Dodaj do ulubionych

Wole Bydgoszcz od Torunia

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.02, 00:45
Moja mama studiowala w Toruniu i zawsze mowila mi, ze nie moglaby mieszkac w
miescie, w ktorym wszystkie linie tramwajowe spotykaja sie w jednym miejscu
(Plac Rapackiego. Oprocz Starowki, mowila, nic tam nie ma, trzesacy sie
tramwaj na moscie przez Wisle, Podgorna i kocimi lbami i koszmar
beznadziejnych przedmiesc. Torun w ktorym postwilenscy profesorkowie
spotykaja sie z wsia z Kongresowki. Ja tam juz wole drobnomieszczanska
Bydgoszcz, Nowakowskiego, Raszewskiego, Szwalbego. Sorry Torunianie. Jak
czasem jade do Bydgoszczy z W-awy, to w Toruniu nie podchodze do okna, by
nie widziec dworca a la Inowroclaw.
Obserwuj wątek
    • Gość: humanior Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: proxy / 217.96.43.* 23.11.02, 14:09
      to już jest twój problem i nie użalaj się na ten temat publicznie.

Idź do Dombrowicza to może ci da jakąś ciepłą posadkę.

Pozdrawiam
    • Gość: SDB Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 23.11.02, 14:36
      Gość portalu: wesley napisał:

> Moja mama studiowala w Toruniu i zawsze mowila mi,

Studiuj tez, bedziesz tak samo madry jak mama.

> ze nie moglaby mieszkac w miescie,

cy ktos jej kaze?

> w ktorym wszystkie linie tramwajowe spotykaja sie w jednym miejscu
      > (Plac Rapackiego.

Nieprawda

> Oprocz Starowki, mowila, nic tam nie ma,

I miala racje- dookola pola i nieuzytki a na drogach czeste korki powodowane
      przez pijanych traktorzystow

> trzesacy sie tramwaj na moscie przez Wisle

Chyba 15 lat temu

> Podgorna i kocimi lbami i koszmar
      > beznadziejnych przedmiesc.

Przedmiescia w Wawie sa zapewne cudne

> Torun w ktorym postwilenscy profesorkowie
      > spotykaja sie z wsia z Kongresowki.

Oczwiscie, wsrod profesorkow dominuja roczniki 1905 i 1913

> Ja tam juz wole drobnomieszczanska
      > Bydgoszcz, Nowakowskiego, Raszewskiego, Szwalbego.

Prosze bardzo, czestuj sie

> Sorry Torunianie. Jak
      > czasem jade do Bydgoszczy z W-awy, to w Toruniu nie podchodze do okna, by
      > nie widziec dworca a la Inowroclaw.

Nie rob nam tego, blagamy, spojrz czasem na nas!!!!!!!!!!!
    • Gość: makot Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.02, 20:13
      Synku,masz chyba jakieś poważne kompleksy.
      A może po prostu jesteś głupi(czytaj jesteś z Bydgoszczy).
      • Gość: cOlo Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 217.8.178.* 23.11.02, 20:50
        > A może po prostu jesteś głupi(czytaj jesteś z Bydgoszczy).

To jest typowy przyklad torunskiej inteligencji, miasto uniwersyteckie :) heheee

Jak juz z Bydgoszczy to musi byc glupi :((
        Troszeczke qltury.
        • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.02, 21:11
          Wspomnienia mojej Mamy dotyczyly lat 60-tych. Wcale nie twierdze, ze Wawa jest
          taka piekna. Ale tramwaje maja jednak rozne trasy. Tak, mam ogromne kompleksy,
          ze jestem z Wawy, bo nie jest tak piekna jak Praga i tak wielkomiejska jak
          Nowy Jork. A jednak lubie wawe, bo jest w niej zycie i ludzie nie kreca sie
          wokol wlasnego tylka. A jak nas gryza ci z Krakowa, to tylko sie
          usmiechamy.Wszyscy w Polsce moga nam jednak skoczyc. Jak czytam poznanskie
          samouwielbienia to mnie mdli, lub teksty jak piekny jest Torun. A na Podgorzu
          to byli, Wrzosach, Kosciuszki, czy "Mahnatanie Rubinkowie. Zgroza.
          • Gość: pa Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: proxy / 217.96.43.* 23.11.02, 22:15
            Wesley,
            Nie wiesz co gadasz. Toruniem zachwycaja sie wszyscy moi znajomi z Polski i z
            zagranicy. Dobra znajomosc topografii Grodu Kopernika zdradza Twoje
            pochodzenie. Powiem jedno: jedz na wasza Prage a zobaczysz slamsy Ameryki
            Poludniowej. Pozdrawiam mimo wszystko, bo nic nie mam do ludzi z Bydzi.
            • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 00:10
              Grod Kopernika, Grod Wedla, Grod Goplany, Grod Jutrzenki, Grod Wawelu.
            • Gość: maciej Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.bydgoszcz.leased.ids.pl 04.12.02, 09:31
              Gość portalu: pa napisał(a):

> Wesley,
              > Nie wiesz co gadasz. Toruniem zachwycaja sie wszyscy moi znajomi z Polski i z
              > zagranicy. Dobra znajomosc topografii Grodu Kopernika zdradza Twoje
              > pochodzenie. Powiem jedno: jedz na wasza Prage a zobaczysz slamsy Ameryki
              > Poludniowej. Pozdrawiam mimo wszystko, bo nic nie mam do ludzi z Bydzi.

Prowadzasz ich tylko po starówce i okolicach. Popatrz na reszte, zenada! Nie
              truj mi tutaj ze Torun to cale takie piekne miasto! Studiowalem w Toruniu i
              znam rozne "ciekawe" miejsca Torunia!
          • Gość: pa Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: proxy / 217.96.43.* 23.11.02, 22:15
            Wesley,
            Nie wiesz co gadasz. Toruniem zachwycaja sie wszyscy moi znajomi z Polski i z
            zagranicy. Dobra znajomosc topografii Grodu Kopernika zdradza Twoje
            pochodzenie. Powiem jedno: jedz na wasza Prage a zobaczysz slamsy Ameryki
            Poludniowej. Pozdrawiam mimo wszystko, bo nic nie mam do ludzi z Bydzi.
            • Gość: JotZet Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 213.77.40.* 24.11.02, 00:10
              Wasz toruń to śmieszne miasto.Nie ndajecie się do niczego .Ukradliście nam
              wiele instytucji wojewódzkich z sejmikiem na czele.I urządziliście je w
              śmiesznej malutkiej na poły prowizorycznej salce,Jakby Bydgoszcz nie miała
              lepszych.Jesteście obrzydliwi i knąbrni bo denerwujecie się że nie
              zrabowaliście nam dokładnie połowy wojewódzkich kompetencji jakie się naszemu
              miastu należą, tylko trochę mniej.A czy nie wiecie dolicha cieżkiego że inne
              prowincje takie jak wy nie dostały nic i jakoś im nie psioczą np.
              woj. warmińsko mazurskie
              Olsztyn-175000mieszk, Elblągowi-130000 nie dostało się nic
              woj.śląskie
              Katowice 338000mieszk,nie podzieliły władzy z Częstochową-260000,Sosnowcem-
              240000 ani Bielsko-Białą180000
              woj.Pomorskie
              Gdańsk-455000mieszk Gdynia-250000też nic nie dostała.
              a u nas:Bydgoszcz 383000 toruń 205000,który nie wiedzieć czemu wziął sobie
              część urzędów i jeszcze ma pretensje.
              I co ??? Może ktoś mi jeszcze napisze że nie mam racji ???
              Jesteście niczym w porównaniu do naszego miasta .Starówka ? My mamy dwieście
              kilkadziesiąt zabytków i centrum znacznie wieksze i równie ładne jak wasze.
              U was nie buduje się prawie żadnych nowych ulic ani innych rzeczy .U nas w
              ostatnim czasie wybudowało się mnóstwo nowych dróg, wielka hala sportowa,buduje
              się szósty hipermarket z galerią na 90 sklepów, istnieje multikino.
              I jeszcze(choć wymieniać możnaby bez końca)-pomimo że macie ten swój
              uniwersytet to unas jest więcej studentów. Mamy w końcu cztery akademie i
              cztery inne wyższe uczelnie.
              Wasza zaściankowośc i małomiasteczkowość i przy okazji nieudolne próby
              pokazania się jako duże,nowoczesne miasto napawają o żałość.
              Pogódzcie się z tym: byliście ważni w naszym kraju góra do XVIII wieku.Teraz
              zaś jesteście 18. miastem w Polsce a Bydgoszcz jest na 8.(ba, przed wojną była
              siódma).
              To by było na tyle.A może gdzieś się mylę? Chyba nie...
              • Gość: davoo Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 14:35
                JotZet, zeby sie nie ponizac do dyskutanta twojego pokroju,
                powiem tylko
                idz na swoje forum,
                swoja frustracje wylewaj tam
                niech ci starczy tylko to, ze my bydgoszczy do wojewoddztwa nie zapraszalismy,
                podonie jak ciebie na to forum z twoimi zalami do zasciankowego miasta

PS
                wesley, sadzac po wpisach na forum Byudgoszczy ty chyba z kociewia jestes? nie
                przesadzasz z identyfikowaniem sie z ta kongresowka? ;)
                Pozdrawiam
                • Gość: Wiech Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 217.97.134.* 25.11.02, 08:48
                  Gość portalu: davoo napisał:

> JotZet, zeby sie nie ponizac do dyskutanta twojego pokroju,
                  > powiem tylko
                  > idz na swoje forum,

Davoo,
                  szkupuł w tym, że facet chyba nie ma 'swojego' forum - wszedzie 'inteligencja z
                  pyska mu tryska' i gość tchnie jadem, niczym zmija z przeciekającym
                  uzębieniem...

szkoda gadać.
          • humanior Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 24.11.02, 14:46
            odczep ty się od podgórza, manhattanu i czego tam jeszcze bełkoczesz.
            Miasta nie składają się tylko z takich dzielnic jak w Toruniu Brzezina, a w
            Warszawie Wilanów.

Zresztą porównywanie Torunia do Warszawy jest zabiegiem przekomicznie
            śmiesznym. To jest mniej więcej tak, jakby tworzyć analogię pomiędzy Warszawą A
            Nowym jorkiem. To są zupełnie inne miasta o zupełnie innym potencjale.

A co śmieszenia, że toruń jest piękny. sAm jesteś śmieszny pisząc że Warszawa
            jest OK. Do wawy osobiście nic nie mam, po za tym że jest architektonicznym
            potworkiem bez jakiejkolwiek wizji.
          • humanior Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 24.11.02, 14:47
            odczep ty się od podgórza, manhattanu i czego tam jeszcze bełkoczesz.
            Miasta nie składają się tylko z takich dzielnic jak w Toruniu Brzezina, a w
            Warszawie Wilanów.

Zresztą porównywanie Torunia do Warszawy jest zabiegiem przekomicznie
            śmiesznym. To jest mniej więcej tak, jakby tworzyć analogię pomiędzy Warszawą A
            Nowym jorkiem. To są zupełnie inne miasta o zupełnie innym potencjale.

A co śmieszenia, że toruń jest piękny. sAm jesteś śmieszny pisząc że Warszawa
            jest OK. Do wawy osobiście nic nie mam, po za tym że jest architektonicznym
            potworkiem bez jakiejkolwiek wizji.
          • gallagher SEN O WARSZAWIE... 25.11.02, 12:20

> A jednak lubie wawe, bo jest w niej zycie i ludzie nie kreca sie
            > wokol wlasnego tylka. A jak nas gryza ci z Krakowa, to tylko sie
            > usmiechamy.Wszyscy w Polsce moga nam jednak skoczyc. Jak czytam poznanskie
            > samouwielbienia to mnie mdli, lub teksty jak piekny jest Torun. A na Podgorzu
            > to byli, Wrzosach, Kosciuszki, czy "Mahnatanie Rubinkowie. Zgroza.

Well, well, well Mr. Wesley...

To bardzo ciekawe co piszesz. Faktycznie Wawa jest piękna. Szczególnie sypiące
            się blokowiska typu Bródno czy Żoliborz, komunistyczna zabudowa MDM czy
            Muranowa. Chcesz porównywać - proszę bardzo. Podgórz vs. bandycka Praga Północ,
            Wrzosy vs. Włochy, Kościuszki vs. jakakolwiek ulica w Centrum Warszawy lub
            dzielnicach sąsiadujących, Manhatan vs. STADION DZIESIĘCIOLECIA (to jest
            dopiero sztandar Warszawy). Starczy?
            Twoja opinia o tym, że każdy może skoczyć Warszawiakom plasuje Cię wyraźnie na
            drabinie społecznej tego miasta - dolne 25% (na równi z chłopaczkami z 12
            piętrowych bloków czy przygłupami z Białołęki czy innych "wielkomiejskich"
            osiedli).
            Wiesz, ja też od kilku lat mieszkam w Warszawie. Jestem tu jednak dlatego, że
            jeszcze w czasie studiów zaproponowano mi tu pracę a oferta była na tyle
            atrakcyjna, że ją przyjąłem. A wiesz co Was, rodowitych Warszawiaków
            najbardziej boli? To, że przyjeżdżają tu ludzie z całej Polski i robią kasę w
            firmach międzynarodowych. A Wy - tylko możecie się przyglądać i przygryzać
            wargi...W każdej z firm, w których pracowałem Warszawiacy stanowili może
            10%...A to boli...
    • Gość: Jonek Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.02, 23:32
      Wszedłem w ten nieszczęsny wątek, bo myślałem, że będzie tu jakieś porównanie -
      architektoniczne czy plityczne - zawsze można by popolemizować. Tymczasem muszę
      czytac wypociny debila, który ma kompleks dworca toruńskiego (dotad nie
      wiedziałem, że jest to taka wyrazista bydowla) i to na dodatek dlatego, że mama
      mu powiedziała, ze ma nielubić miast, "w których wszystkie linie tramwajowe
      spotykają się w jednym miejscu".
      Niezła rodzinka.
      Moze powinniście jeździć przez Koluszki?

> Moja mama studiowala w Toruniu i zawsze mowila mi, ze nie moglaby mieszkac w
      > miescie, w ktorym wszystkie linie tramwajowe spotykaja sie w jednym miejscu
      > (Plac Rapackiego. Oprocz Starowki, mowila, nic tam nie ma, trzesacy sie
      > tramwaj na moscie przez Wisle, Podgorna i kocimi lbami i koszmar
      > beznadziejnych przedmiesc. Torun w ktorym postwilenscy profesorkowie
      > spotykaja sie z wsia z Kongresowki. Ja tam juz wole drobnomieszczanska
      > Bydgoszcz, Nowakowskiego, Raszewskiego, Szwalbego. Sorry Torunianie. Jak
      • Gość: atomski Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 00:56
        "Wszedłem w ten nieszczęsny wątek, bo myślałem, że będzie tu jakieś porównanie -
        architektoniczne czy plityczne - zawsze można by popolemizować"

Też miałem takie nadzieje. Jeszcze nie tym razem -jak widać.
        • Gość: pin do wesley - Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 19:06
          To Twoje święte prawo - nie lubić tego czy owego, ale ja w swoich osądach
          zawsze kieruję się swoimi doświadczeniami, a nie mojej mamy,ciotki czy babki.
          A swoją drogą zawsze mnie zastanawiał jeden dziwny fakt - znam mnóstwo ludzi z
          Bydgoszczy (i tych fajnych i tych których sobie nie wybierałam)i jak to się
          dzieje, że właśnie wśród nich jest wielkie grono takich, którzy mimo, że
          urodzili się w By-szczy,tam się wychowali, tam mieszkają i pracują - nie lubią
          tego miasta i głośno o tym mówią.W Toruniu (wśród ludzi z Torunia) - nie znam
          takich. A Ty człowiek z Wa-wy (którą zresztą bardzo lubię)taką miłością pałasz
          do Bydgoszczy (wydaje się w takim razie, że większą niż sami Bydgoszczanie).
          Ucałowanka dla Wa-wy i tych którzy kochają Bydgoszcz.
          • Gość: wesley do wesley - Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 20:46
            Jonek
            Mama nie mowila mi, ze mam nie lubic miast tylko mowila, tylko, ze nie lubi
            Torunia. Mowila mi natomiast, aby nie lubic komunistow., ktorzy teraz tna
            pieniadze dla Warszawy. Lewicowy Prezydent Torunia moze cos dostanie.
            • Gość: davoo do wesley - Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 21:01

> Jonek
              > Mama nie mowila mi, ze mam nie lubic miast tylko mowila, tylko, ze nie lubi
              > Torunia. Mowila mi natomiast, aby nie lubic komunistow., ktorzy teraz tna
              > pieniadze dla Warszawy. Lewicowy Prezydent Torunia moze cos dostanie.

...on nie z sld, w przeciwienstwie do wieszosci rady Bydgoszczy, wesleyu

Powiedz mi, jakie intencje Ci przyswiecaly gdy wchodziles na forum torunia by
              zalozyc ten watek?
              powiedz mi tez w koncu, ze pochodzisz z bydgoszczy,
              warszawa ludzi nie czaruj, calkiem niepotrzebnie-
              -jest tu sporo ludzi, ktorzy zadnych pretensji do bydgoszczy nie maja- ani za
              to, ze zdarzaja sie tam w duzej ilosci brzydactwa architektoniczne w centrum
              miasta, przy ktorych dworzec kolejowy torunia to perelka, ani za to, ze
              pochodza z bydzi ludzie, ktorzy czuja potrzebe wyplakiwania sie na forum innego
              miasta.
              Naprawde. Bydgoszcz jest ok, choc wole torun za doceniona w swiecie unikalnosc.

pozdraviam
            • Gość: pin do wesley - Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.11.02, 21:26

> Jonek
              > Mama nie mowila mi, ze mam nie lubic miast tylko mowila, tylko, ze nie lubi
              > Torunia. Mowila mi natomiast, aby nie lubic komunistow., ktorzy teraz tna
              > pieniadze dla Warszawy.

Tak trzymaj!!!Słuchaj mamy. Komuniści są rzeczywiście be.

Lewicowy

Obawiam się, że on sam ma poważne problemy z identyfikacją polityczną - to
              gdzie tam Tobie oceniać dla jakiej orienatcji jego sreduszko puka.

Prezydent Torunia moze cos dostanie.

Czego sobie i innym życzę.

• Gość: humanior powiśle kretynie IP: proxy / 217.96.43.* 24.11.02, 20:54
      przypieprzyłeś się jak pajac do toruńskiego dworca.

Spójrz więc sobie cwaniaczku jak wygląda dworzec Powiśle w Warszawie- to jest
      500 metrów od pałacu kultury. To jest dopiero horror. Jak sprawdzisz to wtedy
      przyjdź i zaszczekaj.

Baran!
      • Gość: wesley Re: powiśle kretynie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 21:11
        Dworzec Powisle nie jest glownym dworcem Warszawy. Jest Wilenski, Centralny
        (prawda toche smierdzi),
        • Gość: humanior cd IP: proxy / 217.96.43.* 24.11.02, 21:49
          oczywiście że nie jest głównym. Tyle tylko, ze chcąc dostać się pociągiem do
          centrum trzeba na nim wysiąść. Alternatywą jest Dworzec Centralny który po za
          ruchomymy schodami niczym specjalnym się nie wyróżnia. No może po za tym, że
          jest pedofilskim centrum Polski. Fajna ta twoja Warszawa:)))))
          • Gość: wesley Re: cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 23:45
            Zgoda sa tez pedofile, bo dziennie przewija sie przez ten dworzec tyle ludzi
            ile mieszka w Toruniu i w promieniu 30 km od niego
          • Gość: wesley Re: cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 23:45
            Zgoda sa tez pedofile, bo dziennie przewija sie przez ten dworzec tyle ludzi
            ile mieszka w Toruniu i w promieniu 30 km od niego
            • Gość: wesley Re: cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.02, 23:54
              A propos miast
              Zreszta w Polsce takich dziwnych miejsc jest wiecej. Np. Gdansk i Gdynia.
              beznadziejny Gdansk z beznadziejnym Adamowiczem. I fajne Szczurek w Gdyni. To
              sa takie pary.

Warszawa-Krakow
              Bydgoszcz-Torun
              Gdynia-Gdansk

Dynamizm i nowoczesnosc kontra zasklepienie sie w symbilach i pomnikach.
              A komuchy tylko na to czekaja
              • a_lipiec Re: cd 25.11.02, 00:54

> Warszawa-Krakow
                > Bydgoszcz-Torun
                > Gdynia-Gdansk
                >
                > Dynamizm i nowoczesnosc kontra zasklepienie sie w symbilach i pomnikach.
                > A komuchy tylko na to czekaja

Tzw. komuchy to raczej żywią się takimi jak twój zasklepiałymi umysłami.
                Nie baw się w klasyfikacje miast - to nie dla ciebie.
                Lepiej wracaj na swoją podbydgoską wioskę.
                I wcale nie mówia, że to złe miejsce.
                • Gość: wesley Re: cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 07:56
                  Ale ja naprawde nie jestem z Torunia!
                  • a_lipiec Re: cd 25.11.02, 09:31

> Ale ja naprawde nie jestem z Torunia!

Przecież wiadomo że nie "z samego"! :)
    • beat Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 09:51
      co Wy tam wiecie!
      on o wędlinie mówi przecie
      i jeśli o to idzie
      to ja wieprzowe wolę
      • Gość: Wiech Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 217.97.134.* 25.11.02, 10:02
        beat napisała:

> co Wy tam wiecie!
        > on o wędlinie mówi przecie
        > i jeśli o to idzie
        > to ja wieprzowe wolę

...albo bawole!
        choć w dobie beesefa
        to nie ma z tym śmiecha
        i lepi sie nie wychylać,
        by z głupim usmiechem
        dziko póżniej nie popylać
        porykując z głośnym echem...
        • beat Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 10:16
          Gość portalu: Wiech napisał:

> beat napisała:
          >
          > > co Wy tam wiecie!
          > > on o wędlinie mówi przecie
          > > i jeśli o to idzie
          > > to ja wieprzowe wolę
          >
          > ...albo bawole!
          > choć w dobie beesefa
          > to nie ma z tym śmiecha
          > i lepi sie nie wychylać,
          > by z głupim usmiechem
          > dziko póżniej nie popylać
          > porykując z głośnym echem...
          uważajmy zatem,
          byśmy z jakimś bratem
          kriszny (tudzież świętej
          krowy usmiechniętej)
          nie zadarli pospołu
          siadając z Wiechem do stołu...
          • Gość: Wiech Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 217.97.134.* 25.11.02, 10:33
            beat napisała:

> > > co Wy tam wiecie!
            > > > on o wędlinie mówi przecie
            > > > i jeśli o to idzie
            > > > to ja wieprzowe wolę
            > >
            > > ...albo bawole!
            > > choć w dobie beesefa
            > > to nie ma z tym śmiecha
            > > i lepi sie nie wychylać,
            > > by z głupim usmiechem
            > > dziko póżniej nie popylać
            > > porykując z głośnym echem...
            > uważajmy zatem,
            > byśmy z jakimś bratem
            > kriszny (tudzież świętej
            > krowy usmiechniętej)
            > nie zadarli pospołu
            > siadając z Wiechem do stołu...

ja tam jakoś nie mam lęka -
            hare-wyznacy Wiech nie pęka.
            Wszak to brać przyjazna bliźnim
            i nie bije, i nie gliździ!
            • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 11:01
              Co to jest wykwit drobnomieszczanstwa
              z szoku spotkania wsi z nauka?
              Grzeskowiak i Rydzyk
              Prosze panstwa
              I nie pomoze tu wieporzowina z wolowiną
              kiedy i tak calosc skonczy sie
              "Baraniną"
              • Gość: Wiech Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 217.97.134.* 25.11.02, 11:05

oj! coś mi tu trąci twardogłowiem,
                chyba już więcej nic w tym watku nie powiem!
                przytyki, posądzenia, czcze jakieś gadanie!...
                ja się tak po prostu nie bawię, Panowie i Panie!

;)
                • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 11:16
                  Ja tez koncze
                  tym bardziej,
                  ze z tego nie bedzie prowizji
                  zamiast tego obejrze sobie Torun Rydzyka
                  dzis wieczor w telewizji
                • beat Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 11:22
                  Gość portalu: Wiech napisał:

>
                  > oj! coś mi tu trąci twardogłowiem,
                  > chyba już więcej nic w tym watku nie powiem!
                  > przytyki, posądzenia, czcze jakieś gadanie!...
                  > ja się tak po prostu nie bawię, Panowie i Panie!
                  >
                  > ;)

To że sztuka retoryki
                  jest wesleyowi obca
                  kolega wesley ma wtyki
                  to widzi każda owca
                  w Wołominie
                  czy dzięki "Baraninie"
                  lepiej więc nie zadzierać
                  czym prędzej manatki zabierać
                  na rogaciznę i moje "boszszsze"
                  nie pomoże
                  • Gość: welsey Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 11:50
                    zadzierac zabierac
                    to retoryka rodem z Czestochowy
                    od tego pusty smiech
                    i bol glowy
                    samemu wiec lepiej
                    nalezy zajac sie retoryka
                    zwlaszcza jezeli sie
                    jest z Nikąd
                    • Gość: Maggie Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: lintvnch:* / 192.168.5.* 29.11.02, 13:19
                      Coz za kompletna nonszalancja!
                      oraz wielkomiejska arogancja!
                      Wszak przepraszam za stołecznego mości pana
                      i zapewniam bracia moi Tournianie
                      ze jak tylko Waspan Wesley sie ow mi okaze
                      Kredką z plecy
                      z Pruszkowa go
                      ugodzę!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • Gość: welsey Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 11:51
                    zadzierac zabierac
                    od tego pusty smiech
                    i bol glowy
                    samemu wiec lepiej
                    zwlaszcza jezeli sie
                    jest z Nikąd
                  • Gość: welsey Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 11:51
                    zadzierac zabierac
                    od tego pusty smiech
                    i bol glowy
                    samemu wiec lepiej
                    zwlaszcza jezeli sie
                    jest z Nikąd
                    • Gość: atomski Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 11:56
                      i tak najfajniesze są Hawaje
                      • Gość: atomski Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 12:27
                        "JotZet, zeby sie nie ponizac do dyskutanta twojego pokroju,
                        powiem tylko
                        idz na swoje forum,
                        swoja frustracje wylewaj tam
                        niech ci starczy tylko to, ze my bydgoszczy do
                        wojewoddztwa nie zapraszalismy,
                        podonie jak ciebie na to forum z twoimi zalami do
                        zasciankowego miasta"

"Tzw. komuchy to raczej żywią się takimi jak twój zasklepiałymi umysłami.
                        Nie baw się w klasyfikacje miast - to nie dla ciebie.
                        Lepiej wracaj na swoją podbydgoską wioskę.
                        I wcale nie mówia, że to złe miejsce."

"Davoo,
                        szkupuł w tym, że facet chyba nie ma 'swojego'
                        forum - wszedzie 'inteligencja z
                        pyska mu tryska' i gość tchnie jadem, niczym zmija z
                        przeciekającym
                        uzębieniem...

szkoda gadać. "

Może z tego da się za to urodzić jakąś sensowną dyskusję ?
                        Drodzy wyrobieni ,inteligentni torunianie,którzy tu pisujecie ,czy nie boicie
                        się ,ze się tu ukisicie ?
                        Jak tylko pojawia się post "nie po myśli " próbuje się tu zasugerować ,by
                        spadał autor tegoż bo nie pasuje do tego inteligentnego grajdołka dla
                        wybranych .
                        Jak nie daj boże jest stąd ,urządza się krwawą jatkę i przepędza .
                        Wielokrotnie na tym forum zasugerowano mi bym spadał na swoje forum ,bo coś
                        tam .
                        Mogę tylko ładne rzeczy tutaj pisać ? Powołajcie może jakąś cenzurę ,będę
                        oddawał post do autoryzacji szanownemu gremium : ))))))))
                        Co ciekawe pisuję w różnych miejscach ,ale nigdzie mi się takie numery nie
                        przytrafiały .No nigdzie mi nie napisano ,ze brzydko napisałem ,powinienen
                        wziąć foremki i zabierać się z tej piaskownicy .
                        Drodzy wybrańcy ,powtarzam pytanie :
                        Nie boicie się ,ze się tu ukisicie ?
                        Rozwinę :
                        Może otworzyć się troszkę na świat ,na inne poglądy (choćby nie wiem jak
                        debilne ),bo to też świadczy o intligencji ??? Inteligentnie w tym wątku byłoby
                        chyba wcale nie odpowiadać ,obrócić z żart ...

pozdrawiam
                        • Gość: davoo Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 13:49
                          Gość portalu: atomski napisał:
                          > Może z tego da się za to urodzić jakąś sensowną dyskusję ?
                          > Drodzy wyrobieni ,inteligentni torunianie,którzy tu pisujecie ,czy nie boicie
                          > się ,ze się tu ukisicie ?

dlaczego przy cietych polemikach bydgoszczanie czepiaja sie natretnie tego IQ?
                          ktos z nas wspominal jaki ma wspolczynnik???? kompleks uniwersytetu? Nie
                          czepiam sie ciebie, pytam przez ciekawosc!! Co o tym myslisz?
                          Moze by ktos zszedl w koncu z tego tematu?:)
                          Osobiscie stawiam na rozwijana madrosc, w swiecie spolecznym bardziej chyba
                          przydatny atrybut.

> Jak tylko pojawia się post "nie po myśli " próbuje się tu zasugerować ,by
                          > spadał autor tegoż bo nie pasuje do tego inteligentnego grajdołka dla
                          > wybranych .

Hm, sluchaj, bardzo przyjemnie sie rozmawia z ludzmi, ktorzy sa "nie po mysli"
                          Uwierz.
                          Zaluje jednak, ze nie stworzyles tez antologii wypowiedzi wesleya i JotZet. Czy
                          mozna prowadzic sensowna dyskusje przy takiej retoryce? Polecam raz jeszcze
                          pierwszy post wesleya, rozpoczynajacy watek i glos JotZet.

> Jak nie daj boże jest stąd ,urządza się krwawą jatkę i przepędza .

Krwawa jatka? ale dramatyzujesz. Ktos w odpowiedzi poslugiwal sie invektywami,
                          epitetami dot miasta Bydgoszcz???? wrecz przeciwnie. Kretynskie, destrukcyjne
                          (mam nadzieje, ze na forum bydg.w ten sam sposob stereotypow panowie nie
                          utrwalaja) glosy z Bydzi staralismy sie grzecznie, acz stanowczo przypilowac.
                          Nie podjezdzajac przy tym Bydgoszczy. Czy sie myle?
                          > Wielokrotnie na tym forum zasugerowano mi bym spadał na swoje forum ,bo coś
                          > tam .

oo, az tak podpadles?:) Choc rozne osoby tu sie kreca, wiec najazdy kibolskie
                          moga sie zdarzyc. Cenie sobie twoj glos w dyskusjach. Wlasnie jako czlowieka
                          spoza Torunia, ktory dyskusje umie prowadzic
                          malo tego, milo by bylo, gdyby takich glosow, chocby z Bydgoszczy bylo tu
                          wiecej. I wcale nie mam mysli glosow "po mojej mysli" ale tez te, ktore wnosza
                          sensowna krytyke, z ktorymi mozna sie zgadzac badz polemizowac z nimi.
                          > Mogę tylko ładne rzeczy tutaj pisać ? Powołajcie może jakąś cenzurę ,będę
                          > oddawał post do autoryzacji szanownemu gremium : ))))))))

Tak, niemal smieszne, choc chyba przerysowujesz obraz rzeczy ...niepotrzebna
                          dramaturgia.
                          Choc z drugiej strony... Atom, gdybysmy swego czasu nie stonowali naszych
                          wypowiedzi na forum, odpowiedzi na posty wesleya i jotzet bylyby mniej
                          grzeczne. I wowczas faktycznie... bylaby krwawa jatka. Wiec moze smiech i
                          ironia troche na wyrost.

> Co ciekawe pisuję w różnych miejscach ,ale nigdzie mi się takie numery nie
                          > przytrafiały.No nigdzie mi nie napisano ,ze brzydko napisałem ,powinienen
                          > wziąć foremki i zabierać się z tej piaskownicy .

a na forum jakiego miasta napisales ze jest zasciankowe, okrada inne z urzedow,
                          odwracasz glowe, gdy przejezdzasz pociagiem przez to miasto ,,,etc etc????:)

> Drodzy wybrańcy ,powtarzam pytanie :
                          > Nie boicie się ,ze się tu ukisicie ?

Troche sie boje, bo malo nas:)
                          Z drugiej strony wcale sie nie ucieszylem, ze monotonie polskiego sejmu rozbila
                          akurat samoobrona ;)
                          > Rozwinę :
                          > Może otworzyć się troszkę na świat ,na inne poglądy (choćby nie wiem jak
                          > debilne ),bo to też świadczy o intligencji ???
                          Nie zgadzam sie. Po cholere mam dyskutowac z gosciem, ktory na wejsciu
                          wrzeszczy- "ziemia jest plaskim krazkiem!" Po cholere, Atom- mam go nawracac?
                          Zdaje sobie sprawe, ze nie jest idealna kula...jednak mam go przekrzykiwac, ze
                          zadnym cholernym dyskiem nie jest? A moze mowic,ze planeta z ktorej on pochodzi
                          jest graniastoslupem?:)

>Inteligentnie w tym wątku byłoby chyba wcale nie odpowiadać ,obrócić z żart ...

No i tu pewnie masz racje. Zgadzam sie. Choc dorzuce- przyganial kociol... ;)

> pozdrawiam

rowniez
                    • Gość: retoryk Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.11.02, 12:24
                      bidny maminsynek się zgotował,
                      zacietrzewił i 3x zalogował...
                      • robert_wl Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 13:01
                        Ja wolę Tarnów od Sieradza. W Tarnowie jest więcej oszklonych wiat
                        autobusowych, są aż 3 całodobowe, a w Sieradzu tylko 1, fotele w tarnowskim
                        kinie są wygodniejsze od tych w Sieradzu, psy są mniej agresywne, słupki
                        drogowe w Tarnowie malowane są w moim ulubionym kolorze - żółtym, a w Sieradzu
                        w czerwonym, z Tarnowa dalej jest do Warszawy a bliżej do ulubionego Krakowa, a
                        w przypadku Sieradza - odwrotnie, w dworcowej kasie w Tarnowie siedzi bardziej
                        uśmiechnięta pani od tej w Sieradzu, w Sieradzu bardziej wieje, a tata mi
                        jeszcze mówił, że w 1968 roku Tarnów miał 2 i 3/4 raza więcej linii
                        autobusowych od Sieradza.
                        • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 13:07
                          Kolego Robercie!
                          Aby pisywac na forum, nawet satyrycznie
                          trzeba miec odrobine wiedzy
                          Sieradz w roku 1968 nie mial komunikacji miejskiej
                          W chwili kiedy zostawal miastem wojewodzkim z łaski Gierka w 1975 r.
                          liczyl 20 tys. mieszkancow i byl najmniejszym miastem "wojewodzkim"
                          Zdunska Wola liczyla wtedy 34 tys.
                          No ale Sieradz mial historie
                          Wszak byla Ziemia Sieradzka
                          Tylko ze na samej historii sie nie pojedzie.
                          • robert_wl Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 13:36

> Kolego Robercie!
                            > Aby pisywac na forum, nawet satyrycznie
                            > trzeba miec odrobine wiedzy

... i te słowa z całą mocą chciałbym zadedykować tobie: patrz pierwszy twój
                            post.
                      • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 13:02
                        Wole byc maminsynkiem
                        I dla dobra sprawy
                        pisywac aforyzmy z samej Warszawy
                        Niz miec matke Alicje
                        I ojca Rydzyka
                        • beat Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 13:15

> Wole byc maminsynkiem
                          > I dla dobra sprawy
                          > pisywac aforyzmy z samej Warszawy
                          > Niz miec matke Alicje
                          > I ojca Rydzyka
                          Pozwól, Drogi Interlokutorze
                          że beat Ci pomoże
                          bo, że Rydzyk z Alicją się nie komponuje,
                          to i Częstochowa z daleka wyczuje.
                          Więc niech wyżej wspomniany z Alicją
                          od teraz będą Świętą Koalicją
                          • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 13:23
                            Brak rymu na koncu stychu
                            to byl taki chwyt, zgrzyt
                            a la zdzichu
                            Ojciec R i Matka A
                            To są niezłe numerki dwa
                            To wykwit kaca drobnomieszczanstwa
                            ktore mysli, ze cos wie prosze Panstwa
                            ze niby masoni, Europa i kapital
                            chce nas wykupic
                            gdyby ktos pytal
                            Tymczasem to oni narosla sa narcyzmu
                            na europejskich korzeniach
                            katolicyzmu
                            Dlatego wole Bromergi, Gdynie, Warszawy
                            od pseudopatriotycznej strawy
                            Bo w Warszawie mowi sie o biznesie
                            Sa srodki, to i zyc chce sie

• gallagher Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 13:31

> Brak rymu na koncu stychu
                              > to byl taki chwyt, zgrzyt
                              > a la zdzichu
                              > Ojciec R i Matka A
                              > To są niezłe numerki dwa
                              > To wykwit kaca drobnomieszczanstwa
                              > ktore mysli, ze cos wie prosze Panstwa
                              > ze niby masoni, Europa i kapital
                              > chce nas wykupic
                              > gdyby ktos pytal
                              > Tymczasem to oni narosla sa narcyzmu
                              > na europejskich korzeniach
                              > katolicyzmu
                              > Dlatego wole Bromergi, Gdynie, Warszawy
                              > od pseudopatriotycznej strawy
                              > Bo w Warszawie mowi sie o biznesie
                              > Sa srodki, to i zyc chce sie

Faktycznie, w Warszawie mówi się o biznesie. Niestety do rozmów nie są
                              zapraszani sami Warszawiacy bo większość rozmówców to "guys from outside
                              Warsaw". Zobacz sobie mojego posta, którego napisałem dziś o 12.20. Zrozumiesz
                              wtedy.
                              • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 13:36
                                To chyba normalne. Czy myslisz, ze w londynskim City o biznesie decyduja
                                rodowici Londynczycy z West Endu? Czy na Wall Street sa sami Nowojorczycy z
                                urodzenia? Tu chodzi o klimat i panujący styl. Nikt nikomu w spodnie zaglądać
                                nie będzie. Zamknięty światek a la Kraków, vide moje wczesniejsze posty to
                                śmierć. I taki jest sens moich wypowiedzi. No, wreszcie dogadalismy się.
                                • gallagher Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 13:47

> To chyba normalne. Czy myslisz, ze w londynskim City o biznesie decyduja
                                  > rodowici Londynczycy z West Endu? Czy na Wall Street sa sami Nowojorczycy z
                                  > urodzenia? Tu chodzi o klimat i panujący styl. Nikt nikomu w spodnie zaglądać
                                  > nie będzie. Zamknięty światek a la Kraków, vide moje wczesniejsze posty to
                                  > śmierć. I taki jest sens moich wypowiedzi. No, wreszcie dogadalismy się.

Przecież Ty nie masz pojęcia o robieniu biznesu. Powiedziałbym że studiujesz w
                                  jakiejś prywatnej szkółce i utożsamiasz się z kimś o kim przeczytałeś w
                                  gazecie...Takie rzeczy jak powyżej to ja mówiłem kiedy wybierałem kierunek
                                  studiów...
                                  • Gość: wesley Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 14:02
                                    Oj odeszliśmy od glownych tematow tej potyczki slownej:
                                    refleksji z podróży pociągiem z Wawy do Bydgoszczy oraz od poezyjki aforyzmem
                                    podszytej. Jeżeli z tych tematów schodzimy na "robienie biznesu" to "ja
                                    wysiadam". Niezależnie od wszystkiego zastanów się chwilę, dlaczego Wrocław
                                    jest dynamiczniejszy od Krakowa, ma więcej FDI, stara się o EXPO, jest
                                    bardziej widoczny. Podobnie porównanie Poznania z Wrocławiem wypada na korzyść
                                    tego ostatniego, niezależnie od wszelkiech bredni wypisywanych na forum
                                    Poznania, ktore tylko świadczą o zaściankowości grodu Lecha, Mówię to z bólem,
                                    bo ma w żyłach trochę krwi poznańskiej. Poza tym, w sytuacji, kiedy w Polsce
                                    biznes jest kapitałowo słaby nadal o kierunku sparw decyduje przede wszystkim
                                    budżet. Czyli strategia jest najwazniejsza. Robienie biznesu w Polsce, na dużą
                                    skalę to dojście do władzy. Gudzowaty, Kulczyk etc. Poczytaj dzisiejszą Rzepę.
                                    Podstawą sukcesu jest jednak zawsze dynamizm i otwartość. W atmosferze ojca
                                    Rydzyka i Alicji Grześkowiak może być tylko walka o pomniki, destrukcja
                                    inwestycji i kręcenie się wokół własnego tyłka, i przede wszytskim spiskowa
                                    wersja historii. Gdynia nie bawi się w etosy i idzie do przodu. Lepiej sobie
                                    radzi, jest lepiej rządzona od Gdańska.
                                    Tyle, nie na zasadzie sztubackich pouczeń, ale materiału do myślenia.

• gallagher Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 14:07
                                      proszę Cię, daj spokój z tym co wyczytałeś w gazetach i napisz swoją opinię a
                                      nie to co akurat piszą.
                                      • Gość: Wiech Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 217.97.134.* 25.11.02, 14:17
                                        gallagher napisał:

> proszę Cię, daj spokój z tym co wyczytałeś w gazetach i napisz swoją opinię a
                                        > nie to co akurat piszą.

albo nie napisz...
                                        ;)

• beat Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 25.11.02, 13:54
                              Jak można w ten sposób
                              patrzeć przez pryzmat 2 osób?
                              Krótkowzroczność to choroba
                              stąd nic Ci zię u nas nie podoba
                              ranisz me do Kopernikowa przywiązanie
                              więc noga ma chyba tu już nie stanie...
                              Niniejszym chylę czoła
                              dla szanownego Epistoła.
                            • Gość: Wiech Oda do Wesleya (choć czy zasłużył?...) ;) IP: 217.97.134.* 25.11.02, 13:55

Zarzekałem sie nieopatrznie,
                              no ale jak tak se tutaj popatrzę,
                              nie moge zmilczec bredzenia Twego
                              wielkomiejski [pewnie w pierwszym pokoleniu] nienasz kolego.

Stolyca Twoja prężna i silna
                              i ludzie mondre, kultura inna
                              "wyższa" rzekłbyś zapewne
                              w swej dziwnej bucie,
                              dodajac próżnie: "ha! i tu sie uczcie!
                              wy - prowincjusze
                              patrzcie na Pana!"
                              co to w Stolycy
                              na dupsku zasiadł
                              i tu sie puszy.

Siedź se człowiecze!
                              karma twa taka,
                              że zamiast życia
                              ty masz etata!
                              Zapieprzasz pewnie
                              od świtu do zmierzchu
                              by móc się chwalić
                              innym yuppiszkom.

Nas to nie kręci, ani nie jara,
                              Twoja marudność to twoja sprawa.
                              Twój-ci to problem, twe to zrzędzenie
                              I nam tu rybka twoje 'sfobienie'
                              A żeś się przypiał, hej Frustratusie,
                              jakoś to zniesiem, ty nie bój sie!

• Gość: davoo Ech,,,,, Wiech;) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 14:17
                                Ty obludny Ty karierowiczu Ty!

ja tu widze o tu, ze ty po nobla z lyteratury prujesz!!!

..po trupach niefajnych kolegow :)))
                              • Gość: wesley Re: Oda do Wesleya (choć czy zasłużył?...) ;) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.02, 14:23
                                Dla Beatusa podziękowanie
                                za klasę i dyskusji sztukę
                                no i za nieobrażanie

A co do Wiecha
                                Choć Arcy -Warszawski ma pseudonim
                                Jego list wulgaty pełen, suponuje
                                szczuje pluje
                                Yuppiszonem mnie wyzywa
                                Gdyby myslam toby wiedzial,
                                ze yupiszon wierszykami
                                gardzi jako niemodnemi facecjami.
                                wszak mocno chodzi po ziemi
                                i rozmawia tylko miedzy swemi.
                                Cala reszty Twych zarzutow jest
                                wstyd rzecz propagandy czerwonej
                                ktora ludzi innej miary
                                odzegnuje od czci i wiary,
                                że to pewnie wrogi ludow,
                                proletariat w pokoleniu
                                pierwszym nieprawdziwy,
                                sfrustrowany, bo powinien
                                byc Partii wdzieczny i spolegliwy.
                                Ja jednak Wiechu z Grodu Alicji G.
                                Na takie dictum mówię NIE
                                Celem tej trochę, przyznaję,
                                przewrotnej intrygi była chęc zgłębienia
                                ojczyzny pewnej zagadki
                                miasta kolebki Radyja i Marszałkowej Matki
                                Dlaczego są miejsca co jak magnesy
                                przyciągaja takie biesy
                                Niech ja i bede mieszczuchem w n-tym pokoleniu
                                Taki jest sekret drogie panstwo
                                Odpowiedz: prosta
                                Ojciec Rydzyk rowna sie drobnomieszczanstwo.
                                A ze juz nie mam nic do powiedzenia
                                wiecej
                                dziekuje
                                i do widzenia

• Gość: Wiech Re: Oda do Wesleya (choć czy zasłużył?...) ;) IP: 217.97.134.* 25.11.02, 14:38

jam był nie zaczął,
                                  nie-m ja jadem tryskał,
                                  prosze mi zatem
                                  nie robić pyska!

kto mieczem walczy, od miecza ginie
                                  nie wiedzą o tym w największej gminie!?....

tytułem nie wstępu, a zakończenia
                                  dodam od siebie:
                                  ...i do widzenia!!
                                  • Gość: atomski Re: Oda do Wesleya (choć czy zasłużył?...) ;) IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 01:42
                                    Cytuję :

„dlaczego przy cietych polemikach bydgoszczanie czepiaja sie natretnie tego IQ?
                                    ktos z nas wspominal jaki ma wspolczynnik???? kompleks uniwersytetu? Nie
                                    czepiam sie ciebie, pytam przez ciekawosc!! Co o tym myslisz? Moze by ktos
                                    zszedl w koncu z tego tematu?:) Osobiscie stawiam na rozwijana madrosc, w
                                    swiecie spolecznym bardziej chyba przydatny atrybut.”

-Bo się tak kreujecie . Jak ktoś kłuje błyszczącym guzikiem na połatanym
                                    surducie to pierwsze co przychodzi do głowy ,to kpina z guzika. No po prostu
                                    nie pasuje ,prawda ?
                                    Dokładnie tak zareagował np. cOlo .

Błyszczenie ,snobowanie się wykształceniem ,poprzez styl
                                    pisania ,zainteresowania (no ewidentnie na pokaz ) nie jest takie złe . Złe
                                    natomiast jest to ,ze ci sami najmądrzejsi i najlepiej wykształceni przepędzili
                                    stąd np. polonusa ,profesora ... Dostało im się od głupków ,debili ,a to
                                    torunianie byli. I to jest własnie ten guzik na połatanym surducie . Dokładnie
                                    jak ten wątek ,gdzie traktuje się jak debila adwersarza ( i słusznie ) ,ale
                                    styl tego traktowania pozostawia do zyczenia i wystawia wcale nie lepszą
                                    cenzurkę .
                                    Dlaczego w tym wątku objaw prężenia się jest tak słaby ?
                                    Dlatego ,ze Wesley wciąż nienamierzony . To prawdziwe nieszczęście ,bo nie
                                    wiadomo do końca jak dokuczyć .

„Zaluje jednak, ze nie stworzyles tez antologii wypowiedzi wesleya i JotZet.
                                    Czy
                                    mozna prowadzic sensowna dyskusje przy
                                    takiej retoryce? Polecam raz jeszcze
                                    pierwszy post wesleya, rozpoczynajacy
                                    watek i glos JotZet”

-Już pisałem .Wątek nie nadaje się do komentowania . Zajrzeć i czym prędzej
                                    opuscić nie pozostawiając żadnego śladu .Nie zaglądać . Szybko by spadł .

„Krwawa jatka? ale dramatyzujesz. Ktos w odpowiedzi poslugiwal sie invektywami,
                                    epitetami dot miasta Bydgoszcz???? wrecz
                                    przeciwnie. Kretynskie, destrukcyjne
                                    (mam nadzieje, ze na forum bydg.w ten
                                    sam sposob stereotypow panowie nie
                                    utrwalaja) glosy z Bydzi staralismy sie
                                    grzecznie, acz stanowczo przypilowac.
                                    Nie podjezdzajac przy tym Bydgoszczy.
                                    Czy sie myle?”

-Profesora miałem na mysli gdy chodzi o ostatnią krwawą jatkę .To był dramat.
                                    Ojej znowu to spłycanie do linii B. T. Zupełnie nie chodzi mi teraz o to .

„ oo, az tak podpadles?:) Choc rozne osoby tu sie kreca, wiec najazdy kibolskie
                                    moga sie zdarzyc. Cenie sobie twoj glos
                                    w dyskusjach. Wlasnie jako czlowieka
                                    spoza Torunia, ktory dyskusje umie
                                    prowadzic
                                    malo tego, milo by bylo, gdyby takich
                                    glosow, chocby z Bydgoszczy bylo tu
                                    wiecej. I wcale nie mam mysli glosow "po
                                    mojej mysli" ale tez te, ktore wnosza
                                    sensowna krytyke, z ktorymi mozna sie
                                    zgadzac badz polemizowac z nimi.”

Kibicu b3ut oraz kibicu gallagher – WYSTĄP !!! To dwa ostatnie przypadki ,chyba
                                    sprzed tygodnia .
                                    Co znaczy „chocby” w zwrocie „chocby z Bydgoszczy” ? Ufam ,ze nic ?Choć wzięty
                                    psychoanalityk zapewne zauwazyłby ,ze pod skórą ...

„a na forum jakiego miasta napisales ze jest zasciankowe, okrada inne z
                                    urzedow,
                                    odwracasz glowe, gdy przejezdzasz
                                    pociagiem przez to miasto ,,,etc etc????:)”

No właśnie i to jest ciekawe. Takie rzeczy zdarzają się często . W każdym
                                    miescie gdzie forum GW istnieje . W Bydgoszczy oczywiście również . Ciekawostka
                                    polega na nieco innej reakcji torunian : ))))
                                    Pisałem już wyżej . Daje się już ją wyselekcjonować nawet ze zwykłej
                                    korespondencji ze mną . Prawda ?

„Nie zgadzam sie. Po cholere mam dyskutowac z gosciem, ktory na wejsciu
                                    wrzeszczy- "ziemia jest plaskim
                                    krazkiem!" Po cholere, Atom- mam go nawracac?
                                    Zdaje sobie sprawe, ze nie jest idealna
                                    kula...jednak mam go przekrzykiwac, ze
                                    zadnym cholernym dyskiem nie jest? A
                                    moze mowic,ze planeta z ktorej on pochodzi
                                    jest graniastoslupem?:) „
                                    W tym konkretnym przypadku wystarczającym przejawem otwarcia na swiat byłaby
                                    TOLERANCJA .
                                    Zbawienne byłoby najnormalniej w swiecie osikanie gościa . Fantastyczny przejaw
                                    tolerancji .Czyż nie ?
                                    Włąsnie- forum Torunia jest bardzo mało tolerancyjne .Ciekawe dlaczego tak się
                                    dzieje ?

Wątek wisi dzięki temu u góry i ludzie na całym swiecie czytają ,ze ktoś woli
                                    Bydgoszcz od Torunia .
                                    Ja jestem z oczywistych wzgledów zwolniony z obsikiwania : ))))))))))

• Gość: Ted® Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 11:24
      niezla prowokacja, a adres warszawski to juz poezja socjologii ;)
      szkoda, ze reakcja taka jak zwykle
      (moze kiedys? ale czego sie spodziewac skoro nawet lokalni politycy chcieli
      upiec na tym wlasne prosie)
      • Gość: beat_zestrachana Re:Wole Bydgoszcz od Torunia-czyli rzecz o wędlina IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 14:53
        Gość portalu: Ted® napisał:

> niezla prowokacja, a adres warszawski to juz poezja socjologii ;)
        > szkoda, ze reakcja taka jak zwykle
        > (moze kiedys? ale czego sie spodziewac skoro nawet lokalni politycy chcieli
        > upiec na tym wlasne prosie)

Drogi Tedzie, Atomski
        No muszę bo się uduszę;)
        Macie rację że jest to prowokacja.
        Na dodatek bardzo tania prowokacja.
        Niestety nie każdy potrafi trzymać nerwy na wodzy i w ten sposób poziom
        dyskusji spadł:(
        Może dlatego że atmosfera się udziela i większość zakasa rękawy w gotowości do
        mordobicia? Tak trochę jak w tancbudzie- nie masz nastroju ale noga sama
        wystukuje rytm...?
        Jak wiadomo nie jest to jedyna tego typu dyskusja obracająca się w temacie
        Toruń-Bydgoszcz. Szkoda tylko że najczęściej w takich tematach się udzielacie...
        Kto wie, kto wie czy szanowny wesley nie napisał tego tematu tylko po to by Was
        tu ściągnąć, kto wie...
        Jakżebyłoby nam miło podyskutować z wami np o wódce z Kerfura... (u Was taniej
        czy drożej?)
        Nie mam NIC przeciwko Bydgoszczy, Warszawie, Gdyni, ech... jakim tam jeszcze
        miastom się "dostało"?
        Tylko teraz ja się boję cokolwiek jeszcze napisać, bo czy przypadkiem nie
        uznacie, że się kiszę, odpowiadam nie tym osobom co trzeba, że mam niewłaściwe
        reakcje...
        boszsz mogie jeszcze pisać?
        czy mam sobie iść?
        boszsz tyle pytań...
        Pozdrawiam serdecznie
        (i szczerze)
        • Gość: davoo Re:Wole Bydgoszcz od Torunia-czyli rzecz o wędlin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 15:16
          zgadzam sie z beat!!
          Atomski, ted..czy wy nie probujecie projektowac jakiegos typu zachowan na forum
          Torunia? Atom, czy naprawde nie przesadzasz? Naturalne- ludzie reaguja
          emocjonalnie- gdyby reakcji na stek bzdur nie bylo, to moze bylby przyklad na
          to, ze ktos tu cos wypiera, udaje ze nic nie widzi, DYSKRYMINUJE ;)
          Pierwszy zareagowal humanior, zobacz jak spokojnie, zobacz nastepny wpis, jaki
          rzeczowy, z przymrozeniem oka do tego.

Czego sie bac, ze watek na wirchu? Glupio byloby jedynie wowczas, gdyby obie
          strony non stop zialy siara. Calkiem milo sie teraz rozmawia, czy nie? :)
          Nieskromnie uwazam ze to m.in. efekt hm, wlasciwych reakcji na wpisy gosci z
          Bydgoszczy- wesleya i jotzet! jaka "typowa reakcja", Ted, Atomski??! :)

Atom, blyszczacy guzik na polatanym surducie??? jej, alez kreowanie
          rzeczywistosci. jak powiedzialem, nikt z nas nie szczycil sie w tym watku
          inteligencja, zadnym
          blyszczacym guzikiem (chodzi o uniwersytet? powinnismy go komus oddac skoro do
          polatanego ubranka nie pasuje i kluje kogos w oczy? po prawdzie, Atom, nie
          rozumiem Twoich slow). na IQ zwrocil uwage cOlo oraz Ty.

Mowiac "chocby z Bydgoszczy" nic w podtekscie sie nie ukrywa:)- mialem raczej
          na mysli otwartosc na gosci z roznych miast, a w tym i z miasta mojego
          rozmowcy :)

Nie, mam nadzieje, ze nie sprowadzam dyskusjii do poziomu Torun vs Bydgoszcz.
          Sugerowalem, ze staralismy sie w odpowiedziach nie dac do tego sprowokowac.

hehehe, no i mimo wszystko milo :)

pozdro
        • Gość: Ted® Re:Wole Bydgoszcz od Torunia-czyli rzecz o wędlin IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 23:03
          "Jak wiadomo nie jest to jedyna tego typu dyskusja obracająca się w temacie
          Toruń-Bydgoszcz. Szkoda tylko że najczęściej w takich tematach się udzielacie...
          Kto wie, kto wie czy szanowny wesley nie napisał tego tematu tylko po to by Was
          tu ściągnąć, kto wie..."

zaprawde powiadam ci, niegodne to i niesprawiedliwe

a o wodce sie nie dyskutuje
    • szlachcic Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 27.11.02, 10:02

Jaki Twoja matka ma iloraz inteligencji? Ty równasz do jej poziomu.
      Argumentacja wyjątkowo debilska.

> Oprocz Starowki, mowila, nic tam nie ma, trzesacy sie
      > beznadziejnych przedmiesc.

W wielkiej stolicy europejskiego państwa nie ma kocich łbów?, a wszystkie
      dzielnice są piękne i zadbane? Tramwaje 20 lat temu były takie same jak w W-
      wie, no chyba, że wasze jeździły na poduszce powietrznej.
      Twoja matka i Ty się ośmieszacie

> Torun w ktorym postwilenscy profesorkowie

Masz naprawdę jakiś kompleks wiec idź do psychiatry. Aha, a ten Wasz dworzec
      kolejowy jest gorszy od każdego dworca w 100tys miescie w Europie Zach.,a
      syf, złodziejstwo takie, że takiego dworca nie znajdziesz nigdzie.

Ale się ośmieszyłeś.

• gallagher Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 27.11.02, 10:17
        No dobra, skoro mowa o matce Wesleya to, za przyzwoleniem Forum zacytuję
        Hemingwaya:
        - Wesley, fajdam w mleko twojej matki.
        • Gość: Wiech BASTA ! (notxt) IP: 217.97.134.* 27.11.02, 11:30
          • Gość: Ted® Re: BASTA ! (txt) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 12:30
            renata basta - startowala w wyborach z listy sld w tucholi, nie wiem z jakim
            wynikiem
            nie uchodzi drogi wiechu tak o kobiecie: 'notxt', nawt jesli dobrze ja znasz to
            nie publicznie, prosze
            • Gość: beat Re: BASTA ! (txt) IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 12:44
              Ależ on reklamuje niemiecki boysband
              herzlich wilkomen to www.basta-online.de/
              nie wiedziałeś że Wiech uwielbia niemieckie boysbandy no i tyrolskie zespoły
              ludowe?
              • Gość: Maggie :) hehehe:) IP: lintvnch:* / 192.168.5.* 02.12.02, 15:33
                Wobec tego polecam www.bmwboys.prv.pl

Naprawde szauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu:)

maggie:)
    • slawek__j Ludzie litości! 27.11.02, 13:16
      Facet po prostu niekulturalnie beknął na ulicy. Wiadomo, że zjadł coś
      nieświeżego i tyle. Nawet nie wiadomo co (może na szczęście).

Zrobił się z tego wątek na 72 wypowiedzi!

Za moją 73 serdecznie przepraszam.
      • Gość: Ted® Re: Ludzie litości! IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 14:32
        slawek__j napisał:
        >
        > Zrobił się z tego wątek na 72 wypowiedzi!
        >
        > Za moją 73 serdecznie przepraszam.

a 74 jest zupelnie nie na miejscu, przepraszam
        • Gość: wesley Re: Ludzie litości! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 10:48
          taka popularnosc tego watku jest tylko potwierdzeniem tego, co mowilem.
          Rydzykowie rodza sie w takiej atmosferze, a Alicje dojrzewaja
          • Gość: 21 Wesley, IP: *.sympatico.ca 29.11.02, 18:26
            Nie, przyjacielu.
            Przenies sie myslami kilka lat wstecz i wyobraz sobie ze jeszcze nie ma Internetu. Dla faceta zorientowanego na
            przyszlosc moze to byc trudne, ale sprobuj. Stworz sobie analogiczna sytuacje do tej, z ktora mamy tutaj do
            czynienia. Przychodzisz do kogos do jego domu i mowisz ze ci sie on nie podoba. Po pierwsze - jestes zupelnie
            nieobyty w kontaktach z ludzmi. Zasada dobrego wychowania nakazuje darzyc gospodarzy szacunkiem. Po drugie,
            wiekszosc tych, ktorzy uczestniczyli w tej rozmowie tylko i wylacznie do niej przystepowali zeby nie przemilczec
            twojego bezczelnego zachowania. I tak robili to z sposob nadzwyczaj mily. Widzisz, wybrales sobie Torun, reakcja
            ludzi byla taka, jakiej kazdy mogl sie spodziewac. Taki dialog moglby zaistniec pomiedzy kazdymi dwoma podmiotami,
            niekoniecznie dwoma miastami, ale dwoma rodzinami, dwiema ulicami, religiami, Europa a Ameryka, zwolennikami picia
            mleka a maslanki, itd. To wielki mit w ktory uwierzyles ze ludzie na przestrzeni 40 km tak znacznie roznia sie od siebie.
            To, ze znane osoby o ktorych piszesz mieszkaja w Toruniu nie swiadczy ze mieszkancy tego miasta murem za nimi
            stoja! A i w Bydgoszczy zapewne znajdzie sie niejeden sukinsyn. Jezeli masz nature wojownika, wykorzystaj swoje
            sily na atakowanie innych celow. Nie eskaluj miedzyludzkich konfliktow przyjacielu.
    • Gość: Uhu Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 213.77.127.* 03.12.02, 13:27
      Uhuhu. Co za tresc. Co za namietnosci
    • Gość: leywes Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.02, 15:05
      Aha
      • Gość: 21 Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.sympatico.ca 06.12.02, 16:50
        Ciesze sie, ze zrozumiales Wesley
    • reeeyo Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 30.05.03, 23:31
      Aja toRuń Lubieę.
      • Gość: Wiech Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.tvk.torun.pl 31.05.03, 01:52
        reeeyo napisał:

> Aja toRuń Lubieę.

...a ja Bydzię też! :)

pozdr.
        W.

ps, Stary - gdzieś Ty to wygrzebał?!
        • ivica Re: Wole Bydgoszcz od Torunia 01.06.03, 01:28
          ależ ciekawa i zajmujaca dysputa:)))))))))))
          • Gość: CABAN Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 24.83.56.* 01.06.03, 06:08
            JAK PRZYJADA DO TORUNIA-KUPIA SE BAT,BERET,KUNIA I WISTA WIO-CABAN-
            • Gość: patek Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.mm.pl 01.06.03, 22:04
              Caban edukuj sie w tej twojej Brzydgoszczy.
              • Gość: zonc PRZEPRASZAM... IP: *.awacom.pl 02.06.03, 22:29
                Za wszystkich chamów co obrażają Toruń ... obydwa miasta są ładne, Toruń
                bardziej zabytkowy... kazde z nich ma swoje atuty....

cze pozdr z Bydgoszczy
                • Gość: Kucyk Re: PRZEPRASZAM... IP: 24.83.56.* 03.06.03, 01:23
                  Nu na KUNIA i WISTA WIO do SLOMOWATEGO TORUNIA-Pry.....-Kucyk-
                  • Gość: red Re: PRZEPRASZAM... IP: *.fish.ar.szczecin.pl 03.06.03, 15:04
                    Precz z czerwoną Bydgoszczą niech żyje Toruń.
                    Pozdrowienia ze Szczecina
                    • Gość: Kucyk Re: PRZEPRASZAM... IP: 24.83.56.* 03.06.03, 20:36
                      A za przeproszeniem Szanownego Pana-A KUNIA SIANO BAT z TORUNIA ja by OBACZYL-
                      KUCYK-WISTA-WIO-
    • Gość: ktas Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 204.60.103.* 04.06.03, 01:53
      co ty kurde w zyciu widziales?????? chyba tylko smrod bydgoski i to wszystko
      skoro dla ciebie jazda przez torun to tak malo.... wez pochodz po tej swojej
      brzydgoszczy i otworz w koncu oczy, chyba jetses niewidomy skoro masz taka
      opinie...
      byles kiedys na starowce albo gdziekolwiek indziej w jakiejs dzielnicy ????
      pewnie nie, i dlatego nie widziales tej zieleni i tej przestronnosci, a w
      brzydgoszczy to co masz???? tylko multikino i wielkie korki, ten trafic was
      kiedys zabije.....
      nawet spojrz sobie teraz na zuzel i na te przekrety w tym sporcie, czy u was
      sami zlodzieje zyja????
      ale dobra skoro tak ci sie podoba to jezdzij sobie z tej w-wy do b. i sprobuj
      jeszcze nie oddychac w naszym miescie. dzieki, zrob to dla nas... kibice i
      patrioci torunscy!
    • Gość: hhhhhkl Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.03, 21:34
      Gość portalu: wesley napisał(a):

> (Plac Rapackiego. Oprocz Starowki, mowila, nic tam nie ma, trzesacy sie
      > beznadziejnych przedmiesc. Torun w ktorym postwilenscy profesorkowie
      BYDGOSZ TO
      WIEŚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ispan Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: *.acn.waw.pl 04.06.03, 21:36
        Gość portalu: hhhhhkl napisał(a):

> BYDGOSZ TO
        >
        WIEŚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > !
        > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !
        > !
        > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !
        !
        > !

Ale tylko 2 x większa od Torunia.
        • Gość: Kucyk Re: Wole Bydgoszcz od Torunia IP: 24.83.56.* 04.06.03, 22:42
          Aby wjechac do TORUNIA wystarczy mniec KULAWEGO KUNIA!!!!!!!!-Kucyk-wista-wio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka