nemo62
23.01.06, 00:54
Mój post jest konsekwencją wielu wątków bardzo negatywnie mówiących o TVB. Zdania internautów są w większosci skrajnie negatywne (przesadziłem z internautami, babbika, mavellisa, bartosza, arka, nautile). Wszystkie ich wypowiedzi sprowadzają sie do "TV Beton", "oszukani przez TVB" itp. Uważam że te wypowiedzi są negatywne tylko po to by podkręcić złą atmosfere wokół tego tematu.
Chciałbym przedstawić stan faktyczny działań TVB.
Na dzień dzisiejszy redakcja toruńska TVB działa na Kopernika. pracuje tam dwoje dziennikarzy, M.Adamski (kierownik redakcji) i A. Pietrzak. Redakcja posiada już własny sprzet (montaż, kamery, mikser video, mikser audio,samochód, sprzęt komputerowy). Przygotowywana jest ekipa techniczna, operator kamery, dźwiękowiec (z tego co mi wiadomo dźwiękowcem jest ktoś z zespołu "Republika"). Na dzien dzisiejszy dziennikarze redakcji przygotowują materiały z Torunia korzystając z obsługi technicznej TVB. W momencie kiedy "ekipa toruńska" będzie gotowa do pracy redakcja torunska będzie mniej zależna od TVB, z Bydgoszcy będzie tylko emisja materiałów przygotowanych przez redakcję. Dziennikarze redakcji toruńskiej przygotowują cotygodniowy "Magazyn torunski" który zastąpił dawniejsze "Zbliżenia toruńskie". Oba programy ukazywały się z częstotliwością raz na tydzień, zmieniła się tylko nazwa. Z Torunia jest coraz więcej programów, "Telewizja Regionów" w pierwszy dzień świą Bożego Narodzenia, przygotowywany jest cykliczny program z Obserwatorium toruńskiego i cały czas programy kulturalne z Torunia.
Zapewne odezwie sie ktoś kto napisze, że ustalenia itd. Chciałbym tylko zaznaczyć, że te ustalenia określiły osoby które w ten sposób chciały bronić "swojego tyłka" przed wyrzuceniem z TV (Brodowski, Czapliński). Nowy dyrektor TVB M.Grzeskowiak jasno okreslił "politykę toruńską", to co będzie w Toruniu i z Torunia. Możliwości TVB są takie jakie są. Pewnych rzeczy (finanse, sprzęt, etaty) się nie przeskoczy.
Te wyjaśnienia pewnie dla niektórych nie będą wystarczające, ale są prawdziwe. Wszystkich niedowiarków zapraszam do redakcji na Kopernika, by przekonali się jak to wygląda od wewnątrz. Najlepiej poznać stan faktyczny a nie komentować rzeczy których sie nia zna.