Dodaj do ulubionych

pierwszy lot samolotem

11.05.12, 09:31
bardzo proszę osoby, które mają doświadczenie w lataniu o kilka informacji o tym jak po kolei wygląda cały przelot począwszy od wejścia na lotnisko Okęcie skończywszy na wylądowaniu w Grecji. Jak wygląda odprawa co mogę ze sobą mieć czy dla dziecka mogę mieć coś do picia do jedzenia, gdzie to schować wylatujemy za tydzień i chciałabym być przygotowana do tego. czekam na pomocne informacje dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • kasia_p45 Re: pierwszy lot samolotem 11.05.12, 13:15
      Lecisz samodzielnie czy z biurem podróży?
      • karonline84 Re: pierwszy lot samolotem 11.05.12, 20:14
        z biurem
        • Gość: latacz Re: pierwszy lot samolotem IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.12, 22:32
          to tysiąc razy było już opisywane, trzeba "szukaj" użyć
          • karonline84 Re: pierwszy lot samolotem 12.05.12, 07:46
            latacz dziękuję ci bardzo
        • kasia_p45 Re: pierwszy lot samolotem 12.05.12, 13:51
          Jesli to nie jest TUI to na lotnisku odbierasz w pierwszej kolejności dokumenty podróży. Musisz poszukac stanowisko swojego biura /końcówka języka za przewodnika/. Tam dowiadujesz sie z z którego stanowiska /nr/ masz odprawe i tez od razu niech cie pokieruja gdzie iść. Jak juz znjadziesz swoje stanowisko odprawy ustawiasz sie w kolejke i czekasz az zostaniesz odprawiona tzn oddajesz bagaż głowny i odbierasz karty pokładowe i kwity bagazowe. Od razu pytaj z której bramki /gate/ masz odlot i w którym kierunku sie udac. Nastepnie z bagażem podrecznym przechodzisz kontrole celną i idziesz pod swoja bramke /gate/ oczekiwac na swoj lot..
          W bagazu podręcznym nie możesz miec zadnej wody, żadnych płynów, olejków kosmetycznych, zadnych ostrych narzedzi itd.. najwyzej mini kremik.. itd
          Między odprawa celna a swoja bramka masz dużo róznych sklepów i kawiarenek.. Możesz zrobic zakupy i napic sie kawy itd... zakupic wode i jedzenie, które juz mozesz wniesc na poklad samolotu..
          A propos kontroli celnej to warto ubrac sie tak aby nie "dzwonic". Zreszta wszystkie metalowe części garderoby.. typu zegarek, bizuteria, pasek z metalowa sprzączka, czasem buty.. trzeba zdjąć. Więc warto miec tego jak najmniej na sobie. Ja np. nie zakladam na siebie wogole bizuteri jak gdzies lece..
          Pod bramka /gate/ trzeba niestety swoje odsiedziec... samoloty czasem maja spóźnienie..
          Ale cóż takie uroki latania :))
          Wszedzie oczy szeroko otwarte. Wszystko jest ladnie opisane na monitorkach... kiedy loty, przyloty itd. Trzeba sie tylko dobrze rozejrzec, wbrew pozorom nie jest to takie straszne :))
          Każdy lot ma swój nr więc swój napewno łatwo znajdziesz na tablicyc /monitorku/ gdzie sa odloty /Departures/..
          Mam nadzieje, ze choc w cześci pomogłam... jakby cos jeszcze, to pytaj :))
          • kasia_p45 Re: pierwszy lot samolotem 12.05.12, 13:55
            Aa i jeszcze jak juz dolecisz do tej Grecji to najlepiej iść za wszystkimi ludźmi. Najpierw idziecie po bagaze / gdybys była poza szengen jest najpierw kontrola paszportowa/. Czekasz cierpliwie na swój bagaż. Potem wychodzisz i od razu szukasz swojego rezydenta z tabliczką z logo biura z którego leci. Powinien byc zaraz przy wyjsciu. Skieruja cie do autokaru, którym pojedziesz juz do swojego hotelu :))
    • kwiatek_leona Re: pierwszy lot samolotem 12.05.12, 13:11
      Wprawdzie nigdy nie lecialam na tej trasie ale w sumie wszystkie odprawy sa do siebie podobne. Na pewno mozesz miec jedzenie dla dziecka w podrecznej torbie. Co do picia, moga byc problemy ale w wypadku gdybys musiala to oddac przy kontroli, kupisz pewnie cos nowego do picia po przejsciu kontroli w barze, czy kiosku w drodze do stanowiska, gdzie stoi Twoj samolot. W najgorszym wypadku zaraz po zajeciu miejsca w samolocie mozesz poprosic kogos z obslugi o szklanke wody, czy soku.
      • karonline84 Re: pierwszy lot samolotem 12.05.12, 14:45
        dziękuję wam za odpowiedź teraz czuję się pewniejsza i mniej więcej wiem o co kaman:)
        • karonline84 Re: pierwszy lot samolotem 12.05.12, 14:45
          kwiatek leona:) mój syn ma na imię Leon
          • kwiatek_leona Re: pierwszy lot samolotem 17.05.12, 10:33
            Pozdrowienia dla niewatpliwie uroczego Leona (oni juz tak maja:)
        • Gość: Ada Re: pierwszy lot samolotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 22:40
          Kilka uwag do powyższych wskazówek:
          1. Nie tylko TUI przysyła dokumenty podróży do domu, Neckermann również.
          2. Płyny możesz mieć w bagażu podręcznym pod warunkiem, że znajdują się w pojemnikach max. 100 ml, w sumie możesz mieć litr płynów spakowanych w przezroczystą foliową torbę.
          3. Jeśli lecisz z niemowlakiem lub z ciut większym dzieckiem możesz spokojnie wziąć dla niego picie w większych butelkach, w najgorszym przypadku poproszą Cię na kontroli bezpieczeństwa (to co powyżej nazwane zostało odprawą celną) do spróbowanie.
          4. W bagażu podręcznym nie możesz mieć żadnych ostrych przedmiotów typu nóż, nożyczki, pilniczek itp.
          • myszmusia Re: pierwszy lot samolotem 13.05.12, 07:04
            ale to wszystko jest napisane najczesciej na stronie biura podrózy i na stronie lotniska, z tym probowaniem to niekoniecznie nie raz widziałam wywalne picie przy "posiadaniu" małego dziecka. Naprawde najprosciej przeczytac "u żródła"
            • Gość: Ada Re: pierwszy lot samolotem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.12, 11:14
              Proszę bardzo: www.lotnisko-chopina.pl/pl/pasazer/planowanie-podrozy/bezpieczenstwo/bagaz-kabinowy/przewoz-plynow-lekarstw-i-pozywienia-dla-dzieci
              Dozwolone są: "płyny, które w trakcie podróży mogą być niezbędne dla pasażera z przyczyn zdrowotnych lub ze względu na specjalną dietę; dotyczy to także pożywienia dla niemowląt".
              Kilka razy leciałam z 2 latkiem i NIGDY nikt nie zabrał mi picia przy kontroli bezpieczeństwa. Nie był to wprawdzie niemowlak, ale przy tak małych dzieciach zazwyczaj (może się zdarzyć, że trafisz na służbistę i dyskusji nie będzie - zabierze) przymykają oko.
              Dziewczyna leci pierszy raz i zapytała o doświadczenia na forum, nie rozumiem po co ją od razu atakować, jak nie masz nic do powiedzenia - nie mów.
              • karonline84 Re: pierwszy lot samolotem 08.06.12, 21:19
                w tamtym tygodniu wróciliśmy z Grecji i było super zupełnie niepotrzebnie obawiałam się lotu. było naprawdę przyjemnie a na lotnisku zarówno w Polsce jak i w Grecji nie czułam się zagubiona. Miałam dla dziecka picie, które bez problemu wniosłam do samolotu. Tylko w Grecji przy odprawie kazali dziecku spróbować picia.
                • kwiatek_leona Re: pierwszy lot samolotem 08.06.12, 22:14
                  Super! I fajnie, ze napisalas po powrocie - moze byc to pomocne dla innych "pierwszakow".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka