Dodaj do ulubionych

Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu Kop...

14.01.09, 20:39
Dlaczego angielski powinien być obowiązkowym językiem w szkołach? To
proste. Angielski staje się, czy to się komuś podoba czy nie,
językiem światowym. Taką łaciną XXI wieku. W tym języku można się
dogadać niemalże wszędzie na świecie, szczególnie w miejscach
turystycznych. Jestem przekonany że jest to w tej chwili najbardziej
popularny "drugi" język na świecie.
Francuski, hiszpański, włoski - tak, ale jako drugi język obcy. Moim
zdaniem, jeśli nie chcemy odstawać cywilizacyjnie od reszty świata
MUSIMY nauczać angielskiego każde polskie dziecko.

Obserwuj wątek
    • beatrix13 ma pani rację pani dyr 14.01.09, 21:03
      a radny Kapeć był słabiutkim kuratorem i nauczycielem, teraz próbuje
      politycznie wypłynąć
      • Gość: aga Re: ma pani rację pani dyr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 22:12
        słusznie... a odpowiadając na pytanie, co może pan radny zaoferować
        dzieciom - dokładnie nic, jak wówczas kiedy był kuratorem...
        • Gość: oleg Re: ma pani rację pani dyr IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 15.01.09, 07:35
          Kopeć był moim najgorszym nauczycielem, porazka
          • Gość: Karoten B Oleg... IP: *.chello.pl 15.01.09, 10:17
            ... no niestety, zdażają się jeszcze nauczyciele, którzy nie dają
            sobie zakładać kosza od śmieci na głowę i jeszcze wymagają od swych
            uczni wiedzy.Ale nie martw się, jest ich na szczęście coraz mniej.
            • Gość: Oleg Re: Oleg... IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 15.01.09, 13:44
              Karotenowi B polecam słownik ortograficzny, bo uczniów a nie uczni
              piszemy prawidłowo.Widać Kopeć cienias był jako twój nauczyciel.
              • Gość: Anakin Tylko polonistka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 14:14
                Ajajaj! Takie detale może dostrzec tylko polonistka.
              • Gość: Karoten B Re: Oleg... IP: *.chello.pl 15.01.09, 15:23
                Ech Oleg, dziecko! Myśmy razem z Maćkiem komunę rozwalili i to my
                tak naprawdę obaliliśmy Mur Berliński. Kto tam wtedy miał czas na
                naukę odmiany "uczni" czy "uczniów" jak trzeba było szybko butelki
                benzyną napełniać...
                Co nie zmienia faktu, że pod względem fachowości możecie Maćkowi
                skoczyć:)
                • beatrix13 Re: Oleg... 15.01.09, 23:09
                  Gość portalu: Karoten B napisał(a):

> Ech Oleg, dziecko! Myśmy razem z Maćkiem komunę rozwalili i to my
                  > tak naprawdę obaliliśmy Mur Berliński. Kto tam wtedy miał czas na
                  > naukę odmiany "uczni" czy "uczniów" jak trzeba było szybko butelki
                  > benzyną napełniać...
                  > Co nie zmienia faktu, że pod względem fachowości możecie Maćkowi
                  > skoczyć:)
                  .........................
                  pod względem znajomości ojczystego języka to wy mi możecie skoczyć:)
          • Gość: 3CPO Re: ma pani rację pani dyr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 10:20
            Widzisz Oleg. A mnie Kopeć nauczył czytać, pisać i jeszcze wiele innych dobrych rzeczy. Dzięki niemu wyrosłem na normalnego człowieka. Pozdrów ciocię Elę!
      • Gość: Karoten B Beatrix13... IP: *.chello.pl 15.01.09, 07:16
        ...czyżby miała u Maćka pałę z historii, co zatrzymało na kilka lat
        jej proces kształcenia?
    • Gość: narops Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu Kop.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 22:07
      To nie jest przypadek, a logika polityki oświatowej prowadzonej w Szczecinie. Odpowiada za nią pani wiceprezydent Masojć. Po wczorajszym artykule „Szkoły na obrzeżach to nie enklawy złych wyników” ukazanie się dodatkowo dzisiejszego artykułu umocniło mnie w przekonaniu, że wszystkie napisane zostały na czyjeś zlecenie. Jestem też przekonany, że autorki tekstów zostały do tego przymuszone. Intencja zleceniodawcy artykułów jest następująca. Należy tak manipulować wypowiedzią radnego, aby zepsuć mu opinię i nieprzychylnie nastawić do niego czytelników. Wszystko to jest bardzo przejrzyste i podbudowane niezbyt skomplikowanym sposobem urzędniczego myślenia. A przede wszystkim nieodpowiedzialne!
    • Gość: mikesz radny Kopeć ma rację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 22:30
      Musimy nuczyć każde polkie dziecko języka angielskiego żeby miało
      jako człowiek dorosly czytać instrukcje, komunikować się podczas
      wyjazdów.Natomiast pozostałe języki jako drugie też są użyteczne,
      tylko nie jako podstawowe jak zrobino w tyc dwujezycznych szkołach.
      Pan Kopeć ma rację!!!!
    • Gość: nauczycielka wiceprezydentce się nie odmawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 22:33
      Słyszałem że dyrektorzy szkół dostali polecenie od pani M. żeby
      napisać takie teksty do GW. Z niewolnika nie ma pracownika stąd te
      teksty takie słaabe i bez przekonania :(
      • Gość: as po co uczyć szwedzkiego albo włoskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.09, 22:58
        angielski, niemiecki,rosyjski i może hiszpański to języki kluczowe.Pozostałe w
        standarcie psu na budę.I cięzko o nauczyciela i motywacja słaba bo języki mało
        użyteczne.Te wszystkie języki są to dla marketingu miejskiego . Będzie mozna
        powiedzieć że W szczecinie dzieci uczą się np 7 języków a fakty takie że obięte
        jest od 5 do 10 % dzieci
      • Gość: oleg Re: wiceprezydentce się nie odmawiays IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 15.01.09, 07:42
        słyszałem,że radny Kopeć dostał polecenie od prezesa Jarosława K. ,a
        prezesowi sie nie odmawia
    • Gość: Darf Vader Śledziowe towarzystwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 23:42
      A to wszystko dlatego, że zbliża się finał konkursu "Szczupaki i Śledzie". W tym roku nominowanymi są POwszechnie znani: Atamańczuk, Łuczak, Jabłoński, Krzystek, Nitras. W zeszłym roku wygrała POlonistka pani Masojć.
    • Gość: ddd Niemiecki i angielski przede wszystkim! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 01:52
      Ja się pytam po co naszym dzieciom francuski czy hiszpański? Czy to się komuś
      podoba czy nie mieszkamy 150 km od Berlina i w tej części Europy językiem
      najczęściej używanym jest niemiecki i on powinien być uczony na równi z
      angielskim. Włoski, francuski - po co to komu?

Ja nie znam angielskiego ale znam niemiecki i dał on mi bardzo dużo, otworzył
      perspektywy i nie zamknął na świat bo potrafię się dogadać z moim sąsiadem z
      wioski za miedzą.
      Większość Szczecinian najbarzdziej prozaiczne sprawy załatwia w Niemczech a
      niemiecki bardzo się przydaje.
      Szczecin może być europejską Stolicą kultury bez francuskiego i hiszpańskiego
      oraz włoskiego, które są językami przydatnymi tylko niewielkiej liczbie osób - w
      szkole powinno się uczyć jeżyków pożytecznych normalnemu mieszkańcowi naszego
      miasta - czyli NIEMIECKI i angielski (bo to jednak język lepiej lub mniej znany
      wszędzie)
    • Gość: pokost Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu Kop.. IP: *.hsd1.il.comcast.net 15.01.09, 03:33
      Uczylem sie i wloskiego i szwedzkiego a posluguje sie tylko polskim
      i angielskim.
      Lekcje o kulturze szwedzkiej czy wloskiej tak, ale nauka jazyka
      wymagajaca nielatwo dostepnych nauczycieli nauczjacych na wysokim
      poziomie juz nie.
      Czy wloch przyjezdzajacy do dalekiego kraju gdzie niedzwiedzie
      biegaja na ulicach i miasta Szczecina w 2016 bedzie ryzykowal i
      poslugiwal sie tylko jezykiem wloskim?
      • Gość: as Nawet unicredo włoskie nie wymaga znajomości włosk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 07:41
        zadne korporacje miedzynarodowe nie wymagają poza angielskim czy
        niemieckim żadnego innego jezyka.Mało tego nawet pracowników nie
        kształcą w swoich językach. Chciałbym wiedzieć czy w szkołach
        zachodnich uczą się języków innych niż niemiecki czy angielski.Czy
        wiecie dlaczego jest hiszpański w gim 35 ,bo finansuje to carlos i
        na takich warunkach niech bedzie ,ale wydawać pieniądze publiczne na
        ekstrawagancje to marnotrastwo.Na ekstrawagancje mozna wydawać tylko
        wtedy gdy zapewni sie podstawę a tak zdaje się nie jest.
        • Gość: R2D2 Re: Nawet unicredo włoskie nie wymaga znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 10:08
          Uważam, że w Szczecinie powinny być tworzone klasy czy też szkoły dwujęzyczne ale z językiem angielskim lub niemieckim. Nauka pozostałych języków np. skandynawskich lub francuskiego, włoskiego czy też hiszpańskiego może być też mile widziana. Jednak ich nauczanie powinno się odbywać w następnej kolejności w formie zajęć dodatkowych i dla tych uczniów którzy chcą się ich naprawdę uczyć, a nie dlatego,że ktoś w UM ma taką a nie inną wizję. Nie ma sensu uszczęśliwiać ludzi na siłę. Ci co mają wizję powinni się leczyć. Najlepiej gdzieś w odległej galaktyce.
    • Gość: Emigrant Oczywiście, że angielski. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 11:20
      Niedawno chciałem zmienić pracę. Zaszedłem do firmy, która zajmuje się produkcją maszyn i ich sprzedażą do Szwecji. W firmie tej oczekiwano ode mnie znajomości języka angielskiego, a nie szwezkiego.
    • Gość: Anakin Popieram radnego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 13:35
      Nie będę silił się na szukanie odpowiedzi na pytanie kto jest pomysłodawcą artykułów szkalujących radnego opozycyjnego, bo będzie to przypominało szukanie odpowiedzi na pytanie ilu ludzi przypada na jednego człowieka. Wiem, że gazetą można zrobić wiele rzeczy. Między innymi można nią polować na muchę albo na … polityka. Prawda. Można nią czasami celnie oberwać, ale Kopciowi nic nie grozi, bo całą akcję inspiruje ktoś, kto ma IQ na poziomie Doda. A spojrzenie Kopcia na sprawy szczecińskiej oświaty podoba mi się. On widzi, że medal ma dwie strony. Nie tylko piękny awers, ale i rewers. „Plecy” przedmiotu, a w tym przypadku problemu też są ważne. To dobrze.
      • Gość: as Kopeć patrzy na naukę praktycznie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 14:34
        wie że w prawidłowej edukacji wystarczy niemiecki i
        angielski.Przecież prawdopodobieństwo zetkniecia sie z egzotycznymi
        jezykami jest tak małe że można z czasem po prostu je zapomnieć.A
        koszty publiczne zostaną poniesione aefekt znikomy.
    • Gość: Plazzek Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: 195.72.91.* 15.01.09, 14:30
      Podczas pobytu w Brukseli stwierdziłem, że czasem warto znać
      francuski. Z angielskim można tu utknąć w taksówce prowadzonej przez
      białego inaczej na dłuższy czas :-)

Podobnie we Włoszech prędzej się dogada po niemiecku niż po
      angielsku...
      • Gość: mariner Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 17:08
        A hiszpanski ??Cala Ameryka Poludniowa( bez Brazylii) Srodkowa
        Meksyk i Dobra polowa USA :):).
        Nikt nikogo przeciez do wyboru tych jezykow nie zmusza jak kiedys
        zmuszano nas do rosyjskiego( teraz sie ciesze).Kazdy moze miec swoje
        priorytety i na tym chyba wolnosc polega.
        Swojaq droga, moze ktos wie jak skonczyl sie skandal z niemieckimi
        nauczycielami w LO IX ?
        • Gość: Han Solo Co z tym włoskim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 18:30
          ... albo jakie były problemy z naborem ucniów dotej szkoły gdzie uczą włoskiego? Prasa o tym pisała i TVP mówiła.
        • beatrix13 Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K 15.01.09, 23:16
          Gość portalu: mariner napisał(a):

> A hiszpanski ??Cala Ameryka Poludniowa( bez Brazylii) Srodkowa
          > Meksyk i Dobra polowa USA :):).
          > Nikt nikogo przeciez do wyboru tych jezykow nie zmusza jak kiedys
          > zmuszano nas do rosyjskiego( teraz sie ciesze).Kazdy moze miec
          swoje priorytety i na tym chyba wolnosc polega.
          > Swojaq droga, moze ktos wie jak skonczyl sie skandal z niemieckimi
          > nauczycielami w LO IX ?

..............................
          Zgadzam się z Tobą. Kopeć i spółak jakąś neobolszewie chcą
          wprowadzić i narzucić wszytskim nauczanie jedynego słusznego języka.
          Angielski to język międzynarodowy, techniczny i wstyd go nie znać,a
          dodatkowo dobrze wykształcony człowiek powinien znać co najmniej 2
          języki obce, w dobie łatwych podróży i komunikacji międzyludzkiej.
          Jakim prawem uzurpuje sobie Kopeć odbieranie nauki różnych języków
          uczniom, którzy tego chcą? Szkoda pieniędzy publicznych było na jego
          kuratorski stołek,a nie edukację młodzieży.

Z tego co słyszałam od znajomych, których dzieci uczą się w klasach
          niemieckojęzycznych w LO IX sytuacja wróciła do normy i niemieccy
          nauczyciele nadal tamże nauczają.
          • Gość: as Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 08:58
            nikt nie zabrania nauki języków.Chcesz poznać egzotyczny język to
            się ucz za swoje pieniadze . Hiszpański ok bo finansuje to juan
            carlos ale włoski , szwedzki po co dla kogo jaki z tego użytek to
            strata publicznych pieniędzy . Przeanalizuj oferty pracy firm z tych
            krajów czy one są wymagane . Podróże śmieszne nie wiedziałem że po
            angielsku czy niemiecku się nie dogada .Szkoła ma przygotować
            człowieka do rynku pracy .Publiczne pieniadze muszą być wydawane
            efektywnie a nauka szwedzkiego czy włoskiego tego nie zapewnia. Ale
            jak miasto znajdzie finansowanie z tych państw to czemu nie to i
            taka fanaberia ,publicznie jest do zaakceptowania.Ty to jakieś homo
            soviticus jesteś wszystko ma ci państwo sfinansować.
            • Gość: mariner Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 09:28
              Z ta efektywnoscia nie rozpedziles sie za bardzo ? A co z wydatkami
              na religie ? Obserwujac to co nas otacza pozytywnych efektow jakos
              nie widze :):)
              • Gość: primus inter pares Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.ac.tuniv.szczecin.pl 16.01.09, 10:24
                hehhehe, dokładnie mariner :)
                as zapomniał o efektywności nauki za publiczne pieniądze robienia
                fikołków na wf , religii itp.
                szkoła to nie fabryka
                • Gość: as Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 13:00
                  znajomość jakiego jezyka jest bardziej poządana angielskiego czy
                  szwedzkiego, francuskiego, włoskiego. O którego nauczyciela jest
                  łatwiej.jaka jest styczność z danym jezykiem by nie zapaść w
                  analfabetyzm wtórny w zyciu po skończeniu nauki języka.I zapytajcie
                  się rodziców jakby mieli wybór 4 godz ang czy 2 ang i 2 np szwedz.i
                  spróbujcie popatrzeć w kategorii zbiorowej a nie indywidualnej.Ale
                  jak już się uparliście by forsować egzotykę to czemu egzotyczne
                  języki są w 5% szkół.A już wywód że w UE kazdy język jest
                  równorzedny bo tak jest zapisane to trąci naiwnością tej pani. Kopeć
                  ma racje i tyle.
                  • Gość: mariner Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 16:20
                    To nie jest nasz wywod a tej pani.Nikt o zdrowych zmyslach nie
                    podwaza dominujacej roli angielskiego.Czasy sie zmieniaja, za mojego
                    dziadka jezykiem europejskim byl francuzki,w szkolach uczono laciny
                    i greki( jak chodzilem do LO tez klasa lacinska byla) a angielski
                    byl egzotyczny.Nikt egzotyki forsowac nie mysli ale obojetnie jaki
                    to bedzie jezyk przydatniejszy bedzie niz religia itp( nie wiem
                    co teraz w programach wymyslaja).W kategorii zbiorowej na ktora tak
                    sie powolujesz wazniejsze sa matematyka, fizyka niz np historia
                    czy wos.Dobrze chociaz ze przywrocili matematyke na maturze.
                    • Gość: as Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:08
                      dlatego podstawa w szkole to 2 jezyki angiel , niemiecki /rosyjski do wyboru ,
                      pewnie matematyka nawet w większej ilości niż teraz . Zresztą przy wyborze do
                      lepszych szkół nie patrzą na przedmioty typu plastyka , WF,muzyka . Może powinno
                      być 1 przedmiot sztuka a drugie rekreacja.Dzisiejszy WF to dla uczni nuda
                      robiona z przymusu ćwiczenia.Za moich czasu pan podzielił klasę na 3 grupy wybór
                      dobrowolny jedni w piłkę inni w siatkówkę a jak sie zgadali to w co innego
                      pozostali dla pasjonatów drabinki i siłownia , na takim WF nie było goscia który
                      nie chciał by się poruszać i z przyjemnością czekało się na WF . A dzisiaj nuda
                      z licznymi zwolnieniami lekarskimi bi młodziż nie chce ćwiczyć aprzecież chodzi
                      by się poruszać.
                      • beatrix13 Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K 17.01.09, 21:50
                        Gość portalu: as napisał(a):

> dlatego podstawa w szkole to 2 jezyki angiel , niemiecki /rosyjski
                        do wyboru ,
                        > pewnie matematyka nawet w większej ilości niż teraz . Zresztą przy
                        wyborze do
                        > lepszych szkół nie patrzą na przedmioty typu plastyka ,
                        WF,muzyka . Może powinn
                        > o
                        > być 1 przedmiot sztuka a drugie rekreacja.Dzisiejszy WF to dla
                        uczni nuda
                        > robiona z przymusu ćwiczenia.Za moich czasu pan podzielił klasę na
                        3 grupy wybó
                        > r
                        > dobrowolny jedni w piłkę inni w siatkówkę a jak sie zgadali to w
                        co innego
                        > pozostali dla pasjonatów drabinki i siłownia , na takim WF nie
                        było goscia któr
                        > y
                        > nie chciał by się poruszać i z przyjemnością czekało się na WF . A
                        dzisiaj nuda
                        > z licznymi zwolnieniami lekarskimi bi młodziż nie chce ćwiczyć
                        aprzecież chodzi
                        > by się poruszać.

....................................
                        Mnie też nie dziwi mnie unikanie lekcji w-f przez uczniów, bo lekcje
                        dla 30-osobowej klasy są nudne, w szkołach nie ma warunków
                        sanitarnych typu łazienki z natryskami,a chodzenie w pocie i kurzu
                        sali gimnastycznej przez resztę dnia, kiedy w-f jest pierwszą lekcją
                        do przyjemności nie należy. Moim zdaniem w-f jest zbyt dużo, bo 4
                        lekcje w szkole podstawwoej przy 1 lekcji historii to dziwaczne
                        proporcje. Przedmioty zależne od fizjologicznych cech typu w-f ,
                        plastyka powinny być na zaliczenie ,a nie ocenę.
          • Gość: Kasia Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 13:58
            może w liceum bo w gimnazjum nic się nie zmieniło. Chyba nie czytała
            Pani mojej odpowiedzi w innym wątku.
            "Moje dziecko w tym roku powinno mieć chemię i geografię w j.
            niemieckim. Ale p. Masojć zawaliła z jakimś dokumentem i mają tylko
            geografię bo chemii nie ma kto uczyć. A co do planu to przez dwa
            miesiące w planie była, po tym jak chemia nie wypaliła, także
            matematyka dwujęzyczna. Niestety w planie tylko była. Szkoda tylko,
            że od razu zakładasz, że bystra nie jestem. To już się normalnie
            spytać nie można szanownej Pani?"
            • beatrix13 Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K 17.01.09, 21:44
              Gość portalu: Kasia napisał(a):

> może w liceum bo w gimnazjum nic się nie zmieniło. Chyba nie
              czytała
              > Pani mojej odpowiedzi w innym wątku.
              ...................
              Kasiu, przyznam nie czytałam poprzedniej wypowiedzi. Proponuję
              interwencję u dyrektor szkoły w kwestii niezgodności planu z
              rzeczywistością.
              • Gość: kasiu Re: Uczmy różnych języków! W odpowiedzi radnemu K IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 13:12
                A mi chodzi o to, że nie wszystko jest takie doskonałe w tej
                elitarnej szkole jak ty to przedstawiasz.
    • beatrix13 Anakin = Kopeć 15.01.09, 23:07
      z braku pedagogicznych sukcesów kariera w europarlamencie się
      zamarzyła?

twojemu drugiemu nickowi Karoten B odpowiem,że spudłował, bo radny
      Kopec na szczęście moim nauczycielem nie był,a z historii poniżej 5
      nie zeszłam nawet na maturze
      • Gość: mariner Re: Anakin = Kopeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 08:40
        Przy okazji, tak ze zwyklej ciekawosci, moze ktos wie jakimi jezykami
        posluguje sie radny Kopec ? Tak w miare przyzwoicie, wystarczy
        zeby rozumial i byl rozumiany. Swiat idzie do przodu a ja pamietam
        jednego szczecinskiego polityka ktory biegle poslugiwal sie
        angielskim i niemieckim( przypuszczam ze z rosyjskim tez sobie
        radzil)- to Bartlomiej Sochanski.
        • beatrix13 Re: Anakin = Kopeć 16.01.09, 17:48
          Gość portalu: mariner napisał(a):

> Przy okazji, tak ze zwyklej ciekawosci, moze ktos wie jakimi
          jezykami posluguje sie radny Kopec ?

jak to jakimi? politycznymi

śmieszą mnie niezmiernie ci, którzy języki hiszpański i włoski
          uważają za egzotyczne. Pierwszy to język oficjalny UE,sztuki i
          kultury, a drugi jest 3-im językiem używanym przez ludność świata
          • Gość: s Re: Anakin = Kopeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 14:36
            Język kultury i sztuki...hmm gościu ie rozśmieszaj mnie. Mieszkamy pod Berlinem
            - czy tam dogadasz się językiem włoskim? Większość ludzi traci szansę na pracę
            parę kilometrów od domu bo nie zna niemieckiego i na nic zdaje się tu znajomość
            włoskiego, hiszpańskiego czy rosyjskiego. Od przedszkola powinien być uczony
            niemiecki, angielski od podstawówki i lekcje w tych językach i koniec basta!
            Ze względu na argument o jeżykach urzędowych UE to może równie dobrze wprowadźmy
            maltański albo irlandzki - to też języki urzędowe.
            Moim zdaniem na poziomie liceum powinno się nauczać mniej po polsku a więcej po
            niemiecku i angielsku. Wtedy wychodził by nam człowiek który sobie w życiu
            poradzi a jak będzie miał ochotę to i pójdzie na hiszpański. Jak nie - nic nię
            nie stanie - każda duża firma przyjmie go - bo niemiecki to język w którym mówi
            najwięcej osób w Europie i jest językiem biznesu i handlu w tej części Europy,
            angielski - język którym mówią biegle lub mniej prawie wszyscy i w podróży jest
            niezastąpiony.
            Włoski i hiszpański - a polskiego też się można nauczyć, jak chce się obejrzeć
            stolicę kultury 2016...prawda?
      • Gość: Darth Vader Re: Anakin = Kopeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:25
        Beatrix13. Ty i matura. W tym momencie przypomina mi się hasło: Lechu do technikum!
        Anakin to imię jednego z głównych bohaterów dwóch trylogii „Gwiezdne wojny”. Dokładnie chodzi o postać, którą bardzo polubiłem - Anakina Skywalkera. Mimo, że w pewnym momencie przeszedł na Ciemną Stronę Mocy, to umarł szlachetnie, jako rycerz Jedi. Ale ty tego nie wiesz, bo maturę zdawałaś dawno, dawno temu w odległej galaktyce.... . Były to czasy gdy na lekcjach historii uczono, że po II wojnie światowej na Kubie w Wietnamie Północnym i Północnej Korei komuniści budowali świat lepszy niż ten, który jest opisany w biblijnym raju. Oczywiście Kopeć takich „mądrości” swoim uczniom do głowy nie kładł i może o to masz do niego żal. 5 miałaś na maturze bo działałaś w Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej … czy jakoś tak. A twoje kompleksy językowe biorą się stąd, że nawet ruskiego dobrze nie umiesz. Wstydź się!
        • beatrix13 Re: Anakin = Kopeć 16.01.09, 17:52
          Gość portalu: Darth Vader napisał(a):

> Beatrix13. Ty i matura. W tym momencie przypomina mi się hasło:
          Lechu do techni
          > kum!
          > Anakin to imię jednego z głównych bohaterów dwóch
          trylogii „Gwiezdne wojn
          > y”. Dokładnie chodzi o postać, którą bardzo polubiłem - Anakina
          Skywalke
          > ra. Mimo, że w pewnym momencie przeszedł na Ciemną Stronę Mocy, to
          umarł szlach
          > etnie, jako rycerz Jedi. Ale ty tego nie wiesz, bo maturę
          zdawałaś dawno, dawn
          > o temu w odległej galaktyce.... . Były to czasy gdy na lekcjach
          historii uczono
          > , że po II wojnie światowej na Kubie w Wietnamie Północnym i
          Północnej Korei ko
          > muniści budowali świat lepszy niż ten, który jest opisany w
          biblijnym raju. Ocz
          > ywiście Kopeć takich „mądrości” swoim uczniom do głowy nie kładł i
          > może o to masz do niego żal. 5 miałaś na maturze bo działałaś w
          Związku Socjali
          > stycznej Młodzieży Polskiej … czy jakoś tak. A twoje kompleksy
          językowe b
          > iorą się stąd, że nawet ruskiego dobrze nie umiesz. Wstydź się!

..............................
          i znou spudłowałeś, widać w tym doskonały jesteś
          ty i ten twój Kopeć to pewnie 1 i ta sama osoba, bo ten sam poziom
          frustracji reprezentujecie. Nie przypisuj mi swoich sympatii
          politycznych, bo ja obok ZSMP nawet nie stałam. Nie to pokolenie
          staruszku. Wasze tylko rosyjskim,nota bene piękny to język, władało
          i to tylko na poziomie czytanek.
        • beatrix13 Re: Anakin = Kopeć 16.01.09, 17:54

> A twoje kompleksy językowe biorą się stąd, że nawet ruskiego
          dobrze nie umiesz. Wstydź się!

.....................
          Ruskie to są pierogi nieuku,a język jest rosyjski! Wstydź się luk
          edukacyjnych!
          • Gość: Darth Vader Re: Anakin = Kopeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 07:56
            Jaka Ty jesteś wykształcona Beatrix13.
            • beatrix13 Re: Anakin = Kopeć 17.01.09, 10:34
              w przeciwieństwie do ciebie:)

ktoś w tym wątku zapytał jakimi językami obcymi posługuje się radny
              Kopeć, może ty wiesz , bo jest on Tobie tak bliski?
              • Gość: Darth Vader Re: Anakin = Kopeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 11:46
                Słyszałem go wiele razy. Zapewniam Ciebie Beatrix13, że mówi językiem ludzkim i jest bardzo komunikatywnym człowiekiem. Co? Proponujesz wyścig szczurów? Bedziemy się licytować? Ja 4, ty zapewne 5, tamten 12, moja sąsiadka 7 języków. Rywalizujmy! Szybciej, dalej, wyżej!
                • Gość: mariner Re: Anakin = Kopeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 12:49

Ja zapytalem bo uwazam ze jesli ktos tak autorytatywnie wypowiada
                  sie na temat znajomosci jezykow powiniem miec jakies doswiadczenie
                  w tym temacie.Ja troche po swiecie jezdzilem, w roznych krajach
                  pracowalem( na ladzie) i wiem z doswiadczenia ze sa cale rejony
                  ze praktycznie angielski jest psu na bude( bo jest gorzej niz w
                  Polsce, podobno wiele osob zna a dogadac sie nie mozna).
                • beatrix13 Re: Anakin = Kopeć 17.01.09, 21:40

> Słyszałem go wiele razy. Zapewniam Ciebie Beatrix13, że mówi
                  językiem ludzkim i
                  > jest bardzo komunikatywnym człowiekiem. Co? Proponujesz wyścig
                  szczurów? Bedzi
                  > emy się licytować? Ja 4, ty zapewne 5, tamten 12, moja sąsiadka 7
                  języków. Rywalizujmy! Szybciej, dalej, wyżej!

......................
                  ja wolę rywalizację od równania w dół, które ty i Kopeć proponujecie
      • Gość: as Re: Anakin = Kopeć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 13:03
        historię zdawali najgorsi cieniasy.
        • Gość: Darth Vader Re: Anakin = Kopeć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 16:24
          Ta prawdziwa historia to magistra vita est. Jeżeli chcesz zrozumieć teraźniejszość, to musisz poznać przeszłość. Jeżeli znasz przeszłość i rozumiesz teraźniejszość to będziesz dobrze przygotowany do tego aby sprawnie funkcjonować w przyszłości.
          • sobiepan1 Re: Nasi na wyspach sobie radzą 17.01.09, 21:13
            a o!
            www.youtube.com/watch?v=Z2LR0TdoEUA

Sobiepan
            ...jestem sobie panem; wójtem, plebanem...
            • Gość: Anakin Re: Nasi na wyspach sobie radzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 22:31
              Jasne. Wiedza wiedzą, a spryt w życiu też jest potrzebny. Ten gość z filmu to chyba w szkole miał za dużo łaciny.
    • Gość: Anakin Zdjęcie pani Beatki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.09, 22:38
      Pan Cezary Aszkiełowicz zrobił pani Beatce zdjęcie jakoś tak ... z ukosa. Wygląda to tak jakby zdjęcie było robione z ukrycia, albo pan Cezary jest po głębszym i za chwilę walnie głową w glebę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka