kdesw 01.11.07, 00:23 znalazłem coś takiego na temat mostu drogowego kolmatej.republika.pl/torun_drogowy.html Most drogowy w Toruniu - trochę historii i teraźniejszość Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
temida3 Re: Mosty toruńskie 02.11.07, 11:28 dziękujemy ...w moim i Historyka II imieniu; - czyli " dwóch w jednym" PS Od pierwszych postów miałem pewność, żeś Waść nie byle kto(...)i na mostach znasz się ponad poziom postiowy(...)! Do rzeczy jednak- to, że potrzebny jest co najmniej jeden most ( psttt-przeprawa mostowa) to " oczywista -oczywistość"! Pytam- gdzie Waść kładłbys w pierwszej kolejnosci fundamenty pod przyczółki...??? Na przedłużeniu Wschodniej, czy Waryńskiego? Warunek " sine qua non", ze most autostradowy(...) nie zostanie rozebrany i przewieziony za pomocą pontonów - tratew np. w okolice -Kwidzyna(...):D??? -a dokończony i w pełnej krasie dwóch jezdni, będzie " spinał" oba brzegi Wisły tam, gdzie juz postawiono przęsła pod istniejącą jezdnię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
torunczyk4 Re: Mosty toruńskie 02.11.07, 16:09 Właśnie, właśnie. Szczęk wyborczego oręża ucichł. Pan A.M. wie, że ponownie zasiądzie w poselskiej ławie to i temat lokalizacji mostu powrócił. Chciałbym, żeby w tym temacie starli się na argumenty urbaniści, drogowcy, fachowcy od ruchu miejskiego. Podobnie jakoś jest w sprawie warszawskiego stadionu. Pani prezydent proponowana lokalizacja bardzo długo nie przeszkadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
kdesw Re: Mosty toruńskie 08.11.07, 10:05 Odwal się co. Byłeś na Waryńskiego?? Budują tam osiedle na przeciw Twojej przeprawy,spytaj tych co będą tam mieszkać o most pod nosem. Można i cmentarz zlikwidować w dużej części,albo wyciąć wiekowy park i wyburzyć tamtejsze forty w okolicy Sz.Lubickiej lub puścić estakadą między Dw.Miasto a tunelem kolejowym,za to na pewno trzeba wyburzyć tunel kolejowy,bo nie będzie spełniał parametrów dot. obciążeń,a pociągi puścić kładką nad budowanym wiaduktem na czas budowy przeprawy. W każdym razie trzeba burzyć i burzyć oraz likwidować i wycinać a potem od nowa budować,no nie?. Odpowiedz Link Zgłoś
estik Re: Mosty toruńskie 06.11.07, 13:25 A ja chce trochę przyszłości! Kiedy doczekamy się drugiego mostu? Torunianie mają sobie "pożyczyć" jakiś? To chyba jedyne wyjście, bo ta inwestycja wyraźnie przerasta NASZYCH "włodarzy". Ale co tam, interes przecież się kręci. Z drugiej strony (Wisły) patrząc, może i lepiej oddać Wa-wie most Piłsudskiego (bo podobno mają jeszcze braki w związku z Euro) i zafundować sobie tunel. Jak nie idzie górą to może dołem się uda... Odpowiedz Link Zgłoś
vauban Re: Mosty toruńskie 08.11.07, 10:19 Most na wysokości Waryńskiego to projekt jeszcze z lat trzydziestych, kiedy po Toruniu jeździło niecały tysiąc samochodów i nikomu do głowy by nawet nie przyszło, że może ich być sto tysięcy. Zostawiono nieco miejsca, ale za mało. To byłaby przeprawa dla furmanek ! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Mosty toruńskie 10.11.07, 09:53 Jezeli chodzi o ilosc miejsca to Wschodnia tez nie prezentuje sie lepiej. Nie wiem gdzie powinien byc most, ale znowu zaskakujaco przycichla dyskusja - moze dlatego, ze juz po wyborach? Bedzie nowy wojewoda, ktory zeby sie popisac bedzie szukal bledow poprzednika i znowu bedzie kociokwik. Od 30 lat wiadomo, ze drugi most jest potrzebny, od 15 lat temat nabrzmial do wielkiego problemu i co? I nic! W ten o to sposob Polska Ludowa nadal zyje w Toruniu i smieje sie z nowych rzadow. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Mosty toruńskie 10.11.07, 17:14 chyba nie wierzysz w to co napisałeś -drogi Panie Jakubie... bo wg mojej wiedzy o -pRL-u (także z empirycznych doznań...), to gdybyśmy Go nie " obalili"- most w Toruniu, byłby od kilkunastu lat! Powiedzmy od ok 10 -ciu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Mosty toruńskie 11.11.07, 10:16 Ktoz to moze wiedziec? Moze z okazji 50 lat PRLu by nam postawili? Albo z okazji XXXX zjazdu PZPR? Dla mnie stwierdzenie, ze PRL zyje bardziej okresla to co sie dzieje wokol mostu od wielu lat - socjalizm w czystej formie: przetargi nie wiadomo na jakiej podstawie, tony dokumentow, deklaracji, konferencji i ciagle wielkie NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
historykii Re: Mosty toruńskie 11.11.07, 11:03 Mam własny osąd tego co było w PRL-u. Mam rodzinne doświadczenia, o których myśląc -dostaję " gęsiej skórki"(...). Wiem -bo byłem dorosłym juz człekiem ( w '79 po studiach), że jeżeli nawet do dzis nie stanęłaby( może zostałaby zbudowana) przeprawa mostowa w Toruniu, to z uwagi na stagnacje jaka PRL-przezywał po 1976 r. Nie byłoby takiej potrzeby-gdyz ilośc" furmanek" nie mylić z " furami-brykami") + STAR-ów ( takze LIAZ-owi ZIŁ-ów)nie wymagałaby budowy drugiego mostu. Co sie wiąże z drugim porównaniem- zapewniam Cię drogi forumowiczu, że jest gorzej... < bo po I-sze za dużo tam w "zespole doradców" - " polonistów"( to a'propos ENERGOHANDLU...)a nie drogowców ze szkoły mojego mistrza J. Szymańskiego( T.D. Mogilno-potem Dyr WZDP w GBydgoszcy)i nawet jak tacy byli i starali się doradzac -w sposób fachowy( art. J Kiełpinskiego w NOWOSCIACH z b. projektantem...)-to zostali okrzyknieci " męzydlo-oszołomami"( przepraszam Pana Posła, ale nie znam trafniejszego określenia...). < po drugie: poza " tonami papierzysków, analiz etc.etc...." to wie Pan, ze ... każdy chce życ, a kolesie -dla i od kolesiow, to nawet odkupią biurowiec(...), by postawić; na nogi swoich(...). PS Jedno mnie w tym wszystkim zastanawia- jak oni(...) się szukają, że i tak " swój swojego popiera"( to a'propos pewnego plakatu z ost. wyborów!) Odpowiedz Link Zgłoś