Dodaj do ulubionych

TORUŃ Poród w Toruniu!

27.06.11, 18:04
Za miesiąc mam termin porodu i chciałam poznać Wasze opinie na temat toruńskiej porodówki. Czy naprawdę atmosfera i traktowanie rodzącej jest takie okropne?
Obserwuj wątek
    • b3ut Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 27.06.11, 19:31
      Podobno nie legitymują ludzi, którym wydają dzieci. Każdy może podejść i powiedzieć: "Przyszedłem po córkę".
    • 2chanelkaa Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 27.06.11, 19:43
      ja swój poród wspominam bardzo dobrze.....byłam na bieżąco informowana co sie dzieje, a pielęgniarki sympatyczne, w nocy nie było zadnego problemu aby kogoś poprosic o pomoc....i czasami jak słyszę złe opinie, to az jestem zaskoczona....ale wiem, ze róznie bywa....a przy wypisie to raczej chyba matka jest obecna co???? ktoś pisze głupoty i nie wierz w to, powodzenia i samych dobrych wspomnień
      • egiminska Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 27.06.11, 23:11
        Nie dziękuję żeby nie zapeszyć. No to mnie uspokoiłaś :) Ja też uważam że te złe opinie bardziej się roznoszą co nie musi wcale oznaczać że sytuacje w nich opisywane zdarzają się często.
        • malepiffko Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 28.06.11, 09:31
          mam piec opinii mam rodzacych w Toruniu. na 5 4 sa negatywne w tym 2 bardzo bardzo bardzo negatywne. jedna jest pozytywna poniewaz rodzaca tam byla corka lekarki z oddzialu obok.
        • ziemba6 Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 28.06.11, 13:57
          Ja nie mam żadnych zastrzeżen i swój poród wpsominam bardzo dobrze. W zasadzie nie było do czego się przyczepić. Dużo zrobiła akcja: "Rodzić po ludzku" i wprowadzenie nowych standardów. Położne były miłe i pomocne zarówno na porodówce jak i po porodzie.
        • hobbes1980 Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 28.06.11, 14:00
          Moja zona nie miała większych zastrzeżeń. Kwestia przypadku...
    • arte_fakt Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 28.06.11, 10:02
      nic się boj, ale przygotuj sie do tej chwili, pogadaj ze znajomymi i znaj swoje prawa. jak jest chwila to porozmawiaj z położnymi czego oczekujesz, a na co się nie zgadzasz. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sobie na kartce listy pytań i oczekiwań, wystarczy wręczyć te kartkę położnej. Zapewniam że krzywdy ci nie zrobią. Jeśli coś ci nie odpowiada to zgłoś uwagi ale i pochwały do położnej oddziałowej - będzie im łatwiej zadbać i kolejne mamy.
      Powodzenia
      arte
      • zawsze.torunczyk Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 28.06.11, 12:16
        Kobietom się wydaje że wszyscy będą skakać nad nią bo to takie wyjątkowe. Wyjątkowe jest ale dla matki, dla szpitala to tylko kolejny przypadek. Pytania na kartce? Nikt się tym nie przejmie. Zresztą nie ma w tym nic złego. Trudno oczekiwać by podchodzili do każdego przypadku indywidualnie przy takim przerobie.
        • malepiffko Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 28.06.11, 12:29
          no i tu wlasnie ujales sedno sprawy

> Trudno oczekiw
          > ać by podchodzili do każdego przypadku indywidualnie przy takim przerobie.

tak jak mowily. przerob wlasciwie tasmowy, jedna schodzi druga wchodzi i "szybko szybko bo czekaja".
          w dodatku w wielu opowiesciach przewijaja sie uwagi o chamstwie i prostactwie oraz paru zaniedbaniach. po co wiec cale pieprzenie o wyjatkowosci chwili? o rodzeniu po ludzku?
          wrocmy do standardow peerelu: kobieta ma lezec najlepiej przywiazana z kneblem w ustach zeby nie przeszkadzala skacowanemu magistrowi nauk medycznych dumnie zwanym doktorem i pielegniarkom, kazdy ma prawo zajrzec jej w krocze lacznie ze sprzataczka dumnie zwana salowa. ojca za drzwi a najlepiej won ze szpitala. a wedlug biblii koboeta ma rodzic w bolu wiec o znieczuleniu zapomnij (no chyba ze posmarujesz).
          • zawsze.torunczyk Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 28.06.11, 15:13
            Oj nie popadajmy ze skrajności w skrajność. To że nikt nie skacze nad kobitą jak nad jajkiem w ogóle mnie nie dziwi i nie oburza- po pierwsze to jest niewykonalne a po drugie niepotrzebne. To czynność tak naturalna jak nie powiem co a tylko tzw. "kultura" okryła to nimbem "niewiadomoczego". O tym można się przekonać rozmawiając z matkami a nie oglądając "seks w wielkim mieście". No i z tego co słyszałem to nie ma problemu z obecnością ojca. Nikt już nie zabiera bobasa na ileś godzin a sale porodowe są 1 os. Był art w zeszłym roku że remontują bielany.
            • azomim Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 30.06.11, 20:44

Plan porodu od niedawna znajduje się w standardzie, więc jeśli ktoś ma ochotę, to jak najbardziej warto go napisać.
              Toruńska porodówka jest ok, rodziłam prawie 2 lata temu.
              Nie ma problemu z obecnością męża przy porodzie (wszystkie sale są przystosowane do porodów rodzinnych), przy każdej z sal jest prysznic, w niektórych wanny do porodu w wodzie.
              Położne różne zapewne, ale ja trafiłam na świetne- słuchające mnie i pozwalające wspóldecydować o przebiegu porodu. Po porodzie 2-godzinny "odpoczynek" w intymnej atmosferze (rodzice z dzieckiem mogą zostać sami na sali). W czasie kiedy rodziłam, nie było odwiedzin na oddziale poporodowym, co akurat było dla mnie zaletą. Było spokojnie, intymnie, można było liczyc na pomoc pielęgniarek (jest rooming-inn, miałam dziecko cały czas przy sobie:)).
              Źle wspominam pobyt na patologii ciąży, ale to już inna historiai oby Cię nie spotkała;)
              • azomim Re: TORUŃ Poród w Toruniu! 30.06.11, 20:45

A, fakt, znieczulenia nie ma:( Nawet za opłatą..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka