Dodaj do ulubionych

TMMB - na pochmurny dzień

01.10.09, 14:35
Za oknem ulewa, wiatr wieje w oczy, pochmurnie, szaro...

Hej, toruński przechodniu! Rozchmurz się!

Zajrzyj na stronę TMMB; od razu poczujesz się lepiej.

I co? Inni mają gorzej, prawda? Tam chyba nigdy słoneczko nie świeci.

==========================================================

http://www.tmmb.pl/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=313&Itemid=28

Kolejny krok marszałka
29.09.2009.

... i wszystko jasne

Już wydawało się nam, że po awanturze wywołanej niesprawiedliwym odwołaniem
Kazimierza Chojnackiego dyrektora Zarządu Dróg Wojewódzkich w Bydgoszczy
marszałek z Torunia odstąpił od pomysłu przenoszenia Zarządu Dróg Wojewódzkich
do Torunia. Srodze się zawiedliśmy.

Marszałek wpadł na kolejny pomysł, który ma go przybliżyć do celu: powołanie w
miejsce jednostki budżetowej, to jest Zarządu Dróg Wojewódzkich w Bydgoszczy
spółki prawa handlowego. Pod pretekstem reorganizacji siedziba spółki znajdzie
się w Toruniu. Będzie to spółka, zdana na łaskę i niełaskę pana Marszałka,
realizująca to co jej każe i gdzie każde Marszałek. Może się okazać, że np.
drogi będą budowane tylko w Toruniu i okolicy.

Tak na marginesie, swego czasu próbowano już tworzyć podobne kuriozalne spółki
do budowy autostrad, ale nie zdały egzaminu ze względu na uwarunkowania
formalno-prawne. To jednak marszałka nie niepokoi. Podobnie jak rozbijanie
całej bogatej tradycji drogownictwa w Bydgoszczy opartej o wysoko
wykwalifikowane kadry, uczelnię kształcącą drogowców, biura projektowe,
instytucje drogowe o znaczeniu regionalnym np. Zarząd Dróg Wojewódzkich, czy
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Bydgoszczy, czy liczne
przedsiębiorstwa budownictwa drogowego. Ale to dla marszałka toruńskiego nie
ma znaczenia, bo znajduje się w Bydgoszczy.

Obserwuj wątek
    • ka_zet Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 14:39
      hecer napisał:

> I co? Inni mają gorzej, prawda? Tam chyba nigdy słoneczko nie świeci.

www.wulffmorgenthaler.com/strip.aspx?id=c83f25c9-3e7b-4311-9d53-2d9b0d55a8ec
    • kid_cassidy Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 16:22
      naczelny antytoruński szkodnik tmmb regularnie co 2 tygodnie
      produkuje paszkwile, by zluzowac swój nadmiar złóci, plujac nia w
      strone sąsiada.
      Zdolnośc do jasowidzenia niejakiego Derendy, prezesa szkodnika,
      mogłaby zostać porzytkowana w inny sposób, ale on woli pzrepowiadac
      armagedon dla bydy.
      Spragnione takiej retoryki bydgoskie srodowisko gnuśnych i wiecznie
      niezadowolonych zyskuje naturalną pozywkę i wiatr w zagle dla
      kontynuowania i podkręcania szkalujacej tresci.

wklejajacy humorystyczne obrazki admin z bydy, ka_zet, nie lubi u
      siebie nazywania rzeczy po imieniu, tnie to co mu nie pasuje do
      konwencji, a na obrone i uzasadnienie swoich racji odgrzewa
      argumenty typu babbik.

Jakie dwumiasto? Do Wielkopolski trzeba ich pogonić. Tam pod
      poznanskim batem spokornieje powiat bydgoski.
      • ka_zet Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 16:35
        kid_cassidy napisał:

> Spragnione takiej retoryki bydgoskie srodowisko gnuśnych i wiecznie
        > niezadowolonych zyskuje naturalną pozywkę i wiatr w zagle dla
        > kontynuowania i podkręcania szkalujacej tresci.

To wszystko po to żeby cassidy ze szlachcicem z nudów nie umarli. Kogo wy byście
        hejtowali, jakby nagle Bydgoszcz odparowała...
        • kid_cassidy Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 17:06
          doprawdy? raczej optuję przy argumencie, że po to by paru baranów
          mogło kazda swoja wypowiedz konczyć: tylko metropilia bydgoska.
          • ka_zet Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 17:09
            kid_cassidy napisał:

> doprawdy? raczej optuję przy argumencie, że po to by paru baranów
            > mogło kazda swoja wypowiedz konczyć: tylko metropilia bydgoska.

I tak będziemy wszyscy ambitnie równać w dół, a potem dno się urwie i dalej
            polecimy.
            (co masz w sygnaturkach, tak a propos kończenia wypowiedzi? wiem że nie ty
            jeden, el_kujawiako np. też)
            • kid_cassidy Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 17:14
              ja mam brylanciki bydgoskiej inteligencji, elokwencji i polotu heh

dobrze, ze przypomniałeś, musze na dniach zmienić na nową porcje, ta
              się juz troche oczytała...
              • ka_zet Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 17:19
                kid_cassidy napisał:

> ja mam brylanciki bydgoskiej inteligencji, elokwencji i polotu heh

Spoko, ja toruńskiej i jeszcze uczciwości w dyskusji (jeden link chyba nie
                działa, ale mi się nie chce zmieniać).
        • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 19:05
          kazet, napisz do prezesa TMMB niech zredaguje jakis tekst o witaczu
          Dawno juznie bylo, a nienawisc do Torunia tez tez trzeba pielegnowac
          Nie wiem czy to pisze prezes ale zdecydowanie na to pozwala
      • el_kujawiako Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 16:50
        kid_cassidy napisał:

>
        > Jakie dwumiasto? Do Wielkopolski trzeba ich pogonić. Tam pod
        > poznanskim batem spokornieje powiat bydgoski.

dobre! pasujace jak swini siodlo w ostatniej chwili dolaczony do
        wywalczonego przez Bydgoszcz i Wloclawek wojewodztwa Torun bedzie
        wywalal swojego zywiciela bo cos mu sie nie podoba, to tak jakby
        teraz arabscy uchodzcy we Francji chcieli wywalac Francuzow do
        Niemiec. nie podoba sie to do Pomorza wypad gdzie sami chcieliscie a
        od Bydgoszczy wara
        • kid_cassidy Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 17:11
          naczelny bydgoski forumowy bojówkarzu, odpiszę ci w podobnym tonie-
          skoro rwaliscie sobie ze łba włosy by stworzyc to województwo (bo
          były nadzieje na dalsze dojenie Torunia i zapewnianie sobie rozwoju
          na naszej dupie) to teraz mordy w kubeł i gzzecznie zasuwać w tym
          kieracie!
          My nie mielismu ochoty na ten stwór. A ze teraz nie idzie po waszej
          mysli....sory i tyrac dalej z usmiechem.

BTW, przeciez to wasze odgrażanie sie, by podłączyć się pod Poznan...
          zapomniałeś o tym bojówkarzu?
          • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 19:11
            jakis czas temu pamietam doskonale jak bydgoskie ynteligenty dazyly
            do zmiany nazwy diecezji gnieznienskiej na bydgosko-gnieznienska
            argument?
            Bydgoszcz ma mieszkancow ......
            Yo sa dowody ze ktos ma kompleksy
            miasto bez uniwersytetu
            miasto bez autostrady
            miasto bez ...
            ....
            ....
            miasto bez TVN
            multipleks bez rzezby
            pogoda bez Bydgoszczy

na to wszystko jeden argument
            • borba_1 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 08:39
              Mamy chyba 3 uniwersytety.
              W największym muzeum w Polsce chyba jest tylko jeden.
              Autostrada przechodzi koło jednej z przyszłych dzielnic Bydgoszczy, także tym
              też bym się nie martwił.
              Miasto bez TVN ale z Polsatem i TVP.
              > multipleks bez rzeźby
              Tutaj nie wiem o co chodzi.
              Jak widzisz Bydgoszczanie nie mają się czym martwić.
              • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 09:51
                macie się czym martwić - jeśli uważacie, że te "uniwersytety" które żyją dzięki
                zjeżdżającym min. z Torunia profesorom, coś znaczą.

Na UKW macie tylko kilka wydziałów, które jakoś tam funkcjonują. Baaardzo wielu
                wydziałów i kierunków studiów w ogóle nie macie - bo nie ma kadry i to się nie
                opłaca. ATR była typowo rolniczą uczelnią, ale nie miała co się równać z SGGW.
                Tego się w ogóle nie dawało porównywać do naszych słynnych ścisłych kierunków.
                Teraz jest "uniwersytetem".

Ciekawe czemu UMK dostał z MEN pieniądze na studia zamawiane a UTP, które jest
                uczelnią techniczną, jakoś nie dostało... To uratowało budżet naszej uczelni.

U nas są fantastyczni matematycy (medale kuratowskiego), informatycy, fizycy
                (dostaną centrum optyczne).

Bydgoszcz jest fenomenem na skalę kraju - tak duże miasto bez porządnych
                uczelni. Porównujecie się z Lublinem - ale ile tam jest uczelni wyższych a ile u
                was? U was jest mistyfikacja, że coś jest.

Podobnie fenomenem jest Toruń - tak małe miasto z tak wielkim uniwerkiem.
                • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 11:28
                  >ATR była typowo rolniczą uczelnią, ale nie miała co się równać z SGGW.
                  > Tego się w ogóle nie dawało porównywać do naszych słynnych ścisłych kierunków.
                  > Teraz jest "uniwersytetem".

i tu pie...sz jak mały Kazio. To bardzo silny ośrodek zajmujący się
                  telekomunikacją od bardzo dawna. Wydziały techniczne były od zawsze. Pierwsza
                  nazwa tej uczelni jaka pamiętam to nie akademia rolnicza tylko WSI WS
                  Inżynierska. Rolnicza ATR stała sie później. Teraz jest uniwersytetem mającym
                  wydziały z których ani jednego (może sie mylę ale chyba nie) nie ma UMK.
                  Uzupełnia więc doskonale oferte edukacyjna i naukową regionu. UKW nie znam i nie
                  umiem ocenić czy tez złośliwie pierniczysz czy prawda jest taka jak napisałeś. Z
                  reszta pisanie przez matołka który Bydgoszcz i jej realia a w szczególności
                  bydgoskie ucxzelnie zna z folderów i własnej wyobraźni z której buduje
                  rzeczywistość raczej nie jest wiaqrygodne. Takie banialuki może pisac każdy.

> Podobnie fenomenem jest Toruń - tak małe miasto z tak wielkim uniwerkiem.
                  i kilkoma starymi domami i niczym więcej. No może jeszcze wybujałą wyobraźnia
                  mieszkańców

> U nas są fantastyczni matematycy (medale kuratowskiego), informatycy, fizycy
                  > (dostaną centrum optyczne).

tak to prawda. Doskonałe ośrodki i spore osiągnięcia. Wszystko to jednak na
                  skalę regionu, kraju plus pojedyncze wyróżnienia międzynarodowe. Nasze uczelnie
                  mnie maja takich osiągnięć. Jako Uniwersytety funkcjonują kilka lat i troche
                  musimy na wyniuki poczekać. AB kształciła praktycznie nauczycieli i w
                  dziedzinach pedagogicznych też miała niemale osiagnięcia.

To ze przyjeżdżają do nas prof. z UMK to chyba dobrze co? Ja jestem z tego
                  zadowolony. Równie dobrze mogliby przyjeżdżac z Poznania i Gdańska. To podnosi
                  poziom uczelni ale nie tak jak piszesz, wyłacznie na tę chwilę w której
                  profesorowie otwieraja usta na wykładach. Oni także pracują z doktorantami i
                  innymi naukowcami więc jest szansa na podniesienie poziomu naukowego uczelni.
                  To w jaki sposób przedstawiasz uczelnie, które znasz z własnej wyobraźni i forum
                  świadczy o prymitywnym podejściu do tematu i zupełnym lekceważeniu sobie poziomu
                  ludzi którzy to czytają. Masz ich za matołów? A zapomnialem "za kretynów" nas
                  masz więc musisz kretyńsko pisac żebyśmy zrozumieli tak?
                • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 12:17
                  tiaaaaa
                  jakby Ci tu powiedzieć, żeby mało bolało?

Może wprost?
                  miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,48722,7101464,Ambitne_plany_Bydgoskiej_Akademii_Muzycznej.html
                • borba_1 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 12:59
                  Chyba się troszeczkę zagalopowałeś z tą wielkością i renomą UMK.
                  Proponuję zerknąć na rankingi i zejść na ziemie. To przeciętny uniwersytet z
                  przeciętnymi wydziałami. Żaden kierunek z UMK nie dorównuje uczeniom
                  kierunkowym. Ani jeden.
                  • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 23:21
                    > Chyba się troszeczkę zagalopowałeś z tą wielkością i renomą UMK.

Porównywałem UMK z UKW i UTP więc mogłem się bardzo zagalopować.
                    • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 09:47
                      Tylko tyle na mój post? Mam nadzieję, że dlatego, że się z tym choć trochę zfgadzasz
                      • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 11:30
                        nie zamierzam ci odpowiadać. Musiałbym się rozpisać by ci wyjaśnić w pełni
                        słabość waszych placówek oświatowych (o szkole muzycznej się nie wypowiadam, bo
                        zupełnie nie mam na ten temat pojęcia). Nie chce mi się rozpisywać, bo po prostu
                        wiem że cię nie przekonam i stracę na to cały weekend. Adieu
                        • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 13:03
                          Szacunek za umiar. Rozumiem Ciebie. Odpowiedź wyczerpująca. Tylko trochę
                          gwoli wytłumaczenia nieporozumień. NIe odpisuj. Wystarczyło mi to co napisałeś.
                          Na prawdę.

Nie chodziło mi o dyskusję o naszych uczelniach. Nie pisałem, że są super i
                          dobre tylko o ich obecnej sytuacji i o tym, że dobrze, że to co tu pada jako
                          zarzut, przyjeżdżają do nas profy z UMK. Napisałem też dlaczego. Tak
                          rozpoczynają swój byt wszystkie uniwersytety. Przejście ze statutu akademii do
                          uniwersytetu to przecież przekroczenie przepaści. Nie da się tego zrobić w kilka
                          lat. Być może nawet za 30 lat nie dorówna UMK ale mam nadzieję, że z powodu
                          dalszego rozwoju UMK a nie naszej stagnacji. Za to UTP nie jest słabą uczelnią.
                          Nie jest też klasycznym uniwersytetem tylko uniwersytetem technologicznym, a to
                          wielka różnica. Nie można porównywać go np. do UMK. DLatego tak jak nie
                          porównuje się Akademi Muzycznej do UMK tak i nie można porównywać UTP z UMK.
                          Powód ten sam. Zupełnie inne dyscypliny.
                          • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 17:32
                            tia, tylko dlaczego wasze UTP nie nazywa się "politechniką bydgoską"?

• hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 17:37
                              ale uniwersytet stoi ponad politechniką, więc w sumie to chyba chcieliście
                              podkreślić
                              • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 19:48
                                raczej nie o to chodziło. tłumaczę poniżej
                            • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 19:47
                              NIe wiem. Mogę się domyślać. W całym świecie nie ma szkół wyższych o nazwie
                              politechnika. Jest akademia i uniwersytet. Tylko takie są jednoznacznie
                              rozpoznawalne. Prędzej czy później politechniki też pewnie zmienią swe nazwy.
                              Przy zmianie statusu szkoły zmieniono go już na taki, który jest rozpoznawalny.
                              Tak myślę.
                              • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 21:21
                                > NIe wiem. Mogę się domyślać. W całym świecie nie ma szkół wyższych o
                                > nazwie
                                > politechnika. Jest akademia i uniwersytet.

bzdura kompletna. Nie wiem skąd wziąłeś te informacje. Pewnie jak zwykle - z
                                kapelusza. Szkoda z tobą gadać, bo w ogóle nie masz pojęcia na tematy na które
                                wygłaszasz bardzo zdecydowane opinie. Są kraje w których są politechniki, choć
                                określenie to ma inne znaczenie na przykład we Francji czy Finlandii.

Dobra, spada, nic się od ciebie nie dowiem, jak zwykle
                                • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 21:26
                                  en.wikipedia.org/wiki/List_of_institutions_using_the_term_%22institute_of_technology%22_or_%22polytechnic%22
                                  taaaa....
                                  • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 21:45
                                    jakby tak przetłumaczyć to wydział politechniczny uniwersytetu i tyle. To nie
                                    politechnika. Chyba jednak Ty sobie scoś wymyśliłeś kolego. Politechniki na
                                    zachodzie Europy to szkoły policealne lub technika nie mające nic wspólnego z
                                    naszymi politechnikami
                                  • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 21:48
                                    Jak widać w odnośnikach wszędzie to są uniwersytety politechniczne czyli po
                                    polsku uniwersytety techniczne. W każdej z pokazanych przez Ciebie nazw istnieje
                                    nazwa uniwersytet. Poytechnical oznacza techniczny rodzaj uczelni. Nazwa
                                    politechnika nigdy nie istnieje samodzielnie. Tylko w Polsce tak jest i tu o
                                    dziwo jest to nazwa ważniejsze bardziej prestiżowa od akademii.
                                    • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 10:33
                                      en.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_Polytechnique_F%C3%A9d%C3%A9rale_de_Lausanne
                                      The École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL)
                                      • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 11:00
                                        znajdź jeszcze jedną to mnie dobijesz :). Są pojedyncze tak jak i w Polsce.
                                        Niestety nie jest tio nazwa jednoznacznie kojarzona z uczelnią techniczną na
                                        wysokim poziomie i tak po prostu jest. To że w Szwajcarii dwa instytuty używają
                                        takiej nazwy nie oznacza, że to zjawisko powszechne. Za to politechniczne
                                        uniwersytety tak. Po co więc zmieniać nazwę i status na martwy?
                                        Dlaczego podejrzewasz, że władze uczelni, ludzie wykształceni do których nawet
                                        hop nie podskoczymy, no chyba że uważasz się za równego profesorom inżynierom,
                                        kierowali się pobudkami ala Szlachcic? Znaczy co? Chcieli się wybić nazwą ponad
                                        politechnikę tak? Weź się puknij. NIe wierzę, że myślisz tak na poważnie.
                                        • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 12:16
                                          en.wikipedia.org/wiki/Instituto_Polit%C3%A9cnico_de_Lisboa
                                          en.wikipedia.org/wiki/Politecnico_di_Milano
                                          en.wikipedia.org/wiki/Politecnico_di_Torino
                                          en.wikipedia.org/wiki/Institut_National_Polytechnique_de_Grenoble

en.wikipedia.org/wiki/Pusa_Polytechnic
                                          en.wikipedia.org/wiki/Republic_Polytechnic
                                      • hecer Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 12:26
                                        zresztą, nie o to chodzi...

www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1434&Itemid=480
                                        uczelnie bydgoskie: miejsce 62 (UKW) i 66 (UTP).

Gratulacje, UKW wyprzedził Akademię Humanistyczna im. Aleksandra Gieysztora w
                                        Pułtusku...(miejsce 63) a UTP Akademię Podlaską w Siedlcach (67)...

• muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 16:32
                                          Ale powiedz o co ci chodzi? Co ma ranking gazeciany do tematu dyskusji i moich
                                          postów? Czy ty czasami znowu mnie z kimś nie mylisz?
                                          • hecer ranking uczelni 04.10.09, 17:12
                                            "Za to UTP nie jest słabą uczelnią. Nie jest też klasycznym uniwersytetem tylko
                                            uniwersytetem technologicznym, a to wielka różnica. Nie można porównywać go np.
                                            do UMK. DLatego tak jak nie porównuje się Akademi Muzycznej do UMK tak i nie
                                            można porównywać UTP z UMK. Powód ten sam. Zupełnie inne dyscypliny."

to jest akurat, moim zdaniem, dość dobry ranking (poczytaj zasady jego
                                            tworzenia). Dobrze wybrano kategorie (prestiż, warunki studiowania,
                                            umiędzynarodowienie, siła naukowa). Dobrze w każdej kategorii oceniano. Jak
                                            każdy ranking i ten jest niedoskonały, ale moim zdaniem jest bardzo dobry.

Umiędzynarodowienie studiów - bardzo ważne kryterium, dobrze ocenia całokształt,
                                            poziom uczelni. UMK wypada niezbyt dobrze. UTP - tragicznie.

Siła naukowa - UTP wyprzedza Częstochowa, Kielce, Opole...

I tak dalej...wystarczy spojrzeć na wydziały UTP.

Zresztą, co ja się będę rozwodził. Bydgoszcz jest miastem wyjątkowym - jednym z
                                            największych w Polsce, ale nie posiadającym silnego, uznanego uniwersytetu.
                                            • muvon200 Re: ranking uczelni 04.10.09, 20:09
                                              > to jest akurat, moim zdaniem, dość dobry ranking (poczytaj zasady jego
                                              > tworzenia). Dobrze wybrano kategorie (prestiż, warunki studiowania,
                                              > umiędzynarodowienie, siła naukowa). Dobrze w każdej kategorii oceniano. Jak
                                              > każdy ranking i ten jest niedoskonały, ale moim zdaniem jest bardzo dobry.

tak sprawdziłem. Masz rację. Choć śmieszne jest to stawianie dużej silnie
                                              umocowanej w tradycji uczelni z maleńkimi uczelniami w których kadra to głównie
                                              przyjezdni, że o badaniach nie wspomnę. Skończą się unijne pieniądze skończą się
                                              i szkółki. Ale ok, rankingi mają swój sens. Uczelnia jako całość zapewne jest
                                              gdzieś w okolicy tego miejsca na którym jest w rankingu i tyle w temacie.

> Siła naukowa - UTP wyprzedza Częstochowa, Kielce, Opole...

nie wiem jak tam Kielce i Opole ale w Cżęstochowie jest uczelnia z tradycjami.
                                              Może więc tak być jak w tym rankingu

> Zresztą, co ja się będę rozwodził. Bydgoszcz jest miastem wyjątkowym - jednym z
                                              > największych w Polsce, ale nie posiadającym silnego, uznanego uniwersytetu.

taka prawda niestety, za to musisz przyznać, że jest klimat, chęci i dążenie do
                                              tego żeby to zmienić. I o tym właśnie piszę. Odpisałem Szlachcicowi, że to
                                              bardzo dobrze, że z UMK przyjeżdżają pracować itd. Uczelnia zdobywa pozycję
                                              bardzo długo. Te które nas wyprzedzają w większości na tych pozycjach zostaną.
                                              Ja mam nadzieję, że dzięki determinacji przyszłych władz miasta i współpracy z
                                              renomowanymi uniwersytetami uda się naszym uczelniom dostać do pierwszej
                                              dwudziestki uczelni w kraju.

Niestety o połączeniu nie ma mowy ze względu na konflikty w środowisku. Już
                                              kiedyś próbowano dokonać fuzji. Gdzie władza? Kto ważniejszy itp? Takie małe
                                              zaściankowe konflikty pogrążają śmiałe projekty. Tak pogrążone zostanie też
                                              dwumiasto, ale tu akurat na dobre nam to wyjdzie.
                                              • patrzerealnie Re: ranking uczelni 04.10.09, 20:50
                                                muvon200 napisał:
                                                >
                                                > > Siła naukowa - UTP wyprzedza Częstochowa, Kielce, Opole...
                                                >
                                                > nie wiem jak tam Kielce i Opole ale w Cżęstochowie jest uczelnia z tradycjami.
                                                > Może więc tak być jak w tym rankingu
                                                >

UTP wyprzedza Politechnikę Swietokrzyską? - nie przygotowałeś do tematu. Politechnika Swietokrzyska juz kilka lat temu mogła stac sie uniwersytetem przymiotnikowym, jednak nie było na takie zmiany zgody wykładowców i studentów. Nie wszystkie miasta kręci mnożenie tzw. uniwersytetów.
                                                • muvon200 Re: ranking uczelni 04.10.09, 22:09
                                                  NIe zrozumiałeś. Częstochowska uczelnia wyprzedza UTP w tym rankingu i
                                                  pooza nim oczywiście, czyli w rzeczywistości. Ale statusu politechniki póki co
                                                  nie trzeba zmieniać. Jeśli natomiast zmienia się status Akademii można to zrobić
                                                  na Uniwersytet i jest to korzystne ponieważ daje to możliwość otwierania nie
                                                  tylko wydziałów technicznych. I tak się dzieje na UTP. Nie ma to nic wspólnego z
                                                  dodawaniem sobie itp. To nie jest blaszany sklep który małomiasteczkowi
                                                  dziennikarze okrzyknęli gigantyczną galerią handlową. To jest uczelnia z
                                                  tradycjami i poważnymi ludźmi nie sklepikarzami
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 05.10.09, 08:22
                                                    Uniwersytet to wg polskich przepisów wyższa ranga niż politechnika - chodzi o
                                                    zdolność do przyznawania tyt. dr w określonej ilości dziedzin. Uniwerek musi
                                                    mieć zdolność do przyznawania dr w 12 dziedzinach a polibuda zdaje się że w
                                                    ośmiu lub sześciu.

Ale SGH nie czy SGGW czy Politechnika Warszawska nie widzą powodów by zmieniać
                                                    nazwę. I tak odróżnimy SGH od WSG.

Wśród uniwersytetów są tzw uniwerki przymiotnikowe, czyli np "techniczny". Te
                                                    uniwerki muszą przyznawać stopień dr w min kilku technicznych dziedzinach. Tak
                                                    jest z UTP.

Trudno odróżnić dobry uniwerek od złego, ale można sobie np sprawdzić liczbę dr
                                                    zatrudnionych na etatach, liczbę publikacji pracowników uczelni, możliwość
                                                    dawania tytułu dr w dużej liczbie dziedzin, itp.

I teraz odnieś to do UTP - nie wypada dobrze.
                                                  • muvon200 Re: ranking uczelni 05.10.09, 11:22
                                                    Skoro tak piszesz. NIe znam danych. Być moze tak jest że blado
                                                    wypadają. Z jakichś parametrów ten ranking wynika.

> Trudno odróżnić dobry uniwerek od złego, ale można sobie np
                                                    sprawdzić liczbę dr
                                                    > zatrudnionych na etatach, liczbę publikacji pracowników uczelni,
                                                    możliwość
                                                    > dawania tytułu dr w dużej liczbie dziedzin, itp.

Może i bym się dokopał do tych danych ale musiałbym jednak dokopywać
                                                    się do innych uczelni. Ale po co? Przecież nie o obronę UTP chodzi.
                                                    Próbowałem wyjaśnić dlaczego UTP, a nie PB. Wierzę, ze takie były
                                                    przyczyny jak napisałem.
                                                • hecer Re: ranking uczelni 05.10.09, 08:13
                                                  zmieniłem szyk; zdanie: "UTP wyprzedza Czestochowa" powinno brzmieć "Częstochowa
                                                  wyprzedza UTP". W pierwszym zdaniu Częstochowa jest w mianowniku a nie bierniku
                                                  (Częstochowę).
                                            • arafat11 Re: ranking uczelni 04.10.09, 22:36
                                              Zresztą, co ja się będę rozwodził. Bydgoszcz jest miastem
                                              wyjątkowym - jednym z
                                              > największych w Polsce, ale nie posiadającym silnego, uznanego
                                              uniwersytetu.

po prostu kilkadziesiat lat temu nie przywieziono do naszego miasta
                                              profesorow z wilna...
                                              torun mial to szczescie i dzis sie chwali...

Nie warto dyskutowac z hecerem, obrzuci wyzwiskami, a gdy zabraknie
                                              agumentow usuwa posty ze swojego forum...a mowia, ze prawdziwa
                                              cnota krytyk sie nie boi!
                                              • hecer Re: ranking uczelni 05.10.09, 11:53
                                                ale czemu "przywieziono ich" do Torunia a nie do Bydgoszczy?
                                                • arafat11 Re: ranking uczelni 05.10.09, 16:08
                                                  ale czemu "przywieziono ich" do Torunia a nie do Bydgoszczy?

pewnie dlatego, ze tak kazali im komunisci...ci zli komunsci, ktorzy
                                                  zabrali stolice regionu toruniowi...
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 05.10.09, 17:31
                                                    ...chcieli zapewnić Bydgoszczy gospodarcze prosperity i obronić ją przed
                                                    szkodliwym wpływem środowisk inteligenckich?
                                                  • szlachcic Re: ranking uczelni 05.10.09, 18:30
                                                    nie rozumiem hecer tylko tego znaku zapytania?
                                                    rozmawiajac z kims kto ma problemy ze zrozumieniem najprostszych
                                                    faktow nie mozesz stawiac swojego zdania w ten sposob bo ow znak
                                                    zapytania mimo ze wcale arafata nie pytasz zasieje mu watpliwosci w
                                                    ocenie tego faktu
                                                    z doswiadczenia powinienes wiedziec ze nawet lopatologiczny przekaz
                                                    arafatowi ciezko przychodzi do pochloniecia przez jego rozumek
                                                  • arafat11 Re: ranking uczelni 05.10.09, 19:39
                                                    nie wiem...moze chcieli dac cos powiatowemu miasteczku...pewnie tez
                                                    dlatego w toruniu zbudowano najwieksze zaklady w wojewodztwie...ale
                                                    ty widze zyjesz propaganda areczka o robotniczej bydgoszczy i
                                                    inteligenckim( wilenskim) toruniu...
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 05.10.09, 22:27
                                                    ja nie mam koncepcji, tylko rozwinąłem twoje stwierdzenie oczekując jego
                                                    wyjaśnienia.

> nie wiem...moze chcieli dac cos powiatowemu miasteczku..

Może wam też dawali, ale nie chcieliście?
                                                  • arafat11 Re: ranking uczelni 05.10.09, 22:40
                                                    ja nie mam koncepcji, tylko rozwinąłem twoje stwierdzenie oczekując
                                                    jego
                                                    > wyjaśnienia.

rozwinoles? to ciekawe bo mi sie wydaje, ze zasugerowales
                                                    cos...zreszta twoje rzekome rozwiniecie jest przeciez jakas
                                                    koncepcja nieprawdaz?

Może wam też dawali, ale nie chcieliście?

nic mi o tym nie wiadomo...
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 05.10.09, 23:20
                                                    a ty się "rozwinołeś" w tempie bydgoskiej inteligencji czy szybciej?
                                                  • arafat11 Re: ranking uczelni 05.10.09, 23:24
                                                    nie wiem, nie mi to oceniac;-) konczylem umk wiec moze cos mi
                                                    zostalo z geniuszu torunia....

a ciebie gdzie rozwinieto w taki sposob, ze uzywasz "czemu"
                                                    zamiast "dlaczego"?;-)
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 06.10.09, 06:23
                                                    > a ciebie gdzie rozwinieto w taki sposob, ze uzywasz "czemu"
                                                    > zamiast "dlaczego"?;-)

czemu (dlaczego) nie dziwi mnie, że gdy takie pytanie zadaje absolwent z UMK, to
                                                    pochodzi z Bydgoszczy?
                                                  • arafat11 Re: ranking uczelni 06.10.09, 16:21
                                                    czemu (dlaczego) nie dziwi mnie, że gdy takie pytanie zadaje
                                                    absolwent z UMK, t
                                                    > o
                                                    > pochodzi z Bydgoszczy?

tego nie wiem...ciekawi mnie tylko gdzie ucza uzywac takiego
                                                    zwrotu....pochwal sie hecer;-)
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 06.10.09, 18:20
                                                    w szkole podstawowej.

Nie wiem, jak ty się przez nią przedarłeś. Ale jak burza to chyba nie szedłeś...
                                                  • arafat11 Re: ranking uczelni 06.10.09, 21:02
                                                    mylisz sie;-) szlo mi calkiem niezle...
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 06.10.09, 22:32
                                                    w podstawówce byłeś prymusem, potem "wziełeś się" do roboty, strach pomyśleć co
                                                    się z tobą stało po zaocznym eksternistycznym wieczorowym weekendowym
                                                    niestacjonarnym licencjacie na UMK...
                                                  • arafat11 Re: ranking uczelni 06.10.09, 22:44
                                                    w podstawówce byłeś prymusem, potem "wziełeś się" do roboty, strach
                                                    pomyśleć co
                                                    > się z tobą stało po zaocznym eksternistycznym wieczorowym
                                                    weekendowym
                                                    > niestacjonarnym licencjacie na UMK...

skonczylem 2 kierunki, dzienne, magisterskie na umk wiec swoje
                                                    fantazje na temat mojego wyksztalcenia zachowaj dla siebie...
                                                    a ty doksztalc sie troche w termacie, skad sie umk wzial w
                                                    toruniu...bo jako wyksztalcona osoba powinienes to wiedziec...
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 07.10.09, 10:11
                                                    na 99% nie masz żadnego mgr, ściemniaczu.

• arafat11 Re: ranking uczelni 07.10.09, 16:36
                                                    zapewniam cie, ze mam...ale jak nie wierzysz to trudno...to nie moja
                                                    sprawa...nie bede udowadnial, ze nie jestem wielbladem...
                                                  • hecer Re: ranking uczelni 08.10.09, 16:59
                                                    > nie bede udowadnial, ze nie jestem wielbladem...

łatwiej by ci poszło udowodnienie, że jesteś wielbłądem...
                                                  • arafat11 Re: ranking uczelni 08.10.09, 17:18
                                                    ty po swoich popisach na forum nie musisz juz nic udowadniac....
                                • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 21:41
                                  tam politechnika to chyba coś tak jak technikum u nas co?
                                • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 10:14
                                  > bzdura kompletna. Nie wiem skąd wziąłeś te informacje. Pewnie jak
                                  >zwykle - z kapelusza.

nie smiej sie z muvona, on jest fachowcem od drogownictwa
                                  udowadnia to na kazdym kroku w tematach drogowych
                                  Pisze jak powinny przebiegac autostrady i ekspresowki ale nie wie co
                                  to jest ekspresowka, nie wie co to autostrada, nie wie jakie umowy
                                  sie skladaja na obecny projekt A1 i nie ma pojecia jak czasochlonne
                                  sa procedury np zmiany trasy A1 ktora oszolomy bydgoskie proponowaly
                                  Muvon mysli po prostu ze zebierze sie KC w czerwonym miescie
                                  Bydgoszczy, powiedza ze A1 ma isc przez Bydgoszcz i oczekuje ze
                                  nastepnego dnia caly sprzet budowy drogpojedzie na nowowytyczona
                                  trase.
                                  Juz nie bede wspominal za A1 tak jak wezly S10 finansowane sa przez
                                  Bydgoszcz.
                                  A my bydlaki nic sie nie dorzucamy
                                  Taka jest wiedza muvona o drogownictwie i podobna jest wychodzi o
                                  szkolnictwie

Ale tak to jest jak jest sie propagandzista
                                  Bardzo szybko traci sie kontakt z rzeczywistoscia i powstaja kolejne
                                  muvony
                                  Liczba tak myslacych jak muvon NICKOW jest bardzo duza, az nie chce
                                  sie wierzyc ze liczba nickow rowna sie liczbie zakompleksionych
                                  bydgoszczan. Ja w to nie wierze
                                  • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 12:13
                                    No i co mam napisać? Przeciez nie będę się kopał z koniem. Wystarczy więc
                                    blevblebleblebleblebleblebn
                        • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 10:05
                          Ale hacer przyznac musisz ze gdyby UMK nie przejal Akademii
                          Medycznej to AM bylalby najlepsza w Europie
                          Z Ameryki przyjezdzaliby sie uczyc
                    • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 10:02
                      hecer napisał:

> Porównywałem UMK z UKW i UTP więc mogłem się bardzo zagalopować.

oni hecer maja problem ze stopniowaniem przymiotnikow i to
                      udowadnialem wielokrotnie.
                      nie masz szans w tym temacie wiec nie ma sensu dyskutowac
                      zebu uporzadkowac to co oni pisza to wychodzi tak
                      UMK jawnie staraja sie dyskredytowac i to mozna przeczytac w
                      zasadzie kazdym z watkow o uczelniach i jednoczesnie zawyzaja
                      znacznie poziom swoich uczelni (propaganda tak jak w kazdym temacie)
                      I wychodzi to ze UKW jest poziomem zblizony do UMK
                      • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 12:14
                        > I wychodzi to ze UKW jest poziomem zblizony do UMK

jak zwykle pie...sz głupoty i nie cuytujesz tylko wymyślasz.

reszta to vbleblebleblebleb jak zwykle
            • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 11:16
              bleblebleblebleb no bo co innego napisac na takie idiotyzmy?
    • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 18:59
      tacy sa bydgoszczanie, niestety oni dziela sie albo na takich ktorzy
      nie utozsaamiaja sie z miastem wogole albo to tacy ludzie jak ci co
      pisza takie teksty na strnie TMMB.
      Widac niestety tylko tych ostatnich. Noramalni bydgoszczanie tez
      siedza raczej cicho bo nie chca sie narazic fanatykom.
      Taka jest niestety prawda, taka jest mentalnosc znacznej czesci
      bydgszczan. Nie ma co sie dziwic ze to miasto umiera
      • jacek-jacenty Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 19:55
        szlachcic napisał:

> tacy sa bydgoszczanie, niestety oni dziela sie albo na takich ktorzy
        > nie utozsaamiaja sie z miastem wogole albo to tacy ludzie jak ci co
        > pisza takie teksty na strnie TMMB.
        > Widac niestety tylko tych ostatnich. Noramalni bydgoszczanie tez
        > siedza raczej cicho bo nie chca sie narazic fanatykom.
        > Taka jest niestety prawda, taka jest mentalnosc znacznej czesci
        > bydgszczan. Nie ma co sie dziwic ze to miasto umiera

Polskich znaków diakrytycznych nie stosujesz, ale naprawdę Alt nie gryzie ;)
        Tak można pisać na czacie, ale chyba nie na forum….
        Taka ignorancja jest naprawdę brakiem szacunku dla odbiorców.
        Piszesz szybko, ale wiesz, co piszesz?
        Co to za słowa? „utozsaamiaja”, „wogole”, „strnie”, „Noramalni”, „bydgszczan” ???

Robisz wiochę chłopie!
        • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 11:32
          daj spokój. Czasami pisze się na innej klawiaturze i tak wychodzi. Tego sie nie
          czepiaj. Szlachcic napisze, że nie masz tak rzetelnych hahahahahahahaha jak te
          ostatnie argumentów i czepiasz się literek
      • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 11:31
        blebleblebleblebleb;lebnleb;ebblebleb;lebleblebleblebleblebleb;lebnleb;ebblebleb;lebleblebleblebleblebleb;lebnleb;ebblebleb;lebleblebleblebleblebleb;lebnleb;ebblebleb;leble
        razy 10 do 99 potęgi.

ale z Ciebie prymityw chłopie
        • patrzerealnie Re: TMMB - brzydzia brzydzi 02.10.09, 13:18
          muvon tępaku, uprawiaj propagandę bydgoskich sukcesów na forum "półmilionowej" - bydgoskie 3 uniwersytety - nie ośieszaj się chłopie.
          • muvon200 Re: TMMB - brzydzia brzydzi 03.10.09, 09:39
            bleblebleble mylisz mnie z kimś
    • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 19:02
      a najlepsze jest to

"Może się okazać, że np. drogi będą budowane tylko w Toruniu i
      okolicy."

pewnie ze tak, moze sie tez okazac ze woj zarzad drog bedziemordowal
      bydgoszczan.
      Autor tekstu powinien to napisac, bardziej niesie taki tekst, zawsze
      kilku kretynow mozna zwebowac do TMMB
    • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 01.10.09, 19:30
      To mozna przeczytac na forum metropolii

"Girzyński i Wojtczak przeciw Bydgoszczy"

semeon
      "Pod takim hasłem, w tym miejscu, należałoby wymienić przynajmniej
      kilkudziesięciu czołowych polityków toruńskich. Ja dodam tylko
      kolejne dwa nazwiska wrogów wszystkiego co bydgoskie: Wyrowiński i
      Filar."

przynajmniej kilkudziesieciu!!!!!
      Jakby kretyn chcial to pewnie kilkuset moglby wymienic.
      Nasuwa sie pytanie, dlaczego kretyn bydgoski tych kilkudziesieciu
      nie wymienil?
      Semeon, nalezysz juz do TMMB?

• yogibaboo104 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 11:35
        szlachcic dawno nie smrodziłeś na forum, wróciłeś z sanatorium stuknięty inwalido?
      • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 13:23
        przynajmniej kilkudziesieciu!!!!!
        > Jakby kretyn chcial to pewnie kilkuset moglby wymienic.
        > Nasuwa sie pytanie, dlaczego kretyn bydgoski tych kilkudziesieciu
        > nie wymienil?
        > Semeon, nalezysz juz do TMMB?

szlachcic, jak bys nie wiedzial to poslem nazywa sie rowniez osoby,
        ktore w przeszlosci pelnily ten urzad...
        wiec bez problemu mozna wymienic kilkudziesieciu...
        dla twojej informocji szlachcic, kilkadziesiat to np 20...
        znow zrobiles z siebie idote szlachcic....kolejny slaby dzien?
        • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 13:44
          A lekarz mu mówił, że już wszystko będzie dobrze :)
        • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 13:45
          > szlachcic, jak bys nie wiedzial to poslem nazywa sie rowniez
          >osoby, ktore w przeszlosci pelnily ten urzad...

alez ja juz zalozylem ze chodzi o politykow - wszystkich

> wiec bez problemu mozna wymienic kilkudziesieciu...
          > dla twojej informocji szlachcic, kilkadziesiat to np 20...

kretynie bydgoski, "kilkudziesieciu w kontekscie 20 jak piszesz"
          a "przynajmniej kilkudziesieciu" to jednak potezna roznica
          kilkudziesieciu jak piszes to moze byc 20 ale juz "przynajmniej
          kilkudziesieciu" to znaczy ze jest ich kolo setki - zrozumiales
          roznice kretynie?

ja widze to roznice wiec oczekuje od kretyna bydgoskiego o wypisanie
          listy politykow szkodzacych bydgoszczy tak jak napisal
          arafat, kolejny raz zrobiles z siebie durnia
          nie rozumiesz nawet znaczenia takiego zwrotu jak "przynajmniej
          kilkudziesieciu"
          • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 02.10.09, 23:41
            kretynie bydgoski, "kilkudziesieciu w kontekscie 20 jak piszesz"
            > a "przynajmniej kilkudziesieciu" to jednak potezna roznica
            > kilkudziesieciu jak piszes to moze byc 20 ale juz "przynajmniej
            > kilkudziesieciu" to znaczy ze jest ich kolo setki - zrozumiales
            > roznice kretynie?

a kolo 45 to nie moze byc?

ja widze to roznice wiec oczekuje od kretyna bydgoskiego o wypisanie
            > listy politykow szkodzacych bydgoszczy tak jak napisal
            > arafat, kolejny raz zrobiles z siebie durnia
            > nie rozumiesz nawet znaczenia takiego zwrotu jak "przynajmniej
            > kilkudziesieciu"

ja to znaczenie rozumiem...i nie pomylilem sie...a podana liczba 20
            to najmniejsza mozliwa....

a ja oczekuje od ciebie dowodow na rotacyjna stolice metropolii
            slaskiej...bo jakis zakompleksiony kretyn z torunia o niej
            pisal...ale nawet na slasku o tym n ie slyszeli...
            • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 10:35
              > a kolo 45 to nie moze byc?

i jeszcze dyskutuje
              hehehe
              zwrot "przynajmniej kilkudziesieciu" wskazuje ze autor zwrotu chce
              przekazac ze "kilkudziesieciu" jest najmniejsza sprawdzona badz nie
              liczba jaka odnsi sie do danego problemu. W zwiazku z tym ze zwrot
              dotyczy "kilkudziesieciu" minimum to jest skierowane na KONCZACY sie
              zakres "kilkudziesieciu" czyli liczba dochodzaca do setki
              Jak przynajmniej jest kilkudziesieciu to maximum nie moze byc tez
              kilkudziesieciu.
              Kilkudziesieciu wskazuja ze kilkadzisiat jest najmniejsza liczba
              Kolejna po kilkadziesieciu jest juz ponad sto czyli cos co przestaje
              byc kilkudziesieciu.

rozumiesz arafat czy nadal nie? Stawiam ze nadal bedziesz sie upieral
              trudno sie jest przyznac ze sie wypisuje glupoty, ale nie boj sie
              arafat, w TMMB bedziesz mial pelne zrozumienie
              • el_kujawiako Re: TMMB - na pochmurny dzień 03.10.09, 12:30
                biedaku nie wysilaj sie z tymi kilkudziesiecioma bo ci cisnienie za
                mocno skacze, napisz o tych stolicach rotacyjnych w GOPie - ich jest
                kilka wiec moze dasz rade opisac, ja tez bardzo chetnie o tym
                poczytam, bardzo ciekawa sprawa
                • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 09:57
                  nie przejmuj sie moim cisnieniem arafat, przepraszam el_kujawianko
                  tylko pod drugim nickiem popieraj to co piszesz pod innym nickiem
                  Nick el_kujawianko powinien popierac nick arafat
                  jestes w koncu ich wlascicielem
                  a moze przestales popierac nick arafat bo zrozumiales jakie bzdury
                  pisales? Nie, nie, to nie jest mozliwe
                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 04.10.09, 22:40

nie mam nic wspolnego z osoba o nicku el kujawiako
                    mozna to latwo sprawdzic...
                    jezeli twierdzisz inaczej udowodnij to lub przepros...jezeli masz
                    honor...

przykre jest to, ze nie dajesz rady w normalnej dyskysji i musisz
                    sie uciekac do takich chwytow...ale coz mozna sie spodziewac po
                    kolesiu broniacym morskiej potegi torunia kilkaset lat temu i
                    twierdzacego, ze da vinci jest tak samo znany jak kopernik?

no i co z ta rotacyjna stolica metropolii slaskiej?
                    klamales, zeby miec argumenty? az tak nisko upadles?
                    • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 08:00
                      na tematy o ktorych rozmawialismy na pisalem juz wiele

dlaczego uciekles od tematu z tego watku?
                      zrozumiales juz jakie glupoty wypisywales? tak/nie?
                      przez gardlo nie moze ci to przejsc aby przyznac sie ze sie myliles?
                      • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 16:17
                        na tematy o ktorych rozmawialismy na pisalem juz wiele

raczej uciekales ...bo trudno nazywac argumentami yeksty, ze byla
                        duza wymiana handlowa...a to zdaje sie twoj jedyny argument w
                        dyskusji o morskiej potedze torunia...wiec pytam raz jeszcze: czy
                        bzdura jest stwierdzenie, ze torun byl potega morska kilkaset lat
                        temu?
                        zrozumiales juz jakie glupoty wypisywales? tak/nie?

dlaczego uciekles od tematu z tego watku?

nie uciekam! uwazam, ze znajdzie sie conajmniej kilkudziesieciu
                        poslow o ktorych mowa....poza tym okreslenie conajmniej
                        kilkudziesieciu jest niedookreslone wiec ciezko byloby okreslic
                        dokladna ich liczbe...

przez gardlo nie moze ci to przejsc aby przyznac sie ze sie myliles?

czekam kiedy tobie przejdzie przyznanie sie do klamstwa w sprawie
                        rotacyjnej stolicy metropolii slaskiej, kiedy przyznasz, ze kierowal
                        toba zakompleksienie i nienawisc do bydgoszczy gdy pisales o
                        gownianym lotnisku w tym miescie, kiedy przyznasz, ze kopernik nie
                        jest tak znany jak da vinci...czekamy...
                        • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 18:19
                          > raczej uciekales ...bo trudno nazywac argumentami yeksty, ze byla
                          > duza wymiana handlowa...

znowu mam mowic, taki oporny jestes na argumenty?
                          napisalem ci ze ja bym slowa potega nie uzyl ale uwazam ten zwrot za
                          do przyjecia w kontekscie dnia dzisiejszego.
                          Jezeli nie rozumiesz ze obecna sytuacja w danym temacie powoduje ze
                          bardzo rozbudowana flota jaka wtedy dysponowano z dzisiejszego
                          punktu widzenia mozna byloby nazwac potega jest w granicach
                          dopuszczalnych do uzycia.
                          To dzisiejszy punkt widzenia powoduje ze ten zwrot nie jest
                          naduzyciem.
                          to jest dokladnie tak samo jakby mowic o Zawiszy ze byla kiedys
                          potega. Wszysttko jest podyktowane dzisiejszym punktem widzenia.
                          Dzisiaj Zawisza jest raczej prowincjonalnym klubikiem a pewne
                          sukcesy w przeszlosci powoduja ze pewne sukcesy sprzed lat sa
                          widziane przez takze przez pryzmat codziennosci.
                          I tez kibic wisly moglby parsknac smiechem. Z jego punktu widzenia
                          byloby to zasadne
                          Jezeli tego nie rozumiesz arafat to nie zrozumiesz juz nic

> nie uciekam! uwazam, ze znajdzie sie conajmniej kilkudziesieciu
                          > poslow o ktorych mowa....

czy podzielasz moje zdanie ze zwrot 'przynajmniej kilkudziesieciu"
                          nie oznacza spokojnego wypisania ok 90 nazwisk bo "przynajmniej
                          kilkudziesieciu" determinuje kilkadziesiat jako minimalny zakres
                          danej liczby, wiec jak kilkadziesiat jest minimum to maximum jest
                          MINIMUM PONAD STU tak/nie?
                          to jest prosta sprawa arafat i tak samo proste jest pytanie
                          Wiec prosze o podanie 80-90 nazwisk

> czekam kiedy tobie przejdzie przyznanie sie do klamstwa w sprawie
                          > rotacyjnej stolicy metropolii slaskiej

taki jest projekt, poczytaj sobie

>kiedy przyznasz, ze kierowal toba zakompleksienie

kompleksy mam, do holendrow i skandynawow
                          nie rozsmieszaj mnie stwierdzeniem ze mam kompleks bydgoszczy
                          sa arafat pewne granice smiesznosci

> gownianym lotnisku w tym miescie, kiedy przyznasz, ze kopernik nie
                          > jest tak znany jak da vinci...czekamy

juz tez ci napisalem komplet jaki mozna napisac
                          ja nie wiem jaka jest klasyfikacja ludzi znanych, ty wychodzi ze ja
                          znasz. ja ci napisalem ze nazwisko koprnik jest znane w sposob
                          znaczny, inna sprawa jest wiedza o jego dziele
                          lecz tez ci napisalem dlaczego, juz nie bede sie powtarzal, wroc do
                          dyskusji i sobie poczytaj
                          ty jako argument podajesz liczbe stron w internecie co nie jest
                          wykladnikiem "znanosci"

na powyzsze tematy nie mam zamiaru po raz setny dyskutowac
                          oczekuje tylko ostatniej odpowiedzi na moje pytanie
                          tak/nie
                          • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 19:28
                            to jest dokladnie tak samo jakby mowic o Zawiszy ze byla kiedys
                            > potega. Wszysttko jest podyktowane dzisiejszym punktem widzenia.
                            > Dzisiaj Zawisza jest raczej prowincjonalnym klubikiem a pewne
                            > sukcesy w przeszlosci powoduja ze pewne sukcesy sprzed lat sa
                            > widziane przez takze przez pryzmat codziennosci.
                            > I tez kibic wisly moglby parsknac smiechem. Z jego punktu widzenia
                            > byloby to zasadne

co ty bredzisz!? faktycznie kiedys zawisza mial sukcesy itp ale co
                            ma do tego dzien dzisiejszy? przeciez mowi sie ZE ZAWISZA BYL a nie
                            jest rozumiesz? to jaka ma obecnie pozycje nie ma zadnego
                            znaczenia...
                            tak samo jak nie ma zadnego znaczenia czy torun dzisiaj( w XXI
                            wieku) ma jakikolwiek udzial w handlu morskim( czy ma jakies statki,
                            port itp)...my mowimy o tym co bylo kilkaset lat temu!
                            jak ten zwrot ma byc do przyjecia w kontekscie dnia dzisiejszego?
                            torun kilkaset lat temu nie byl potega morska!potega mozna nazwac
                            hanze niemiecka ale nie jednego z jej 160 czlonkow!pomysl troche,
                            nato jest dzisiaj potega militarna na swiecie(lub jedna z poteg) ale
                            czy mozna napisac, ze slowacja albo litwa sa militarna potega dzis?
                            a sa czlonkami nato....nie osmieszaj sie...naprawde tego nie
                            rozumiesz?

czy podzielasz moje zdanie ze zwrot 'przynajmniej kilkudziesieciu"
                            > nie oznacza spokojnego wypisania ok 90 nazwisk bo "przynajmniej
                            > kilkudziesieciu" determinuje kilkadziesiat jako minimalny zakres
                            > danej liczby, wiec jak kilkadziesiat jest minimum to maximum jest
                            > MINIMUM PONAD STU tak/nie?

nie do konca...moim zdaniem przez to, ze wyrazenie kilkudziesieciu
                            jest niedookreslone nie mozna tej liczby scisle podac...moim
                            zdaniem 45 spelnia te wymagania...chociaz przyznaje, ze to
                            okreslenie jest dosc dziwne....

a nazwisk nie bede ci podawal, bo to nie ja o tym pisalem...niech ci
                            poda ten ktory o nich pisal...

czekam kiedy tobie przejdzie przyznanie sie do klamstwa w sprawie
                            > > rotacyjnej stolicy metropolii slaskiej
                            >
                            > taki jest projekt, poczytaj sobie

ale ty nie pisales, ze zaklada to jakis projekt tylko ze tak
                            bedzie...nie czujesz roznicy? czy ja moge napisac, ze stolica
                            metropoli byd tor bedzie solec? bo ktos kiedys rzucil takim tekstem?
                            i pokaz ten projekt, przez kogo jest firmowany? bo ja tez moge
                            napisac projekt gdzie stolica metropolii poznanskiej bedzie
                            mosina....

juz tez ci napisalem komplet jaki mozna napisac
                            > ja nie wiem jaka jest klasyfikacja ludzi znanych, ty wychodzi ze
                            ja
                            > znasz. ja ci napisalem ze nazwisko koprnik jest znane w sposob
                            > znaczny, inna sprawa jest wiedza o jego dziele
                            > lecz tez ci napisalem dlaczego, juz nie bede sie powtarzal, wroc
                            do
                            > dyskusji i sobie poczytaj
                            > ty jako argument podajesz liczbe stron w internecie co nie jest
                            > wykladnikiem "znanosci"

ja ci podalem wiecej argumentow...zadnego nie obaliles...a internet
                            w XXI wieku chyba jest jednym z glownych wyznacznikow
                            popularnosci ...jezeli nie najwiekszym...zreszta objazd dziela
                            kopernika po europie z panem szmakiem chyba pokazal ci ze przecietny
                            europejczyk o koperniku ma nikle pojecie...a telewizja, prasa,
                            literatura( popularna) internet nie pisza( mowia) o nim praktycznie
                            nic za to o da vinci caly czas...ale ty wiesz swoje....no i
                            rozpoznawalnosc dziel da vinci jest chyba duuuuzo wieksza niz dziel
                            kopernika....bo mona lisie slyszal chyba kazdy...

kompleksy mam, do holendrow i skandynawow
                            > nie rozsmieszaj mnie stwierdzeniem ze mam kompleks bydgoszczy
                            > sa arafat pewne granice smiesznosci

to dlaczego nazwales bydgoskie lotnisko gownianym( tylko je)
                            argumentujac to slaba siatka polaczen, gdy w owym czasie byly
                            lotniska polskie o gorszej( mniejszej) siatce polaczen? czym to
                            tlumaczyc jak nie kompleksami? glupota?

czekam na dowody, ze pisze pod 2 nickami albo przepros...masz honor?
                            • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 22:11
                              > co ty bredzisz!? faktycznie kiedys zawisza mial sukcesy itp ale co
                              > ma do tego dzien dzisiejszy?

ile ty masz lat arafat ze nie potrafisz zrozumiec najprostszego
                              przekazu?
                              dzien dzisiejszy ma to do tego ze z dzisiejszej perspektywy to mozna
                              powiedziec, bo kiedys byl to silny klub
                              i z dzisiejszego punktu widzenia niektorzy tak o Zawiszy mowia
                              i nikt tego nie podwaza i nikt 100 na forum tego nie opisuje tak jak
                              ty w innym dokladnie takim samym temacie z punktu widzenia zmiany
                              pozycji - zawisza jako silny klub i Torun jako miasto portowe

> nie do konca...moim zdaniem przez to, ze wyrazenie kilkudziesieciu
                              > jest niedookreslone nie mozna tej liczby scisle podac

"kilkudziesieciu" tak - napisalem to
                              "przynajmniej kilkudziesieciu zmienia juz postac rzeczy" - i o tym
                              dyskutujemy
                              arafat, mezszyzne poznaje sie tez po tym ze potrafi sie przyznac ze
                              sie myli

>> ale ty nie pisales, ze zaklada to jakis projekt tylko ze tak
                              > bedzie...

na dzien dzisiejszy jak powstana metropolie powstanie i slaska i
                              nasza, projekt zaklada rotacyjna stolice
                              a czy powstanie jakakolwiek metropolia tez nie jest pewne na 100%
                              wiec nie mow ze cos jest pewne bo nic nie jest pewne na 100%

> to dlaczego nazwales bydgoskie lotnisko gownianym

bo jest gowniane
                              zauwaz ze ja nie czepiam sie tylko bydgoskich spraw a wale jak sie
                              komu nalezy
                              jak doskonale wiesz glowna krytyke kieruje na torunskie podworo
                              to pokazuje ze jestem rzetelny
                              ty natomiast, muvon, tlls i inne dziwaki jestescie propagandzistami
                              to sa kompleksy, o Bydgoszczy tylko dobrze, o toruniu tylko zle
                              to proste arafat

> argumentujac to slaba siatka polaczen, gdy w owym czasie byly
                              > lotniska polskie o gorszej( mniejszej)

jak czytales moje teksty o lotnisku musiales przeczytac o
                              perspektywach. moim zdaniem inni maja je lepsze
                              to w tym kontekscie powatpiewalem w sens, to wypowiedz prezesa
                              kazala sie zastanowic co dalej.
                              Udawac ze jest dobrze jest latwo, wyciagac rece po dotacje tez jest
                              latwo
                              • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 23:00
                                ile ty masz lat arafat ze nie potrafisz zrozumiec najprostszego
                                > przekazu?
                                > dzien dzisiejszy ma to do tego ze z dzisiejszej perspektywy to
                                mozna
                                > powiedziec, bo kiedys byl to silny klub
                                > i z dzisiejszego punktu widzenia niektorzy tak o Zawiszy mowia
                                > i nikt tego nie podwaza i nikt 100 na forum tego nie opisuje tak
                                jak
                                > ty w innym dokladnie takim samym temacie z punktu widzenia zmiany
                                > pozycji - zawisza jako silny klub i Torun jako miasto portowe

ale pod warunkiem, ze bedzie dodane slowko bylo! kumasz? bo dzis
                                zawisza potega nie jest...zdanie jest tylko wtedy prawdziwe gdy jest
                                w czasie przeszlym...wiec dalej nie wiem co ma do tego dzien
                                dzisiejszy( do tej potegi morskiej)?bo dzis torun chyba handlu
                                morskiego za bardzo nie prowadzi? i floty morskiej chyba tez nie
                                posiada... i ponawiam pytanie czy litwa i slowacja to dzisiaj
                                militarne potegi na swiecie? bo wedlug twojej argumentacji powinny
                                byc( analogiczna sytuacja jak z toruniem w hanzie)

i ladnie przeszedles od potegi morskiej do miasta portowego...to
                                chyba nie to samo...bo to, ze torun byl miastem portowym to jedno, a
                                ze byl potega morska to druga...

kilkudziesieciu" tak - napisalem to
                                > "przynajmniej kilkudziesieciu zmienia juz postac rzeczy" - i o tym
                                > dyskutujemy
                                przedstawilem ci moj punkt widzenia...co nie oznacza, ze jestem
                                nieomylny w tej kwestii...ale na chwile obecna obstaje przy
                                swoim...jak pisalem sformulowanie jest nieszczesliwe i watpie by
                                ktos pokusil sie o jednoznaczna tego wykladnie, ale jezeli tak to
                                przyznam sie do bledu...

na dzien dzisiejszy jak powstana metropolie powstanie i slaska i
                                > nasza, projekt zaklada rotacyjna stolice

jaki projekt? bo ja o takim nie slyszalem, a zwlaszcza o tych
                                rotacyjnych stolicach...prosze o link...czy dalej tworzysz radosne
                                wizje?

bo jest gowniane
                                > zauwaz ze ja nie czepiam sie tylko bydgoskich spraw a wale jak sie
                                > komu nalezy
                                > jak doskonale wiesz glowna krytyke kieruje na torunskie podworo
                                > to pokazuje ze jestem rzetelny
                                > ty natomiast, muvon, tlls i inne dziwaki jestescie propagandzistami
                                > to sa kompleksy, o Bydgoszczy tylko dobrze, o toruniu tylko zle
                                > to proste arafat

argument jak w przedszkolu...ale ja pytalem dlaczego nie napisales,
                                ze lodzkie albo szczecinskie nie jest gowniane...przeczytaj moj
                                poprzedni post...

poczytaj moje posty o bydgoszczy to tez tam zuwazysz krytyke...ale
                                gadka nie jest o tym co ty piszesz o toruniu( mnie to srednio
                                interesuje) ale co piszesz o bydgoszczy...a tam obiektywny nie
                                jestes o czym swiadczy przyklad o gownianym lotnisku...bo nie mozesz
                                tego udowodnic...( jest gowniane bo jest....)i to ty wmawiasz
                                wszystkim kompleksy...

jak czytales moje teksty o lotnisku musiales przeczytac o
                                > perspektywach. moim zdaniem inni maja je lepsze
                                > to w tym kontekscie powatpiewalem w sens, to wypowiedz prezesa
                                > kazala sie zastanowic co dalej.
                                > Udawac ze jest dobrze jest latwo, wyciagac rece po dotacje tez
                                jest
                                > latwo

przycisniety do muru argumentowales to wlasnei siatka polaczen...mam
                                ci pokazac post? po drugie co do tych perspektyw to tez sie
                                zapetliles bo pisales cos o turystach latajacych do szczecina ( skad
                                ryanairem z londynu?) a reszty nie potrafiles uzasadnic...zreszta to
                                bylo jedno z moich pytan do ciebie na ktore nie odpowiedziales...

i czekam na te dowody, ze pisze pod dwoma nickami, albo na
                                przeprosiny....

arafat, mezszyzne poznaje sie tez po tym ze potrafi sie przyznac ze
                                > sie myli

czekam wiec na twa reakcje na temat kopernika, rotacyjnej metropolii
                                ( teraz juz nie tylko slaskiej ale i w naszym regionie) oraz o tej
                                rzekomej potedze morskiej torunia....na temat potegi morskiej
                                popytaj na umk, moge ci rzucic kilka nazwisk, mysle, ze autorytet
                                pracownikow umka pozwoli ci to zrozumiec...
                                • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 09:30
                                  > ale pod warunkiem, ze bedzie dodane slowko bylo!

arafat nie kompromituj sie
                                  dziennikarz napisal to w czasie przeszlym i doskonale o tym wiesz
                                  bo jakby napisal w czasie terazniejszym to bys napisal
                                  "pokazcie mi te okrety" "a ja bym zapytal, to w jakiej lidze jest
                                  Zawisza"
                                  widzisz, masz problem ze zrozumieniem prostego zdania
                                  ja dyskutuje z toba tylko dlatego ze mnie to jeszcze bawi
                                  bo tak naprawde dyskusji nie ma w naszych przepychankach
                                  ty za wszelka cene starasz znalezc sie na mnie haka i wychodza takie
                                  babole

> i ladnie przeszedles od potegi morskiej do miasta portowego.

tylko dlatego aby sie nie powtarzac

> przedstawilem ci moj punkt widzenia...co nie oznacza, ze jestem
                                  > nieomylny w tej kwestii...

piszesz glupstwa i co najgorsze jak ci argumentuje ze to bzdury
                                  brniesz dalej w swym chorym mysleniu
                                  zamiast pisac powyzsze i lagodzic kompromitacje powiedz jak
                                  mezczyzna jak nim jestes "mylilem sie"

> jaki projekt? bo ja o takim nie slyszalem, a zwlaszcza o tych
                                  > rotacyjnych stolicach...

masz wyszukiwarke

> argument jak w przedszkolu...ale ja pytalem dlaczego nie
                                  napisales, ze lodzkie albo szczecinskie nie jest gowniane...

ile razy ma ci mowic, ja ocenialem lotniska nie na stan obecny tylko
                                  w kontekscie perspektyw
                                  Na dzien dzisiejszy np Lodz jest cienka ale wskoczy na znacznie
                                  wyzsza pozycje. to kwestia czasu

> przycisniety do muru argumentowales to wlasnei siatka
                                  polaczen...mam ci pokazac post?

no bo jest cienka dzisiaj i do tego perspektyw nie ma
                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 17:27
                                    arafat nie kompromituj sie
                                    > dziennikarz napisal to w czasie przeszlym i doskonale o tym wiesz
                                    > bo jakby napisal w czasie terazniejszym to bys napisal
                                    > "pokazcie mi te okrety" "a ja bym zapytal, to w jakiej lidze jest
                                    > Zawisza"
                                    > widzisz, masz problem ze zrozumieniem prostego zdania
                                    > ja dyskutuje z toba tylko dlatego ze mnie to jeszcze bawi
                                    > bo tak naprawde dyskusji nie ma w naszych przepychankach
                                    > ty za wszelka cene starasz znalezc sie na mnie haka i wychodza
                                    takie
                                    > babole

nie wiem o czym ty piszesz...pisales :
                                    Jezeli nie rozumiesz ze obecna sytuacja w danym temacie powoduje ze
                                    bardzo rozbudowana flota jaka wtedy dysponowano z dzisiejszego
                                    punktu widzenia mozna byloby nazwac potega jest w granicach
                                    dopuszczalnych do uzycia.
                                    To dzisiejszy punkt widzenia powoduje ze ten zwrot nie jest
                                    • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 18:49
                                      > nie wiem o czym ty piszesz...pisales :

tu masz calkowita racje
                                      powiem wiecej, nie wiesz co sam piszesz

przyznales mi racje ze do przyjecia jest zwrot "zawisza byla kiedys
                                      potega, a nie do puszczasz zwrotu torun byl potega morska.

z dzisuiejszego punktu widzenia tak bylo w obu przypadkach
                                      wiec zwrot taki jest dopuszczalny mimo ze Zawisza z punktu widzenia
                                      innych klubow ta potega nigdy nie byla
                                      Dokladnie to samo dot naszego spory.
                                      Z perspektywy torunskiej kiedys bylismy potega morska.
                                      osmieszasz sie arafat dopuszczajac taki zwrot tylko w przypadku
                                      Zawiszy
                                      • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 19:43
                                        "zawisza byla kiedys
                                        > potega

Ej czy uważasz, że patron klubu był ciotą? A może transetką? Dlaczego o dzielnym
                                        legendarnym mężu piszesz jak o panience?
                                      • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 21:09
                                        z dzisuiejszego punktu widzenia tak bylo w obu przypadkach
                                        > wiec zwrot taki jest dopuszczalny mimo ze Zawisza z punktu
                                        widzenia
                                        > innych klubow ta potega nigdy nie byla
                                        > Dokladnie to samo dot naszego spory.
                                        > Z perspektywy torunskiej kiedys bylismy potega morska.
                                        > osmieszasz sie arafat dopuszczajac taki zwrot tylko w przypadku
                                        > Zawiszy

wybacz, ale ja nigdy nie twierdzilem, ze zawisza byl potega( ty to
                                        napisales) natomist mial bardzo silna pozycje w polsce( mozna
                                        polemizowac czy w szczytowym okresie nie byl potega w polskiej
                                        lidze)...natomiAst TORUN NIGDY NIE BYL POTEGA MORSKA! nie rozumiesz?
                                        porownaj sobie sile torunia kilkaset lat temu z sila innych miast,
                                        krajow w tamtym czasie...i powiedz czy to byla potega? jeden ze 160
                                        czlonkow hanzy....szlachcic osmieszasz sie do reszty...

a co z reszta moich argumentow? znow pominoles?
                                        i czekam na te dowody, ze pisze pod dwoma nickami...
                                        gdzie towj honor?
                                        • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 21:31
                                          > mozna
                                          > polemizowac czy w szczytowym okresie nie byl potega w polskiej

u zawiszy mozna polemizowac a przypadku potegi morskiej nie?
                                          sprawy bardzo podobne

> porownaj sobie sile torunia kilkaset lat temu z sila innych miast,
                                          > krajow w tamtym czasie.

ale to ze wybiegasz poza teren polski swiadczy tylko ze nie masz
                                          argumentow
                                          nie ma sensu z toba arafat dyskutowac
                                          nie masz argumentow i zaczynasz tworzyc chore wizje
                                          • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 22:41
                                            u zawiszy mozna polemizowac a przypadku potegi morskiej nie?
                                            > sprawy bardzo podobne

mozna, gdyz zawisza swego czasu byl w czubie polskiej pierwszej
                                            ligi...wiec mowienie o potedze( na niwie polski) ma jakies
                                            podstawy...
                                            w przypadku torunia nie ma czegos takiego, gdyz jak pisalem torun
                                            byl tylko jednym ze 160 miast hanzy, ktora byla potega...zreszta
                                            jak chcesz polemizowac to podaj jakies argumenty...bo na razie
                                            zadnego nie podales poza jednym infantylnym( bo byla duza wymiana
                                            handlowa)...

ale to ze wybiegasz poza teren polski swiadczy tylko ze nie masz
                                            > argumentow

przeciez torun byl potega morska! juz na ten temat ci pisalem
                                            kiedys! to rozpatrujemy tylko ziemie polskie?i ten skrawek malego
                                            morza jaki do nas nalezy? a moze tylko tereny obecnego woj kuj pom?
                                            wtedy tylko chelmo by konkurowalo z toruniem...nie osmieszaj sie do
                                            reszty...niedlugo sie okaze,ze torun byl potega morska na terenach,
                                            gdzie nie ma dostepu do morza ( nasz region)...

nie ma sensu z toba arafat dyskutowac
                                            > nie masz argumentow i zaczynasz tworzyc chore wizje

argumentow nie masz ty...zauwaz jak dlugo dyskutujemy o potedze
                                            morskiej torunia a ty nie podales zadnego( zadnego ) powaznego
                                            argumentu! i kto tu nie ma argumentow?

ponawiam moje pytanie czy litwa i slowacja to militarna potegi dzis?
                                            co z tym kopernikiem...
                                            no i gdzie ten link do rotacyjnej stolicy metropolii
                                            slaskiej...widac, ze klamales, a teraz pomijasz pytanie bo nie
                                            potrafisz przyznac sie do bledu...pisales cos o prawdziwym
                                            mezczyznie...pokaz jak konczysz...ale nie tak, ze uciekasz od
                                            odpowiedzi...a ponoc ty nigdy nie zmieniasz tematu....
                                            czekam na przyznanie sie, ze nazwales bydgoskie lotnisko gownianym,
                                            chociaz nie bylo ku temu powodow( a przynajmniej by nazwac tak tylko
                                            je) bo kierowaly toba kompleksy i nienawisc do bydgoszczy...i na
                                            dowod, ze babimost ma lepsze perspektywy niz bydgoszcz!

i na sam koniec masz te dowody, ze pisze pod 2 nickami? czekam na
                                            przeprosiny..pokaz szlachcic, ze masz choc troche honoru...a nie ze
                                            jestes tylko tchorzliwym, zakompleksionym czlowieczkiem, ktory gdy
                                            nie ma argumentow perfidnie klamie i rozsiewa podejrzenia...
                                            • el_kujawiako Re: TMMB - na pochmurny dzień 07.10.09, 07:14
                                              arafat11 napisał:

>
                                              > i na sam koniec masz te dowody, ze pisze pod 2 nickami? czekam na
                                              > przeprosiny..pokaz szlachcic, ze masz choc troche honoru...a nie
                                              ze
                                              > jestes tylko tchorzliwym, zakompleksionym czlowieczkiem, ktory gdy
                                              > nie ma argumentow perfidnie klamie i rozsiewa podejrzenia...

szlachcic woli pokazywac ze nie ma honoru i jest tchorzliwym
                                              zakompleksionym czlowieczkiem ktory nalogowo perfidnie klamie i
                                              rozsiewa podejrzenia, skoro tak to chyba go nie zmusisz do innego
                                              zachowania, nie bedzie zadnej rotacyjnej stolicy Silesii a to czy
                                              jestes mna to juz chyba dobrze wiesz :) chyba szkoda Twojego cennego
                                              czasu na dziewiate juz w tym watku powtorzenie pytan na ktore i tak
                                              nie uzyskasz odpowiedzi
                                              • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 09.10.09, 18:45
                                                szlachcic woli pokazywac ze nie ma honoru i jest tchorzliwym
                                                > zakompleksionym czlowieczkiem ktory nalogowo perfidnie klamie i
                                                > rozsiewa podejrzenia, skoro tak to chyba go nie zmusisz do innego
                                                > zachowania, nie bedzie zadnej rotacyjnej stolicy Silesii a to czy
                                                > jestes mna to juz chyba dobrze wiesz :)
                                            • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 07.10.09, 07:30
                                              > przeciez torun byl potega morska!

Zawisza byla potega swiatowa w pilce?
                                              przeciez byla potega
                                              nie osmieszaj sie arafat, obie sprawy mierzysz innymi miarkami a sa
                                              takie same
                                              • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 07.10.09, 16:34
                                                Zawisza byla potega swiatowa w pilce?
                                                > przeciez byla potega
                                                > nie osmieszaj sie arafat, obie sprawy mierzysz innymi miarkami a
                                                sa
                                                > takie same

pokaz w ktorym miejscu napisalem, ze zawisza byl potega swiatowa na
                                                swiecie w pilce!
                                                albo przepros! masz honor?

no i czekam na odp na moje pytania...konsekwentnie od nich
                                                uciekasz...a podobno ty nigdy nie zmieniasz tematu...
                                                • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 07.10.09, 16:50
                                                  > pokaz w ktorym miejscu napisalem, ze zawisza byl potega swiatowa
                                                  na swiecie w pilce!
                                                  > albo przepros! masz honor?

ale z ciebie jest kretyn
                                                  pokaz mi kretynie gdzie bylo napisane ze torun byl swiatowa potega
                                                  morska!

zapedziles sie w kozi rog, wiesz dlaczego, bo nie masz argumentow i
                                                  do tego jestes kretyn
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 07.10.09, 22:44
                                                    ale z ciebie jest kretyn
                                                    > pokaz mi kretynie gdzie bylo napisane ze torun byl swiatowa potega
                                                    > morska!

nigdzie nie pisalem, ze swiatowo...rozpatrywalismy tylko rejon morza
                                                    polnocnego i baltyku, czyli z grubsza rejon operowania hanzy....

zapedziles sie w kozi rog, wiesz dlaczego, bo nie masz argumentow i
                                                    > do tego jestes kretyn

to ty sie zapedziles, nie potrafisz sie przyznac do bledu wiec
                                                    notorycznie zmieniasz temat...teraz zaczoles pisac o zawiszy...po
                                                    co? czekam na argumenty, ze torun jest potega morska! bo na razie
                                                    zadnego nie podales...

i czekam na odp na pozostale pytania oraz przeprosiny za
                                                    oskarzenei,ze pisze pod 2 nickami...mas honor szlachcic? czy jestes
                                                    tylko zakompleksionym klamca?
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 08.10.09, 18:07
                                                    > nigdzie nie pisalem, ze swiatowo...rozpatrywalismy tylko rejon
                                                    >morza polnocnego i baltyku,

mozna boki zrywac z bydgoskich oszolomowwg ciebie w temacie polki
                                                    Zawisze mozna nazwac potega a juz torun nie mozna nazwac potega
                                                    morska bo sobie rozszerzyles pole oceny o potezny obszar morza
                                                    baltyckiego i polnocnego

jak bys byl rzetelny to powinienes tez wziac taki rejon pod uwage
                                                    jesli chpodzi o pilke
                                                    wiec wychodzi na to ze Zawisza to potega europejskiej pilki

arafat, kolejny raz zapedziles sie w kozi rog, nie masz argumentow
                                                    wiec po prostu daj noge z watku
                                                    to lepsze niz ciagle kompromitacje

> i czekam na odp na pozostale pytania oraz przeprosiny za
                                                    > oskarzenei,ze pisze pod 2 nickami...

po raz 101 raz pisze, na kazdy temat masz moje zdanie kompletne
                                                    podejrzenia ze piszesz pod 2 nicjami wychodza z powodu tego ze
                                                    ciezko jest mi uwierzyc ze moze byc 2 takich kretynow jak ty
                                                    przyznasz ze to powod do podejrzen
                                                    ale poznaj ze ja jestem mezczyzna w przeciwienstwie do ciebie
                                                    jezeli nie piszesz pod 2 nickami to przepraszam
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 08.10.09, 18:30
                                                    mozna boki zrywac z bydgoskich oszolomowwg ciebie w temacie polki
                                                    > Zawisze mozna nazwac potega

ja nigdzie nie pisalem o zawiszy jako o potedze...ty to napisales
                                                    zeby tylko zmienic temat bo chyba sam rozumiesz ze komprumitujesz
                                                    sie strasznei w temacie morskiej potegi torunia...nie podajac
                                                    zadnych argumentow itp

a juz torun nie mozna nazwac potega
                                                    > morska bo sobie rozszerzyles pole oceny o potezny obszar morza
                                                    > baltyckiego i polnocnego

ja nic nie rozszerzylem, to napisz jaki ty brales obszar
                                                    uzasadniajac, ze torun jest potega morska? przypomne ci tylko, ze w
                                                    tym obszarze musi byc morze...wiec jezeli nie te 2 wymienione(na
                                                    nich operaowala hanza glownie) to jakie? i pytanie czy gdzie indziej
                                                    plywaly torunskie statki...czekam na odp szlachcic bo teraz zrobiles
                                                    z siebie idiote kompletnego...
                                                    uwazasz,ze torun to potega morska ale rozpatrujesz ten obszar bez
                                                    morza! dobre!

arafat, kolejny raz zapedziles sie w kozi rog, nie masz argumentow
                                                    > wiec po prostu daj noge z watku
                                                    > to lepsze niz ciagle kompromitacje
                                                    >
                                                    czekam na twoje argumenty bo na razie zadnego nie podales poza
                                                    dziecinnym : bo byla duza wymiana handlowa....

po raz 101 raz pisze, na kazdy temat masz moje zdanie kompletne
                                                    > podejrzenia ze piszesz pod 2 nicjami wychodza z powodu tego ze
                                                    > ciezko jest mi uwierzyc ze moze byc 2 takich kretynow jak ty
                                                    > przyznasz ze to powod do podejrzen
                                                    > ale poznaj ze ja jestem mezczyzna w przeciwienstwie do ciebie
                                                    > jezeli nie piszesz pod 2 nickami to przepraszam

w koncu ci sie udalo...ale oczywiscie nie byl bys soba gdybys nie
                                                    dolozyl epitetu...a mezczyzna bedziesz jak jeszcze udowodnisz pare
                                                    swoich slow...przypominam ci, ze kiedys zarzuciles mi ze nie
                                                    rozrozniam drogi ekspresowej od autostrady itp...oczywiscie nigdy
                                                    nie cofnoles swoich slow ani tez nie uzasadniles ich...

i czekam na odp na pozostale pytania...dlaczego tego unikasz? wiesz,
                                                    ze nie masz racji? gdzie ta rotacyjan stolica metropolii
                                                    gornoslaskiej? dlaczego klamales? az tak nisko upadles?
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 09.10.09, 19:04
                                                    > ja nigdzie nie pisalem o zawiszy jako o potedze...

napisales ze mozna byloby tak mowic bo byly lata ze byla wysoko
                                                    nie wykluczyles tego wiec uznales to za dopuszczalne

> ja nic nie rozszerzylem, to napisz jaki ty brales obszar

ja w obu przypadkach bralem po uwage kraj
                                                    ty sprawe potegi morskij poszerzyles o morze baltyckie i polnocne
                                                    czyli ogromny obszer.
                                                    odpowiedz jest prosta
                                                    nie masz argumentow i zwiekszenie obszaru mialo zrobic twoj tekst
                                                    powaznym. Pytanie dlaczego?
                                                    Jedyna sluszna odpowiedz jest ze sie zblazniles

> dolozyl epitetu

robisz z siebie debila na poziomie muvona i kilku innych
                                                    co mam powiedziec, ze jstes rozsadny?

> swoich slow...przypominam ci, ze kiedys zarzuciles mi ze nie
                                                    > rozrozniam drogi ekspresowej od autostrady

powiedzmy zemoglem sie pomylic bo akurat w tym temacie debilizmami
                                                    wykazywal sie muvon
                                                    ty mu przytakiwales wiec a pewne jest to ze on nie odroznia
                                                    ekspresowki od autostrady
                                                    wiec moglo to wyniknac z tego powodu

>gdzie ta rotacyjan stolica metropolii
                                                    > gornoslaskiej?

jeden z projektow mowil o rotacyjnych stolicach u nas i u nich
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 14.10.09, 02:06
                                                    napisales ze mozna byloby tak mowic bo byly lata ze byla wysoko
                                                    > nie wykluczyles tego wiec uznales to za dopuszczalne
                                                    >

napisalem w trybie przypyszczajacym...wiec jesli nawet uznalem to za
                                                    dopuszczalne to nie znaczy, ze tak powiedzilem( ze zawisza byl
                                                    potega) nie widzisz roznicy?

-ja w obu przypadkach bralem po uwage kraj
                                                    > ty sprawe potegi morskij poszerzyles o morze baltyckie i polnocne
                                                    > czyli ogromny obszer.
                                                    > odpowiedz jest prosta
                                                    > nie masz argumentow i zwiekszenie obszaru mialo zrobic twoj tekst
                                                    > powaznym. Pytanie dlaczego?
                                                    > Jedyna sluszna odpowiedz jest ze sie zblazniles

brales tylko kraj pod uwage? to jak miala byc potega morska bez
                                                    brania pod uwage morza?
                                                    pomysl troche...to mowimy o ladowej potedze handlowej na terenach
                                                    polski czy o potedze morskiej?

robisz z siebie debila na poziomie muvona i kilku innych
                                                    > co mam powiedziec, ze jstes rozsadny?
                                                    debila z siebie robisz ty...pomyliles sie, wiec zamiast przeprosic
                                                    to dalej wyzywasz....lepiej ci z tym?-

ty mu przytakiwales wiec a pewne jest to ze on nie odroznia
                                                    > ekspresowki od autostrady
                                                    > wiec moglo to wyniknac z tego powodu

uidowodnij, ze mu przytakiwalem...a na drugi raz to pomysl nim cos
                                                    napiszesz..

jeden z projektow mowil o rotacyjnych stolicach u nas i u nich
                                                    ty napisales ze tam bedzie stolica rotacyjna, a nei ze tak zaklada
                                                    jeden z projektow...dlaczego klamales?
                                                    Nie warto dyskutowac z hecerem, obrzuci wyzwiskami, a gdy zabraknie
                                                    agumentow usuwa posty ze swojego forum...a mowia, ze prawdziwa
                                                    cnota krytyk sie nie boi!
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 14.10.09, 08:24
                                                    > napisalem w trybie przypyszczajacym...wiec jesli nawet uznalem to
                                                    za dopuszczalne to nie znaczy, ze tak powiedzilem( ze zawisza byl
                                                    > potega) nie widzisz roznicy?

o to mi wlasnie chodzilo ze powiedziales ze to byloby dopuszczalne

> brales tylko kraj pod uwage? to jak miala byc potega morska bez
                                                    > brania pod uwage morza?

to dlaczego uwazasz ze Zawisza to potega nie biorac pod uwagi ligi
                                                    wloskiej angielskiej niemieckiej i hiszpanskiej
                                                    ale sie arafat osmieszasz

> jeden z projektow mowil o rotacyjnych stolicach u nas i u nich
                                                    > ty napisales ze tam bedzie stolica rotacyjna, a nei ze tak zaklada
                                                    > jeden z projektow...dlaczego klamales?

ale ty jestes prosty
                                                    to ze mowilem ze bedzie tam stolica rotacyjna to byl skrot myslowy
                                                    bo wszystko jest w fazie projektow i nic pewnego nie jest
                                                    I tak jak pisalem na samym poczatku na dzien dzisiejszy
                                                    najprawdfopodobniej metropolii nie bedzie, poza wawa
                                                    powtarzam po raz setny, jeden z projektow zakladal rotacyjna stolice
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 14.10.09, 14:07
                                                    to dlaczego uwazasz ze Zawisza to potega nie biorac pod uwagi ligi
                                                    > wloskiej angielskiej niemieckiej i hiszpanskiej
                                                    > ale sie arafat osmieszasz

bo napisalem w nawiasie w polsce....

a co z ta potega morska bez morza?
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 14.10.09, 14:33

> bo napisalem w nawiasie w polsce....

nawet w Polsce to tez tylko z obecnego punktu w jakim znalazl sie
                                                    Zawisza, a ten punkt to amatorstwo i prowincjonalizm

> a co z ta potega morska bez morza?

jest baltyk do ktorego miasto mialo dostep poprzez rzeke
                                                    brniesz w go... arafat
                                                    daj spokoj bo smierdzi
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 15.10.09, 00:16

> nawet w Polsce to tez tylko z obecnego punktu w jakim znalazl sie
                                                    > Zawisza, a ten punkt to amatorstwo i prowincjonalizm
                                                    >

czy ty umiesz czytac szlachcic? ja napisalem, w czasie przeszlym, w
                                                    polskiej lidze...a to jak dzisiaj cienko przedzie nie ma znaczenia...
                                                    a kiedys byl w czubie pierwszej ligi...

jest baltyk do ktorego miasto mialo dostep poprzez rzeke
                                                    > brniesz w go... arafat
                                                    > daj spokoj bo smierdzi

no brawo szlachcic...to teraz powiedz czy miasto torun mialo
                                                    najwieksza wymiane towarow nad tym morzem? bo0 jezeli byl potega
                                                    morska to chyba musial dominowac?
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 16.10.09, 07:01
                                                    > czy ty umiesz czytac szlachcic? ja napisalem, w czasie przeszlym,
                                                    >w polskiej lidze...a to jak dzisiaj cienko przedzie nie ma
                                                    >znaczenia... a kiedys byl w czubie pierwszej ligi...

mozna z ciebie rechotac arafat
                                                    dziennikarzowi tez chodzilo tylko o Polske!!!!
                                                    to napisalem a ty wyjechales z Gdanskiem ze byl wyzej i z tym sie
                                                    zgodzilem wiec co to za potega jak Gdansk byl wyzej
                                                    Wiec w kontekscie tego ze wysmiewasz potege torunia bo Gdansk byl
                                                    wyzej smieszne jest ze uwazasz za zasadne ze zawisza byl poteg w
                                                    kontekscie tego ze nie byl mistrzem nigdy czyli tez ktos byl wyzej

> najwieksza wymiane towarow nad tym morzem? bo0 jezeli byl potega
                                                    > morska to chyba musial dominowac?

i powinienem napisac co wyzej
                                                    jezeli Zawisza byl potega to musial dominowac
                                                    arafat, ty zaprzeczasz sam sobie
                                                    zupelnie inaczej podchodzisz do sprawy o potege morska i zupelnie
                                                    inaczej w sprawie Zawiszy
                                                    przestan sie kompromitowac panie "musze sie ze szlachcicem nie
                                                    zgodzic"
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 16.10.09, 12:40
                                                    mozna z ciebie rechotac arafat
                                                    > dziennikarzowi tez chodzilo tylko o Polske!!!!
                                                    > to napisalem a ty wyjechales z Gdanskiem ze byl wyzej i z tym sie
                                                    > zgodzilem wiec co to za potega jak Gdansk byl wyzej
                                                    > Wiec w kontekscie tego ze wysmiewasz potege torunia bo Gdansk byl
                                                    > wyzej smieszne jest ze uwazasz za zasadne ze zawisza byl poteg w
                                                    > kontekscie tego ze nie byl mistrzem nigdy czyli tez ktos byl wyzej

a gdzie jest napisane ze mu chodzilo tylko o polske? czy on mowil o
                                                    polskiej potedze morskiej?

a co do zawiszy, to ty to napisales, zeby zmienic temat wiec nie
                                                    widze sensu na ten temat dyskutowac, zwlaszcza,z e raz porownujesz
                                                    zawisze z ligami zagranicznymi a raz nie...

i powinienem napisac co wyzej
                                                    > jezeli Zawisza byl potega to musial dominowac
                                                    > arafat, ty zaprzeczasz sam sobie
                                                    > zupelnie inaczej podchodzisz do sprawy o potege morska i zupelnie
                                                    > inaczej w sprawie Zawiszy
                                                    > przestan sie kompromitowac panie "musze sie ze szlachcicem nie
                                                    > zgodzic"

jak sama nazwa wskazuje, jezeli ktos jest(byl) potega morska to
                                                    powinien dominowac na jakim morzu...zgadza sie? na jakim wiec morzu
                                                    dominowal torun? na baltyku? chyba nie bo tam bylo kilkadziesiat
                                                    miast hanzy o wiekszej lub rownej toruniowi wymianie
                                                    handlowej...wiec na pewno torun na baltyku nie dominowal...to jak
                                                    mozna go nazwac potega morska?
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 16.10.09, 14:18
                                                    > a gdzie jest napisane ze mu chodzilo tylko o polske? czy on mowil
                                                    >o polskiej potedze morskiej?

zacytuj gdzie jest NAPISANE ZE NIE

> a co do zawiszy, to ty to napisales, zeby zmienic temat wiec nie
                                                    > widze sensu na ten temat dyskutowac, zwlaszcza,z e raz porownujesz
                                                    > zawisze z ligami zagranicznymi a raz nie...

z zagranicznymi zaczelem porownywac bo ty rozszerzyles o kraje morza
                                                    baltyckiego i polnocnego
                                                    przyklad zawiszy podalem aby ci uzmyslowic problem
                                                    o zawiszy tak sie mowilo i mowi, sam przyznales ze mozna bylo tak
                                                    powiedziec

zapedziles sie w koni rog arafat i wyszedles na durnia kolejny raz
                                                    nie kompromituj sie, caly czas brniesz w osmieszanie sie bo trudno
                                                    ci jest komus przyznac racje

> jak sama nazwa wskazuje, jezeli ktos jest(byl) potega morska to
                                                    > powinien dominowac na jakim morzu...zgadza sie?

to jak mowia o potedze zawiszy to zawisza powinna dominowac w pilce?
                                                    w pilce nie dominowala a mimo to mowiles ze mozna byloby tak
                                                    powiedziec
                                                    o potedze mozna mowic w roznych aspektach i z roznego punktu widzenia
                                                    o tym rozmawiamy
                                                    tego nie rozumiesz i wystawiasz sobie opinie
                                                    opinie sobie szargasz totalnie bo o ile niezrozumienie powyzszego
                                                    chluby nie przynosi to patrzenie na sprawe potegi morskiej i zawiszy
                                                    inaczej osmiesza cie

PS Opel moze byc potega samochodowa tylko w niemczech badz w europie
                                                    nie koniecznie swiatowa bo wszedzie jezdza samochody
                                                    rozumiesz? czy nadal nic?
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 17.10.09, 00:02
                                                    zacytuj gdzie jest NAPISANE ZE NIE

no teraz to mnie rozwaliles....mam ci wkleic caly artykul? bo tam
                                                    nigdzie nie pisze, ze chodzi tylko o polske...

z zagranicznymi zaczelem porownywac bo ty rozszerzyles o kraje morza
                                                    > baltyckiego i polnocnego

bo na tym obszarze dzialal glownie hanza...a torun do niej nalezal i
                                                    dzieki temu wedlug niektorych mial byc potega morska...to jakie
                                                    morza chciales rozpatrywac jak nie te? chyba, ze znasz inne gdzie
                                                    torun byl potega...

o potedze mozna mowic w roznych aspektach i z roznego punktu widzenia
                                                    > o tym rozmawiamy
                                                    to w jakim aspekcie potega byl torun? skoro nawet z poslkich miast(
                                                    obecnie) nie mial najwiekszej wymiany handlowej? a co tu mowic o
                                                    takich miastach jak lubeka, hamburg, rostok, ryga?

czy dysponowal sila zbrojna, ktora umozliwial mu prowadzenie wojen i
                                                    kontrolowanie szlakow handlowych?

chluby nie przynosi to patrzenie na sprawe potegi morskiej i zawiszy
                                                    > inaczej osmiesza cie

osmiesza ciebie ciagla zmiana termatu...to ty pisales o potedze
                                                    zawiszy....

i pytam po raz kolejny, czy slowacja i litwa to militarne potegi na
                                                    swiecie dzisiaj?

> nie koniecznie swiatowa bo wszedzie jezdza samochody
                                                    > rozumiesz? czy nadal nic?

dlatego mozna powiedziec: opel to potega w niemczech, lub potega w
                                                    europie lub potega na swiecie...
                                                    ale jezeli powiesz potega swiatowa( tak jak morska) to chodzi o
                                                    swiat a nie o niemcy...rozumiesz? a w artykule powiedziano potega
                                                    morska, a nie polska potega morska...widzisz roznice?
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 17.10.09, 00:20
                                                    w ostatnim wersie mialo byc tak:

> nie koniecznie swiatowa bo wszedzie jezdza samochody
                                                    > rozumiesz? czy nadal nic?

dlatego mozna powiedziec: opel to potega w niemczech, lub potega w
                                                    europie lub potega na swiecie...
                                                    ale jezeli powiesz opel jest potega motoryzacyjna( tak jak morska)
                                                    to chodzi o swiat a nie o niemcy...rozumiesz? chyba, ze zaznaczysz,
                                                    ze chodzi np o niemcy lub europe... a w artykule powiedziano potega
                                                    morska, a nie polska potega morska...widzisz roznice?
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 17.10.09, 11:41
                                                    > no teraz to mnie rozwaliles....mam ci wkleic caly artykul? bo tam
                                                    > nigdzie nie pisze, ze chodzi tylko o polske...

no faktycznie, dla kretyna trzeba to dopisac bo nie zrozumie

> bo na tym obszarze dzialal glownie hanza...

juz ci napisalem, przemysl motoryzacyjny dziala na calym swiecie a
                                                    mozna powiedziec ze FSO byla potega w Polsce
                                                    ocene czegos mozesz ograniczyc i do czasu i obszaru
                                                    artykul jaki napisal dziennikarz zaakcentowal ze kiedys wielkie
                                                    statki byly czescia transportu w Polsce a dzisiaj ten srodek jest
                                                    super marginalny
                                                    Jak oszolomie Newsweek czy inni robia ranking uniwersytetow tez nie
                                                    pisza ze w Polsce, bo to wynika z artykulu
                                                    zrozumiales? pewnie ze zrozumiales, tylko ze jestes tego typem
                                                    zakomp,eksionym czlowiekiem ze nie przyznasz sie do tegoze piszesz
                                                    bzdury

> czy dysponowal sila zbrojna, ktora umozliwial mu prowadzenie wojen
                                                    >i kontrolowanie szlakow handlowych?

z artykulu jwasno wynika ze chodzo o transport handlowy
                                                    trzeba byc debilem aby Hanze kojarzyc z okretami wojennymi
                                                    i ty jestes tego przykladem jak widac

> dlatego mozna powiedziec: opel to potega w niemczech, lub potega w
                                                    > europie lub potega na swiecie...

kretynie jak Newsweek podaje ze UMK jest 4-5 uniwersytetem to
                                                    znaczyze na swiecie? Nie pisze ze w Polsce
                                                    wiec taki kretyn jak ty mysli pewnie ze na swiecie
                                                    Nie mozesz wymagac od dziennikarzy i rozmowcow zeby dostosowywali
                                                    sposob przekazywania informacji do twojego IQ
                                                    dla takich jak ty sa inne ksiazki czasopisam takie
                                                    jak "Elementarz" "Poczytaj mi mamo"

• arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 17.10.09, 21:55
                                                    > no teraz to mnie rozwaliles....mam ci wkleic caly artykul? bo tam
                                                    > > nigdzie nie pisze, ze chodzi tylko o polske...
                                                    >
                                                    > no faktycznie, dla kretyna trzeba to dopisac bo nie zrozumie
                                                    >

chciales dowod to masz..i nie uzywaj inwektyw bo pokazujesz jaki
                                                    jestes....

juz ci napisalem, przemysl motoryzacyjny dziala na calym swiecie a
                                                    > mozna powiedziec ze FSO byla potega w Polsce

ale dodales w polsce...

ocene czegos mozesz ograniczyc i do czasu i obszaru
                                                    > artykul jaki napisal dziennikarz zaakcentowal ze kiedys wielkie
                                                    > statki byly czescia transportu w Polsce a dzisiaj ten srodek jest
                                                    > super marginalny
                                                    > Jak oszolomie Newsweek czy inni robia ranking uniwersytetow tez
                                                    nie
                                                    > pisza ze w Polsce, bo to wynika z artykulu
                                                    > zrozumiales? pewnie ze zrozumiales, tylko ze jestes tego typem
                                                    > zakomp,eksionym czlowiekiem ze nie przyznasz sie do tegoze piszesz
                                                    > bzdury

jezeli ktos pisze ze byl potega morska, a polska nie ma morza
                                                    wewnetrzenhgo to logicznym jest, ze musisz pod uwage wziazc inne
                                                    kraje i miasta nad tym morzem i dopiero potem pisac, ze cos bylo
                                                    potehga lub nie...

czy dysponowal sila zbrojna, ktora umozliwial mu prowadzenie wojen
                                                    > >i kontrolowanie szlakow handlowych?
                                                    >
                                                    > z artykulu jwasno wynika ze chodzo o transport handlowy
                                                    > trzeba byc debilem aby Hanze kojarzyc z okretami wojennymi
                                                    > i ty jestes tego przykladem jak widac

masz racje jestes debilem jezeli nie kojarzysz hanzy z sila
                                                    zbrojna...
                                                    dla twojej informacji hanza prowadzila wojny! a skoro je prowadzila
                                                    to musiala miec okrety wojennne...widzisz szlachcic jak sie
                                                    kompromitujesz? nie masz pojecia o hanzie a sie sprzeczasz...lepiej
                                                    juz nic nie pisz bo sie osmieszasz do reszty...

kretynie jak Newsweek podaje ze UMK jest 4-5 uniwersytetem to
                                                    > znaczyze na swiecie? Nie pisze ze w Polsce
                                                    > wiec taki kretyn jak ty mysli pewnie ze na swiecie
                                                    > Nie mozesz wymagac od dziennikarzy i rozmowcow zeby dostosowywali
                                                    > sposob przekazywania informacji do twojego IQ
                                                    > dla takich jak ty sa inne ksiazki czasopisam takie
                                                    > jak "Elementarz" "Poczytaj mi mamo"

tak jak ci napisalem, jezeli powiesz ze opel jest potega
                                                    motoryzacyjna to o jaki teren chodzi? caly swiat, europe, niemcy?
                                                    podobnie jest z potega morska...chodzi o obszar nad p[rzynajmniej
                                                    jednym morzem, a nawet wsrod polskich miast torun nie mial
                                                    najwiekszej wymiany, a nad baltykiem bylo jeszcze kilkadziesiat
                                                    innych miast hanzy plus innne portowe miasta...wiec niemozna nazwac
                                                    torunia potega morska...czy to do ciebie nie dociera?

nie pisz nic wiecej o inteligencji bo pokazujes, ze twoja jest
                                                    bardzo niska skoro piszesz takie bzdury jak to ze hanza kojarze z
                                                    sila zbrojna....
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 17.10.09, 22:42
                                                    > ale dodales w polsce...

jak czytasz ranking uczelni masz swiadomosc ze on dotyczy polski?
                                                    bo nie pisze sie o tym ze ranking dot obszaru polski a uczelnie sa
                                                    na calym kontynencie europejskim
                                                    Napisz list do tych czasopism aby pisali czy ten ten ranking dot
                                                    Polski czy nie bo wprowadzaja w blad inteligentow z bydgoszczy

> masz racje jestes debilem jezeli nie kojarzysz hanzy z sila
                                                    > zbrojna...

hanza to organizacja handlowa a tylko czasami te statki
                                                    przystosowywano do dzialan zbrojnych, znacznie czesciej te
                                                    przystosowane do obrony statki chronily konwoj
                                                    Hanza nie posiadala okretow stricte wojennych o ktorych wydaje sie
                                                    piszesz
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 17.10.09, 23:26
                                                    jak czytasz ranking uczelni masz swiadomosc ze on dotyczy polski?
                                                    > bo nie pisze sie o tym ze ranking dot obszaru polski a uczelnie sa
                                                    > na calym kontynencie europejskim
                                                    > Napisz list do tych czasopism aby pisali czy ten ten ranking dot
                                                    > Polski czy nie bo wprowadzaja w blad inteligentow z bydgoszczy
                                                    >

jezeli piszesz potega morska to logiczne jest ze dotyczy on morza,
                                                    jezeli dotyczy baltyku( jak w tym wypadku chcesz) to znaczy, ze
                                                    wszystkie miasta nad tym motrzem...czy torunski inteligent tego nie
                                                    rozumie?

podalem ci dobry przyklad z oplem...jezeli jest potega
                                                    motoryzacyjna, bez dodatkoweop okreslenia to logicznym jest, ze
                                                    dotyczy calego swiata...tak jak potega morska dotyczy calego
                                                    morza...a nie malego kawalka jaki graniczy z polska...i zeby bylo
                                                    smieszniej, to w czasach hanzy, torun do polski prze dlugi czas nie
                                                    nalezal oraz nawet wsrod polskich( obecnie) miast nie mial
                                                    najwiekszej wymiany handlowej...to gdzie ta jego potega?

hanza to organizacja handlowa a tylko czasami te statki
                                                    > przystosowywano do dzialan zbrojnych, znacznie czesciej te
                                                    > przystosowane do obrony statki chronily konwoj
                                                    > Hanza nie posiadala okretow stricte wojennych o ktorych wydaje sie
                                                    > piszesz

napisales:

trzeba byc debilem aby Hanze kojarzyc z okretami wojennymi
                                                    i ty jestes tego przykladem jak widac

hanza prowadzila regularne wojny, wystawiala regularne, zaciezne
                                                    armie aby utrzymac swoja dominujaca pozycje...piszesz bzdury
                                                    bagatelizujac ten aspekt dzialalnosci tej organizacji...byl on
                                                    bardzo wazny, gdyz wlasnie z owej militarnej potegi hanzy wynikala w
                                                    duzej mierze jej gospodarcza potega, hanza prowadzila wojny po to by
                                                    moc handlowac wedlug swojego mniemania bo z tego miala zyski...
                                                    wiec przestan bredzic szlachcic bo nie masz pojecia o czym piszesz...
                                                  • muvon200 Re: TMMB - na pochmurny dzień 17.10.09, 23:33
                                                    ale Ty masz cierpliwość. Normalnie to przeciez jak kopanie się z koniem.
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 18.10.09, 00:00
                                                    bezdenna glupota szlachcica w tym temacie dodaje mi sil;-)
                                                  • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 18.10.09, 09:57
                                                    ja arafat nie bede sie silil ze jestem znawca Hanzy bo nim nie
                                                    jestem ale zauwaz jaka jest z toba dyskusja
                                                    na artykul w ktorym pisza ze miasto mialo wielkie korzysci z
                                                    transportu statkami towarow ty pozwazasz ze uzytto slowa "potega"
                                                    aby dodac sobie ze racja jest po twojej stronie nawiazujesz do
                                                    okretow wojennych, ja nie wiem czy torun je mial ale wg mnie to nie
                                                    wazne bo artykul nie jest o Hanza Army tylko o Toruniu dla ktorego
                                                    rzeka byla w przeszlosci bardzo waznym szlakiem towarowym.
                                                    stawiam flache ze jakby torun byl najwiekszy w rejonie morza
                                                    polnocnego i baltyku powatpiewalbys bo jest przeciez Francja i
                                                    hiszpania i GB
                                                    Kazdy z twoich watkow i pstow o Toruniu to to umniejszanie
                                                    wszystkiemu co torunskie a kazdy o Bydgoszczy to propaganda

Napisz list do Newsweeka ze myslisz juz od kilku lat i nie mozesz
                                                    dojsc do tego czy ten ranking uczelni dotyczy tylko Polski czy Europy
                                                  • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 18.10.09, 21:05
                                                    ja arafat nie bede sie silil ze jestem znawca Hanzy bo nim nie
                                                    > jestem

tu sie w pelni z toba zgadzam! udowodniles to dokladnie podczas
                                                    dyskusji;-)

co do reszty:
                                                    czy ty nie widzisz roznicy pomiedzy tym, ze torun byl kiedys w
                                                    hanzie, byl dosc waznym jej ogniwem, mial dosc duza wymiane handlowa
                                                    itp a byciem potega morska? na tym polega problem...

podalem ci wiele argumentow przeciw bzdurnej tezie o morskiej
                                                    potedze torunia( a zwlaszcza, ze w hanzie bylo ponad 100 miast, w
                                                    tym kilkadziesiat o wiekszej niz torun wymianie handlowej, juz ten
                                                    fakt swiadczy o tym, ze nie mozna o tym miescie mowic jako o potedze
                                                    morskiej, gdyz jest duzo miast przed nim)argument o okretach
                                                    wojennych jest jednym z wielu, przyznasz chyba, ze jezeli mowisz o
                                                    potedze morskiej to musi sie z tym wiazac jakas sila zbrojna? hanza
                                                    slusznie byla nazywana potega morska, ale jako calosc, a nie jeden z
                                                    jej czlonkow...i faktem jest ze prowadzila wojny, byly one
                                                    integralna czescia polityki tego zwiazku...

stawiam flache ze jakby torun byl najwiekszy w rejonie morza
                                                    > polnocnego i baltyku powatpiewalbys bo jest przeciez Francja i
                                                    > hiszpania i GB

o czym ty piszesz? na razie torun nie byl nawet najwiekszy wsrod
                                                    polskich miast( obecnych ) nalezacych do hanzy a bredzis o potedze
                                                    morskiej...tu widac kompleksy torunia, ktory mysli, ze zawsze byl i
                                                    jest najwiekszy, najpiekniejszy itp...a fakty sa innne...

mylisz sie, ja podawalem tylko fakty o hanzie, nie moja wina,ze
                                                    fakty sa inne niz bys chcial...a role torunia w historii znam i
                                                    doceniam, ale to nie znaczy, ze mam piac z zachwytu nad wszystkim i
                                                    wszystko co torunskie nazywac najlepszym, najpiekniejszym wbrew
                                                    faktom,itp...

Kazdy z twoich watkow i pstow o Toruniu to to umniejszanie
                                                    > wszystkiemu co torunskie a kazdy o Bydgoszczy to propaganda

w dyskusji o hanzie podalem tylko rzeczowe argumenty( bydgoszczy w
                                                    to nie mieszalem, gdyz w hanzie nie byla)nie jest moja wina, ze co
                                                    niektorzy nadmuchali balon oczekiwan( potega morska) ktory pekl, gdy
                                                    sie okazalo, ze torun to zadna potega tylko jeden z ponad 150 miast
                                                    nad raptem 2 morzami...to nazywasz pomniejszaniem roli torunia? to
                                                    po prostu suche fakty...nie moja wina, ze ty i inni uprawiacie
                                                    propagande sukcesu i z czlonka hanzy awansowaliscie na potege
                                                    morska....

czytales moje watki o bydgoszczy? chyba nie skoro piszesz takie
                                                    bzdury...zobacz jak krytykuje wladze miasta, inwestycje itp itd...

Napisz list do Newsweeka ze myslisz juz od kilku lat i nie mozesz
                                                    > dojsc do tego czy ten ranking uczelni dotyczy tylko Polski czy
                                                    Europy

podalem ci przyklad opla, tam jakos zamilkles bo wiesz dobrze ze nie
                                                    masz racji wiec daj sobie spokoj...

a na koniec, jezeli choc troche myslisz to zastanow sie dlaczego
                                                    opini o bylej potedze morskiej torunia nie firmuje swoim nazwiskiem
                                                    zaden autorytet naukowy? w koncu umk ma silne katedry sredniowieczna
                                                    i nowozytna...
                                                    wiec skoro nawet profesorowie umk tego nie twierdza( a maja pelna
                                                    wiedze na temat) to znaczy, ze potega morska to tylko wymysl
                                                    zakompleksionych mieszkancow...
                              • el_kujawiako Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 07:36
                                szlachcic napisał:

>
                                > >> ale ty nie pisales, ze zaklada to jakis projekt tylko ze tak
                                > > bedzie...
                                >
                                > na dzien dzisiejszy jak powstana metropolie powstanie i slaska i
                                > nasza, projekt zaklada rotacyjna stolice
                                > a czy powstanie jakakolwiek metropolia tez nie jest pewne na 100%
                                > wiec nie mow ze cos jest pewne bo nic nie jest pewne na 100%
                                >

projekt zaklada rotacyjna stolice Silesii??? zacytuj fragment tego
                                projektu albo najlepiej daj linka, spedzilem troche czasu szukajac
                                tego i wszystkie zrodla mowia o rotacyjnej stolicy tylko w
                                kontekscie kuj-pom. zgadzam sie z tym ze mezczyzne poznaje sie po
                                tym czy umie przyznac sie do bledu czy tez nie, ty jestes tego
                                najlepszym przykladem.
                    • kid_cassidy Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 10:20
                      >>> nie mam nic wspolnego z osoba o nicku el kujawiako

zdecydowanie nie ma!
                      kujawiak to typ bydgoskiego ideowego bojówkarza z całym arsenałem
                      bluzgów i zawsze chetny do wojenki, a arafat to zwykły nudziarz,
                      przyczepiony rzep na ogonie, namolny przewalacz akapitów, powtarzacz
                      po 1000 razy tych samych infantylnych argumentów, maruda i flak z
                      olejem. tfuuu
                      • tlss Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 10:36
                        A jaką łatkę przykleisz sobie ubermenschu z torunia ?
                        • kid_cassidy Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 10:44
                          "prawie półmilionowi" przykleili mi już ich tyle, ze wylądam jak
                          paczwork, kolaż, bez miejsca na kolejne łatki:)
                      • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 16:19
                        dzieki za wsparcie kid;-) akurat z twojej strony nie spodziewalem
                        sie tego....;-)

a arafat to zwykły nudziarz,
                        > przyczepiony rzep na ogonie, namolny przewalacz akapitów,
                        powtarzacz
                        > po 1000 razy tych samych infantylnych argumentów, maruda i flak z
                        > olejem. tfuuu

masz prawo miec swoje zdanie, ale to jedyny sposob by pokazac takim
                        pseudo inteligentom jak ty, szlachcic i inni, ze bredza...
                        szybko uciekacie od dydkusji gdy sie ladnie wypunktuje wasze
                        argumenty....
                        • kid_cassidy Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 17:26
                          wsparcie? hehehe chciałbys, ale nie zasługujesz.
                          masz wyjatkowy tupet sądząc, że cie wspieram.
                          choc bardziej prawdopodobny jest twój błędny sposób oceny pewnych
                          faktów, wynikajacy z ułomnosci i wad na tle emocjonalnym lub zwykłej
                          infantylności.
                          To by tez tłumaczyło twoje nudziarstwo, namolność i zupełny brak
                          zdolności pogodzenia sie faktami o twojej osobie, które w sposób
                          cyklicznie powtarzalny są do ciebie, w postaci komentarzy od róznych
                          osób, kierowane.

mówiac po twojemu, czyli w wyjatkowo prosty sposób- z mojej strony
                          informacja, żeś nudziarz do wyrzygania i nieciekawy typek, a ty
                          ględzisz o udowadnianiu czegoś i skuteczności swojej jedynej
                          metody...
                          • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 19:31
                            wsparcie? hehehe chciałbys, ale nie zasługujesz.
                            > masz wyjatkowy tupet sądząc, że cie wspieram.
                            > choc bardziej prawdopodobny jest twój błędny sposób oceny pewnych
                            > faktów, wynikajacy z ułomnosci i wad na tle emocjonalnym lub
                            zwykłej
                            > infantylności.
                            > To by tez tłumaczyło twoje nudziarstwo, namolność i zupełny brak
                            > zdolności pogodzenia sie faktami o twojej osobie, które w sposób
                            > cyklicznie powtarzalny są do ciebie, w postaci komentarzy od
                            róznych
                            > osób, kierowane.

teraz to mnie rozbawiles....wroc do mojego postu i zobacz ze sa tam
                            takie znaki: :-) wiesz co one oznaczaja?

nie wiem jak prosto do ciebie trzeba pisac....a ty sie podnieciles i
                            napisales dlugi post....
                        • szlachcic Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 18:23
                          ze powielasz akapity bzdur jakie wypisujesz sam albo tobiepodobni
                          psychole to to nazywasz wsparciem?
                          arafat, daj na luz, zapetliles sie
                          • arafat11 Re: TMMB - na pochmurny dzień 05.10.09, 19:33
                            ze powielasz akapity bzdur jakie wypisujesz sam albo tobiepodobni
                            > psychole to to nazywasz wsparciem?
                            > arafat, daj na luz, zapetliles sie

widze, ze trzeba prosciej: wsparciem( ze znaczkiem ;-) mam nadzieje,
                            ze wiesz o co chodzi) napisalem w kontekscie ze niejaki kid napisal,
                            ze nie jestem el kujawiako o co mnie oskarzales...
                            teraz rozumiesz?
                  • el_kujawiako Re: TMMB - na pochmurny dzień 06.10.09, 07:38
                    szlachcic napisał:

> nie przejmuj sie moim cisnieniem arafat, przepraszam el_kujawianko
                    > tylko pod drugim nickiem popieraj to co piszesz pod innym nickiem
                    > Nick el_kujawianko powinien popierac nick arafat
                    > jestes w koncu ich wlascicielem
                    > a moze przestales popierac nick arafat bo zrozumiales jakie bzdury
                    > pisales? Nie, nie, to nie jest mozliwe

hehehe, tak szlachcic, jak zawsze jestes w pelni zorientowany w
                    sytuacji, masz racje i piszesz prawde, jak zawsze :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka