl
      • Gość: konik Re: Jędrzej?OK,aby tak dalej. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.03, 17:23
        Gość portalu: ketrab napisał(a):

> I na tym polega ewenement polityki...Musi nadejść czas kiedy ster przejmą
        > inni...Młodzi,wykształceni,merytoryczni,mający swoją niezależną wizję
        > świata...Ale żeby tak się stało muszą czuć wsparcie.Między innymi
        Wasze.Dlatego
        >
        > nie niszczcie go na samym poczatku.Jemu się jeszcze chce.Ja mu pomagam tym że
        > wierzę w młodość, niezależność i...mądrość.

Ketrab-Bartek A. składa hołd swojemu koledze partyjnemu, Jędrzejowi W. Hi, hi,
        hi. A później złożycie wspólnie samokrytykę.
        • rrado Re: Jędrzej?OK,aby tak dalej. n/t 12.11.03, 10:07
          up
    • rrado Re: Jędrzej Wijas-modzierz na trybunie 13.11.03, 19:26
      jedrzej tam jest troszke postow bez odpowiedzi. pozdrawiam rado

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka