Dodaj do ulubionych

Spółdzielczy patent

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.05, 20:19
Witam Państwa

1. Jestem prezesem Spółdzielni. Mam trochę krewnych i znajomych. Pieniędzy nie
mają za dużo ale możliwości spore. Myślę jak zebrać ich pod jednym dość
nowoczesnym i niedrogim dachem. Razem byłoby im ... raźniej.
2. Ogłaszam plan budowy. Na razie mieszkania nie są tanie, żadna rewelacja,
ale znajomych przekonuję, że warto się zapisać.
3. Szukam wykonawcy. Proponuję X by wybudował budynki tak, by w rozliczeniu
mieszkania wyszły tanio.
4. X wykazuje zrozumienie dla mojej prośby. Pozostaje tylko policzyć jak to
zrobić.
5. Ja mam w swoich zasobach dużo klatek schodowych. Klatki wymagają remontu.
Remont jednej klatki to niewielkie pieniądze. Co stoi na przeszkodzie by były
trochę większe? Ponieważ X jest po szkole technicznej a mi ekonomia nie jest
obca, szybko wyliczamy ile powinien kosztować remont jednej klatki, by
planowane budynki wyszły niedrogo... ku zadowoleniu ogółu:

- krewni i znajomi będą mieli na wreszcie znośne warunki integracji
- mieszkańcy pudełek będą mieli odnowione klatki, przecież od tego jest
fundusz remontowy
- X będzie miał duży przerób
- ja będę miał ... satysfakcję

To tyle. Czy nie uważacie, że pomysł godny opatentowania. No chyba, że ktoś
już coś takiego wprowadził w życie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Spółdzielczy patent IP: *.elementy.pl 25.03.05, 00:07
      Królik, jak coś wiesz to wal prosto z mostu a nie owijaj w puch!
      • Gość: grupa Re: Spółdzielczy patent IP: *.torun.mm.pl 25.03.05, 14:16
        Mają podobno z prokuratury sprawdzać te spółdzelcze patenty
        • Gość: zając Re: Spółdzielczy patent- bez naśladowań IP: *.torun.mm.pl 25.03.05, 22:12
          • Gość: Rad Re: Spółdzielczy patent- z Radomia napisali, że: IP: *.torun.mm.pl 27.03.05, 20:00
            Pozdrowieniai zdrowych Swiąt z Radomia.Jesteście aktywni i dzięki temu
            wygrywacie.U nas jest podobnie.Sp-nia przegraławsądzie- podział sp-ni,spłatę
            rat kredytów mieszkaniowych,wybory do organów statutowych\aktualnie nie ma ani
            rady nadzorczej,ani przedstawicielii zarządu sp-ni\.Pracownice,które ukradły z
            kasy sp-ni 850 tys.złdostały dwa lata do odsiadki i zwrot tych pieniędzy
            solidarnie z odsetkami.Sądy w Radomiu są odmłodzone,procesy idą szybko i
            sprawnie,gozej zprokuraturą-umarzają postępowania,ale my będziemy je wznawiać
            przesyłając wnioski do Prokuratury Krajoej.Pozdrowienia dlaAntoniego
            Szmita.Zajrzę tu napewno.
    • Gość: śmiech Re: Spółdzielczy patent ujawniony 1 kwietnia IP: *.torun.mm.pl 28.03.05, 22:08
      • Gość: Maciek Re: Spółdzielczy patent ujawniony 1 kwietnia IP: *.elementy.pl 31.03.05, 15:13
        No i co z tym ujawnieniem?
    • Gość: 1 Re: Spółdzielczy patent - dla W-wy IP: *.torun.mm.pl 01.04.05, 22:29
      • Gość: Rzeczpospolita Byle szybciej!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 09:31
        PRAWO MIESZKANIOWE Senat wzmocnił rolę członków spółdzielni mieszkaniowych

Prezes pod silniejszą kontrolą

Senat zaproponował wczoraj większe uprawnienia dla członków spółdzielni
        mieszkaniowych. Chce dać im prawo żądania od prezesa lub członków zarządu
        naprawienia szkód, które wyrządzili spółdzielni. Korzystaliby z niego tylko
        wówczas, gdy władze spółdzielni nie wystąpiły do sądu z takim powództwem.

To jedna z wielu propozycji senatorów do nowelizacji ustaw: o spółdzielniach
        mieszkaniowych oraz prawa spółdzielczego. Senatorowie chcą, by spółdzielcy
        mogli wnosić pozwy do sądu o naprawę szkód dopiero po roku od dnia ich
        ujawnienia.

Senatorowie przewidują jednak, że mogą znaleźć się osoby, które wykorzystają
        przyznane im prawo do nieuczciwej walki z władzami spółdzielni. Proponują więc,
        by w takiej sytuacji spółdzielca miał obowiązek naprawienia szkody wyrządzonej
        swoim działaniem.

Chcą także, by uchwały sprzeczne z ustawą były z mocy prawa nieważne, więc nie
        trzeba będzie ich zaskarżać do sądu. Gdyby więc walne zgromadzenie podjęło na
        przykład uchwałę, że nie będzie bonifikat przy przekształceniach lokatorskich
        praw we własnościowe, a upusty były obowiązkowe, nie nabrałaby ona mocy. Jeżeli
        nowela wejdzie w życie w obecnym kształcie, bonifikaty będą obowiązkowe, nie
        dotyczy to jednak mieszkań wybudowanych ze środków z Krajowego Funduszu
        Mieszkaniowego.

Od uchwał automatycznie nieważnych trzeba odróżnić uchwały wadliwe. Te
        ostatnie, aby nie wywierały skutków prawnych, trzeba będzie zaskarżyć do sądu.
        Takim powodem zaskarżenia może być m.in. naruszenie dobrych obyczajów,
        nierespektowanie statutu lub interesów spółdzielni oraz pokrzywdzenie
        spółdzielcy.

Senatorowie, zgodnie z sugestią rządu, zdecydowali się także wnieść poprawki do
        głośnej i uchodzącej za kontrowersyjną inicjatywy Sejmu. Posłowie
        przyznaliministrowi infrastruktury prawo żądania informacji o spółdzielni
        mieszkaniowej. Jeśli stwierdziłby, że jej władze łamią prawo, to z wnioskiem o
        lustrację występowałby do właściwego związku rewizyjnego lub do Krajowej Rady
        Spółdzielczej. Z takimi przepisami nie zgadza się Senat. W jednej z poprawek
        zaproponował ich skreślenie.

Nowelizacja wróci teraz ponownie do Sejmu. Posłowie mogą zaakceptować
        propozycje senackie, ale nie muszą.

Renata Krupa-Dąbrowska, Rzeczpospolita, 2.04.2005

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka