Dodaj do ulubionych

Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego...

20.09.10, 12:51
nie! tylko nie "aniol"! najpierw jazgot, teraz to... niedlugo nie bedzie gdzie w Toruniu spedzic czasu przy dobrej muzyce...
Obserwuj wątek
    • wtorun Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 20.09.10, 12:53
      Lokal w ostatnich latach nie potrafił zatrzymać ludzi. Brakowało oferty specjalnej dla studentów (także cenowej), funkcjonował więc na zasadzie przelotowej - ludzie wchodzi zobaczyć jak jest... i za krótką chwilę wychodzili (bo mało ludzi). Gdyby ich zatrzymywać atrakcyjnymi ofertami, zapełniałby się - a zapełniony lokal działa automatycznie na następnych go odwiedzających - pękałby w szwach.
      • karminowa Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 13:14
        Bzdura.
        Może sie i nie działo ostatnio zbyt wiele w Aniele ale jak może sie coś dziać jak płacisz czynsz 20 tysiecy!!! jak mozna w ogole narzucic czynsz w takiej kwocie jednostce kulturalnej? i to miasto chce byc ESk 2016? Oby się to Toruniowi nie udało. Przez rzady ekipy Zaleskiego mamy co mamy - starówka umiera, lokale umieraja, ludzie kultury oidchodza, zaleski wysła pozwy na miesznców. paranoja. A Rubnikowicz niech sie schowa ze swoimi wypowiedziami bo skoro tak mówi urzędnik kultury to znaczy ,ze w nosie ma kulturę. Chodzi i m tylko o stołki.
        Wkurza mnie juz to wszystko.
        • b3ut Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 13:22
          > Może sie i nie działo ostatnio zbyt wiele w Aniele ale jak może sie coś dziać j
          > ak płacisz czynsz 20 tysiecy!!!

Z tekstu wynika, że właściciele nic nie płacili. Gdyby czynsz wynosił 6 tysięcy, też pewnie nic by to nie zmieniło. Nie przypominam sobie też wcześniej publicznych skarg na wysokość czynszu. Dopiero jak uzbierał się pokaźny dług, okazało się, że muzeum jest wszystkiemu winne i nie chce być mecenasem dla knajpy...

>i to miasto chce byc ESk 2016?
          Dalej, z tego samego teksu wynika, że w lokalu było pusto. Problem jest więc nie w postawie miasta tylko mieszkańców.
        • mieszkaniecsutereny Anioł upadł z bezmyslności urzędników 20.09.10, 13:29
          No oczywiście że bzdura.
          Pan Marek Rubnikowicz zarżnął czynszami Teatr Wiczy, a teraz Piwnicę Pod Aniołem. Sam pamiętam jak odbywały się tam co tydzień koncerty wystawy, wieczory poetyckie, występy teatrów, kabaretów.
          Ale jak organizować wydarzenia kulturalne skoro trzeba płacić horrendalny czynsz???
          No to poszli w potańcówki, bo to dawało jakikolwiek zwrot kasy. Ale Rubnikowicz im zarzucał że nie robią kultury i windował czynsz. Błędne koło.

Przecież jeżeli gdyby dyrekcja muzeum chciała to by znalazła kruczek prawny pozwalający na obniżenie czynszu dla lokalu kulturalnego.

W takim razie pytania:
          - Dlaczego Anioł został dobity?
          - Kto ma w tym interes?
          - Czy jak po Naszym Kinie powstanie tu "pub sportowy" z transmisjami żużla?

Mnie też to już wkurza.
        • hurrra Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 16:14
          Deszcz pada. To na pewno Zaleski porobił w niebie dziury.
          ;-)
          • hecer Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 21:43
            Codziennie wschodzi słońce.

To zasługa Zaleskiego.
            • wtorun Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 22:42
              nie, to Słońce Peru.

widziałem taki ryż w byłym Geancie nawet;)
            • przybyszewski_0 Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 23:09
              Zasługą Zaleskiego jest to, że Toruniem nie rządzi korporacja akademicka kujawja
              • hecer Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 00:44
                > Zasługą Zaleskiego jest to,

czego to ludzie nie wymyślą, by pokazać, że ten człowiek ma jakieś zasługi.

Ja nie znajduję żadnej zasługi Zaleskiego dla miasta.

A straty z tego bajzlu w ostatnich latach liczone są już w dziesiątkach mln zł.
                • przybyszewski_0 Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 00:51
                  hecer napisał:

> > Zasługą Zaleskiego jest to,
                  >
                  > czego to ludzie nie wymyślą, by pokazać, że ten człowiek ma jakieś zasługi.
                  >
                  > Ja nie znajduję żadnej zasługi Zaleskiego dla miasta.
                  >
                  > A straty z tego bajzlu w ostatnich latach liczone są już w dziesiątkach mln zł.
                  >
                  Stary ty to nawet skarpet rano nie możesz znaleźć co?
                  Jakby ci wybudowali pięć mostów wybudowali to byś pisał, że zasłaniają widok na biurowiec na podgórzu
              • hecer Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 00:50
                czego to ludzie nie wymyślą, by pokazać że Zaleski ma zasługi...
    • marcinbird Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 20.09.10, 13:28
      No cóż, lokalu szkoda... To kawałek historii Torunia...
      Z drugiej strony - w Toruniu jest taka nieznośna tendencja, że nowe lokale są "trendy" przez rok, góra dwa, zgarniają tłumy klientów z innych knajp, a potem znikają z pamięci tych samych klientów... Pojawiają się nowe i tak to się kręci.
      Pod tym względem "Anioł" naprawdę się dobrze trzymał (chociaż ostanimi laty mocno obniżył poziom). W każdym razie mówię Aniołkowi "wielkie dzięki" za lata dobrych imprez i wspomnień.
      • karminowa Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 13:48
        Kucze, ale nie mozna tak tego zostawić.
        To ,że Gałek ma kłopoty finansowe wiedza wszyscy już od jakiegos czasu - przynajmniej Ci co troszkę w kulturze działają. Tu nie chodzi o to aby bić na alarm, gdy są kłopoty finansowe tu chodzi o coś więcej - o totalny brak wrażliwości na kulturę w tym mieście przez urzedasów o brak nowego spojrzenia na zjawiska kulturalne, które sie dzieją.
        To mnie najbardziej w tym wszystkim wkurza - ta cała klika, która się usadowiła na wygodnych fotelach w urzędzie i ma w nosie robienie czegokolwiek. A jak ktoś z kultury z ngosów coś do nich próbuje powiedzić, i chce dyskutować to oni się obrażają i mówią ,że przecież jest cacy. Działa na nich tylko takie larum jak było przy NRD.
        Mam autentycznie dość Derkowskiego , Fiderewicza - ludzi, którzy nie patrzą dalej niz czubek ich nosa. Pracują bez poczucia misji, oby odwalić robote i spadac do domku.

• hecer Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 21:44
          oni już mają chętnego na ten lokal po prostu.
          • przybyszewski_0 Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 23:07
            Chłopcze - jak ty jeszcze nie wiedziałeś co to jest piwo i jazz to szefostwo anioła dostało wyremontowany i umeblowany lokal od miasta. Teraz zostawia po sobie zasikane toalety i 170 tyś. długu.
            • hecer Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 00:42
              od poprzednich władz miasta. A obecne im go zabierają.

Ja bardzo dobrze pamiętam jak tam było, jeszcze zanim Niebo się wyodrębniło. I pliz, nie mów mi o tym, że tam było "super".

Z tych pieniędzy z tego kosmicznego czynszu na pewno będzie na remont niejednego klopa.
            • marcinbird Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 11:24
              Do mnie się zwracasz czy do karminowa (bo to chyba kobieta).
              Nie mam zamiaru licytować się z Tobą, kto wcześniej zaczął chodzić do Anioła (a tym samym kto jest starszy). Przyjmij do wiadomości, że byłem klientem Anioła od samego początku, a nie była to pierwsza knajpa w moim życiu. To tyle "w tem temacie" :).
              Co do reszty - zgadzam się, ale ze smutkiem... I nadzieją że następny najemca będzie miał ambicje stworzyć taki lokal, jakim Anioł był na początku.
    • cromio Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypadku. 20.09.10, 13:44
      Ale nasze Łyse Słońce Peru powinno zastanowić się, jak to się dzieje, że w mieście pretendującym do ESK upada w krótkim czasie trzecia czy czwarta istotna kulturalnie placówka a w CSW trwają zamieszki. Przytoczona przez kogoś wyżej możliwość zamiany Anioła na bar piwny z transmisjami żużla czy kopanej przeraziła mnie. Niestety, nie mogę wykluczyć, że Łysy ma w d.... wszelkie artystyczne a szczególnie niezależne inicjatywy. Że liczy się żużel i jego fani przekładani na głosy wyborców. W ostateczności - masówka z Carrerasem.
      Obawiam się, że środowiska artystyczne powinny zacząć przygotowywać się do bicia na alarm.
      • mieszkaniecsutereny a może by list otwarty? 20.09.10, 14:00
        A może, skoro lokalnie nie da się dotrzeć do decydentów, to trzeba napisać list otwarty do Ministra Kultury że ludzie kultury są zaniepokojeni prawdziwą sytuacją kultury w Toruniu?

Wicza, Enerde [prawie że], Nasze Kino, Kino Orzeł, Piwnica pod Aniołem, po cichu Klub Katarynka z artystycznymi ambicjami, niesmaczna afera w CSW - co ma jeszcze paść?

Ale czy jest ktoś w mieście kto by się nie bał napisać takiego listu...
        • karminowa Re: a może by list otwarty? 20.09.10, 14:05
          Inicjatywa Kulturalna powinna się za to zabrać
          tak jak w przypadku NRD
          • hecer z dobrego źródła wiem, że pod Aniołem będzie KSW 20.09.10, 21:46
            z dobrego źródła wiem, że teraz pod aniołem będzie lokal z transmisjami polsatowskiego show KSW. Dobra wiadomość dla wszystkich wielbicieli Pudziana.
            • przybyszewski_0 Re: z dobrego źródła wiem, że pod Aniołem będzie 20.09.10, 23:10
              A ja z dobrego źródła wiem, że wystąpisz w Tańcu z Gwiazdami w parze z Kochankiem
      • marcinbird Re: Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypa 20.09.10, 14:08
        Problem w tym, że sam Anioł dość mocno odszedł od konwencji placówki kulturalnej.
        A co do upadku takich knajp i powstających pijalni "z żużlem" - no niestety, to klienci głosują nogami. A jacy klienci (studenci), takie lokale.
        Pozostaje mieć nadzieję, że w miejscu Anioła powstanie coś o podobnym klimacie i ambicjach.
        I nie zwalajcie wszystkiego na Łysego - tutaj osobą decydującą jest pan "niezatapialny" Rubnikowicz :)
        • hecer Re: Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypa 20.09.10, 21:48
          > I nie zwalajcie wszystkiego na Łysego - tutaj osobą decydującą jest pan "niezat
          > apialny" Rubnikowicz :)

nie rozśmieszaj mnie
          • przybyszewski_0 Re: Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypa 20.09.10, 23:18
            hecer napisał:

> > I nie zwalajcie wszystkiego na Łysego - tutaj osobą decydującą jest pan "
            > niezat
            > > apialny" Rubnikowicz :)
            >
            > nie rozśmieszaj mnie

Ciebie się nie da rozśmieszyć - ty ciągle jesteś niezadowolony. W tym mieście nie wydarzyło się nic by wywołało Twoje niezadowolenie. Stary ty jesteś "programowo zniesmaczony". Nawet jakby Microsoft się przeniósł do Torunia to byś pisał, że to skandal i zamach na rodzimy sektor informatyczny
            • hecer Re: Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypa 21.09.10, 00:48
              daj mi powód do zadowolenia...

CSW?
              remont Mickiewicza?
              most?
              średnicowa bez węzłów?
              węzeł Kluczyki?
              motoarena?
              aquapark?
              LOTNISKO Benka Kwiatkowskiego???
              MZK?
              MPO?
              ESK???
              Skyway???
              • przybyszewski_0 Re: Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypa 21.09.10, 00:55
                hecer napisał:

> daj mi powód do zadowolenia...
                >
                > CSW?
                > remont Mickiewicza?
                > most?
                > średnicowa bez węzłów?
                > węzeł Kluczyki?
                > motoarena?
                > aquapark?
                > LOTNISKO Benka Kwiatkowskiego???
                > MZK?
                > MPO?
                > ESK???
                > Skyway???

Chłopie o co ty mnie prosisz - nie jestem panną lekkich obyczajów, żeby cię zadowalać.
                Co roku wydawany jest informator miejski na co wydawane są pieniądze w budżecie. Jak jesteś taki lektor to sobie poczytaj. Walisz farmazony jak nakręcony
          • marcinbird Re: Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypa 21.09.10, 11:22
            hecer, ja wiem że jesteś osobą o gigantycznym wręcz poczuciu własnej wartości, i uważasz się za najlepiej poinformowaną osobę w Toruniu (w jakielkolwiek sprawie), ale przyjmij do wiadomości, że to nie Prezydent Miasta jest szefem Muzeum Okręgowego.
            Twoja obsesja na punkcie Zalewskiego, okazywana przy każdym temacie na forum jest po prostu męcząca.
            I nie twierdzę, że Rubnikowicz podjął taką, a nie inną decyzję bo nie lubi Gałka, ale po prostu nie miał innego wyjścia.
        • hecer Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł 20.09.10, 22:02
          gorsza rozrywka wypiera lepszą. Dlatego dotuje się ambitną działalność kulturalną. Jeśli władze miasta uznały że Wicza "sam się zamknął" (radny Major), że to jest pijalnia piwa, że NRD ma zniknąć ze Starówki to wiadomo jak się to skończy. Tym co mamy. Banki na Starówce, pic na wodę, odnowione uliczki i miasto bez życia.

Dla tej ekipy liczy się tylko kasa.

Dziś w Nowościach jest artykuł o tym ile Targi Toruńskie liczą sobie za rozwieszenie plakatów reklamujących imprezy kulturalne. Nawet MZD dolicza do tego swoją stawkę.

Jeśli dla kogoś liczy się tylko to, jak wysoko można ustalić czynsz by działalność ambitniejsza tego nie wytrzymała to zabija starówkę, zabija kulturę w mieście.

I efekty tej polityki widać jak na dłoni. To się kumuluje. Jak ktoś uruchomi mechanizm niszczenia kultury to osiągnie swój cel bardzo szybko. Kultura jest wrażliwa, delikatna, nie ma pieniędzy, jest bezbronna.

Stwierdzenie Rubinkowicza: "mają 170 tys zł - to o nich świadczy" trudno mi w ogóle kulturalnie skomentować. Jest to wypowiedź na pograniczu prostactwa i ignorancji.
          • marcinbird Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł 21.09.10, 11:31

A jaki wpływ, Twoim zdaniem, może mieć miasto na lokalizację banków na Starówce ?
            Zgoda - jest to wkurzające, ale to właściciele kamienic decydują, komu wynajmują klokal. I trudno im się dziwić że wolą bank, który regularnie płaci , a nie tak jak w przypadku Anioła zalega przez parę miesięcy z czynszem. Nie mówiąc że placówka bankowa kończy pracę o 18tej i nie ma problemu z sąsiadami w noccy. Nie mówię, że mnie to zachwyca, wręcz przeciwnie.
      • olga.dobroslawa Re: Nie wiem, kto zawinił w tym konkretnym przypa 21.09.10, 02:05
        'Łyse Słońce Peru' - aż mi łzy do oczu naszli ;)
    • przybyszewski_0 Bez politycznego jadu 20.09.10, 14:12
      Oceniając sprawę na zimno trzeba stwierdzić, że sprawa była do przewidzenia. Ten lokal od dłuższego czasu to skansen! Toalety - absolutna katastrofa, bar jak z początku lat dziewięćdziesiątych, ochrona... mało wrażliwa na różnych pijanych typów.

Ludzie już chcą czego więcej i to nawet studenci! Chcemy siedzieć przy czystych stolikach i być mile obsługiwani. Możliwe, że tego szefostwo Anioła nie dostrzegło. Sama marka nie wystarcza. Czas idzie do przodu. Moi znajomi restauratorzy wydają majątek na promocję, remonty, uprzejmych barmanów, porządny wystrój.
      Mi też lokalu szkoda bo nie jeden wieczór się tam przesiedziało. Jedno jednak co zapamiętałem to ogromny zaduch. Sam dym papierosowy. A i jeszcze ta cyganka co prawdę ci powie. Szkoda, że nie wróżyła szefostwu lokalu...
      • przybyszewski_0 Re: Bez politycznego jadu 20.09.10, 14:15
        Dodam jeszcze, że aby skasować nawet taki lokal to trzeba mieć talent. Absolutne centrum miasta - punkt obok którego umawiają się co weekend tysiące torunian, ogromny metraż, tradycja i marka... ale zabrakło tego czegoś.
        Nie chcę aby z moich podatków dopłacać do nieudacznych interesów!
        • hecer Re: Bez politycznego jadu 20.09.10, 21:54
          spadaj trollu
          • przybyszewski_0 Re: Bez politycznego jadu 20.09.10, 22:56
            Ty to jednak jesteś cienias. Dlaczego zasłaniasz się nazwiskiem Bartosza D. Mam Ci przypomnieć pewną dyskusję z kwietnia na forum????
    • malepiffko nie przesadzacie troche 20.09.10, 14:14
      robiac z "aniola" swiatynie sztuki i wysokiej kultury? dzialo sie tam czasem mniej czasem wiecej ale kurde bez przesady. galek w pewnym momencie poplynal z jednej strony stawiajac na masowe i wiejska potancowe jakich w toruniu dziesiatki, a z drugiej strony brnac w "wydarzenia kulturalne" ktore nie przyciagaly wystarczajacej ilosci ludzi zeby sie wyzywic. wolny rynek i tyle. nie rozumiem pyszczenia na urzednikow, ze nie doplacili, ze im sie nie chce. bar "pod aniolem" to prywatna inicjatywa pana galka i nie rozumiem dlaczego mam ja sponsorowac jako platnik podatkow bez zadnego wyboru czy chce czy nie chce. tutaj "sponsorzy" zaglosowali nogami i poszli do innych knajp. powinno byc to raczej impulsem do pomyslenia co jest nie tak z pubem, a wy myslicie co jest nie tak z urzednikami, ze nie chca dac kasy.
      • mieszkaniecsutereny nie przesadzamy 20.09.10, 14:26
        Ożywili się obrońcy państwa Michała Zaleskiego :)
        Co, wybory idą?

Oczywiście, że Anioł nie był od dłuższego czasu "świątynią sztuki", ale powodem było właśnie windowanie czynszów przez Rubnikowicza. Przy tym czynszu trzeba trzepać tańce, bo z kultury wpływy się nie zwrócą.

I bez demagogii. Nikt nie pisze, że "urzędnicy mają dać". Oni mają mieć zdrowy ogląd rzeczywistości i czasami odstępować od "żelaznych zasad" finansowych miasta Torunia. Nie likwidując czynsz, ale obniżając go lub prolongując.

Ale skoro Rubnikowicz woli Szwejka od Anioła to jego sprawa.
        • malepiffko Re: nie przesadzamy 20.09.10, 14:46
          > Ożywili się obrońcy państwa Michała Zaleskiego :)
          > Co, wybory idą?

swietny argument. kto nie z nami ten z zaleskim. zamyka cala dyskusje.
          mieszasz zaleskiego z rubnikowiczem, muzeum z urzedem miasta.
          taka luzna uwaga: skoro ludzie tam nie chodza to chyba nie ma sensu utrzymywanie trupa.

> Ale skoro Rubnikowicz woli Szwejka od Anioła to jego sprawa.

to i tak od dawna wygladalo jak moskwa albo inna potancowa.
          • hecer Oj, mylisz się bardzo 20.09.10, 22:05

tylko gdyby zamiast płacić 20 tys czynszu, płaciliby 5 tys w gotówce i 15 tys w naturze (wydarzenia kulturalne) to mielibyśmy placówkę kulturalną czynną od 18 do 21 (a oprócz tego dochodowy klub). I wszyscy byliby szczęśliwi.

Taka propozycja wyszła od Gałka nie raz - były o tym artykuły w prasie.

• marcinbird Re: nie przesadzacie troche 20.09.10, 14:27
        niestety, kolega przedmówca ma świętą rację... prawie.
        Jeśli oczekujemy że taki lokal ma być choć trochę "świątynią sztuki i wysokiej kultury", to czynsz 20 tys miesięcznie to kwota z księżyca. No, chyba że chcemy tam mieć drugą "Moskwę" to wtedy 20 tys to pikuś.

• malepiffko Re: nie przesadzacie troche 20.09.10, 14:47
          druga moskwa to juz tam jest od jakiegos dluzszego czasu.
          • marcinbird Re: nie przesadzacie troche 20.09.10, 14:57
            hm, bez przesadyzmu :)
    • mars225 Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 20.09.10, 15:43
      ciekawe kto przejmie ten lokal, bo mam dziwne przeczucie że w tym miejscu stanie kolejny klon innych miejskich lokali i zamiast kultury będziemy mieli brak kultury.
      dosyć już kopii Szwejka, czas na klub którym Toruń będzie mógł się chwalić w Polsce a nawet i za granicą, Poznań ma SQ a Warszawa Piekarnię a co ma Toruń? jacy czołowi artyści grający muzykę klubową gościli u nas? (pisząc klubową mam na myśli wszystko od prawdziwego techno a nie tego co na wioskach zwie się techno aż po chillout).
      skoro ma być krzewiona w tym lokalu kultura to może właśnie warto powierzyć lokal komuś kto zrobi z tego coś na poziomie gdzie oprócz porządnej muzyki (granej z legalnych źródeł, przez zawodowców) będzie można pooglądać wystawy nie tylko na płótnach ale i na wizualizacjach.
      a znając życie lokal już ma właściciela i przetarg to tylko ściema, która ma pokazać że nowy właściciel został wybrany uczciwie a wygra ten kto już prowadzi podobne przybytki w Toruniu i żaden z nich nie można nazwać ani klubem ani miejscem kulturalnym...
    • osobaosobna Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 16:06
      znam lokal od wieeelu lat ale przez ostatnie 5 lat to nic ciekawego tam sie nie działo, poza kilkoma koncertami to tylko duchota, stada pijanych małolatów i ciągle ta sama muzyka. w zasadzie można przyjść i powiedzieć w kolejności to co zagra dj bo ciągle te same płyty, te same stare kanapy, śmieci będące wystrojem, rozwalone ubikacje i zero atrakcji w porównaniu z innymi lokalami.
      rozumiem brak kasy na modernizacje ale może chociaż te śmieci wywalić które stoją po kontach gdzie robactwo się zbiera, kanapy wymienić raz na 5 lat , może nie na nowe ale nie stawiać takie, na których może tylko menel usiądzie z przyjemnością.

o ile w nrd widać ze coś ciągle dzieje się i tego lokalu było warto bronić to tutaj nie dziwi mnie upadek. kto z was i kiedy ostatnio był pod aniołem i co tam ciekawego kulturalnie zobaczył?

jeśli lokal chce dostać dotacje to musi cvhyba coś zaproponować od siebie a co proponuje "anioł"?
      • hobbes1980 Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 17:34
        Mam dokładnie taki odbiór tego lokalu. Epizodycznie pojawialem sie tam kiedy dolączałem do grupy znajomych która juz tam była- od dawna nie był on dla mnie w ogóle opcją. W ogole mam wrażenie że jak juz lokal kreuje sie na 'artystyczny' to już wystrój i zwyczajna czystośc i higiena schodza zupełnie na dalszy plan. To chyba nie te czasy. Jazzgod w swoim czasie popełnił zdaje się podobny błąd.
        • przybyszewski_0 Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 17:43
          Dokładnie o to chodzi. To samo było Jazzgocie. DLaczego jak lokal ma być kulturalno-studencki to już musi mieć wystrój z Mad Max'a? Pamiętacie jeszcze taki lokal jak ptaszarnia? Też było rockowo, ale też flejtuchowato. Jak się chce ściągać fajnych artystów to trzeba zapewnić klientelę. Zobaczcie nawet turysta tam nie wejdzie bo się najzwyczajniej w świecie przestraszy!
    • diesel71 W końcu koniec "kultowego" klubiku... 20.09.10, 17:45
      I bardzo dobrze! Dlaczego miasto ma utrzymywać "przedsiębiorców"? Czy gdyby zwykły obywatel miał 170 tys. długu, to też mógły liczyć na 'przychylne' traktowanie?
    • izzywriter Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 20.09.10, 18:44
      Szkoda, tyle czasu tam spedzilem, wiele niezapomnianych wieczorow i nocy. Z drugiej strony nie sadze, ze czynsz obnizony powiedzmy do 10 tysiecy cos by zmienil. Wydaje mi sie, ze 10 tys. w takim ukladzie niewiele by zmienilo dla tak duzego przedsiewziecia jakim jest Aniol.

Racje ma facet z Muzemu Okregowego, ktory mowi, ze toalety wolaja o pomste do nieba. Ja, choc jestem milosnikiem tego pubu, stan toalet w nim uwazam za brak szacunku do mnie jako klienta. Do tego wydaje sie, ze barmani powinni byc milsi moze, choc nie wiem, moze przy takiej ilosci klientow i tak ma sie wrazenie, ze serwuje sie alkohol jak w hurtowni?

Chyba pub stracil na siebie pomysl, nie umial ewoluowac, odnajdywac sie w rzeczywistosci, moze byc bardziej nowatorski. Wydaje mi sie tez, ze zmieniaja sie upodobania mlodych studentow. Wiadomo, starzy odchodza, przychodza mlodzi, a w tych nowszych rocznikach wiecej jest "plastiku", bycia trendy. Nam, juz dawno nie studentom, wystarczylo jakies krzeslo, lub schodek, piwo i muzyka i chodzilo bardziej, zeby rozmawiac, rozmawiac. Moze sie myle, ale ta nowsza kultura wydaje mi sie bardziej chwilowa i taka podatna na marketing.

W kazdym razie nie czynsz tylko wybor klientow wbijal gwozdzie do trumny Aniola i moze to byc lekcja dla innych tego typu przedsiebiorcow w Toruniu.

Dzieki za wszystko Aniele! ;)
      • marcin.grzegorz Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 20:17
        Ile wieczorów, koncertów, potańcówek... na pewno był to lokal z innym klimatem niż wiele kalek standardowych pubo-dyskotek w Toruniu. Ale większość zarzutów niestety słusznych.... brakło pójścia do przodu.... Co będzie w tym miejscu? I czy będzie płaciło 22.000 zł miesięcznie?
      • zygzakhs Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 20:47
        Pamiętam czasy , kiedy Anioł powstawał i z tego co wiem, z założenia władz miasta miało być to miejsce prowadzące działalność kulturalną. Ale jak w dzisiejszych czasach pogodzić to z takim wg mnie absurdalnym czynszem, o którym właśnie przeczytałam. Z ludźmi, którzy przez tyle lat zrobili tyle dla kultury w tym mieście należy rozmawiać, a nie zamykać temat sprowadzając go tylko do finansów. Przecież działania kulturalne to również pieniądze oddane miastu.Kiedy władze miasta się obudzą. Padają kina, lokale , które oprócz piwa proponują coś jeszcze, UMK ma deficyt studentów. Przecież Toruń nie bedzie miastem przemysłowym. Nie rozumiem też porównywania Anioła z NRD. Dla mnie to dwa różne miejsca, o dwóch różnych czynszach:))). Poza tym, po co antagonizować? Pewnie,że Piwnica nie jest miejscem idealnym, ale ile takich jest w Toruniu? Pewnie,że te nieszczęsne toalety, ale ja widziałam miejsca z rewelacyjnymi toaletami , w których siedzieć się nie chce.Życzę Aniołowi jak najlepiej. Dzięki temu miejscu spotkałam w Toruniu wspaniałych artystów z całego świata. Szkoda,że niektórzy widzą tylko ostatnie czasy, zapominając o tych wielu latach bardzo intensywnej działalności. Ale to taka polska mentalność. Jak komuś idzie, to na każdym kroku brat łata , jak jest trochę gorzej, to tych dobrych rzeczy już nie pamiętamy. Podsumowując, będziemy jeździć do Mózgu, w końcu Bydgoszcz blisko jest.
        • osobaosobna Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 21:02
          tak można by mówić gdyby rzeczywiście ten lokal był tego wart a tak tylko zostają sentymenty wielu osób bo to co jest tam w tej chwili to brudna dyskoteka z tanim piwek i nic więcej a właściciele od dawna nie mają pomysłu jak czymś pozytywnym ten lokal wyróżnić.
          skoro taka sytuacja jest od lat to czemu nikt nic tym nie robił np. 5 lat temu gdy już tam było nieciekawie
          • hecer Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 22:06
            bo czynsz wynosi ponad 20 tys zł
            • osobaosobna Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 10:18
              za taką powierzchnię te 20 tyś to i tak nie za dużo. wiem ile płacą inne lokale i sklepy na starówce. czy 20 tyś zł przeszkadza w tym żeby wywalić śmieci walające się po kątach albo chociaż sprzątnąć dobrze to co stoi na stolikach?

poza tym 20 tyś to nie jest kwota od 5 lat a tam nic się nie zmienia od ładnych paru lat.

jeśli lokal nastawia się na tanie piwo dla małolatów czy menelstwo chodzące po starówce (gdy i tak połowa tej klienteli wchodzi z własnymi puszkami czy butelkami) to na pewno nie zarobi na siebie.

lokal dla artystów też nic specjalnego nie zapewniał, lepiej i przyjemniej było zawsze wynająć inny klub do zorganizowania czegoś własnego.
              kto trochę uczestniczył w organizowaniu czegokolwiek to wie jak powinna wyglądać współpraca klubami.

dla mnie od dawna to była tylko śmierdząca piwiarnia i nic więcej, nie ma podstaw mówić , że to jakiś artystyczny lokal
              • zygzakhs Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 10:47
                No właśne.Komuś tak bardzo tam się nie podoba,a dokładnie ten lokal śledzi. Ja jak nie lubię jakiegoś miejsca to tam nie chodzę po prostu i nie liczę dokładnie lat , od których tam wg mnie jest żle. Nie interesuję się miejscem i tyle. Kursuję obecnie między Bydgoszczą a Toruniem, często tu bywam i jednak zawsze w Piwnicy coś dla siebie znajduję. Wiem też ,że te stawki wbrew temu co twierdzisz, są duże, biorąc pod uwagę działalność. Wiem również jakie stawki są w Toruniu, jakie w Bydgoszczy, jakie w Poznaniu. I wiem też ,ze w innych miastach znajduje się szufladę dla takich najemców. Wtedy mogą oni mysleć i o koncertach i o miękkich kanapach itd.A dyskusja na ten temat w Toruniu powinna otwierać drzwi nie tylko dla właścicieli Anioła ale i dla innych. Gdybym ja prowadziła tutaj taką działalność, byłabym zainteresowana zebraniem się i znalezieniem wspólnego frontu do rozmowy z władzami miasta.Być może przy tej okazji skorzystało by więcej osób.
    • artasasyn Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 20.09.10, 20:56
      Źle się dzieje, ale co z tego? Brakuje alternatywy w listopadowych wyborach! Mam nadzieję, że 'inicjatywa kulturalna dla torunia' coś zrobi... podobnie jak było z eNeRDe... Inna sprawa, że Gałek powinien złapać jakiegoś inwestora...
      Mam nadzieję, że wkrótce dowiemy się, że Toruń wypada z gry o ESK i będzie można bardziej skupić się na realnych problemach z kulturą!
      • zygzakhs Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 22:29
        Obiektywnie - Toruń nie zasługuje na ten tytuł. I nie jestem w tym zdaniu odosobniona.
    • artasasyn Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 20.09.10, 21:08
      Ludzie!
      Korzystajcie z Internetu!!!
      www.torproject.org/
      • zygzakhs Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 20.09.10, 21:45
        Ja się absolutnie nie zgadzam z tym ,że od 5 lat tam się nic nie dzieje. Skąd takie wyliczenia?????? Ja raczej nie chodzę na piwo tak sobie, tylko wtedy kiedy przy okazji coś gra na żywo albo coś innego się dzieje. A do Anioła cały czas chodzę. Nie mam pięcioletniej przerwy. To jakaś kompletna bzdura,że od 5 lat nic tam nie ma. Najgorzej jak w jakieś dyskusji górę biorą osobiste animozje. Żałosne
        • malepiffko Mam do Ciebie prosbe 21.09.10, 08:25
          skoro czesto bywasz pod aniolem to prosze wymien jakies wydarzenia kulturalne z ostatniego roku, ktore zgromadzily wiecej niz 30-40 osob. byly takie? ile w ciagu roku? gdyby robic tam co miesiac jakas akcje dla ludzi, a nie dla sztuki to by przychodzili, pili piwo, kawe etc. etc. i lokal by zarabial.
          kultura pod aniolem jeszcze jakies 3 lata temu przejawiala sie glownie tym, ze nawet GOSCIE LOKALU musieli placic za kibel. to jest przyciaganie klientow?
          • hecer Re: Mam do Ciebie prosbe 22.09.10, 19:31
            wydarzenia z ostatniego roku? Gdy czynsz wynosił już prawie 22 tys zł? I przestano go płacić?

No weź...
    • hecer zamknęli Nasze kino. Teraz Anioł 20.09.10, 21:39
      zamknęli nasze kino. W przyszłym roku tofifest będzie w baju i csw. "Międzynarodowy festiwal filmowy" - po toruńsku chyba.

Teraz leci Anioł

Nasze starania o ESK nabierają tempa
    • hecer Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 20.09.10, 22:12
      Wicza wyleciał z tego samego powodu: "bo knajpa".

NRD już by nie było, gdyby nie zbiorowe działania.

CSW "odzyskane".

Nasze kino zamknięte. Może przeniosą międzynarodowy festiwal filmowy do Piwnicy Pod Aniołem?

...albo będziemy tam mogli oglądać KSW.

-------------------------------

Rozwiązanie jest proste i wiele razy upominał się o tym pan Gałek. W uproszczeniu (proporcje ode mnie) jeśli czynsz wynosi 20 tys, to niech 5 tys zł będzie w gotówce a 15 tys wydane na organizację wydarzeń kulturalnych. I tych które robi miasto, i tych robionych przez pozarządówki, i tych jakie właściciel sam wymyśli.

Mielibyśmy placówkę kulturalną działającą w godzinach od 18 do 21 (czyli będzie gdzie pójść po pracy) w centralnej lokalizacji i dochodową knajpę.
      • wtorun Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 20.09.10, 22:30
        > Rozwiązanie jest proste i wiele razy upominał się o tym pan Gałek. W uproszczen
        > iu (proporcje ode mnie) jeśli czynsz wynosi 20 tys, to niech 5 tys zł będzie w
        > gotówce a 15 tys wydane na organizację wydarzeń kulturalnych. I tych które robi
        > miasto, i tych robionych przez pozarządówki, i tych jakie właściciel sam wymyś
        > li.

no to akurat opcja dobra, przy czym to i tak nie rozwiąże istoty problemu.
        Brakuje takiej atmosfery jak niegdyś w Kredensie, gdzie ludzie szli bez żadnych odgórnych haseł i hasełek (niestety to szkodziło ośmiornicy).
      • zygzakhs Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 20.09.10, 22:40
        Czytałam tę wypowiedź, pan Gałek nawet nie mówił o 5 tys. tylko chyba o podziale pół na pół. Ale przecież to,że w działania kulturalne wklada się pieniądze nikogo nie interesuje. Nie sadzę,żeby dyrektor Muzeum był zadowolony z faktu,że nie dostałby ich na konto. Takie rozwiązania systemowe powinny wychodzić od miasta, i tu nie chodzi tylko o Piwnicę Pod Aniołem, uważam. Takie rozwiązania powinny dotyczyć również innych najemców, którzy działalność kulturalną prowadzą. I to takich , którzy już mogą to udokumentować, a nie takich co to dużo mówią, ale nic nie robią.
        • hecer Re: 21.09.10, 00:40
          przecież to jest dla wszystkich korzystne.

Miasto może powiedzieć jakiemuś artyście - nie mamy gotówki, ale mamy lokal, mamy faceta który nam wisi 15 tys zł barterem w działaniach kulturalnych. Idź do niego.

Facet w lokalu mówi - okej, fajny pomysł, przyjdą ludzie, obejrzeć zdjęcia, obrazy, posłuchać poezji czy koncertu - zarobię na kawie, albo piwie, ważne żeby ktoś tu przychodził i zawsze siedział.

artysta mówi - super, mam lokal na wystawę, pokażę znajomym foty jakie zrobiliśmy na wyprawie w Peru, wypijemy piwko.
      • przybyszewski_0 Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 20.09.10, 23:05
        > Rozwiązanie jest proste i wiele razy upominał się o tym pan Gałek. W uproszczen
        > iu (proporcje ode mnie) jeśli czynsz wynosi 20 tys, to niech 5 tys zł będzie w
        > gotówce a 15 tys wydane na organizację wydarzeń kulturalnych. I tych które robi
        > miasto, i tych robionych przez pozarządówki, i tych jakie właściciel sam wymyś
        > li.
        >
        > Mielibyśmy placówkę kulturalną działającą w godzinach od 18 do 21 (czyli będzie
        > gdzie pójść po pracy) w centralnej lokalizacji i dochodową knajpę.
        >
        Ja nie wiem jak ty tą ekonomię skończyłeś??? Nie mieli 20 czynsz, żeby przetrwać to mieli by 5 na czynsz i 15 na działania kulturalne??? Słabo u ciebie z liczeniem.
        • zygzakhs Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 20.09.10, 23:19
          Tu wracamy do tego, czemu nie liczymy pieniędzy wydanych na działania kulturalne. Bo oni oprócz czynszu wydawali jeszcze na działalnośc kulturalną. Nikt za darmo przecież nie występuje. Więc do kwoty 22 tys. trzeba prosżę pana doliczyć pieniądze wydane na koncerty, wystawy itd.. To nie są małe kwoty.
          • przybyszewski_0 Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 20.09.10, 23:32
            zygzakhs napisała:

> Tu wracamy do tego, czemu nie liczymy pieniędzy wydanych na działania kulturaln
            > e. Bo oni oprócz czynszu wydawali jeszcze na działalnośc kulturalną. Nikt za d
            > armo przecież nie występuje. Więc do kwoty 22 tys. trzeba prosżę pana doliczyć
            > pieniądze wydane na koncerty, wystawy itd.. To nie są małe kwoty.

Szanowny Panie (miło dyskutować z kimś uprzejmym!) pieniądze wydane na koncerty i wystawy - któych było tyle co kot napłakał - to nic innego jak oferta lokalu, tak jak udostępnianie meczów w pubach czy też wynajmowanie orkiestry do kotleta. Inaczej widownia by się tam nie pojawiała.
            • zygzakhs Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 20.09.10, 23:58
              Nie będę się spierać, ale jestem pewna,ze nie ma pan zbyt dużego pojęcia o prowadzeniu działalności kulturalnej. Nie będę też dyskutowac o ofercie kulturalnej Anioła, bo co mam powiedzieć, że ja uważam np. zespół "Kobiety" albo "Pustki" za bardzo atrakcyjną ofertę, a ktoś inny nie wie o czym mówię i woli Bajm. Bo do tego zmierza taka dyskusja. Wnioskuję z pana postów,że ma pan określone negatywne zdanie co do Anioła i pana prawo, ale jednak stawianie tego co tam się dzieje w jednym rzędzie z graniem do kotleta, to duże nadużycie.
              Poza tym, akurat ja jak mam do wyboru nowiutkie kanapy a dobry koncert wybiorę to drugie. Pewnie wolałabym i jedno i drugie, ale rozumiem ,ze przy tym czynszu trzeba było wybierać.
              • malepiffko Re: Wicza, NRD, Anioł, Nasze kino, Orzeł, CSW 21.09.10, 08:29
                > bo co mam powiedzieć, że ja uważam np. zespół "Kobiety" albo "Pustki"
                > za bardzo atrakcyjną ofertę,

ile osob przyciagnely "kobiety"? taka niszowa dzialalnosc mozna prowadzic w lokalu, wktorym czynsz wynosi 5 tysiecy a nie 20. facet ma najlepsza miejscowe w miescie i nie potrafi tego wykorzystac. moze czas na mniejszy lokal w mniej eksponowanym miejscu? pasjonaci i fani zawsze tam trafia, a nowych galek z taka oferta i tak nie przyciagnie.
    • hecer zabrać dotację Muzeum Okręgowemu 20.09.10, 22:15
      zabrać dotację muzeum okręgowemu.

Zobaczymy czy utrzyma się na rynku (dłużej niż walczył Anioł).

Muzeum ma atrakcyjne lokale, które mogłyby przynosić miastu dochody. A muzeum okręgowe otrzymuje największą dotacje z budżetu kultury.

Myślę, że pan Rubnikowicz wkrótce wpadnie na taki pomysł. Lepiej prowadzić w muzeum działalność komercyjną.
      • tryg.sk11 Re: zabrać dotację Muzeum Okręgowemu 20.09.10, 22:36
        Europejska Stolica Kultury... 3016
      • wtorun Re: zabrać dotację Muzeum Okręgowemu 20.09.10, 22:38
        Na Rubnikowicza mam podobną alergię :) vide fundusz powodziowy i konflikt z Połomem, o czym wielu już pewnie zapomniało.

Piwnica Pod Aniołem pełniła nijaką funkcję
        - nie była w pełni ani studenckim klubem
        - nie była w pełni instytucją kulturalną

a wiecie jak kończą żywot nijakie biznesy. Ostatnie 2-3 miesiące to z kolei totalne pustki (wiadomo, nie ma studentów).

• zygzakhs Re: zabrać dotację Muzeum Okręgowemu 20.09.10, 22:46
          Gdyby była klubem studenckim byłaby dotowana. Gdyby była instytucją kultury pewnie pan Gałek pobierałby pensję i nie ze swoich pieniędzy robiłby te działania. A ,że robił je za własne pieniądze to wynika z tego ,że głupi był i tyle.
        • marcin.grzegorz Re: zabrać dotację Muzeum Okręgowemu 20.09.10, 22:56
          Może będzie tam KFC? :P Z pewnością się utrzyma...
      • przybyszewski_0 Re: zabrać dotację Muzeum Okręgowemu 20.09.10, 23:12
        hecer napisał:

> zabrać dotację muzeum okręgowemu.
        >
        > Zobaczymy czy utrzyma się na rynku (dłużej niż walczył Anioł).
        >
        > Muzeum ma atrakcyjne lokale, które mogłyby przynosić miastu dochody. A muzeum o
        > kręgowe otrzymuje największą dotacje z budżetu kultury.
        >
        > Myślę, że pan Rubnikowicz wkrótce wpadnie na taki pomysł. Lepiej prowadzić w mu
        > zeum działalność komercyjną.

hmmm faktycznie Anioł prowadził działalność muzealną. Większość mebli to były prawdziwe antyki.... po Gierku!!!
        • hecer Re: zabrać dotację Muzeum Okręgowemu 21.09.10, 00:30
          oczywiście że prowadził działalność muzealną - toż dyrektor muzeum właśnie o tym mówił, skąd dostawał pieniądze.
    • hen354 Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego? 20.09.10, 22:53
      Jakiego kultowego? Bylem tam pare razy i pamietam to miejsce jako zwykla knajpke. Popatrze w prawo pija piwko, popatrze w lewo siedzi pani "p" z raczkami panow na kolankach, w toalecie syf jak na dworcu. Nic specjalnego. To miejsce jest znane glownie z tego ze jest znane. Kilku pseudoartystow i znawcow sztuki ubolewa...
    • hecer miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 22:57

Poprzez takie działania władz miasta właśnie utracono 170 tys zł (dług, który ma najemca). To są pieniądze nie do odzyskania.

Zachłanność, głupota, nieudolne zarządzanie.

Od pewnego czasu powtarzam: Zaleski nie umie zarządzać miastem. Z każdym dniem to wszystkim udowadnia. Każdy kolejny dzień jego rządów to nowe rozczarowanie. Sukcesy to pic na wodę.
      • przybyszewski_0 Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:03
        hecer napisał:

>
        > Poprzez takie działania władz miasta właśnie utracono 170 tys zł (dług, który m
        > a najemca). To są pieniądze nie do odzyskania.
        >
        > Zachłanność, głupota, nieudolne zarządzanie.
        >
        > Od pewnego czasu powtarzam: Zaleski nie umie zarządzać miastem. Z każdym dniem
        > to wszystkim udowadnia. Każdy kolejny dzień jego rządów to nowe rozczarowanie.
        > Sukcesy to pic na wodę.
        >
        >
        Pieniądze Panie 'świeżo po ekonomii' to miasto straciło na bzdurne sprawdzanie czy i gdzie można stawiać tymczasowy most, po tym jak jeden samozwańczy inżynier napisał głupoty na forum wyborczej o moście, a potem inny koleś wnioskował by takie studium wykonać
        • zawsze.torunczyk Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:12
          przybyszewski_0 napisał:

Pieniądze Panie 'świeżo po ekonomii' to miasto straciło na bzdurne sprawdzanie
          > czy i gdzie można stawiać tymczasowy most, po tym jak jeden samozwańczy inżynie
          > r napisał głupoty na forum wyborczej o moście, a potem inny koleś wnioskował by
          > takie studium wykonać

Samozwańczy inżynier mógł sobie pisać co mu się podoba i nikogo nie zmuszał do jak sam Pan napisał "tracenia" przez miasto pieniędzy na jakiekolwiek ekspertyzy. Jeżeli inny wnioskował o studium korzystając z przysługującej mu ścieżki prawnej to też niczego złego nie uczynił. Natomiast jeżeli miasto "straciło" pieniądze to należy zbadać kto z ramienia "miasta" dopuścił się rzeczonej niegospodarności.
          • przybyszewski_0 Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:15
            zawsze.torunczyk napisał:

> przybyszewski_0 napisał:
            >
            > Pieniądze Panie 'świeżo po ekonomii' to miasto straciło na bzdurne sprawdzanie
            >
            > > czy i gdzie można stawiać tymczasowy most, po tym jak jeden samozwańczy i
            > nżynie
            > > r napisał głupoty na forum wyborczej o moście, a potem inny koleś wniosko
            > wał by
            > > takie studium wykonać
            >
            > Samozwańczy inżynier mógł sobie pisać co mu się podoba i nikogo nie zmuszał do
            > jak sam Pan napisał "tracenia" przez miasto pieniędzy na jakiekolwiek ekspertyz
            > y. Jeżeli inny wnioskował o studium korzystając z przysługującej mu ścieżki pra
            > wnej to też niczego złego nie uczynił. Natomiast jeżeli miasto "straciło" pieni
            > ądze to należy zbadać kto z ramienia "miasta" dopuścił się rzeczonej niegospoda
            > rności.
            >
            Jak to kto wymusił tą decyzję!?!? PO - link poniżej
            Tekst linka
            • zygzakhs Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:26
              Pewnie most to wina Anioła:))))).
            • zawsze.torunczyk Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:27
              Ano- czyli nie samozwańczy inżynier zmusił "miasto" do wydania pieniędzy a rezolucja przepchnięta przez" pełowców". Co więcej pomysłowi przyklasnął "towariszcz gospodin".

Czy jeżeli ja tu i teraz- samozwańczy specjalista ds. infrastruktury lotniczej napiszę że Toruń jest lepszym miejscem do wybudowania kosmodromu niż Bajkonur, Cape Canaveral i Gujana Francuska razem wzięte powstanie ekspertyza wara miliony euro w tym zakresie?
              • przybyszewski_0 Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:35
                zawsze.torunczyk napisał:

> Ano- czyli nie samozwańczy inżynier zmusił "miasto" do wydania pieniędzy a rezo
                > lucja przepchnięta przez" pełowców". Co więcej pomysłowi przyklasnął "towariszc
                > z gospodin".
                >
                > Czy jeżeli ja tu i teraz- samozwańczy specjalista ds. infrastruktury lotniczej
                > napiszę że Toruń jest lepszym miejscem do wybudowania kosmodromu niż Bajkonur,
                > Cape Canaveral i Gujana Francuska razem wzięte powstanie ekspertyza wara milion
                > y euro w tym zakresie?

Nie myl faktów. O moście ropzisywał się pseudoinżynier. Pan Przybyszewski się tego naczytał i pomyślał, że błyśnie przed zbliżającą się kampanią. Poszedł zapewne do Zaleskiego i postawił sprawę twardo - to był wówczas jego koalicjant. Zaleski aby wyjść z twarzą z sytuacji powiedział, że w sumie to on tak i tak chciał zrobić.
      • arafat11 Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:25
        Poprzez takie działania władz miasta właśnie utracono 170 tys zł (dług, który m
        > a najemca). To są pieniądze nie do odzyskania.

skad wiesz? jest jeszcze pewnei jakis majatek spolki, itp...moze tez wlasciciele odpowiadaj swoim majatkiem za dlug firmy( nie wiem jaki to rodzaj dzialalnosci)

no i skoro nie placa od lutego, to myslisz, ze jak beda jeszcze dzialac np rok to splaca wszystko? czy raczej narobia wiekszego dlugu?
        • zygzakhs Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:36
          No nie tak do końca od lutego. Przecież ci , którzy od wakacji śledzą losy piwnicy, wiedzą też,że w lipcu Muzeum otrzymało wpłatę, Pan dyrektor coś zapomniał..., a nawet przy barze Anioła się o tym mówiło.
          • arafat11 Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:40
            nie znam dokladnie tematu...swoja wypowiedz opieram na tresci z gazety...
          • zygzakhs Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:47
            Od lat sledzę karierę saksofonisty Grzegorza Piotrowskiego. Byłam bardzo zainteresowana jego projektem z norweskimi muzykami "Karuzela". Wiedziałam,ze będzie z tym projektem w Aniele. W wakacje pracowałam poza Toruniem, ale dotarły do mnie informacje o tym,że koncert może nie dojśc do skutku z powodu problemów Piwnicy... Ucieszyłam się kiedy znajomi donieśli mi,że mogę przyjechac, bilety kupione, bo Anioł będzie działał. Szkoda,że to był ostatni koncert , który tam zobaczyłam, ale warto było. A na Something like Elvis to do Mózgu pojadę, bo tu mieli grać.Chyba,że jeszcze ktoś się obudzi:)))
            • arafat11 Re: miasto właśnie straciło 170 tys zł. 20.09.10, 23:52
              .Chyba,że jeszcze ktoś się obudzi:)))

przed wyborami jeszcze wszystko mozliwe;-)
              szkoda tego klubu...
    • przybyszewski_0 Re: z dobrego źródła wiem, że pod Aniołem będzie 21.09.10, 00:57
      przestań pisać, że masz jakiś proces z Zaleski, bo go nie masz.
    • albrecht_kalb Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 21.09.10, 07:29
      Dziękować Bogu, że w końcu zamykają tę spelunę. Przez ostatnie lata, ta "kultowa" knajpa to nic innego jak, zasyfiałe, zagrzybione toalety, w których brodziło się po kostki w moczu. Chamscy, ściągnięci spod remizy "ochraniacze", pretensjonalne "wydarzenia artystyczne". Na okrasę Gałek w nimbie animatora sztuki. Tfu! Czas Anioła doszedł końca, szkoda, że nikt nie śmiał zadać ciosu łaski, i agonia trwała tak długo.

"Ja wiem, polokoktowcy nas nie kochają. Ale my ich będziemy tak długo kochać, aż oni nas wreszcie pokochają. "
      • alekdrucki Forum jest inwigilowane 21.09.10, 08:54
        Forum Gazety Wyborczej jest inwigilowane przez osoby które chcą kontynuacji rządów obecnego prezydenta.
        Nie ufajcie anonimowości tego forum.
        Pisząc dbajcie o to, aby w żadnym z postów nie pojawiały się niesprawdzone zarzuty.
        Nie dajcie się prowokować sztabowcom obecnej władzy.
        Oni już się boją. Nas się boją :)
        • marcinbird Re: Forum jest inwigilowane 21.09.10, 11:55
          alekdrucki napisał:

> Forum Gazety Wyborczej jest inwigilowane
          > Pisząc dbajcie o to, aby w żadnym z postów nie pojawiały się niesprawdzone zarzuty.

Bo jakby nie było "inwigilowane" to można chlapać jęzorem i wypisywać niesprawdzone zarzuty bez problemów ?
          Brawo, kolego, brawo...
    • zygzakhs Re: zabierzcie to-to z miasta 21.09.10, 09:25
      Z tego forum wysnuwa się wniosek,że tak wielu zna się na tym jak prowadzić lokal z działalnością kulturalną, płacić za niego duże pieniądze i jeszcze organizować bardzo wartościowe zdarzenia kulturalne, cokolwiek to dla każdego oznacza. Dziwi mnie więc, że takich lokali w Toruniu nie ma????? No jest NRD, które płaci chyba 1600 zł, co do wartości artystycznej też pewnie można by dyskutować. Dyskusja poza tym jak zwykle zamieniła się w osobiste porachunki na wszystkie już możliwe tematy. A co do ilości osób przychodzących na koncerty. No przeciez wiadomo ,że na koncerty niszowe tłumy nie przychodzą, ale czy w niosek z tego taki,że chłam nalezy robić?? Nie rozumiem. Poza tym koncert wartościowy , a nie niszowy kosztuje koło 30 tys. średnio. Artyści tej klasy grają za honorarium wczesniej zabezpieczone. I tu właśnie pewnie wracamy do tematu podziału czynszu. Zresztą w Polsce zawsze wszyscy wiedzą lepiej jak zrobić, i zawsze wszystko lepiej robią jak nie robią:))).
      • osobaosobna Re: zabierzcie to-to z miasta 21.09.10, 10:37
        znam wiele osób prowadzących lub takich które prowadziły lokale w toruniu, organizowały imprezy itp i wiem, że to bardzo trudny biznes w tym mieście.

jeśli lokal od wielu lat nie potrafi zarobić na siebie i niczego specjalnego nie prezentuje to szkoda w to kasę ładować. perspektyw nie widać , żeby coś tam na lepsze się zmieniło.

zresztą Anioł to nie jedyny wieloletni lokal, który od dłuższego czasu żyje na krawędzi
        • hecer Re: zabierzcie to-to z miasta 21.09.10, 11:10
          nie trzeba robić koncertów co miesiąc - można co dwa. Ważne żeby robić. Nie wszystko kosztuje aż 15 tys zł - wystawa zdjęć ile może kosztować? Mniej. Spotkanie z poezją, z artystą itd to również kwestia zaproszenia osoby, ufundowania jej noclegu, przejazdu.

Miasto bierze te 20 tys zł i wrzuca w drogi i inne bzdury. Na pewno nie w organizację koncertów. No chyba że na motoarenie.

Ba, nawet nie dostaje tych 20 tys...

A potem w miejscu lokalu powstaje bank. Albo speluna serwująca żużel, ksw itp.

W ogóle nie wiem, o czym tu z wami dyskutować. Nie macie żadnej propozycji dla tego miejsca. Anioł wam się nie podoba. Chcecie by pojawiło się tam coś lepszego, żeby nowy właściciel płacił jeszcze wyższy czynsz, żeby całość wyremontował, zrobił ekskluzywną knajpę i jeszcze żeby tam przychodzili studenci na piwo, żeby miasto żyło tak jak dawniej żyło - kulturą...

Umiecie tylko podnosić podatki i czynsze. I nic w zamian nie robicie.

To samo jest z mieszkaniami na Starówce i Bydgoskim. Podnieść czynsz. Nie remontować.

Wy naprawdę nie umiecie zarządzać.
    • volver27 Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 21.09.10, 10:40
      To jest ogromna strata dla Torunia. Nastepny krok w tyl w staranich o tytul EUropejskiej stolicy kultury. Chyba lepiej wycofac sie z tych staran kompletnie. A pomijajac ten aspekt Piwnica Pod Aniolem to kultowy klub dla pokolen torunian i studentow ktorzy przewineli sie przez UMK. Dla mnie osobicie to bylo miesce cotygodniowych spotkan z przyjaciolmi, najlepsze imprezy w zyciu! Teraz mieszkam w Toruniu, ale odwiedzam moje miasto czesto i zawsze ide Pod Aniola! To juz nie bedzie ten sam Torun! Obawiam sie ze bedzie gorszy.... Mam nadzieje ze wlasciciele nazwy "Piwnica Pod Aniolem" znajda nowe miejsce dla tej ikony torunskiej sceny kulturalnej. I jeszcze jedna refleksja na konice - ciesze sie ze nie place podatkow w polsce bo bylabym bardzo sfrustrowana faktem ze nie sa one przeznaczane na dofinansowanie dzialan artystycznych takich jak piwnica pod aniolem. Ogromna strata, wstyd!
      • marinellla Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 21.09.10, 14:18
        Ludzie, nie wiem czemu tutaj dyskusja tak wygląda, że jeśli krytykujesz Anioła, to jesteś za Zaleskim. Z punktu widzenia studentki, wychodzącej, rozrywkowej, lubiącej koncerty - dla mnie Anioł przedstawiał się tak:
        - koncert faktycznie raz na jakiś czas jakiś był, a na co dzień:
        - brudno, paskudnie, stare meble
        - odorek dymu/potu/niedowietrzenia
        - muzyka totalnie bez wyrazu, co wchodziłam podczas imprezy to czułam się jak w taksówce z podkręconym radiem Gra ;)
        - panowie na wejściu jacyś tacy, bo ja wiem, niezbyt zapraszający (nie powiem niemili, bo nie byli niemili, ale fajnie by było, jakby ktoś się uśmiechnął, gestem do środka zaprosił, a nie szorstko żądał legitki i łaskawie się odsuwał)
        - oferta baru średnia, piwo - wyłącznie z największych browarów, cena dość wysoka w stosunku do wystroju i jakości imprezy

No i za czym mam tęsknić? Być może 10 lat temu było super, nie pamiętam. 1,2,3,4 ani 5 lat temu nie był to oszałamiający kołowrotek ciekawych inicjatyw kulturalnych, tylko pasmo szarych imprez i czasem jakiś koncert. Jak w wielu innych lokalach!
    • zawsze.torunczyk 100 post :) 21.09.10, 11:11
      hehe
      • marcinbird Re: 100 post :) 21.09.10, 11:56
        nie 100 tylko 105 :)
        • zawsze.torunczyk Re: 100 post :) 21.09.10, 13:42
          marcinbird napisał:

> nie 100 tylko 105 :)

Bo mi się wtrynili. Był 100 daje słowo.
    • gilbert.grape Zróbcie sobie rachunek sumienia i portfela 21.09.10, 18:05
      Mam nadzieję, że wszyscy ci, którzy tak płaczą nad losem upadającego Anioła zrobili sobie rachunek sumienia, a przede wszystkim portfela i wyszło im, że w tym roku, przez powiedzmy te 8 miesięcy zostawili w tym lokalu jakieś 200 zł na twarz, czyli 25 zyla na miesiąc. To niedużo.

Nie chodzi mi o to, że jak ktoś zostawił dychę, to nie ma prawa żałować upadającego lokalu, ale niech sobie przynajmniej uświadomi swój "wkład" w kłopoty "piwnicy" oraz czy ma moralne prawo być "krzykaczem" i "oskarżycielem" w tej sprawie.
      • zygzakhs Re: Zróbcie sobie rachunek sumienia i portfela 21.09.10, 18:48
        na stronie internetowej Anioła na myspace i na fc znalazł się ostatni komentarz właściciela w tej kwestii, warto zajrzeć.
        • gilbert.grape Re: Zróbcie sobie rachunek sumienia i portfela 22.09.10, 08:51
          Rozumiem rozżalenie zarządzających "aniołem", ale przypominanie o inwestycjach poczynionych wiele lat temu przypomina płacz nad rozlanym mlekiem i pojawia się o tyle samo lat za późno.

Jeśli najemca czynił inwestycje, które trwale poprawiają stan obiektów i nie są efektem eksploatacji przez niego tych obiektów, to aż się prosi, aby wystąpił do właściciela z prośbą by partycypował w ponoszonych przez niego kosztach. Może to być w formie jednorazowej "zrzuty" każdej ze stron lub też obniżenia sławetnego czynszu przez jakiś czas.

Nawet, jeśli spotkałby się z odmową, to notoryczne gromadzenie takiej odmownej korespondencji pisanej przez urzędników jest dobrym argumentem do negocjacji choćby przy próbie próbie podnoszenia stawek czynszu przez właścicieli.

Naprawdę nie wiem czemu zarządzający "Pod Aniołem" nie próbowali tak robić. Bo chyba nie próbowali. Być może zyski z lokali były wtedy tak duże, że sobie to odpuszczali? Nie wiem.

A w biznesie, jak w życiu - kto ma miękkie serce, musi mieć twardą dupę.
    • bartek.staszkiewicz Re: zabierzcie to-to z miasta 22.09.10, 01:50
      E-e-e-e. Nieprawda :D
      • hecer Re: zabierzcie to-to z miasta 22.09.10, 09:01
        no proszę, i mamy wypowiedź muzyka grającego na koncertach. Przypomnę, że dotyczyła wpisu przybysza udającego przybyszewskiego:

Za 15 tysięcy to możesz co najwyżej zorganizować JEDNĄ impreze i to z JEDNYM muzykiem. Za mniejszą kwotę nikt porządny ci nie zagra. Plus do tego wynajęcie sprzętu nagłaśniającego i oświetlenia, obsługa dzwiękowca.
        Stary, ty kiedyś jakiś koncert organizowałeś, jakąś imprezę? Chyba tylko wykład wroga gejów i lesbijek. Tak tam to można zrobić plakaty u kumpla na drukarce za 15 PLN.

Jak można organizować nawet drobne wydarzenia kulturalne, skoro płaci się 20 tys zł czynszu?

I gdyby chociaż te 20 tys które kosi miasto naprawdę przeznaczane było na wydarzenia kulturalne... Ale nie jest. Kasę bierze muzeum okręgowe, dzięki czemu dyrektor może powiedzieć prezydentowi z dumą: nie chcę od ciebie zwiększenia dotacji, znalazłem dojną krowę. Z której będę tak długo wysysał aż padnie.
    • czarna-bejca Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowego... 22.09.10, 15:52
      he tyle lat chodziłam do tego klubu.. ostatnie 5 lat t o masakra, brud smród, muzyka od paru ładnych lat ta sama, kiedyś przychodzili tam sami studenci,można było sie wybawić teraz żulostwo i inne takie dziwne stwory.. będziemy o tobie Aniele pamiętać ( trójca święta ;)
      • marinellla Re: Piwnica "Pod upadłym aniołem". Koniec kultowe 22.09.10, 20:12
        Czarna-bejca, święte słowa, tak jak wpienia mnie wykończenie Wiczy, Naszego Kina, wojna z eNeRDe, tak szacowny aniołek był przez ostatnie lata ostoją brudu i przeciętności w klimatycznej piwnicy. Żaden szał!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka