arafat11 29.05.10, 20:58 no to wygrana juz pewna...to bedzie miazdzacy cios dla konkurencji! juz drugi bo pierwszym bylo rozdanie balonikow z logo esk torun na swiecie policji w gdansku;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rozczarowana-torunianka Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 30.05.10, 00:07 to na te działania Biuro zdobyło aż 18 milionów Euro? A to nieźle, nieźle. Gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
menthea Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultury 30.05.10, 10:07 nie 18 milionow euro, tylko 18 tysiecy euro. W tekscie umieszczona jest poprawna kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka nie 18 milionów 30.05.10, 13:29 O przepraszam, faktycznie. To moja pomyłka. Ale do głowy mi nie przyszło na owych 300 projektów jest do dyspozycji 18 tysięcy, wprawdzie Euro, ale.... to jest się tu czym chwalić?! Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 30.05.10, 10:27 arafat jak zwykle robi z siebie durnia zachowuje sie tak jakby znal punkt odniesienia do innych miast ile tych wnioskow powinno byc nikt nie wie o tym a arafat wie, juz juz dokonal oceny no ale ma nasrane we lbie wiec trzeba mu wybaczyc arafat, dlaczego w malym miasteczku jest wiecej pozarzadowych organizacji kultury niz we wielkiej przeolbrzymiej i podobno kulturnej jak cholera metropolii? znasz odpowiedz? tak/nie Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 02.06.10, 13:27 arafat jak zwykle robi z siebie durnia > zachowuje sie tak jakby znal punkt odniesienia do innych miast ile > tych wnioskow powinno byc > nikt nie wie o tym a arafat wie, juz juz dokonal oceny > no ale ma nasrane we lbie wiec trzeba mu wybaczyc naprawde tepy jestes szlachcic...ja sie po prostu smieje z kolejnych szumnych zapowiedzi...bo nawet sami torunianie wiedza,z e wasze starania o esk sa delikatnie to okreslajac slabe... Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 04.06.10, 10:28 > naprawde tepy jestes szlachcic...ja sie po prostu smieje z kolejnych > szumnych zapowiedzi...bo nawet sami torunianie wiedza,z e wasze > starania o esk sa delikatnie to okreslajac slabe... jestes kretynem arafat i to zapewne wiesz jako kretyn myslisz ze Bydgoszcz jest w czubie bo stado kretynow klika na sonde internetowa i wysforowali na lidera Bydgoszcz dlatego arafat jako kretyn mysli ze Bydgoszcz jest liderem jak wiadomo ze jest na samym koncu Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 05.06.10, 21:32 jako kretyn myslisz ze Bydgoszcz jest w czubie czy ja to gdzies pisze idioto?nie rozumniesz po polsku? podaj dowod, albo przepros! Odpowiedz Link Zgłoś
nielenin Mam projekt!Przenieść imprę do muzeum żydowskiego 30.05.10, 16:00 Tylko niech mi który antysemita zaprotestuje !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sugarless Toruń stolica upadającego przemysłu 30.05.10, 17:02 Mieszkańców ubywa ,emigrują ,z tą stolicą to wielka ściema,niema przemysłu, nie ma podatku ,ludzie pozbawieni śroków do życia, turyści jednodniowi zostawiają znikome pieniadze, władze pitolą o sztuce , wiedząc że to małe miasteczko , a największymi pracodawcami to UMK I SZpital woj. na bielanach Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Ty z urodzenia taki głupi i złośliwy czy 31.05.10, 14:24 rolę jakąś tu odgrywasz ? Bo co zdanie to kłamstwo albo głupota ! Chyba że w piwnicy rodzina Cię zamknęła i nic o świecie nie wiesz. 1. Mieszkańców nie ubywa, co najwyżej przenoszą się z domami pod Toruń. 2. Nie ma przemysłu ??? 8 firm w czołowej polskiej "500", poziom życia jeden z wyższych w Polsce. 3. Wpływy podatkowe największe w województwie. 4. Ludzie bez środków do życia to mit Samoobrony i szalonej lewicy. 5. Coraz więcej jest turystów wielodniowych - tego nie wypracowuje się pstryknięciem palcami. 6. O sztuce gadasz jak pod budką z piwem - tego nie da się skwitować jednym zdaniem. 7. Może marzy Ci się jako największy pracodawca Elana lub Merinotex ? Te czasy już minęły. Nie molochy decydują o bogactwie lecz pomysły. Na tzw. całym cywilizowanym świecie takie jednostki jak uniwersytety i duże ośrodki medyczne są największymi indywidualnie pracodawcami. Ale bogactwo dają liczne małe i średnie firmy. I tak jest w Toruniu. Szkoda, że tego nie rozumiesz a malkontencisz ! Odpowiedz Link Zgłoś
tor_nister myślę, że Ty też przegiąłeś 31.05.10, 16:21 >8 firm w czołowej polskiej "500" Zgadza się ale te firmy zatrudniają u nas bardzo malo ludzi. Mają swoje filie w wielu miastach np Torfarm - księgowa, dyrekcja i kilka aptek. reszta po kraju >poziom życia jeden z > wyższych w Polsce. No tu to żartujesz prawda? Może ci się pomyliło i bredzisz o wynikach badania samopoczucia mieszkańców. U nas choćby nie wiem co się działo to zawsze będziemy chwalić. To taki zaścianek. > 4. Ludzie bez środków do życia to mit Niestety są tacy. Z resztą się zgodzę Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: Ty z urodzenia taki głupi i złośliwy czy 01.06.10, 08:57 No i mamy następnego Toruniewicza. Może od początku. > 3. Wpływy podatkowe największe w województwie. Poproszę o dane z powiatu oraz gmin ościennych. Rzeczywistość chyba jednak wygład inaczej. Pamiętaj że o sile danego miasta świadczy poziom dochodów gmin ościennych. > 2. Nie ma przemysłu ??? 8 firm w czołowej polskiej "500", poziom życia jeden z > wyższych w Polsce. Kolega piszę o przemyśle czy o siedzibach zarządów. Chciałbym zwrócić uwagę że to dwie różne sprawy. Na tzw. całym > cywilizowanym świecie takie jednostki jak uniwersytety i duże ośrodki medyczne > są największymi indywidualnie pracodawcami. Kłania się ekonomia. Siła lokalnej gospodarki w żadnym stopniu nie jest determinowana poprzez istnienie uniwersytetu i szpitali. Nie tworzą one wartości dodanej. Zajrzyj do literatury to zrozumiesz. Ale bogactwo dają liczne małe i > średnie firmy. I tak jest w Toruniu. Jeśli tak to czemu w Toruniu jest takie a nie inne bezrobocie. A poziom dochodów budżetowych miasta Toruń nie pozwala na przeprowadzenie jakiekolwiek inwestycji bez pomocy z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
cromio To prawda - kłania się ekonomia i logika. 01.06.10, 12:32 1. Po co koledze "przemysł" ? Przemysł nie daje pieniędzy. Pieniądze daje biznes, czytaj siedziba zarządu, czytaj podatki lokalne. Gudzowaty zatrudniał kiedyś 17 osób a miał przychody czy dochody w pierwszej "100". Jeżeli hurtownia farmaceutyczna ma kilka / kilkanaście oddziałów w Polsce, dochody ich wszystkich kumulują się w Toruniu. To ABC ekonomii. 2. Nie twierdziłem, że siłą gospodarki są szpitale i uniwersytety. Przeczytaj jeszcze raz. Pisałem tylko, że są największymi pracodawcami a pieniądze daje mały i średni biznes. A szpitale i uniwersytety, na całym świecie !, dają zatrudnienie i przydają splendoru. To także ABC ekonomii. 3. Bezrobocie w Toruniu jest najmniejsze spośród większych miast województwa. Bo tylko z nimi porównanie ma sens. 4. Dochody największe w województwie - także spośród większych miast. I, oczywiście, na głowę mieszkańca. Nigdzie miasto nie przebije przyległych gmin, tzw. sypialni. tego nie daje się porównać. 5. Poważnych inwestycji żaden samorząd w Polsce, a w tej chwili - jak się okazuje - również na świecie, nie robi ze środków własnych. To choroba naszych czasów i naszej cywilizacji. Nadmuchane do niebotycznych rozmiarów potrzeby polityczne i oczekiwania społeczne powodują, że wszyscy zadłużają się po uszy. To choroba całego świata. Prorokuję, że to się źle skończy ale to zupełnie inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
borba_1 Re: To prawda - kłania się ekonomia i logika. 01.06.10, 13:06 > 1. Po co koledze "przemysł" ? Przemysł nie daje pieniędzy. Pieniądze daje > biznes, czytaj siedziba zarządu, czytaj podatki lokalne. Gudzowaty zatrudniał > kiedyś 17 osób a miał przychody czy dochody w pierwszej "100". Jeżeli hurtownia > farmaceutyczna ma kilka / kilkanaście oddziałów w Polsce, dochody ich wszystkich > kumulują się w Toruniu. To ABC ekonomii. Szczerze. Większej bzdury w życiu nie słyszałem. Przemysł jest zbędny wystarczy tylko podatek od zysku? I to ma być ABC ekonomii. Widzę że mamy w kraju coraz lepszych ekonomistów. > 2. Nie twierdziłem, że siłą gospodarki są szpitale i uniwersytety. Przeczytaj > jeszcze raz. Pisałem tylko, że są największymi pracodawcami a pieniądze daje > mały i średni biznes. A szpitale i uniwersytety, na całym świecie !, dają > zatrudnienie i przydają splendoru. To także ABC ekonomii. Czy wiesz czym zajmuje się "ekonomia". Czy aby na pewno splendorem uczelni? Myślę że nie jest to ABC ekonomii i nie sądzę że po powyższym wpisie można mniemać że masz jakiekolwiek pojecie o tej dziedzinie. Uniwersytety oraz szpitale są jednostkami budżetowymi. W zależności od sposobu finansowania to samorząd czyli także budżet miasta utrzymuje miejsca pracy, które jak już napisałem ze wgłedu na redystrybucję dochodów budżetowych nie tworzą wartości dodanej. Co do prestiżu to się zgodzę ale co to ma wspólnego z poziomem dochodów budżetu miasta jakie generują to ja już nie rozumiem. > 3. Bezrobocie w Toruniu jest najmniejsze spośród większych miast województwa. B > o > tylko z nimi porównanie ma sens. Nie sądzę. Przeanalizuj bezrobocie Miasta Toruń oraz gmin ościennych a zrozumiesz jaką siłę gospodarczą stanowi Miasto Toruń. > 4. Dochody największe w województwie - także spośród większych miast. I, > oczywiście, na głowę mieszkańca. Nigdzie miasto nie przebije przyległych gmin, > tzw. sypialni. tego nie daje się porównać. Jak już napisałem poproszę liczby, puste słowa jak wiesz w ekonomii nie mają żadnego znaczenia. > 5. Poważnych inwestycji żaden samorząd w Polsce, a w tej chwili - jak się > okazuje - również na świecie, nie robi ze środków własnych. To choroba naszych > czasów i naszej cywilizacji. Nadmuchane do niebotycznych rozmiarów potrzeby > polityczne i oczekiwania społeczne powodują, że wszyscy zadłużają się po uszy. > To choroba całego świata. Prorokuję, że to się źle skończy ale to zupełnie inna > bajka. Po pierwsze następna bzdura którą nawet trudno jest skomentować. Zdajesz sobie sprawę czy są środki własne w jednostce budżetowej i skąd się biorą? Po drugie tu nie chodzi o ogólną ilość środków ale o redystrybucję ich na inwestycję. Jeśli miasto jest stosunkowo biedne tak jak jest w przypadku Torunia i poziom wydatków sztywnych jest stosunkowo wysoki to w takim przypadku poziom środków na inwestycje jest niski. Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Sorry. Ta rozmowa nie ma sensu. 01.06.10, 16:31 Ja stosuję skróty myślowe. Ty wymagasz rozwijania każdej kwestii. Rozumiem - to kwestia praktyki. Dobrze choć,że rozmawialiśmy bez inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
tor_nister Re: Toruń stolica upadającego przemysłu 31.05.10, 16:23 no niestety się muszę z Tobą zgodzić. Kolesie tutaj opierają swe info na wiadomościach z naszej bardzo stronniczek prasy lokalnej Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardus Stwórzmy Stolicę Europy 30.05.10, 17:44 Taką prawdziwą Stolicę Stolic - jakie miejsce byście wybrali w Europie na taką Stolicę , nie wchodzą w rachubę żadne miasta , to ma być nowa Stolica dla Europejczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: Stwórzmy Stolicę Europy 30.05.10, 20:44 Niech żyje Pan Dyrektor Lisowski. Niech żyje ESK !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
terrek Re: Stwórzmy Stolicę Europy 30.05.10, 20:53 tryg.sk11 napisał: > Niech żyje Pan Dyrektor Lisowski. Niech żyje ESK !!!!< Uff, ale się kompromitacja szykuje kiedy zaczną wybierać finałowe miasta do ostatecznej rozgrywki o ESK. Odpowiedz Link Zgłoś
o.rajmund Re: Stwórzmy Stolicę Europy 31.05.10, 07:54 TORUŃ EUROPEJSKĄ STOLICĄ ABSURDÓW Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardj2 Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultury 30.05.10, 21:38 Uwazajcie na "mochery", ale przede wszystkim na Rydzyka !! on wam wsadzi noge w szprychy tylko po to zeby "zaistniec" i bedzie wielka obsuwa, i wielki wstyd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 30.05.10, 23:18 "Bo tu nic, tylko śmierć, usychanie tkanek..." Odpowiedz Link Zgłoś
menthea Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultury 30.05.10, 23:34 Rozczarowana Torunianko owe 18 tys. euro to dotacja przyznana na projekt w ramach Programu Mlodziez w Dzialaniu, nie na dzialania projektowe ESK:) Odpowiedz Link Zgłoś
rozczarowana-torunianka Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 31.05.10, 22:15 To na działania projektowe ESK nie ma nawet tych 18 tysięcy?;) Odpowiedz Link Zgłoś
tryg.sk11 Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 31.05.10, 23:54 Jest jeszcze inaczej, wyjaśnię to pokrótce. Miejska Instytucja Kultury Toruń2016 nie może być operatorem programu Młodzież w Działaniu, wiec stworzyłą własną "spółkę córkę" w postaci Fundacji z Kulturą. Odpowiedz Link Zgłoś
fado_lisboa Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 01.06.10, 10:14 tryg.sk11 napisał: > Jest jeszcze inaczej, wyjaśnię to pokrótce. Miejska Instytucja > Kultury Toruń2016 nie może być operatorem programu Młodzież w > Działaniu, wiec stworzyłą własną "spółkę córkę" w postaci Fundacji z > Kulturą. Która to córka zamierza wciskać wkrótce owej młodzieży taki oto badziew z certyfikatem "z kulturą": z-kultura.pl/newsid161-14-Zapowiedz_ksiazeczki_pt_W_Toruniu_dzieci_bywaja_z_kultura Zgroza...................... Odpowiedz Link Zgłoś
niejestemsynemprofesora Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 01.06.10, 22:00 tryg.sk11 napisał: > Jest jeszcze inaczej, wyjaśnię to pokrótce. Miejska Instytucja > Kultury Toruń2016 nie może być operatorem programu Młodzież w > Działaniu, wiec stworzyłą własną "spółkę córkę" w postaci Fundacji z > Kulturą. Pisze Pan nieprawdę i proszę tego więcej nie robić lub liczyć się z konsekwencjami. Torun 2016 uzyskał wszystkie wymagane certyfikaty i może aplikować we wszystkich działaniach tego programu. Trudno by było powiedzieć, że takimi wpisami psuje Pan swoją reputację, ale pisanie o rzeczach, na których się człowiek nie zna zawsze niesie ze sobą ryzyko śmieszności. Proponuję zająć się fotografią. Dodam, że Fundacja z Kulturą nie jest spółką tylko organizacją pozarządową. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 01.06.10, 19:36 idiota arafat narobil syfu tworzac watek w ktorym jedyne co zrobil to zrobil kupe i uciekl Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 02.06.10, 13:30 wstyd to byl jak sie wasze biuro chcwalilo, ze rozdalo baloniki w gdansku... a jeszcze wiekszy jak niejaki idiota szlachcic napisal,z e bydgoskie lotnisko jest gownaine bo jest, bo on jest zakompleksiony... Odpowiedz Link Zgłoś
arafat11 Re: Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultur 04.06.10, 00:43 chyba nawet kretyn szlachcic to zrozumial i uciekl.... Odpowiedz Link Zgłoś
o.rajmund Mnóstwo pomysłów na Europejską Stolicę Kultury 02.06.10, 13:39 NAJLEPSZY POMYSŁ - ROZGONIĆ TO CAŁE TOWARZYSTWO WZAJEMNEJ ADORACJI I KASY. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Mnóstwo pomysłów? Może jeden a dobry,co? 05.06.10, 11:01 Mnóstwo pomysłow... Jedna dobra impreza, z dobrym organizatorem i sponsorem, ktora przyciagnie i zachwyci media calej Europy i sprowadzi do Torunia dziesiątki tysięcy ludzi kochających kulturę... Czy w Toruniu jest ktoś taki, kto potrafi to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś