Gość: Roman IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.01, 20:11 Czy pies przewożony w samochodzie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu? Proszę o opinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: debet Re: Pies w samochodzie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 17.08.01, 07:56 To chyba zależy, jaki pies: duży, mały, agresywny, łagodny. Myślę, że jeżeli pies przewożony jest na tylny siedzeniu, nie stwarza on zagrożenia. Oczywiście, o ile w czasie jazdy nie przechadza się po aucie, jak po parku. Widziałem już klienta, który wiózł psa z przodu - trudno wtedy mówić o bezpieczeństwie. Nie wiem, co na ten temat mówią przepisy, bo choć jestem kierowcom od kilku lat, psa nie miałem okazji przewozić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: Pies w samochodzie IP: *.szpital-bielany.torun.pl 17.08.01, 11:12 każde zwierze przewożone bez odpowiedniego zabezpieczenia (klatka, kosz...)może stanowić zagrożenie. Niestety wiem też jak długo mój kot wytrzymuje w swoim koszu i jak lubi przechadzać się po samochoszie by w końcu uwalić się na tylnej szybie i podziwiać widoki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Pies w samochodzie IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 10:53 Dziękuję za wypowiedzi! Pozwolę sobie przedstawić mój pogląd w tej sprawie. Nie słyszałem o przepisach regulujących sposób przewożenia zwierząt w samochodach osobowych. Wydaje mi się,że powinny być. Często słyszymy taką informację:Samochód z nie widomych przyczyn zmienił pas ruchu na przeciwny i zderzył się czołowo np. z ciężarówką. Do póki nasz pupil grzecznie sobie leży na siedzeniu wszystko jest OK. Ale bywa i tak że nagle za nami zatęskni i próbuje nas polizać lub wejść na kolana. Taki niespodziewany ruch może rozproszyć uwagę kierowcy i być przyczyną nie kontrolowanych ruchów kierownicą. To jedna z wersji wydarzeń. Swobdny pies/kot w samochodzie np. leżący na tylnej półce w razie gwałtownego hamowania lub zdeżenia przemieszcza się gwałtownie do przodu uderzając w kierowcę/pasżerów jednocześnie sam narażając się obrażenia.Uważam że zwierzę podczas jazdy samochodem powinno być unieruchomione tak jak ludzie(dorośli i dzieci). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: On Re: Pies w samochodzie IP: *.szpital-bielany.torun.pl 19.08.01, 11:56 Gość portalu: Roman napisał(a): > Dziękuję za wypowiedzi! Pozwolę sobie przedstawić mój pogląd w tej sprawie. Nie > > słyszałem o przepisach regulujących sposób przewożenia zwierząt w samochodach > osobowych. Wydaje mi się,że powinny być. Często słyszymy taką > informację:Samochód z nie widomych przyczyn zmienił pas ruchu na przeciwny i > zderzył się czołowo np. z ciężarówką. Do póki nasz pupil grzecznie sobie leży > na siedzeniu wszystko jest OK. Ale bywa i tak że nagle za nami zatęskni i > próbuje nas polizać lub wejść na kolana. Taki niespodziewany ruch może > rozproszyć uwagę kierowcy i być przyczyną nie kontrolowanych ruchów kierownicą. > > To jedna z wersji wydarzeń. Swobdny pies/kot w samochodzie np. leżący na tylnej > > półce w razie gwałtownego hamowania lub zdeżenia przemieszcza się gwałtownie > do przodu uderzając w kierowcę/pasżerów jednocześnie sam narażając się > obrażenia.Uważam że zwierzę podczas jazdy samochodem powinno być unieruchomione > > tak jak ludzie(dorośli i dzieci). Wydaje mi się że są przepisy regulujące sprawę czworonogów w samochodzie i chyba muszą być zamknięte w czasie jazdy. Zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa związanego z wałęsającym się zwierzakiem. Jednak wiesz jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś