Dodaj do ulubionych

Prof. Chmielewski: most źle podświetlony

04.04.07, 10:48
Mieszkam za mostem. Często korzystam z niego, także wieczorem. To oświetlenie
jest fatalne, utrudnia jazdę, dezorientuje. Od strony Rapackiego w ogóle nie
widać gdzie się wjeżdzą. Poza tym to dziwne białe oświetlenie skutecznie
tłumi piekny widok Starówki. Kiedyś, gdy jechało się nocą przez most aż dech
zapierał z wrażenia widok oświetlonych murów Starego Miasta. Dziś, mało co
widać, bo aż kręci się w głowie od tych mostowych reflektorów.
Obserwuj wątek
    • kuroslip Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 10:59
      Jechałam pare razy nocą.Od Rapackiego trzeba mruzyc oczy, nic nie widac ,tak
      oślepia.......
      Ciekawe czy ten idiota, który wymyslił sposób zawieszenia lamp , posiada
      samochód lub czy jezdzi wieczorami?
      • mac_byd Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 13:24
        A kiedy będziesz jechał? Zdecyduj się wreszcie!
    • darosch Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 11:05
      Mi tam sie podoba. Nic mnie nie oślepia. Jedyne co by mogli zmienić to jezdnie
      bardziej podświetlić.
      • jaca515 albo piekny most albo swiatła na jezdnie kosztem 04.04.07, 11:07
        darosch napisał:

> Mi tam sie podoba. Nic mnie nie oślepia.

Mi podoba sie bardzo.
        Trzeba wybrać - albo piekny most, albo reflektory na jezdnie, kosztem wyglądu.
    • mentalgeller Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 11:28
      Mnie się podoba. Nic mnie nigdy nie oślepiło jeszcze a jężdźę codziennie.
      Jedyne co bym dodal to oswietlenie jezdni.
      • florian6 Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 14:54
        mentalgeller napisał:

> Nic mnie nigdy nie oślepiło jeszcze a jężdźę codziennie.

To jedź wieczorem jak włączą oświetlenie, a nie za dnia ;)
    • bpawelb Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 11:30
      Niestety, Prof. Chmielewski ma rację. Przekonałem się o tym, m.in. jadąc rowerem
      przez most. Przez dziury i nierówności o mało kilka razy się nie zabiłem, gdyż
      jezdni po prostu... prawie nie widać. Jest całkowicie ciemna, a do tego co
      kawałek słupy ostrego światła oślepiają i dezorientują. W takich warunkach nie
      ma najmniejszych szans na podziwianie panoramy zaświetlonej przez ostre światło
      halogenów, bo trzeba walczyć o życie: żeby udało się dojechać do końca mostu bez
      spowodowania wypadku. Oświetlenie mostu to niewypał i nie ma co brnąć w to
      dalej. Sam kiedyś miałem złudzenia...
      • sdb Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 12:00
        prowadzenie auta na moscie jest trudniejsze, roweru jeszcze trudniejsze jak
        widac, efekt podswietlenia z nog nie zwala a podejrzewam ze koszt tego bajeru
        byl niewspolmiernie wysoki. no nic, ciekaw jestem podswietlanej fontanny przy
        harmonijce.
      • kuj-pom Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 14:03
        bpawelb napisał:
        > Niestety, Prof. Chmielewski ma rację. Przekonałem się o tym, m.in. jadąc
        rowere
        > m
        > przez most. Przez dziury i nierówności o mało kilka razy się nie zabiłem, gdyż
        > jezdni po prostu... prawie nie widać.
        Jadąc rowerem przez most , światła tak cię oślepiły że nie zauważyłeś zakazu ?
        Rowerem można tylko bocznym przejściem dla pieszych. Na moście są nierówności i
        garby , ale dziur nie zauważyłem.
        • bpawelb Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 09.05.07, 17:21
          Na moście NIE MA ZAKAZU JAZDY DLA ROWERÓW, chyba że "kuj-pom" pomyliły się mosty
          z jakimś innym miastem. Na moście jest nawet znak szlaku rowerowego (czerwony).
          Co więcej, na chodniku nie można (!) założyć ścieżki rowerowej z prostej
          przyczyny: należałoby podwyższyć barierki na całej długości, żeby w razie
          wypadku nikt przez istniejącą barierę nie wypadł. Po wtóre, chodniki są za
          wąskie na ścieżki. (Wiele lat temu już rozpatrywano te pomysły). Po chodniku
          można jechać rowerem, ale na własne ryzyko.
          "Kuj-pom" nie chwytaj się kłamstwa, żeby udowodnić błędne tezy. Widać, dawno nie
          byłeś na moście, skoro nie dostrzegasz dziur, chyba że dla ciebie dziura powinna
          mieć głębokość 1 metra i takąż średnicę. A przy takim oświetleniu jeszcze
          łatniej o nieszczęście.
    • quesso Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 14:20
      Duuuuużo racji w tym artykule! Życzę sobie i miastu, aby współpraca urzędników z
      różnymi środowiskami była pełniejsza, można by wielu przykrych rzeczy uniknąć.

W Poznaniu wydział architektury, na którym studiuję współpracuje z różnymi
      gminami. odbywa się to na zasadzie konkursów studenckich np na zagospodarowanie
      jakiegoś terenu. Czemu Toruński urząd śpi? Taki jednorazowy konkurs może
      przynieść kilkanaście ciekawych wizji rozwiązania danego problemu! Zyskuje na
      tym i miasto i student. Trzeba tylko wyciągnąć rękę!!! :(
    • florian6 Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 14:49
      To, że jadąc mostem nic nie widać z powodu złego oświetlenia to jedno.
      To, że oświetlenie zostało zrealizowane bardzo źle to drugie.
      Trzeci i najbardziej przeszkadzający element oświetlenia to oślepianie kierowców
      już począwszy od Osiedla Młodych, aż do samego wjazdu na most. Kierowcy mają
      problemy na całej długości tej ulicy. Z powodu oślepiajacego światła nie widać
      świateł przy skrzyżowaniu z ul. Mickiewicza. Tak samo jest ze światłami na
      pl.Rapackiego. Nie najlepiej wygląda sam wjazd na most. Nie widać, że lewy pas
      się kończy, a sam wjazd na most nie jest w lini prostej.
      Chyba tylko cudem nie było tam jeszcze wypadku - ale do czsu.
      Mieszkam za mostem i codziennie zmuszony jestem przejeżdżać ten odcinek i chyba
      tylko fakt, że znam ten mankament i sposób wyprofilowania wjazdu spowodował, że
      tak jak inni kierowcy uniknałem przykrej niespodzianki.

Gdzie jest Zarząd Dróg?
      Kto dopuścił do włączenia tego oświetlenia?

Panie prezydencie Zaleski - czas zareagować.
      • pele_pank Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 04.04.07, 15:12
        Sama idea oświetlenia jedynego mostu drogowego w Toruniu jest jak najbardziej
        słuszna.Tylko wykonanie "troche" gorsze.Zgadzam się z florianem,że światło
        oświetlające most jest oślepiające dla kierowców,co nie tylko uniemożliwia
        podczas jazdy mostem nocą podziwanianie starówki,ale także stwarza
        niebezpieczeństwo dla kierwców.Nie wiem jak to możliwe,że MZD dopuścił do tego!
    • wojciechgrodzki Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 05.04.07, 01:25
      Oświetlenie mostu jest tragiczne i uważam, że są to wyrzucone w błoto grube
      pieniądze.
      Rozumiem, że nie jest łatwo wykonać oświetlenia tak dużego i skomplikowanego
      obiektu, że brak jest w Polsce fachowców, parajacych sie takimi sprawami, lecz
      to nie jest usprawiedliwieniem. Zaangażowano do tego zdania m.in. jedną z
      najlepszych firm z tej branży na świecie "Thorn Lighting" , która powinna
      poradzić sobie z takim drobiazgiem. Skandalem jest, że w XXI wieku nie zrobiono
      komputerowych symulacji końcowego efektu oświetlenia mostu, na którym można
      wyłapać błędy, a jeśli taką symulację wykonano, to powinno się rozliczyć
      wykonanie z projektem. Ale widocznie nikt nie był tym zainteresowany. Nie łudzę
      się jednak, że ktokolwiek z naszego magistratu, czy innej instytucji
      odpowiedzialnej za to, przyzna się do błędu. Raczej nabiorą wody w usta lub
      będą chwalić się kolejnym "sukcesem", a my użytkownicy tego mostu, będziemy
      musieli przez najbliżśze lata męczyć się i żyć z tym "prezentem".
      Panie Prezydencie, życzę Panu jak najlepiej, ale jeśli z nowym mostem będzie
      tak jak z tą iluminacją, to może lepiej niech zajmie się tym poseł Mężydło.
      • wojciechgrodzki Re: Prof. Chmielewski: most źle podświetlony 05.04.07, 01:45
        Jako suplemnet do artykułu proponuję spjrzeć na zdjęcie z załączonego linku -
        dobrze obrazuje to o czym pisze Profesor.
        fotoforum.gazeta.pl/3,0,579062.html
    • man35 Ten most jest na miarę możliwości (intelektualno- 05.04.07, 09:46
      -artystycznych) pana prezydenta i jego świty. Kicz czystej wody nad brudną Wisłą.
      • gupek1970 Re: Ten most jest na miarę możliwości (intelektua 10.05.07, 06:35
        Iluminacja mostu, kolejny pomnij papieża... to wszystko oddala nas od ESK 2016.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka