Dodaj do ulubionych

chuliganeria toruńska

17.11.04, 14:58
Mam pytanie szczególnie do mieszkańców bloków w Toruniu - jak radzicie sobie
z chuliganami traktującymi klatki schodowe jak "dom kultury"? Czy ktoś ma
jakieś doświadczenia? Jak najskuteczniej poradzić sobie z tą zarazą?
Obserwuj wątek
    • Gość: :-) wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 15:49
      wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po Fordonie :-)
      • Gość: hl Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: 213.132.65.* 17.11.04, 18:21
        generalnie kiepsko sobie radzimy. niestety jak sia ma male dzieci to ciezko z
        nimi powalczyc. no chyba ze od razu zabic. zgloszenia do dzielnicowego to
        smiech na sali. niewiele pomoga.
        • jakub_lauder Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 17.11.04, 18:25
          Straz Miejska palcem nie ruszy. Kilka razy zglaszalem, ze mlodziez dewastuje
          nowo posadzone drzea i krzewy i nigdy nie przyjechali :( Jezeli mieszkancy w
          klatce sie nie zgraja to nie ma zadnych szans.
          • logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 17.11.04, 18:29
            A nie da rady jakośtego załatwic przez spółdzielnie albo administrację?
            Czy właśnie przez dzielnicowych? A moze ostatecznie napisać do Gazety, żeby sie
            sprawą zajęli? Swoja drogą dziwi mnie tulenie uszu przez samych lokatrów,
            którzy pozwalają na rozkradanie ich pieniędzy przez szczyli, a jak ci póżniej
            coś podpalą albo ukradną to dopiero robią szum.A na siedzienie na klatkach i
            picie nikt uwagi nie zwraca, to tacy się przyzwyczajają.
            • Gość: hl Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: 213.132.65.* 17.11.04, 18:32
              Powtarzam Nie ma szans na otwarte reakcje jak masz 4 letnie dzieci. Maluchow
              nie upilnujesz a takie gnoje nie maja skrupulow.
              • logik000 Re: chuliganeria 17.11.04, 18:51
                Jestem w tej konfortowej sytuacji że na razie nie mam dzieci i szczerze mówiąc
                mam obawy pzred myśleniem o nich, gdyby miały przechodzić przez klatkę pełna
                chuliganów. Jednak jeszcze myślę, ze jakieś szansę sa wtym wypadku, bo srednia
                wieku tych wyrostków to ok 17 lat i jeszcze nie są zorganizowani jak ci z
                Rubinkowa. Nie chcę nic nie robic bo za pare lat jak podrosną, nauczą sie tego
                i owego, wyniosą, ograbia albo podpalą komuś mieszkanie.
            • Gość: Odważna Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 01:27
              W naszym mieście jest to samo. Chuligani zaczynają opanowywać klatki schodowe,
              przejścia z budynku do budynku (najgorzej w starym budownictwie). Jest na to
              sposób. Ale lokatorzy powinni się zmówić i złożyć oficjalne pismo na Policję z
              opisem sytuacji zagrażającej małym dzieciom jak i przede wszystkim zakłócanie
              ciszy, picie alkoholu, uniemożliwianie korzystania z klatki schodowej
              (tarasowanie przejścia), zaśmiecanie miejsca publicznego, dewastacja
              pomieszczeń oraz głośne używanie słów wulgarnych w miejscu publicznym. Są na to
              stosowne artykuły kodeksu wykroczeń. Jeżeli nie będziecie się bać wzywać
              Policji to gwarantuję, że będziecie mieć spokój. Policja czeka na takie
              sygnały. Jeżeli okażecie strach chuliganom, to zapewniwm, że już wkrótce
              będziecie zmuszeni za własne pieniądze wynająć firmę ochroniarską. Życzę odwagi.
              • logik000 Re: chuliganeria 18.11.04, 17:57
                Masz rację, to jest jedyne wyjście. Dziwię się szczerze, ze ludziom nie
                przeszkadza, że są okradani przez szczeniaków. Moje wrażenie po przyjeździe do
                Torunia było raczej bardzo pozytywne jeśli chodzi o swiadomosc obywatelską, ale
                trafiło się mi jakies dziwnie obojetne srodowisko, tzn. wkurzają sie oczywiście
                i mówią że ktoś powinien cos zrobić, ale oprócz mnie to jeszcze nikt na policje
                nie dzwonił. Mam pytanie do Ciebie "Odważna" - jaki to był rodzaj pisma, które
                złozyliście na policję?
                • Gość: Odważna Re: chuliganeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 00:05
                  To może być prośba skierowana do Policji o częstsze patrolowanie tego
                  opisywanego terenu, posesji, budynku itp. W przypadku zauważenia chuliganów i
                  złapaniu ich na gorącym uczynku należy zgłosić ten fakt na Policję. Pamiętaj,
                  że nie należy uciekać przed przestępcami i co jest niekiedy trudne nie możesz
                  sie bać wystąpić przed sądem. To jest przykre, ale wiem z obserwacji moich
                  znajomych, że oni unikają (uciekają) przed chuliganami, schodząc im z drogi,
                  okazując im strach. Taka postawa jeszcze bardziej utwierdza chuliganów w
                  przekonaniu, że mogą nadal z jeszcze większą siłą nas atakować. Nie pozwólmy
                  nas zastraszać.
                  • logik000 Re: chuliganeria 19.11.04, 19:55
                    niestety z ostatnich moich doświadczeń wynika, że policja toruńska ma gdzies
                    takie wezwania, chyba trzeba poczekać, żeby kogoś zabili albo blok podpalili,
                    to może wtedy przyjadą. Nie ma co się dziwic, że ludzie sie zniechęcają i nie
                    dzwonią,
      • logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 17.11.04, 18:25
        przykro mi, ale nie jestem z Bydgoszczy...
    • Gość: :-) wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 08:18
      > wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc sie po Fordonie :-)
      • logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 18.11.04, 17:52
        ale powtarzam, że nie jestem z Bydgoszczy i nie mam na razie zamiaru tam
        jechać, wolę mieszkac spokojnie w Toruniu - a ty widze nie mozesz się doczekac,
        zeby nam o tym Fordonie opowiedzieć, no nie wstydź się, wal śmiało ;)
        • Gość: Odważna Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 00:27
          Ależ ja jestem z Torunia. I się nie poddaję.
          • logik000 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s 19.11.04, 01:11
            tak, wiem, ale to był mój komentarz do tego gościa, który podpisał się jako":)"
            dodając temat "wróć do bydgoszczy skąd jesteś". Pewnie znowu jakiś
            przewrażliwiony torunianin mysli, że ktoś "szykanuje" Toruń, a ja tylko
            skromnie sygnalizuje problem chuliganów i pytam o radę :).Dzięki "Odważna", ja
            tez nie dam się tak ładtwo zastraszyć. (mam nadzieję).
            • Gość: :-) Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:53
              ech złośliwosci sąsiadów :-)
              • Gość: 0 Re: wrócic do Bydgoszczy, skad jestes i przejsc s IP: 158.75.211.* 19.11.04, 23:22
                ech,nacjonalizm Torunian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka