sliski_wacek 24.04.10, 11:35 40000 szoferów? a czyich? no chyba ze autor to kretyn i mial kierowcow na mysli... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek-jacenty Autor! Autor! 24.04.10, 11:54 Natężenie ruchu jest olbrzymie. Każdej doby most przekracza 40 tys. szoferów. Hmmm… wysiadają z limuzyn owi szoferzy i przekraczają most? No to faktycznie 40 tysięcy ludzi na dobę pieszo przez most… Dużo ;) A gdzie w tym czasie te 40 tysięcy limuzyn stoi? Nie mamy w Toruniu aż tylu miejsc parkingowych jeszcze… - Chyba coś możecie zrobić, by ukarać niesfornych szoferów? - pytam. Panie Marcinie, a może to są po prostu kierowcy i 40 tysięcy samochodów a nie szoferów, i nie przekraczają a przejeżdżają? Odpowiedz Link Zgłoś
gilbert.grape Szofer Kubica 24.04.10, 12:27 Już 9 maja odbędzie się Grand Prix Hiszpanii, w którym wystartuje nasz jedyny szofer wśród zawodników startujących w wyścigach formuły pierwszej. Dla tych którzy sportami motoryzacyjnymi się nie interesują nadmienię, że F1 to wyścigi samochodów, których szoferka jest tak mała, że aby do niej wejść - należy wymontować kierownicę. Odpowiedz Link Zgłoś
jarsem Policja jak lew - otwiera paszczę na pl. Rapack... 24.04.10, 14:11 "szofer 1. «osoba zajmująca się zawodowo prowadzeniem samochodu» 2. daw. «kierowca samochodu»" źródło: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2526912 może czas zaktualizować sobie Worda ;P? Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city A co z Nieszawską ?? Brak Policji ! 24.04.10, 14:57 Kazdego ranka kierowcy oczekujący w długiej kolejce na druga strone Torunia denerwuja sie na chamstwo jadące prawym pasem , niby w kierunku Kujawskiej lub pod wiadukt,ale w ostatniej chwili skręcaja na most. Dlaczego , mimo ,ze jest tam duza wysepka, nikogo tam nie ma z lizakiem? Zadnego radiowoazu czu policjanta pieszo? Szlag człowieka trafia kiedy stoi sie nierzadko 40 minut w kolejce, a tuz obok przejeżdza podsiwiały palant "grubym" BMW. Kiedy wreszcie pojawi sie tam Policja? Odpowiedz Link Zgłoś
jonnek Re: Policja jak lew - otwiera paszczę na pl. Rapa 24.04.10, 19:58 Z ulicą Chopina to nie jest takie proste. po pierwsze, nie ma tam żadnych strzałek "w lewo" czy "w prawo" - to wszystko jest raczej zwyczajowe. Poza tym zarówno w lewo jak i w prawo są po dwa pasy wjazdu w Al. JP2 - wiec nie trzeba sie "wpychać", wystarczy zmienić pas. Ale najwazniejszy jest powód: Kierowcy jadący prosto, od "Merkurego" wciskaja się na skrzyżowanie pomimo, że nie moga z niego zjechac. Powoduje to taką sytuacje, że gdy Chopina dostaje zielone światło, to dalej, przez cały czas zjeżdżaja samochody blokujące skrzyżowanie. Gdy w końcu przejadą, Chopina dostaje czerwone światło. Nie raz tam stałem i czułem narastająca irytację. Policja powinna przede wszystkim egzekwować przepis, że nie wolno wjeżdżać na zablokowane skrzyżowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
i.gabor pomysły małym kosztem 25.04.10, 08:41 1. Budowa kładkę dla pieszych na pl. Armii Krajowej - przyspieszy to przejazd przez most z centrum. 2. Tablica informująca o używaniu kierunkowskazu przed wiaduktem w tym samym miejscu (są tacy którzy wogóle nie używają ich skręcą na Poznań) - przyspieszy wyjazd z Poznańskiej na most. 3. Kamera na początku ul. Podgórskiej w stronę mostu - może zniechęci to cwaniaków. 4. Kamera na światłach na Rapackiego w stronę mostu. Odpowiedz Link Zgłoś
i.gabor Re: pomysły małym kosztem 25.04.10, 09:12 Kładka dla pieszych chyba raczej nierealna ze względu na podróżnych i ich bagaży... Odpowiedz Link Zgłoś
blue_city Re: pomysły małym kosztem 25.04.10, 11:28 Kamery to dobre rozwiązanie pod waruniem,ze ktoś bedzie je w ogole poglądał. osobiscie nie wierze,ze cos sie zmieni. To wrecz niemorzliwe za cienkiej prezydentury zleskiego, ten skostniały facet jest zaprzeczeniem jakich kolwiek zmian na lepsze. Zaleski to najwieksza tragedia dla Torunia, gorszy nawet od strzesniewskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: pomysły małym kosztem 25.04.10, 11:24 ale gdzie ta kładka? Na pl.AK, koło kempingu Tramp? Co to da? Omawiany już był tu temat kładki albo przejścia podziemnego na pl.Rapackiego. To nic nie da. Dziś piesi blokują al.Jana Pawła II ale na tych światłach wyjeżdża ul.Chopina na most. Inaczej nigdy by nie wyjechała. Moim zdaniem najlepszy pomysł to buspas na most po torowisku tramwajowym od pl.Teatralnego do samego mostu, na ul.Kopernika. Przynajmniej autobus nie będzie stał w korku, do cholery! Nie wszystkie autobusy muszą stawać na pl.Rapackiego - niech kilka jedzie torowiskiem tramwajowym na most z pl.Teatralnego. Odpowiedz Link Zgłoś
i.gabor Re: pomysły małym kosztem 25.04.10, 18:39 Kładka miałaby sens tylko przy wiadukcie kolejowym, obok przystanku. Piesi blokują tam ruch od strony mostu w stronę Łodzi czy Poznania (ma most aż takiego znaczenia nie ma, przynajmniej da szansę dla wjeżdżających z Kujawskiej czy Nieszawskiej). Ale całkowicie rozumiem i podróżnych, którzy nie chcieliby targać swoje bagaże przez kładkę na przystanek przy Shell, więc pomysł raczej kiepski, nie da tyle plusów. Na Rapackiego czy Mickiewicza oczywiście kładka nic nie da, tam światła i tak muszą pozostać. Usprawnić popołudniowy wyjazd z miasta można tylko na Podgórzu, a poranne korki zlikwidować bez drugiego mostu po prostu sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
nilaszok Re: pomysły małym kosztem 26.04.10, 09:15 RACJA !!! tak samo myślałem o tym aby autobusy jeździły po torach. Jest to proste i tanie rozwiązanie. Identycznie się ma rzecz w Krakowie, gdzie autobusy w wielu zatłoczonych miejscach jeżdżą po torach. Przynajmniej są na czas. No i dodatkowo mogą tamtędy jeździć karetki. Kto wie, może nawet kilka procent ludzi przesiadłoby się na komunikację miejską, widząc że autobusem można szybciej przejechać przez most. automatycznie kilka % mniej samochodów na trasie to mniejszy też korek. Odpowiedz Link Zgłoś
i.gabor nowe osiedla na Podgórzu... 25.04.10, 18:45 A bez szybkiego drugiego mostu lepiej nie będzie. Oprócz niedługo oddanych bloków przy Lidl i na Stawkach Marbud już przebuduje 8- piętrowy biurowiec po Drosedzie (na socjalne, w ramach poprawy wizerunku dzielnicy:(, postawi drugi 4-piętrowy i w planach mają też osiedle Leśny Zakątek na tym samym terenie na 400 mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa1947 Policja jak lew - otwiera paszczę na pl. Rapack... 26.04.10, 12:16 A moim zdaniem przydałaby się większa kontrola kierowców wjeżdżających na Plac Rapackiego już na żółtym świetle i blokujących skutecznie wjazd kierowcom z ul.Chopina. To jest - wg mnie -główna przyczyna nieustającego tłoku na tym skrzyżowaniu. Jeśli chodzi o tych jadących lewym pasem ul.Chopina to nie dalej jak 3 dni temu cudem uniknęliśmy zderzenia z kierowcą, który w ostatniej chwili postanowił skręcić na most. Na szczęście w ostatniej chwili "zrezygnował". A kierowcy zawracający u wylotu Kopernika - no cóż, Polacy są pomysłowi. Taka sama historia zresztą jest przy zjeździe z wiaduktu w stronę Lubicza - tak również kierowcy zawracają, żeby się dostać krótszą drogą na most autostradowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Zła taktyka 26.04.10, 13:37 Tak jest. Ustawić tajniaków w tajnych radiowozach a karać już po wyjeździe z mostu. Najlepiej ze 20 km od Torunia a piratów gonić śmigłowcem. Niech się milicja opanuje bo dostanie sraczki jak włocławska drogówka. Postawcie stójkowych tak by mieli pieczę na co się da i odstraszali od łamania przepisów. W przypadku psich kup niewiele to daje bo można wysr... psa na buty strażnikom czy policjantom i nie zrobi to na nich wrażenia natomiast kierowców widok munduru dyscyplinuje. Chcecie mandatów- karajcie właścicieli psów. I podzielam zdanie kogoś kto pisał o Chopina. Jadąc lewym pasem i wjeżdżając na most nie łamiemy przepisów gdyż ponieważ pasy te są nie oznaczone. Jedyne wykroczenie jakie popełniamy to "uporczywa jazda lewym pasem". Mandatu unikniemy wracająć na pas prawy przed wjazdem. Wystarczy wykorzystać jakąś panią prowadzącą pojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
24bitblaster Re: Policja jak lew - otwiera paszczę na pl. Rapa 26.04.10, 14:04 Redaktorze, powiedz czy uwazasz sie za przyglupa nie znajacego jezyka polskiego? Czy inteligentnego czlowieka, ktory usiluje byc jeszcze bardziej inteligentny poprzez dodawanie anachronizmow i slow z pod budki z piwem? Jesli natomiast jestes w wieku przed- emerytalnym to udaj sie na zasluzona emeryture i daj nam nam czytelnikom odpoczac choc przez chwile od: - szoferow A chauffeur is an individual who transports passengers in relatively high comfort and style as a profession. - wozow To wyrazenie w stosunku do samochodow swiadczy tylko o twoich ograniczonych mozliwosciach umyslowych! Odpowiedz Link Zgłoś
alo70 Policja jak lew - otwiera paszczę na pl. Rapack... 05.05.10, 21:55 Chciałabym wyrazić swoje zdanie na temat policji, która, pewnie dlatego, ,żeby wreszcie jakieś wyniki mieć, "ciężko pracuje" łapiąc kierowców przy wjeździe na most.Jestem mieszkanką tej gorszej strony Wisły.Przynajmniej dwa razy dziennie stoję w coraz dłuższych korkach, oczekując minimum pomocy w ich rozładowaniu - od policji chociażby. Ale nie, policjanci zamiast kierować ruchem tamują go jeszcze bardziej, biegając po obydwu pasach ruchu i wlepiając mandaty.To żenujące.I proszę mi wierzyć, że rozumiem tych, którzy się wpychają, omijają, skracają-każdy ma jakiś powód-od straty czasu=pieniędzy zaczynając na płaczącym dziecku, bo siusiu, w samochodzie kończąc.Ten ostatni powód był też powodem otrzymania przeze mnie mandatu.Skróciłam drogę(chociaż zawsze "grzecznie"czekam, chociaż widziałam policję) bo córka musiała skorzystać z toalety. Zostałam zatrzymana przez chamskiego policjanta, który, ponieważ ośmieliłam się wyrazić swoje zdanie, wypisywał mi mandat ponad 20 min.Córka nie zdążyła do toalety.Więc pytam-na tym ma polegać praca policji, opłacanej także z moich pieniędzy?!Życzyłabym sobie, żeby szanowni policjanci zechcieli wysiąść z wygodnych autek i zapracować na wypłacane co miesiąc pensyjki.I jeszcze jedno-ostatnio zwracam uwagą na łamanie przepisów przez policję:25.04, ul.Polna, radiowóz o nr 332 jechał z prędkością ok.80 km/h-podobno wolno 50;27.04 wyjazd z Lubicza-jechali tak szybko, że nie mogłam zobaczyć nr, 29.04-Sz.Lub-ponad 70 km/h.Nie jechali na sygnale,kto wystawił im mandaty...? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk alo droga alo 06.05.10, 14:44 Przykra sytuacja która Ciebie spotkała jest konsekwencją tego że duch milicji przedyfundował spokojnie do policji i straszy dalej duchem Stalina. Policjant u nas nie jest by "chronić i służyć" tylko by "karać i służyć reżimowi". Taka sytuacja w wielu krajach byłaby nie do pomyślenia a gdyby się zdarzyła mogłabyś liczyć na ogromne odszkodowanie od policjanta. Trzeba było jednak po otrzymaniu mandatu poprosić panów o legitymacje, spisać nazwiska i numery i napisać pismo do komendanta (sytuacja którą opisałaś to w zasadzie znęcanie się funkcjonariusza nad dzieckiem i rodzicem). Gdyby jego odpowiedź byłaby niesatysfakcjonująca to piszesz do wojewódzkiej w Bydgoszczy a oni się z Toruniem nie lubią. Gdyby to nie dało satysfakcjonujących rezultatów piszesz do Warszawy i tak aż do ministra spraw wewnętrznych. Kosztuje to niewiele a zabawy co niemiara i zawsze nasrasz milicjantowi w papiery bo jakiś smród będzie się wokół niego kręcił. Często takcja akcje przynosi rezultaty trzeba tylko chcieć. Piszesz: .I jeszcze jedno-ostatnio zwracam uwagą na > łamanie przepisów przez policję:25.04, ul.Polna, radiowóz o nr 332 jechał z > prędkością ok.80 km/h-podobno wolno 50;27.04 wyjazd z Lubicza- jechali tak > szybko, że nie mogłam zobaczyć nr, 29.04-Sz.Lub-ponad 70 km/h.Nie jechali na > sygnale,kto wystawił im mandaty...? No i juz masz pole do popisu. Każde użycie sygnału jest odnotowywane bo na jego użycie musi dać zezwolenie dyżurny więc nie będą mydlić oczu. Przypomnij sobie tylko godzinę tych rajdów, kartka, długopis i smarujesz odpowiednie pytanie w tej sprawie na adres komendanta- pamiętaj o podaniu danych osobowych i adresu zwrotnego: podinsp. mgr Wojciech Machelski Komenda Miejska Policji w Toruniu ul. Grudziądzka 17, 87-100 Toruń KOMENDANT MIEJSKI POLICJI W TORUNIU przyjmuje obywateli w sprawie skarg i wniosków w każdy wtorek w godz. 14.00 - 17.30 tel. (056) - 641 - 22 -10 lub Zastępca Komendanta nadkom. mgr Krzysztof Olszewski To od nas zależy jaka będzie policja i na ile będzie sobie władza pozwalać. Odpowiedz Link Zgłoś
alo70 Re: alo droga alo 07.05.10, 09:16 Witam i dziękuję za rady-nr policjanta spisałam, nazwiska mi nie podał twierdząc, że to nie moja sprawa jak się nazywa; dowiedziałam się tylko tyle, że była to drogówka z...Bydgoszczy.Od tamtej pory cały czas noszę się z zamiarem złożenia skargi, chcę zrobić to osobiście w Bydgoszczy. Ze spisywaniem-taki właśnie mam zamiar i tak robię, chociaż nie zawsze mogę dostrzec nr radiowozów, z powodów, o których pisałam wcześniej.Postanowiłam także robić dokumentację fotograficzną "pracujących"przy moście policjantów-jeżdżę z aparatem i planuję mały "wernisażyk"-za upokorzenie mojej córki i potraktowanie mnie jak przestępcy.Może nie działam szybko ale stawiam na skuteczność.Nr tego policjanta:554597, oddział prewencji Bydgoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk Re: alo droga alo 07.05.10, 09:56 W zasadzie numer ci wystarczy. Policjant ma pokazać legitymacje służbową a tam widnieje i numer i nazwisko. Do dzieła! To co opisujesz tak jak pisałem wcześniej to znęcanie się nad dzieckiem- i nie bój się używać w pismach mocnych słów- powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.torunczyk P.S 07.05.10, 10:06 W szczególności polecam alo lekturę ZARZĄDZENIE NR 805 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 31 grudnia 2003 r. w sprawie „Zasad etyki zawodowej policjanta”. Pełna treść: witryna.fucio.pl/panas/zarzadzenie%20805.htm Zapytaj się pana komendanta jak ta sytuacja ma się do: § 8 Wykonując zadania służbowe, policjant powinien dostosowywać swoje zachowanie do sytuacji i cech osób uczestniczących w zdarzeniu, w szczególności wieku, płci, narodowości i wyznania, a także uwzględniać uzasadnione potrzeby tych osób. Odpowiedz Link Zgłoś