Dodaj do ulubionych

Hotel Copernicus (Wodnik)

07.08.12, 12:33
Tak sobie ostatnio przejeżdżałem w okolicy hotelu. Oglądam go przez płot. Nie jestem ekspertem, ale tak na oko jeszcze kilka dobrych miesięcy roboty, przez szyby widać że wnętrze nie wykończone, wokół hotelu też mnóstwo pracy do zrobienia. A tu obok dumnie wisi tablica, że do otwarcia 26 dni (!!!). O co chodzi?? Czyżby cwaniaki znaleźli jakieś kruczki, żeby kary za opóźnienie nie płacić? Otworzą jedną część/piętro i wszystko będzie OK? Czyżby łysa pała i reszta pseudo urzędników źle aneks do umowy sporządzili i teraz będą bezradni?
Obserwuj wątek
    • zustoformapodatku Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 07.08.12, 18:05
      Debilne podejście do sprawy - ktoś inwestuje GRUBE mln to w miejsce. Powstaje hotel na poziomie, zatrudni sporo torunian itp itd.

Inwestycja zbliża sie do końca, a Ty chcesz walić kary, pluć w twarz przedsiębiorcy które sporo ryzykuje.

Plus wymagasz od Prezydenta żeby walił po głowie firmę która robi coś pozytywnego dla miasta.

Poza tym jaki jest cel kar? aby odstraszały ! Chcesz odstraszać biznes od Torunia ? Chcesz w jakieś biznesowej gazecie artykułu, spóźnił się 2 miesiące z inwestycją we własną firmę dostał karę od Prezydenta Torunia ?

Z jednej strony mamy człowieka który własną kasę inwestuje - ryzykuje i czepiamy się daty, która jest bardzo blisko końca...

Z drugiej strony nikt się nie czepia że dotacje unijne są rozdzielane według partyjnego klucza, ze są często marnotrawione.

Skupmy się na tych co użytkują publiczną kasę a nie tych co własne pieniądze inwestują !
      • szlachcic Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 07.08.12, 19:00
        tu nie jest taki prosty temat jak myslisz
        gdzyby inwestor spojznil sie o 10% czasu jaki mial czy nawet 20% czasu to mozna byloby rozwazac przymkniecie oka
        Jednak inwestor spozni sie grubo ponad 100% czasu
        To zupelnie inna sprawa
        Druga sprawa jest to ze te baseny w tym hotelu mialy byc ogolnodostepne.
        Przez ogiolnoostepne ja rozumiem to ze bedzie korzystalo z niego podobna ilosc ludzi co na poprzednich basenach
        W to oczywiscie nikt nie wierzy, nawet sam dobrodziej gospodarz
        w zwiazku z tym ze ja uwazam ze te baseny beda ogolnodostepne tylko z nazwy to zachowalbym prawo sobie do przypier..... kolejnej kary inwestorowi, bo juz jedna dostal
        I najwazniejsza rzecz, on tego wodnika kupil za smieszne pieniadze
        • zustoformapodatku Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 07.08.12, 23:45
          Niestety taka jest polityka a dokładnie mówiąc opozycja i my wyborcy.

Nie po to się hotel 4* buduje żeby robić z niego masowy basen. Nie po to płaci klient w środku grubą kasę aby kąpać się w tłoku...

Powiedziano by Wprost to co wyżej napisałem i opozycja by krzyczała. Może nawet pod wpływem opinii społecznej wodnik zostałby wodnikiem. Czyli stała by rudera w centrum ...

To ja jednak wolę 4* hotel, z podatków jakie będzie generował - miasto ma kasę na basen typu koło Obi, lub remont bażyńskich.

Co do spóźnienia - inwestują w mega niepewnych czasach. Coraz trudniej o kredyty itp. Miejmy to wszystko na uwadze. Taki Michał bierze kredyty z banków na 150mln na jordanki, motoareny itp i potem banki małej spółce nie chcą pożyczać na hotel.

Lepiej pożyczyć miastu na coś niedochodowego, niż biznesowi na coś co ma zarabiać i generować zyski i podatki. Takie mamy chore realia w naszym socjalistycznym ustroju.

Tanio może i dostali ale stawiają coś potrzebnego dla miasta a nie kolejną galerie czy dyskont.

Plaza na ziemi mocno przepłaciła, Ci kupili dużo taniej. Miasto wychodzi na zero...
          • zustoformapodatku Re: Wisła 07.08.12, 23:48
            btw wiecie może jak w tym hotelu architektonicznie zabezpieczają się przed powodzią ?

Teren mocno zalewowy.

Możliwe że nawet opóźnienie w budowie ich uratowało, bo ostatnia wielka woda kiedy hotel był mocno w rozkopach pokazała im mocno jakie jest zagrożenie.

Wracając do taniej ziemi - terenów zalewowych drogo się nie sprzedaje ;]
            • szlachcic Re: Wisła 09.08.12, 11:26
              nie przesadzaj
              od kilkudziesieciu lat nie bylo wody ktora zagrazalaby temu hotelowi
              a baseny? wode mozna zawsze zmienic nawet jakby woda mialaby sie tam dostac.
              Mysle tez ze inwestor aby zabezpieczyc baseeny projektant mogl zastosowac jakas szykane dla wody
            • hecer Re: Wisła 18.08.12, 02:05
              Niedużo mądrości spodziewałem się po osobie, która wybiera sobie nik "zustoformapodatku", ale od lektury twoich ostatnich dyrdymałów boli głowa.

Teren Wodnika sprzedawany był w przetargu. Warunki tego przetargu były znane: terminowa realizacja inwestycji albo kary za zwłokę.

Jeśli prezydent rezygnuje lub zmniejsza kary to należy zastanawiać się nad uczciwością przetargu, który prezydent prowadził.

Równie dobrze można było zorganizować przetarg w ten sposób: inwestycja ma być zrealizowana w 1 dzień a jak nie to kary: 1 mln zł za każdy dzień zwłoki. Jaka firma wygra taki przetarg oferując złotówkę? Ta, która wie, że prezydent umorzy jej kary lub zmieni ich wysokość.

Wodnik został sprzedany za grosze (pisałem o tym kiedyś na forum).
              • zustoformapodatku Re: Wisła 18.08.12, 21:24
                Hecer - zacznę od końca. Rozumiem, że ZUS za Ciebie ktoś płaci a nie Ty sam... Strefa budżetowa ? Poza tym nie boli Cię różnica między netto a brutto... ZUS jest piramidą finansową którą trzeba zamknąć i mój nick ma o tym przypominać.

Myliłeś się co do ronda na koło Bema! Nie zawsze masz racje, tak samo Łysego nie wszystkie projekty są złe.

Co do Wodnika - jedź sobie do Hiszpanii i zobacz ile stoi tam "w budowie" hoteli! Gadasz jak biurokrata. Wodnik stał jako ruina latami - nikt nic tam nie robił.

Nie rozumiesz na czym polega biznes! Na zarabianiu, Wodnik stawia inwestor z kuj-pomorskiego a nie fundusz inwestycyjny jak to było w Plazie. Za ziemie w Plazie przepłacili, w praktyce wyszło ze centrum jest puste. I co dobrze wyszlo ? Ktoś wtopił.

Wybudowanie hotelu na bardzo drogiej działce to żaden biznes - tylko zwiększenie bardzo mocno ryzyka inwestycji.

Dla miasta finalnie wyszedł happy end - będzie kolejnej wysokiej klasy hotel. Goście będą napędzać lokalny ruch np. na starówce. Z tego będą podatki i ta różnica którą według Ciebie miasto straciło się "odzyska".

Rozumujesz jak taki biurokrata, który boi się podjąć decyzje, ryzyka. Pewnie jak byś miał rządzić to byś czekał z 10 lat aby 2-3 mln więcej za ziemie dostać - nie patrząc ze przez 10 lat hotel by nie zarabiał - płacił podatków + w centrum miasta stała ruina.

ps jakich argumentów użyłbyś wobec inwestora aby więcej zapłacił za ziemie ?

• hecer Re: Wisła 20.08.12, 01:46
                  > Myliłeś się co do ronda na koło Bema! Nie zawsze masz racje, tak samo Łysego ni
                  > e wszystkie projekty są złe.

Nie przypominam sobie, abym się pomylił. Poza tym ulica Bema (2x2) nadal jest zamknięta, więc trąbienie, że to dobry projekt jest zdecydowanie przedwczesne.

Ja uważam, że tam można było zrobić lepszy projekt, bardziej ekonomiczny. I nie sądzę, abym się mylił.

Poza tym warto odnotować, że to w mojej prezentacji wskazywano konieczność przebudowy tego skrzyżowania. Tak samo jak zrobienie zatoczki dla busów PKS i drugiego pasa do jazdy na wprost na Broniewskiego (przed skrzyżowaniem z Reja, w kierunku na Bydgoszcz).

Wskazał konieczność realizacji tych inwestycji na sesji rady miasta przedstawiając prezentację (jeszcze w 2010r). Mówiłem z czego wynika wypadkowość na pl.Hoffmana i jak głupi jest brak drugiego pasa na Broniewskiego (bo ten jeden pas blokował PKS zatrzymujący się na jezdni zamiast w zatoczce). Potem te przedsięwzięcia zostały wpisane na listę inwestycji i zrealizowane.

Nie, nie pomyliłem się.

------------------

Przez resztę twojego wpisu przedarłem się w mękach, to jakiś bełkot. Nie chce mi się komentować.

Dodam jeszcze, że warto zwrócić uwagę, że ja nie mam uprzedzeń do gospodarzy, do Zaleskiego, itd. Mam uprzedzenia do głupich inwestycji, szkodliwych działań i bełkotliwych wypowiedzi. Bez względu na to, kto jest ich autorem. Nie jest moim celem krytyczne odnoszenie się do wszystkich twoich wypowiedzi, ale ostatnio jedna głupotka goni kolejną w twoich wpisach. Stąd wzięły się moje uwagi.
          • szlachcic Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 09.08.12, 11:20
            > Nie po to się hotel 4* buduje żeby robić z niego masowy basen. Nie po to płaci
            > klient w środku grubą kasę aby kąpać się w tłoku...

ja o tym wiem bo mam troche rozumu. Pierwsszy moj post na ten temat powstal tego samego dnia jak na swiatlo dzienne wyszlo jaka jest umowa pomiedzy miastem a inwestorem
            Problem jest w tym ze taka umowe podpisal pozal sie Boze towarzysz ktory samozwanczo oglosil sie gospodarzem.
            Gospodarzem moze i jest ale jakim? Przypomina mi sie "Alternatywy 4" i gospodarz Aniol

> To ja jednak wolę 4* hotel, z podatków jakie będzie generował - miasto ma kasę
            > na basen typu koło Obi, lub remont bażyńskich.

Ale ja nie miowie zeby nie dbac o inwestorow. Trzeba na nich chuchac
            Ale ten inwstor przekroczyl granice w wielkosci opoznienia

> Co do spóźnienia - inwestują w mega niepewnych czasach. Coraz trudniej o kredyt
            > y itp. Miejmy to wszystko na uwadze. Taki Michał bierze kredyty z banków na 150
            > mln na jordanki, motoareny itp i potem banki małej spółce nie chcą pożyczać na
            > hotel.

ale tu nie chodzi o kredyty z bankow
            tu inwestor przejechal sie na wykonawcy ktorego sam wybral
            z tego co wiem to ma prawo on podac ich do sadu za opoznienia
            I jeszcze jedna sprawa. Inwestor Z PREMEDYTACJA podpisal umowe z lysolem w ktorej widnieje kretynski zapis o OGOLNODOSTEPNYM BASENIE
            Jezeli ja wiedzialem o tym ze ten zapis to LIPA to zapewniam cie ze inwestor wiedzial o tym takze.
            Niewiedzieli tylko nieudacznicy z UMT
            Zreszta po kilku miesiacach budowy inwestor zaproponowal miastu ze dolozy Zaleskiemu kase do basenow w innym miejscu. Juz wtedy pozal sie Boze towarzysz gospodarz musial wiedziec ze ten zapis o OGOLNODOSTEPNOSCI BASENOW musi byc utopia
            Tylko skonczony nieudacznik moze myslec ze wlasciciel hotelu zrobi sobie pod oknami czterogwiazdkowego hotelu publiczne kapielisko na ktorym MUSI panowac wrzask i haos
            Juz nawet pomijam to ze te baseny maja byc atrakcja dla gosci a atrakcja basen jest wtedy gdy plywa w nim kilka osob a nie 200
            Dlaczego wiec Zaleski nie przemyslal propozycji hotelu z dolozeniem kasy na inne baseny w innym miejscu?
            Lysy bal sie skandalu, ze nieudacznicy z UMT nie potrafia przygotowac najprostszej umowy miedzy miastem a inwestorem aby miasto czyli mieszkancy nie stracili
            Oczywiscie inwestor zachowa pozosy ogolnodostepnosci basenu aby UMT mogl go cmoknac
            I ty chcesz chronic takiego inwestora?
            Przeciez sam ta umowe podpisal!!!!
            Chyba nie masz watpliwosci ze ilosc mieszkancow Torunia korzystajacych z teo basenu bedzie moim zdaniem sladowa i niezauwazalna
            • zustoformapodatku Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 09.08.12, 12:56
              Oczywiście że będzie śladowała - stawiam że cena to będzie +/- 20zł za wstęp...

Ja uważam ze nie są winni urzędnicy ani Wielki Przywódca tylko my sami tzn my wyborcy, masa, inni politycy.

Michał mówi wprost będzie super hotel, basem będzie gdzieś indziej. Prasa, prości mieszkańcy bydgoskiego i starówki mówią nie. Ważniejszy jest basen dla dzieci niż nowy hotel! Zabiera mieszkańcom daje ... Michała wyrzucają z urzędowania, Wodnik zostaje po staremu... "Super!"

Co do umowy, jakby w umowie tego nie było to by nie było tzw podkładki, ktoś by przeczytał i wypomniał.

Polityka to taka gra. Czy przy władzy był kiedyś polityk który mówił wprost, uczciwie etc?

np. naród nigdy nie wybrał takiego Korwinna Mikke - za to co wybory wybiera tych którzy obiecują, balansują słowem itp. Raz balansują dla dobra miasta... raz dla siebie (afera w PSL)

Dziś w Nowościach - już zapowiadają że będą kary jak się spóźnią - robotnicy muszą przez to szybciej pracować, stress, jakieś błędy.

Opinia publiczna wymaga rozliczenia a jakoś nikt nie analizuje tego o czym wyżej pisałem.

Z jednej strony miasto potrafi dawać przez fundusze unijne mln złotych dla firm z regionu z drugiej nakładamy kary na człowieka który ZA SWOJE buduje.

Więc zanim ten facet dostanie karę - niech urzędnicy wystawią sobie karę bo np. inwestycja na jordankach jest mocno po terminie.

Szanujmy ludzi biznesu, którzy inwestują swoje pieniądze. Czepiać się można tych którzy dostali full kasy z EU a nie tych co za własne tworzą.

ps rata kredytu + koszty stałe hotelu (prąd, woda (w przeciwieństwie do Mosiru - nie za pół darmo), pracownicy - podzielić to przez +/- 300-500zł za dobę pokoju, 10-30zł wstep na basen. Ilu klientów trzeba miec KAŻDEGO MIESIĄCA aby wyjść na zero!

Wiec niech się opanują z karami - bo 200-300 tys zł kary to kilka tysiecy gości jacy muszą przyjechać aby hotel miał na karę!

Poza tym kasa z kary = większy dług inwestora = mniej zainwestuje gdzieś indziej.
              • szlachcic Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 13.08.12, 21:39
                > Co do umowy, jakby w umowie tego nie było to by nie było tzw podkładki, ktoś by
                > przeczytał i wypomniał.

wymuszanie na wlascicielu hotelu zeby wpuszczal plebs pod hotelowe okna jakims zasranym zwrotem w umowie jest KRETYNSTWEM
                to kretynstwo jest tak wielkie ze trzeba byc durniem aby tego nie zauwazyc
                Mozna bylo zrobic to z punktu widzenia miasta dobrze, czyli, bilet wstepu nie moze byc wyzszy niz cena za wejscie z roku 2009 plus inflacja
                Miasto sie osmieszylo, inwestor prawdopodobnie wiedzial ze plabsu nie wpusci i tak pod hotel bo to by pokazalo ze sam jest kretynem.
                Wiec bedzie to oczywiscie publiczny basen dla mieszkancow miasta w ktorym mieszkancy miasta kapac sie nie beda chcieli ze wzgledu na ..........
                I tu pole do popisu ma inwestor, moze sobie wymyslac szykany ze az bedzie trzeszczalo
                Lysy ze swoimi nieudacznikami urzedasami podpisal umowe niekorzystna dla miasta i dawnych sympatykow Wodnika.
                Ale lysy mial szanse naprawic blad. Inwestor zaproponowal zmiane teo punktu umowy i zobowiazal sie do pokrycia czesci kosztu basenu w innym miejscu.
                Towarzysz gospodarz juz wtedy musial zdac sobie sprawe jaki bubel podpisal.
                co zrobil? Nic
                Udaje ze wszystko jest OK
                To ze stracilismy zespol basenow chyba oczywiste jest nawet dla najglupszego glupca w UMT
            • b3ut Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 13.08.12, 19:53
              szlachcic napisał:
              > ja o tym wiem bo mam troche rozumu.

Fuck yeah
    • szlachcic Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 07.08.12, 18:55
      widac ze sie nie znasz
      Budowa na 100% zakonczy sie tak jak widnieje na tablicy czyli za 26 dni.
      Potem mysle ze przez 8 miesiecy jak dobrze pojdzie beda hotel wykanczac.
      Inwestor zmiesci sie w czasie

Tak na marginesie to sala koncertowa na Jordankach tez just juz skonczona.
      Teraz po prostu juz za kilka miesiecy zaczna ja wykanczac

Niech zyje nam nasz dobrodziej towarzysz gospodarz
      • tortor5 Re: Hotel Copernicus (Wodnik) 18.08.12, 00:50
        nooo to ruszamy na ogólnodostępny basen hehehehe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka