Dodaj do ulubionych

KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 12:25
Noi zaczelo sie ,ludzie chowac kompy pod pierzyne.mam informacje ze
szczecinska policja dostala juz rozkaz wchodzenia do mieszkan,zakladow
pracy.klubow itp. wcelu wykrycia nielegalnego oprogramowania.padl blady
strach na ludzi.wszyscy marsz do sklepow po zakup legalnych plyt cd ,filmow,i
gier.Łatac dziure budzetowa trzeba.co sie dzieje ratunku............ktos do
mnie puka.........
Obserwuj wątek
    • Gość: cv Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:12
      do mnie tez
      pukaja
      • piotr33k2 Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI 04.12.03, 13:46
        ja się nie boję wszystko mam legal ,jak kogoś stać na komputer to i powinno na
        legalne oprogramowanie nie są to aż tak astronomiczne pieniądze .
        • Gość: das Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: *.teleton.pl 04.12.03, 13:54
          Piotrek, jakbyś był agencją reklamową inaczej byś śpiewał: Windows, Office,
          Corel, Adobe i milion innych ... A Klientów obchodzi najniższa cena a nie
          laegal. Dajcie zarobić a będę pierwszy, który kupi legal !!!
          • piotr33k2 Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI 04.12.03, 14:28
            no tak masz racje, ja myslałem o prywatnych internautach dla własnych potrzeb
            • Gość: KIRA Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 14:40
              A DLA WŁASNYCH POTRZEB TO PRZEPRASZAM TO CO TO NIBY TANIEJ I MOŻE ŻE NIBY NIE
              POTRZEBUJE? TEŻ A NAWET BARDZIEJ SZUKA SIĘ TANIEGO, MAŁO DLA WŁASNYCH POTRZEB
              TO SIE NIE ZARABIA, TO DOPIERO BÓL. A PEWNIE NIE STAC CIĘ TO NIE KUPUJ, A
              PEWNIE. NIE STAĆ CIĘ TO NIE JEDZ, NIE UBIERAJ SIĘ, NIE ŻYJ BO CIĘ NIE STAĆ.
              POWINNO SIĘ UTYLIZOWAĆ TAKICH KTÓRYCH NIE STAĆ...
              • piotr33k2 Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI 04.12.03, 14:45
                co tam pieprzysz?jak cie stać wydać kilka tysiecy na komputer to kilka stów
                również cie powinno stać oprogramowanie i wal głupa , najwyżej
                telefonów komórkowych nie zmieniaj na nowsze modele co pół roku!.
                • leeshy Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI 05.12.03, 12:31
                  Czlowieku, komputer to sobie poleasingowy legalnie za 300 zl razem z monitorem
                  mozesz kupic. A w miare nowoczesny to w 2000 sie zamyka. Sam hardware +
                  monitor. O jakich tysiacach ty gadasz???
                  BTW Windows OEM to 400 zl minimum.
                • kalesony Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI 05.12.03, 23:38
                  piotr33k2 napisał:

> co tam pieprzysz?jak cie stać wydać kilka tysiecy na komputer to kilka stów
                  > również cie powinno stać oprogramowanie i wal głupa , najwyżej
                  > telefonów komórkowych nie zmieniaj na nowsze modele co pół roku!.

Komputer używany można kupić za kilka stów. Natomiast legalne oprogramowanie
                  najczęściej liczy się w tysiącach złotych. Jeżeli chciałbym kupić tylko i
                  wyłącznie te oprogramowanie, które było mi niezbędne na studiach, wydałbym ok.
                  10000 zł...
                • Gość: rock Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 09.12.03, 21:53
                  powiem ci jedno jestes kretynem
          • Gość: Lukas Polibuda=Windows+Office+MatchCad+Spice+AutoDat IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.03, 19:23
            W sumie to wszystko kosztuje chyba z 10 tysiecy zł !!!!!!!!!!!!!
            Ciekawe skąd mam miec pieniadze na to aby sie uczyc!!!!

Ciekawy punkt myslenia: republika.pl/podstep/naloty/
          • Gość: Meg Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: 62.233.159.* 09.12.03, 12:00
            No akurat system to moze byc przeciez Linux, zamiast MS Office - Open Office.
            A tak poza tym, to wiesz, jak chcesz zarabiac na uzywaniu softu to moim
            zdaniem powinno sie za niego placic - jednak fakt faktem, ze drogi jest
            niemilosiernie, jak na polskie warunki.
    • Gość: Robin Hood Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: 217.153.168.* 04.12.03, 14:54
      Ionesco z Bareją po tygodniowym chlaniu, wciąganiu kokainy i iniekcji
      z heroiny nigdy nie wpadliby na podobny pomysł.
      W rachitycznym państewku na peryferiach europy, którego biedni obywatele
      wzrastają w pogardzie i nienawiści do wszelkich organów państwowych,
      na ulicach kradną, gwałcą i mordują na oczach tzw funkcjonariuszy,
      jakiś zdziecinniały idiota, żądny jakiekolwiek sukcesu, przypuszcza
      atak na zwykłych ludzi, których nazwyczajniej w świecie nie stać
      na nabijanie kabzy kutasom z korporacji komputerowych i tysiącom
      kutasików, będących na ich łasce.

Obrzydliwość , błeeee
      • Gość: picek Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: *.teleton.pl 04.12.03, 15:56
        Zgadzam się. Po wykryciu nielegalnego oprogramowania nie przybędzie miejsc
        pracy, chyba, że w Microsofcie w USA. Nielegalne oprogramowanie jest używane
        przez ludzi NA DOROBKU: studentów, raczkujące firmy, młodych inteligentnych
        choć biednych. No to kopa im. Niech idą kraść na polską ulicę zamiast okradać
        Gatesa. Paranoja, że węszą w firmach albo w mieszkaniach, a od lat wielu
        spokojnie sprzedje się piraty na Przecławiu albo Płoni co niedzielę. O co tu
        chodzi? A raczej kto za tym stoi...
      • Gość: mac Robin Hood czy kompletny idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 16:09
        O jakimś innym kraju chyba piszesz. Jest prawo, którego trzeba przestrzegać.
        Masz kradzione oprogramowanie? To chyba powinieneś się liczyć z tym, że kiedyś
        policja zapuka do twoich drzwi. Najnowsza wersja Office nie jest potrzebna do
        przeżycia. Jest kupa darmowego oprogramowania. Czy jeżeli nie stać cię na
        samochód, to możesz go ukraść? Odpowiedz sobie najpierw na to pytanie, a potem
        wypisuj podobne pierdoły.
        • bbury Re: Robin Hood czy kompletny idiota 04.12.03, 17:07
          Na rynku opraogramowania jest tylko jeden MONOPOLISTA który skutecznie wykańcza
          całą konkurencję.
          Rząd USA czy UE nic mu nie może zrobić bo są za słabe, ale to nie znaczy że
          obywatel sam nie może robić wszysko aby monopoliście uniemożliwiać stosowanie
          nieuczciwych praktyk. Praktyki majkrosofta są tak samo "uczciwe" jak
          korzystanie z nielegalnych kopii oprogramowania - w myśł zasady jak kuba bogu
          tak bóg kubie...

• Gość: Robin Hood Re: Robin Hood czy kompletny idiota IP: 217.153.168.* 04.12.03, 19:03
          > O jakimś innym kraju chyba piszesz. Jest prawo, którego trzeba przestrzegać.
          > Masz kradzione oprogramowanie? To chyba powinieneś się liczyć z tym, że
          kiedyś
          > policja zapuka do twoich drzwi. Najnowsza wersja Office nie jest potrzebna do
          > przeżycia. Jest kupa darmowego oprogramowania. Czy jeżeli nie stać cię na
          > samochód, to możesz go ukraść? Odpowiedz sobie najpierw na to pytanie, a
          potem
          > wypisuj podobne pierdoły.

Panie Kolego, sugestia jakobym był idiotą jest bardzo nie na miejscu,
          nawet jeżeli nim jestem.
          Nikt absolutnie nie nawołuje do łamania prawa, zakupu pirackich kopii
          Office itp. Chciałem jedynie zwrócić uwagę, że kraj który balansuje na skraju
          anarchii, prawo ukierunkowane jest na ochronę przestępców a aparat policyjny
          do cna zdemoralizwowany i sfrustrowany, w tym kraju ktoś podejmuje akcję,
          którą eufemistycznie nazwę gównianą. Pozostawałem w przekonaniu, że pomimo
          miernoty policji istnieją jakieś priorytety jej działania.
          Myliłem się.
          Zapewne znasz opowieści osób, którym ukradziono samochód. Jaka jest
          reakcja "organów" i procedura. Ja to przeżyłem i jest to jedno z najbardziej
          traumatycznych doświadczeń w moim życiu. Pomimo, że mnie obraziłeś,
          nie życzę ci tego.
          • Gość: mac Re: Robin Hood czy kompletny idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 20:18
            Moja sugestia była sprowokowana Twoim zdaniem, że jesteśmy rachitycznym krajem
            (!), na peryferiach Europy (!!), w którym kradną, gwałcą i mordują na oczach
            funkcjonariuszy (!!!). Jeżeli fakt, że ukradziono Ci samochód, jest najbardziej
            traumatycznym przeżyciem w Twoim życiu, to gratuluję braku innych problemów.
            Być może nie jesteś idiotą, ale jesteś na pewną jedną ze szczęśliwszych osób na
            tej ziemi.
            A co do akcji policji, bo to jest temat tego wątku, to moim zdaniem jest to
            robienie wielkiego szumu z niczego. Nigdzie nie pojawiła się informacja, że
            jakiekolwiek zarzuty zostały postawione prywatnym osobom, u których się
            pojawiła policja. Była za to informacja, że jest to związane z postępowaniem
            wobec osób sprzedających pirackie programy. I tyle. O co ten hałas?
            • Gość: H2O Re: My w pudle na Kaszubskiej też mamy piraty IP: 213.155.167.* 04.12.03, 22:59
              Garuje w celi nr 14 w areszcie na Kaszubskiej korzystam z kompa (każdy w celi
              ma kompa połaczonego w sieć z garusami z innych cel) ale ze względów
              oszczędnościowych mamy pirackie oprogramowania (Prorok tutaj bardzo żadko
              zagląda)i jest OK.
            • Gość: ace Re: Robin Hood czy kompletny idiota IP: *.espol.com.pl 05.12.03, 15:30
              Mac, mam do ciebie jedno małe pytanie: Czy kiedykolwiek w życiu pożyczyłeś od kolegi grę, oglądałeś filmy na divx, słuchałeś muzyki na mp3? Jeśli tak to jesteś przestępcą i złodziejem i nie rób z siebie świętego OK?
              • Gość: mac Re: Robin Hood czy kompletny idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 16:20
                I tu jesteś w błędzie. Poczytaj sobie ustawę o prawie autorskim. Pożyczanie gry
                nie jest przestępstwem, podobnie jak nie jest nim słuchanie muzyki na mp3. Mam
                parę gigabajtów mptrójek, ale zostały one skopiowane z moich własnych, legalnie
                kupionych płyt. Ale nie o to chodzi. Chodzi o nazywanie rzeczy po imieniu -
                "pirackie" oprogramowanie, za które nie zapłaciłeś, jest nielegalne. I
                tłumaczenie, że społeczeństwo biedne itp. nic tu nie zmienia, to oprogramowanie
                dalej jest pirackie. Jeśli kupiłeś od ruskiego płytę za 10 złotych, to to jest
                pirat. Jeszcze nie słyszałem, żeby za POSIADANIE pirackich płyt ktoś poszedł
                siedzieć czy chociaż miał sprawę, podobnie jak za używanie pirackich programów
                do prywatnych celów (z firmami to inna historia). Ale policja jest od tego,
                żeby ścigać piratów, czyli tych, którzy produkują i handlują nielegalnie
                kopiowanym oprogramowaniem. Czy ta akcja jest sensowna i skuteczna, to inna
                rzecz, ale trudno mieć do policji pretensje, że próbuje robić swoją robotę.
    • irenka82 czytajcie to 05.12.03, 16:46
      w nas w zielonej gorze i okolicach juz byli.panika byla straszna. nic sie nie
      bojcie bo wszystko za kilka dni wszystko ucichnie. do wszystkich nie
      przyjda,nie martwcie sie. nie dadza rady odwiedzic kazdego jednego. aha,bo tak
      w ogole u nas bylo podejrzenie ze jakis facet z kafeji intenetowej handlowal
      softem i czepiali sie tylko do niego i ludzi co to kupowali.pzdr zielona gora
      • Gość: Żyleta Re: czytajcie to IP: 217.153.159.* 05.12.03, 23:46
        Wy piszecie tylko o oprogramowaniu a kilka dni temu byli u mojego kumpla i
        ściągneli go min. za nielegalną muze na kompie mówi wam coś "Kaza" to według
        nich jest piracki program nielegalne filmy itd też się pod to łapią więc nie
        piszcie że tylko oprogramowanie.
        Pozdro rafał
        • Gość: Luki Re: czytajcie to IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.03, 12:30
          A jak jest z nakazem?? Z tego co mi wiadomo to policja nie ma prawa wejsc do
          domu bez nakazu... chyba ze sie myle... Pozdr
          • Gość: Mr.X Re: Do lukiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 10:40
            Policja moze wejsc na legitymacje bez nakazu gdy ma podejrzenie popelnienia
            przestepstwa
            • Gość: Luki Re: Do lukiego IP: *.dip.t-dialin.net 08.12.03, 16:21
              A tyle razy slyszalem o policjantach stojacych pod drzwiami domu w ktorym byla
              jakas burda i juz nie raz mowili ze nie maja nakazu i nie oga wejsc... Bo w
              zasadzie to zawsze moga powiedziec ze maja podejrzenie
              jakiekolwiek... "slyszalem ze pedzi pan bimber" "...donoszono nam ze Pan robi
              kielbase z psow" itd. i co? wtedy zaden nakaz nie jest potrzebny?????????
    • Gość: Piotr Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: *.devs.futuro.pl 07.12.03, 18:09
      Jakby tego wszystkiego nie nazywać to program piracki jest poprostu
      złodziejstwem tak jak np. chrzczone paliwo. A cwaniacy, którzy NIC, poza
      kopiowaniem czyjejś własności i zbijaniem pieniędzy za to, NIC nie zrobili
      (niewłożyli wysiłku, pracy w opracowanie, wytworzenie) to jest tylko i
      wyłącznie złodziejstwo, ZŁODZIEJSTWO i inaczej tego niemożna nazwać
      • Gość: do piotra Correctness IP: *.teleton.pl 08.12.03, 09:59
        Piotrze - jakby nie patrzeć, tak własnie jest jak mówisz.
        Dorzucam też coś od siebie:
        Noszenie butów ze skóry jest morderstwem zwierząt.
        Wyrzucanie papierka na ulicę jest przestępstwem.
        Piotrze - jakby nie patrzeć tak własnie jest, przestępco !!!
    • Gość: piahoo1 Re: KIEDY ZAPUKA POLICJA DO TWOICH DRZWI IP: 217.153.159.* 09.12.03, 21:41
      A kiedy przyjdą przeszukać ci dom,
      Ten, w który mieszkasz chłopie,
      I kiedy sprawdzą twój CD-ROM,
      I na płytach nagrane kopie,
      Gdy pod drzwiami staną, i nocą
      Z nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
      Wiesz o jaką im chodzi zbrodnię?
      Ściągałeś pliki
      Przez dwa tygodnie.
      Już przed twym domem setki są glin,
      Dokąd uciekać? Chyba do Chin.
      A wszystko przez to, że owe dane,