logik000 17.11.04, 14:58 Mam pytanie szczególnie do mieszkańców bloków w Toruniu - jak radzicie sobie z chuliganami traktującymi klatki schodowe jak "dom kultury"? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Jak najskuteczniej poradzić sobie z tą zarazą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: :-) wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 15:49 wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po Fordonie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hl Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: 213.132.65.* 17.11.04, 18:21 generalnie kiepsko sobie radzimy. niestety jak sia ma male dzieci to ciezko z nimi powalczyc. no chyba ze od razu zabic. zgloszenia do dzielnicowego to smiech na sali. niewiele pomoga. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 17.11.04, 18:25 Straz Miejska palcem nie ruszy. Kilka razy zglaszalem, ze mlodziez dewastuje nowo posadzone drzea i krzewy i nigdy nie przyjechali :( Jezeli mieszkancy w klatce sie nie zgraja to nie ma zadnych szans. Odpowiedz Link Zgłoś
logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 17.11.04, 18:29 A nie da rady jakośtego załatwic przez spółdzielnie albo administrację? Czy właśnie przez dzielnicowych? A moze ostatecznie napisać do Gazety, żeby sie sprawą zajęli? Swoja drogą dziwi mnie tulenie uszu przez samych lokatrów, którzy pozwalają na rozkradanie ich pieniędzy przez szczyli, a jak ci póżniej coś podpalą albo ukradną to dopiero robią szum.A na siedzienie na klatkach i picie nikt uwagi nie zwraca, to tacy się przyzwyczajają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hl Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: 213.132.65.* 17.11.04, 18:32 Powtarzam Nie ma szans na otwarte reakcje jak masz 4 letnie dzieci. Maluchow nie upilnujesz a takie gnoje nie maja skrupulow. Odpowiedz Link Zgłoś
logik000 Re: chuliganeria 17.11.04, 18:51 Jestem w tej konfortowej sytuacji że na razie nie mam dzieci i szczerze mówiąc mam obawy pzred myśleniem o nich, gdyby miały przechodzić przez klatkę pełna chuliganów. Jednak jeszcze myślę, ze jakieś szansę sa wtym wypadku, bo srednia wieku tych wyrostków to ok 17 lat i jeszcze nie są zorganizowani jak ci z Rubinkowa. Nie chcę nic nie robic bo za pare lat jak podrosną, nauczą sie tego i owego, wyniosą, ograbia albo podpalą komuś mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odważna Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 01:27 W naszym mieście jest to samo. Chuligani zaczynają opanowywać klatki schodowe, przejścia z budynku do budynku (najgorzej w starym budownictwie). Jest na to sposób. Ale lokatorzy powinni się zmówić i złożyć oficjalne pismo na Policję z opisem sytuacji zagrażającej małym dzieciom jak i przede wszystkim zakłócanie ciszy, picie alkoholu, uniemożliwianie korzystania z klatki schodowej (tarasowanie przejścia), zaśmiecanie miejsca publicznego, dewastacja pomieszczeń oraz głośne używanie słów wulgarnych w miejscu publicznym. Są na to stosowne artykuły kodeksu wykroczeń. Jeżeli nie będziecie się bać wzywać Policji to gwarantuję, że będziecie mieć spokój. Policja czeka na takie sygnały. Jeżeli okażecie strach chuliganom, to zapewniwm, że już wkrótce będziecie zmuszeni za własne pieniądze wynająć firmę ochroniarską. Życzę odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
logik000 Re: chuliganeria 18.11.04, 17:57 Masz rację, to jest jedyne wyjście. Dziwię się szczerze, ze ludziom nie przeszkadza, że są okradani przez szczeniaków. Moje wrażenie po przyjeździe do Torunia było raczej bardzo pozytywne jeśli chodzi o swiadomosc obywatelską, ale trafiło się mi jakies dziwnie obojetne srodowisko, tzn. wkurzają sie oczywiście i mówią że ktoś powinien cos zrobić, ale oprócz mnie to jeszcze nikt na policje nie dzwonił. Mam pytanie do Ciebie "Odważna" - jaki to był rodzaj pisma, które złozyliście na policję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odważna Re: chuliganeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 00:05 To może być prośba skierowana do Policji o częstsze patrolowanie tego opisywanego terenu, posesji, budynku itp. W przypadku zauważenia chuliganów i złapaniu ich na gorącym uczynku należy zgłosić ten fakt na Policję. Pamiętaj, że nie należy uciekać przed przestępcami i co jest niekiedy trudne nie możesz sie bać wystąpić przed sądem. To jest przykre, ale wiem z obserwacji moich znajomych, że oni unikają (uciekają) przed chuliganami, schodząc im z drogi, okazując im strach. Taka postawa jeszcze bardziej utwierdza chuliganów w przekonaniu, że mogą nadal z jeszcze większą siłą nas atakować. Nie pozwólmy nas zastraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
logik000 Re: chuliganeria 19.11.04, 19:55 niestety z ostatnich moich doświadczeń wynika, że policja toruńska ma gdzies takie wezwania, chyba trzeba poczekać, żeby kogoś zabili albo blok podpalili, to może wtedy przyjadą. Nie ma co się dziwic, że ludzie sie zniechęcają i nie dzwonią, Odpowiedz Link Zgłoś
logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 17.11.04, 18:25 przykro mi, ale nie jestem z Bydgoszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 08:18 > wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po Fordonie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 18.11.04, 17:52 ale powtarzam, że nie jestem z Bydgoszczy i nie mam na razie zamiaru tam jechać, wolę mieszkac spokojnie w Toruniu - a ty widze nie mozesz się doczekac, zeby nam o tym Fordonie opowiedzieć, no nie wstydź się, wal śmiało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odważna Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 00:27 Ależ ja jestem z Torunia. I się nie poddaję. Odpowiedz Link Zgłoś
logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 19.11.04, 01:11 tak, wiem, ale to był mój komentarz do tego gościa, który podpisał się jako":)" dodając temat "wróć do bydgoszczy skąd jesteś". Pewnie znowu jakiś przewrażliwiony torunianin mysli, że ktoś "szykanuje" Toruń, a ja tylko skromnie sygnalizuje problem chuliganów i pytam o radę :).Dzięki "Odważna", ja tez nie dam się tak ładtwo zastraszyć. (mam nadzieję). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:53 ech złośliwosci sąsiadów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: 158.75.211.* 19.11.04, 23:22 ech,nacjonalizm Torunian Odpowiedz Link Zgłoś