Dodaj do ulubionych

Kosmiczne progi na UMK

IP: *.torun.mm.pl 18.07.05, 19:15
Re: Skąd się biorą Te KOSMICZNE PROGI na UMK
Autor: Gość: mama IP: *.torun.mm.pl
Data: 18.07.2005 18:50
To dlatego, że nie ma limitów dla starych maturzystow. i tak Ci wszyscy, którzy
nie dostali się w latach ubiegłych, albo z tego powodu studiują zaocznie, albo
nie to co by chcieli, zlozyli swoje "wspaniałe" świadectwa z 5 i 6 na starych
maturach. Ci maturzyści, ktorzy teraz zdali nową mature dobrze na ok. 80% nie
mają z nimi szans. I tak UMK POZBEDZIE SIĘ STUDENTÓW ZAOCZNYCH, A NA KIERUNKACH
Z WYŚRUBOWANYMI PROGAMI, BĘDĄ MIELI TYCH, KORZY WCZEŚNIEJ NIE DALI RADY. I teraz
nie będa mieli nowych- dobrych- sprawiedliwiej ocenionych studentów. Nowa matura
to byl dobry pomysł, ale to jest rocznik "nowych" matur, a nie prezent dla
starych maturzystów, którym się w ubiegłych latach nie powiodło!!!Powinno się
miejsca rozdzielac PROPORCJONALNIE do ilości złożonych podań, przecież to
dziecinnie łatwe do wyliczenia. Tak mi żal "nowych" maturzystów, którzy
zostali po prostu wyrolowani. Myśle, że UMK powinno sprobować jescze naprawic
te niesprawiedliwość! Np. italianistyka - próg 98%. Ciekawe ile osób z nową
maturą tu mogła startować. A ze starą maturą , wystarczyly 5 i 6 ze starego
świadectwa... A progi na Wydział Humanistyczny - 90% - ciekawe ile osob z nowa
maturą mogło osiągnać taki wynik, biorąc pod uwagę wyniki średnie w Polsce?
TO JEST CZAS DLA NOWYCH MATURZYSTÓW! Cała idea nowj matury zostala tu wrecz
wyśmiana. Komisje rekrutacyjne UMK - wstydźcie sie!!!!
Obserwuj wątek
    • babbik Tak już jest -lepszy uniwersyet ma wyższe progi. 18.07.05, 19:40
      Tak już jest - lepszy uniwersyet ma wyższe progi.
      W USA tez nie wszyscy studiuja na Harvardzie czy Cambridge.
      • Gość: koleś Re: Tak już jest -lepszy uniwersyet ma wyższe pro IP: 195.205.153.* 19.07.05, 14:30
        Te progi szczególnie widać na fizyce 5 pkt. Koń by sie usmiał!!!
        • apokalipssa Re: Tak już jest -lepszy uniwersyet ma wyższe pro 20.07.05, 17:59
          Na fizyce wszędzie są niskie, bo nikt nie chce tego studiować-może za trudne,
          mało przyszłościowe-nie wiem. Nie ma co porównywać tego kierunku z politologią
          chociażby.
    • Gość: bartosz Zawsze zostaje AB, też uniwersytet :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 19:41
      Zawsze zostaje AB, też uniwersytet :-)
      • Gość: mupp Re: Zawsze zostaje AB, też uniwersytet :-) IP: *.torun.mm.pl 18.07.05, 19:49
        Chyba 'UB' :P (wdzieczna nazwa ;) )

Problem nie jest w tym, że jest ustawiony wysoki próg. Niech będzie.
        Tylko niech będzie OSIĄGALNY

A on jest wyjęty z kapelusza, wyssany z palca czy sam nie wiem jak to nazwać.
        Jestem tegorocznym maturzystą, wiem jakie były wyniki i jestem PRZEKONANY ze te
        90 pkt, ktore trzeba zdobyc na wydzialye humanistycznym, sa NIEOSIĄGALNE.
        Pewnie znalazły się jakieś cyborgi, wiadomo, ale na pewno nie 80 (limit miejsc
        na politologii) !

Problem tkwi w tym, że starzy maturzyści przyniesli papierki z zeszlych lat, na
        nich oceny 5, 6tki, ktore rownaly sie z wynikami 90%, 100%

UMK zamknelo drzwi przed tegorocznymi maturzystami, na takich kierunkach jak
        politologia, socjologia, że o filologii włoskiej nie wspomnę

Nie mowie, ze nagle wszyscy muszą się gdzieś dostać, ale zaufajcie, że nawet
        osoby które zdały (w porownaniu z innymi, a konczylem IV LO ktore nie jest na
        pewno slabym liceum) FANTASTYCZNIE nie dostaly sie na studia na wydziale
        humanistycznym. Śmiech na sali!

Aha, dodam tylko, że jestem dość obiektywny, bo sam dostałem się na SM. Chodzi
        tu tylko o sprawiedliwość i o to, żeby osoby, ktore mocno pracowały na dobrą
        maturę - i BARDZO DOBRZE ją zdały, mogly studiowac i byly traktowane rowno,
        jesli w ogole nie powinny byc lekko uprzywilejowane...
        • Gość: mupp Re: Zawsze zostaje AB, też uniwersytet :-) IP: *.torun.mm.pl 18.07.05, 19:53
          dodam jeszcze tylko, ze reforma systemu szkolnictwa w Polsce skonczy sie tak,
          ze będziemy mieli dobrze wyszkolonych poborowych i fantastyczną, prężnie
          działającą sieć roznosicieli ulotek... A jak ktoś sie postara to moze bedzie
          mogl w biedronce popracowac...

M - A - S - A - K - R - A :|
          • Gość: ABB Re: Zawsze zostaje AB, też uniwersytet :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 08:50
            AB to raczej sobie odpusc - tego nie mozna traktowac jako porownanie
    • Gość: xyz Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.05, 22:59
      tak zgadzam sie na pewno z tym, ze tegoroczna matura i cala ta reforma nie sa
      zbytnio udane i nie sa do konca obiektywne, ale dlaczego od razu skreslac te
      osoby ze stara matura. Ja sama studiuje 1 kierunek na umk,teraz po zaliczonym 2
      roku chcialam zaczac 2 kierunek i co mam sie nigdzie nie dostac bo zdawalam
      star mature, czy to moja wina?na kierunku gdzie skladalam papiery by tylko
      konkurs swiadectw dla wszystkich, jednak dla osobo ze stara matura byly brane
      pod uwage takze oceny z matury a nie ze swiadectwa z ukonczenia 4 klasy.
      wiadomo ze na swiadectwie latwiej miec lepsze oceny niz z matury, ale jakaby
      trudna ta nowa matura nie byla, to stara tez nie byla dawana na piekne oczy i
      za samo zajwienie sie.uwierze mi, ze sa zdolni kotrzy zdawali stara mature i
      tez sie uczyli i na pewno nie eda przynosili wstydu na umk.
    • Gość: stary Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.szpital-bielany.torun.pl 18.07.05, 23:47
      Jestem jednym z ojców których dzieciak pomimo dobrze zdanej matury niestety nie
      zaliczył progów uczelni. Do tej pory uważałem ,że syna stać na tą uczelnię.
      Życze UMK wszystkiego dobrego,ale system rekrutacji jest do bani. Nie wiecie
      kogo przyjmujecie patrząc tylko na punkty ważone. Syn jest załamany i cały rok
      który solidnie przepracował poszedł na marne. Jest osobą ambitną -wspaniale zna
      3 języki, całe poprzednie wakacje pracował w kancelarii adwokackiej. Widziałem
      to zaangażowanie-radość -a teraz? Smutne to wszystko.Dlaczego system uderza
      wprost w młodych i niedoświadczonych ludzi? Gratulacje dla wszystkich nowych
      studentów.
    • Gość: ll Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.szpital-bielany.torun.pl 19.07.05, 04:56
      • Gość: też matka Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.internet.org.pl 19.07.05, 08:39
        A na pedagogice ( 9 osób na miejsce) w ogóle nie brali pod uwagę nawet
        świadectw dojrzałości, tylko zrobili bardzo fajny, mądry egzamin, sprawdzający
        wiedzę, inteligencję humanistyczną. Wszyscy mogli przystąpić i starzy i nowi,
        moja córcia się dostała, mimo że wyniki na maturze miała takie sobie i pewnie z
        tym świadectwem nie miała by szans. Można dalej dyskutować po co nowa matura i
        te męczarnie przez które musiały przejść w tym roku nasze dzieci....
    • ka_zet Re: Kosmiczne progi na UMK 19.07.05, 08:49
      A co? Osoby ze starymi maturami już nie mają prawa do studiowania?
      • Gość: mupp Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.torun.mm.pl 19.07.05, 09:59
        to ja zapytam tak

'a co? osoby z nową maturą nie mają prawa do studiowania?'

oczywiscie ze moga, ale
        a) niech pisza egzaminy wstepne
        b) niech będzie ograniczona pula dla starych maturzystow

Chodzi o to ze '5' na swiadectwie maturalnym oznaczala wieeelki handicap dla
        tych 'starych'. Niesprawiedliwie wielki

Bo konkursy swiadectw, w ktorych porownuje sie swiadectwa ktore sa zupelnie
        inne, to sztuczny twór, który ma takie efekty jakie widzimy teraz.

Niech studiuja, pewnie ze tak! Tylko dlaczego Ci z nowa matura nie mieli
        zadnych szans? (wybacz, ale na italianistyke zeby sie dostac, w skrocie rzecz
        biorac, trzeba bylo miec 100% z matury z języka (było to wykonalne, fakt) -
        tylko nie wiem, czy nie łatwiej było zgarnąć dwie szostki, z polskiego i
        angielskiego, w starym systemie.

Albo w sumie wiem. Było łatwiej.

pozdrawiam i więcej zrozumienia dla sytuacji, bo tu się pojawia wojna 'nowych'
        ze 'starymi', a chyba mało kto rozumie powagę sytuacji

P.S. Na innych uczelniach jakoś nie stosowali takiego krzywego systemu
        przeliczania, bo wiedzieli ze to absurd...
        • Gość: damian Pierwszy rok nowej matury, to sie mlodzież gubi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:10
          Pierwszy rok nowej matury, to sie mlodzież gubi.
          Za rok bedzie juz wszystko czytelne.
        • ka_zet Re: Kosmiczne progi na UMK 19.07.05, 10:15
          Gość portalu: mupp napisał(a):

> to ja zapytam tak
          >
          > 'a co? osoby z nową maturą nie mają prawa do studiowania?'
          >
          > oczywiscie ze moga, ale
          > a) niech pisza egzaminy wstepne

Osobiście to uważałem zawsze że powinny być wyłącznie egzaminy wstępne, a nie żadne tam
          porównywanie wyników matur. Niemniej jednak reforma edukacji poszła w przeciwnym kierunku.

> b) niech będzie ograniczona pula dla starych maturzystow

A właściwie dlaczego?

> Chodzi o to ze '5' na swiadectwie maturalnym oznaczala wieeelki handicap dla
          > tych 'starych'. Niesprawiedliwie wielki

Krótko po rozszerzeniu skali ocen z 2-5 na 1-6 też tak było. Bo niektóre szkoły stosowały nowe oceny
          zgodnie z zaleceniami ministerstwa, a w niektórych po prostu stawiano 6 zamiast 5.

Też miało wpływ na przyjmowanie na studia później. I co? I nic.

> Bo konkursy swiadectw, w ktorych porownuje sie swiadectwa ktore sa zupelnie
          > inne, to sztuczny twór, który ma takie efekty jakie widzimy teraz.

No, jeszcze inną kwestią jest to że można by po prostu zrobić egzaminy wstępne identyczne z nowymi
          maturami dla starych maturzystów i byłby święty spokój :>

• Gość: damian Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:20
            Ka_zet nie chcialbys byc adminem w B-czy?
            Bo tam u was zazarta dyskusja, wyzywaja od najgorszych (czyli od torunczykow :-)
            • Gość: kolabor Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.torun.mm.pl 19.07.05, 11:08
              nigdy tego nie pojmę... po co Wam się ręce rwą do klawiatury, jak w
              przeważającej części nie jesteście w temacie ?

Gość: damian
              "Pierwszy rok nowej matury, to sie mlodzież gubi.
              Za rok bedzie juz wszystko czytelne."

Bardzoś to mądrze wymyślił. Powiedz to w oczy przypadkowo
              spotkanemu 'nowomaturzyście', a nie wróżę Tobie pokojowego zakończenia sprawy.
              I jak ma się niby młodzież nie gubić ? jak miejsca zajmują ludzie, którzy
              normalnie by się nie dostali, tylko zamiast punktów mają oceny i to im daje
              silniejszą pozycję ? jak na prawo czy administrację geografia (!!) dystansuje
              historię, bo ogólnie poszła lepiej, a jakiś imbecyl wymyślił, że i z tym i z
              tym przedmiotem można na wydział prawa i administracji startować ? Ja sobie
              teraz muszę szukać roboty i zapier...ć, żeby móc sobie w weekendy na zaoczne
              pochodzić. Ale za rok będzie wszystko dobrze, prawda ? To mnie bardzo
              pocieszyłeś...
              sorry, wqrzyłem się
              • ka_zet Re: Kosmiczne progi na UMK 19.07.05, 11:33
                Gość portalu: kolabor napisał(a):

> Ja sobie
                > teraz muszę szukać roboty i zapier...ć, żeby móc sobie w weekendy na zaoczne
                > pochodzić. Ale za rok będzie wszystko dobrze, prawda ? To mnie bardzo
                > pocieszyłeś...
                > sorry, wqrzyłem się

Życie nie jest fair. Im wcześniej przyjmiesz to do wiadomości, tym lepiej :>
              • Gość: torunianka Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.petrus.com.pl 21.07.05, 20:47
                kolabor, nie zazdroszczę Ci. Ale taki jest los każdego człowieka: Ora et Labora.
                Pisz jak Ci idzie z tą robotą i resztą.
            • ka_zet Re: Kosmiczne progi na UMK 19.07.05, 11:34
              Gość portalu: damian napisał(a):

> Ka_zet nie chcialbys byc adminem w B-czy?

I co, wtedy wszyscy będą na mnie bluzgać? :>

> Bo tam u was zazarta dyskusja, wyzywaja od najgorszych (czyli od torunczykow :-
              > )

Tja, widziałem, człowiek na chwilę z miasta wyjedzie i już narozrabiają :>
    • Gość: stary Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:54
      Słyszałem,że będzie kontrola na listach przyjętych na prawo=BRAWO DLA KOMISJI.
      I ma być to komsja z CENTRUM. Wreszcie okaże sie jak i co. Sprawdza
      prawidłowośc procentową starych do nowych maturzystów., No teraz jestem w
      siódmym niebie
      • Gość: eehhhh.... Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.torun.mm.pl 20.07.05, 03:55
        Moja znajoma, ze stara matura, miala te super 5 i 6 i zdawala na wloska i sie
        nie dostala, i co? Ma mowic, ze to wszystko przez tych z nowa matura?
        Staromaturzystom wcale nie bylo tak latwo, nie mozna generalizowac.
        Po prostu rekrutacja byla do bani i tyle.
        • Gość: mama Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:34
          Twoja znajoma miala 95 pkt (90 za 5 i 100 za 6)- średnią, a przyjmowali od
          96!!! Moja znajoma miała dwie 6-ki i sie dostala.Ciekawe ile osob z nowa maturą
          miało taki wynik.
        • Gość: mama Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 11:36
          Własnie o to chodzi,ze rekrutacja była do bani.I nie chodzi o skonfliktowanie
          maturzystow, tylko o to żeby na przyszłosć UMK się zastanowiło, bo w przyszłym
          roku też będa jeszcze stzrzy maturzyści.
    • Gość: ja Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.szpital-bielany.torun.pl 21.07.05, 11:47
      • Gość: Wiślak Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 14:28
        Jestem ojcem tegorocznej maturzystki,ze wszystkimi-bardzo celnymi-
        uwagami "mamy" się zgadzam.Jednakże maturzyści ze starą maturą też mają przez
        to problemy.Nie powinno w żadnym wypadku dopuścić się do zmieszania różnych
        systemów oceny egzaminów maturalnych.Trzeba było najpierw wygasić stary
        system.Jednakże nie chcę przez to powiedzieć,że "starzy maturzyści" są mniej
        wartościowymi i przy takim samym przygotowaniu w szkołach nie otrzymaliby
        podobnych ocen jak ci z nową maturą.
        • Gość: mama Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 19:15
          ja też jestem najdalsza od wartościowania, tylko sprzeciwiam się takiemu
          systemowi porównywania. inne uczelnieteż nie przemyślały do końca sprawy i
          zostali pokrzywdzeni "staromaturzyści". Chodzi o to, że "światłe" umysły z
          senatów uczelni tez powinny wiedzieć, że nie można porównywać tych matur.I
          pokrzywdzona jest młodziez...
          • Gość: ja Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.szpital-bielany.torun.pl 22.07.05, 12:45
            W pełni sie zgadzam . Młodzież na wszystkich zmianach skorzystała najmniej, no
            może przez to zrozumieją wartość nauki i pracy.
            • Gość: torunianka Re: Kosmiczne progi na UMK IP: *.petrus.com.pl 22.07.05, 19:58
              jesteś jeden ja w dwóch wydaniach, czy Ty to inny ja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka