Dodaj do ulubionych

Zadłużenie bydgoszczy

21.05.13, 09:46
www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130521/REGION/130529916&template=artpicture§ioncat=artpicture
Koniec mitu o Toruniu - najbardziej zadłuzonym miescie w Polsce.
Poziom wydatków na inwestycje w budżecie najwyższy był w Toruniu - 36 proc. W Bydgoszczy - 18 proc. Czyli nasza stolica stolic zadłuza sie aby przetrwac.
Obserwuj wątek
    • alfred_prawdomowny Re: Zadłużenie bydgoszczy 21.05.13, 10:19
      Trauma trwa.
      • facetzpomorza Re: Zadłużenie bydgoszczy 21.05.13, 21:24
        alfred_prawdomowny napisał:

> Trauma trwa.

Jedyną nadzieją dla naszej zawsze pokrzywdzonej jest magiczna walizka od Kulczyka - może dorzuci sie na nowy morski piasek na wyspe młyńska.
        • red.bmx Re: Zadłużenie bydgoszczy 21.05.13, 21:52
          Około rok a może trochę mniej pisałem, że wg badań Instytutu Kościuszki z Krakowa
          dot. zadłużenia miast wojewódzkich pierwszą trójkę tworzyli Szczecin, Poznań i Wropscław.
          Kolejniości miast które na pierwszym a które na drugim i trzecim nie pamiętam.
          Bydgoszcz jest czwarta a Toruń siódmy.
          • naubyd Re: Zadłużenie bydgoszczy 21.05.13, 22:12
            dobrze wiesz, że nie o kwoty chodzi a o ilość pieniędzy które musi spłacić każdy mieszkaniec. To tak jak w rodzinie. Trudne do zrozumienia co?
          • czlowiek_z_torunia Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 03:49
            red.bmx napisał:

> dot. zadłużenia miast wojewódzkich pierwszą trójkę tworzyli Szczecin, Pozna
            > ń i Wropscław.

Tak, Wropscław jest najbardziej zadłużony. Tuż przed Troluniem.
            • facetzpomorza Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 10:07
              czlowiek_z_torunia napisał:
              > Tak, Wropscław jest najbardziej zadłużony. Tuż przed Troluniem.

i naszą regionalną utrzymanką brzydziuchną.
            • naubyd Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 10:48
              matołki nie rozumieją, że lepiej gdy milion pożyczy 100 osób niż 20. To nie ma znaczenia prawda? Pół biedy gdy tych 20 jest bogatych ;), ale jeśli bida to ... bida.
    • tor_nister Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 10:50
      możesz mi powiedzieć dlaczego ośmieszasz Toruń takimi tekstami?
      • facetzpomorza Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 13:10
        tor_nister napisał:

> możesz mi powiedzieć dlaczego ośmieszasz Toruń takimi tekstami?

A jak inaczej ma wyładować swoją frustracje, beznadzieje, ułomność umysłową? Forum jest dobrym miejscem dla takich jak naubyd - nie ważne co pisze byleby tylko pisał źle o Toruniu. Szlachcic nazywa to bydgoskim kompleksem i chyba ma racje.
        • naubyd Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 17:18
          Czy Ty na prawdę jesteś deb..em czy tylko udajesz? Piszę Ci od zawsze - mam wielkie pretensje do toruńskich polityków i sprawowania przez nich władzy. Nie mam nic do Torunia i torunian. Czy Ty wreszcie to pojmiesz czy nadal będziesz pier..ił bez sensu o wymyślonych w chorej głowie teoriach spiskowych
          • facetzpomorza Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 20:47
            naubyd napisał:
            > Nie mam
            > nic do Torunia i torunian.

Naprawde? Toruń to jedyny temat o którym piszesz i zawsze musi to byc wyszukiwanie psich kup albo szczurów. O zaczepkach w stylu : toruński teatr jest słaby, toruński sport nie istnieje, nowy most jest niepotrzebny, Stare Miasto nie warte odnowienia itd itp. Zapytam wiec: czy ty jestes deb...em? Czy w twojej chorej głowie nie ma miejsca na normalne myslenie? Spór bydgosko - toruński jest bardzo lokalny, historycznie umotywowany i zapewniam cie , ze nie da sie zrobic ogroomnej Bydgoszczy jednocześnie pomijając Toruń. Bydgoszcz nigdy nie bedzie dla województwa takim osrodkiem jak Poznań dla Wielkopolski czy Wrocław dla Dolnego Ślaska i nie chodzi tu o liczbe mieszkańców a tradycje.
            • naubyd Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 21:39
              Jesteś.
              Nie rozumiesz tego co piszę.
            • alfred_prawdomowny Re: Zadłużenie Bydgoszczy 22.05.13, 22:18
              Tradycję to możesz.... Dzisiaj rządzą neoliberałowie, na pierwszym miejscu jest pieniądz. Dzisiaj ważne są zasoby ekonomiczne, a w nich kapitał. Cała reszta to nieważny dodatek. I niestety liczba mieszkańców w kontekście rynku to liczba potencjalnych klientów.
              Widzę, że ewaluujesz, a to ważne Arku. Bydgoszcz napisałeś z wielkiej litery. My nie chcemy robić ogromnej Bydgoszczy, my tylko chcemy by nam nikt nie przeszkadzał. Na współdziałanie jesteśmy skazani, tylko niech to będzie na uczciwych warunkach.
              Cieszę się, że napisałeś taki tekst.
              • facetzpomorza Re: Zadłużenie Bydgoszczy 22.05.13, 23:15
                > I niestety liczba mieszkańców w kontekście rynku to liczba
                > potencjalnych klientów.

nie do końca , przykład 750 tysięcznej Łodzi i 550 tysiecznego Poznania. Łódź z wysokim bezrobociem, wyludniajaca sie i Poznań z najnizszym bezrobociem w kraju

> Widzę, że ewaluujesz, a to ważne Arku.

mam nadzieje, że i ty Jurku pójdziesz w tym kierunku.

> M
                > y nie chcemy robić ogromnej Bydgoszczy, my tylko chcemy by nam nikt nie przeszk
                > adzał. Na współdziałanie jesteśmy skazani, tylko niech to będzie na uczciwych w
                > arunkach.

Uczciwe warunki to dla was te z przewodnią rolą Bydgoszczy? Dzięki, na to napewno nikt w Toruniu nie pójdzie, co mają w głowach Jasiakiewicz, Bruski i Derenda juz wiemy.
                • alfred_prawdomowny Re: Zadłużenie Bydgoszczy 23.05.13, 01:03
                  Na pewno ci panowie chcą równo, na głowę, nic więcej. Na chrzcie nie nadano mi Jerzy. Nawet nie trawię tego imienia. Łódź niestety miała pecha, włókiennictwo padło, Chiny zalały szmatami i totalny brak kapitału na tym rynku. Bez tzw. zasobów ekonomicznych trudno jest o rozwój. Poznań to również otoczenie, którego nie ma w Łodzi. Popatrz na dwa elementy miasto i powiat jako otulina.
                  • facetzpomorza Re: Zadłużenie Bydgoszczy 23.05.13, 10:14

> Na pewno ci panowie chcą równo, na głowę, nic więcej. Na chrzcie nie nadano mi
                    > Jerzy. Nawet nie trawię tego imienia.

Zatem taki z ciebie Jurek jak ze mnie Arek :)

> Łódź niestety miała pecha, włókiennictwo
                    > padło, Chiny zalały szmatami i totalny brak kapitału na tym rynku. Bez tzw. zas
                    > obów ekonomicznych trudno jest o rozwój.

Czesciowo masz racje. Pech Łodzi polega tez na tym, że to miasto szybko i w krótkim czasie sie rozwineło bez historycznych korzeni, bez tradycji regionalnej stołeczności. Łódź w pewnym okresie była 5 razy większa od Piotrkowa Trybunalskiego a jednak nalezała do guberni piotrkowskiej.

• tor_nister Re: Zadłużenie bydgoszczy 22.05.13, 18:28
          Zaraz. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Zarzucam ci ośmieszanie Torunia, a ty na to:

> A jak inaczej ma wyładować swoją frustracje, beznadzieje, ułomność umysłową?

Czyli nie umiesz inaczej rozładowywać emocji? Czujesz beznadzieję, ułomność umysłową i frustrację? Jak można tak o sobie napisać? Miesza ci się wszystko.

I odpowiedz na pytanie: Dlaczego wcinasz się w ich dyskusje na forum, zakładasz głupie wątki szkalujące ich i ich miasto? Pewnie dlatego:
          > A jak inaczej ma wyładować swoją frustracje, beznadzieje, ułomność umysłową?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka