Dodaj do ulubionych

Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedmio...

25.02.07, 21:11
> W Uniwersytecie powstały i powstają znane i cenione w Polsce i na świecie
> szkoły naukowe,

Chętnie bym się dowiedziała jakie to cenione w świecie szkoły naukowe
stworzono na UMK. Nie jest to przypadkiem grzech pychy?
Obserwuj wątek
    • thauramarth Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 25.02.07, 21:42
      Co jak co, ale prof. Karaszewski powinien siedziec cicho, bo on akurat jest
      jednym z wiekszych bufonow na uczelni. Szkoly naukowe na pewno sa, ale nie
      nalezy do nich prof. Karaszewski.
      • uszaty25 Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 25.02.07, 23:26
        W dodatku stary Karach uprawia niezla prywate, zalatwil niezla robote dla
        swojego duzego synalka chociaz kondydatow bylo wielu!!!
        • aleks2539 Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 26.02.07, 08:47
          synalek nie synalek ale profesurę ma. To chyba też o czymś świadczy
          • b3ut Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 26.02.07, 19:39
            młody jest profesorem? :-))))
          • thauramarth Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 27.02.07, 00:54
            Ma stanowisko profesora nadane przez uczelnie, ale nie ma tytulu profesora.
            Ogolnie nie ma sie czym podniecac. Kto mial do czynienia, ten wie:)
    • klee Jedna się rozwija 25.02.07, 23:28
      Dyrektorem Instytutu Języka Polskiego jest współtwórca Polskiej Szkoły Semantycznej, prof. Maciej Grochowski. Problem w tym, że jak się patrzy na młodych pracowników, próżno
      szukać pośród nich godnych następców i kontynuatorów. To jest niepokojące.

No a tak to już jest, że aby być zdolnym ocenić, czy w jakimś ośrodku powstała
      jakaś szkoła badawcza danej dyscypliny naukowej, trzeba być w niej specjalistą.
      • rezolutny_ludwik Re: Jedna się rozwija 26.02.07, 10:13
        Klee,
        a czym jest "polska szkoła semantyczna"?
        pytam się szczerze, bo nie wiem i nigdy o czymś takim nie słyszałem, chociaż nie
        jestem totalnym ignorantem w dziedzinie językoznawstwa, a próba szybkiego
        dokształtu przez google skonczyła się niepowodzeniem...
        • klee Re: Jedna się rozwija 26.02.07, 13:22
          Hmm, sposób, w jaki zapisałeś nazwę tej szkoły, świadczy o sporym sceptycyzmie
          co do jej statusu ontologicznego ;-), ale nie, zapewniam, że nie zmyślam. Wiem,
          że się mówi, że jak czegoś nie ma w googlach, to to nie istnieje, ale to się
          tylko tak mówi przecież. ;-)

A szkołę moskiewską i lubelską znasz? To mnie teraz ciekawi. ];-> PSS to nurt
          we współczesnych badaniach semantycznych. ;-] Jakie są jego wyróżniki, nie
          napiszę, bo straszny leń ze mnie. Gdybym uznał, że nie bez trudności, w sposób
          zwięzły i zgrzebny, a przy tym wyczerpujący, jestem w stanie scharakteryzować
          tę metodę, uzupełniłbym Wikipedię o odpowiedni artykuł. Przez dwa ostatnie lata
          doktoranci IJP UMK próbowali przybliżyć ludziom, co to takiego, podczas
          imprezy "Nie tylko garamtyka kluczem do języka". W tym roku już jej nie będzie
          niestety. :-( (Polecam za to serdecznie wykład o staroobrzędowcach przygotowywany m.in. przez
          mojego kolegę, mgra Michała Głuszkowskiego z IFR UMK.) A jeśli Ciebie lub
          kogokolwiek innego naprawdę interesuje, czym jest PSS, to zachęcam takie osoby,
          żeby wpaść w którąć środę lub w piątek między 13:00 a 14:00 na Podmurną 74 do
          pok. 13. Z rozkoszą na ten temat pokleekotam, rzecz przybliżę. :-)
          • klee Chciałem jeszcze dodać 26.02.07, 16:17
            Że bynajmniej nie bronię Autora artykułu. Piszę o tym, co znam, co wiem.
            Zgadzam się z uwagą Profesora dotyczącą miejsca zajmowanego przez UMK w
            rankingach szkół wyższych. Nie dowiedziałem się jednak z Jego tekstu wiele.
            Zwycięstwo studentów ekonomii w dwu konkursach wiedzowych to chyba raczej
            sukces dydaktyczny jednostki badawczej reprezentowanej przez Profesora, nie
            naukowy. Chętnie bym usłyszał, jaki jest wkład toruńskich ekonomistów w rozwój
            polskiej nuaki.

Cały czwarty akapit to ogólniki i pustosłowie. Jakie są osiągnięcia
            poszczególnych zakładów badawczych na niwie naukowej, nie wynika z niego w
            żadnym stopniu. A że jakieś są, to truizm, który skonstatować każdy może.
            Pytanie: jakie?

Pisze Profesor, że toruńscy naukowcy nie potrafią informować o swoich
            dokonaniach, że UMK ma marne zaplecze PR. Trudno się z tym nie zgodzić. Skoro
            jedna ocenia tę postawę negatywnie, czemu sam ją uskutecznia?
            • rozczarowana-torunianka Re: Chciałem jeszcze dodać 26.02.07, 17:40
              ano właśnie!;)

ta wypowiedź to słowotok i pustosłowie. Nic poza pochwaleniem własnych
              studentów, co akurat uważam za chwalebne. Ale powód tego pochwalenia raczej
              taki, że tak naprawdę to nie ma czym się pochwalić. Ekonomiści po prostu
              chałturzą i na tworzenie szkół ekonomicznych czasu nie mają, choć w przeszłości
              Polacy jakiś wkład do ekonomii kiedyś mieli, poczynając od Kopernika, czy
              bardziej współczesnego Adamieckiego;)

O wymienionej przez Ciebie Polskiej Szkole Semantycznej, współtworzonej na UMK
              wprawdzie nie słyszałam, niestety, ale mimo, że nie podważam zasług, to śmiem
              jednak twierdzić, że nie będzie to jednak ceniona w świecie szkoła, bo świat aż
              tak bardzo polską semantyką się nie interesuje.

Cenieni w świecie mogą być nasi konserwatorzy, o których autor zapomniał jednak
              napisać. Ponadto nie raczył też podać nazwiska Barbary Chwirot, którego brak w
              artykule wywoławczym skrykował.

• klee :-) 26.02.07, 18:37
                Haha, jak dawno jużeśmy z sobą nie rozmawiali, jak dawno ja tu nie
                zaglądałem... :-)

Wiesz, ta szkoła nazywana jest polską nie dlatego, że ma zastosowanie li tylko
                do języka polskiego, ale dlatego, że Polacy są jej twórcami. A badać przy
                pomocy narzędzi przez nią wypracowywanych można dowolne języki naturalne. Nie
                jest to oczywiście jakaś rewolucja w badaniach językoznawczych na miarę - dajmy
                na to - generatywizmu amerykańskiego, który notabene dawno się przeżył, ale
                jest to kierunek badań dający naprawdę sensowne i obiektywne jak na nauki
                humanistyczne metody badawcze. Prof. Andrzej Bogusławski i -wspomniany już
                przeze mnie - prof. Maciej Grochowski są naprawdę znani w Europie, mają
                kontakty z ośrodkami europejskimi, inspirują ich pracowników, naprawdę nie jest
                źle, nie ma się czego wstydzić. A jeśli wziąć pod uwagę, że prof. Anna
                Wierzbicka jest jednym z kilkorga najbardziej znanych i cenionych (cytowanych
                też) współczesnych językoznawców na świecie, to przyjdzie stwierdzić, że
                naprawdę jest się czym szczycić. Ona co prawda poszła w innym nieco kierunku
                (też geograficznie ;-)), ale można powiedzieć, że jest jednym z filarów tej
                szkoły. Stanowi inspirację dla wielu językoznawców na całym świecie. A że
                metody wypracowywane w ośrodku naszym i warszawskim mają umiarkowane wzięcie
                tak w ogóle, to wynika z tego, że sytuują się w obrębie paradygmatu
                strukturalistycznego, a ten jest bardzo nietrendy współcześnie. Obecnie jest
                moda na kognitywizm. Ale to już inne nieco kwestie.

A czy prof. Barbara Chwirot to nie ta od metod wczesnego wykrywania raka skóry,
                biolog? Tomograf optyczny to chyba kto inny skonstruował. No ale to całe UMK,
                nawet nazwisk swoich największych nie potrafi wypromować. :-/ Albo i z nas
                takie gapy, że nie wiemy. ;-]
                • rozczarowana-torunianka Re: :-) 01.03.07, 21:10
                  faktycznie, zniknąłeś gdzieś;)
                  Jakoś przegapiłam Twoje uzupełnienia, które wyglądają bardzo interesująco. Czyli
                  jest to chyba potwierdzenie znanej prawdy, że niekoniecznie ci, którzy robią
                  dobrą robotę są na czołówkach gazet;)
                  • klee Chociaż dzisiaj na nie szczęśliwie trafili ;-) 06.03.07, 18:49
                    Centrum Promocji UMK zaczęło chyba pracować, a nie tylko być. ;-]
                    wiadomosci.onet.pl/1498222,16,item.html No i możemy się dowiedzieć, że
                    chodzi o tego Chwirota, a nie tę Chwirot. :-)
    • mac_byd Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 26.02.07, 09:16
      Prof. Karaszewski właśnie jest jednym z tych, ktorzy doprowadzaja do stagnacji.
      Jak czytam te teksty o doktoratach, habilitacjach itd to mnie mdli!
    • rezika Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedmio.. 26.02.07, 09:51
      Pan Profesor Karaszewski ma rację. Wielka szkoda, że nasze piękne miasto nie
      może być niezależne i samodzielne. Myślę, że w okresie kiedy zastanawiano się o
      kształtowaniu granic administracyjnych województw, bardzo słabo działali
      posłowie, oraz lobby na rzecz Torunia. Na dodatek wewnętrzny spór posła Mężydło
      ( żenujący i bez wątpienia najgłupszy) w sprawie mostu opóżnił cały proces
      akceptacyjny na rzecz budowy nowego mostu. Moim zdaniem należy szybko te wady
      usunąć. Pomimo widocznych starań władz naszego miasta, jesteśmy blokowani
      różnymi decyzjami ze strony wojewody. Dlaczego? Odpowiedzmy sobie sami.
      • muvon200 Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 26.02.07, 13:25
        Zanim sobie odpowiesz podaj jeden choc przykład blokowania przez wojewodę
        Torunia :)
        • gromoslaw.grzmolinski Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 26.02.07, 14:34
          muvon200 napisał:

> Zanim sobie odpowiesz podaj jeden choc przykład blokowania przez wojewodę
          > Torunia :)

Poprzedni Kosieniak nie blokował,ale kosił i żniwował do woli.
          • muvon200 Re: Prof. Karaszewski polemizuje z naszymi "Siedm 26.02.07, 14:42
            znowu pitolenie w bambosz :). Konkret proszę :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka