Dodaj do ulubionych

Lęk przed lataniem

IP: *.u.itsa.pl 18.11.10, 11:13
Czy są tu może osoby, które boją się latać? I czego ten strach dotyczy, że coś sie stanie z samolotem, czy że może coś nam się stanie podczas lotu.
Obserwuj wątek
    • Gość: tanie-latanie Re: Lęk przed lataniem IP: 62.233.215.* 18.11.10, 12:27
      Z moich obserwacji, lęk który najczęściej towarzyszy pasażerom, to obawa przed katastrofą. Nie obawiają się, że zachorują podczas lotu, a że samolot spadnie. Lękowi towarzyszy świadomość, że nie ma się żadnego wpływu na zaistniałą sytuację i bezradność. Lęk przed lataniem (jak każda inną fobię) można leczyć. Odpowiednia terapia, przynosi oczekiwane rezultaty.
      -----
      tanie-latanie.net
      • grekan Re: Lęk przed lataniem 18.11.10, 12:56
        Lek stopniowo mija w miare kolejnych lotow.Przezylem to wiele razy, dzis prawie nie odczuwam leku.Obawialem sie zawsze katastrofy, swiadomosc , ze wszyscy zginiemy. Teraz wiem, ze jest to najbezpieczniejszy srodek transportu.Aby zniwelowac lek, pomagal mi alkohol albo validol/ zasypialem podczas lotu/.
        • kara_10 Re: Lęk przed lataniem 19.11.10, 10:18
          W zasadzie macie rację.
          Leczyć można owszem, z tego też wynika moje pytanie.
          Ja jestem cykorem, nie latam a pracuję w lotnictwie wieeele już lat.
          I postanowiłam, że stworzę program/kurs który ten lęk pomoże zmniejszyć i oswoić z samolotem. Udało się spiąć specjalistów w jedną całość i taki warszat powstaje, na koniec którego wszyscy polecą prawdziwym samolotem razem z wykładowcami:) Takie programy na zachodzie(Lufa, BA) działają z powodzeniem, u nas nie było do tej pory:(
          Pytałam bo ciekawa byłam jakei byłoby zainteresowanie takim kursem. Obszar poruszanych zagadnień będzie dośc szeroki,począwszy od tego dlaczego samolot lata, jak to lata, o procedurach awaryjnych, z lekarzami też. Każdy ma inny strach.
          • Gość: marynaz Re: Lęk przed lataniem IP: *.client.stsn.net 19.11.10, 13:56
            Ja nigdy nie latam. Boje sie. Podrozuje statkiem.
          • Gość: Magda Re: Lęk przed lataniem IP: *.upc-a.chello.nl 23.12.10, 00:21
            www.valk.org/uk/index_uk.html
            Ja bede robila ten kurs (mowia, ze maja 98% skutecznosci), bo umnie z kazdym lotem coraz gorzej.... placz i panika. I nawet nie wiem dlaczego! Bo zdaje sobie sprawe, ze to najbezpieczniejszy srodek lokomocji!

Poczytaj ich plan... mysle, ze podsunie kilka pomyslow...
            Pozdrawiam
            • Gość: kara_10 Re: Lęk przed lataniem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.10, 15:24
              Dość ciekawe, wszystkie są w zasadzie podobne. Magda, moze poczekaj jeszcze chwilę na coś takiego w PL, ruszamy niedługo. U nas przynajniej będzie w j.polskim , polskimi samolotami, pilotami itd. Chyba, ze jesteś zdeterminowana bardzo.
      • grandtourblog Re: Lęk przed lataniem 08.09.11, 01:28
        Dokładnie! Jeżeli ktoś ma z tym poważny problem to warto udać się do psychiatry. Nie do psychologa bo ten może tylko z Wami pogadać (już lepiej ze znajomym na kawę iść) a psychiatra pogada plus jeśli będzie taka konieczność wypisze receptę na odpowiednie leki. Znajomy stwierdził, że wsiadłby po nich nawet do rakiety kosmicznej ;)

Dla tych, którzy mniej się boją dobra rada: uświadomcie sobie, że nie każda awaria samolotu w powietrzu kończy się katastrofą. Z samolotami jest trochę jak z autami co z tego, że zepsuty jak dojedzie do warsztatu ;)
    • Gość: dzidziuś Re: Lęk przed lataniem IP: *.lodz.mm.pl 24.12.10, 13:20

Uważam że taki kurs to jest zwykłe wciąganie pieniędzy ,bo tak naprawdę to nie wiele pomoże,Z tym problemem każdy musi poradzić sobie sam. Nie ma nic lepszego niż w czasie lotu obserwować ludzi ,którzy nie boją się latać, ich swobodę,czasami rozmowa z z taka osobą więcej da niż jakiś tam kurs. W,samolocie ,gdzie lecą sami kursowicze to dopiero musi być wesoło.Pozdrawiam

• Gość: MM Stan samolotu oraz renoma linii też jest ważna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.10, 10:20
        Ważny jest również komfort lotu oraz widziany na oko przez pasażera stan samolotu. Na przykład połączenie WAW-Zurich jest obsługiwane zarówno przez LOT jak i Swiss Air. Ta pierwsza linie wysyła na te trasę komfortowe nowe Embrauery, a Swiss podpiera się nie znaną szeroko linią córką Contact Air, która na tej trasie operuje starymi i głośnymi samolotami Fokker100 z początku lat 90'ych. Różnica w "odbiorze lotu" znaczna. Zdedycowanie wybieram LOT.
      • kara_10 Re: Lęk przed lataniem 27.12.10, 15:37
        Dzidziusiu, myślę, że nawet nie wiesz o czynm piszesz. Jeżeli Ty sie nie boisz latać to naprawdę fajnie, lataj, korzystaj ale uszanuj lęk innych. Są ludzie, którzy boją sie latac nie tylko z powodu samego samolotu, jako maszyny, że wysoko, że bardzo szybko itd. Ten strach jest najczęstszy bo w samolocie nie ma poczucia ani prędkości ani poczucia przenierzania odległości(mijające drzewa w samochodzie). Są lęki które samolot może wywołać w "sprzyjających okolicznościach". I żadne tam rozmowy z pasażerami nie pomogą, ani popijanie wody i prochów na uspokojenie.

W takim samolocie na kursie, jest nauka kontrolowania tych lęków i zapeniam Cię, że jest sympatycznie, bo cały samolot jest nasz:) i jest wesoło ale nie tak jak sobie to wyobrażasz, nikt nie jest szleńcem i wariatem wiesz. Z tego korzystają ludzie, których oglądasz w TV a nawet byś tak onich nie pomyślał, że moga się bać. To bardzo ludzkie wszystko jest. I nie wycigamy pieniędzy, nawet nie wiesz jakie są to kwoty.
        • Gość: tanie-latanie Re: Lęk przed lataniem IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 14:53
          Jeśli nie mamy do czynienia z faktyczną fobią, tylko ze stresem podczas lotu zaleca się:

"Proszę wypiąć brzuch do przodu, powoli i głęboko wdychać powietrze przez nos, a potem po krótkiej przerwie powoli wypuścić powietrze. Czynność tę należy powtarzać, aż Pan(Pani) poczuje się lepiej."

Ćwiczenia takie mogą okazać się pomocne na przykład podczas turbulencji, które napędziły nam stracha podczas lotu.
          -----
          tanie-latanie
          • kara_10 Re: Lęk przed lataniem 28.12.10, 19:49
            Jeden z wielu dobrych przykładów. W czasie ataku paniki mało przydatny niestety, bo taki ktos nie jest w stanie zebrać myśli.
    • Gość: Krzysztof Rz. Re: Lęk przed lataniem IP: *.ostnet.pl 30.12.10, 14:35
      Generalnie każdy lot sprawia lęk,dla niektórych jest on większy dla niektórych mniejszy.Proszę spojrzeć na fakt że codziennie na całym świecie lata setki samolotów i naprawdę rzadko zdarzają się katastrofy jeśli porównać z wypadkami samochodowymi- które zdarzają się codziennie. Pomimo powszechnego odczucia,że linie lotnicze są niebezpieczne- bezpieczeństwo jest na wysokim poziomie.Również plusem jest komfort podróży i możliwość szybkiego dostania się do miejsca docelowego.

Pozdrawiam
      • Gość: kara_10 Re: Lęk przed lataniem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.12.10, 19:59
        Zgadza się, tylko ze nie każdy boi się samego samolotu, katastrofy. Są lęki dużo potęzniejsze niż to, ale samolot i lot bardzo fajnie to rozwijają i wywołają, bo są sprzyjające warunki do tego, np. klaustrofobia.
        • Gość: Krzysztof Rz. Re: Lęk przed lataniem IP: *.ostnet.pl 01.01.11, 15:00
          Proszę zajrzeć na tą stronę - Jak latać jeśli masz klaustrofobię?
          poradydlapodroznikow.blogspot.com/2009/05/jak-latac-jesli-masz-klaustrofobie.html
          Pozdrawiam
          • kara_10 Re: Lęk przed lataniem 03.01.11, 10:09
            Takie "porady", są dla osób które boją się trochę, mało mają spólnego z prawdziwą ekspozycją na lęk i strach, kiedy można się zamknąć w samolocie na sucho i posiedzieć po prostu (jak na warsztatach), czasem nawet przy włączonych silnikach.
            • Gość: Krzysztof Rz. Re: Lęk przed lataniem IP: *.ostnet.pl 03.01.11, 19:25
              Jeśli lęk nas przerasta i żadne "porady" nie przyniosą oczekiwanych skutków-czyli zmniejszenie lub całkowite pozbycie się lęku,moim zdaniem trzeba się udać do poradni psychologicznej,być może są dostępne na rynku jakieś leki zmniejszające lęk? Niestety trudno mi odpowiedzieć,jednak myślę że porada u specjalisty może wpłynąć pozytywnie.
              • Gość: mela Re: Lęk przed lataniem IP: 195.242.183.* 04.01.11, 14:43
                kara, gdzie i kiedy mozna rozpocząć taki kurs????? ja straciłam juz kilka tysięcy zł, a to za niewykorzystany bilet lotniczy bo nie byłam w stanie wejść do samolotu a to za porady psychologów. wszyscy, którzy zabieracie głos nie mając prawdziwej fobii nie wrzucajcie swoich cudwonych pomysłów i nie wchodżcie w polemike bo naprawde nie wiecie w czym rzecz. uważam ze kurs, który kara proponuje to dla mnie i takich jak ja szansa, mała chocby nadzieja że kiedys sie uda zobaczyc np. Tajlandię.... Kara napisz prosze na maila gazetowego wszystko co tego kursu dotyczy bo ja sie pisze....:))))))))))
                • kara_10 Re: Lęk przed lataniem 04.01.11, 17:00
                  ok.napiszę jak podasz adres, bo tylko mogę przypuszczać jaki on jest.
                  • Gość: mela Re: Lęk przed lataniem IP: 195.242.183.* 05.01.11, 09:02
                    jasne:))) wybacz, napisz na spadlyliscie@gazeta.pl
                    Pozdrawiam
    • Gość: kacha66 do kara_10 IP: 195.242.183.* 07.01.11, 11:58
      Witam, czy mozesz podac namiary na to szkolenie? jesli tak to prosze o info na adres kacha66@gazeta.pl.
      Pozdrawiam
      Kasia
      • kara_10 Re: do kara_10 07.01.11, 14:01
        Podam info na maila, ok. Jesteśmy prawie gotowi z kursem, więc mogę napisac jak to będzie wygladało w wersji polskiej.
        • Gość: kacha66 Re: do kara_10 IP: 195.242.183.* 07.01.11, 14:18
          wyslij maila, czekam z niecierpliwością
          pozdrawiam
          Kasia
    • best_pilotek Re: Lęk przed lataniem 06.09.11, 14:16
      Jeśli się boisz latać, zajrzyj na Lataj bez strachu

Pilot i stewa opowiadają o lataniu, samolotach, swojej pracy itp. a psycholog o lękach i sposobach ich pokonywania. To warsztat dla 15-20 osób, zakończony 30 min. rejsem samolotem. pomaga.

często strach przed lataniem wynika z braku ogólnej wiedzy o samolotach, lataniu i organizacji przewozu lotniczego. naprawdę wiele osób dba o to, aby latanie było bezpieczne i wszyscy szczęśliwie dotarli do celu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka